Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mirsek

#2676 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mirsek »

jeza u ledja wrote:
mirsek wrote: Po eurostatu godisnja NETO plata za Svedsku je oko 35000 eura ili skoro 3000 eura mjesecno.
Gore je momak postavio neto platu za Malme iz nekog svedskog izvora - oko 2000 eura mjesecno.
I ona se slaze sa ovim sto sam ja nasao.
Eurostat je uvijek bio i jeste referenca.
Te ankete gdje neko unosi podatke kako mu se cefne ne moze nikako predstavljati reprezentativnije uzorke i podatke od eurostata.
jeza u ledja

#2677 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by jeza u ledja »

supercali wrote:Ma to o prosjecnim platama i gore i dole i tamo i vamo je samo okvirno nesto
Ako pricamo konkretno meni ako imam 5000 maraka ovdje je bolje nego tebi sa 1500 eura gore ako cemo po primanjima
Ili obratno ti gore mozda neki menadzer i imas 10000 a ja radim za 500 a ni jedno ni drugo nije prosjek
Jebiga naravno da ti je bolje sa 5000 maraka u BiH nego sa 1500 eura u Sveckoj. :D U stvari i sa 1500 maraka u BiH bi ti bilo bolje nego 1500 eura u Svedskoj. Ali u Svedskoj je prosjecna plata 2000 eura, a u Sarajevu 800 maraka.
insomnia78

#2678 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

uglavnomja wrote:
Fudo387 wrote:
insomnia78 wrote:Jebo majku kako meni to nase suho meso fali
Ima ovdje suhe krmetine, pačetine ima kod Harapa i govedine al nije to ko kod nas.
Ima bolje nego u Bosni, Bosnjo je zapalio pola st louisa jednom, pojebala se vatra u pusnici. :D
u sveCkoj, sve made in austria :D

Image

ima i suhovine, govdje, janjece ...

travnickog sira

ma svega

kod jednog albanca-kosovara samo nase stvari :P

ali se dosjetili i ostali, ukljucujuci sveCke hipermarkete na granici da uvoze sve ovo i jami pite i ajvare

i kiseline, krastavaca, paprika, u pavlaci vako nako ...

ps. ovi ostaci u kesama su za hagra :D
Ma ima i ovdje tog iz Austrije. Nije ni blizu nasem
supercali

#2679 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by supercali »

Zato kazem rastezljivo je to porediti po prosjecnim platama
Sve to nije relevantno dok ne napises svoje iskustvo sto se tice i primanja i trosenja
Bluemore

#2680 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

jeza u ledja wrote:
supercali wrote:Ma to o prosjecnim platama i gore i dole i tamo i vamo je samo okvirno nesto
Ako pricamo konkretno meni ako imam 5000 maraka ovdje je bolje nego tebi sa 1500 eura gore ako cemo po primanjima
Ili obratno ti gore mozda neki menadzer i imas 10000 a ja radim za 500 a ni jedno ni drugo nije prosjek
Jebiga naravno da ti je bolje sa 5000 maraka u BiH nego sa 1500 eura u Sveckoj. :D U stvari i sa 1500 maraka u BiH bi ti bilo bolje nego 1500 eura u Svedskoj. Ali u Svedskoj je prosjecna plata 2000 eura, a u Sarajevu 800 maraka.
Al nije Sve u Soldima
Ima nesto u cevapima, zraku prirodnim ljepotama i tako
jeza u ledja

#2681 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by jeza u ledja »

mirsek wrote: Eurostat je uvijek bio i jeste referenca.
Te ankete gdje neko unosi podatke kako mu se cefne ne moze nikako predstavljati reprezentativnije uzorke i podatke od eurostata.
Zaboravi moje podatke. Naravno sta neko unosi na neku stranicu nije relevantnije od zvanicnih. Ali ja ti govorim, neko je vec postavio stranicu ranije iz nekog svedskog izvora podatak koji se slaze sa ovim mojim, a ne sa Eurostatom.

To je ta stranica:
http://www.lonestatistik.se/

Izgledaju mi legitimno.

