Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
Bazinga1234

#2676 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Bazinga1234 »

Black swan wrote:Image

čitam ovo ovih dana... iskreno na preskok
koga više boli đon sve je rečeno
međutim dosta drugova bošnjaka je bilo u toj pukovniji...
sudeći prema ovom forumu svi su bili u partizanima :D
Ne nisu to Bošnjaci, to su Hrvati islamske vjere :oops:
GeeTnT

#2677 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by GeeTnT »

Nerijeseno nacionalno pitanje i svakodnevni atak na identitet...imas ga i danas.
LBVIEW

#2678 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by LBVIEW »

Bilo jeste, no to je historija.
Ne znam da kod Bosnjaka postoji neka udruga koja
obiljezava formiranje, ratni put i bitke u kojima je ta vojna formacija ucestvovala, za razliku onih kod komsija i susjeda. Koji se, uprkos vjekovnoj mrznji, ogromnim zlocinima jednih na drugih, uvijek sloze kad Bosnjacima treba napakovati ustasku proslost.
Pa tako vrli historicar i bivsi sarajevski nastavnik Vuk kome smeta obiljezavanje srpskog genocida, prozva Bosnjake, onako kolektivno, za "ustasku" proslost s kojom k'o biva nisu raskrstili, dok one koji istu bastine i dan-danas ni ne spomenu. Daj, ba, mi smo za vecinu vas- cast pojedinim- i ustase i handzarevci i islamski fanatici - s toga to treba odjebati i gledati svoja posla. :izet:
salik79

#2679 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

asurbanipal wrote:
cyprus wrote:
salik79 wrote:
U cemu je problem s Fehimom Spahom?
Ni u čemu, rekoh da ga nećemo računat... Nije hudnjak znao sa čim se suočio...

Na dan 12. maja, Sarajevski Novi list opisuje "veličanstvenu manifestaciju" i govore u kojima učestvuje reisul-ulema Fehim Spaho:
"Nedelja, 11. svibnja u Sarajevu, bila je u znaku svečanih zahvalnica Svemogućem na oslobođenju Hrvatskoga naroda i oduševljenih manifestacija Hrvata, muslimana katolika Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, Poglavniku Dr. Anti Paveliću i velikom našem prijatelju, Vođi njemačkoga Reicha g. Adolfu Hitleru. Govori, a osobito govor Njegove Preuzvišenosti Reisu-Ul-Uleme g. Fehima Spahe, znače izraz najiskrenije radosti što je uspostavljena Nezavisna Država Hrvatska i najtoplije ljubavi za Državu Hrvatsku i Poglavnika."

:mrgreen:
Istoga dana, reis Spaho je u Gazi-Husrev begovoj džamiji održao sljedeći govor:

"Svemogući Allah dž.š. koji vlada svijetom, izlio je na nas svoju veliku milost... Rodila se Nezavisna Država Hrvatska i otpočela svoj život... Zato smo se sastali danas u ovoj velebnoj džamiji, koja preko četiri stotine godina geda u događaje iz povijesti naše,d a u njoj zahvalimo Svemogućem na ostvarenju Nezavisne Države Hrvatske i da ga u najvećoj skrušenosti zamolimo da je do vijeka čuva. Osim toga želimo da Mu uputimo molbu da Poglavniku Dr. Anti Paveliću dade snage i života, da organizaciju države u potpunosti izvede i da joj dade oblik i sadržaj, koji će učiniti zadovoljnim njezine državljane. Prije nego što u tom smislu proučimo dovu, pozivam Vas da uzviknemo:

Živjela Nezavisna Država Hrvatska!
Živio Poglavnik Dr. Ante Pavelić"

Malo ga "zanijelo"

Image

Ti bi, kao historicar, trebao znati da je taj "govor" datira iz maja 1941., a NDH je osnovana u aprilu 1941. Da li je Fehim Spaho, u takvim okolnostima, trebao izjaviti ista drugo?! U okolnostima kada su partizani bili u savezu s cetnicima, a cetnici s ustasama?!

