To ti je ono iz nicega nesto. Bum!512MB wrote:Iskreno pitanje, ko je stvorio boga
Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
- BHCluster
#2676 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
- 512MB
#2677 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Big bang?BHCluster wrote:To ti je ono iz nicega nesto. Bum!512MB wrote:Iskreno pitanje, ko je stvorio boga
- Smrcak15
#2678 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Niko jer nije stvoren, nego postoji oduvijek, da je stvoren ne bi bio Bog nego stvorenje...karakteristika Boga je da je oduvijek i zauvijek, nema kraja ni pocetka.512MB wrote:Iskreno pitanje, ko je stvorio boga
Tako da pitanje nije na mjestu kao kad bi ja tebe pitao, kad moj drug haso rodi bebu, pitam ja tebe je li musko ili zensko dijete???
Pitanje nije na mjestu je li musko ili zensko jer muskarci ne radjaju tako isto pitanje ko je stvorio boga nije na mjestu jer Bog nije stvorenje.
- 512MB
#2679 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Ok. Sta je bog onda ako nije stvorenje?Smrcak15 wrote:Niko jer nije stvoren, nego postoji oduvijek, da je stvoren ne bi bio Bog nego stvorenje...karakteristika Boga je da je oduvijek i zauvijek, nema kraja ni pocetka.512MB wrote:Iskreno pitanje, ko je stvorio boga
Tako da pitanje nije na mjestu kao kad bi ja tebe pitao, kad moj drug haso rodi bebu, pitam ja tebe je li musko ili zensko dijete???
Pitanje nije na mjestu je li musko ili zensko jer muskarci ne radjaju tako isto pitanje ko je stvorio boga nije na mjestu jer Bog nije stvorenje.
- BHCluster
#2680 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Ljudska umotvorina.512MB wrote: Ok. Sta je bog onda ako nije stvorenje?
- Smrcak15
#2681 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Pa Bog, stvorenje samo ti se kaze lingvisticki nesto stvoreno....ali Bog nije stvoren. On je oduvijek i zauvijek.512MB wrote:Ok. Sta je bog onda ako nije stvorenje?Smrcak15 wrote:Niko jer nije stvoren, nego postoji oduvijek, da je stvoren ne bi bio Bog nego stvorenje...karakteristika Boga je da je oduvijek i zauvijek, nema kraja ni pocetka.512MB wrote:Iskreno pitanje, ko je stvorio boga
Bog je bice a ne stvorenje.
- Smrcak15
#2682 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
to cemo da vidim prilikom nase smrti, jer tad stvari postaju jasnije da li ima Boga ili ne kada andjeli smrti dolaze da vade dusu, i kada je dizu u nebesa da je registriraju u registar.BHCluster wrote:Ljudska umotvorina.512MB wrote: Ok. Sta je bog onda ako nije stvorenje?
evo ovako, ako nema Boga, onda nema logike kako moze univerzum ovako kalibriran da sam od sebe nastane sa nastimanim konstantama da moze generisati zivot...druga jos jedna bitnija stvar...ako nema Boga to znaci idemo u nista poslije smrti, u bezsvjesno stanje, bez kazne i nagrade.
a ako ima, a ti ga negirao, nadrljao si onda u toj situaciji....nesto najgore sto mozes sebi uraditi, jeste da dodjes pred Boga a nevjerovao u njega a on nije zadovoljan sa tobom....znas da nema popravka....kako bi se ti u toj situaciji osjecao...onako dok se cudis da se ponovo ziv nakon smrti i jos cudnije stoji pred Bogom, vidis i andjele, i ostale ljude koji su ozivljeni da im se sudi....
sta mislis koliko je mukotrpno da ti se javno sudi za sva djela, pa cak i sramotna djela sto si radio u zivotu, dok vjernicima ce sudjenje biti sa pregradom, spusti se pregrada da drugi ljudi ne mogu gledati izlaganje djela pa cak i sramotnih djela za zivota sto su radili.
kratko receno
ako nema Bogam, niko nista, idemo u nistavilo, bezsvjesno stanje.
ako ima Boga, a umres u kontriranju njemu, bolje da te onda nema
Vidi jednu stvar, ja sam vjernik i gledam da uzivam u zivotu koliko mogu ali se i pripremam sa buduci svijet, dok ti isto vjerovatno pokusavas da uzivas u ovom zivotu, ali se ne pripremas za buduci.