Sad, zasto Eurostat kaze nesto drugo od ovih Svedjana i od ljudi iz Svedske koji upisuju cifre na neki sajt - to nemoj mene pitati.
uglavnomja

#2682 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

mirsek wrote:
jeza u ledja wrote:
mirsek wrote: Po eurostatu godisnja NETO plata za Svedsku je oko 35000 eura ili skoro 3000 eura mjesecno.
Gore je momak postavio neto platu za Malme iz nekog svedskog izvora - oko 2000 eura mjesecno.
I ona se slaze sa ovim sto sam ja nasao.
Eurostat je uvijek bio i jeste referenca.
cega je eurostat referenca?

pa ne sjede ljudi iz eurostata u odredjenim zemljama sa apsolutnom kontrolom i pristupom i skupljaju podatke :-)

nego im ih neko posalje, a oni ih prezentiraju

e, sad zasto je bruto prikazan kao neto ili kakva god da je greska - a greska je jer se ne slaze sa drzavnim zavodom za statistiku - ko ce znati, moze biti namjerno, moze slucajno

ili sve zemlje lazu svoje gradjane, a onda salju istinite podatke eurostatu koji ih objavi na netu

postavi tabelu, bas da vidim kako izgleda
ExNihilo

#2683 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by ExNihilo »

Ne kaže Eurostat drugačije u odnosu na njih nego oni u odnosu na Eurostat. :D
jeza u ledja

#2684 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by jeza u ledja »

Bluemore wrote:
jeza u ledja wrote:
Al nije Sve u Soldima
:D

Pa jbiga svako ima svoje. Naravno da nije sve u parama.
Problem nastaje kad i to sto nije u parama izgleda drasticno bolje, ali to je vec manje bazirano na faktima, vise po feelingu. :D
mirsek

#2685 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mirsek »

jeza u ledja wrote:
U Njemackoj je prosjecna neto plata oko 2300 eura, po kojoj logici je u Svedskoj manja ?
jeza u ledja

#2686 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by jeza u ledja »

ExNihilo wrote:Ne kaže Eurostat drugačije u odnosu na njih nego oni u odnosu na Eurostat. :D
jeza u ledja

#2687 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by jeza u ledja »

mirsek wrote: U Njemackoj je prosjecna neto plata oko 2300 eura, po kojoj logici je u Svedskoj manja ?
Kad sam govorio "Svedska", mislio sam na Malme. Mozda je Malme ispod prosjeka u odnosu na ostatak SWE? (al tesko da je bas tolika razlika)

PS: Za Stockholm isti izvor kaze da je plata oko 2500 eura (400 eura vise nego Malmo)

PPS: Za Minhen kaze da je 2600, vise nego i Stokholm.
Last edited by jeza u ledja on 26/02/2018 21:31, edited 1 time in total.
Fudo387

#2688 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

Bluemore wrote:
jeza u ledja wrote:
Al nije Sve u Soldima
Naravno da ima, to nam je prirodni habitat, nista cudno.
Ako se na silu istrgnes iz njega desava se da insan pobudali i pocne ganjati kavasaki hranu, sushije i boktepito sta...znaci, os’o helac, nema tu sta. Da ne govorim za te statistike, eurostate, realno, koga boli briga sta je tamo neki dosadni svabo nabacao na papir? Kod nas se bolje jede, i tacka. :D
mirsek

#2689 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mirsek »

uglavnomja wrote:
cega je eurostat referenca?

pa ne sjede ljudi iz eurostata u odredjenim zemljama sa apsolutnom kontrolom i pristupom i skupljaju podatke :-)

nego im ih neko posalje, a oni ih prezentiraju

e, sad zasto je bruto prikazan kao neto ili kakva god da je greska - a greska je jer se ne slaze sa drzavnim zavodom za statistiku - ko ce znati, moze biti namjerno, moze slucajno

ili sve zemlje lazu svoje gradjane, a onda salju istinite podatke eurostatu koji ih objavi na netu

postavi tabelu, bas da vidim kako izgleda
Ti prvo moras da mi objasnis kojom si racunicom dobila prosjecnu norvesku neto platu od 2900 eura kad na norveskom zavodu za statistiku pise samo neki iznos prihoda. ?? Gdje pise jel to prije poreza, poslije poreza, koliki su porez i doprinosi ??
Evo ti tabela godisnjih neto plata po drzavama:
Image
Last edited by mirsek on 26/02/2018 21:39, edited 4 times in total.
Bluemore

#2690 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

jeza u ledja wrote:
Bluemore wrote:
jeza u ledja wrote:
Al nije Sve u Soldima

Pa jbiga svako ima svoje. Naravno da nije sve u parama.
Problem nastaje kad i to sto nije u parama izgleda drasticno bolje, ali to je vec manje bazirano na faktima, vise po feelingu. :D
Mislis mozda i na politicko okruzenje perspektivno i sredjen sistem
Ihhh Ali kome je bez maternjeg jezika tesko
Bluemore

