Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#2676 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: Bog kaze:

9:38.....Zar vam je draži život na ovom svijetu od onoga svijeta? A uživanje na ovom svijetu, prema onom na onom svijetu, nije ništa.
Pa sta cekate, ljudi dragi...? Sto ne idete njemu? Sto ste se uopste radjali, ako vam je jedina svrha zivota da zavrsite u raju, bezgrijesni...?
Zar djeca nisu bezgrijesna? Zasto odmah svoju ne posaljete u vjecna lovista raja, da ne dodju u iskusenje da se pokvare kroz ovozemaljski, ionako bezvrijedni i privremeni zivot?

Mati mila...zar stvarno ima ljudi koji mogu vjerovati u sve ovo... :roll:
Pa sta cekate, ljudi dragi...? Sto ne idete njemu?
polahko momcino, ici cemo mi svi njemu, neko brze neko kasnije, nema potrebe da se zuri, konacni kraj i Tebe i mene je povrata njemu.

Allah ce reci ljudima na sudnjem danu:

112. A koliko ste godina na Zemlji proveli?” – upitaće On.
113.“Proveli smo dan ili samo dio dana” – odgovoriće – “pitaj one koji su brojali.”
114.“Pa da, kratko ste proveli” – reći će On – “da ste samo znali!
115.Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da Nam se nećete povratiti?”

ako vam je jedina svrha zivota da zavrsite u raju, bezgrijesni...?
svrha zivota je da zivis u skladu sa onim cime je bog zadovoljan i na taj nacin ces dobit srecu i na ovom i na buducem svijetu
Zasto odmah svoju ne posaljete u vjecna lovista raja, da ne dodju u iskusenje da se pokvare kroz ovozemaljski, ionako bezvrijedni i privremeni zivot?
pa ako bi ih ubio to znaci meni je vjecna kazna u dzehennemu a njima u dzennetu, ne hvala, Allah daje drugu opciju

jednu ljepsu normalniju opciju:

“…edenski vrtovi u koje će ući oni i roditelji njihovi i žene njihove i porod njihov – oni koji su bili čestiti – i meleki će im ulaziti na svaka vrata …” (Er-Rad, 23.)
Onima koji su vjerovali i za kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela priključit ćemo djecu njihovu, a djela njihova nećemo nimalo umanjiti: svaki čovjek je odgovoran za ono što sam čini.” ( Et-Tur, 21.)
Mati mila...zar stvarno ima ljudi koji mogu vjerovati u sve ovo...
niko nevjeruje u onako kako to ti hoces da prestavis, pusti mene da ja prestavim sta vjerujem i nevjerujem, a ne da ti mi krojis vjerovanje po kojem ces pucati, strawman argument, ncrtas sliku i opalis paljbu po njoj, a ja sa tom slikom nemam nista.
aurora313

#2677 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:115.Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da Nam se nećete povratiti?” [/b]
Izgleda da ništa nije 'uzalud'. Jer kako bi se bogovi inače naslađivali šaljući griješne u vječnu vatru i mučilište!
Dozer

#2678 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Pa ti djetetu daju rak/leukemiju (valjda radi nekog, samo bogu znanog, sadistickog razloga...)... :roll:
Fakat je pateticno, i totalno paradoksalno kako vjernici sve sto ne valja pripisu nama, ljudima, jer nam je bog, eto, dao razum i slobodnu volju. A sve sto je, kao, dobro - ide direktno kao "bozije davanje".

Ali, na kraju opet kazu - sve je od boga.

Ako je sve od boga, onda su to i ratovi, bolesti, kriminalci, droge, ubice... I politicari! I oni, i oni! :D

Ali...mozda je nekima lijepo razmisljati tako... Na neki nacin sami sebe amnestiraju od realnosti zivota time sto za sve kazu da je od boga...
Lakse prolaze kroz zivot, nadaju se necemu boljem "tamo negdje". Nazalost, ni jedan jedini vjernik (a ni nevjernik) se nikada nije vratio da kaze da li je zaista sve onako kako su za zivota vjerovali da jeste "tamo negdje" u raju, ili nevjernik, da nam kaze what's up in the hell :D
Cak ni "svemocni" Isus to nije uspio, a on je, jel'te, garantovano zavrsio u raju. Ah...pardon - ne. On je uskrsnuo iz mrtvih... A gdje ode nakon toga...?
Smrcak15

#2679 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:
Dozer wrote: Ja ti fino dadoh primjere evolucije koji se desavaju, ali jok...

A, nadamo se da ces nam dati i neko pojasnjenje ovoga sto tvrdis. Znas, ono - Evolucija je laz radi toga i toga, sto se moze potvrditi na tome i tome.
Do tad, ovo sto ispaljujes nije nista vise od trabunjanja nekoga zaludjenog vjerskim knjigama. Nazalost, ali je tako.
Nisi mi jos objasnio ovo

Kako to da slucajni dogadjaji(bez ucestvovanja inteligencije) kreiraju komplexne strukture(djela inteligentog bica), kao motore, robote, masine, pomagala ziotinjama i ljudima za laksi zivot?

Odgovor nije, to se desava malo pomalo, kroz milione godine kroz evoluciju, to nikakv nije odgovor.
1. Ne znam na sta tacno mislis pod tim "motorima, robotima, masinama i pomagalima zivotinjama i ljudima"...?
2. Da, to jeste pravi odgovor, jer se to jeste desavalo upravo tako.
3. Ljudi, kao vrsta Homo Sapiens, postoje par stotina hiljada godina, ako nisi znao. Prije Sapiensa su bili mnogi drugi 'Homo" predaci.