- 512MB
#2683 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
A zasto nas onda jednostavno ne ostavi na miru, zasto mora njegova bit zadnja? Cini mi se dosta papanski od njega 
- Dozer
#2684 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Sta znaci "oduvijek"...?Smrcak15 wrote:Niko jer nije stvoren, nego postoji oduvijek, da je stvoren ne bi bio Bog nego stvorenje...karakteristika Boga je da je oduvijek i zauvijek, nema kraja ni pocetka.512MB wrote:Iskreno pitanje, ko je stvorio boga
- beni-bu-man
#2685 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
morbidni ljudski um512MB wrote:Iskreno pitanje, ko je stvorio boga
-
exampLe.
#2686 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Nisam neki vjernik, ali ne mogu da shvatim ljude koji ne vjeruju u postojanje Boga.
Kako smo mi mogli nastati sami od sebe, kako je svemir nastao sam od sebe, pomoću big banga je li?
Dovoljno ti je samo da na Googleu nađeš NAUČNO DOKAZANE ČINJENICE o kompleksnosti ljudskog tijela, o veličini svemira itd. da shvatiš da nema teoretske šanse da to sve samo od sebe nastane i funkcioniše.
Kako smo mi mogli nastati sami od sebe, kako je svemir nastao sam od sebe, pomoću big banga je li?
Dovoljno ti je samo da na Googleu nađeš NAUČNO DOKAZANE ČINJENICE o kompleksnosti ljudskog tijela, o veličini svemira itd. da shvatiš da nema teoretske šanse da to sve samo od sebe nastane i funkcioniše.
- BHCluster
#2687 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Naravno da je lase reci da je sve Bog stvorio nego zapravo izucavati prirodne procese.exampLe. wrote:Nisam neki vjernik, ali ne mogu da shvatim ljude koji ne vjeruju u postojanje Boga.
Kako smo mi mogli nastati sami od sebe, kako je svemir nastao sam od sebe, pomoću big banga je li?![]()
- BHCluster
#2688 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Umislili ljudi da Bog postoji i da je stvoritelj svega a onda su ti isti ljudi umislili da su nesto vazni za stvoritelja svega.512MB wrote:A zasto nas onda jednostavno ne ostavi na miru, zasto mora njegova bit zadnja? Cini mi se dosta papanski od njega
- beni-bu-man
#2689 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
A OK ti je morbidno vjerovanje da smo nastali iz incestaexampLe. wrote:Nisam neki vjernik, ali ne mogu da shvatim ljude koji ne vjeruju u postojanje Boga.
Kako smo mi mogli nastati sami od sebe, kako je svemir nastao sam od sebe, pomoću big banga je li?![]()
- Smrcak15
#2690 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ne moze te ostaviti na miru jer si usao u ugovor sa njim.512MB wrote:A zasto nas onda jednostavno ne ostavi na miru, zasto mora njegova bit zadnja? Cini mi se dosta papanski od njega
Kada je stvarao duse, sve nase duse su potvrdile da je on nasog gospodara prije stvaranja ovoga svijeta, pa poslije duse salje u bebe u majcinim utrobama kada treba nakon 120 dana od zaceca.
kakav ugovor onda???
Ako hoces da budes podlozen testu, na zemlji kako bi stekao njegovu milost , bujrum izvoli da zivis i bori se za to....a da si rekao necu da budem na testu, netrebam mi tvoja milost, ti uopste ne bi bio rodjen na ovom svijetu.
svako ko pristane na test, rodjen je.
Kakva je poenta testa???
Bog je inicijalno iz svoje milosti odlucio da stvori covjeka, da bi mu dao svoju milost...bit ce uslovljeno...znaci Da bi zaradio moju milost moras da slijedis moje upute i da se klonis mojih zabrana, to je uslov, da ti dadnem milost, a kad ti dadnem milost,. dobit ces vjecni zivot u Raju, da uzivas zauvijek, da si u sretnom zadovoljnom zivotu.
I kad imas tu opciju, da biras ili da te ukloni iz bistvovanja ili da izabares test, pa da budes rodjen i pokusas zasluziti vjecni zivot i uzivanje u Raju...siguran sam da malo ko bi odbio ovo drugo...zato smo i ovdje na zemlji zato sto smo usli u ugovor sa Bogom da budem iskusavani.
