Da, i? Je li traze? Govoris o SBB KBB, ja govorim o konkretnim brojkama ljudi koji JESU TRAZILI azil, a njih je vise iz zemalja gdje je mir nego iz Sirije.CPT wrote:10mio izbjeglica moze traziti jer su i oficielno ratna zona. Zbog toga i ostali lazu da su iz ratne zone ili unistavaju dokumente. Ne baras ti materijom nesto...jeza u ledja wrote:Na vratima Evrope (u juznoj Turskoj, Libanu, Egiptu i Jordanu, te u samoj Siriji) je 10 miliona izbjeglica. Pa onda fino reci cijeli Bliski Istok je na vratima Evrope. I svi na putu prema Evropi? Vau.CPT wrote:
Jel ti uopste znas o cemu pricamo? Bar priblizno? Na vratime Evrope ima cca 4mio oko Sirije i jos toliko unutra Sirije. Svi zive pod nebom vec nekoliko godina. Svi su oni na putu prema Evropi jer Sirije kao drzave vise nema. To je nekih 10mio ljudi. Nece oni cekati smrt u turskom izbjeglickom loguru kao sto Bosanci nisu cekali smrt u HR ili SLO. A ovi ostali dolaze u Evropu (pogotovo), pogotovu Italiju zadnjih 30 godina.
Hoce li pored 10.000.000 iz ratne zone prema Evropi krenuti jos 755 ljudi iz Alzira. Jako bitno!![]()
Ne baratas ti najbolje s ovim.
Ilegalni migranti u BiH
- jeza u ledja
#2676 Re: Migranti
- CPT
#2677 Re: Migranti
Da si procitao clanak vidio bi da se radi o prevodu tj. alt right "doradi" istog clanka.
The interior ministry said about 280,000 migrants applied for protection in the year, less than a third of the 890,000 applications received in 2015.
Syrians make up the largest group of arrivals, followed by Afghans, Iraqis, Iranians, Eritreans and Albanians.
Znaci citaj polako... Valjda bar toliko engleski naucio ...
Syrians make up the largest group of arrivals
The interior ministry said about 280,000 migrants applied for protection in the year, less than a third of the 890,000 applications received in 2015.
Syrians make up the largest group of arrivals, followed by Afghans, Iraqis, Iranians, Eritreans and Albanians.
Last edited by CPT on 01/06/2018 22:33, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#2678 Re: Migranti
Jasno, isto kao sto jasno da "teoretski Marokanac" ima mnogo manje sansi za dobijanje tog azila od jednog Sirijca.Edin H. wrote:U biti im moraju pruziti utociste, ali to moze biti na odredjeno vrijeme. Foluska je da ako duze vrijeme ostanu, a tjeraju ih, moze drzava narusiti njihova prava u odnosu na Konvenciju o ljudskim pravima.triconja wrote:Sta kaze zakon kako se sa tim ljudima postupi kad nedje izbije rat? Nije provokacija nego me zaista zanima, sta konvencije kazu?Edin H. wrote:
Ne dobija se azil zbog toga sto je u nekoj zemlji rat.
Sto se azila tice svaki slucaj je individualan, znaci moras dokazati "genuine fear of persecution if returned to the home country" - iliti "osnovani strah od progona ako se vratis u maticnu zemlju".
Znaci teoretski ovi jezevi Marokanciukoliko mogu dokazati da im prijeti zatvor ili smrt zbog recimo politickog aktivizma u maticnoj zemlji mogu imati vecu osnovu za dobijanje azila, nego neko ko se samo izriopa iz Sirije ili svojevremeno iz BiH.
- Edin H.
#2679 Re: Migranti
Hajde malo se relaksirajjeza u ledja wrote:
Jasno, isto kao sto jasno da "teoretski Marokanac" ima mnogo manje sansi za dobijanje tog azila od jednog Sirijca.
- jeza u ledja
#2680 Re: Migranti
CPT wrote:Da si procitao clanak vidio bi da se radi o prevodu tj. alt right "doradi" istog clanka.
Sve mi se cini da tebi ne ide engleski, ili te ne ide matematika, il oboje?Koji dio od:nisi razumio?jeza u ledja wrote:Konkretno, iako su Sirija, Irak i Afganistan, zemlje na prva tri mjesta sto se tice broja imigranata koji su zatrazili azil u EU u zadnjih 10 godina, te tri zemlje ZAJEDNO cine manje od 30% ukupnog broja ljudi koji su trazili azil.
Sljedece zemlje po redu su Nigerija, Pakistan, Eritreja, Albanija, Banglades, Gvineja, Iran.