Nakon Spahine smrti, pocetkom 1942., na celo IZ dolazi istaknuti antifasista prof. Safvet Salih ef. Basic. Na zalost o njemu se vrlo malo pisalo, dok su recimo u Turskoj citave doktorske disertacije radjene o njegovom zivotu i djelu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2680 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Truba »

LBVIEW wrote:

obiljezava formiranje, ratni put i bitke u kojima je ta vojna formacija ucestvovala, za razliku onih kod komsija i susjeda. Koji se, uprkos vjekovnoj mrznji, ogromnim zlocinima jednih na drugih, uvijek sloze kad Bosnjacima treba napakovati ustasku proslost.
Pa tako vrli historicar i bivsi sarajevski nastavnik Vuk kome smeta obiljezavanje srpskog genocida, prozva Bosnjake, onako kolektivno, za "ustasku" proslost s kojom k'o biva nisu raskrstili, dok one koji istu bastine i dan-danas ni ne spomenu. Daj, ba, mi smo za vecinu vas- cast pojedinim- i ustase i handzarevci i islamski fanatici - s toga to treba odjebati i gledati svoja posla. :izet:
možeš ti do sutra pričati i prati i opravdavati
samo odem na fejs i pratim komentare na najposjećenijem portalu u BiH avazovom :thumbup:

to je realnost
salik79

#2681 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

Moja kompletna uza i sira porodica je bila u partizanima. Samo jedan rodjak, cije je porijeklo bilo iz Uzica, a mjesto boravka (nakon progona) u Odzaku, je bio crnokosuljas. Cak je dolazio u Tuzlu da "kolje crvenu kurvu", moju rahmetli nenu, kada je nacuo da je politicki komesar tuzlanskog sreza. Srecom, nije je zatekao...
Truba

#2682 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Truba »

mi smo svi civili i dezerteri i ponosim se time a budući da moji pradjedovi i djedovi nisu iz bih čisti smo ko suza

nažalost jebene osmanlije i komuniste :D su ih namamili u bih tako da sam ostao ovdje zaglavljen s vama :D

tetki su mi bili domobrani a jedan tetak ante čak u jasenovcu (dok su mu braća ustaše bile nikad to nije razjašnjeno) ( mada je taj tetak samo pod stare dane se oženio sa tetkom udovicom tako da nemam zajedničkih rođaka :D

ukratko svi su nas zajebali a ni za koga se nismo borili :bih:
GeeTnT

#2683 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by GeeTnT »

Black swan wrote:mi smo svi civili i dezerteri i ponosim se time a budući da moji pradjedovi i djedovi nisu iz bih čisti smo ko suza

nažalost jebene osmanlije i komuniste :D su ih namamili u bih tako da sam ostao ovdje zaglavljen s vama :D

tetki su mi bili domobrani a jedan tetak ante čak u jasenovcu (dok su mu braća ustaše bile nikad to nije razjašnjeno) ( mada je taj tetak samo pod stare dane se oženio sa tetkom udovicom tako da nemam zajedničkih rođaka :D

ukratko svi su nas zajebali a ni za koga se nismo borili :bih:
..i sad se ti kao svetis,. Care, pokusaj se cajevima.
asurbanipal

#2684 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by asurbanipal »

LBVIEW wrote:

Ono što piše Vuk je mila majka u odnosu na ono što tvrdi bivši ministar i vrli starčevićijanac Zlatko, u intervjuu za magazin Dani, 9.11.2012. godine

Kada vas, na primjer, na granici privedu sucu za prekršaje jer kao “stranac” policiji niste prijavili boravak kod svoje sarajevske tetke duže od 24 sata, ili se nađete na mjestu kao što je nogometni stadion u glavnom gradu tzv. matične domovine, i suočite se s gnjevom tisuća vaših sunarodnjaka koji na zvuk Mihanovićeve budnice Lijepe naše, a koju vi i vaša djeca od rođenja doživljavate kao vlastitu himnu, započnu sa skandiranjem “gazi gazi ustaše”, iako im je barem trećini netko od predaka služio u ustaškoj vojnici, onda se, osim ako niste emocionalni invalid, zapitate o temeljnim identitetskim dvojbama i vlastitoj pripadnosti.
Truba

#2685 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Truba »

vjerojatno bi bilo više "simpatija" prema povijesti bez negiranja danas
da je poglavica ustaških divljaka više poštovao BiH kao zasebnu državu i sve što ide s time
Gojeni H

#2686 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Gojeni H »

asurbanipal wrote:

Ono što piše Vuk je mila majka u odnosu na ono što tvrdi bivši ministar i vrli starčevićijanac Zlatko, u intervjuu za magazin Dani, 9.11.2012. godine

