Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
GAU 8

#2676 Re: EVOLUCIJA

Post by GAU 8 »

arte.fakt wrote:
\"GaRGa\" wrote:
\"chengaba\" wrote:

Život je star oko 3.5 - 3.6 milijardi godina. Zemlja 4.5 milijardi.
Postojili neki dokaz ? ili samo teorija ... I sta je bilo prije toga ?
Dokazi postoje.
Znamo (okvirno) i "sta" je bilo prije toga.
GaRGa

#2677 Re: EVOLUCIJA

Post by GaRGa »

ja71 wrote: Odlicna ti je logika.
u okeanu je u tecnom, u oblaku u gasovitom, na sj. polu u cvrstom stanju.
I sve to istovremeneo.

Il' se ti zajebajes ovdje.

Ne kuzim stvarno tvoju "logiku", sta si htio reci ovim (ionako nakardanim) primjerom

ili kap ili para ili led, kad zaledis vodu jel i dalje imas tu vodu u tecnom stanju a pored toga kocku leda ? ma kome pricam :)

ti si dokaz da nema evoluzije jos razmisljas ko ameba...
arte.fakt

#2678 Re: EVOLUCIJA

Post by arte.fakt »

[quote=\"GAU 8\"][quote=\"arte.fakt\"][quote=\\\"GaRGa\\\"][quote=\\\"chengaba\\\"]

[/quote]

Postojili neki dokaz ? ili samo teorija ... I sta je bilo prije toga ?[/quote]

Dokazi postoje.
Znamo (okvirno) i \"sta\" je bilo prije toga.[/quote]

iiii ... gdje su !? ... ili su mozda nestali zajedno sa \"globalnim zatopljenjem\" :D
ja71

#2679 Re: EVOLUCIJA

Post by ja71 »

GaRGa wrote:
ja71 wrote: Odlicna ti je logika.
u okeanu je u tecnom, u oblaku u gasovitom, na sj. polu u cvrstom stanju.
I sve to istovremeneo.

Il' se ti zajebajes ovdje.

Ne kuzim stvarno tvoju "logiku", sta si htio reci ovim (ionako nakardanim) primjerom

ili kap ili para ili led, kad zaledis vodu jel i dalje imas tu vodu u tecnom stanju a pored toga kocku leda ? ma kome pricam :)

ti si dokaz da nema evoluzije jos razmisljas ko ameba...
I dalje ocigledno ne kontas, ali evo da ti nacrtam:
Jedan covjek naravno ne moze istovremeno biti i majmun, i neandertalac i covjek.
ali vise jedinki to moze.

Treba li i bojama obojiti, covjece ?
NIN

#2680 Re: EVOLUCIJA

Post by NIN »

Harunovi puleni, ako pogledate malo bolje ovo drvo evolucije hominida vidjet cete da evolucija nije proces kako vam ga nakaradno predstavljaju raznorazni Haruni. Druga jako bitna stvar je da covjek nije nastao od majmuna jer je on i dan danas majmun*, dakle primat! Danasnji visi majmuni su imali zajednickog pretka. Recimo, cimpanza i covjek su imali jednog zajednickog pretka prije nekih 5-6 mil godina. Od tada covjek je evoluirao u danasnjeg gologuzog bipedalnog bezrepog majmuna dok je istodobno i cimpanza evoluirala u danasnjeg rutavog polubipedalnog bezrepog majmuna. Dakle, harunovi puleni i cimpanze su i dalje majmuni bas kao sto su tigrovi i kucne macke i dalje macke. Ako zelite dokaze onda bacite to smece od brosura kojim vas sistematski varaju i 'fatajte se strucne literature - znam da je kud i kamo teze procitati nekoliko udzbenika od po 700 strana (iz samo jedne male oblasti) od nekih par brosurica krupno stampanog teksta na 80-tak strana (koje bi se bavile cijelom evolucijom - kojeg li apsurda) ali to je jedini nacin da se nesto pametno nauci i da se ne sjedi u mraku citajuci slikovnice. Krenuvsi od genetike pa do paleoantropologije pa bujrum.