Pitanje je - zasto nam se bog "obratio" tek prije oko 5000, odnosno 2000, odnosno 1500, kroz religijske knjige v.1, v.2 i v.3?
Zasto nam se bog nije obratio prije 10.000 godina? 20? 50? 200.000? Zasto nam tada nije "poslao" sve ove vjerske knjige, nego je to "uradio" puno kasnije?

A, ako vec tvrdite da nema dokaza o nasoj evoluciji i da se ona nije desila, onda nam pojasnite sve ovo - Lista fosila ljudske evolucije
Pretpostavljam da znate sta su fosili, i nadam se da necete reci da ni fosili ne postoje i da su i oni izmisljotina... :roll:
1. Ne znam na sta tacno mislis pod tim "motorima, robotima, masinama i pomagalima zivotinjama i ljudima"...?
toliko sam puta postirao slike i video klpove da jos neznas o cemu pricam :-)

evo da ponovimo gradivo

pocni sa ovim videom

motori i roboti u tijelu

Motori u bakterijama i sperminim celijama

MO-1 magneticna bakterija sa 7 motora ,

2. Da, to jeste pravi odgovor, jer se to jeste desavalo upravo tako.
ja netrazim od Tebe ovo pitanje , trazim da mi pokazes i objasnis kako covjece, jer nemoze mi mozak povezati to nikako da slucajni ogadjaji kreiraju komplexne strukture, znas li ti uopste sta ovo znaci??

To znaci da kad bi prosuo puzzle na sred pustinje, pa pijesak, vjetrovi, oluje, kise, gromovi, zemljtresi i zivotinje slucajnim dogadjajim sastavili sliku od 1000 puzzli.

Image

ako nemozes vjerovati da slucajni dogadjaji mogu sastaviti ovu sliku sa ovoliko puzli, kako onda mozes vjerovati da slucajni dogadjaji mogu napraviti motore, i robote tako komplpeksne, i jos i nauciti da hodaju na dvije noge, nije dovljno samo napraviti robota, nego ga nauciti da hoda, pa kad nauci da hoda, onda treba ga nauciti da obavlja zadatke itd

3. Ljudi, kao vrsta Homo Sapiens, postoje par stotina hiljada godina, ako nisi znao. Prije Sapiensa su bili mnogi drugi 'Homo" predaci.
bili su samo druge rase , sve su to ljudi bili, neki ovakve gradje neki onakve itd
Pitanje je - zasto nam se bog "obratio" tek prije oko 5000, odnosno 2000, odnosno 1500, kroz religijske knjige v.1, v.2 i v.3?
Zasto nam se bog nije obratio prije 10.000 godina? 20? 50? 200.000? Zasto nam tada nije "poslao" sve ove vjerske knjige, nego je to "uradio" puno kasnije?
Bog se obracao ljudima od nastanka prvog covjeka pa sve do Muhammedovog vremena gdje je finalizirana objava i zapecacenja.

A, ako vec tvrdite da nema dokaza o nasoj evoluciji i da se ona nije desila, onda nam pojasnite sve ovo - Lista fosila ljudske evolucije
Pretpostavljam da znate sta su fosili, i nadam se da necete reci da ni fosili ne postoje i da su i oni izmisljotina...
sta mislis da su to mozda samo druge rase ljudi sa drugom gradjom, i da tu ima cak mozda i skeleta od prahistorijskih majmuna, koji su zivjeli lici na ljude ali nisu evolivrali ni oni ni ljudi od njih.

znas li ti da je i u nasem vremenu bilo ljudi koji su izgledali kao homoerectusi sa izbocenim lobanjama, hocemo li reci i za njih da su evolvirali ili sta??
Smrcak15

#2680 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Pa ti djetetu daju rak/leukemiju (valjda radi nekog, samo bogu znanog, sadistickog razloga...)... :roll:
Fakat je pateticno, i totalno paradoksalno kako vjernici sve sto ne valja pripisu nama, ljudima, jer nam je bog, eto, dao razum i slobodnu volju. A sve sto je, kao, dobro - ide direktno kao "bozije davanje".

Ali, na kraju opet kazu - sve je od boga.

Ako je sve od boga, onda su to i ratovi, bolesti, kriminalci, droge, ubice... I politicari! I oni, i oni! :D

Ali...mozda je nekima lijepo razmisljati tako... Na neki nacin sami sebe amnestiraju od realnosti zivota time sto za sve kazu da je od boga...
Lakse prolaze kroz zivot, nadaju se necemu boljem "tamo negdje". Nazalost, ni jedan jedini vjernik (a ni nevjernik) se nikada nije vratio da kaze da li je zaista sve onako kako su za zivota vjerovali da jeste "tamo negdje" u raju, ili nevjernik, da nam kaze what's up in the hell :D
Cak ni "svemocni" Isus to nije uspio, a on je, jel'te, garantovano zavrsio u raju. Ah...pardon - ne. On je uskrsnuo iz mrtvih... A gdje ode nakon toga...?
Pa ti djetetu daju rak/leukemiju (valjda radi nekog, samo bogu znanog, sadistickog razloga...)... :roll:
gledano iz ateisticke uske perpektive to izgleda sadisticki, ali hajde gledaj to onako kako to vjera postavlja na svoje mjesto, kako to vjernici gledaju, pa ces da vidis da to nije tako crno kao sto se cini na prvi pogled.

recimo da nema smrti mladim osobama dok ne dozive starost, na sta bi svijet onda licio, kad nebi bilo redukcije stanovnistva a stanovnistvo raslo i jos povecanje broj staraca.

druga stvar, ako dijete umre, ono ide u dzennet, znaci sta je to malo mucenja naspram vjecnog zivota u Raju, nista.

umiranje djeteta moze biti uzrok da i roditelji udju u Raj, jer mozda da da je dijete nastavilo da zivi, mozda bi zavrsilo u paklu na kraju a mozda i povuklo svoje roditelje za sobom, mi to neznamo, samo Bog zna sta bi bilo kad bi bilo.
nije sve od Boga, ima tu i ljudski prstiju upletenih, nemozes kriviti boga ako sad odes na ulicu sa automatskom i pobijes i mladih i starih nevinih dusa, kriv si ti tu.