Kada vas, na primjer, na granici privedu sucu za prekršaje jer kao “stranac” policiji niste prijavili boravak kod svoje sarajevske tetke duže od 24 sata, ili se nađete na mjestu kao što je nogometni stadion u glavnom gradu tzv. matične domovine, i suočite se s gnjevom tisuća vaših sunarodnjaka koji na zvuk Mihanovićeve budnice Lijepe naše, a koju vi i vaša djeca od rođenja doživljavate kao vlastitu himnu, započnu sa skandiranjem “gazi gazi ustaše”, iako im je barem trećini netko od predaka služio u ustaškoj vojnici, onda se, osim ako niste emocionalni invalid, zapitate o temeljnim identitetskim dvojbama i vlastitoj pripadnosti.
Dobro je covjek rekao ... za sebe. :D
LBVIEW

#2687 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by LBVIEW »

Black swan wrote:
LBVIEW wrote:

možeš ti do sutra pričati i prati i opravdavati
samo odem na fejs i pratim komentare na najposjećenijem portalu u BiH avazovom :thumbup:

to je realnost
Ma libo me kurko sto ti pratis, a u gornjem postu sam to i ekplicitno naveo :izet: . Fejsbuk je naravno mjerodavan, a Tupson, Simunic, "6 stolica za uznike" uz prigodno znakovlje i uzdignute desnice kojim se jel'te mjeri visina kukuruza nisu. Isti kurac k'o kod ovih istocnih pacijenata, k'o biva bi drugima "pametovali" o fasizmu.
Truba

#2688 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Truba »

i vaše govno smrdi gospodine :D
LBVIEW

#2689 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by LBVIEW »

asurbanipal wrote:
LBVIEW wrote:

Dobro, ovaj iz obiteljskih razloga navlaci procenat :D , za razliiku od Vuka, koji to radi iz cetnickih, pardon komitskih.
JThomas

#2690 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by JThomas »

"stranac" s navodnicima ne postoji. ili imaš državljanstvo ili nemaš.
kakavdanakneiskustvu

#2691 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kakavdanakneiskustvu »

asurbanipal wrote:
LBVIEW wrote:

Koji je ovo zlatko?
rajv0sa

#2693 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rajv0sa »

Image
Kaže nema fašizma u Bošnjaka, Bošnjake Bog obdario antifašizmom :mrgreen:
insomnia78

#2694 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by insomnia78 »

Da sam jucer umro ne bih znao da vrbe zriju :lol:
insomnia78

#2695 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by insomnia78 »

Nego kaka je situacija u Kalinoviku?
hAZNADAR

#2696 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

rajv0sa wrote:
Nasao sliku i neciji idiotski komentar pa zakljucio da je bosnjacki antifasizam vic? Mogao si naci sliku Bosnjaka cetnika iz WWII, pa Bosnjaka ustasa, pa Bosnjaka partizana, Bosnjaka u SS, Bosnjaka u huskinoj miliciji,.. i uz pokoji idiotski komentar svasta zakljuciti.

Evo ti nesto za laku noc, nesto sto se nazalost zaboravlja iz historije.

Rezolucije bosanskih muslimana 1941 i 1942-ge.

http://www.pcnen.com/portal/2014/04/11/ ... 41-godine/

http://vijesti.ba/clanak/330791/muslima ... noj-evropi

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/za ... rezolucije

https://en.wikipedia.org/wiki/Resolutio ... vo_Muslims

http://www.bosnjackooko.com/index.php?o ... &Itemid=77

Muslimanske rezolucije iz 1941 su izdate u Sarajevu, Prijedoru, Mostaru, Banjoj Luci, Bijeljini i Tuzli. Zacetak svim ovim rezolucijama, ali prije svega sarajevskoj, moze se, smatrati skupstinski zakljucak organizacije ilmije El Hidaje od 14. avgusta 1941. godine. Potpisnici su vodeci muslimanski prvaci tog vremena gdje mogu dati i imena kao napr potpisnika banjalucke rezolucije ako kome ta imena ista znace. I naravno - stradale zbog toga.
rajv0sa

#2697 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rajv0sa »

Znam ja sve o tim rezolucija perfektno to mi je dio zanimanja, nego su mi smiješne ove floskule vezane da danas nema fašizma, kako nema brate. Samo bez replika kako mogu srbi bla bla, šta ako to rade srbi trebali bi svi nekontam, paradoks kod desno orijentiranih. Ne govorim ja ništa za drugi svjetski rat, nego za danas.
rajv0sa

#2698 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rajv0sa »

insomnia78 wrote:Nego kaka je situacija u Kalinoviku?
To meni neka replika ? Pa znaš kako kažu za nas "komunjare" samo marindvor baščaršija :mrgreen: .