Image

I zapamtite, evolucija NIJE linearan proces, kako vam plasira Harun i bratija!

* Ustvari, visi primati gdje spadaju cimpanze, bonoboi, gorile, orangutani, giboni i ljudi, jednom rijecju visi majmuni.
arte.fakt

#2681 Re: EVOLUCIJA

Post by arte.fakt »

[quote=\"NIN\"]Harunovi puleni, ako pogledate malo bolje ovo drvo evolucije hominida vidjet cete da evolucija nije proces kako vam ga nakaradno predstavljaju raznorazni Haruni. Druga jako bitna stvar je da covjek nije nastao od majmuna jer je on i dan danas majmun*, dakle primat! Danasnji visi majmuni su imali zajednickog pretka. Recimo, cimpanza i covjek su imali jednog zajednickog pretka prije nekih 5-6 mil godina. Od tada covjek je evoluirao u danasnjeg gologuzog bipedalnog bezrepog majmuna dok je istodobno i cimpanza evoluirala u danasnjeg rutavog polubipedalnog bezrepog majmuna. Dakle, harunovi puleni i cimpanze su i dalje majmuni bas kao sto su tigrovi i kucne macke i dalje macke. Ako zelite dokaze onda bacite to smece od brosura kojim vas sistematski varaju i \'fatajte se strucne literature - znam da je kud i kamo teze procitati nekoliko udzbenika od po 700 strana (iz samo jedne male oblasti) od nekih par brosurica krupno stampanog teksta na 80-tak strana (koje bi se bavile cijelom evolucijom - kojeg li apsurda) ali to je jedini nacin da se nesto pametno nauci i da se ne sjedi u mraku citajuci slikovnice. Krenuvsi od genetike pa do paleoantropologije pa bujrum.

Image

I zapamtite, evolucija NIJE linearan proces, kako vam plasira Harun i bratija!

* Ustvari, visi primati gdje spadaju cimpanze, bonoboi, gorile, orangutani, giboni i ljudi, jednom rijecju visi majmuni.[/quote]

i jedan crtez to je sve sto imas od dokaza !??? plus jos teorija . ipak pricamo o nauci , zahtijeva se krajnja ozbiljnost.. imali nesto vishe , neki materijalni dokaz ? ti si se dotakao samo jednog dijela ... sta je bilo prije ? odakle je to doslo ???

Albert Ajnštajn, poznati fizicar, dobitnik Nobelove nagrade,rekao je:„Nauka bez vjere je osakacena, a vjera bez nauke je slijepa.“
chengaba

#2682 Re: EVOLUCIJA

Post by chengaba »

arte.fakt wrote:
\"GaRGa\" wrote:
\"chengaba\" wrote:

Postojili neki dokaz ? ili samo teorija ... I sta je bilo prije toga ?
Nemam pojma, valjda tako dao Bog.

Evo neka ublehaska teorija - http://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_the_Earth
NIN

#2683 Re: EVOLUCIJA

Post by NIN »

arte.fakt wrote: i jedan crtez to je sve sto imas od dokaza !??? plus jos teorija . ipak pricamo o nauci , zahtijeva se krajnja ozbiljnost.. imali nesto vishe , neki materijalni dokaz ?
Ima! Evo recimo ti! Kako? Daj da ti uzmu uzorak DNK i uporedi ga sa DNK cimpanze i sa DNK krompira i ima da ti bude puno jasnije. :D Ili recimo, mozes otici i do specijaliziranih muzeja, instituta ili univerziteta gdje se mozes susresti i sa mnostvom materijalnih dokaza koje trazis od mene preko foruma (apsurd do apsurda :-) ).

I kako vec rekoh, 'fataj se ti literature i zagrij stolicu ako zelis nesto saznati. Ako si mlad onda je u redu biti neinformiran ali ako si starac onda je nevjerovatna grehota biti ignorant cijelog svog zivota da bi po stare dane svoje sumnje pokusavao odagnati putem foruma palamudeci sa virtualnim likovima poput mene. Nadam se da nije ovo potonje jer ako jeste onda nemam rijeci.

