Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Haris.ba

#2676 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

julisiz es grant wrote:
Haris.ba wrote:Zna li iko da li se poštuje (uopće koristi) član iz Zakona o štrajku u vezi štrajkova u KS zdravstva i ostalih?

Clanak 9.
Uposleniku koji je sudjelovao u strajku placa se moze smanjiti srazmjerno vremenu sudjelovanja u strajku, u
sukladno kolektivnom ugovoru i pravilnikom o radu.

Pričaju tamo da rade 80%, pa 20%....je li im plata smanjena barem 20%?
Zavisi od sporazuma o štrajku koji su potpisali sa menadžmentom. Vjerovatno su u sporazum stavili da se plata neće smanjivati za vrijeme štrajka. Tako je bilo po mom iskustvu u ranijim štrajkovima.
Ko god je to ispred poslodavca potpisao - ostavka ili smjena. Ja ne vidim druge.
Thorgerson

#2677 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Thorgerson »

zamisljen wrote:Ja sam do sada skontao da smo mi za tastaturama najpametniji ljudi na svijetu, znamo najbolje šta ova zemlja treba, najmoralniji smo itd.

nema političara ili političarke koji nama "valja" i kojeg nećemo popljuvati i naći mane (osim ako su iz našeg "korpusa").

Umjesto da se pohvali ovaj Mandić što je počeo ispravljati krive Drine, uvoditi red, nagrađivati ljude za njihov trud, mi ga popljujemo. Ko to od nas zna zašto je sada podigao plate radu a ne parku? možda jednostavno nema novaca za sve firme odjednom, ko kaže da ta praksa neće biti nastavljena pa i ostale firme obuhvatiti?

Ovo isto kao da je naredio strožiji režim čišćenja u starom gradu a mi ga pljujemo jer nije to učinio u novom gradu, ne znajući kakve kapacitete ima na raspolaganju, koji su i kakvi prioriteti i slično.

stvarno ne znam ko bi nama ugodio
Zato jesmo stoka od naroda i zato jesmo gdje jesmo.

Gore priča kao fali Vladi PR, kaže ne znamo šta se dešava bla bla... A ova vlada pazi ovo:
- ima zvaničan facebook, twitter, instagram profil gdje objavljuju sve bitne stvari + gdje im možeš poslati poruku i odgovore ti
- ima viber broj gdje prijavljuješ deponije isl, odmah dobiješ odgovor
- premijer forto, mandić i većina ministara ima twitter naloge gdje objavljuju sve bitne stvari, FB, instagram + možeš ih kontaktirat kad god, odgovore ti.

Plus pozivaju te ljudi, da im šalješ ideje, vizije, prijedloge itd.

Ne valja.

Pa eto nek valja do jučer to što pojma niko nije imao šta rade i gdje ide sav taj naš novac.

Ovi rade transparentno koliko god mogu. Jer znaju i oni, ako učine bilo kakvu veću grešku, SDA čeka ko zapeta puška. Dok je SDA ekipu svojevremeno bolio qrac.
Haris.ba

#2678 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Zato jesmo stoka od naroda i zato jesmo gdje jesmo.

Gore priča kao fali Vladi PR, kaže ne znamo šta se dešava bla bla... A ova vlada pazi ovo:
- ima zvaničan facebook, twitter, instagram profil gdje objavljuju sve bitne stvari + gdje im možeš poslati poruku i odgovore ti
- premijer forto, mandić i većina ministara ima twitter naloge gdje objavljuju sve bitne stvari, FB, instagram + možeš ih kontaktirat kad god, odgovore ti.

Ne valja.

Pa eto nek valja do jučer to što pojma niko nije imao šta rade i gdje ide sav taj naš novac.

Ovi rade transparentno koliko god mogu. Jer znaju i oni, ako učine bilo kakvu veću grešku, SDA čeka ko zapeta puška. Dok je SDA ekipu svojevremeno bolio qrac.
Nije "pr" imati tviter i fejsbuk i pisati šta radiš. Ko hoće da misli da je "pr" to, nek i dalje misli. To je isto ko misliti da je za igrati fudbal dovoljno imati loptu. Jest možda za djecu u parku. Ali, u profesionalnom fudbalu - ne ide.