Image
nemoj mi ulijevat sumnju da ti vodiš ove kvazi humoristične alt right stranice :lol:
Samo pitam se sjebul se ovi kad vide da im četnici i ustaše lajkaju neke objave, antikomunizam konekting pipl
tranquil

#2699 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by tranquil »

hAZNADAR wrote:
rajv0sa wrote:
Nasao sliku i neciji idiotski komentar pa zakljucio da je bosnjacki antifasizam vic? Mogao si naci sliku Bosnjaka cetnika iz WWII, pa Bosnjaka ustasa, pa Bosnjaka partizana, Bosnjaka u SS, Bosnjaka u huskinoj miliciji,.. i uz pokoji idiotski komentar svasta zakljuciti.

Evo ti nesto za laku noc, nesto sto se nazalost zaboravlja iz historije.

Rezolucije bosanskih muslimana 1941 i 1942-ge.

http://www.pcnen.com/portal/2014/04/11/ ... 41-godine/

http://vijesti.ba/clanak/330791/muslima ... noj-evropi

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/za ... rezolucije

https://en.wikipedia.org/wiki/Resolutio ... vo_Muslims

http://www.bosnjackooko.com/index.php?o ... &Itemid=77

Muslimanske rezolucije iz 1941 su izdate u Sarajevu, Prijedoru, Mostaru, Banjoj Luci, Bijeljini i Tuzli. Zacetak svim ovim rezolucijama, ali prije svega sarajevskoj, moze se, smatrati skupstinski zakljucak organizacije ilmije El Hidaje od 14. avgusta 1941. godine. Potpisnici su vodeci muslimanski prvaci tog vremena gdje mogu dati i imena kao napr potpisnika banjalucke rezolucije ako kome ta imena ista znace. I naravno - stradale zbog toga.
Ako već potežeš rezolucije bosanskih muslimana iz II svjetskog rata i stvari koje se "nažalost zaboravljaju iz historije", onda budi kompletan u informaciji, pa nemoj ni ti prešućivati neke stvari vezane za, barem neke od rezolucija.

Na jednom od tvojih linkova se pominje i rezolucija tuzlanskih muslimana i, kao rođeni Tuzlak koji je informisan o prošlosti grada u kom sam rođen i odrastao, pomenuću ovo o tuzlanskoj rezoluciji. Ne znam da li je primjenjivo na ostale gradove i rezolucije ali ovo za tuzlansku znam sigurno.

Tačno je da su i u Tuzli sastavili sličnu rezoluciju i objavili je. Rezolucija se bavi isključivo progonom Srba u Rajhu. Zašto je to bitno što naglašavam "samo Srbe"? Zato što je doslovno u isto vrijeme, iz Tuzle deportovan sve i jedan Jevrej a koji već nije otišao u partizane. Svi su deportovani u logore sa tadašnje željezničke stanice, koja se nalazila kod današnje zgrade "Cipelića", i na tom mjestu, posvećeno tom genocidu, danas stoji spomenik "Suza". Niko nije ostao u gradu. Današnji malobrojni tuzlanski Jevreji su po pravilu potomci ljudi koji su u to vrijeme bili u parizanima. Jevrejsko groblje postoji i dan danas u Tuzli, većina datuma su do 1940-ih.

"Suza":

Image

Rezolucije za ovo, nažalost, nije bilo, i genocid je sproveden uz gromoglasnu tišinu tuzlanske čaršije.

Tako da takva rezolucija, iako je velika stvar koja je mnogo značila za lokalne Srbe, nije dokaz "kolektivnog antifašizma", jer se zapravo radilo o "selektivnom antifašizmu".

Ko se tih godina od Tuzlaka stvarno borio protiv fašizma, bio je u 16. muslimanskoj, a ne lajkao peticije po tadašnjim društvenim mrežama.
salik79

#2700 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

tranquil wrote:
Ako već potežeš rezolucije bosanskih muslimana iz II svjetskog rata i stvari koje se "nažalost zaboravljaju iz historije", onda budi kompletan u informaciji, pa nemoj ni ti prešućivati neke stvari vezane za, barem neke od rezolucija.

Na jednom od tvojih linkova se pominje i rezolucija tuzlanskih muslimana i, kao rođeni Tuzlak koji je informisan o prošlosti grada u kom sam rođen i odrastao, pomenuću ovo o tuzlanskoj rezoluciji. Ne znam da li je primjenjivo na ostale gradove i rezolucije ali ovo za tuzlansku znam sigurno.

