- NOVA KRIZA U BOSNI!?
- klavirdžija
#2676 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ako ti bude trebao ko za okrečit štalu, doći će ti i prog321. Smo nemoj na dnevnicu u petak, otići će mu pola dana na džumu.
Last edited by klavirdžija on 15/01/2017 12:34, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#2677 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Da. To sam i rekao - Srborvati se kurce ratom.Hafis wrote:Ne znam kako je tamo, ali ja opet ponavljam - samo se jedni ovdje kurče ratom.Alfons Kauders wrote:
I ja - Srborvati![]()
Molim vas da se nastavite kurciti, jer ja ovu frku vidim kao nesto najpozitivnije u zadnjih 20 godina.
Da, znam. Zato i kazem da treba promijeniti "matematiku" i uciniti novi rat neprihvatljivo skupim za Zagreb i Beograd u ljudskom i materijalnom smislu. To je jedini nacin da se dugorocno osigura mir, bez da u cijelu pricu uvodimo te "izvana"...Inače, ja mislim da do njega ne može doći. Barem što se tiče mogućnosti domaćih kapaciteta. Svi smo mi ovdje sitna boranija i ratujemo samo kada nam se izvana naredi.
Tvoj izbor, a ujedno i luksuz koji nema 90-95% Bosnjaka na forumu. A koji je procent u tvom susjedstvu? Moze i u promilima ako ti se ne da racunati.Što se mene tiče osobno, kad bi stvarno došlo do oružanog sukoba, i kada bi se opet počeo dešavati meni ispred očiju, do CRO granice mi je potrebno nekih 30 minuta lagane vožnje. Papira i jataka koliko mi duša hoće. Mogao sam to izvesti i u prošlom ratu i sada pametovati iz EU, samo sam bio premlad i prenapaljen. Ali nisam se pokajao.
Ja nemam gdje, niti mi se da u ovim godinama "bjezati" i kretati ispocetka. Meni ovdje dobro, a i imam nekoliko stotina godina porodicne tradicije tu. Nigje se nismo pomjerili 1734, 1831, 1878, 1914, 1941, a vala ni 1992. Vjerovatno ni prije, ali ne da mi se uciti arebicu da bih sve procitao.Nego, kuda ćeš ti bježati sinji kukavče ako stvari krenu u lošem smjeru. Bit će pomagaj Hafise, jarane stari s foruma.
Nisu nam svima preci dosli u Bosnu 1899 kao tvoji. Ukratko - ti si ovdje novi pa ne kontas neke stvari. Vidim da ti integracija u nase drustvo i dalje predstavlja problem, ali ne brini - mi smo vazda bili otvoreni i merhametli prema imigrantima
- Alfons Kauders
#2678 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Zakuhaj i bjezi preko grane.mO k3 wrote:hafiz bi da bjeziznaci izradio je plan . pola sahta do granice i eto ga u matici.... izdajnice naroda svoga
Hafise mogao bi nick promijeniti u Muhamed Cengic
-
Hafis
#2679 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
A dobro možeš pisati na uranku.Alfons Kauders wrote:Da. To sam i rekao - Srborvati se kurce ratom.Hafis wrote:Ne znam kako je tamo, ali ja opet ponavljam - samo se jedni ovdje kurče ratom.Alfons Kauders wrote:
I ja - Srborvati![]()
Molim vas da se nastavite kurciti, jer ja ovu frku vidim kao nesto najpozitivnije u zadnjih 20 godina.
Da, znam. Zato i kazem da treba promijeniti "matematiku" i uciniti novi rat neprihvatljivo skupim za Zagreb i Beograd u ljudskom i materijalnom smislu. To je jedini nacin da se dugorocno osigura mir, bez da u cijelu pricu uvodimo te "izvana"...Inače, ja mislim da do njega ne može doći. Barem što se tiče mogućnosti domaćih kapaciteta. Svi smo mi ovdje sitna boranija i ratujemo samo kada nam se izvana naredi.
