Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Lace

Post by Lace »

seljak_cojek wrote:Još jedna slučajnost
www.piramidasunca.ba wrote: Amblem Bosanskog kralja Tvrtka II iz prve polovice XIV stoljeća, koji se nalazi u samostanu Kraljeva Sutjeska (kod Kaknja) a na kome su znakovi sunca, mjeseca i zmaja. Da li je ovo veza sa piramidama? Interesantno je da i u današnjem monogramu na dopisima ovog samostana i crkve stoji znak piramide.
Image
:faraon:
ova "slucajnost" mi se svidja....volim ovakve slucajnosti :)
wels

Post by wels »

Lace
ova "slucajnost" mi se svidja....volim ovakve slucajnosti :)

I meni :)

Image
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

ma ovi antipiramidasi nikad protiv argumenta dali nisu,samo su vadili pojedine rijeci iz dokaza i cudili se kako je moguce,
ma sve je moguce kekec,prenj i ostali.....
samo se vi cudite ,a kako ce te se tek cuditi kada se ustanovi da je to piramida...
:shock: :shock: :shock:
kekec

Post by kekec »

Murate, kasno si se ukljucio ili si zaboravio ( nije ni cudo, toliko toga je bilo) sve ono sto je napisano o nelogicnim, pogresnim, .... dokazima.

Kosmicki sjever. :lol:
I niko Murate, stvarno niko da odgovori. Zasto ?

Ili, sta je sa ovim:
Image

itd... :-)
horoz

Post by horoz »

kekec wrote:Drugi primjer. Koliko mozemo naci duzina? Mnogo. :D
Image

I na kraju:
Sta bi sa "kosmickim" sjeverom? :D
haj' nadji bilo koja tri uzvisenja, u svijetu, koja cime pravilan jednakostranican trokut.

i drugo, dosadan si s tim ostacima i kosmickim sjeverom. objasnjeno ti je hiljadu puta, milion puta si ispao smijesan i jos uvijek ne prestajes sa nasmijavanem...

jes vas djevojka poderala, svaka joj cast :D 8) :D
kekec

Post by kekec »

horoz wrote: haj' nadji bilo koja tri uzvisenja, u svijetu, koja cime pravilan jednakostranican trokut.
i drugo, dosadan si s tim ostacima i kosmickim sjeverom. objasnjeno ti je hiljadu puta, milion puta si ispao smijesan i jos uvijek ne prestajes sa nasmijavanem...
jes vas djevojka poderala, svaka joj cast :D 8) :D
Ne bih sada trazio, ali ima ih koliko hoces. Ali nebitno.

Sto se tice kosmickog sjevera (a ima toga dosta), od njega
sada bjeze "k´o djavo od krsta", jer znaju da su se tu provalili.
Znaci, niko nista nije objasnio. :P

Ko je smijesan, proglasiti ce "ziri" na kraju ovog slagera( "Piramida ´06"),
a budi siguran da ces i ti biti medju njima (smijesnima). :roll:

I sto se tice djevojke, vodi je kuci, mozda cete naci jos nesto zajednicko. :D
Prenj

Post by Prenj »

seljak_cojek wrote:Još jedna slučajnost
www.piramidasunca.ba wrote: Amblem Bosanskog kralja Tvrtka II iz prve polovice XIV stoljeća, koji se nalazi u samostanu Kraljeva Sutjeska (kod Kaknja) a na kome su znakovi sunca, mjeseca i zmaja. Da li je ovo veza sa piramidama? Interesantno je da i u današnjem monogramu na dopisima ovog samostana i crkve stoji znak piramide.
Image
:faraon:
Mislis, jos jedna potvrda sramotne neukosti piramidologa?
U "prvoj polovici XIV stoljeca" nema nikakvog kralja Tvrtka, a pogotovo Tvrtka II.
Tvrtko Kotromanic je postao ban tek 1353. godine, kraljem Bosne i Raske se proglasio 1377. godine.
Tvrtko II Kotromanic se pojavljuje tek u XV stoljecu.

Doduse, Semir je na samom pocetku otkrovenja priznao '700 godina je za mene malo" ...

