Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dufa

#2676 Re: Cijene stanova All about

Post by dufa »

Da li neko zna, koja bi bila cijena kvadrata polovnog stana u Švrakinom i kako vam se čini to naselje za živjeti? :)
Zatamnjena stakla

#2677 Re: Cijene stanova All about

Post by Zatamnjena stakla »

Ako imaš auto što da ne :D

Može se naći fin i lijep stan ili kuća :D
dufa

#2678 Re: Cijene stanova All about

Post by dufa »

Sorel wrote:Ako imaš auto što da ne :D

Nasao sam lijep stancic u ulici Alibega Furdusa pa me zato interesovalo kako bi bilo tu za zivjeti. :-D

Hvala Sorel :thumbup:
julisiz es grant

#2679 Re: Cijene stanova All about

Post by julisiz es grant »

dufa wrote:

Nasao sam lijep stancic u ulici Alibega Furdusa pa me zato interesovalo kako bi bilo tu za zivjeti. :-D

Pretpostavljam da su to stančići po 33 kvadrata u onim trospratnicama. Ja sam kao student živio u neposrednoj blizini tog tvog stana, cijelo vrijeme studija, a i danas tu dolazim i boravim kada imam kakvog posla u Sarajevu. Bilo mi je lijepo, nemam se na šta žaliti. Blizu je trola, blizu je tramvaj (malo prošetati do televizije, ali je pouzdaniji od trole). Imaš u naselju poštu, ambulantu, apoteku...za svakodnevne potrepštine imaš blizu Merkator na Alipašinom, prošetaš 7-8 minuta do njega.
Ja nisam sa komšilukom ni generalno stanovnicima naselja imao nikakvih problema, ali zaista, iako ćeš čuti svakakvih priča, isključivo od ljudi koji ne žive tu. Uglavnom, ako ne tražiš probleme, nećeš ih ni naći.
Ako su stare zgrade na koje mislim (a samo te i imaju u tom dijelu), da dodam da imaju odličnu toplotnu izolaciju, što je zimi super stvar, ljeti može biti problem (vrućina). Ali ako imaš para za klimu, riješio si ga. Zidovi su debeli više od pola metra.
Uglavnom, šta god da odabereš, sretno ti!
terremoto

#2680 Re: Cijene stanova All about

Post by terremoto »

cico x wrote:
Ambrozija wrote:
terremoto wrote:Evo da vam javim novosti,useljenje u toku....preko agencije Remax nasla stan i kupila,sto se tice agencije,zadovoljna,sve ono sto sam trazila to su mi i nasli.Stan je na Stupu u Nina-stan.
Znas li kakvi su sto se tice prodaje stanova? Mislim jesu li azurni i slicno ili samo stave na internet i cekaju da se pojavi kupac. Sta znaci ovo da rade na americki nacin?
stave na svoju internet stranicu,stave na sve relevantne bh stranice koje se bave nekretninama,stave na pik (placaju svojim kreditima azuriranje oglasa) ,stave na market,stave baner na objekat (uz dogovor),zovu,traze,pitaju sve moguce potencijalne klijente i firme,sire pricu preko svojih 5 agencija u gradu.... mislim da rade malo drugacije od standardnih agencija koje ne zele ni doci kad ih zovnes i ponudis stan na prodaju (licno dozivio)
zato....ten points go to remax :)

Samo jos da napomenem da kad je trebalo kad im platim njihovih 3% nikakav racun nisam dobila,trazim ja od ovog svog agenta sto je radio sa mnom kaze tako oni rade,ali ja kazem kako cu ti ja platiti ako nemam nikakav papir,sutra moze neko deseti doci i reci mi da nisam platila i tako jedino taj propust je bio,kasnije mi je donio kao neku potvrdu od agencije da sam mu platila. :bih: :lol: Samo kod nas to moze,ali kad trebas potpisati ugovor,cak nece ni da ti prica nista dok ne potpises.
dufa

#2681 Re: Cijene stanova All about

Post by dufa »

julisiz es grant wrote:
dufa wrote:

Pretpostavljam da su to stančići po 33 kvadrata u onim trospratnicama. Ja sam kao student živio u neposrednoj blizini tog tvog stana, cijelo vrijeme studija, a i danas tu dolazim i boravim kada imam kakvog posla u Sarajevu. Bilo mi je lijepo, nemam se na šta žaliti. Blizu je trola, blizu je tramvaj (malo prošetati do televizije, ali je pouzdaniji od trole). Imaš u naselju poštu, ambulantu, apoteku...za svakodnevne potrepštine imaš blizu Merkator na Alipašinom, prošetaš 7-8 minuta do njega.
Ja nisam sa komšilukom ni generalno stanovnicima naselja imao nikakvih problema, ali zaista, iako ćeš čuti svakakvih priča, isključivo od ljudi koji ne žive tu. Uglavnom, ako ne tražiš probleme, nećeš ih ni naći.
Ako su stare zgrade na koje mislim (a samo te i imaju u tom dijelu), da dodam da imaju odličnu toplotnu izolaciju, što je zimi super stvar, ljeti može biti problem (vrućina). Ali ako imaš para za klimu, riješio si ga. Zidovi su debeli više od pola metra.
Uglavnom, šta god da odabereš, sretno ti!
Hvala julisiz es grant na odgovoru. :-D
P308

#2682 Re: Cijene stanova All about

Post by P308 »

Za koliko se novca moze izdati luksuzno namjesten stan na Kosevu, 100m2?
otherside

#2683 Re: Cijene stanova All about

Post by otherside »

moja prijateljica placa kiriju 600 KM, stan je na Socijalnom,oko 70 kvadrata, lijepo ali ne i nesto posebno luksuzno namjesten.
po toj logici, ti bi trebao dobiti minimalno 800-900 KM.
Zatamnjena stakla

#2684 Re: Cijene stanova All about

Post by Zatamnjena stakla »

600KM, Socijalno :shock:

Ne znam šta da ti kažem. Ali ako je njoj dobro i meni je :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2685 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

pa to je rata kredita za stan :roll:
otherside

#2686 Re: Cijene stanova All about

Post by otherside »

njoj je dobro, nasla je sto je trazila i zadovoljna je.
meni je zvucalo puno ali kad smo je posjetili skontali smo da je lijep stan i namjesten sa puno ukusa, grijanje fenomenalno.
a sto se tice lokacije, njoj je idealna jer joj je obdaniste za djecu jako blizu i tramvaj je ispod prozora.
otherside

#2687 Re: Cijene stanova All about

Post by otherside »

Black swan wrote:pa to je rata kredita za stan :roll:
e ona nije zainteresovana za kupovinu stana, tu je caka :wink:
Svicko

#2688 Re: Cijene stanova All about

Post by Svicko »

Drugovi, u ovoj godini planiram kupovinu svog stana. Na kredit.
Imam osjećaj da će to baš biti proces.

Može li mi neko od upućenijih napisati na šta to treba paziti prilikom kupovine stana, što se tiče dokumentacije?
Fakat sam laik po tom pitanju. Čuo sam da se radi neki ugovor kod notara, da treba pazit da se taj stan koji kupuješ zaista vodi na tom vlasniku, ako je starogradnja, ako je novogradnja treba paziti da je uknjižen, etažiran... gdje tu dolazi notar, ZK izvod, banka... koji je sistem? :)

Ima li neki know-how na topicu, ranije opisan, makar da me neko uputi na pravi post.
Lagano se "zagrijavam" po ovom pitanju pa sam mislio da je ovo prikladno mjesto da se započne.

Hvala unaprijed!!
Nebitan32

#2689 Re: Cijene stanova All about

Post by Nebitan32 »

Kakva je situacija sa Trnovom? Imam poznanika iz Sarajeva koji je kupio plac u Kijevu i tamo poceo graditi vikendicu.
Prema njemu tamo je izgradeno puno vikendica a ima i onih koji tu zive ( "prijeratni" stanovnici).

Nisam ulazio u Kijevo ali jesam prolazio tim putem za Focu i vidio sam dosta novih kuca ali sam vise mislio da je to obnova porusenih kuca tokom rata ali izgleda da se u vecini slucajeva radi o vikendicama. Trnovo je u ravnici i mada trenutno izgleda pusto mislim da ima dobar potencijal. Blizu je Sarajeva. Prema info na donjem linku, Kijevo se nalazi samo 12km od Sarajeva.

http://www.pik.ba/artikal/4059633/proda ... 061890437/

Image
kostakurta

#2690 Re: Cijene stanova All about

Post by kostakurta »

pozdrav . da li postoji nekakav vremenski rok za izlazak porezne komisije na procjenu stana. predao sam 10.12.2012 kupoprodajni ugovor i zahtjev da izadju na procjenu i jos uvijek nista......porezna Novi Grad...stan Dobrinja V.......
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#2691 Re: Cijene stanova All about

Post by UnscarD »

Svicko wrote:Drugovi, u ovoj godini planiram kupovinu svog stana. Na kredit.
Imam osjećaj da će to baš biti proces.