Razilazimo se na pojmu "pr". Ljudi bogatstva zarađuju i gube na "pr". A, ti to svodiš na tviter i fejbuk. I u politici je to ozbijna ujdurma kad se želi odraditi kvalitetno - mnogo više od piskaranja po socijalnoj mreži.
Thorgerson

#2679 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote: Nije "pr" imati tviter i fejsbuk i pisati šta radiš. Ko hoće da misli da je "pr" to, nek i dalje misli. To je isto ko misliti da je za igrati fudbal dovoljno imati loptu. Jest možda za djecu u parku.

Razilazimo se na pojmu "pr". Ljudi bogatstva zarađuju i gube na "pr". A, ti to svodiš na tviter i fejbuk.
Vidi druže, znam ja dobro šta je PR, ali očito je da ti ne znaš. Isto tako znam i nešto što se zove "ponašanje potrošača". U našem slučaju potrošač = narod.

Našem narodu ništa ne valja. Sutra da se dovede stručnjak za PR, da se oformi ta služba, krenuli bi halabuka aha evo na šta oni pare troše, bla bla. Doveli su tu samo da zamaskiraju nerad itd. Dakle, nekada treba znati i poznavati "tržište" gdje radiš.

Glavna i osnovna odlika dobrog PR-a jeste DVOSMJERNA KOMUNIKACIJA! I to ovdje sada imaš na vidjelu. Dakle, sad pošalji Forti poruku odgovorit će ti. Jesi li mogao isto npr uraditi Zolju?

Što se tiče nas i našeg naroda ovo je idealan PR. Direktna komunikacija i obavještavanje, te odgovori javnosti. Gdje ćeš bolje?

I još nešto. Pa valjda i Forto koji je završio "Mass Communication, smjer Advertising" zna ponešto o tome? Ili ti misliš da znaš bolje od njega?
Završio je Drugu gimnaziju u Sarajevu, a zatim University of North Carolina at Chapel Hill School of Journalism and Mass Communication, smjer Advertising, te Columbia University School of International and Public Affairs, smjer International Finance and Business.
Haris.ba

#2680 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Glavna i osnovna odlika dobrog PR-a jeste DVOSMJERNA KOMUNIKACIJA! I to ovdje sada imaš na vidjelu. Dakle, sad pošalji Forti poruku odgovorit će ti. Jesi li mogao isto npr uraditi Zolju?

Što se tiče nas i našeg naroda ovo je idealan PR. Direktna komunikacija i obavještavanje, te odgovori javnosti. Gdje ćeš bolje?
Kažem. Razilazimo se u pojmu "pr". Ne pričamo o istoj stvari.

P.S.
Mislio sam ti prešutiti za Fortu. Ali, evo, ako se razumiješ u "pr" ko što tvrdiš - ima li ikakve pr sposobnosti lik koji je odradio onako kvalitetno "aferu paušal"? Ne bi se baš na "pr" tržištu najeo hljeba.
Thorgerson

#2681 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:
Thorgerson wrote:Glavna i osnovna odlika dobrog PR-a jeste DVOSMJERNA KOMUNIKACIJA! I to ovdje sada imaš na vidjelu. Dakle, sad pošalji Forti poruku odgovorit će ti. Jesi li mogao isto npr uraditi Zolju?

Kažem. Razilazimo se u pojmu "pr". Ne pričamo o istoj stvari.

P.S.
Mislio sam ti prešutiti za Fortu. Ali, evo, ako se razumiješ u "pr" ko što tvrdiš - ima li ikakve pr sposobnosti lik koji je odradio onako kvalitetno "aferu paušal"? Ne bi se baš na "pr" tržištu najeo hljeba.
Da, ima. I svaki normalan građanin će razumjeti ono što je Forto napisao.

Pogriješio i izvinuo se - javno pred svima. Barem pokazao da ga je stid. Nešto što od stoke sitnog zuba iz SDA nikad nećeš doživjeti - a pokradoše milijarde. I taj Fortin potez je 10x bojli, nego da je krenuo sa nekakvim vrdanjima i izvlačenjima i sl. Samo bi kontraefekat napravio.

