LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Lokalni izbori 2024: Gdje svaki glas broji... barem dok ne nestane struje!

Dobrodošli u naš kutak političke zabave, gdje se lokalni kandidati pretvaraju u superheroje, a glasanje postaje akcioni film s više zapleta od turskih serija! Ovdje možete pratiti ko trči za funkciju u općini, a ko se samo trudi da ne trči nigdje. Diskutujte, predviđajte i pratite kako vaši omiljeni (ili najmanje omiljeni) političari pokušavaju da ispune obećanja – od asfaltiranja ulice do postavljanja nove klupe u parku.
Pridružite se, jer iako su izbori ozbiljni... mi sigurno ne moramo biti!

Moderator: Bloo

Post Reply
vjeshalica

#2676 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by vjeshalica »

bejzik wrote: 07/10/2024 07:26 čekaj ba malo

Jel Berilo u pritvoru ili zatvoru ?

Pa čitav svijet je potpisao konvenciju gdje na prvoj stranici piše "svako je nevin sve dok sud presudom ne kaže da je kriv" i to pravilo ima nad-zakonsku snagu u BiH

imam osjećaj da se namjerno koristi termin zatvor umjesto pritvor a ogromna je razlika

Bosna opet ispada cirkus i najgora na svijetu, a neki to stalno pumpaju, hajde forumaši ok , ali šta onaj mirza nesuđeni načelnik NG sere i pominje Trnovo umjesto svoje deranje da objasni

Berilo je papak treba ga istražiti i kazniti žestoko ako je kriv, ali šta vam je ba
Pritvor
ljubijankic

#2677 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by ljubijankic »

Dosadno mii wrote: 06/10/2024 23:56
ljubijankic wrote: 06/10/2024 23:50
Chmoljo wrote: 06/10/2024 23:46

ne kontam, šta predlažeš, da načelnici daju otkaz godinu pred izbore?

on se i predstavlja svojim radom ili neradom. problem je neograničeni mandat. 2 do 3 maksimalno.
Treba sve ogranici na 2 godine i vijeca i nacelnike ali i mandate u kantonima entitetima i drzavi. 8 godina u vijecu i idi dalje ili se povuc iz politike
Da daju otkaz nakon 2 godine?
Ne otkaz, već nemaš mogućnost da produžis ugovor po isteku :D
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#2678 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by teskeredzic_22 »

mali_balon wrote: 07/10/2024 07:18 SDPu samo preostaje da se sada hanuma Karic dokaze da napravi neka cuda i da napokon otjeraju Niksica (koji nije proso ni u svojoj mjesnoj zajednici) i dovedu nekog karizmaticnog znalca.....i poslje preuzimaju stvari u svoje ruke...
Ma kakva čuda.
Najgušće naseljena općina u zemlji će izgubiti sve i jednu zelenu površinu osim Vilsonovog a Klix će nam ljubazno dozvoliti sa putem njegovog portala "zavirimo" u savremene risorte "uglednih sarajevskih biznismena".
Prpa.ba

#2679 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by Prpa.ba »

tramvajtrojka wrote: 06/10/2024 23:24 @Prpa.ba gdje si kumasine izborna sutnja zavrsila prije pet sati gdje ti je taj potop trojke koji si najavljivao :mrgreen: :mrgreen:
Bilo radno. :mrgreen:

Jedna nogara "tronosca" je odvaljena. Ne bas hirurski, ali trend je jasan.

NiP kao stranka koja je SDP- i NS-u donosila desne i konzervativne glasove polako nestaje. :mrgreen:
Karikaturist

#2680 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by Karikaturist »

“Nema euforije, idemo raditi", rekla je Karić

:lol:
Tvrtko II Kotromanić

#2681 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Stari grad se crveni :thumbup:
Irfan poderao, odličan rezultat SDP, komotna većina u vijeću
Irfane sretno sada :thumbup: :bih:
aCme

#2682 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by aCme »

Karikaturist wrote: 07/10/2024 07:36 “Nema euforije, idemo raditi", rekla je Karić

:lol:
Idemo se smijat telećim osmijehom...