Ustanovili smo vec da Sirijci cine najvecu grupu po broju azilanata, no to ne znaci da oni predstavljaju vecinu azilanata. Imam sve nesto osjecaj da ti ta prosta matematika nije jasna?
- jeza u ledja
#2681 Re: Migranti
Edin H. wrote:Hajde malo se relaksirajjeza u ledja wrote:
Jasno, isto kao sto jasno da "teoretski Marokanac" ima mnogo manje sansi za dobijanje tog azila od jednog Sirijca.![]()
MA RO KOO
MA RO KOO
- CPT
#2682 Re: Migranti
Ti se igras terminima... Ja govorim o ljudima. Problem su ljudi i ne termini. Zbrinjavas ljude i ne termine. Kontas?
Ja kad dobijem novi grupu "migranta" i ne pitam za status jer mi je svejedno. Jednako mi svejedno jel 30 ili 32. Sve preko 15 je previse za rad al ok..
Ja kad dobijem novi grupu "migranta" i ne pitam za status jer mi je svejedno. Jednako mi svejedno jel 30 ili 32. Sve preko 15 je previse za rad al ok..
- insomnia78
#2683 Re: Migranti
Pa bezbeli da ti je svejedno. Sve to ide u radno stazCPT wrote:Ti se igras terminima... Ja govorim o ljudima. Problem su ljudi i ne termini. Zbrinjavas ljude i ne termine. Kontas?
- jeza u ledja
#2684 Re: Migranti
Ne igram se ni sa cim vec ti govorim da moraju postojati ogranicenja i pravila imigracije. Nista drugo.
- CPT
#2685 Re: Migranti
volonterski radinsomnia78 wrote:Pa bezbeli da ti je svejedno. Sve to ide u radno stazCPT wrote:Ti se igras terminima... Ja govorim o ljudima. Problem su ljudi i ne termini. Zbrinjavas ljude i ne termine. Kontas?
- CPT
#2686 Re: Migranti
To je teorija, a praksa nesto sasvim drugo. Da se tako drzalo "pravila" devedesetih, Bosanaci bi nahebali samo tako.jeza u ledja wrote:Ne igram se ni sa cim vec ti govorim da moraju postojati ogranicenja i pravila imigracije. Nista drugo.
- insomnia78
#2687 Re: Migranti
Morali bi prozivjeti rat ko mi ostali?CPT wrote:To je teorija, a praksa nesto sasvim drugo. Da se tako drzalo "pravila" devedesetih, Bosanaci bi nahebali samo tako.jeza u ledja wrote:Ne igram se ni sa cim vec ti govorim da moraju postojati ogranicenja i pravila imigracije. Nista drugo.
- jeza u ledja
#2688 Re: Migranti
Ne, teorija je da je "10 miliona Sirijaca na putu ka Evropi". To je teorija. Praksa je ta da je vecina azilanata u EU u ovom trenutku iz zemalja koje nisu zahvacene ratom.CPT wrote:To je teorija, a praksa nesto sasvim drugo. Da se tako drzalo "pravila" devedesetih, Bosanaci bi nahebali samo tako.jeza u ledja wrote:Ne igram se ni sa cim vec ti govorim da moraju postojati ogranicenja i pravila imigracije. Nista drugo.
I da, jasno mi je da je svaki individualan slucaj, i da ima ljudi i iz drugih zemalja koje imaju zakonski dokazive razloge da dobiju azil. Ali vecina su jednostavno ekonomski migranti. No ponavljam, ako su vec tu, treba im dati sansu da doprinesu. Ako to ne rade - noga.
- CPT
#2689 Re: Migranti
To nije teorija. Broj izbjeglica je poznat i javno objavljen. Vodi ga UNHCR. Gdje ti ljudi zive je isto tako poznato. Ta oni cak i fizicki tamo nece moci zivjeti do smrti je valjda logicno? Dodje li do konflikta izmedju EU i Turske svi ce oni preko noci biti pred EU.jeza u ledja wrote:Ne, teorija je da je "10 miliona Sirijaca na putu ka Evropi". To je teorija. Praksa je ta da je vecina azilanata u EU u ovom trenutku iz zemalja koje nisu zahvacene ratom.CPT wrote:To je teorija, a praksa nesto sasvim drugo. Da se tako drzalo "pravila" devedesetih, Bosanaci bi nahebali samo tako.jeza u ledja wrote:Ne igram se ni sa cim vec ti govorim da moraju postojati ogranicenja i pravila imigracije. Nista drugo.