Ima li kraja ovoj paradi neznanja i bezobrazluka?
Prenj

Post by Prenj »

Allhambra wrote: Zasto je 365 m, KO TO ZNA ? Da li je neko prije nas znao za metar ? Pa ako su imali sva znanja moguca prije nas sve stare civiliziacije pa sto ne bi i metar ? Ili se kod njih drugacije zvao ? Ili je bila neka druga mjera, ali je NASIH 365 m.
Ja tvojoj vjeri u postojanje piramide, ne mogu nista dodati ni oduzeti, ali tu nikakve logicke, a kamoli naucne argumentacije nema, sto se ne bi moglo reci za tvoje piramidoloske imaginarne kvalifikacije, tu si naprosto briljantna.

Evo ti jos jednom definicija metra, pa se opet javi kada otkrijes pravo znacenje konvencija i njihove moguce povezanosti sa svijetom Prailira.
The metre was historically defined by the French Academy of Sciences in 1791 as 1/10,000,000 of the quadrant of the Earth's circumference running from the North Pole through Paris to the equator.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

kekec wrote: I sto se tice djevojke, vodi je kuci, mozda cete naci jos nesto zajednicko. :D
:-) Kekec, primjetno je da "erodiraju". Cuj, .... :oops: .... "djevojka" nekog poderala, ... :D Nista novo ona nije rekla, .... nista sto vec nije receno od strane ujke ili njegovih glasnogovornika. Naletice ona opet, u pauzi izmedju kafa da nas malo popljuje, pokaze nam svoj "erudizam" i otvori nam oci. Vec vidjeno sa paljenjem svjetala. I opet ce joj slijepci klicati, .... :oops:
kekec

Post by kekec »

S obzirom da je djevojka "djevojka",
jasnije je "odvodjenje kuci". :-D
Fair Life

Post by Fair Life »

Allhambra wrote:(...)
Vi nastavite biti kriticni ako vam tako pase, meni je zanimljivije i logicnije imati otvoren um i pratiti svakodnevno otkrivanje novih dokaza.

Sto bi rekao cika Shakespeare - "As You like it" :), ili kako vam volja :).
[img]http://www.ex-yupress.com/dani/dani.gif[/img][color=white]. . .[/color][size=134]Broj 465 - 12.05.2006.[/size] wrote:(Nad)realizam: Velika piramidomanija u našoj maloj dolini

Bosanska piramida zablude

Semir Osmanagić pridobija široke narodne mase, političare i folk-pjevače ponašajući se kao Alisa u zemlji čuda, Bosna sanja o turistima i brdu love visokom poput Visočice, a, ustvari, radi se samo o još jednoj zabludi, ovog puta piramidalnog oblika. Naš saradnik analizira lik i djelo teksaškog kauboja iz Sarajeva.

Pise: Edhem Osmanović

Kada sam prvi put čuo da su krenule glasine o "piramidama usred Bosne", prvo što mi je sinulo je bilo pitanje kako da neko sagradi tako velike i komplicirane građevine prije toliko hiljada godina, i da one ostanu neprimijećene. S tim pitanjem u glavi, počeo sam analizirati Osmanagićeve tekstove. Moje prvo štivo je bila knjiga Od masona do mentalnih projekcija, puna hipoteza o raznim globalnim zavjerama, vanzemaljcima, masonima i slično. Kao primjer, navest ću samo dva odlomka iz te knjige, koja se može naći na web-adresi http://www.alternativnahistorija.com. Po Osmanagiću, Adolf Hitler nije izvršio samoubistvo, nego je sa svojom klikom pobjegao na sami Južni pol.

Hitler na Južnom polu
Citiram: "Hitler ostavlja tijelo svog daljeg rođaka u bunkeru; Rusi (sic!) nalaze očekivani trofej te zataškavaju stvar." (…) "Biva prebačen sa užim krugom političara, generala i naučnika na 'jug', na sigurno. Njemačka vojna mašina je raspršena. Rat je okončan. Historija je napisana."

U ovih nekoliko rečenica se ne samo objašnjava kraj Drugog svjetskog rata, nego čak i cijela historija. Ali, nigdje ni riječi o kojem se to rođaku radilo i kako je Hitler uspio da pobjegne. Isto tako nigdje objašnjenja ko čini taj "uži krug" . A dobro se zna da je Hitlerov "uži krug" najčešće završavao na užetu poslije Nirnberških procesa. I sada bi trebali revidirati naše znanje putem ovih hipoteza? I to što: "Jednostavno zato jer Hitlerovog tijela tamo nije ni bilo." Ali, to nije jedina opskurnost, koja se može pročitati. Naime, vanzemaljci su već odavno ovdje i vrše razne eksperimente nad ljudima, kao što su vađenje krvi, ukrštavanje ljudi i vanzemaljaca, eksperimenti nad embrionima itd.