Evo prema CIKU vodi za 25 glasova
JovicSA

#2683 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by JovicSA »

vjeshalica wrote: 07/10/2024 07:28

Pa čitav svijet je potpisao konvenciju gdje na prvoj stranici piše "svako je nevin sve dok sud presudom ne kaže da je kriv" i to pravilo ima nad-zakonsku snagu u BiH

imam osjećaj da se namjerno koristi termin zatvor umjesto pritvor a ogromna je razlika

Bosna opet ispada cirkus i najgora na svijetu, a neki to stalno pumpaju, hajde forumaši ok , ali šta onaj mirza nesuđeni načelnik NG sere i pominje Trnovo umjesto svoje deranje da objasni

Berilo je papak treba ga istražiti i kazniti žestoko ako je kriv, ali šta vam je ba
Pritvor
Isti K...to pravilo nevinosti važi u zapadnim demokratijama gdje pored prava imaš i obavezu poštivanja prava. Recimo u demokratiji bi takav političar koji je u pritvori dao ostavku odmah ili bi bio isključen iz stranke, ali jok kod nas jok, drži se do smrti pozicije i ako može uvakufi je. Svi godinama znaju za muljanje Berila i sada kada ga je uhapsilo sada se pozivamo na presumaciju nevinosti za Berila :shock: :lol: grohotom se smijem, fakat smo nepopravljivi.
MarlboroGold

#2684 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by MarlboroGold »

Šta su sve SDA botovi najavljivali kontao sam da će pomesti, a ono truba. Nema ih nigdje u većim gradovima izuzev Mostara ako sam dobro upratio mada ne bi ni u Mostaru primirisali da taj grad nije duboko podijeljen.
SmokingMan

#2685 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by SmokingMan »

Recimo i Eugenu Debs.u je pošlo za rukom.... :D
Sanjarko

#2686 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by Sanjarko »

Imam ideju u vezi mandata i to staru ima oko 12+ godina, uvesti ogranicenja na mandate, ali povecati mandat na 5 godina, znaci izbori svako 5 godina da budu, a ne svako 4 godine kao sada.

Mislim da sam i pisao o tome na forumu negdje u vezi toga nekad davno, nisam siguran.
Vjecita_zavrzlama

#2687 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by Vjecita_zavrzlama »

Prpa.ba wrote: 07/10/2024 07:34
tramvajtrojka wrote: 06/10/2024 23:24 @Prpa.ba gdje si kumasine izborna sutnja zavrsila prije pet sati gdje ti je taj potop trojke koji si najavljivao :mrgreen: :mrgreen:

NiP kao stranka koja je SDP- i NS-u donosila desne i konzervativne glasove polako nestaje. :mrgreen:
NIP je tu da ostane tipa Sbih, nekad jaca nekad slabi

DF ce do 2026 biti mrtvac
Prpa.ba

#2688 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by Prpa.ba »

Govorimo o "politickom mrtvacu" iz 2020. koji je s pola ideoloskog i dnevnopolitickog goriva koje ima danas, 2022. zakucao na 110.000 glasova za federalni parlament, nedokucive brojke i za NIP i za NS, zajedno? :mrgreen:

DF radi lokalne izbore da odrzi formu, jer im je fokus na drzavni nivo i "velika" pitanja.

NIP-u su lokalni izbori hljeb, jer im je fokus bio na kritici i radu tamo gdje su SDA i DF baveci se "velikim" pitanjima, zapostavili mala, gradjanima bitna.

Sad tog hljeba vise nema, SBiH i Efendic su ponudili SDA za mala pitanja.

Hoce li rashljebljivanje NIP-ovaca po opstinskim vijecima dovesti do "kandidature samo u Brckom za 4 godine", ili cemo sacekati 8, to ostaje da propratimo.
madner

#2689 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by madner »

Teski dani za protivnike trojke.

Relativni pad NiPa je super stvar za trojku.
tramvajtrojka

#2690 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by tramvajtrojka »

Prpa.ba wrote: 07/10/2024 08:00 Govorimo o "politickom mrtvacu" iz 2020. koji je s pola ideoloskog i dnevnopolitickog goriva koje ima danas, 2022. zakucao na 110.000 glasova za federalni parlament, nedokucive brojke i za NIP i za NS, zajedno? :mrgreen:

DF radi lokalne izbore da odrzi formu, jer im je fokus na drzavni nivo i "velika" pitanja.

