Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Qoom

#2676 Re: Viza za Njemacku

Post by Qoom »

Evo kolega se javio na PM, hvala mu na informacijama, a ako hoće nek se javi i ovdje.

Uglavnom:

"EU državljanin da se prijavi i onda muž/žena/dijete non EU
Šta je potrebno: https://service.berlin.de/dienstleistung/324282/
Zakon: https://www.gesetze-im-internet.de/frei ... 4/__5.html"

Hvala još jednom, vjerujem da će nekome i ovdje biti od pomoći
Mustang1

#2677 Re: Viza za Njemacku

Post by Mustang1 »

A jel' to samo da se zivi tamo sa suprugom i da ona radi ili mozes i ti raditi? :D
Bluemore

#2678 Re: Viza za Njemacku

Post by Bluemore »

Qoom wrote:
skafiskafsnjak wrote:Pa ne znam licno. Ali u busu sam bio sa bracnim parom u istoj situaciji.... krenuli da rijese. Ali ko zna...mozda su i njih vratili isto. Ali i prije njih sam mislio da ide tako...kad jedna strana ima EU papire, onda se tamo rijesi
Evo dijela e-maila, obraća se državljanki HR:
"You can apply for a job right know if you want.
You don’t have to make any integration course.
You only have to register yourself by the authorities in the address you are living in. This everybody has to do. Even Germans.
About your husband: He has to make an appointment in the embassy or consulate in B&H and ask for family reunion visa.
This is usually no problem because he has the right to come to his family living in Germany."

Ako ko zna da se neko ispalio direktno bez ambasade, nek se javi.
Pa cekaj dama niti ima adresu niti posao
Jasno da ne moze
Da ima moglo bi
ibizza

#2679 Re: Viza za Njemacku

Post by ibizza »

Gdje upisati kurs Njemackog? Moze li se za osam mjeseci doci do levela B1, uz aktivano ucenje?
MaroonBrigade

#2680 Re: Viza za Njemacku

Post by MaroonBrigade »

Qoom wrote:
TAFKAP wrote:Dobro to, ali kad se prijaviš za neki ozbiljan posao, par puta sam čitao da su ovdje dobili posao u IT struci, koji su malo više plaćeni, kako oni to organizuju, preko Blue Card, ili? Koliko dugo tu procedura traje?
Vako:
1a. ako imaš IT fakultet koji je na Anabinu H+ iskopiraj to s Anabina, udari apostile na diplomu, prevedi diplomu i apostile
1b. ako imaš IT fakultet koji je na Anabinu H+/- moraš proći proces nostrifikacije (kontaktiraj Anabin)
2. kada to odradiš, na stranici ambasade rezerviši termin za job seeker vizu (ide jako brzo, sedmica, dvije)
3. paralelno ganjaj poslove u Njemačkoj
4. dobiješ job seeker vizu na 6 mjeseci
5. s ugovorom za posao pravac Njemačka traži stan
6. nađeš stan, registruješ se da živiš na toj adresi (najmodavac ti da papir da se možeš registrovati) i pravac ured za strance
7a. u uredu za strance predaš za plavu kartu (IT stručnjacima na 4 godine)
7b. dok čekaš plavu kartu (mjesec-dva) dobiješ privremenu dozvolu na tri mjeseca s kojom možeš raditi odmah
8. nakon 21 mjesec apliciraš za stalnu dozvolu boravka (potreban B1 njemačkog) ili 33 mjeseca bez dokaza poznavanja njemačkog

sretno
Ne kontam poentu ove job seeker vize ako se vec ide na IT struku. Raja vecinom odradi razgovore preko skype-a i na zavrsne razgovore dodje normala bez vize. Maksimalno trajanje plave karte jeste 4 godine, ali to nema veze sa strukom nego sa ugovorom koji dobijes. Ako dobijes ugovor na godinu dana, onda ti i plava karta vazi godinu dana npr.
Qoom

#2681 Re: Viza za Njemacku

Post by Qoom »

MaroonBrigade wrote:
Qoom wrote:
TAFKAP wrote:Dobro to, ali kad se prijaviš za neki ozbiljan posao, par puta sam čitao da su ovdje dobili posao u IT struci, koji su malo više plaćeni, kako oni to organizuju, preko Blue Card, ili? Koliko dugo tu procedura traje?
Vako:
1a. ako imaš IT fakultet koji je na Anabinu H+ iskopiraj to s Anabina, udari apostile na diplomu, prevedi diplomu i apostile
1b. ako imaš IT fakultet koji je na Anabinu H+/- moraš proći proces nostrifikacije (kontaktiraj Anabin)
2. kada to odradiš, na stranici ambasade rezerviši termin za job seeker vizu (ide jako brzo, sedmica, dvije)
3. paralelno ganjaj poslove u Njemačkoj
4. dobiješ job seeker vizu na 6 mjeseci
5. s ugovorom za posao pravac Njemačka traži stan
6. nađeš stan, registruješ se da živiš na toj adresi (najmodavac ti da papir da se možeš registrovati) i pravac ured za strance
7a. u uredu za strance predaš za plavu kartu (IT stručnjacima na 4 godine)
7b. dok čekaš plavu kartu (mjesec-dva) dobiješ privremenu dozvolu na tri mjeseca s kojom možeš raditi odmah
8. nakon 21 mjesec apliciraš za stalnu dozvolu boravka (potreban B1 njemačkog) ili 33 mjeseca bez dokaza poznavanja njemačkog