Citiram: "Navodno, pod zemljom je zajednička biogenetska laboratorija vlade i vanzemaljaca u kojoj se odvijaju bizarni eksperimenti na ljudima i životinjama."

Sve se odvija u Americi, u mjestašcu zvanom Dulce. Duboko pod zemljom postoje tajne prostorije. A njihov glavni cilj je po Osmanagiću: "(…) Ono što oni žele je magnetna (životna?) sila koja struji oko i kroz planetu Zemlju! Vanzemaljci koriste ovu magičnu moć na način nepoznat nama."

I kao što se dade lahko razlučiti, i ovdje imamo istu kvazimetodiku kao i sa Hitlerom. U jednoj rečenici stoji tvrdnja, a usput se i sam autor oslobađa od donošenja bilo kakvih dokaza, pošto je sve "nama nepoznato". Vrlo slično podmlađivanju piramida, a da se pri tom face-liftingu Osmanagić uopće i ne osvrće na naučno dokazane teorije, da je u to doba Evropa bila pod ledom. Unatoč svemu, zašto je prvobitna teza o 27.000 godina odbačena? Možda zato što se prije 27.000 godina Evropa mnogo dublje nalazila u Ledenom dobu, dok je doba od otprilike prije 11.700 godina nazvano Holocen, što znači "Novo toplo doba?" Ali, i ovo milenijsko preskakanje nije dovoljno, pošto led nije odjednom nestao. Isto tako se ne smije zanemariti da je zbog nagle promjene klime došlo do izumiranja flore i faune. A šta to znači za lovce je kristalno jasno.

Piramidni fotomodel
Ko od nas je do sada vidio arheologa uživo? Većina je, pak, sigurno gledala Indiana Jones filmove. Ali, realnost je ipak nesto prostija i profesionalnija. A pošto mediji ne prenose vreli pustinjski zrak i prašinu nego samo jednodimenzionalnu sliku, i ne čudim se što vidimo "arheologa" u nekome koji se 15 godina slikao kraj piramida. Ima i još jedna zanimljivost u svemu ovome. Naime, svi nazivi tobožnjih piramida su registrirani. Ako se radi o nauci, zašto se onda nazivi komercijaliziraju? Da li tamo, na Visočici, vidimo profesionalne arheologe koji brižljivo istražuju? Naprotiv, krampovima, lopatama i ćuskijama vadi se zemlja i označavaju svi blokovi kao "zidovi piramide". Ne znam, koliko čitalaca su vidjeli prave piramide, ali sasvim sigurno je da zidove ne možete naći u horizontalnom položaju, niti da ispod njih leže skeleti, koje su kasnije uklonili. Možda je i istina da će biti više turista u Visokom i da će se pizza "Piramida" bolje prodavati, ali kakve to ima veze s naukom? Ovdje kolidiraju različiti interesi, poduprti dobrim dijelom vlastima države, koje su jednom amateru dale sve dozvole. Vidjeti jednog Harisa Silajdžića ili Ahmeda Hadžipašića kako švadroniraju po Visočici, bez da se pitaju s kime oni to razgovaraju je dokaz nemara i diletantizma, koji vlada našom zemljom. Umjesto da iskoriste svoj politički uticaj i potpomognu Zemaljski muzej, koji nema ni grijanja ili spaljenu Nacionalnu biblioteku, oni radije slušaju priče jednog amatera. I zbilja, gdje su bili kada je Osmanagić u Centralnom zatvoru tvrdio da se žileti naoštre kada ih stavite u piramidu?! Ali, šta očekivati od čovjeka koji tvrdi da za vrijeme rata u Bosni na terenu između te tri navodne piramide niko nije poginuo zbog toga što su piramide štitile ljude energijom?

