Povorka ponosa u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
moonca

#2676 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

Hakiz wrote:
moonca wrote:Mislim da im ne treba podrska nikakava niti je oni licno i traze--neka imaju ista prava kao i ja -- da se mogu vjencati, naslijediti imovinu ako je ima
, imati povlastice bracnog stanja-pri placanju poreza .... to je sve .. nista oni ne traze posebno -- niti da im ustupamo mjesto u gradskom prevozu..
A da bi to dobili, mora biti i parada.

Jer, na svim mjestima gdje ta prava imaju, prije dobijanja tih prava bilo je šta?

Parade.
..nije neophodno -- ne znam sta je sa tim paradama ... oni 'Pravi' ih ne zahtjevaju -- cuj pravi :lol:
pustopoljina

#2677 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by pustopoljina »

arzuhal wrote:Jednom sam hipotetski postavio pitanje/situaciju:

Dva para pred usvajanjem djece: jedan je m/ž, drugi m/m ili ž/ž. Oba su, hipotetski, isti istcati u finansijskom/materijalnom smislu, nivou obrazovanja, itd. Dakle ti uslovi koje bi pružili usvojenom djetetu su isti. Jedina razlika je u tome što jedan par čine muškarac i žena, a drugi je istospolan (ovo sam naveo, jel, da bismo isključili bilo kakav drugi faktor koji bi bio odlučujući ili eliminatoran po pitanju dobrobiti djeteta...).

Pitao sam jednu osobu na forumu da li ima ikakve, pa i najmanje razlike koja bi prevagnula da dijete bude dato heteroseksualnom paru a ne homoseksualnom.

S obzirom da se ta osoba držala čvrsto principa kojeg se slijedila otpočetka rasprave, rekla je: Ne, nema nikakve razlike. Heteroseksualni par nema ili ne bi trebao da ima prednosti nad homoseksualnim parom pri usvajanju djece.
Za mene ima-
Heteroseksualni par djeci nudi dvije perspektive, dvije polovice, dvije energije, dva nacina i to je bogatstvo.
To bas ako je sve isto istaco :)
Ipak izmedju zivota u domu, ili povlacenja od jednog udomitelja do drugog- radije bih da raste u stabilnom homo domacinstvu.
Hakiz

#2678 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Hakiz »

Da, ako je birati između u ostalome potpuno istih porodica sa ženom i muškarcem ili istospolnim porodicama, ja bih prednost dao dvospolnoj porodici.

Ali, ako je birati između života u domovima i hraniteljskim porodicama ili usvajanja u homoseksualnoj porodici, prednost bih dao usvajanju.
moonca

#2679 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

pustopoljina wrote: Heteroseksualni par djeci nudi dvije perspektive, dvije polovice, dvije energije, dva nacina i to je bogatstvo.
Ipak izmedju zivota u domu, ili povlacenja od jednog udomitelja do drugog- radije bih da raste u stabilnom homo domacinstvu.
Pa kako onda iz takvih brakova nastadoshe gay- gdje su pogrijesili hetero ??
moonca

#2680 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

Hakiz wrote:Da, ako je birati između u ostalome potpuno istih porodica sa ženom i muškarcem ili istospolnim porodicama, ja bih prednost dao dvospolnoj porodici.

Ali, ako je birati između života u domovima i hraniteljskim porodicama ili usvajanja u homoseksualnoj porodici, prednost bih dao usvajanju.

Nema diskriminacije - davati podobnim, koji ispunjavaju uslove ...
pustopoljina

#2681 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by pustopoljina »

moonca wrote:
pustopoljina wrote: Heteroseksualni par djeci nudi dvije perspektive, dvije polovice, dvije energije, dva nacina i to je bogatstvo.
Pa kako onda iz takvih brakova nastadoshe gay- gdje su pogrijesili hetero ??
Pa pod jedan-
Da bi usvojio dijete moras proci rigorozne provjere, da bi ga napravio- trebas imati zdrave reproduktivne organe i to je sve.
Znaci- svako sa zdravim spermijima i jajascem moze postati roditelj, bez obzira na zelju i spremnost biti roditelj.
Pod dva-
Da li je greska?
Nije prosjek i nije vecina...ali- da li je greska?
Hint- gausova krivulja.
Ako jeste greska...jos nismo saznali uistinu kako neko postaje homo...tako da svejedno mogu reci da su musko i zensko bolje pocetne postavke za taj neki normalni/prosjecni start djeteta.
Ako biti homo nije greska, onda su svejedno musko i zensko bolje pocetne postavke, jer se u takvoj vezi ljudi i radjaju pa ono manje upada u oci da odjednom imaju dijete...a mozda to dijete yvejedno bude gej.
pustopoljina

#2682 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by pustopoljina »

moonca wrote:
Hakiz wrote:Da, ako je birati između u ostalome potpuno istih porodica sa ženom i muškarcem ili istospolnim porodicama, ja bih prednost dao dvospolnoj porodici.