sretno
Ne kontam poentu ove job seeker vize ako se vec ide na IT struku. Raja vecinom odradi razgovore preko skype-a i na zavrsne razgovore dodje normala bez vize. Maksimalno trajanje plave karte jeste 4 godine, ali to nema veze sa strukom nego sa ugovorom koji dobijes. Ako dobijes ugovor na godinu dana, onda ti i plava karta vazi godinu dana npr.
Pošto u citiranom ne prepoznajem pitanje, a ti lagano juriš, kako raja pa tako i ti. Sretno.
ćiribiribela

#2682 Re: Viza za Njemacku

Post by ćiribiribela »

ibizza wrote:Gdje upisati kurs Njemackog? Moze li se za osam mjeseci doci do levela B1, uz aktivano ucenje?
Moze, lagano.
Darh Wader

#2683 Re: Viza za Njemacku

Post by Darh Wader »

ćiribiribela wrote:
ibizza wrote:Gdje upisati kurs Njemackog? Moze li se za osam mjeseci doci do levela B1, uz aktivano ucenje?
Moze, lagano.
Može li se kroz uzimanja privatnih časova ubrzati i prelomiti sa osam na npr 4 mjeseca ?
ćiribiribela

#2684 Re: Viza za Njemacku

Post by ćiribiribela »

Darh Wader wrote:
ćiribiribela wrote:
Moze, lagano.
Može li se kroz uzimanja privatnih časova ubrzati i prelomiti sa osam na npr 4 mjeseca ?
Moze ako se samo pripremas za ispit. Toliko otprilike je i meni trebalo da polozim b1. Isla 2-3 puta sedmicno i samo ucila b1 testove, polozila sve iz dva puta. (Da napomenem da prije toga nisam znala ni rijeci njemackog)
Nisrin

#2685 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Problem je kad dobijes dobar ugovor i preodlicnu platu za IT struku, a nasi ne daju BC jer nemas zavrsen IT fax, a nece da cuju za BC-iskustvo :D
Zato poslodavca trazis nekoliko mjeseci prije ocekivanog termina, neki maximun do kojeg tolerisu cekanje poslodavci iznosi 4-6mj...ako imas srece...
A ici na bilo sta ne bih prreporucila, jer se namucis x5...
Derimboy

#2686 Re: Viza za Njemacku

Post by Derimboy »

Danas su dijelili termine od 8.1.2018 :thumbup:
ibizza

#2687 Re: Viza za Njemacku

Post by ibizza »

ćiribiribela wrote:
Moze, lagano.
Hvala na odg :)

Zanima me, koje uslove moram ispunjavati da bi otvorio firmu u DE? Moram li imati boravisnu/radnu dozvoluj ili preko otvaranja firme istu mogu dobiti/ostvariti?
ćiribiribela

#2688 Re: Viza za Njemacku

Post by ćiribiribela »

Google ist dein Freund :mrgreen:

Ja ti samo mogu reci da je svaka pokrajina prica za sebe.
Stole45

#2689 Re: Viza za Njemacku

Post by Stole45 »

Kakva je situacija za posao sa IT Akademijom? Jel moguce naci poslodavca i kako sa vizama??
Nisrin

#2690 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Stole45 wrote:Kakva je situacija za posao sa IT Akademijom? Jel moguce naci poslodavca i kako sa vizama??

Nikakve, ako nemas ZNANJE...poslodavca vise zanima sta znas raditi i koliko, a IT academy i njihovi certif nisu nigdje PRIZNATI..oni napr nude kurs iz ADOBE-aa koji si mogao sam proci BESPLATNO, a svejedno moras otici da polazes oficijelno ADOBE, jer ne vrijedi njihov! :D

Tako isto i sve ostalo sto nude, da skratim - nude pripremu da polazes oficijelne ispite :D

Ako znas programirati ili si dobar graficki dizajner, naci ces poslodavca bez problema u Dojclandu i apliciraj za vizu u svrhu zaposljavanja...u skladu sa clanom 26.2. aktuelnim do kraja 2020. ILI idi zavrsi neki konkretan fax ili skolu vezano za to i apliciraj od marta 2020. po novim kriterijima!
Moj iskren savjet, ne bacaj pare na IT Academy...
Cini mi se da sad nude i pripremu za CISCO CCNA...to mozda i nije lose ako imaju dobre predavace, cisto da prodjes i dobijes neko temeljno znanje, a polagat ces CISCO u LOLu oficijelno, kada ti Amerikanci daju termin, a onda sve ostalo sto se tice CISCO mozes sam da ucis po mnogooooooooo nizim cijenama...

Sto vise znas i vise naucis, to ces vise sebi podici cijenu..znam ITevce koji odu na pocetnu platu 25-30000eur, a i one koji odu na 55-65000eur...