Kroz sudjelovanje u dosta žestokoj diskusiji o tekstu "Kome smetaju piramide?", autora Sedada Dizdarevića, koji je objavljen na web-magazinu http://www.bosnjaci.net, gdje se ujedno nalazi i šira verzija ovog članka, stekao sam dojam da sva ova farsa posjeduje i jednu duboku socijalnu dimenziju. Tako se "piramida" poredi sa Međugorskom gospom. Što se Gospe tiče, ne leži njeno značenje za katolike toliko u tome što se neko ukazao, nego što se radilo o svetoj Mariji. Da se ukazao neki svetac, Međugorje ne bi bilo toliko posjećeno. Uostalom, svako poređenje "piramida" sa jednim od najvažnijih kultova kršćanstva je ne samo groteskno nego i omalovažavajuće, što se osjećaja kršćana tiče. Kako bi se muslimani osjećali da "piramide" poredimo sa Kaabom ili Ajvatovicom? A "piramida", uz to još i nenađena, sigurno se nikada neće ukazati, osim možda samom Osmanagiću. Sve u svemu, i iz sljedećeg citata Dizdarevićevog teksta se vidi koliko nam nedostaju dobre vijesti: "Dosta smo živjeli u gorkoj i teškoj stvarnosti (…)." "Vrijeme je da malo sanjamo ljepše snove (…)."

Kvazinaučna lakrdija
Gledajući na potešku stvarnost Bosne, svako je sanjarenje čak i za preporučiti da nije jednog drugog problema. Naime, pri sanjarenju smo podložni manipulacijama isto kao i pri emotivnom naboju u budnom stanju. U oba slučaja ljudi oskudijevaju mozgom. A bošnjački narod, koji je najviše propatio, odista ima pravo da poželi nešto dobro, ali se također mora i pitati da li je puko priželjkivanje dobra uvijek i put u dobro. U pasivnoj poziciji maštanja smo osuđeni na čekanje "mesije", koji će povesti narod ka dobru. I zato i ne čudi što u komentarima na citirani tekst padaju i rečenice tipa "sam Bog ga je poslao". I zato razmislimo bez emocija: zašto vjerujemo da je cijela Evropa prije 12.000 godina bila pod ledom, a Bosna nije? Zašto vjerujemo da je tada većina životinja izumrla, a u Bosni nije, pa su naši preci pored masne večere još imali dovoljno vremena za gradnju piramida? Zašto vjerujemo da su naši preci imali sav alat, matematičko znanje i ljudstvo? Zašto zapostavljamo naučne dokaze? Možda jednostavno zato što želimo da vjerujemo? Šta je intencija ove analize? Da se ne dozvoljava svakome iskopavanje i na kraju skrnavljenje historijskih ostataka naše zemlje. Niko zasad ne vidi iskopane ploče kao nadgrobne spomenike ili kao ostatke starih rimskih/ilirskih građevina, nego samo kao "zidove piramide". I dok naši naučnici više i ne znaju kome još da se požale zbog ove kvazinaučne lakrdije, i dok naše historijsko naslijeđe ionako postepeno propada pod zubom vremena, naša vlada izdaje Osmanagiću sve papire i garancije da bi mogao u miru da "dokaže" ono što svi naučnici poriču.
Last edited by Fair Life on 13/05/2006 00:08, edited 1 time in total.
Allhambra

Post by Allhambra »

Drago mi je da imamo simpatizere, hvala na podrsci piramidama i meni :).

A sad kontrasi:
Prenj, fakat si dosadan sa tim metrom...objasnila sam ti, zar ti stvarno nije jasno koliko je glupo tvoje pitanje ?
OTKUD JA ZNAM STO JE 365 m, ili bilo ko drugi ? Ali jeste, ako ne vjerujes, provjeri, vec sam ti rekla kako.
I mjera sama uostalom nije bitna, ali trebalo bi te tući po glavi izgleda da to shvatis :roll: , majko draga...

A vidim i neko pominjanje odvodjenja kuci, ali kako su me upozorili da je ovo fini i kulturni forum, i da nema vrijedjanja, nema potrebe da spominjem mater seljacku, jel tako ?

Preci cu odmah na dokaze i postirati vam svima jedan link, naucni dokazi:

http://www.piramidasunca.ba/ajaxfiles/p ... %20web.pdf

Poanta kosmickog sjevera prema kom je orjentirana sjeverna strana piramide Sunca je da je orjentiran tacno prema zvijezdi sjevernjaci tj da je mjerenjima dokazano da orjentacija kasni tacno 11 minuta, sto odgovara polozaju zvijezde Sjevernjace (North Star).
wels

Post by wels »

Familije Osmanovic (Edhem,autor teksta) i Osmanagic su od pamtivjeka u zavadi.