Al dobro znamo da je naš narod navikao na takvu vrstu odgovora. Pa im je čudno kad neko prizna grešku. Mi smo navikli na PR a la Branković "Pa po zakonu!". Bez ikakvog stida. Barem trunke. Još se ti izvinjavaš što pitaš.
Haris.ba

#2682 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Pogriješio i izvinuo se - javno pred svima. Barem pokazao da ga je stid. Nešto što od stoke sitnog zuba iz SDA nikad nećeš doživjeti - a pokradoše milijarde. I taj Fortin potez je 10x bojli, nego da je krenuo sa nekakvim vrdanjima i izvlačenjima i sl. Samo bi kontraefekat napravio.

Al dobro znamo da je naš narod navikao na takvu vrstu odgovora. Pa im je čudno kad neko prizna grešku. Mi smo navikli na PR a la Branković "Pa po zakonu!". Bez ikakvog stida. Barem trunke. Još se ti izvinjavaš što pitaš.
Vidiš da znaš malo "pr" u praksi kad ovako selektivno pišeš. :D

Prvo i Forto je upravo isto uradio ko i Branković ispočetka. "Sve po zakonu", ili u njegovoj varijanti - "to nije ništa nezakonito".

Drugo je šta je kasnije bilo.

Ako već idemo na obrazac "moralniji političari", treba čitavu priču ispričati kada daješ primjere za svoje tvrdnje. Napravio političku grešku, pokušao se vaditi ko Branković, skontao šta radi i da ne ide, pa tek onda izvinjenje.
Roccohljup

#2683 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Roccohljup »

Sta bi na sastanku?
Bosanski_kralj

#2684 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Bosanski_kralj »

U USK-a SBB-ovi zastupnici dobili naređenje od Fahrudina Radončića da sruše trenutnu Vladu koju čine A-SDA, Pomak, SDP, SBB i NS, te da sutra podrže SDA-ovog mandatara. Tu novu većinu bi osim pomenutih SDA i SBB-a čini DF i Laburisti Fikreta Abdića.

Ovakav scenarij intervencije Fahre na skupštinske zastupnike uskoro očekujte i u Sarajevu. Pitanje je da li će neki od njih imati hrabrosti da se suprostave Radončiću.
Last edited by Bosanski_kralj on 23/09/2019 22:09, edited 1 time in total.
madner

#2685 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

DF nikako ne odustaje od vertikale. :D
Kikibombona

#2686 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

zamisljen wrote:Ja sam do sada skontao da smo mi za tastaturama najpametniji ljudi na svijetu, znamo najbolje šta ova zemlja treba, najmoralniji smo itd.

nema političara ili političarke koji nama "valja" i kojeg nećemo popljuvati i naći mane (osim ako su iz našeg "korpusa").

Umjesto da se pohvali ovaj Mandić što je počeo ispravljati krive Drine, uvoditi red, nagrađivati ljude za njihov trud, mi ga popljujemo. Ko to od nas zna zašto je sada podigao plate radu a ne parku? možda jednostavno nema novaca za sve firme odjednom, ko kaže da ta praksa neće biti nastavljena pa i ostale firme obuhvatiti?

Ovo isto kao da je naredio strožiji režim čišćenja u starom gradu a mi ga pljujemo jer nije to učinio u novom gradu, ne znajući kakve kapacitete ima na raspolaganju, koji su i kakvi prioriteti i slično.

Problem je u tome sto imamo ogroman broj stranaka i sto je veliki procenat gradjanstva na neki nacin vezan za stranku.

Premalo je nezavisnih kriticara.

Dakle, kritike Mandicu u ovom slucaju su motivisane licnim interesima. Forum je pun stranackih potrckala.
megaman4

#2687 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by megaman4 »

Bosanski_kralj wrote:U USK-a SBB-ovi zastupnici dobili naređenje od Fahrudina Radončića da sruše trenutnu Vladu koju čine A-SDA, Pomak, SDP, SBB i NS, te da sutra podrže SDA-ovog mandatara. Tu novu većinu bi osim pomenutih SDA i SBB-a čini DF i Laburisti Fikreta Abdića.

Ovakav scenarij intervencije Fahre na skupštinske zastupnike uskoro očekujte i u Sarajevu. Pitanje je da li će neki od njih imati hrabrosti da se suprostave Radončiću.

Sad ce ovo ici lancano. Sestorka nije izgleda znala iskoristiti jedinstvenu priliku u Sarajevu?

