Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tester33

#2676 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by tester33 »

freelancerusk wrote:Koji je ovo cirkus :lol:

U Bihaću su slali koverte prije par mjeseci za 2017. godinu, ja uredno se javio, dali mi GPD-1051 obrazac i sa njim uplatim 10% poreza.
Sada hoće da platim za 2015. i 2016. godinu preko AMS-1035 4% u zdravstvo i 10% poreza. Na moje pitanje kako sam ja to mogao nedavno platiti za 2017. 10% a sada moram za 2015. i 2016. 4%+10% dali su mi odgovor: "Da si uredno plaćao ne bi morao sada i za zdravstvo davati, da nisi prije dva mjeseca uplatio za 2017. sada bi i za tu godinu morao platiti prvo 4% u zdravstveni fond".

:bih:

Koje godine i mjeseca je izasao taj AMS-1035 obrazac ? To nikad nije ni postojalo ....
Rimes87

#2677 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

U Bihaću su slali koverte prije par mjeseci za 2017. godinu, ja uredno se javio, dali mi GPD-1051 obrazac i sa njim uplatim 10% poreza.
Sada hoće da platim za 2015. i 2016. godinu preko AMS-1035 4% u zdravstvo i 10% poreza. Na moje pitanje kako sam ja to mogao nedavno platiti za 2017. 10% a sada moram za 2015. i 2016. 4%+10% dali su mi odgovor: "Da si uredno plaćao ne bi morao sada i za zdravstvo davati, da nisi prije dva mjeseca uplatio za 2017. sada bi i za tu godinu morao platiti prvo 4% u zdravstveni fond".

Vas je tamo u USK najviše zakačilo ovo, što je najžalosnije obzirom koliku stopu iseljavanja imate. Sada hoće još da vas protjeraju pa da samo ostanu ovi uhljebi. Ništa vam drugo ne preostaje nego da napravite proteste ispred PU i tražite svoj novac nazad, pogotovo ako otpišu ovih 4% i ako urede ovih 20% odbitka.
freelancerusk

#2678 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerusk »

tester33 wrote:

Koje godine i mjeseca je izasao taj AMS-1035 obrazac ? To nikad nije ni postojalo ....

Čitaš li ti ikako ovu temu? Postavljaš pitanje na koje je 1000 puta do sada odgovoreno, obrazac je uveden sa novim pravilnikom 20.04.2018., a primjenjuje se za uplate od 01.05.2018., a oni sada hoće da ja po tom AMS-u plaćam 2015. i 2016. godinu.

:run:
bedakb

#2679 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

Hebo majku sta bi im covjek.Ovdje se ne zna ni ko pije, ni ko placa.
tester33

#2680 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by tester33 »

freelancerusk wrote:
tester33 wrote:

Čitaš li ti ikako ovu temu? Postavljaš pitanje na koje je 1000 puta do sada odgovoreno, obrazac je uveden sa novim pravilnikom 20.04.2018., a primjenjuje se za uplate od 01.05.2018., a oni sada hoće da ja po tom AMS-u plaćam 2015. i 2016. godinu.

:run:

To ti je info ..... pa rekao sam ti da slusam svoje "dream team knjigovodje nekoliko njih" ...... NISTA nije DEFINISANO .... i ne placam ...

Znaci izmjena i novi obrazac "prije 2 mjeseca" ..... evo ja sam vec zakljucio .... hoce da vas "na prevaru osisaju" ... a ne mogu zakonski ..

AMS-1035 ... sprdacina od obrasca ....
Last edited by tester33 on 31/07/2018 16:05, edited 1 time in total.
prelivoda

#2681 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

freeelancer wrote:Ako će biti nešto od tih 20% onda je red i da to uračunaju u ovo što hoće retroaktivno da naplate.
Ako se odluče da nam priznaju 20% troškove, onda to možemo poravnati preko GPD-1051 kad ga budemo predavali, jer i onako mi preko AMS 1035 plaćamo akontaciju poreza
bosanka hercegovic

#2682 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bosanka hercegovic »

Ja im nipošto ne bih platila tih 4% doprinosa( Zakon o doprinosima kaže da ih uplaćuju isplatilac zajedno sa isplatom dohodka) ,

već bi lijepo osnovicu umanjila za 20% na to obračunala 10% poreza na dohodak i mirna Bosna,
kolonu od ovih 4% samo bih prekrizila...
i poreznu prijavu sa uplatnicom poslala preporučenom poštom sa povratnicom, pa neka je knjiže kako znaju ili neka mi izdaju rješenje da moram platiti i ovih 4% ( pa ću da se žalim do kRaja)

kada su mogli ranije uzimati AUG i krizati kolonu za PIO od 6% mogu i ovo proknjižiti i ubaciti u sistem... jel?
SanskiBiser

#2683 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SanskiBiser »

tester33 wrote:
Velkoski wrote:
tester33 wrote:Nemaju oni zive veze koje obrasce da popunite .... ne treba placat .... nije definisano zakonom ...