:?
Allhambra

Post by Allhambra »

moracu biti malo nekulturna - Who the fuck is Edhem Osmanovic ?
clanak mu je bas slozenac kleveta i lazi, i nekulture, Senadov recept...valjda neki novi ucenik...
Za Pecanina znam ko je, i sta je i sta pise i objavljuje...Avdo Sidran je to najbolje definirao - "Covjek hulja"

Sve i da vam se ne svidja avanturista i moderni Indijana Jones, Semir Osmanagic, ne pricamo pobogu o njemu, on je samo jedan covjek, ja pricam iskljucivo o dokazima za bosanske piramide, a ne ko je s kim i protiv koga i ko je kome simpatican ili nije, to me stvarno ne interesuje i nema veze s temom.
Fair Life

Post by Fair Life »

wels wrote:Familije Osmanovic (Edhem,autor teksta) i Osmanagic su od pamtivjeka u zavadi.

Argument !! Bravooo !!
pape

Post by pape »

Allhambra wrote: Poanta kosmickog sjevera prema kom je orjentirana sjeverna strana piramide Sunca je da je orjentiran tacno prema zvijezdi sjevernjaci tj da je mjerenjima dokazano da orjentacija kasni tacno 11 minuta, sto odgovara polozaju zvijezde Sjevernjace (North Star).
:-) Zarotirali su piramidu, ..... :oops: ..... do sada se govorilo o 21 minuti, ..... dobri su, ... dobri, ... :D
Allhambra

Post by Allhambra »

Preporucijem za gledanje nesto snimljeno jos krajem prosle godine, ako niste gledali, imate verziju na http://www.piramidasunca.ba, pa idete na multimediju, pa na onaj stari intervju Zilke i Semira, kod Senada Hadzifejzovica...

Ako niste, pogledajte obavezno, vrlo, vrlo zanimljivo..:)

Da vidite primjer nasih uvazenih naucnika, najveceg protivnika i strucnog oponenta Semiru Osmanagicu i njegovoj teoriji...

Znam da je otad bilo puno drugih emisija, ali ovu imate online, i jos pokoju mozda...
Allhambra

Post by Allhambra »

Pape, niko nista nije zarotirao, i to je mjerljivo i provjerljivo, kao i ono za 365 metara, a ti si neupucen kao i obicno :)
Fair Life

Post by Fair Life »

A wrote:
Fair Life wrote:
wels wrote:Familije Osmanovic (Edhem,autor teksta) i Osmanagic su od pamtivjeka u zavadi.
Argument !! Bravooo !!
To ti je nesto kao Montecchi i Capuleti :oops:
Jos ce se ovo sve zavrsiti na daskama koje zivot znace...
pape

Post by pape »

Allhambra wrote:Pape, niko nista nije zarotirao, i to je mjerljivo i provjerljivo, kao i ono za 365 metara, a ti si neupucen kao i obicno :)
Kasno je za naprdzivanje sa tobom "copy-paste erudito", ... sutra cu ti naci tu 21 dekiku sa vase oficijelne stranice.
Bogu hvala sto mi je dao moc da sam prosudjujem, a vas, ... slijepce kod ociju neka upucuju do mile volje, ... :D
wels

Post by wels »

Fair Life wrote:

Argument !! Bravooo !!

Nije moj boze sacuvaj.

Vishe govori o tvom argumentu,tj tekstu.

I ne pali se!
Goran_35

Post by Goran_35 »

Fair Life wrote:
Allhambra wrote:(...)
Vi nastavite biti kriticni ako vam tako pase, meni je zanimljivije i logicnije imati otvoren um i pratiti svakodnevno otkrivanje novih dokaza.

Sto bi rekao cika Shakespeare - "As You like it" :), ili kako vam volja :).
[img]http://www.ex-yupress.com/dani/dani.gif[/img][color=white]. . .[/color][size=134]Broj 465 - 12.05.2006.[/size] wrote:(Nad)realizam: Velika piramidomanija u našoj maloj dolini

Bosanska piramida zablude

Semir Osmanagić pridobija široke narodne mase, političare i folk-pjevače ponašajući se kao Alisa u zemlji čuda, Bosna sanja o turistima i brdu love visokom poput Visočice, a, ustvari, radi se samo o još jednoj zabludi, ovog puta piramidalnog oblika. Naš saradnik analizira lik i djelo teksaškog kauboja iz Sarajeva.