#2691 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

Fudo387 wrote:
Bluemore wrote:
jeza u ledja wrote:
Al nije Sve u Soldima
Naravno da ima, to nam je prirodni habitat, nista cudno.
Ako se na silu istrgnes iz njega desava se da insan pobudali i pocne ganjati kavasaki hranu, sushije i boktepito sta...znaci, os’o helac, nema tu sta. Da ne govorim za te statistike, eurostate, realno, koga boli briga sta je tamo neki dosadni svabo nabacao na papir? Kod nas se bolje jede, i tacka. :D
Jest Al nisi mi ti u bih Ili :?
PM72

#2692 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by PM72 »

Fudo387 wrote: Ako se na silu istrgnes iz njega desava se da insan pobudali i pocne ganjati kavasaki hranu, sushije i boktepito sta...znaci, os’o helac, nema tu sta. Da ne govorim za te statistike, eurostate, realno, koga boli briga sta je tamo neki dosadni svabo nabacao na papir? Kod nas se bolje jede, i tacka. :D
Fudara,
Imaš duboki naklon od sina radničke klase.Ako sam ti ikad išta ružno napisao - javno ti se izvinjavam.
jeza u ledja

#2693 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by jeza u ledja »

Bluemore wrote: Mislis mozda i na politicko okruzenje perspektivno i sredjen sistem
Na to, i na svasta nesto drugo. Od klime, do klope, do ljudi, pa do politickog sistema, zdravstvene zastite, svasta nesto, jel. Razliciti ljudi imaju razlicite prioritete.
Fudo387

#2694 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:
Fudo387 wrote: Ako se na silu istrgnes iz njega desava se da insan pobudali i pocne ganjati kavasaki hranu, sushije i boktepito sta...znaci, os’o helac, nema tu sta. Da ne govorim za te statistike, eurostate, realno, koga boli briga sta je tamo neki dosadni svabo nabacao na papir? Kod nas se bolje jede, i tacka. :D
Fudara,
Imaš duboki naklon od sina radničke klase.Ako sam ti ikad išta ružno napisao - javno ti se izvinjavam.
Jesi, al’ dobro, izvinjenje se prihvata.
:D :lol:
Bluemore

#2695 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

jeza u ledja wrote:
Bluemore wrote: Mislis mozda i na politicko okruzenje perspektivno i sredjen sistem
Na to, i na svasta nesto drugo. Od klime, do klope, do ljudi, pa do politickog sistema, zdravstvene zastite, svasta nesto, jel. Razliciti ljudi imaju razlicite prioritete.
Da
Fudo387

#2696 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

Bluemore wrote: Jest Al nisi mi ti u bih Ili :?
Nisam u BiH, al’ ne mogu je na silu iz sebe izbiti, i neprirodno je. Mislim da mi je to sto sam iz BiH samo plus u zivotu, kad vidim druge kako su dosadni i supci, kazem sam sebi, hvala ti boze sto sam iz BiH. Mi sebe bezveze omalovazavamo, a istina je da nas svi vole ovakve kakvi smo, i zavide nam. :D
toska

#2697 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by toska »

jeza u ledja wrote:
To je i razlog zašto ova rasprava ima 108 stranica.
Vjerujem da nikome ovdje ne pada na pamet porediti standard BiH i Zapada, besmisleno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2698 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Nisam u BiH, al’ ne mogu je na silu iz sebe izbiti, i neprirodno je. Mislim da mi je to sto sam iz BiH samo plus u zivotu, kad vidim druge kako su dosadni i supci, kazem sam sebi, hvala ti boze sto sam iz BiH. Mi sebe bezveze omalovazavamo, a istina je da nas svi vole ovakve kakvi smo, i zavide nam. :D
:thumbup:

Alal ti vera bate za ovo. Nisi karinaš iako si malo ters.
jeza u ledja

#2699 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by jeza u ledja »

toska wrote: To je i razlog zašto ova rasprava ima 108 stranica.
Vjerujem da nikome ovdje ne pada na pamet porediti standard BiH i Zapada, besmisleno.
Mislim da je to drugo upravo predmet rasprave izmedju nekih, bar zadnjih nekoliko stranica.
Bluemore

#2700 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

Fudo387 wrote:
Pa ne izbijaj ziv bio
Ali nesto kontam sto nisi ako ti je dusa u bih onda steta patnje ili
Post Reply