Zato te ne moze ostaviti na miru, kao sto Bog kaze u Kuranu;:
75:36 Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati?
to je upravo ono sto ti kazes, ostavi me na miru da budem sam sebi prepusten, bez odgovaranja ikakvog na sudnjem danu.
reci zasto nas Bog ne istavi na miru je poput studenata koji na testu na faxu kazu, sto nas profesori ne ostave na miru, netreba nam test, sto ce nam uopste, nek porfesori idu kuci a mi cemo ovdje da budemo sami sebi prepusteni bez ikakvog odgoavaranja, i mozemo se zahebavati do besvijesti
svaki ce ti profesor onda reci, druze, ti si zalutao ovdje, bolje ti je ispisi se sam nego da te ja ispisujem.
je li ti sad jasno zasto te ne moze ostaviti na miru?
- Smrcak15
#2691 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
nakaradna logikaBHCluster wrote: Naravno da je lase reci da je sve Bog stvorio nego zapravo izucavati prirodne procese.
niko od vjernika ne govori Bog stvorio pa da ne izucava prirodne porcese, to je van svake pameti izgovor sa tvoje strane sto uopste nema veze sa vezom...
jer mi mozemo reci sve je Bog stvorio prirodne procese pa se oni odvijaju onakako kako je on programirao ...a na nama je da izucavamo te njegove prirodne procese koje je on programirao.
- Smrcak15
#2692 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ne treba se tu ista umisljati, nego logicki rezonovanje, i samo se namece vjerovanje da je bog stvorio, jer nema logike da univerzum sam od sebe se stvori iz nista kao sto nema logike da tvoja majka samu sebe rodiBHCluster wrote:Umislili ljudi da Bog postoji i da je stvoritelj svega a onda su ti isti ljudi umislili da su nesto vazni za stvoritelja svega.512MB wrote:A zasto nas onda jednostavno ne ostavi na miru, zasto mora njegova bit zadnja? Cini mi se dosta papanski od njega
- 512MB
#2693 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Kako mogu ne svojom voljom stupit u ugovorSmrcak15 wrote:ne moze te ostaviti na miru jer si usao u ugovor sa njim.512MB wrote:A zasto nas onda jednostavno ne ostavi na miru, zasto mora njegova bit zadnja? Cini mi se dosta papanski od njega
Kada je stvarao duse, sve nase duse su potvrdile da je on nasog gospodara prije stvaranja ovoga svijeta, pa poslije duse salje u bebe u majcinim utrobama kada treba nakon 120 dana od zaceca.
kakav ugovor onda???
Ako hoces da budes podlozen testu, na zemlji kako bi stekao njegovu milost , bujrum izvoli da zivis i bori se za to....a da si rekao necu da budem na testu, netrebam mi tvoja milost, ti uopste ne bi bio rodjen na ovom svijetu.
svako ko pristane na test, rodjen je.
Kakva je poenta testa???
Bog je inicijalno iz svoje milosti odlucio da stvori covjeka, da bi mu dao svoju milost...bit ce uslovljeno...znaci Da bi zaradio moju milost moras da slijedis moje upute i da se klonis mojih zabrana, to je uslov, da ti dadnem milost, a kad ti dadnem milost,. dobit ces vjecni zivot u Raju, da uzivas zauvijek, da si u sretnom zadovoljnom zivotu.
I kad imas tu opciju, da biras ili da te ukloni iz bistvovanja ili da izabares test, pa da budes rodjen i pokusas zasluziti vjecni zivot i uzivanje u Raju...siguran sam da malo ko bi odbio ovo drugo...zato smo i ovdje na zemlji zato sto smo usli u ugovor sa Bogom da budem iskusavani.
Zato te ne moze ostaviti na miru, kao sto Bog kaze u Kuranu;:
75:36 Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati?
to je upravo ono sto ti kazes, ostavi me na miru da budem sam sebi prepusten, bez odgovaranja ikakvog na sudnjem danu.
reci zasto nas Bog ne istavi na miru je poput studenata koji na testu na faxu kazu, sto nas profesori ne ostave na miru, netreba nam test, sto ce nam uopste, nek porfesori idu kuci a mi cemo ovdje da budemo sami sebi prepusteni bez ikakvog odgoavaranja, i mozemo se zahebavati do besvijesti![]()
svaki ce ti profesor onda reci, druze, ti si zalutao ovdje, bolje ti je ispisi se sam nego da te ja ispisujem.![]()
je li ti sad jasno zasto te ne moze ostaviti na miru?
- BHCluster
#2694 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Taj Bog prazninaSmrcak15 wrote:nakaradna logikaBHCluster wrote: Naravno da je lase reci da je sve Bog stvorio nego zapravo izucavati prirodne procese.![]()
niko od vjernika ne govori Bog stvorio pa da ne izucava prirodne porcese, to je van svake pameti izgovor sa tvoje strane sto uopste nema veze sa vezom...
jer mi mozemo reci sve je Bog stvorio prirodne procese pa se oni odvijaju onakako kako je on programirao ...a na nama je da izucavamo te njegove prirodne procese koje je on programirao.