Pise: Edhem Osmanović

Kada sam prvi put čuo da su krenule glasine o "piramidama usred Bosne", prvo što mi je sinulo je bilo pitanje kako da neko sagradi tako velike i komplicirane građevine prije toliko hiljada godina, i da one ostanu neprimijećene. S tim pitanjem u glavi, počeo sam analizirati Osmanagićeve tekstove. Moje prvo štivo je bila knjiga Od masona do mentalnih projekcija, puna hipoteza o raznim globalnim zavjerama, vanzemaljcima, masonima i slično. Kao primjer, navest ću samo dva odlomka iz te knjige, koja se može naći na web-adresi http://www.alternativnahistorija.com. Po Osmanagiću, Adolf Hitler nije izvršio samoubistvo, nego je sa svojom klikom pobjegao na sami Južni pol.

Hitler na Južnom polu
Citiram: "Hitler ostavlja tijelo svog daljeg rođaka u bunkeru; Rusi (sic!) nalaze očekivani trofej te zataškavaju stvar." (…) "Biva prebačen sa užim krugom političara, generala i naučnika na 'jug', na sigurno. Njemačka vojna mašina je raspršena. Rat je okončan. Historija je napisana."

U ovih nekoliko rečenica se ne samo objašnjava kraj Drugog svjetskog rata, nego čak i cijela historija. Ali, nigdje ni riječi o kojem se to rođaku radilo i kako je Hitler uspio da pobjegne. Isto tako nigdje objašnjenja ko čini taj "uži krug" . A dobro se zna da je Hitlerov "uži krug" najčešće završavao na užetu poslije Nirnberških procesa. I sada bi trebali revidirati naše znanje putem ovih hipoteza? I to što: "Jednostavno zato jer Hitlerovog tijela tamo nije ni bilo." Ali, to nije jedina opskurnost, koja se može pročitati. Naime, vanzemaljci su već odavno ovdje i vrše razne eksperimente nad ljudima, kao što su vađenje krvi, ukrštavanje ljudi i vanzemaljaca, eksperimenti nad embrionima itd.

Citiram: "Navodno, pod zemljom je zajednička biogenetska laboratorija vlade i vanzemaljaca u kojoj se odvijaju bizarni eksperimenti na ljudima i životinjama."

Sve se odvija u Americi, u mjestašcu zvanom Dulce. Duboko pod zemljom postoje tajne prostorije. A njihov glavni cilj je po Osmanagiću: "(…) Ono što oni žele je magnetna (životna?) sila koja struji oko i kroz planetu Zemlju! Vanzemaljci koriste ovu magičnu moć na način nepoznat nama."

I kao što se dade lahko razlučiti, i ovdje imamo istu kvazimetodiku kao i sa Hitlerom. U jednoj rečenici stoji tvrdnja, a usput se i sam autor oslobađa od donošenja bilo kakvih dokaza, pošto je sve "nama nepoznato". Vrlo slično podmlađivanju piramida, a da se pri tom face-liftingu Osmanagić uopće i ne osvrće na naučno dokazane teorije, da je u to doba Evropa bila pod ledom. Unatoč svemu, zašto je prvobitna teza o 27.000 godina odbačena? Možda zato što se prije 27.000 godina Evropa mnogo dublje nalazila u Ledenom dobu, dok je doba od otprilike prije 11.700 godina nazvano Holocen, što znači "Novo toplo doba?" Ali, i ovo milenijsko preskakanje nije dovoljno, pošto led nije odjednom nestao. Isto tako se ne smije zanemariti da je zbog nagle promjene klime došlo do izumiranja flore i faune. A šta to znači za lovce je kristalno jasno.