Može li mi neko od upućenijih napisati na šta to treba paziti prilikom kupovine stana, što se tiče dokumentacije?
Fakat sam laik po tom pitanju. Čuo sam da se radi neki ugovor kod notara, da treba pazit da se taj stan koji kupuješ zaista vodi na tom vlasniku, ako je starogradnja, ako je novogradnja treba paziti da je uknjižen, etažiran... gdje tu dolazi notar, ZK izvod, banka... koji je sistem? :)

Ima li neki know-how na topicu, ranije opisan, makar da me neko uputi na pravi post.
Lagano se "zagrijavam" po ovom pitanju pa sam mislio da je ovo prikladno mjesto da se započne.

Hvala unaprijed!!
Ako kupujes preko agencije, oni bi trebalo sve da zavrse. Ako kupujes sam, kada nadjes nekretninu treba ti ZK izvadak da bi vidio na koga je nekretnina uknjizena. Ako je na jednog vlasnika i sa njim pregovaras, ides kod notara i pravis kupoprodajni ugovor i to je to. Obicno kupac placa notara i isplata se vrsi u notarskom uredu.
Nema 100% sigurnosti. Moj jaran kupio stan sa validnim ZK izvodom, i poslije par dana usao u stan da vidi gdje sta i kako da renovinara. Stoji u dnevnom kad otkljucaju se vrata, ulazi bracni par. Ko si ti? Ko ste vi? Tako i tako ja kupio stan. Kaze zena, "sine bas mi te zao, mi smo kupili stan". Jeli od tog i tog. Jeste. Njemu se noge odsjekle. U sud, advokat tamo vamo, ispostavi se da je njemu prvo prodat stan i da je taj bracni par prevaren ali ne znam sta je dalje bilo. Predpostavljam da je prodavac izvadio 2 ili vise ZK i onda prodao prvo mom drugu pa onda tom paru u par dana i ispalio se.
milojicabrzi

#2692 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

Ako kupujes stan u novogradnji i prvi si kupac, nemas poreza. Ako kupujes starogradnju, imas porez od 5% na vrijednost nekretnine.

Oboje ima svoje prednosti i mane. Kod starogradnje je mana porez, koji obicno iznosi nekoliko hiljada KM, a kod novogradnje su to priključci, koji izvuku cca 2000 KM, dok kod starogradnje samo prebacis racune na sebe, naravno, ako su izmireni.

Savjetujem kupovinu u novogradnji, jer je dosta jednostavnije, manja je mogucnost da te neko izradi, a u Sa je cijena starogradnje stvarno precijenjena, a takodjer, vecina stanova, slicno kao i polovna auta, zahtjeva ulaganja, koja obicno nisu mala.

Kod starogradnje ti je bitno da je stan po mogucnosti 1/1, najvise 1/2 i to bracni par, oboje zivi, prisutni i saglasni.

U sustini, notar pravi ugovor o kupoprodaji i duzan je provjeriti stvarno stanje nekretnine i sve eventualne opasnosti.

Kod starogradnje ima situacija i opasnosti, kada brat ili sestra, pokusavaju jedno drugom ispred nosa prodati naslijedjeni stan, kada su supruznici razvedeni prije 3-4 godine, ti kupis stan od muza koji je bracna stecevina ali je na njemu 1/1, pa se onda ona javi i osporava itd.
Kod starogradnje je bitno utvrditi:
-da su papiri cisti i da je vlasnik osoba koja prodaje sta
-da stan nije predmet naslijedstva i da niko nema potrazivanja prema tom stanu (traziti da notar to utvrdi i da se unese u ugovor), da ti se ne moze poslije pola godine neko pojaviti i iz nekog razloga osporavati kupnju.

Vlasnistvo se dokazuje samo i jedino ZK izvatkom, koji notar moze provjeriti na dan prije kupovine i staviti tzv. predbiljezbu (ovo je instrument koji sprijecava da se isti stan proda dva puta, sto je neko govorio par postova iznad).

Predbiljezba je "rezervacija" stana, kada se utvrdi da je on u vlasnistvu prodavca, kao osiguranje koje govori da je stan u procesu kupoprodaje, i da se to vidi ako prodavac sutra pokusa stan prodati nekom drugom, a danas ga je prodao tebi.