Tvoj izbor, a ujedno i luksuz koji nema 90-95% Bosnjaka na forumu. A koji je procent u tvom susjedstvu? Moze i u promilima ako ti se ne da racunati.Što se mene tiče osobno, kad bi stvarno došlo do oružanog sukoba, i kada bi se opet počeo dešavati meni ispred očiju, do CRO granice mi je potrebno nekih 30 minuta lagane vožnje. Papira i jataka koliko mi duša hoće. Mogao sam to izvesti i u prošlom ratu i sada pametovati iz EU, samo sam bio premlad i prenapaljen. Ali nisam se pokajao.
Ja nemam gdje, niti mi se da u ovim godinama "bjezati" i kretati ispocetka. Meni ovdje dobro, a i imam nekoliko stotina godina porodicne tradicije tu. Nigje se nismo pomjerili 1734, 1831, 1878, 1914, 1941, a vala ni 1992. Vjerovatno ni prije, ali ne da mi se uciti arebicu da bih sve procitao.Nego, kuda ćeš ti bježati sinji kukavče ako stvari krenu u lošem smjeru. Bit će pomagaj Hafise, jarane stari s foruma.
Nisu nam svima preci dosli u Bosnu 1899 kao tvoji. Ukratko - ti si ovdje novi pa ne kontas neke stvari. Vidim da ti integracija u nase drustvo i dalje predstavlja problem, ali ne brini - mi smo vazda bili otvoreni i merhametli prema imigrantima
Uglavnom negiram sve napisano
- GeeTnT
#2680 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Na uranku....

-
prog321
#2681 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Hafise,
Znači tebi ne smeta parada četnika u pravoslavnom šerijatu sa melodijom Mars na Drinu ?
Znači tebi ne smeta parada četnika u pravoslavnom šerijatu sa melodijom Mars na Drinu ?
-
Pilaw_Pavlaka
#2682 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Srednja Bosna je dovoljno velika za uzgajanje krompira. Moze se cijela Bosna hraniti. A ima i raden snage Bogami...Hafis wrote:Mislio sam na nafaku i pirijan. Ne more se prazne guzice ratovati.prog321 wrote:Čuj trase pomoći?
Pa Bošnjaci će vama prodavati pomoć.
Već to rade. Koliko je ono bila narudžba u Konjicu?
- mO k3
#2683 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
hallo bre pa zar nisi vieo prije ,kako su se HVO junaci sklonili kod braceprog321 wrote:Hafise,
bio nekidan dobar vic sa ovim sa kamenjrskog foruma
- Alfons Kauders
#2684 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Negirati i ne razumijeti nije isto dobri moj doktore.Hafis wrote:A dobro možeš pisati na uranku.Alfons Kauders wrote:Da. To sam i rekao - Srborvati se kurce ratom.Hafis wrote: Ne znam kako je tamo, ali ja opet ponavljam - samo se jedni ovdje kurče ratom.
Uglavnom negiram sve napisano
1899 mozda zvuci davno, ali i nije. Kao sto rekoh, ti si ba novi ovdje. Samo sabur, sacekaj jos koje stoljece, pa te prestanem zvati imigrantom. Doduse, teret integracije pada na tebe i vidim da se s njim ne nosis bas najbolje.
Drugim rijecima, ponekad zvucis kao oni sjevernoafricki kozojebi po Francuskoj, sto odbijaju nauciti jezik svoje nove domovine, preziru njenu kulturu, dominantu religiju, i svako malo ubiju hrpu Francuza, koje neizmjerno mrze... Zato jer kazu da im "nije dobro" u Francuskoj i da Francuzi odbijaju promijeniti svoj zivot i ponasanje kako bi im ugodili.
Ja u tim situacijama najcesce kazem "ko ih jebe, koji su kurac dolazili u Francusku ako im se ne svidja?"
Jer vidis... Ja ne smatram da se drustvo treba prilagodjavati imigrantima, narocito ne onim u koje su duboko usadjene vrijednosti nespojive sa nasim.
-
Pilaw_Pavlaka
#2685 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
@Hafise,
Kad si vec priznao da su ti tvoji preci tu domaci... Kako su se tvoji preci nazivali prije 1850.? Kojim narodnim imenom? Da cujemo?
Kad si vec priznao da su ti tvoji preci tu domaci... Kako su se tvoji preci nazivali prije 1850.? Kojim narodnim imenom? Da cujemo?
-
Lug
#2686 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
nemoj ga vise zivota ti.. optuzit ce te za ugrozenost imigranata..