NIP-u su lokalni izbori hljeb, jer im je fokus bio na kritici i radu tamo gdje su SDA i DF baveci se "velikim" pitanjima, zapostavili mala, gradjanima bitna.

Sad tog hljeba vise nema, SBiH i Efendic su ponudili SDA za mala pitanja.

Hoce li rashljebljivanje NIP-ovaca po opstinskim vijecima dovesti do "kandidature samo u Brckom za 4 godine", ili cemo sacekati 8, to ostaje da propratimo.
DF je politicki mrtvac 2026 jer nece ponovno imati tog glavnog goriva na najvaznijoj poziciji za njih, no zeljko no party to se pokazalo i u terminu 2014-2018a , a glupo je očekivati da ce mesalic dovuci neke glasove to je nivo nadanja da ce gratz uzeti centar :mrgreen:

Nece nip propasti jer za dvije godine idu izbori gdje sa pravilnom strukturom glasova plus teskasi koji dovlace desetine hiljada glasova ce biti u igri
S@din

#2691 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by S@din »

Prpa.ba wrote: 07/10/2024 07:34

Nip gdje je izgubio, sdp (ns centar) najviše dobio... :mrgreen:

plus nip Ilidžu bukvalno osvojio :evil:

kao ns centar tj. najvažniju opštinu u fbih kako su govorili zeleni :bih:
Ateista

#2692 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by Ateista »

Zaboli me jeli pritvor ili zatvor, samo to sto je u pritvoru znaci da ima sasvim dovoljno dokaza protiv njega i da postoji rizik uticaja na svjedoke, samo je pitanje koliko ce se razvuci postupak ali on je kriv. U svakoj normalnoj drzavi bi on sam vec za ovo dao ostavku, ili bi dozivio debakl na izborima, idioti jos glasaju za kriminalca...
Nista puno bolje nije ni sa rumenkom, to sto je podmitio porodicu da odustane od tuzbe nije smjelo dovesti do toga da se od nje stvarno odustane, ubio je covjeka i nastavlja sa politikom kao da nista nije bilo, opet ni rijeci o ostavci a stoka glasa za njega. Nakon svakih izbora se sjebem sa kakvim ljudima dijelim zrak u ovom gradu...
addem

#2693 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by addem »

Sinoc svi pobijedili svi slave svi zadovoljni ali ono sto sam ja shvatio svi su u biti razocarani.
SDP izgubio nacelnicke pozicije u TK izuzev Tuzle gdje redovno dobija. Sarajevo je dobro popravio svoj rezultat, Benjamina jedva prosla, ocajno vodila kampanju. Niksic bi trebao otici konacno sa cela SDPa ovo postaje mrcvarenje vrijeme je za promjene u vrhu.
NIP nije najjaca stranka u Sarajevu tu su najvise izgubli, bez obzira na pobjedu Dovadzije. U Centru su sad mozda tek 4 stranka a bili su najjaci u vijecu, mali Ademovic je zeznuo stvar i trebao bi sada da plati ceh svoje lose politike. Jedina ubjedljiva pobjeda na Ilidzi.
NS pobjeda kako je i ocekivano u Centru sa realno losim nacelnikom koji je mnogo obecavao malo pokazao. Hastahana, Stadion Kosevo i sl. Ne izgleda mi da su o ostalim opstinama napravili neki bolji rezultat, tu su gdje jesu.
SDA je definitvno zavrsila sa Sarajevom. Kapidzic i Zahiragic totalni luzeri, grozna kampanja, prozivanje izdajnika drzave. Danas slobodno mozemo reci po njima u Sarajevu zive izdajnici drzave BiH jer su jasno izabrali izdajnicke politike. Dinastija je preveliki teret narod ih jednostavno ne voli to samo dinastija ne vidi.
SBiH je napravila solidan rezultat, Efendic pobijedio, Badnic umalo, ima ih po vijecima. Iskoristili su mudro podrsku SDA. Da su ostali u koaliciji sa trojkom misljenja sam da su mogli rasti na racun NIP.
DF poptop, da nema Komsica ne bi ih ni bilo. Desice im se isto ono sto se desilo SBB.
Prpa.ba

#2694 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by Prpa.ba »

Zabrinjavajuce je da u Mostaru koji je najbolje osjetio politiku "Trojke", isti opet na par birackih mjesta sa bosnjackom vecinom imaju 8% glasova.