Nema diskriminacije - davati podobnim, koji ispunjavaju uslove ...
Naravno.
Sanse da negdje postoje tri apsolutno iste porodice, kao u arzuhalovom pitanju su nikakve...cisto tu radi rasprave.
moonca

#2683 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

Odraste dijete i sa jednim roditeljem -bilo M ili Z ,odraste bez brata i sestre- i da li su ta djeca hendikepirana necim -ne bih rekla -dijete raste i uci od okruzenja kakvo god da je -

..Kao i teorija - majcinski instink-- sta je to -- ??
moonca

#2684 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

Zar zbilja mislite da vas neki od njiih - ne lijece --obrazuju vasu djecu u skoli itd..... :-)
pustopoljina

#2685 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by pustopoljina »

moonca wrote:Zar zbilja mislite da vas neki od njiih - ne lijece --obrazuju vasu djecu u skoli itd..... :-)
Ja sam mislila puno kasnije da je moj prijeratni nastavnik sh hs bio gej...nikad necu saznati.
moonca

#2686 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

Meni je zbilja zalosno citati da neko ko ima svoju djecu -- moze bilo sta negativno komentarusati .

- Ni sami niste svjesni koliko ih eksperimentisu -- znam licno nekoliko curica -koje su naravno krile jedno vrijeme od roditelja -pa onda traume -hoce da im saopste --a roditelji bezbrizni -misle njihove curice uzivaju u zivotu... :roll:
pustopoljina

#2687 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by pustopoljina »

moonca wrote:Meni je zbilja zalosno citati da neko ko ima svoju djecu -- moze bilo sta negativno komentarusati .

- Ni sami niste svjesni koliko ih eksperimentisu -- znam licno nekoliko curica -koje su naravno krile jedno vrijeme od roditelja -pa onda traume -hoce da im saopste --a roditelji bezbrizni -misle njihove curice uzivaju u zivotu... :roll:
Pa normalno da eksperimentisu satrase ih mediji seksom, a mozgovi jos u fazi da zamisle da su listovi pare i igraju se prodavnice.
kakavdanakneiskustvu

#2688 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by kakavdanakneiskustvu »

da se primijetiti
belfy

#2689 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by belfy »

Dino34 wrote:Da rezimiramo.
Priča o damiru damiroviću, homoseksualcu po vlastitom izboru.
Dakle, nikad ga niko nije pipno, ma ni verbalno.
Uživo je u životu, bio član društva. Nabacivo se kome je htio i to bez ikakvih posljedica. Ljudi trpili iliti, po latinski, tolerisali.
Sad mu je naumpalo da paradira.
Ko veli, raja me stigmatizira pa moram.
Boli njega za osjećaje drugih ; za posljedice.
Pa moju tadašnju djevojku maltene istjerali iz dzamijskog dvorišta jer je bila slobodnije obučena.
Fino se pokupimo i odemo. Nećemo zajebavat đede koji su se iskupili.
Ove vamo zaboli briga. Oni će nešto nametat većini.
E kad se na drugoj strani nađe ljudi koji to paradiranje osjete kao provokaciju i najtežu uvredu, pa reaguju kao što bi reagovali i prema nekim trećim grupama, onda će biti kako nepismeni balija tuče pedere.
Na zapadu slabo tuku po tijelu, al zato ubiše po novčaniku.
Zažvališ se u javnosti, to vidi hans, pozove se na zakon o
Erregung öffentlichen Ärgernisses i ti platiš dvije milje globe.
kako je moguce da si sve procitao pogresno?