- klavirdžija
#2687 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Balijska posla.
Elem, evo nam i Stoltenberga iz NATO pakta, biće gusto.
Elem, evo nam i Stoltenberga iz NATO pakta, biće gusto.
-
razuman_covjek
#2688 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Bosnjaci moraju jednom za sva vremena shvatiti da Bosna i Bosnjaci nisu u krizi kad Dodik, Ivanic ili neki drugi cetnik uradi ovo ili ono. Bosnjacima je prijetnja nestankom nepromjenjiva kategorija. Prijetnja je konstantna i neupitna. Bosnjaci nazalost nisu dovoljno svjesni te prijetnje. Velikosrbi NIKADA nece odustati od teritorija na kojima zive Bosnjaci. Iako dezurni djikani na forumu ce te ubjedjivati da su oni rat dobili jer eto dobili su svoju RS. Kao i obicno djikani samo lazu. Dovoljno je preslusati one presretnute razgovore Karadica koje je obavljao 91-92 pa da vidis sta je bio njihov cilj i ambicije i ako to uporedis sa onim sto su na kraju dobili vidis da su ustvari dozivjeli katastrofalan poraz. Medjutim, oni su majstori pretvaranja poraza u "pobede" tako da je to jasno. Potrebno je da Bosnjaci usvoje deklaraciju o svom opstanku. Ja predlazem nesto ovako:
- Minimalan broj djece u porodici: 5
- Sprijeciti iseljavanje Bosnjaka.
- Poticati iseljavanje Srba iz BIH
- Unistavati ekonomiju RS.
- Izazivati nestabilnost u Srbiji preko Sandzaka.
- Pomagati Vojvodinu u nastojanjima za samostalnost.
- Iskorijeniti i zestoko kaznjavati korupciju kod Bosnjaka
- Snazno se boriti protiv islamske radikalizacije
- Obavezan vojni rok.
- Slanje nase djece na prestizne fakultete o trosku drzave. Svake godine na primjer 50-tak studentata slati na Hardvard, Yale i ostale prestizne univerzitete.
- Ulaganje u vojnu industriju
- Ulaganje u cyber vojsku (hakeri). Hakirati najvise instance cetnickih institucija.
- Spijuniranje cetnika
- Bojkot svega sto dolazi iz Srbije (proizvoda, Grand zvezda itd)
- Jacanje veza sa zapadnim zemljama i US
- Jacanje veza sa islamskim zemljama
- Organizovati i iskoristiti nasu dijasporu za lobiranje i fundraising.
Naravno ne ispoljavati ove stvari javno nego raditi hinjski onako kako nasi susjedi latini rade.
Ovako nesto nije nemoguce uraditi. Stvar je u glavi. Znam da neke od ovih stvari zvuce okrutno ali u pitanju je opstanak.
- Minimalan broj djece u porodici: 5
- Sprijeciti iseljavanje Bosnjaka.
- Poticati iseljavanje Srba iz BIH
- Unistavati ekonomiju RS.
- Izazivati nestabilnost u Srbiji preko Sandzaka.
- Pomagati Vojvodinu u nastojanjima za samostalnost.
- Iskorijeniti i zestoko kaznjavati korupciju kod Bosnjaka
- Snazno se boriti protiv islamske radikalizacije
- Obavezan vojni rok.
- Slanje nase djece na prestizne fakultete o trosku drzave. Svake godine na primjer 50-tak studentata slati na Hardvard, Yale i ostale prestizne univerzitete.
- Ulaganje u vojnu industriju
- Ulaganje u cyber vojsku (hakeri). Hakirati najvise instance cetnickih institucija.
- Spijuniranje cetnika
- Bojkot svega sto dolazi iz Srbije (proizvoda, Grand zvezda itd)
- Jacanje veza sa zapadnim zemljama i US
- Jacanje veza sa islamskim zemljama
- Organizovati i iskoristiti nasu dijasporu za lobiranje i fundraising.
Naravno ne ispoljavati ove stvari javno nego raditi hinjski onako kako nasi susjedi latini rade.
Ovako nesto nije nemoguce uraditi. Stvar je u glavi. Znam da neke od ovih stvari zvuce okrutno ali u pitanju je opstanak.