I da, jasno mi je da je svaki individualan slucaj, i da ima ljudi i iz drugih zemalja koje imaju zakonski dokazive razloge da dobiju azil. Ali vecina su jednostavno ekonomski migranti. No ponavljam, ako su vec tu, treba im dati sansu da doprinesu. Ako to ne rade - noga.
Na isti nacin su i BH izbjeglice otisle iz HR/SLO kolektivnog smjestaja prema Zapadu. Neki su tamo boravili nekoliko sati, neki nekoliko mjeseci ali vise manje svi su otisli prema Zapadu prve prilike. Bilo je ogromno ljudi koji nisu imali veze sa Bosnom ili izbjeglistvom.
- jeza u ledja
#2690 Re: Migranti
Teorija je da su na putu ka Evropi. Neki jesu, neki ne. Kao sto sam kazes pola od te brojke su raseljena lica (u Siriji), ne izbjeglice. Poprilicno je nategnuto nazvati njih kao "na putu ka Evropi". Da se radi samo o tim ljudima niko ne bi spominjao jebeni Maroko.
- triconja
#2691 Re: Migranti
A ovo za ove sirijce, jel ako udju u tursku moraju u turskoj bit po konvenciji dok ne zavrsi rat i nema sarat u druge drzave?Edin H. wrote:U biti im moraju pruziti utociste, ali to moze biti na odredjeno vrijeme. Foluska je da ako duze vrijeme ostanu, a tjeraju ih, moze drzava narusiti njihova prava u odnosu na Konvenciju o ljudskim pravima.triconja wrote: Sta kaze zakon kako se sa tim ljudima postupi kad nedje izbije rat? Nije provokacija nego me zaista zanima, sta konvencije kazu?
Sto se azila tice svaki slucaj je individualan, znaci moras dokazati "genuine fear of persecution if returned to the home country" - iliti "osnovani strah od progona ako se vratis u maticnu zemlju".
Znaci teoretski ovi jezevi Marokanciukoliko mogu dokazati da im prijeti zatvor ili smrt zbog recimo politickog aktivizma u maticnoj zemlji mogu imati vecu osnovu za dobijanje azila, nego neko ko se samo izriopa iz Sirije ili svojevremeno iz BiH.
- triconja
#2692 Re: Migranti
Ma ne vrijedi ti to pricat, vidis da se ufatio ko pijan plota, isto ko moj jaran kae treba jevreje pobit i ja mu argumentovano govorim da to nije uredu, ali kad bi bog i pejgamber skupa sisli ne mogu da poprave njegovo razmisljanje, isto ti je i za ovojeza u ledja wrote:Teorija je da su na putu ka Evropi. Neki jesu, neki ne. Kao sto sam kazes pola od te brojke su raseljena lica (u Siriji), ne izbjeglice. Poprilicno je nategnuto nazvati njih kao "na putu ka Evropi". Da se radi samo o tim ljudima niko ne bi spominjao jebeni Maroko.
- Edin H.
#2693 Re: Migranti
Ima nesto sto se zove dablinska konencija da moras traziti azil u prvoj i mogu te vratiti u prvu sigurnu evropsku zemlju u koju udjes.triconja wrote: A ovo za ove sirijce, jel ako udju u tursku moraju u turskoj bit po konvenciji dok ne zavrsi rat i nema sarat u druge drzave?
Koliko je meni poznato to se ne odnosi na Tusrku.
Zato recino Italijani i recimo Grci cesto izbjegavaju da registruju imigramte.
- triconja
#2694 Re: Migranti
Znaci postoje zakoni i sve, nego sto se to ne postuje i sprovodi? Sto se ti migranti ne rjesavaju (ne mislim ubijaju, nego mislim da im se odlucuje jel deportacija ili socijala/arbajt po kratkom postupku) na civilizovan nacin? Ono sto oni leze po parku nece nikome dobrog donijet, a najmanje njima, slazes li se?Edin H. wrote:Ima nesto sto se zove dablinska konencija da moras traziti azil u prvoj i mogu te vratiti u prvu sigurnu evropsku zemlju u koju udjes.triconja wrote: A ovo za ove sirijce, jel ako udju u tursku moraju u turskoj bit po konvenciji dok ne zavrsi rat i nema sarat u druge drzave?
Koliko je meni poznato to se ne odnosi na Tusrku.
Zato recino Italijani i recimo Grci cesto izbjegavaju da registruju imigramte.
-
moonca
#2695 Re: Migranti
Vjerovatno su 'oportunisti' ne idu preko 'organizacija' vec na srecu.