Uzdravlje...
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 21:54, edited 2 times in total.
statix

#2685 Re: EVOLUCIJA

Post by statix »

Albert Ajnštajn, poznati fizicar, dobitnik Nobelove nagrade,rekao je:„Nauka bez vjere je osakacena, a vjera bez nauke je slijepa.“

Sva naša znanost, uspoređena sa stvarnošću, primitivna je i djetinjasta
- pa opet je to najdragocjenija stvar koju imamo.
:wink: pa ti ismijavaj znanost
Albert Einstein
NIN

#2686 Re: EVOLUCIJA

Post by NIN »

statix wrote:

Sva naša znanost, uspoređena sa stvarnošću, primitivna je i djetinjasta
- pa opet je to najdragocjenija stvar koju imamo.
:wink: pa ti ismijavaj znanost
Albert Einstein
Ma lazu ba sami sebe putem ovih brosurica i interneta. U sustini, ako je Albert sta i rekao vezano za religiju, a rekao je puno toga ali u sasvim negativnom smislu jer su ga za zivota teoloski krugovi konstantno iritirali, narocito oni jevrejski, ovi danasnji islamski neo-romanticari (ponovni apsurd) to nesto malo sto ko fol mogu izvuci maksimalno izvlace iz konteksta ne bil' sami sebi dokazali kako je cak i jedan veeeeliiiiikiiii Albert vjerovao ni ne sluteci da ustvari sami sebe prikazuju kao nemocne i submisivne pri samom pomenu akademske zajednice (lijepi nas Freud), mada je covjek bio daleko, daleko od abrahamskog koncepta vjere na cemu pociva cijela judeo-krscansko-islamska teologija. Dokaza za Albertovo nevjernistvo je na pretek (gugl) samo sto ovi koje haman nesto muci pa dodju malo kalibrirat' svoje ideale na temama o evoluciji na to jednostavno zmire jer je jebeno uzdrmati svoj uvrijezen koncept bivstva prozet demonima. Al', nismo svi isti, jel'.

Odo' u 'aljine, valja sutra ranit'. :D
jOFLA

Post by jOFLA »

.
arte.fakt

#2688 Re: EVOLUCIJA

Post by arte.fakt »

[quote=\\\"chengaba\\\"]

Evo neka ublehaska teorija - http://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_the_Earth[/quote]

Posto je sam dijalog krenuo sa pretpostavkom da sam vijernik , i to jos musliman a kad sam musliman i vijenik moram odma biti nepismen i kontro nauke ...

Dobar link dobra teorija , ali opet mogu postaviti pitanje sta je bilo prije ? Odakle je to doslo?

[quote=\\\"jOFLA\\\"]Kaži odakle je došlo i šta je prije bilo. Da te čujemo.[/quote]

Ako postoji kreacija bilo koje vrste , mora postojati i kretor .

@NIN
Ne znam odakle tolika kolicina predrasuda u tebi , ili je samo u pitanju neznanje.
Posto smo poceli dijalog sa pretpostavkom da sam musliman ili kako ti kaze \\\"Harunovac\\\" , odakle ti i sama pomisao da je islam protiv nauke i da je zabranjuje , to je krajnje neozbiljno tvrditi ako covjek zna sljedece cinjenice http://en.wikipedia.org/wiki/Science_in_medieval_Islam , samo za razliku od danasnjih \\\"naucnika\\\" oni se nisu zamarali glupim teorijama vec su se fokusirali na bitne stvari .
Iskreno se nadam da ces i ti jednog dana EVOLUIRATI , i nauciti da lijepo diskutiras bez uvreda i etiketiranja , bez predrasuda , da ce tvoj um dostici taj nivo da shvatis da postoje razlicita misljenja i da ih treba prihvatati bez obzira kakavo je licno stajaliste , jer ipak svi smo razliciti .
NIN