Odavno se spekuliralo o ovome a evo izgleda da je pocelo.
Bosanski_kralj

#2688 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Bosanski_kralj »

megaman4 wrote:
Bosanski_kralj wrote:U USK-a SBB-ovi zastupnici dobili naređenje od Fahrudina Radončića da sruše trenutnu Vladu koju čine A-SDA, Pomak, SDP, SBB i NS, te da sutra podrže SDA-ovog mandatara. Tu novu većinu bi osim pomenutih SDA i SBB-a čini DF i Laburisti Fikreta Abdića.

Sad ce ovo ici lancano. Sestorka nije izgleda znala iskoristiti jedinstvenu priliku u Sarajevu?

Odavno se spekuliralo o ovome a evo izgleda da je pocelo.
SBB-ovim skupštinskim zastupnicima nikako ne paše da obaraju trenutnu vladu i da idu u vlast sa Laburistima Fikreta Abdića. Mislim da bi to bio kraj njihove političke karijere, ali Fahro ih opasno pritišće i prijeti.

Vjerovatno je slično stanje i u Sarajevu.
Kikibombona

#2689 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

Odabrana druzina. Ova SDA bi usla u vlast sa Drazom Mihailovicem, Antom Pavelicem, Adolfom Hitlerom i Benitom Musolinijem. Nevjerovatno kakava pogan. Mater bi dali za vlast.

A DF-ovci su teske hinjare, Fahro mafiozo.

Uzas.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2690 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

Haris.ba wrote:
Thorgerson wrote:Zato jesmo stoka od naroda i zato jesmo gdje jesmo.

Ne valja.

Nije "pr" imati tviter i fejsbuk i pisati šta radiš. Ko hoće da misli da je "pr" to, nek i dalje misli. To je isto ko misliti da je za igrati fudbal dovoljno imati loptu. Jest možda za djecu u parku. Ali, u profesionalnom fudbalu - ne ide.

Razilazimo se na pojmu "pr". Ljudi bogatstva zarađuju i gube na "pr". A, ti to svodiš na tviter i fejbuk. I u politici je to ozbijna ujdurma kad se želi odraditi kvalitetno - mnogo više od piskaranja po socijalnoj mreži.
Po bosanskom sistemu PR je kad hayatu das 1 milion KM iz budzeta.
A fortu razapinju radi par 10tina KM za reklame na fb.

Prvo bi ih i ti pljuvao kad bi platili PR strucnjaka. A drugo cemu PR kad sda najjacim medijima daje jos vise para, kakva korist od PR kad su vecina medija SDA sluzbena glasila, pocevsi od ovog klixa
mrgreen

#2691 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mrgreen »

Čini mi se potpuno nezapažena javna rasprava o budućnosti Skenderije. Po meni mala revolucija u KS, zasad uživam gledajući. :thumbup:

Styling

#2692 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Thorgerson wrote:

Zato jesmo stoka od naroda i zato jesmo gdje jesmo.

Ne valja.

SDA i dan danas u medijima predstavlja situaciju u KS kao da im je neko zaposjeo babovinu pa cekaju pravi trenutak da ga deloziraju. Budzet smatraju svojim i jako su ljuti sto ga neko drugi trosi a oni nikada nikome nisu polagali racune jer ne osjecaju ni odgovornost ni strah. Valjda ce im uskoro doci iz guzice u glavu da su u KS bivsi i da u ovom gradu ne zive nepismeni i glupi ljudi koji ce vise vjeroati njima nego svojim ocima.
Jasno je Bakiru da je ovo izgubljena prica ali mora se stalno nesto pricati i dizati tenzija kako bi se skrenula paznja sa fijaska zvanog drzavna i vlada FBiH.
Thorgerson

#2693 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Thorgerson »

mrgreen wrote:Čini mi se potpuno nezapažena javna rasprava o budućnosti Skenderije. Po meni mala revolucija u KS, zasad uživam gledajući. :thumbup:

Naravno da je proslo nezapazeno. Ovo sam bas na prethodnoj stranici napisao kao razliku u procesu rada i odlucivanja vs SDA.

SDA za kvadrant B okupi skaku, ajnadzica i jos nekoliko analfabeta i sjednu, popiju kafu lupaju gluposti. A pazi - odlučuju o budućnosti centra grada! Vlada KS napravi panel diskusiju gdje okupi profesionalnce, stručnjake da razgovaraju o budućnosti Skenderije. I jos kaze građanima dodjite i vi pa da zajedno pronađemo rješenje.