Pitanje je zasto bog dopusta u svijetu ove stvari, odgovor je jednostavan, a to je rad iskusenja.

Bog kaze:
Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive, i one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: ”Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!” & Njih čeka oprost od Gospodara njihova i milost; oni su na Pravome putu!“ (el-Bekara, 155-157.)

142. Zar mislite da ćete ući u Džennet, a da AlLah ne ukaže na one od vas koji se bore i na one koji su izdržljivi?
Dozer

#2681 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: toliko sam puta postirao slike i video klpove da jos neznas o cemu pricam :-)

evo da ponovimo gradivo
pocni sa ovim videom....
Klipovi pokazuju kompleksnost naseg organizma, i ne samo naseg, jer sve je isto u svakoj zivotnoj forrmi na planeti, dakle i u zivotinjama. Samim tim - mi nismo nista specijalno u tim okvirima.
Ali, kako rekoh, klipovi pokazuju da smo vrlo kompleksne gradje, ali - to i nisu nikakvi dokazi postojanja nekog natprirodnog bica zvanog bog.
ja netrazim od Tebe ovo pitanje , trazim da mi pokazes i objasnis kako covjece, jer nemoze mi mozak povezati to nikako da slucajni ogadjaji kreiraju komplexne strukture, znas li ti uopste sta ovo znaci??
To znaci da kad bi prosuo puzzle na sred pustinje, pa pijesak, vjetrovi, oluje, kise, gromovi, zemljtresi i zivotinje slucajnim dogadjajim sastavili sliku od 1000 puzzli.
Odlican primjer. I vec sam ti dao odgovor, samo sto si ti presao preko njega. Odgovor glasi - To jos niko ne zna.
Ali, takodjer, kao i u prethodnom slucaju - to i dalje nisu nikakvi dokazi postojanja nekog natprirodnog bica zvanog bog.
ako nemozes vjerovati da slucajni dogadjaji mogu sastaviti ovu sliku sa ovoliko puzli, kako onda mozes vjerovati da slucajni dogadjaji mogu napraviti motore, i robote tako komplpeksne, i jos i nauciti da hodaju na dvije noge, nije dovljno samo napraviti robota, nego ga nauciti da hoda, pa kad nauci da hoda, onda treba ga nauciti da obavlja zadatke itd
Slazem se, ali - to i dalje nisu nikakvi dokazi postojanja nekog natprirodnog bica zvanog bog.
Bog se obracao ljudima od nastanka prvog covjeka pa sve do Muhammedovog vremena gdje je finalizirana objava i zapecacenja.
Dokazi za ovo, a stariji od 5.000 godina su... Koji, konkretno?
sta mislis da su to mozda samo druge rase ljudi sa drugom gradjom, i da tu ima cak mozda i skeleta od prahistorijskih majmuna, koji su zivjeli lici na ljude ali nisu evolivrali ni oni ni ljudi od njih.

znas li ti da je i u nasem vremenu bilo ljudi koji su izgledali kao homoerectusi sa izbocenim lobanjama, hocemo li reci i za njih da su evolvirali ili sta??
Prijatelju...DNK je zapis o svemu, a nasa nauka je vec sada dovoljno napredovala da moze DNK razloziti i komparirati, iz cega se dobiju odredjeni rezultati na osnovu kojih se s ogromnom preciznoscu moze utvrditi da li ne(k)sto ima neke direktne veze s ne(k)cim.
Tako i jeste utvrdjeno postojanje evolucije tih ranijih vrsta covjeka s nama danas, pa danas znamo ko su nam bili predaci od kojih smo se razvili mi ovakvi, danas. Ono sto nedostaje jeste otkrice tzv. nultog predaka, od kojeg je poceo sav zivot.

Na tvoju veliku zalost, i zalost svih ostalih vjernika, to nisu bili ni Adam/Adem, ni Eva/Hava, ni bilo sta sto je i priblizno licilo na nas/njih. Znas li zasto? Naprosto jer se nasa DNK u manjoj ili vecoj mjeri podudara sa DNK svih zivih bica na planeti. S nekim zivotinjama cak i preko 90%, poput svinja i majmuna. :-D
A znas li cemu to vodi? Logicnom zakljucku da su sva ziva bica na planeti imala samo jednog inicijalnog predaka, tzv. nultog, iz cije DNK su se onda razvila sva ostala bica, a uz mutacije/promjene te DNK kroz milione godina danas imamo sta imamo na planeti.
A da se zaista radi o Adamu i Evi, kao prvim ljudima, to onda znaci da smo svi mi, ljudi, nastali incestom (a religije su protiv incesta, kako vec rekoh, sto je onda paradoks), a znacilo bi i da je Adam/Adem taslacio sve oko sebe, ukljucujuci i svinje, konje, majmune, itd., i da je svemu tome cak uspio i bebu napraviti. Jbg...ne ide, zar ne?

Odgledaja film "Prometej". Obradjuje jednu od naucnih teorija postanka zivota na planeti.