Tačno je da su i u Tuzli sastavili sličnu rezoluciju i objavili je. Rezolucija se bavi isključivo progonom Srba u Rajhu. Zašto je to bitno što naglašavam "samo Srbe"? Zato što je doslovno u isto vrijeme, iz Tuzle deportovan sve i jedan Jevrej a koji već nije otišao u partizane. Svi su deportovani u logore sa tadašnje željezničke stanice, koja se nalazila kod današnje zgrade "Cipelića", i na tom mjestu, posvećeno tom genocidu, danas stoji spomenik "Suza". Niko nije ostao u gradu. Današnji malobrojni tuzlanski Jevreji su po pravilu potomci ljudi koji su u to vrijeme bili u parizanima. Jevrejsko groblje postoji i dan danas u Tuzli, većina datuma su do 1940-ih.

"Suza":

Image

Rezolucije za ovo, nažalost, nije bilo, i genocid je sproveden uz gromoglasnu tišinu tuzlanske čaršije.

Tako da takva rezolucija, iako je velika stvar koja je mnogo značila za lokalne Srbe, nije dokaz "kolektivnog antifašizma", jer se zapravo radilo o "selektivnom antifašizmu".

Ko se tih godina od Tuzlaka stvarno borio protiv fašizma, bio je u 16. muslimanskoj, a ne lajkao peticije po tadašnjim društvenim mrežama.
Netacno i zlonamjerno, a pogotovo ovo podebljano. U Tuzli su Jevreji zadnji proganjani, kada je Beograd vec uveliko bio Judenfrei, a ostalo ih je od ukupno 400 njih 100 i to upravo zbog odlucne reakcije tuzlanskih uglednika, medju kojima je bio i muftija Kurt.

Recimo, Vizleri su ostali do kraja rata, a ovdje cu kopirati svoj upis (tek da demantujem ovu "gromoglasnu tisinu") sa druge teme:
salik79 wrote:
salik79 wrote:
sumirprimus wrote:Jebte koja indoktrinacija.jesl mirsek ikad u zivotu upozno a nedo bog razgovaro s kojim zidovom?
A da nije finci :mrgreen:
Kad vec "Dervu" spominjes da ispricam jednu anegdotu, koja plasticno opisuje cionisticku "suosjecajnost" i "zal" za "drugima", pogotovo ako se ne uklapaju u agendu...Naime, znajuci da ce na jednoj sahrani, prije par godina, prisustvovati i on, babo i ja odlucismo ponijeti jedan "brzojav" iz logora u Jasenovcu, koji je "zbog dobrog vladanja" imao pravo mome pradjedu poslati Moric Finci, u kojem mu se puno zahvaljuju na svemu sto mu je poslao i pise koliko mu to znaci, uz obavezni "rukoljub" na kraju...Htjeli smo cisto da vidimo reakciju jednog Fincija, na pismo drugog Fincija, koji je na zalost (uz sva nastojanja pradjeda - koji je za masu drugih, pa i Srba iz Babica kod Turije, "podmicivanjem" uspio "isposlovati" slobodu) tragicno skoncao u logoru...Njegova reakcija je, doslovno, bila:"Nije mi poznato. Ime mi nista ne govori.", bez traga empatije, a kamoli "interesovanja" ko, sta, kako...Sve se svelo na ove dvije recenice.
Image
Image
A na ovo bih dodao i primjer jos jedne jevrejske (kasnije cionisticke, odselili u Izrael) porodice iz Tuzle, porodice Vizler, kojima su onaj isti pradjed i pranena, kao svojim komsijama, svu njihovu najvrijedniju imovinu sklonili/sakrili kod sebe (cak i tepisi su bili ispod njihovih tepiha), a pribor za jelo sa ugraviranim zlatnim "V" ispod njihovog pribora i sl...Podsjetit cu da je u to vrijeme Gestapo zalazio u kuce i provjeravao da li neko skriva imovinu jevreja kod sebe, za sta je bila predvidjena kazna smrt strijeljanjem na licu mjesta, odnosno u dvoristu kuce gdje to bude pronadjeno, za "primjer" ostalima. Zalazio je Gestapo i u njihovu kucu, ali - Bozijom voljom - nista nisu pronasli, iako su u pojedinim trenucima doslovno gledali u to. Helem, na kraju, vratise to oni Vizlerima i sve bi ok, da bi sutradan dosli da pitaju za jos jednu kasiku (ili kasicicu) koja im je nedostajala u setu...
Napomenuo bih jos, cisto da docaram sitiaciju, da mi je ovaj pradjed imao sina koji je bio nosilac Spomenice, a kcerka politicki komesar za tuzlanski srez. Sada zamisli koliko je bio pod lupom, a opet radio to sto je radio...
Locked