Prpa.ba wrote:
S obzirom na to koja politicka opcija je u pitanju, nista ne bih iskljucio.

Ipak ne bih zanemarivao ni cinjenicu da su pojedini zastupnici SBB-a blizi NiP-ovcima nego ostatku SBB-a.
sa obzirom da već duže vremena postoji otvoreni sukob na relaciji df-sbb, fahro-komšić, a da je smjena direktora kjkp park, koji je iz sbba i imenovanje novog koji je iz dfa, prošla normalno i bez zatezanja, može značiti svašta.
suradnja sda-sbb-df bi možda bila najgora vlast u poslijeratnoj historiji.
Da ide sporo, ide, ali treba imati na umu i procedure i tok potrosnje politickog kapitala.
Ipak NiP, NS i SDP ovaj put idu u pokusaj dubinskog uklanjanja SDA iz nadzornih pa tek onda upravljacko-izvrsnih struktura bez mogucnosti ganjanja po sudovima. To je jedna od lekcija naucenih iz vladavine SDP-a kada su se nakon pocetne zurbe kompletne Skupstine, NO-ovi i Direktori vracali "iz mrtvih" na sudovima tradicionalno bliskim SDA.
nip i naša stranka da, sdp ne. to je moje mišljenje. također, ispunjeni su svi uslovi da se postave v.d. direktori u svim firmama koje su obuhvaćene ministarstvom komunalne privrede. imenovanje u parku je prošlo bez trzavica i nisam nigdje pročitao da će bivši direktor tužiti, dapače, negdje sam pročitao da je njegova sudbina u kjkp park u rukama novog direktora.
znači da je ista situacija i u ostalim preduzećima, a imenovanja nisu izvršena. vremena je dovoljno prošlo, izvještaji su oboreni i ispunili su se svi uslovi da se napravi smjena kadrova.
Sto se tice ViK-a, mislim da je na prosloj sjednici zamijenjena skupstina. Kao posmatracu mi se cini da Vlada ide jednu po jednu instituciju da bi se izbjegla sjeca glava i mogucnost sirokih protesta i talasanja. Za sada je odradjen niz manjih KJP-ova i JU-ova, finansije su osigurane, odradjen je MUP, u procesu su ViK i ZZO, slijede ZOI i GRAS. Ovo optimisticni scenarij.
Kontra teza je da ako SDA ima potrebne ruke, do sad bi ih sigurno iskoristila jer je nova Vlada vec krenula u "potrosnju". Mozda se igra na kartu interne paralize sestorke kroz DF i SBB pa da se stvori narativ "jedine mogucnosti da gradjani ne ispastaju, a to je koalicija SDA-DF-SBB-NBL". Vidjecemo.

ako ćemo uzeti tvoju teoriju za tačnu, onda bi smjena kadrova mogla potrajati i do kraja 2019. godine i vlada bi se na svakoj sjednici mogla time baviti.
ja ipak mislim da se prvo žele pozabaviti policijskim komesarom, medicinskim fakultetom i onda će rešetati firme. ali ponovo će im to oduzeti jako puno vremena, jer je izbor komesara malo dugotrajniji proces.
također, imenovanja su v.d. što znači da se v.d. direktori obavezuju da u roku od 3 mjeseca raspišu konkurs za imenovanje direktora. ponovo to sve ide na mlin sda i to je ono što me buni i daje mi za pravo da posumnjam da netko iz petorke (jer sam izbacio df koji su već deklarirani sda puleni), sa namjerom sve koči i radi u interesu sda.