I, da...Ja licno se slazem da u svemu postoji neki inteligentni dizajn, ali sam daleko blizi povjerovati u ono iz "Prometeja", nego u ono sto pise u vjerskim knjigama i boga.
Last edited by Dozer on 23/09/2016 11:14, edited 1 time in total.
Dozer

#2682 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: gledano iz ateisticke uske perpektive to izgleda sadisticki, ali hajde gledaj to onako kako to vjera postavlja na svoje mjesto, kako to vjernici gledaju, pa ces da vidis da to nije tako crno kao sto se cini na prvi pogled.

recimo da nema smrti mladim osobama dok ne dozive starost, na sta bi svijet onda licio, kad nebi bilo redukcije stanovnistva a stanovnistvo raslo i jos povecanje broj staraca.
Sad vec ulazis u ekonomske vode, a bog s tim bas i nije na prijateljskoj nozi :D
druga stvar, ako dijete umre, ono ide u dzennet, znaci sta je to malo mucenja naspram vjecnog zivota u Raju, nista.
Nista. Pod uslovom da zaista ide tamo, jer to - ne znamo. Ali, 100% znamo samo da idemo 2m pod zemlju i kao hrana crvicima. :wink:
umiranje djeteta moze biti uzrok da i roditelji udju u Raj, jer mozda da da je dijete nastavilo da zivi, mozda bi zavrsilo u paklu na kraju a mozda i povuklo svoje roditelje za sobom, mi to neznamo, samo Bog zna sta bi bilo kad bi bilo.
A sta sam ja rekao...? :roll:
nije sve od Boga, ima tu i ljudski prstiju upletenih, nemozes kriviti boga ako sad odes na ulicu sa automatskom i pobijes i mladih i starih nevinih dusa, kriv si ti tu.

Pitanje je zasto bog dopusta u svijetu ove stvari, odgovor je jednostavan, a to je rad iskusenja.

Bog kaze:
Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive, i one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: ”Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!” & Njih čeka oprost od Gospodara njihova i milost; oni su na Pravome putu!“ (el-Bekara, 155-157.)

142. Zar mislite da ćete ući u Džennet, a da AlLah ne ukaže na one od vas koji se bore i na one koji su izdržljivi?
Da ne kucam opet, samo cu sam sebe citirati:
Dozer wrote:Fakat je pateticno, i totalno paradoksalno kako vjernici sve sto ne valja pripisu nama, ljudima, jer nam je bog, eto, dao razum i slobodnu volju. A sve sto je, kao, dobro - ide direktno kao "bozije davanje".

Smrcak15

#2683 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:...
Klipovi pokazuju kompleksnost naseg organizma, i ne samo naseg, jer sve je isto u svakoj zivotnoj forrmi na planeti, dakle i u zivotinjama. Samim tim - mi nismo nista specijalno u tim okvirima.
Ali, kako rekoh, klipovi pokazuju da smo vrlo kompleksne gradje, ali - to i nisu nikakvi dokazi postojanja nekog natprirodnog bica zvanog bog.
pricam ti pricu gdje goveda ricu....itd itd :-)

pa ako ove stvari nisu dokaz da postoji Bog , onda daleko vise nisu dokaz da ih je neinteligentna priroda slucajnim dogadjajima tj. mutacijama stvorila. vjerovati da je neinteligentna priroda stvorila ovo, ili samo sebe sto je paradox, je van svake pameti, ali eto vjeruj ako ti lezi bolje na srce takve vjerovanje.
Odlican primjer. I vec sam ti dao odgovor, samo sto si ti presao preko njega. Odgovor glasi - To jos niko ne zna.
Ali, takodjer, kao i u prethodnom slucaju - to i dalje nisu nikakvi dokazi postojanja nekog natprirodnog bica zvanog bog.
onda je nelogicno da tvrdis, da neinteligentna priroda poteze inteligentne poteze.
Slazem se, ali - to i dalje nisu nikakvi dokazi postojanja nekog natprirodnog bica zvanog bog.
a cega su ako nisu Boga?
sigurno nisu evolucije
Dokazi za ovo, a stariji od 5.000 godina su... Koji, konkretno?
Kuran nam kazuje da se Bog obracao ljudima od samog nastanka ljudskog roda, to nam jedini dokaz.

Na tvoju veliku zalost, i zalost svih ostalih vjernika, to nisu bili ni Adam/Adem, ni Eva/Hava, ni bilo sta sto je i priblizno licilo na nas/njih. Znas li zasto? Naprosto jer se nasa DNK u manjoj ili vecoj mjeri podudara sa DNK svih zivih bica na planeti. S nekim zivotinjama cak i preko 90%, poput svinja i majmuna. :-D
nikakav to nije dokaz smo jedini od drugih nastali

Glupe su ti tvrdnje a evo i zasto, ja cu sad Tebe pitat, jesmo li nastali od banana? reci ces da nismo

e pa sto onda imamo 60% istu DNK sa bananama?
http://www.businessinsider.com/comparin ... nterpart-7

A znas li cemu to vodi? Logicnom zakljucku da su sva ziva bica na planeti imala samo jednog inicijalnog predaka, tzv. nultog, iz cije DNK su se onda razvila sva ostala bica, a uz mutacije/promjene te DNK kroz milione godina danas imamo sta imamo na planeti.
nije, kao sto mi nismo nastali od banana niti banane od nas.
A da se zaista radi o Adamu i Evi, kao prvim ljudima, to onda znaci da smo svi mi, ljudi, nastali incestom (a religije su protiv incesta, kako vec rekoh, sto je onda paradoks), a znacilo bi i da je Adam/Adem taslacio sve oko sebe, ukljucujuci i svinje, konje, majmune, itd., i da je svemu tome cak uspio i bebu napraviti. Jbg...ne ide, zar ne?
cak i taj incest je bio regulisan nekim pravilima, ademu i havi se rodili blizanci musko1 i zensko1, drugi put su mu se opet rodili blizanci, musko2 i zensko2, musko1 se moglo pariti jedino zensko2, to jeste od drugog para blizanca, a ne sa svojom blizakinjom. a musko2 sa zensko1

znaci

musko1 zensko1
musko2 zensko2

--->musko1+zensko2
--->musko2+zensko1

tako da su bila neka pravila dok se ljudski rod nije razgranao i pocelo biti zabranjeno incest.
Smrcak15

#2684 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Odgledaja film "Prometej". Obradjuje jednu od naucnih teorija postanka zivota na planeti.