#2689 Re: EVOLUCIJA

Post by NIN »

arte.fakt wrote: @NIN
Ne znam odakle tolika kolicina predrasuda u tebi , ili je samo u pitanju neznanje.
Posto smo poceli dijalog sa pretpostavkom da sam musliman ili kako ti kaze \\\"Harunovac\\\" , odakle ti i sama pomisao da je islam protiv nauke i da je zabranjuje , to je krajnje neozbiljno tvrditi ako covjek zna sljedece cinjenice http://en.wikipedia.org/wiki/Science_in_medieval_Islam , samo za razliku od danasnjih \\\"naucnika\\\" oni se nisu zamarali glupim teorijama vec su se fokusirali na bitne stvari .
Iskreno se nadam da ces i ti jednog dana EVOLUIRATI , i nauciti da lijepo diskutiras bez uvreda i etiketiranja , bez predrasuda , da ce tvoj um dostici taj nivo da shvatis da postoje razlicita misljenja i da ih treba prihvatati bez obzira kakavo je licno stajaliste , jer ipak svi smo razliciti .
NIN se nagledao takvih kao ti koji nemaju blage veze o cemu pricaju - ni sta je to naucna teorija, niti naucni metod, a ni sta je to nauka u cjelini, a voljeli bi nekako da pricaju o tome kako je evolucija ubleha jer tako procitase u par brosurica krupnog teksta na masnom papiru. Meni projiciras predrasude, a sam ulijeces sa predrasudom proisteklom iz pukog neznanja o tome sta je to naucna teorija. Ja sam vec pisao sta ona predstavlja i posto je tebi to mrsko kopati po ovoj temi, a i ocito je da si zaboravio gradivo iz osnovne skole, onda ti i ja nemamo sta pricati, drug moj. Ljudi kao ti ste meni smjesni i to je jedan od primarnih razloga mog sprdanja sa takvima jer ste lijeni ignoranti i nista vise. Spominjes naucnike islamskog zlatnog doba koje bijase nekad prije hiljadu godina, bez da se osvrnes i pogledas taj islamski svijet danas koji ne zna vise sabrati ni dva i dva (dajem glavu da su trenutno kod nas jedne od najprodavanijih knjiga one o dzinima, sihirima, itd.). Kada je ovo u pitanju onda nema nikakve razlike izmedju tebe i jednog velikosrbina koji jos uvijek zivi u vrijeme Kosovskog boja prije nekih 600 godina. Vas dvojica ste u par deka, tu i tamo.

Brate, ako istinski zelis pricati o evoluciji onda se barem malo informiraj i zaboravi sve sto si procitao u kojekakvim brosuricama a la Harun i klika.
arte.fakt

#2690 Re: EVOLUCIJA

Post by arte.fakt »

[quote=\\\"NIN\\\"][quote=\\\"arte.fakt\\\"]
@NIN
Posto smo poceli dijalog sa pretpostavkom da sam musliman ili kako ti kaze \\\\\\\\\\\\\\\"Harunovac\\\\\\\\\\\\\\\" , odakle ti i sama pomisao da je islam protiv nauke i da je zabranjuje , to je krajnje neozbiljno tvrditi ako covjek zna sljedece cinjenice http://en.wikipedia.org/wiki/Science_in_medieval_Islam , samo za razliku od danasnjih \\\\\\\\\\\\\\\"naucnika\\\\\\\\\\\\\\\" oni se nisu zamarali glupim teorijama vec su se fokusirali na bitne stvari .
Iskreno se nadam da ces i ti jednog dana EVOLUIRATI , i nauciti da lijepo diskutiras bez uvreda i etiketiranja , bez predrasuda , da ce tvoj um dostici taj nivo da shvatis da postoje razlicita misljenja i da ih treba prihvatati bez obzira kakavo je licno stajaliste , jer ipak svi smo razliciti .[/quote]