Piramidni fotomodel
Ko od nas je do sada vidio arheologa uživo? Većina je, pak, sigurno gledala Indiana Jones filmove. Ali, realnost je ipak nesto prostija i profesionalnija. A pošto mediji ne prenose vreli pustinjski zrak i prašinu nego samo jednodimenzionalnu sliku, i ne čudim se što vidimo "arheologa" u nekome koji se 15 godina slikao kraj piramida. Ima i još jedna zanimljivost u svemu ovome. Naime, svi nazivi tobožnjih piramida su registrirani. Ako se radi o nauci, zašto se onda nazivi komercijaliziraju? Da li tamo, na Visočici, vidimo profesionalne arheologe koji brižljivo istražuju? Naprotiv, krampovima, lopatama i ćuskijama vadi se zemlja i označavaju svi blokovi kao "zidovi piramide". Ne znam, koliko čitalaca su vidjeli prave piramide, ali sasvim sigurno je da zidove ne možete naći u horizontalnom položaju, niti da ispod njih leže skeleti, koje su kasnije uklonili. Možda je i istina da će biti više turista u Visokom i da će se pizza "Piramida" bolje prodavati, ali kakve to ima veze s naukom? Ovdje kolidiraju različiti interesi, poduprti dobrim dijelom vlastima države, koje su jednom amateru dale sve dozvole. Vidjeti jednog Harisa Silajdžića ili Ahmeda Hadžipašića kako švadroniraju po Visočici, bez da se pitaju s kime oni to razgovaraju je dokaz nemara i diletantizma, koji vlada našom zemljom. Umjesto da iskoriste svoj politički uticaj i potpomognu Zemaljski muzej, koji nema ni grijanja ili spaljenu Nacionalnu biblioteku, oni radije slušaju priče jednog amatera. I zbilja, gdje su bili kada je Osmanagić u Centralnom zatvoru tvrdio da se žileti naoštre kada ih stavite u piramidu?! Ali, šta očekivati od čovjeka koji tvrdi da za vrijeme rata u Bosni na terenu između te tri navodne piramide niko nije poginuo zbog toga što su piramide štitile ljude energijom?

Kroz sudjelovanje u dosta žestokoj diskusiji o tekstu "Kome smetaju piramide?", autora Sedada Dizdarevića, koji je objavljen na web-magazinu http://www.bosnjaci.net, gdje se ujedno nalazi i šira verzija ovog članka, stekao sam dojam da sva ova farsa posjeduje i jednu duboku socijalnu dimenziju. Tako se "piramida" poredi sa Međugorskom gospom. Što se Gospe tiče, ne leži njeno značenje za katolike toliko u tome što se neko ukazao, nego što se radilo o svetoj Mariji. Da se ukazao neki svetac, Međugorje ne bi bilo toliko posjećeno. Uostalom, svako poređenje "piramida" sa jednim od najvažnijih kultova kršćanstva je ne samo groteskno nego i omalovažavajuće, što se osjećaja kršćana tiče. Kako bi se muslimani osjećali da "piramide" poredimo sa Kaabom ili Ajvatovicom? A "piramida", uz to još i nenađena, sigurno se nikada neće ukazati, osim možda samom Osmanagiću. Sve u svemu, i iz sljedećeg citata Dizdarevićevog teksta se vidi koliko nam nedostaju dobre vijesti: "Dosta smo živjeli u gorkoj i teškoj stvarnosti (…)." "Vrijeme je da malo sanjamo ljepše snove (…)."

Kvazinaučna lakrdija
Gledajući na potešku stvarnost Bosne, svako je sanjarenje čak i za preporučiti da nije jednog drugog problema. Naime, pri sanjarenju smo podložni manipulacijama isto kao i pri emotivnom naboju u budnom stanju. U oba slučaja ljudi oskudijevaju mozgom. A bošnjački narod, koji je najviše propatio, odista ima pravo da poželi nešto dobro, ali se također mora i pitati da li je puko priželjkivanje dobra uvijek i put u dobro. U pasivnoj poziciji maštanja smo osuđeni na čekanje "mesije", koji će povesti narod ka dobru. I zato i ne čudi što u komentarima na citirani tekst padaju i rečenice tipa "sam Bog ga je poslao". I zato razmislimo bez emocija: zašto vjerujemo da je cijela Evropa prije 12.000 godina bila pod ledom, a Bosna nije? Zašto vjerujemo da je tada većina životinja izumrla, a u Bosni nije, pa su naši preci pored masne večere još imali dovoljno vremena za gradnju piramida? Zašto vjerujemo da su naši preci imali sav alat, matematičko znanje i ljudstvo? Zašto zapostavljamo naučne dokaze? Možda jednostavno zato što želimo da vjerujemo? Šta je intencija ove analize? Da se ne dozvoljava svakome iskopavanje i na kraju skrnavljenje historijskih ostataka naše zemlje. Niko zasad ne vidi iskopane ploče kao nadgrobne spomenike ili kao ostatke starih rimskih/ilirskih građevina, nego samo kao "zidove piramide". I dok naši naučnici više i ne znaju kome još da se požale zbog ove kvazinaučne lakrdije, i dok naše historijsko naslijeđe ionako postepeno propada pod zubom vremena, naša vlada izdaje Osmanagiću sve papire i garancije da bi mogao u miru da "dokaže" ono što svi naučnici poriču.
Trla baba lan da joj prodje dan :oops:

"Veliki" naslov "piramida zablude" iza kojeg ne stoji ama bas nista!"Piramida zablude" i onda ne kaze nista o tome,vec se osvrce na Osmanagiceve tekstove o Hitleru -ovo je vec postalo tradicionalno kod anti-piramidasa !!
Pored tradicionalnog osvrtanja na "Hitlera" naravno slijedi komentar o Gospi,Medjugorju te o ledenom dobu uz neizbjezno ostalo blebetanje o vanzemaljcima :oops: Imam osjecaj,da nasi novinari u nedostatku inspiracije,odnosno protiv -argumenata,prepisuju od drugih anti-piramidalno nastrojenih novinara? U ovom slucaju,cini mi se da je prepisan clanak od Rose-a ,uz neizbjezno palanacko ismijavanje svojstveno nasim novinarima!
Kada ce se jednom naci neko ko ce da analizira sve dokaze koji postoje, te da iste pokusa da obori?E,onda pase tako veliki naslov o "piramidi zablude" !!Ovako,ja ne vidim nista drugo osim obicnog blebetanja,tek toliko da se nesto kaze i pokusa ismijati Osmanagic..I naravno da obim teksta bude sto veci,jer u nedostatku valjanih protiv-argumenata mora se nesto napisati!

Osim toga,pisac ovog teksta nije bas posebno "pismen".Slika moze biti,u najmanju ruku,dvodimenzionalna nikako jednodimenzionalna,jer onda bi dozivljavali samo jednu od tri prostorne dimenzije- duzinu,visinu ili sirinu....
Inace cijeli svijet i sve oko nas mi definisemo i dozivljavamo sa samo cetiri dimenzije.Tri u prostoru (duzina,sirina,visina) i vrijeme kaoje se odigrava u tom prostoru i predstavlja cetvrtu dimenziju...
A ima ih,tako kazu danas naucnici,ukupno jedanaest...
Last edited by Goran_35 on 13/05/2006 02:17, edited 2 times in total.
semm

Post by semm »

A da vas cetvorica likova (Life več u podsvjesti ima daske , hvala gospodu što se oporavlja) ,niste pohađali resavsku školu ,kad se jedino vaše znanje sastoji iz citiranja petorazrednihednih novinara iz žute štampe.
I ono što mene jako dugo čudi su izvori finansiranja tih novina jer znam da ih niko ne kupuje.Osim toga oni kaluđeri iz manastira Resave su jako ljuti što im se učenici puno koriste sa copy i paste umjesto da tipkaju.
P.S.
Pošto vidim da se hvatate za par minuta počnite se pripremati jer na red dolaze sekunde.
Shoshana

Post by Shoshana »

Takodje, vrhovi 3 visocke piramide - Sunca, Mjeseca i Zmaja tvore jednakostranicni trokut sa stranicama duzine 365 m, i uglovima od 60 stepeni. To je dokazao Geodetski zavod BiH svojim mjerenjima
:shock: Laze satelit, majku li mu neobrazovanu! Sta zna satelit sta je 650 m a sta je 15 km :D

http://www.alternativnahistorija.com/PR050106.doc
Shoshana

Post by Shoshana »

Allhambra wrote:Hm, neda mi se sve iscitavati, ...

...I to je moje pravo govora uostalom, kad nekom napisete stranicu objasnjenja a on sibne neki smiley i kao "aha, jes, samo ti pricaj meni se nije dalo ni citati.."...Zar to nije odlika tupsona ?

S kim da covjek raspravlja, fino mu kazes da je tupson i ides dalje.
Tupson, i meni se cini :D
Locked