I, da...Ja licno se slazem da u svemu postoji neki inteligentni dizajn, ali sam daleko blizi povjerovati u ono iz "Prometeja", nego u ono sto pise u vjerskim knjigama i boga.
ono nije dizajna u filmu, vanzemaljac samo posije i ono samo se razvija, nije to dizajn.

Dizajn je kad programiras u detalje i konstruises oblik i dadnes mu svrhu, a onako samo posijati nije dizajn.

Dizajn je kad oblikujes i programiras bica, pa cak sta vise programiras da evolviraju, znaci evolucijom stvaras nova bica , ne samo od sebe niti priroda nego Bog evolvira kroz milione Godina, znaci to bi vec ogicnije bilo i licilo na nesta, a vjerovati da samo sebe evolvira, jeste isto kao kad bi vjerovao da tvoja majka samu sebe rodila. na tom nivou je sadasnja teorija evolucije bez Boga koji to evolvira u pravom smjeru.
Smrcak15

#2685 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
A sta sam ja rekao...? :roll:

Bog kaze:

Da ne kucam opet, samo cu sam sebe citirati:
Dozer wrote:Fakat je pateticno, i totalno paradoksalno kako vjernici sve sto ne valja pripisu nama, ljudima, jer nam je bog, eto, dao razum i slobodnu volju. A sve sto je, kao, dobro - ide direktno kao "bozije davanje".

pa sta ti ockujes od boga da napravi na ovom ograniceno svijetu zivot bez smrti, pa zamisli se kakva bi to patnja tek bila da nema smrti, odsijeces glavu covjeku on i dalje zivi i hoda :-) , sta mislis 100 milijardi ljudi na planeti koji nemogu umrijeti a sire se vise i vise, na sta bi to sve licilo???

sta mislis ovo, smrt samo kad otvoris vrata i udjes iz jedne sobu u drugu, ili kad zaspes, i probudis se u drugom svijetu i dimenziji, znaci normalan proces prelaska iz jednog svijeta u drugi.
r_faruk

#2686 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by r_faruk »

valjda si svjestan da se ovo ne moze dokazati, i da je velika vjerovatnoca da samo umiremo... a poslije nema nista?
zijancer

#2687 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zijancer »

bilo bi dobro biti svjestan da su mogucnosti dumanja ogranicene
ili razmisliti o granicama razmisljanja :-)
Dozer

#2688 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: pricam ti pricu gdje goveda ricu....itd itd :-)
Eki :D
Za razliku od tvoje suste, cinjenicne i odavno dokazane istine :lol:
pa ako ove stvari nisu dokaz da postoji Bog , onda daleko vise nisu dokaz da ih je neinteligentna priroda slucajnim dogadjajima tj. mutacijama stvorila. vjerovati da je neinteligentna priroda stvorila ovo, ili samo sebe sto je paradox, je van svake pameti, ali eto vjeruj ako ti lezi bolje na srce takve vjerovanje.
"Prometej"?
onda je nelogicno da tvrdis, da neinteligentna priroda poteze inteligentne poteze.
Zapravo, ovaj sam pojam "inteligentnog dizajna" je nastao u nasim umovima, u pokusaju da damo odgovor na vjecito pitanje - kako smo nastali. Dakle, i taj termin je samo jos jedan od takvih pokusaja. Nista vise. I uopste ne znaci da je cak i priblizno ispravan, s obzirom da je nauka sad vec na pragu potvrde teze da je zivot mogao nastati sasvim slucajno i spontano, i na bazi dostupnih elemenata iz prirode oko nas ;)
Ako se ovo dokaze, sta ce biti s danasnjim vjernicima?
a cega su ako nisu Boga?
sigurno nisu evolucije
Jok, eto - dokaz su postojanja boga, a evolucija niti postoji, niti je postojala :D
Dozer wrote:Dokazi za ovo, a stariji od 5.000 godina su... Koji, konkretno?
Kuran nam kazuje da se Bog obracao ljudima od samog nastanka ljudskog roda, to nam jedini dokaz.
Kur'an je stariji od 5.000 godina? Daj nam link na taj neki primjerak te starosti :D
Znas s cim mozes uporediti vjerske knjige? S Windows OS.
Prvo je nastao MS-DOS, sto je bila kodna varijanta OS-a. Onda su skontali da bi se trebalo to nekako vizualizirati, tj. pretvoriti u GUI, pa je nastao prvi GUI pod nazivom Windows 1.0. Onda je isao 2.0, pa 3.0, pa 3.1, pa 95, pa 98, pa 2000, pa ME, pa XP, pa Vista, pa 7, pa 8, i na kraju 10.
Da li je Windows 10 zadnja "objava" Microsofta koja objedinjava sve prijasnje verzije Windows-a? Jeste.
Da li je Kur'an ista stvar? Jeste.
Samo je razlika u tome sto ti vjerujes da je on dosao direktno od nekog natprirodnog bica, a ja mislim da su ga napisali iskljucivo ljudi. Cak i ako jesu imali neciju pomoc pri tom pisanju, ona sigurno nije od nekog boga. Preciznije - veliko je pitanje za sta su ljudi prije 5, 2 ili 1500 godina mislili da je bog. Jesi vidio ono za Black Knight? Imas li ikakvo pojasnjenje...?
Dozer wrote:Na tvoju veliku zalost, i zalost svih ostalih vjernika, to nisu bili ni Adam/Adem, ni Eva/Hava, ni bilo sta sto je i priblizno licilo na nas/njih. Znas li zasto? Naprosto jer se nasa DNK u manjoj ili vecoj mjeri podudara sa DNK svih zivih bica na planeti. S nekim zivotinjama cak i preko 90%, poput svinja i majmuna. :-D
nikakav to nije dokaz smo jedini od drugih nastali