Prosao sam proces trazenja i kupovine stana i savjetujem ti kupovinu u novogradnji.
Prva stvar je sto si prvi kupac i nemas poreza, mozes nadgledati radove u stanu prije useljenja i pratiti da ti neko nesto ne sfuseri, kupujes nesto sto je novo i mirise na novo, a cijene novogradnje su u Sa cesto povoljnije od stanova u zgradama starim 40+ godina.

Dosta je jednostavnija procedura i papirologija, samo se utvrdi da je zgrada prosla tehnicki prijem i da je etazirana, znaci da su stanovi zasebne jedinice vlasnistva i prodaje. Ovo je vrlo bitna stvar, jer dosta novogradnji po Sa, nema bas urednu dokumentaciju i etaziranje, pa ti se moze desiti da kupis stan, namjestis, zivis, niko ti ne osporava, ali se nacekas da i kroz papire postanes vlasnik.

Uglavnom, notar ako radi ispravno i po savjesti, sve ovo moze vidjeti i provjeriti, na kraju krajeva, za to je i masno placen.

Ako radis opciju sa kreditom i ako ti je taj stan predmet osiguranja (hipoteke), spremi se da kod notara ostavis cca 1500 KM, u otprilike dva navrata, prvi je stavljanje hipoteke a drugi je kupovina stana.

Uglavnom, dobro otvori oci, sa notarom sve u detalje, neka te nista nije sramota pitati, dajes velike pare i imas pravo da znas svaki detalj, vezano za svaku plocicu u stanu koji kupujes.

Kod opcije uzimanja kredita, spremi se da ako podignes npr. 70 000 KM, glatko vracas banci 100 000 KM na npr. 10 godina, da ce ti banka traziti osiguranje stana koje je cca 100 KM godisnje, da ce banka insistirati da se na svaki nacin osigura, a sigurnost kosta, a osiguravat ce se o tvom trosku :sad:

Na kraju, nakon sto izganjas 100 papira, naplacas se taxija, parkinga, taksi i ovjera, banka ti nece dati 70 000 KM, vec jedno 69 000, a onih hiljadu ce ti uzeti za "troskove obrade kredita", kao da si ti sjedio u toploj sobi, a oni danima ganjali papire.

Uglavnom, dosta nas mladih je proslo kroz to, naoruzaj se strpljenjem, vremenom, probaj srediti sa sefovima da te pustaju povremeno sa posla sat-dva, glavu gore, nemoj da te moja prica destimulira, samo ti zelim jasno predociti sta te ceka.

Nakon kupnje stana, doci ce na red namjestaj, pa lusteri, pa ce zena htjeti zavjese, pa se pomiri da ces u slijedecih par godina, uglavnom novce trositi u Obiju, Domaviji, Penny plusu itd. ali i to ima svoju draz... :-D

Stan je veliko zivotno pitanje i rijesenje, koje ljudi rijesavaju dok su zivi, pa samo polako, guraj do svog krova nad glavom.
valter.ba

#2693 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

Svaka cast za post, dobar skroz:grin:

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
kadinica

#2694 Re: Cijene stanova All about

Post by kadinica »

:thumbup:
Truba

#2695 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

najbolji a najkraći savjet je da ne kupuješ od vlasnika nego od nasljednika :D
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#2696 Re: Cijene stanova All about

Post by UnscarD »

Sto se tice ove novogradnja - starogradnja dileme. Naravno sve zavisi od slucaja do slucaja ali cinjenica je da se danas zgrade prave iskljucivo radi profita a da su se nekada pravile da se trajno rijesi stambeno pitanje i to mora praviti razliku u kvalitetu.
Nisam gradjavinar ali mi se cini da su ove stare zgrade radjene kvalitetnije, pogotovo ove iz 80-tih.
Onda stalo slusam o problemima sa novim zgradama bez obizra da li je Tibra Stup (ne znam da li je tacno ali kazu da naselje nije bilo prikljuceno na kanalizacionu mrezu nego da septicku jamu koja se vec napunila pa sada smrde stanovi) ili Bosmal gdje je navodno vise firmi izvodilo unutrasnje radove a jedna drugoj zbog ne placanja nisu predavale tehnicku dokumentaciju pa je tu nastao haos.
Ja sam sebi gledao stan na Mojmilu ono novo naselje sto se pravi i sve mi je izgledalo te 2009 godine super. Austrijska firma, biras materijale, placanje banci ali dok ne preuzmes stan novac se ne prebacuje firmi , ovo ono. Bio rok za zavrsetak radova 2009. Evo je 2013 godina ne znam jeli 40% zavrseno.
MedenoSrce

#2697 Re: Cijene stanova All about

Post by MedenoSrce »

Da li bih mogla ocekivati kakvo padanje cijene nekretnina u narednom periodu?
Truba

#2698 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

padaju i to opasno ali kad vidim jeftin stan znam da ima neka kvaka...

ipak su stanovi u sa traženi i dalje je cijena na nekom nivou nedostižnom većini ljudi
milojicabrzi

#2699 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

...cijene stanova ne padaju znacajnije u posljednjih godinu dana, niti ce se to desavati, jer je Sarajevo ipak gl. grad, koji ima stalnu potrebu za stambenim prostorom.