Dijelili su jucer i 10.1.! Da hoce nastaviti ovakvim tempom :D
Kejn

#2691 Re: Viza za Njemacku

Post by Kejn »

Raja jel znate koji nivo znanja jezika je potreban za apliciranje za vizu putem ove odredbe za Zapadni Balkan. Jel B1 treba?
Nisrin

#2692 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Imate SVE na stranici ambasade...ne trebas uopste imati nikakav ceRtif jezika ukoliko to ne trazi poslodavac...tA odredba je za nekvalifciranu radnu snagu (svi oni koji nesto rade, a nemaju diplomu SSS za taj posao) i VSS.
Jedino MORAJU imati B1-B2 medicinski radnici!
Kejn

#2693 Re: Viza za Njemacku

Post by Kejn »

Nisrin wrote:Imate SVE na stranici ambasade...ne trebas uopste imati nikakav ceRtif jezika ukoliko to ne trazi poslodavac...tA odredba je za nekvalifciranu radnu snagu (svi oni koji nesto rade, a nemaju diplomu SSS za taj posao) i VSS.
Znaci npr. pflegehelferi trebaju imati B1, ako idu odredbom za Zapadni Balkan. Jel se to odnosi i na sve ostale medicinske profesije (fizioterpaeuti, laboranti itd).
Nisrin

#2694 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Kejn wrote:
Nisrin wrote:Imate SVE na stranici ambasade...ne trebas uopste imati nikakav ceRtif jezika ukoliko to ne trazi poslodavac...tA odredba je za nekvalifciranu radnu snagu (svi oni koji nesto rade, a nemaju diplomu SSS za taj posao) i VSS.
Znaci npr. pflegehelferi trebaju imati B1, ako idu odredbom za Zapadni Balkan. Jel se to odnosi i na sve ostale medicinske profesije (fizioterpaeuti, laboranti itd).

Jeste, a i logicno je...kao med radnik mozes ici preko ARZa i mozes se dogovoriti direktno sa poslodavcem preko te odredbe, ali onda cekas skoro 2god termin, tako mi je kolega otisao nedavno...a mogao je BRZE preko ARZa...
valjuga

#2695 Re: Viza za Njemacku

Post by valjuga »

Ako ima neko da potvrdi?

Čitam na stranici ambasade za spajanje djeteta od 16+godina,dijete treba da ima položen C2 stepen jezika :-)
Jel to moguće.Kao da je profesor njemačkog jezika jbt.
TDK-90

#2696 Re: Viza za Njemacku

Post by TDK-90 »

valjuga wrote:Ako ima neko da potvrdi?

Čitam na stranici ambasade za spajanje djeteta od 16+godina,dijete treba da ima položen C2 stepen jezika :-)
Jel to moguće.Kao da je profesor njemačkog jezika jbt.
Da, bilo je za mog prijatelja koji je vizu dobio 2013 i za zenu mu je trebao A1 a za dijete (16 g) su trazili C1 ne C2.

Vizu je dobio na osnovu braka, razveo se od Njemice i ponovo ozenio svoju zenu :D

Da li sada traze i za vlasnike ovi novih ( odredba za zapadni balkan) viza ne znam :)
TDK-90

#2697 Re: Viza za Njemacku

Post by TDK-90 »

Od 01.08.2019. godine će Ambasada ponovo prihvatati ÖSD-certifikate iz Bosne i Hercegovine. Kod certifikata iz Bosne i Hercegovine je mjerodavan datum polaganja ispita za pojedinačne module, a NE datum izdavanja jezičkog certifikata. To znači da ispiti za pojedinačne module moraju biti položeni nakon 31.07.2019. godine. U suprotnom, priznavanje jezičkog certifikata neće doći u obzir.
Je li bila info ?

Sretno :thumbup: :bih:
vjesticanametli

#2698 Re: Viza za Njemacku

Post by vjesticanametli »

Kad sam ja otisla trazili su za DZetica c1 :roll: kreteni kao da je profa a za medicinare ne treba pa ako koga i ubiju nema veze....sretno vam svima a c2 nece poloziti niti jedno dijete...to jednostavno nije realno :run:
valjuga

#2699 Re: Viza za Njemacku

Post by valjuga »

vjesticanametli wrote:Kad sam ja otisla trazili su za DZetica c1 :roll: kreteni kao da je profa a za medicinare ne treba pa ako koga i ubiju nema veze....sretno vam svima a c2 nece poloziti niti jedno dijete...to jednostavno nije realno :run:
Provjerio sam traže C1,izvinte na smetnji.....al to znači da moje jedno dijete ostaje u BiH,ne može on položit C 1 ja mislim.Tek sad u septembru on puni 16 godina ..
vjesticanametli

#2700 Re: Viza za Njemacku

Post by vjesticanametli »

Postoji mogucnost da malca pitaju na salteru malo njem....u svakom slucaju djete ide s vama i obav. Navedi da ce ici u skolu i prilozi iz nase skole dokaze da je imao njem :) sretno vam
U koji grad idete
Post Reply