prvo, samo ti tvrdis da je po vlastitom izboru to postao, dok je on rekao suprotno,
rekao je da je bio verbalno uzurpiran, ali da na to nije smio odgovoriti da se ne bi otkrio.
nije uzivao i bio clan drustva zato sto bi morao sutiti kada ga neko pogrdno naziva od straha da ce poslije toga biti gore.
nije mu naumpalo da paradira.
...da ne nastavljam...
cak i taj primjer sa dzamijom je kontra stava kojeg zastupas... ali rekoh da ne nastavljam...
imas zakon i za koji ces isto tako moci dobiti kaznu za hodanje u potkosulji...
mah... ili ne citas sta covjek govori ili ne zelis da razumijes...

elem, dodjem ti i pice, a uskoro sam u Minhenu, pa se budemo culi da se nadjemo.
King Theoden

#2690 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by King Theoden »

Hakiz wrote: I tu sam te prestao ozbiljno čitati.
Hvala ti na tome. Jer da si odgovorio na cijeli post, bio bih prisiljen čitati tvoje kamilice.
Uzdravlje.
King Theoden

#2691 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by King Theoden »

belfy wrote:samo ti tvrdis da je po vlastitom izboru to postao
Nebitno jesam li usamljen sa tom tvrdnjom ili ne. Bitno je da odgovorno stojim iza iste.
Mogu to i dokazati. Ako je gospodin spreman, nikakav problem. Smatram da je njegovo okruženje imalo veliki uticaj, ali je na koncu on bio taj koji je izabrao svoj put.
belfy wrote:elem, dodjem ti i pice, a uskoro sam u Minhenu, pa se budemo culi da se nadjemo.
Krajem sedmice sam u bosni pa et, ako je lakše...
belfy

#2692 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by belfy »

Dino34 wrote:
belfy wrote:samo ti tvrdis da je po vlastitom izboru to postao
Nebitno jesam li usamljen sa tom tvrdnjom ili ne. Bitno je da odgovorno stojim iza iste.
Mogu to i dokazati. Ako je gospodin spreman, nikakav problem. Smatram da je njegovo okruženje imalo veliki uticaj, ali je na koncu on bio taj koji je izabrao svoj put.
belfy wrote:elem, dodjem ti i pice, a uskoro sam u Minhenu, pa se budemo culi da se nadjemo.
Krajem sedmice sam u bosni pa et, ako je lakše...
ti si spojio sa Uskrsom, ja nisam. onda kad se vratis.
Kercher

#2693 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Kercher »

Gay sam. Tvrdim da sam musko vece nego 90% ovih ovdje po forumu, zivim noramalan zivot i imam sva prava koja mi trebaju u zemlji gdje zivim.
A da zivim u BiH, ne bih mogao nista jer me drzava ne stiti tamo gdje po pravilu stiti heteroseksualce institucijom braka. Ozenis se ili udas i drzava ti je tim "ugovorm" rijesila vecinu ostalih propratnih problema, od nasljedstva, podjele imovine, posjeta bolnici itd. Sve to, pripadnici gay populacije traze za sebe.
pustopoljina

#2694 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by pustopoljina »

Kercher wrote:Gay sam. Tvrdim da sam musko vece nego 90% ovih ovdje po forumu, zivim noramalan zivot i imam sva prava koja mi trebaju u zemlji gdje zivim.
A da zivim u BiH, ne bih mogao nista jer me drzava ne stiti tamo gdje po pravilu stiti heteroseksualce institucijom braka. Ozenis se ili udas i drzava ti je tim "ugovorm" rijesila vecinu ostalih propratnih problema, od nasljedstva, podjele imovine, posjeta bolnici itd. Sve to, pripadnici gay populacije traze za sebe.
Ovo ne konta mladja raja.
insomnia78

#2695 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by insomnia78 »

Zasto onda i dalje parade ponosa kad postoji to sve?
moonca

#2696 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

Pa u BiH nema zakona. :-)
insomnia78

#2697 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by insomnia78 »

moonca wrote:Pa u BiH nema zakona. :-)
Pa evo npr u Fr ima ali i dalje imas “parade ponosa” zasto?
pustopoljina

#2698 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by pustopoljina »

Pa hvala!
moonca

#2699 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

insomnia78 wrote:
U Americi, ne sjecam se kada je bila zadnja..u mom gradu prije par godina,nesto simbolicno.. :-)
pustopoljina

#2700 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by pustopoljina »

insomnia78 wrote:
Zasto sto;
Ima se, moze se
Haj' nek' se nesto desava
I neko tu obrne pare (ne mislim na gej lobi) nego standove s hranom, pice...
Locked