Tako mi moje knjigovodje kazu ... i ja im vjerujem.
Nek' plaćaju ljudi, otići će u zatvor ako ne plate u roku od pet dana :D

Problem sačekati da se vidi konačno rješenje oko ovoga jer se svakako digla nenormalna halabuka. Autogolovi na sve strane

Hahahahahhaha, nitko nije otisao u zatvor zbog poreza ... niti to ima upce u zakonu... 8-)

bilo je par slucajeva s DOO, ono pravna lica, utaja poreza i prevara kroz firmu, oko pola godine do godinu dana zatvora obicno uslovno i novcane kazne do 40k i neke zabrane rada tako to...za fizicka lica ne...ovdje idu kazne, zatezne kamate, na kraju sud, stas ja bih 3 godine te odlezao rado duga za neplaceni porez, to je ono 4 mjeseca zatvora ako je dan 100 KM :lol: al ne daju tako. :cry:
Junuz_Juka

#2684 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

alphonse kauders wrote:
Junuz_Juka wrote:
2. Imamo razloga vjerovati da su banke prekršile zakon dajući privatne podatke fizičkih lica Poreznoj upravi.
Tačno je da Porezna uprava može tražiti od banaka podatke o klijentima ali zato mora imati validan i opravdan razlog zašto traži te podatke za pojedino lice. Ovdje je problem što je Porezne uprava tražila listu fizičkih lica sa privatnim računima i njihove uplate iz inostranstva. Po kom osnovu su ovo tražili i na koji način su ovo zatražili od banaka? Upravo do ovog podatka je nemoguće doći, tj. ne može se doći do dopisa putem kojeg su ovo izveli.
A mislimo da banke ovo kriju jer nisu smjeli ovo uraditi, tj. dostavili su listu klijenata sa imenom i prezimenom, JMBG i uplatama iz inostranstva Poreznoj upravi na osnovu njihovog upita - daj sve klijente sa više od 10 000 KM prihoda iz inostranstva. I sada tete iz Porezne gledaju te spiskove i čude se... Samo se nadamo da će to ostati unutar Porezne uprave i da ne ode negdje dalje ...
Možda se može razmotriti i neka kolektivna tužba prema bankama a za sada svi koji su dobili poziv trebaju poslati jedan mail svojim matičnim bankama izvan BiH. Pogledati post ispod označen sa MAIL PREMA BANKAMA ili na linku: porez-na-dohodak-na-freelancing-p148343 ... #p14834365
Član 104. Zakona o bankama FBiH- izuzeci od čuvanja bankarske tajne LINK.
Obaveza čuvanja bankarske tajne ne postoji ako se podaci saopćavaju:
...
g) na pisani zahtjev poreskih organa, inspekcijskih i drugih kontrolnih organa u skladu sa propisima koji uređuju njihov rad,
Dakle, vjerovatno ima neki dopis PU kojim se od banaka zatražilo dostavljanje podataka.
Da, kažu da su to pismeno tražili od banaka, ali ni jedni ni drugi ne daju ovaj dopis na uvid. Kada bi ovo imali - sve bi bilo jasno.
DexterTZ

#2685 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

she+ wrote:mozda 10.000 * 3 (2015,2016,2017) spada u te evidentno povezane transakcije :D
Ne spada.30 000 KM za jednu transakciju ili 30 000 u ukupnom iznosu u kratkom vremenskom periodu. npr 3x10 u roku par sati ili par dana.
Rimes87

#2686 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

DexterTZ wrote:
she+ wrote:mozda 10.000 * 3 (2015,2016,2017) spada u te evidentno povezane transakcije :D
Ne spada.30 000 KM za jednu transakciju ili 30 000 u ukupnom iznosu u kratkom vremenskom periodu. npr 3x10 u roku par sati ili par dana.
Izvini na pitanju, ali odakle tebi ova informacija?
freeelancer

#2687 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

Upravo zvao svoju Banku Raiffeisen BIH i pitao na osnovu čega su mogli davati podatke klijenata.