Mostarci, mozete vi to i bolje. :thumbup:
nepass1

#2695 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by nepass1 »

mistek wrote: 07/10/2024 01:51 I samo jedan podatak. SBiH je na izborima 2008., kada je Haris bio na vrhuncu, imala po 3 vijećnika u svakoj gradskoj općini, dakle ukupno 12. Sada će u istim općinama imati najmanje 21 vijećnika :D

Koliko se samo podcjenjuje Efendić, to je nevjerovatno. Da treba direktno birati nekakvog premijera KS, taj čovjek bi glatko uzeo bilo koga.
I nije tu kriv Efendić, nego su krivi užasni načelnici po drugim općinama, pa će se nerijetko čuti kako se Efendići prizivaju i po drugim općinama. Helem, jad i bijeda za ostale načelnike, ali eto, ide kako ide.

A liste SBiH su smiješne, klasično kopiranje SBB. Bukvalno nikakve spektakularne razlike. Ja mislim da nema jedno jedino lice vrijedno nečega tamo.
Nije to do efendica toliko vec nemas za koga glasati. Pa ide necu sda a necu ni ove sto podrzavaju pedere, kao neku cu sredinu pa cu sbih
Ja sam tako za ns glasao prosle izbore. Bukvalno ni jednog lika nisam znao ali da sda ne bi dobila isao je glas za ns
S@din

#2696 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by S@din »

MarlboroGold wrote: 07/10/2024 07:48 Šta su sve SDA botovi najavljivali kontao sam da će pomesti, a ono truba. Nema ih nigdje u većim gradovima izuzev Mostara ako sam dobro upratio mada ne bi ni u Mostaru primirisali da taj grad nije duboko podijeljen.
Mostar su ok, ali je koalicija :mrgreen:

8 opština u usk pola zeleni, ali ne u najvećoj opštini... tk od 13 imaju 8, ali ne najveću - vade ih živinice :mrgreen: (gdje se NS mora pod hitno angažovati i skupljati mladu, pametnu, neiskvarenu i proeuropski orjentisanu omladinu, za neke buduće izbore) :-D

zdk isto dobri na žalost, ali opet ne u gradu/opštini sa najviše stanovnika... a u ks vadi ih berilo :lol: :lol: :lol:
vjeshalica

#2697 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by vjeshalica »

madesa wrote: 07/10/2024 00:03 Koliko mandata moze jedna osoba maximalno dobiti? Ili to ne postoji. Pitam zbog efendica 😂
Lik u Teocaku od 1994 na poziciji.
bejzik

#2698 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by bejzik »

Čengić i Stanivuković su iste škole "demokratije" prošli kod istih organizacija (NDI,IRI,.. i slične)

Kampanja im je jako slična - tokom čitave godine krši se pravilo da "nema reklamiranja osim onih mjesec dana predizborne kampanje" , mjesečno troše desetine hiljada na promocije video snimaka kojima osvajaju estradno biračko tijelo u ovom estradnom podneblju

da je pravne države još bi mnogi iz pritvora kampanje vodili ko Berilo

ali prilagode se ljudi džungli (jer ko nam garantuje državu) i moramo im čestitati
Haris.ba

#2699 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by Haris.ba »

Ako Benjamina uspije zasjeti za nacelnika, a vjerovatno hoce - od vijeca ce zavisiti sta ce uspjeti. Posto vec staro vijece ima odlicnu sdp i sda nezvanicnu koaliciju - bice zanimljivo sta ce sada biti.

Mada, imam osjecaj da su je makli iz kombinacija za grad i bacili za nacelnika da bi mozda i izgubila. A, ako bi i pobjedila da se izgubi u politici saradnje sa vijecem.
benki2

#2700 Re: LOKALNI IZBORI U KS - 2024

Post by benki2 »

Joj kadrova, kao sto neke napisa negdje, irfan ne zna ni gdje fakultet zavrsio :D. Da nije ozenio onu, ne bi nigdje bilo, ali helem. Ova benjamina je trebala ostati kao gradonacelnik, zato i jest, za opstine nije. Ali su i to fino odradili, uvalili onog poltrona koldzu da odvuce glasove. Sto se tice onog djilkosa mandica, to da je on pobjedio, najbolje govori kakav mu je bio protivkandidat.
Post Reply