- klavirdžija
#2690 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
razuman_covjek wrote:
Napisa razumni na sred interneta.
-
razuman_covjek
#2691 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Vidim pronasao si seklavirdžija wrote:razuman_covjek wrote:
Naravno ne ispoljavati ove stvari javno nego raditi hinjski onako kako nasi susjedi latini rade.![]()
![]()
![]()
- Alfons Kauders
#2692 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ali jebiga, eto Trumpa u Bijelu Kucu za pet dana. Dakle nema vise politicke korektnosti, pa nek se ljuti ko hoce.Lug wrote:![]()
nemoj ga vise zivota ti.. optuzit ce te za ugrozenost imigranata..
Ostaje nepobitna cinjenica da smo imali dosta problema radi imigracije, naseljavanja ljudi koji se jednostavno ne mogu uspjesto integrirati u nase drustvo zbog svojih moralnih i vjerskih uvjerenja.
Otprilike u isto vrijeme kada je Hafisagin pradjed prihajao u Banja Luku, druga porodica imigranata sa slicnim backgroundom spustila je kufere na Bradini. Otac je bio marljivi cinovnik i zeljeznicar kojeg istorija ne bi zapamtila, ali zato se njegov mali pobrinuo da prezime ovjekovjeci za sva vremena.
Ponavljam, nemam nista protiv imigracije, zapravo u BiH imamo masu imigranata i njihovih potomaka koji su igrali veliku i nezamjenjivu ulogu u razvoju nase zemlje i drustva. Cigle Augusta Brauna i danas stoje u vecini austrougarskih zgrada u Sarajevu i sire. Od sefardske brace smo dobili nasu sevdalinku, i hvala im za to. Moze se tako nabrajati za Madjare, Turke, Austrijance, Cehe...
A od malog Ante s Bradine smo dobili Jasenovac.
- GeeTnT
#2693 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
...ovaj razumni si umislio da je voz ....aaaaaa djikani kako ste nisko pali...
- klavirdžija
#2694 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Jesam, ovo sa Grand zvezdama me duboko pogodilo.razuman_covjek wrote:Vidim pronasao si seklavirdžija wrote:razuman_covjek wrote:
Naravno ne ispoljavati ove stvari javno nego raditi hinjski onako kako nasi susjedi latini rade.![]()
![]()
![]()
-
Pilaw_Pavlaka
#2695 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
razuman_covjek wrote:![]()
Ne rade nasi susjedi hinjski. I Covic i Dodik i Nikolic i Vucic se dernjaju na sav gas i tacno govore ono sto misle. Nikolic tvrdi da mu je najintimnija zelja spajanje RS-a i Srbije. Vucic prijeti ratom Velikoj Albaniji i Hrvatskoj i dozvoljava da ga Moskva naoruzava protiv NATO pakta. Oni su se izgubili i zato nema vise hinjskih igara. Ni sami vise nenzaju gdje udaraju.
Njihova politika nas netreba brinuti jer ona nama odgovara. Igraju na kartu Rusije, zavadjeni su sa Crnom Gorom, Sandzakom, Velikom Albanijom, Hrvatskom, Sarajevom, Turskom i Amerikom, Makedonijom, Bugarskom i Rumunijom. Imaju Franuze i Ruse kao jedine prijatelje mada je Francuska jako pruralistcka zemlja tako da imaju i tamo i velike neprijatelje.
Bosnjaci, Hrvatska i Velika Albanija moraju da budu naoruzani i da nikada nebudu nespremni. Jer Srbi klize u demografsku katastrofu i njihovi neprijatelji su svake godine sve jaci na balkanu a oni svake godine sve slabiji. Zato mozemo ocekivati neke ocajnicke poteze sa njihove strane. Moze ocekivati da ce nastaviti izazivati probleme. Oni su majstor za pravljenje problema. Jedini nas stvarni garant je oruzije.
- Alfons Kauders
#2696 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Nisu domaci, pradjeda sluzbeno poslalo 1899 u Banja Luku. Hafisaga je to jednom pricao, mada nisam siguran da je bio svjestan da ga slusa kolega s foruma.Pilaw_Pavlaka wrote:@Hafise,
Tako da su se njegovi fakat nazivali Hrvatima 1850... Jer su fakat bili Hrvati i zivjeli su u Hrvatskoj. Tu mu se ne moze nista zamjeriti, imigranti imaju pravo (pa cak i obavezu) da postuju svoje pretke i naslijedje.