NIN se nagledao takvih kao ti koji nemaju blage veze o cemu pricaju - ni sta je to naucna teorija, niti naucni metod, a ni sta je to nauka u cjelini, a voljeli bi nekako da pricaju o tome kako je evolucija ubleha jer tako procitase u par brosurica krupnog teksta na masnom papiru. Meni projiciras predrasude, a sam ulijeces sa predrasudom proisteklom iz pukog neznanja o tome sta je to naucna teorija. Ja sam vec pisao sta ona predstavlja i posto je tebi to mrsko kopati po ovoj temi, a i ocito je da si zaboravio gradivo iz osnovne skole, onda ti i ja nemamo sta pricati, drug moj. Ljudi kao ti ste meni smjesni i to je jedan od primarnih razloga mog sprdanja sa takvima jer ste lijeni ignoranti i nista vise. Spominjes naucnike islamskog zlatnog doba koje bijase nekad prije hiljadu godina, bez da se osvrnes i pogledas taj islamski svijet danas koji ne zna vise sabrati ni dva i dva (dajem glavu da su trenutno kod nas jedne od najprodavanijih knjiga one o dzinima, sihirima, itd.). Kada je ovo u pitanju onda nema nikakve razlike izmedju tebe i jednog velikosrbina koji jos uvijek zivi u vrijeme Kosovskog boja prije nekih 600 godina. Vas dvojica ste u par deka, tu i tamo.

Brate, ako istinski zelis pricati o evoluciji onda se barem malo informiraj i zaboravi sve sto si procitao u kojekakvim brosuricama a la Harun i klika.[/quote]

Sa ovim ce mo zavrsiti svaku diskusiju . Jer tvoje ponasanje i tolerancija je na nivou gornje maoce i slicnih sistema .
NIN

#2691 Re: EVOLUCIJA

Post by NIN »

arte.fakt wrote:Sa ovim ce mo zavrsiti svaku diskusiju . Jer tvoje ponasanje i tolerancija je na nivou gornje maoce i slicnih sistema .
:thumbup:
Ali_G

#2692 Re: EVOLUCIJA

Post by Ali_G »

Jedno pitanje, prije svega za evolucioniste.
Kako objasnjavate slijedece ajete:

I pošto su oni bahato odbili da se okane onoga što im se zabranjivalo, Mi smo im rekli: "Postanite majmuni prezreni!" (7:166)

Vama (O, Israilćani) je poznato ono što se dogodilo onima od vas koji su se o subotu ogriješili, kao i to da smo im mi rekli: "Budite majmuni prezreni!" Savremenicima i pokoljenjima njihovim to smo učinili opomenom, a poukom onima koji se boje Allaha. (2:65,66)
Jazz_Junkie

#2693 Re: EVOLUCIJA

Post by Jazz_Junkie »

An early herbivorous silesaur

The discovery of an almost complete skeleton of a new genus and species of silesaur, a close relative of the dinosaurs, ties up some of the loose ends in the fossil record of Middle Triassic reptiles. The new find is among the earliest known members of the Ornithodira, the avian line that also includes the dinosaurs and pterosaurs, klix to not long after the split between the two major archosaur groups — the ornithodirans, and crocodiles. Dentition and other features suggest silesaurs were not two-legged carnivores, as might have been expected, but larger and herbivorous. But the real interest is the early date, showing that we still know very little about the earliest stages of dinosaur and pterosaur evolution.

Izvor: Nature
Jazz_Junkie

#2694 Re: EVOLUCIJA

Post by Jazz_Junkie »

Ali_G wrote:Jedno pitanje, prije svega za evolucioniste.

I pošto su oni bahato odbili da se okane onoga što im se zabranjivalo, Mi smo im rekli: "Postanite majmuni prezreni!" (7:166)

Vama (O, Israilćani) je poznato ono što se dogodilo onima od vas koji su se o subotu ogriješili, kao i to da smo im mi rekli: "Budite majmuni prezreni!" Savremenicima i pokoljenjima njihovim to smo učinili opomenom, a poukom onima koji se boje Allaha. (2:65,66)
Dokle ce te vise spamati ovu temu sa ajetima i slicnim stvarima, van polja nauke i generalno nevezanim za ovu disciplinu? Spammer u Harunov misiji arte.fakt ovdje nije nepoznat i ovo mu je sigurno deseti nick.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Ali_G

#2696 Re: EVOLUCIJA

Post by Ali_G »

Fali mi u prethodnom postu text, mislio sam na misljenje zasto bas majmuni i kako to preslikati u danasnje vrijeme kada po teoriji evolucije imamo zajednicko sa majmunom.
arte.fakt

#2697 Re: EVOLUCIJA

Post by arte.fakt »

[quote=\\\"Jazz_Junkie\\\"][quote=\\\"Ali_G\\\"]Jedno pitanje, prije svega za evolucioniste.