Službenik me informisao da su po određenom članu zakona bili dužni odgovoriti na poziv porezne uprave te da nisu bili dužni obavijestiti klijenta.
Navodno se radi o tome da je za svakog klijenta banke došao pismeni upit što čisto sumnjam da je istina.
The 100

#2688 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by The 100 »

Nađeš sam sebi posao nisi nikome na teretu u mjesto da te pohvale i olakšaju, seljačka sda i hdz banda ustvari sve stranke samo gledaju kako da otmu i što više ogade državu u kojoj živiš.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2689 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Trazi pismeno da ti dostave na osnovu kojeg clana, kao i uvid u poziv koji glasi na tvoje ime. Ne znam zasto se zezate sa usmenim obraćanjem, kada to ne vrijedi ništa.
freeelancer

#2690 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

un1ted wrote:Trazi pismeno da ti dostave na osnovu kojeg clana, kao i uvid u poziv koji glasi na tvoje ime. Ne znam zasto se zezate sa usmenim obraćanjem, kada to ne vrijedi ništa.
Navodi mi neki član 6 - 7 ..
DexterTZ

#2691 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

Rimes87 wrote:
DexterTZ wrote:
Izvini na pitanju, ali odakle tebi ova informacija?
Ja to imam čak i na ugovoru od banke gdje kaže da je dužna obavjestiti SIPU u tom slučaju.A to je iz zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.Zapravo evo sad kad čitam to se odnosi samo na jednu transakciju u iznosu 30 000km ili više takvih.Znači ne za 3 godine 30 000 već 30 000 po transakciji.Šerif pokušava slagati javnost.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2692 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

freeelancer wrote:
un1ted wrote:Trazi pismeno da ti dostave na osnovu kojeg clana, kao i uvid u poziv koji glasi na tvoje ime. Ne znam zasto se zezate sa usmenim obraćanjem, kada to ne vrijedi ništa.
Navodi mi neki član 6 - 7 ..
Moze ti on pričati bilo koji član, kada dobiješ pismeno, onda cijela banka stoji iza toga. Traži pismenu potvrdu od banke.
Rimes87

#2693 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

freeelancer wrote:Upravo zvao svoju Banku Raiffeisen BIH i pitao na osnovu čega su mogli davati podatke klijenata.

Službenik me informisao da su po određenom članu zakona bili dužni odgovoriti na poziv porezne uprave te da nisu bili dužni obavijestiti klijenta.
Navodno se radi o tome da je za svakog klijenta banke došao pismeni upit što čisto sumnjam da je istina.
Direkt u banku i traži da ti daju dopis od PU na uvid. Inače im zaprijetiš da ćeš sutra doći s advokatom, te da će ti svakako to morati pokazati.

@Dexter Okej, hvala. Šerifa malo prenijelo :D
freeelancer

#2694 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

Ja sam prvenstveno tražio oficira zaduženog za zaštitu podataka klijenata gdje mi je rekao "izvolite" znači da je on taj.

Ja čekam odgovor iz matičnog sjedišta RB-a gdje su mi 2 puta rekli da istražuju o čemu se radi.

dodatno sam od strane GDPR instituta u Zagrebu informisan da mogu tražiti od European Data Protection Supervisor da istraže moju primjedbu, što sam i učinio nakon čega su mi ovi (EDPS) odgovorili da analiziraju moju primjedbu.

Sve u svemu malo toga se može učiniti oko toga što se tiče zaštite podataka i da se šta utvrdi al s obzirom da mi smrdi način prikupljana informacija o klijentima u bankama u BIH hoću barem da mi neko objasni kako i na osnovu čega su moje privatne informacije dijeljene poreznoj upravi BIH i prvenstveno zašto me niko prije nije kontaktirao a ima pravo uzimati u obzir moje prihode od 2015.

Ova Raiffeisen Banka je uzela od mene ne stotine već hiljade putem mojih transakcija i opet ima za pravo kršiti osnovna prava o privatnosti.

Ja da sam Banka ja bi se makar usudio obavijestiti svog klijenta da neko potražuje određene informacije a ne ovako iza leđa.
Junuz_Juka

#2695 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

freeelancer wrote:Upravo zvao svoju Banku Raiffeisen BIH i pitao na osnovu čega su mogli davati podatke klijenata.