Glupe su ti tvrdnje a evo i zasto, ja cu sad Tebe pitat, jesmo li nastali od banana? reci ces da nismo

e pa sto onda imamo 60% istu DNK sa bananama?
:lol: :lol: :lol:
Jok, to je dokaz ...cega tacno? :D
Zato sto su i banane zive. Osim ako mislis da su banane nesto mrtvo? Nisu organizmi poput naseg, ali i svaka biljka je vrsta organizma koji funkcionise po nekim pravilima. Dakle - sve sto raste na planeti, razvija se na bilo koji nacin, to je - zivo.
Dozer wrote:A znas li cemu to vodi? Logicnom zakljucku da su sva ziva bica na planeti imala samo jednog inicijalnog predaka, tzv. nultog, iz cije DNK su se onda razvila sva ostala bica, a uz mutacije/promjene te DNK kroz milione godina danas imamo sta imamo na planeti.
nije, kao sto mi nismo nastali od banana niti banane od nas.
Tacno, nismo nastali jedni od drugih, ali jesmo jedni pored drugih dijeleci identicne ili vrlo slicne prirodne elemente. Razlika je u vremenu nastajanja, mjestu nastajanja, prirodnim uslovima kojiu su vladali na odredjenom mjestu u odredjenom trenutku, pa su se ti prirodni elementi negdje spojili ovako, negdje onako, i iz toga se onda razvila negdje banana, negje neki nas direktni prethodnik :wink:
cak i taj incest je bio regulisan nekim pravilima, ademu i havi se rodili blizanci musko1 i zensko1, drugi put su mu se opet rodili blizanci, musko2 i zensko2, musko1 se moglo pariti jedino zensko2, to jeste od drugog para blizanca, a ne sa svojom blizakinjom. a musko2 sa zensko1

znaci

musko1 zensko1
musko2 zensko2

--->musko1+zensko2
--->musko2+zensko1
Ovo sad vec prelazi u zonu pod nazivom "hilarious" :lol: :lol: :lol:
Znaci, Adem i Hava imali 4 djece iz 2 puta (2 x twins), i ako se ti blizanci izmijesaju i ako stariji brat hebe mladju sestru, a mladji brat stariju sestru - to je onda OK i to nije pravi incest? Image
tako da su bila neka pravila dok se ljudski rod nije razgranao i pocelo biti zabranjeno incest.
Znaci, kad su se Ademova i Havina djeca, tj. braca i sestre dovoljno izhebali i naradjali dovoljno djece, tada je incest prestao? Nema veze sto su se cijelo vrijeme, de facto, handrili braca i sestre...? E, 'bem ti pravila Image

E, a nisi nam objasnio da li su Adem i Hava bili bijelci, crnci, zuti...?
I, daj nam, Allaha ti, i pojasnjenje o onim nekakvim stvaranjima zene od vlastitih rebara...? Ad(a)em poznavao kloniranje...?
Smrcak15

#2689 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:
valjda si svjestan da se ovo ne moze dokazati, i da je velika vjerovatnoca da samo umiremo... a poslije nema nista?
nemozemo dokazati, ali imamo dokaze da mozemo vjerovati da ipak ima nesta poslije.

evo dat cu ti nesto da se zapitas malo, da vidimo kako ti mozak reaguje na ovo, dali mozes shvatiti poentu

bog kaze u Kur'anu:

75:3. Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti?
4. Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo.

sta mislis zasto bas da spominje jagodice prsta ???
Smrcak15

#2690 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:....
Jok, eto - dokaz su postojanja boga, a evolucija niti postoji, niti je postojala :D
kazes nemozes objasniti kako su nastale kompleksne strukture iz slucajnih dogadjaja ali ipak vjerujes u to, da su slucajnim dogadjajima se kreirale komplexne strukture. To vise nije glas razuma, nego jednostavno vjerujes onome cemu ti srce naginje.

Kur'an je stariji od 5.000 godina? Daj nam link na taj neki primjerak te starosti :D
ako se potvrdi da je Kur'an od BOga, onda sve sto Kur'an kaze je istina, a u Kur'anu se upravo to naglasava da je Bog u kontaktu sa ljudima od pocetka stvaranja prvog covjeka.

E, a nisi nam objasnio da li su Adem i Hava bili bijelci, crnci, zuti...?
neznam, ali znam da moze da se rodi recimo totalno bijelo dijete sa plavom kosom od dvoje crnjaca, tako da nema veze kakvi su bili.

