Gojeni H wrote:exliberal-ex wrote:Za ove sto su bili snajperisti
Dali vam se desilo da su vas bili napipali dali snajperski ili su skuzili dakle sarafate pa opleli po vama pam-pat-tenkom
Ovo ti se mora desiti ukoliko predugo djelujes sa jednog mjesta, ili dovoljno dugo pravis "pravu" stetu na jednom ogranicenom podrucju.
Covjek od koga sam naslijedio pusku je predugo djelovao sa jednog mjesta koje bas i nije bilo tesko pronaci.
Dobio je metak u vilicu. Prezivio je ali je bas gadno povrijedjen.
Ja nisam bio nikakav snajperista. Jedan relativno kratak period sam duzio pusku i radio, ali sam brzo skonto da je za mene predosadno i previse mirno.
Jednom sam prokuzen na brcanskom ratistu. A, tamo bas i nije tesko da budes otkriven. Najvece uzvisenje je krov napustene kuce. Spasio me dimnjak ... jedino i najbolje skloniste (sat vremena). A da su isli sa bilo cime jacim od 9 mm, ostavio bih kosti tamo.
Ne znam šta bih ti rekao osim da si imao debele sreće; u onoj jugo-vojsci smo, između ostalog imali i vježbe protivsnajperskog djevjavanja (ROŠ Zadar, mješoviti artljerijski divizion),.baš debele sreće, uglavnom se za eliminaciju snajperskih utvrda koristio MT-12 top, prava artiljerijska snajperčina koja bi otpuhala cijelju kuća s tobom, 122mm sa neposrednim ili poluposrednim gađanjem(bez skidanja kapica sa upaljača) -najgora varijanta u bilo kojoj opciji ili ZIS -direkt, tenk t-55 (služio i na njemu) nije loš za to ali do 2 km, handri ga izolučena cijev i žiroskop, za "poljske snajperiste" zakon je bio mb-82 mm, šicanje u u krošnje iznad rafalnompaljbom u granje, da ih aktivirani geleri sasijeku.
Što se tiče prakse, rukovao sam RPG-om i OSA, a svi znamo da su većina snajperista naprosto bila luda za tim da skinu nekoga sa tim. Fol se sastojao da se u razmaku od 5-15 min opuca koja iz navedenih sa suprotnih položaja koja bi navela protivnog snajpera da se otkriva na više puta tražeći ispaljivača, - ako bi se otkrio, savršen zalogaj za ZIS koji jako,jako rijetko fula.