Lažu, ispade PU poslala preko 800 dopisa bankama. Čisto sumnjam ... Samo dopis tražiti na uvid. Zašto je to problem pokazati?
freeelancer

#2696 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

Koliko vremena prolazi a nema konkretnog odgovora od glavne uprave Raiffeisena u BIH a ni u matičnom sjedištu govori o tome da nešto nije bilo legalno.
Jadni službenici za podršku korisnicima se vade na neke članove ne govoreći konkretno zašto klijent nije informisan a ni zašto su informacije dijeljene, jedino što govore je "porezna uprava traži mi damo jer to je tijelo iznad" ali uopšte ne prezentuju jasan osnov niti bilo šta. Ako ste poštovali taj neki član 6-7 zašto niste poštovali ostalo, pa banka i ta porezna uprava i država ima regulative koje treba pratit. Ovo sve u svemu djeluje da se poštovalo ono što su onih htjeli a ono ostalo ko zašto...

Treba ići tražiti taj pismeni upit porezne dostavljen bankama da vidimo zakonsku osnovu.

Ako se kojim slučajem utvrdi da je bilo nekih neregularnosti što se tiče Banaka ovo što se tiče freelancera će otići u sjenu kakve katastrofe ih mogu zadesiti.
SanskiBiser

#2697 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SanskiBiser »

DexterTZ wrote:
Ja to imam čak i na ugovoru od banke gdje kaže da je dužna obavjestiti SIPU u tom slučaju.A to je iz zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.Zapravo evo sad kad čitam to se odnosi samo na jednu transakciju u iznosu 30 000km ili više takvih.Znači ne za 3 godine 30 000 već 30 000 po transakciji.Šerif pokušava slagati javnost.
Tako je i meni to danas advokat objasnio...
tester33

#2698 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by tester33 »

SanskiBiser wrote:

bilo je par slucajeva s DOO, ono pravna lica, utaja poreza i prevara kroz firmu, oko pola godine do godinu dana zatvora obicno uslovno i novcane kazne do 40k i neke zabrane rada tako to...za fizicka lica ne...ovdje idu kazne, zatezne kamate, na kraju sud, stas ja bih 3 godine te odlezao rado duga za neplaceni porez, to je ono 4 mjeseca zatvora ako je dan 100 KM :lol: al ne daju tako. :cry:

To za D.O.O. sam citao vijesti ... i znam sta je tu bio problem ..... tu su ljudi "svjesno lazirali dokumentaciju" ... i "jos nesto mutili" i "nekakvo podvaljivanje dokmentacije" .... to je bilo na nivou "krivicnog djela" a obrnuli kesh veliki .... ali zapamti: nitko nije otisao u zatvor sto nije mogao platiti porez ili je nedefinisan ...

Pa zamisli 1 milion ljudi u zatvoru .... pa ljudi cekaju na red da idu u zatvor .... a kamoli ovi koji tek trebaju u zatvor zbog poreza ... 8-) To bi bio kolaps drzave ... Postavlja se pitanje : "tko bi radio u drzavi ako su svi u zatvoru ?" :D :izet:
Averus

#2699 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Averus »

Pošaljem Raiffeisen-u mail. Dobijem odgovor na drugu adresu :cry:

WHAT

THE

FUCK

Znači apsolutno nepovezani mailovi, adrese ni nalik. Mail s kog sam slao je nov, tek ga napravio prije tipa dva mjeseca i nikome ga nisam do sad davao.
Mail na koji sam dobio odgovor - stari mail, niđe veze sa mojim imenom, nigdje nisam ostavljao taj mail - tipa u banci isl., za to imam skroz treći...

WHAT

THE

FUCK
freelancerusk

#2700 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerusk »

Averus wrote:Pošaljem Raiffeisen-u mail. Dobijem odgovor na drugu adresu :cry:

WHAT

THE

FUCK

Znači apsolutno nepovezani mailovi, adrese ni nalik. Mail s kog sam slao je nov, tek ga napravio prije tipa dva mjeseca i nikome ga nisam do sad davao.
Mail na koji sam dobio odgovor - stari mail, niđe veze sa mojim imenom, nigdje nisam ostavljao taj mail - tipa u banci isl., za to imam skroz treći...

WHAT

THE

FUCK

Ozna sve dozna :lol:
Post Reply