Image

tako da nepokusajes tu pricu pokrenut :kiss:
I, daj nam, Allaha ti, i pojasnjenje o onim nekakvim stvaranjima zene od vlastitih rebara...? Ad(a)em poznavao kloniranje...?
nije adem stvarao sebi zenu, nego mu je Allah stvorio od njega samog.
Dozer

#2691 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: nemozemo dokazati, ali imamo dokaze da mozemo vjerovati da ipak ima nesta poslije.
Vrh!
"Ne mozemo dokazati, ali imamo dokaze" :D
"Imamo dokaze da mozemo vjerovati" :D
Smrcak15

#2692 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: nemozemo dokazati, ali imamo dokaze da mozemo vjerovati da ipak ima nesta poslije.
Vrh!
nemozemo empirijski dokazati, njegovo bice, tako sto cemo ga vidjeti golim ocima ili teleskopom, bilo kako detektovati.

ali imamo dokaze nereligijske i relgijske da mozemo vjerovati da postoji Bog , jeli razumijes ovo da mozemo vjerovati da postoji , ne da znamo nego da mozemo vjerovati??

nerelgijski dokazi su od nastimanja constanti u univerzumu, do kreiranja nanorobota, motora, masina, do pomagala zivim bicima za zivot, nastimavanje zemlje da bude pogodna za zivot itd

i relgijski dokazi su, Kur'anska cuda koje nauka tek zadnjih Godina potvrdjuje, poslanikovi hadisi koje nauka potvrdjuje zadnjih Godina, poslanikovi nagovjestaju buducnosti sto vidimo ocima.

jesi li sad razumio sta sam htio reci?
Dozer

#2693 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: kazes nemozes objasniti kako su nastale kompleksne strukture iz slucajnih dogadjaja ali ipak vjerujes u to, da su slucajnim dogadjajima se kreirale komplexne strukture. To vise nije glas razuma, nego jednostavno vjerujes onome cemu ti srce naginje.
Ne. To je glas ocekivanja naucnih potvrda bilo cega o svemu tome. Mozes li ti objasniti, svojim rijecima, kako nas je bog stvorio? Iz cega? Od cega?
ako se potvrdi da je Kur'an od BOga, onda sve sto Kur'an kaze je istina, a u Kur'anu se upravo to naglasava da je Bog u kontaktu sa ljudima od pocetka stvaranja prvog covjeka.
Ako se potvrdi, onda vise nema potrebe da vjerujemo u boga, zar ne? Znacemo da postoji i da je on ovamo dao Kur'an. E, radi toga se to nikada nece desiti, jer kako i sam kazes - onda vise ne bi bilo vjernika, a bog to ne zeli. :D
Dozer wrote:E, a nisi nam objasnio da li su Adem i Hava bili bijelci, crnci, zuti...?
neznam, ali znam da moze da se rodi recimo totalno bijelo dijete sa plavom kosom od dvoje crnjaca, tako da nema veze kakvi su bili.
Crnaca, mislis? Naravno da moze, ali to se danas naziva genetskim poremecajem, bolescu, itd. Da li onda svi mi imamo nekakav genetski poremecaj?
tako da nepokusajes tu pricu pokrenut :kiss:
Ne "pokusavas" ;) :kiss: Objasnih sta je to. Ako nije to, onda je mlada bila s nekim nordijcem u medjuvremenu :D
Kukavicje jaje :D
nije adem stvarao sebi zenu, nego mu je Allah stvorio od njega samog.
Kako? Na koji nacin? Fino ja rekoh - genetski inzinjering i kloniranje :D
Dozer

#2694 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: nemozemo empirijski dokazati, njegovo bice, tako sto cemo ga vidjeti golim ocima ili teleskopom, bilo kako detektovati.

ali imamo dokaze nereligijske i relgijske da mozemo vjerovati da postoji Bog , jeli razumijes ovo da mozemo vjerovati da postoji , ne da znamo nego da mozemo vjerovati??
Relligijski dokazi nisu dokazi, nego vjerovanja. Vjerovanje nije = dokaz.
Da, mozemo vjerovati, ali to nije = bilo kakav dokaz.
nerelgijski dokazi su od nastimanja constanti u univerzumu, do kreiranja nanorobota, motora, masina, do pomagala zivim bicima za zivot, nastimavanje zemlje da bude pogodna za zivot itd
Ne. To nisu dokazi postojanja boga, nego ti vjerujes i nadas se da su to dokazi. :D
i relgijski dokazi su, Kur'anska cuda koje nauka tek zadnjih Godina potvrdjuje, poslanikovi hadisi koje nauka potvrdjuje zadnjih Godina, poslanikovi nagovjestaju buducnosti sto vidimo ocima.

jesi li sad razumio sta sam htio reci?
Kur'anska "cuda" su u mnogome odavno naucno razjasnjena, i za mnoga se ispostavilo da uopste nisu cuda, nego obicni prirodni procesi.
Postoje stvari koje jos nisu razjasnjene, tu se slazem, ali ipak ce sigurno biti.
Medjutim, to sve i dalje nije dokaz postojanja bas boga. Mozda necega ili nekoga pametnijeg od nas onda i danas, ali to uopste ne mora biti bog kako ga religijske knjige predstavljaju.

A shvatio sam da ti moras nauciti sta znaci "dokaz".