Zato je klix objavio odmah na glavnoj stranici kada je bio ovaj "panel" sa Skakom. Dok ovaj sa Skenderijom nije nigdje ni spomenuo. Mozda se varam, mozda je bila dole negdje na dnu vijest. :-)

Image
https://www.klix.ba/biznis/skaka-o-kvad ... /190916104
mrgreen

#2694 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mrgreen »

Najbolja stvar u vezi ovog panela je što su govornici stvarno stručni ljudi koje je užitak slušati, za razliku od skakavaca.

Mejrema Zatric sa ETH Zurich, o tome kako je nastala Skenderija, zašto je bila skoro revolucionarna u svoje vrijeme i zašto je njena pozicija u gradu specifična pa tu ne može biti bilo šta.

Hrvatski arhitekta Dinko Peracic koji je prenio iskustva rekonstrukcije sličnih brutalistickih objekata u Splitu.

Dario Kristic sa Arhitekture u Sarajevu, koji je iznio zanimljivu ideju o tome da bi Skenderija mogla biti moderni pandan Baščaršiji, sa co-working prostorom, modernim dizajnom itd., uz skice nekih mogućih rješenja koja bi uvela više svjetla, više zelenila, i stvorila prostor gdje bi se ljudi zadržavali.

Ovo dosad, imam još dva sata ... :-D
julisiz es grant

#2695 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by julisiz es grant »

mrgreen wrote:Najbolja stvar u vezi ovog panela je što su govornici stvarno stručni ljudi koje je užitak slušati, za razliku od skakavaca.

Mejrema Zatric sa ETH Zurich, o tome kako je nastala Skenderija, zašto je bila skoro revolucionarna u svoje vrijeme i zašto je njena pozicija u gradu specifična pa tu ne može biti bilo šta.

Hrvatski arhitekta Dinko Peracic koji je prenio iskustva rekonstrukcije sličnih brutalistickih objekata u Splitu.

Dario Kristic sa Arhitekture u Sarajevu, koji je iznio zanimljivu ideju o tome da bi Skenderija mogla biti moderni pandan Baščaršiji, sa co-working prostorom, modernim dizajnom itd., uz skice nekih mogućih rješenja koja bi uvela više svjetla, više zelenila, i stvorila prostor gdje bi se ljudi zadržavali.

Ovo dosad, imam još dva sata ... :-D
Masturbiraš li dok gledaš?
mrgreen

#2696 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mrgreen »

P.S. Opet moram o infograficima :mrgreen:

Vlada KS je na Twitteru objavila ovaj video i to je u biti sve od komunikacije što je uradjeno.
Zašto ne možete napraviti kratki rezime diskusije i glavnih pouka? (Baš kratke crtice, ne dokument od 100 stranica.)
U formi koja se može lako shareovati ("Rezultati prve javne rasprave o buducnosti Skenderije" pa slika :D )

Prva govornica je sama imala 5 tacka na kraju prezentacije koje bi vrijedilo zabilježiti i iskomunicirati, slično i za ostale prezentacije.
Ne znam, možda na to Banksy misli kada opravdano proziva PR :wink:
mrgreen

#2697 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mrgreen »

julisiz es grant wrote:
mrgreen wrote:....
Ne, to samo kad gledam lidera kako prica o buđetu i termoelektranama bez dimnjaka.
Roccohljup

#2698 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Roccohljup »

mrgreen wrote:
julisiz es grant wrote:
mrgreen wrote:....
Ne, to samo kad gledam lidera kako prica o buđetu i termoelektranama bez dimnjaka.
ihh....nema bolje pornjave od toga :D :D
mrgreen

#2699 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mrgreen »

Roccohljup wrote: ihh....nema bolje pornjave od toga :D :D
Pa ovi tiktakaši se tačno uzbude :D

Ali čovjek je uspješno zatrolao temu. Nema veze :)
Anne Boleyn

#2700 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Anne Boleyn »

mrgreen wrote:
Roccohljup wrote: ihh....nema bolje pornjave od toga :D :D
Pa ovi tiktakaši se tačno uzbude :D

Ali čovjek je uspješno zatrolao temu. Nema veze :)
Kad već spomenu - zna li se do kad će onaj da tik-taka? :roll:
Locked