I pošto su oni bahato odbili da se okane onoga što im se zabranjivalo, Mi smo im rekli: \\\"Postanite majmuni prezreni!\\\" (7:166)

Vama (O, Israilćani) je poznato ono što se dogodilo onima od vas koji su se o subotu ogriješili, kao i to da smo im mi rekli: \\\"Budite majmuni prezreni!\\\" Savremenicima i pokoljenjima njihovim to smo učinili opomenom, a poukom onima koji se boje Allaha. (2:65,66)[/quote]

Dokle ce te vise spamati ovu temu sa ajetima i slicnim stvarima, van polja nauke i generalno nevezanim za ovu disciplinu? Spammer u Harunov misiji arte.fakt ovdje nije nepoznat i ovo mu je sigurno deseti nick.[/quote]

prvo ja nisam nigdje spomenuo niti jedan ajet niti tako nesto ... druga stvar nemoj da lazes , i da optuzujes bez dokaza ... ima ip adresa nek administrator provjeri to je makar lako ... Jeli ovo mjesto gdje se moze iznijeti svoje misljenje ili prodiskutovati lijepo na jedan civiliziran nacin , ili je mjesto gdje se odma dobije naljepnica i optuzba nakon druge recenice !? i vidio sam da ne moze da se diskutira i napustio sam diskusiju bez vrijedjanja i dodatnih komplikacija .
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 21:55, edited 2 times in total.
Jazz_Junkie

#2699 Re: EVOLUCIJA

Post by Jazz_Junkie »

arte.fakt wrote:
\\\"Jazz_Junkie\\\" wrote:
\\\"Ali_G\\\" wrote:Jedno pitanje, prije svega za evolucioniste.

I pošto su oni bahato odbili da se okane onoga što im se zabranjivalo, Mi smo im rekli: \\\"Postanite majmuni prezreni!\\\" (7:166)

Vama (O, Israilćani) je poznato ono što se dogodilo onima od vas koji su se o subotu ogriješili, kao i to da smo im mi rekli: \\\"Budite majmuni prezreni!\\\" Savremenicima i pokoljenjima njihovim to smo učinili opomenom, a poukom onima koji se boje Allaha. (2:65,66)
Dokle ce te vise spamati ovu temu sa ajetima i slicnim stvarima, van polja nauke i generalno nevezanim za ovu disciplinu? Spammer u Harunov misiji arte.fakt ovdje nije nepoznat i ovo mu je sigurno deseti nick.
prvo ja nisam nigdje spomenuo niti jedan ajet niti tako nesto ... druga stvar nemoj da lazes , i da optuzujes bez dokaza ... ima ip adresa nek administrator provjeri to je makar lako ... Jeli ovo mjesto gdje se moze iznijeti svoje misljenje ili prodiskutovati lijepo na jedan civiliziran nacin , ili je mjesto gdje se odma dobije naljepnica i optuzba nakon druge recenice !? i vidio sam da ne moze da se diskutira i napustio sam diskusiju bez vrijedjanja i dodatnih komplikacija .
Nisam tebe ni kvotirao nego ti kolegu gore. Ovdje ne mozes iznositi svoje misljenje zato sto

1.) evolucija nije stvar licnog misljenja nego znanstvenog rada i empirijskih dokaza
2.) ti nisi kvalifikovan da iznosis ovdje svoje misljenje koje se stalno iznova svodi samo na papagajska ponavljanja kreacionisticke ezoterike.
madner

#2700 Re: EVOLUCIJA

Post by madner »

Normalno bi bilo banovat svakog ko pokusava spamati ovu temu ovim glupostima. Samo stavljanje gluposti u istu ravan sa dokazanom teorijom bi trebalo nagraditi odmorom od foruma.
Post Reply