- BHCluster
#2695 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
A ima logike da Boga nije niko stvorio i da je bog stvorio sve iz nicega?Smrcak15 wrote:ne treba se tu ista umisljati, nego logicki rezonovanje, i samo se namece vjerovanje da je bog stvorio, jer nema logike da univerzum sam od sebe se stvori iz nista kao sto nema logike da tvoja majka samu sebe rodiBHCluster wrote:Umislili ljudi da Bog postoji i da je stvoritelj svega a onda su ti isti ljudi umislili da su nesto vazni za stvoritelja svega.512MB wrote:A zasto nas onda jednostavno ne ostavi na miru, zasto mora njegova bit zadnja? Cini mi se dosta papanski od njega
- Smrcak15
#2696 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ko je rekao da nisi svojom voljom??512MB wrote: Kako mogu ne svojom voljom stupit u ugovorUostalom, svaki ugovor se moze raskinuti.
Ako ti je nudjeno hoces li da budes stavljen na test pa da zivis na zemlji ili da nestanes i odes potpuni nestanak?
Pa ti izabrao postojanje i test na zemlji, samim tim da budes rodjen na zemlji...
Bog je duse stvorio prije naseg rodjenja, i pitao nas sviju kad nas je iskupio ispred sebe, Jesam li ja vas gospodar, sve duse su rekle, jesi.
Mi se toga ne sjecam, jer sa radjenjem covjek pocinje od nule, sa radiranim sjecanje, gdje krece iz pocetka sve.
- Smrcak15
#2697 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
BHCluster wrote: Taj Bog praznina, sve je Bog stvorio dok naka ne objasni prirodni proces. Naravno da mozes reci da je Bog sve stvorio ALI ne mozes dokazati! Gdje se danas izucavaju ti prirodni procesi u "muslimanskom" svijetu? Sto se tice te vjerske logike @Dozer je to poslagao kako jeste a ti jos uvijek otresas usima u potrazi...
ne kontas, ma koliko god objasnjavali prirodne procese Bog je taj koji je uspostavio te prirodne porcese, nisu se oni sami stvorili o kalibrirali iz nistavila.
govoriti sve je Bog stvorio dok naka ne objasni prirodni proces. je poput osobe koja objasnjava proces stvaranja recimo jednog auta, kazes posto covjek pritisne na gas pedalu, znak je da je stvorio inzinjer to da se pokrene, pa neko kaze to je inzinjer praznina, ne nego covjek pritisne pedalu pa se motor pokrene i onda gura auto, pa zato nije stvorio inzinjer...eto na kakvom nivou je tvoja pirca, kao objasnjenje proces iskljucuje inzinjera/boga iz igre
- Smrcak15
#2698 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
daleko logicnije je da Boga niko nije stvorio jer mu je to karakteristika, jer da ga je stvorilo nesto onda ne bi bio Bog, i usli bi u regresiju prijasnjih dogadjaja gdje bi se trazio neprourokovani Uzorcnik svega, ako nema neprouzrokovanog uzrocnika svega onda nema logike, dosli bi u paradox, a paradox je postojanje i nepostaojanje, jer bi materija nastala sam aod sebe iz nista od nista, poput majke koja rodi samu sebe.BHCluster wrote: A ima logike da Boga nije niko stvorio i da je bog stvorio sve iz nicega?
znaci logicni gledano neprouzorkovani uzerocnik svega mora postojati logicki gledano, ako ga nema, upast ces u jos vece logicke probleme i rezoconovanje gdje se neces moci izcupati i morat ces da zabijes glavu u pijesak i govoris odavno otrcanu foru , ili izbjegliste za ateiste, "Mi neznamo" ...i tu se stane.
ne sve, nego je nesto stvorio iz nista a mnoge stvari iz jedni od drugih, transformiranje materija.da je bog stvorio sve iz nicega?
- 512MB
#2699 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Pa imao je sirovine dje ba ono nestalo i nema nicega, od tih sirovina je memo tojest bog stvorio adama i evu, ostalo znamo 
- beni-bu-man
#2700 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
INCEST512MB wrote:Pa imao je sirovine dje ba ono nestalo i nema nicega, od tih sirovina je memo tojest bog stvorio adama i evu, ostalo znamo