Pretpostavljam da ce kod nas biti slican trend kao i u ZG i BG, uglavnom, koliko se god izgradi, uglavnom se i proda.
Dok je tako, cijene nece znacajnije padati.

Moje su procjene da ce se u narednih nekoliko godina, masovno izgraditi Stup i Ilidza, a nakon toga, krenut ce nova prigradska naselja na rubu naseg grada...

Jedna velika "laz" je prica da je kriza, da narod nema para i sl. Ja kad sam gledao stan, dosao sam pred zgradu, koja je tek krenula iz temelja, bila sazidana tek do 1-2 sprata, a vec je bila prodata vecina najboljih stanova (dobro rasporedjeni stanovi od 50-60-ak kvadrata), na dobrim spratovima, a zgrada ce biti useljiva tek za godinu dana :D

Sarajevu drzi cijenu kvadrata i situacija sa dijasporom, koji masovno kupuju, jer su u svojim Holandijama, Skandinavijama i sl. uspjeli za ovih godina nakon rata, skuckati tu kriticnu sumu od 50-ak hiljada Eur, pa dosta novogradnje kupuju upravo oni, kupe, zakljucaju i navrate ponekad ljeti ili oko N. Godine.

Uglavnom, nesto ispod cijene se moze dobiti stan u situacijama kada je nekom zapelo, pa iz nekog razloga hitno prodaje a kupac ima kes. Nesto su jeftiniji i stanovi koji su vece kvadrature, ili nepovoljnijeg polozaja (visoki spratovi i sl.).

Uglavnom, kako neko rece, slicno kao kod auta, cim je cijena nerealno niska, znaci da postoji neka caka.

Ne slazem se da je starogradnja nesto kvalitetnija, prije rata se radilo po JUS-u :D ima rjesenja koja su dobra, ali ima i fula... Ko je ulazio i gledao raspored stanova iz socijalistickih 60-ih, sa vagon sobicama bez prozora, kupatilima u kojima se deblji covjek ne moze okrenuti...frshhh stolarijom, iz koje ispada piljevina, zna o cemu govorim.

Prije rata je dosta ovisilo o tome za koju populaciju su gradjeni stanovi, nije bilo svejdeno da li ce tu stanovati direktori Energoinvesta ili TAS-a ili kakanjski rudari i ilijaski metalci..

Po tome se vidi da su u SA, npr.Breka ili Ciglane, dobro uradjeni jer su predvidjeni kao naselja u kojima ce stanove dobiti dosta direktora preduzeca, visoko pozicionirana vojna i policijska lica itd. a imas npr. Alipasino, koje je gradjeno bas kao radnicko naselje.

Ono sto je prednost kod starogradnje je sto ima dosta dobre infrastrukture, siroke ulice, prilazi, parking mjesta, parkovi i sl. a kod nemilosrdne novogradnje turbo kapitalizma i tranzicije, na 1 m2, investitro bi da napravi dva, pa je sve pretrpano, pozicija i prilazi su losi, okolo su ceste blatnjave itd. (ko je bio na novim gradilistima, zna o cemu govorim).

Mislim da je, sto se tice cijene, danas ipak u SA novogradnja povoljnija, ako nista, u slijedecih 10-ak ili 20 godina, nece iziskivati neka ulaganja, a i danas su standardi gradnje i materijali daleko izdrzljiviji i bolji, kao i standardi za razvodjenje vode, struje itd, nego sto su bili prije 50 god.

Takodjer, dobra stanogradnja, kojoj vlasnici znaju prednosti, je i skupa (probaj naci stan na npr. D.Malti za manje od 1800 KM, pa ces vidjeti), tako da mislim da je isplatnije ici na novogradnju, ako nista i radi kasnije postprodaje, za 20-ak godina ili vise, ti ce stanovi biti u relativno dobrom stanju...
Last edited by milojicabrzi on 17/01/2013 14:34, edited 1 time in total.
Truba

#2700 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

mislim da bi se trebao uvesti porez na stanove u kojima niko ne živi
Post Reply