Ko god je dosao i Ameriku, a dolazili su organizovano, niko nije lezao po parkovima, ulicama itd.
Ko god je dosao i Ameriku, a dolazili su organizovano, niko nije lezao po parkovima, ulicama itd.
- animals
#2696 Re: Migranti
Ti citas standard..nemoj me nasmijavati..pirmin wrote:Ti to upoznao sve Austrijance pa ti se ispovjedili?animals wrote:Ma odlucict ce stanovnici ti drzava..
e sad sto ih neki vide desnicom, to je od kuta gledanja..
Austrijanci ne vole Arape, ai sve one koji se pozivaju na Islam..
jednostavno ljudi ga ne zele u svojoj drzavi..
pa vi to nazovite kako hocete..
Problem prostog i mentalno ogranicenog pucanstva(FPÖ, AfD, FN...) "Wir sind das Volk" -Mi smo narod je da sve gleda subjektivno, nije u stanju da situaciju sagleda iz vise uglova.
Preporucivao sam ti da malo pratis ozbiljnije austrijske medije tipa Standard, Presse, Kurier...al dzaba kad ne citas vec se samo uzdas u ono sta ti kazu kolege na poslu. Tamo imas milion+ primjera da Austrijanci nemaju nista protiv ni protiv Arapa niti bilo koje druge nacije.
da citas standard ne bi sigurno po forumu pisao..
Austrijanci su na zadnjim izborima pokazali sta misle.
ne ja,jer ja ne glasam..
a Austrijanci oni dobrostojeci nisu jer njih zaboli kako
zivi obican narod, jer ti tupavi kako ti kazes, kojima pripadas i ti ima najvise..
- uglavnomja
#2697 Re: Migranti
Dodik: Migranti će za tri godine dobiti bh. državljanstvo
To će onda biti pritisak i na izborni sistem, biračko tijelo i samu konfiguraciju vlasti. Samim sticanjem pasoša mogu da idu dalje ka Evropi, koja će nam za tri godine uvesti neku vrstu odobravanja ulaska u EU, rekao je Dodik za Politiku
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... tvo-368699
To će onda biti pritisak i na izborni sistem, biračko tijelo i samu konfiguraciju vlasti. Samim sticanjem pasoša mogu da idu dalje ka Evropi, koja će nam za tri godine uvesti neku vrstu odobravanja ulaska u EU, rekao je Dodik za Politiku
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... tvo-368699
- Maraschino
#2698 Re: Migranti
inace djikani su poznati humanisti.- Samo mi treba da se pravimo naivni i poželimo dobrodošlicu i pravimo se humani. Mi jesmo humani, ali imamo svoje živote i naš način života treba da bude branjen
- Sanjarko
#2699 Re: Migranti
Jesi li Misho ikada cuo za recimo hermafrodite ili intersekse.Mišo_Kovač wrote:
Recimo, ovaj pomenuti zakon u Kanadi, o rodnim zamjenicama, je ogromni presedan. I protiv takvih stvari se treba boriti.
- Sanjarko
#2700 Re: Migranti
Sve su te drzave pod diktaturama ili u nekom obliku rata i sukoba. Bilo sa plemenima, pobunjenicima, teroristima, mafijom itd.jeza u ledja wrote:Jeste, upravo, zato sto nije u pitanju "10 miliona iz Sirije i 5,000 iz Maroka" vec je brojka iz Sirije samo MANJI DIO UKUPNOG BROJA IMIGRANATA. Konkretno, iako su Sirija, Irak i Afganistan, zemlje na prva tri mjesta sto se tice broja imigranata koji su zatrazili azil u EU u zadnjih 10 godina, te tri zemlje ZAJEDNO cine manje od 30% ukupnog broja ljudi koji su trazili azil.CPT wrote: Pa to je ta alt-righ prica... Sto bi pricali o 10.000.000 iz Sirije kad mozemo o 5.000 iz Maroka. Ti ljudi (ostali) u Evropu dolaze zadnjih 30 godina btw. To je najlakse da se kod ljudi pale najnize strasti. Crnci, muslimani... Jos ako imaju telefon... Aj!
Sirija oko 10mio, Afasganista, Irak, Libija... Bar 20mio ljudi. A problem je Banglades jel? Maroko? I to ti je "common sense" jel?
Sljedece zemlje po redu su Nigerija, Pakistan, Eritreja, Albanija, Banglades, Gvineja, Iran.
Dakle nije alt-right prica, vec fakti i manjak tvoje informisanosti.