Problem nastaje onda kada imigranti domicilnom stanovnistvu pokusaju nametati svoje norme ponasanja i svoj identitet, jer to onda nije imigracija vec u najmanju ruku kolonizacija (da ne posegnem za nekom tezom kvalifikacijom).
- Edin H.
#2697 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
To se zove sirenje horizonata - ucenje i prihvatanje novih kultura i obicaja,a svakako svako ima pravo da zadrzi svoju religiju I identitet.Alfons Kauders wrote:Nisu domaci, pradjeda sluzbeno poslalo 1899 u Banja Luku. Hafisaga je to jednom pricao, mada nisam siguran da je bio svjestan da ga slusa kolega s foruma.Pilaw_Pavlaka wrote:@Hafise,
Kad si vec priznao da su ti tvoji preci tu domaci... Kako su se tvoji preci nazivali prije 1850.? Kojim narodnim imenom? Da cujemo?![]()
Tako da su se njegovi fakat nazivali Hrvatima 1850... Jer su fakat bili Hrvati i zivjeli su u Hrvatskoj. Tu mu se ne moze nista zamjeriti, imigranti imaju pravo (pa cak i obavezu) da postuju svoje pretke i naslijedje.
Problem nastaje onda kada imigranti domicilnom stanovnistvu pokusaju nametati svoje norme ponasanja i svoj identitet, jer to onda nije imigracija vec u najmanju ruku kolonizacija (da ne posegnem za nekom tezom kvalifikacijom).
Ukratko, integracija da, asimilacija ne.
- Dozer
#2698 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
PM72 wrote:Dozer wrote:Al' ste se natrunili.... 50 stranica za 2 dana.... Ko ce to citati![]()
Jel' me ko prozivao, spominjao? Da ne trkeljam sve
Đe si lafe,
Ovi bi opet ratovali,nisu odavno.Od referenduma.A nas dvojca-trojca im kao kvarimo moral i širimo defetizam.Ja im fino kažem da im nećemo smetati i da ćemo uživo gledati ljepote Novog Zelanda dok nam oni budu "oslobađali" zemlju.A predložio sam da im na brzinu napravimo obuku,da imamo za puta i da svi ne izginu u prvom naletu.
A oni neozbiljni.
Slazem se. Evo i cijea za zainteresovane - 300€ / h. Pa eto, kad se skupite, mozete dijeliti trosak
Usput, sto se PM-a tice, ja se nikad u zivotu nisam druzio s papcima, supcima i misevima na bilo koji nacin, a s njim sam 30 godina, pa eto...neka svako zakljucuje za sebe
-
RNG_25
#2699 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Pa... u svakom slučaju svaka čast na borbi za opstanak. Ja sam te bio razumio da se žališ što si se borio u prethodnom ratu. S ostalim se slažem, u principu.PM72 wrote:Nije defetizam pričati istinu.Ja sam se 1992 borio za čisti opstanak.Kad su džukci vidjeli da smo se uspjeli odbraniti onda su uzeli fursata.1995 sam se borio za profitere i Alijine sjecikese i muljatore.Od 1995 pa naovamo se borimo da njega,njegovog sina i za njihov begovat.I sad bi moje djete trebalo da im oslobađa nove teritorije kao što su švabe planirale Lebensraum ?!?RNG_25 wrote:Od ovog "objektivisanja" ratnog stanja puno važniji i gori je defetizam i patetika oličena u zadnjih par rečenica. Da nije bilo tog "patriotizma", gospon PM72, tvoj narod bi sada bio malo više od pamćenja, a tebe možda ne bi ni bilo. U najboljem slučaju...
Pa radije bih se ranio i dijete napravio invalidom da ga ne pokupe u vojsku.
-
Hafis
#2700 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ne. Više mi smeta tvoj uvrijedljiv naziv za okupljene ljude na tom događaju.prog321 wrote:Hafise,
Inače Marš na Drinu, kad se izbaci nepotrebna ideologija je jedan od ljepših glazbenih izvedbi tog tipa...mislim na marševe. Što jest jest.