P.S. Imal' sta za onog Black Knighta? Neko objasnjenje iz tvog ugla?
Smrcak15

#2695 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:..
Mozes li ti objasniti, svojim rijecima, kako nas je bog stvorio? Iz cega? Od cega?
stvorio nas je od raznih materijala sa zemlje i od vode. kad nas je formirao, udahnuo je zivot u prvog covjeka, i poceo je da zivi.

zato imamo dosta materijala u nasem tijelu kao sto ima u zemlji, od zeljeza, zinka, magnezija itd
Ako se potvrdi, onda vise nema potrebe da vjerujemo u boga, zar ne? Znacemo da postoji i da je on ovamo dao Kur'an. E, radi toga se to nikada nece desiti, jer kako i sam kazes - onda vise ne bi bilo vjernika, a bog to ne zeli.
mozda je to malo lose formulisano od mene, ali ako uvidimo te naucne dokaze iz Kur'ana pa nas ti dokaz uvedu u fazu vjerovanja, to je sto sma htio da kazem.
Relligijski dokazi nisu dokazi, nego vjerovanja. Vjerovanje nije = dokaz.
Da, mozemo vjerovati, ali to nije = bilo kakav dokaz.
nije tacno, kad pricam relgijskim dokazima, to je tipa ovo

Bog kaze jednu stvar u Kur'anu sto niko nemoze znati u tom vremenu nego prodje 1400 Godina kad nauka uznapreduje pa se to otkrije tek poslije 1400 Godina. to je dokaz da Kur'an moze doci samo od Boga.
Ne. To nisu dokazi postojanja boga, nego ti vjerujes i nadas se da su to dokazi.
onaj ko stvori nanorobote u celijama da obavljaju zadatke to je moj Bog, jer samo velika sila moze tako nesto malo a tako efektivno uraditi.

Kur'anska "cuda" su u mnogome odavno naucno razjasnjena, i za mnoga se ispostavilo da uopste nisu cuda, nego obicni prirodni procesi.
Postoje stvari koje jos nisu razjasnjene, tu se slazem, ali ipak ce sigurno biti.
Medjutim, to sve i dalje nije dokaz postojanja bas boga. Mozda necega ili nekoga pametnijeg od nas onda i danas, ali to uopste ne mora biti bog kako ga religijske knjige predstavljaju.

A shvatio sam da ti moras nauciti sta znaci "dokaz".
razjasni ovo

Allah kaze o ovim morski talasima u dubinama mora gdje se prst pred okom nevidi
24:40 Ili kao tmine u moru dubokom, prekriva ga talas, iznad njega talas, iznad njega oblaci. Tmine, jedna iznad druge. Kad bi izvadio ruku svoju, jedva bi je vidio! A onaj kome Allah ne načini svjetlo, tad nema za njega svjetla nikakva.
Image
otkriveni ovi talasi 2013 , i sto je jos interesantno, ja sam odavno znao da imaju talasi u dubinama mora gdje nema svjetlosti iz tog ajeta u Kuranu, pa onda citam novine i imam sta vidjeti, pise pronasli talse dubinama mora , a znam da me Allah informisao o tome u Kur'anu.

41:53. Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?

P.S. Imal' sta za onog Black Knighta? Neko objasnjenje iz tvog ugla
ko, sta, gdje???????
RNG_25

#2696 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by RNG_25 »

Dozer wrote:Ja ti fino dadoh primjere evolucije koji se desavaju, ali jok...

A, nadamo se da ces nam dati i neko pojasnjenje ovoga sto tvrdis. Znas, ono - Evolucija je laz radi toga i toga, sto se moze potvrditi na tome i tome.
Do tad, ovo sto ispaljujes nije nista vise od trabunjanja nekoga zaludjenog vjerskim knjigama. Nazalost, ali je tako.
"Primjeri" koje si dao su ništa drugo doli pitanja u rangu, parafraziram, "otkud nam dlake po tijelu?". To nisu primjeri. To su pitanja, na koja onda odgovaraš sa "evolucija", bez davanja objašnjenja kako. A bez toga kako se nešto desilo, nemam razloga da vjerujem da se zaista i desilo.

Vrati se par postova unazad i pročitaj šta si napisao, jer nikog osim sebe ovdje ne varaš.

To da je evolucija laž nije na meni da dokažem, obzirom da ista i nije dokazana kao istina. Neću pobijati tvrdnje koje nisu ni dokazane.
Last edited by RNG_25 on 23/09/2016 20:53, edited 1 time in total.
mousstapha

#2697 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mousstapha »

Dozer wrote:
Vrh!
:lol: Ovo treba uokviriti i pokazivati ljudima kada se krenu raspravljati sa smrčkom.
zijancer

#2698 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zijancer »

kad pocnes razlikovat bruklin i san francisko po zvuku rijeci kafa, e, onda uokviruj do mile volje ;-)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#2699 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by dr.gog »

mousstapha wrote:
Dozer wrote:
Vrh!
:lol: Ovo treba uokviriti i pokazivati ljudima kada se krenu raspravljati sa smrčkom.
De sva trojica pročitajte rečenice naglas ,do kraja, sa sve smislom zareza :D Ali prethodno kafa naravno :D
Lopov-eliminator

#2700 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Lopov-eliminator »

Smrcak15 wrote:
Lopov-eliminator wrote:
Smrcak15 wrote: quote="Dozer" Oko 90% toga... :D
Tvoj najveci problem je nedostatak vlastitog misljenja i promisljanja. Ne postoji kriticka misao ni o cemu, nego samo slijedis, a onda na prilicno rigidan nacin pokusavas dokazati da si u pravu. Ovo je bez namjere vrijedjanja, iskljucivo dobronamjerno govorim.

Ja razumijem da islam "propisuje" slijedjenje, a niposto dovodjenje bilo cega iz Kur'ana pod znak pitanja, ali... It's 21st century, not 5th... /quote

eh svasta, pa moje vlastito misljenje je sihronizovano sa islamskim nacinom razmisljanja, zato sto smatram islam ispravnim putem u zivotu.

[quote a onda na prilicno rigidan nacin pokusavas dokazati da si u pravu[/quote

ja kad dokazujem nesto, pokusajem to dokazima potkrijepiti, a to sto se tebi to nesvidja sta ja mogu momcino.

uvijek prihvatam dokaze, pa makar i protiv mene bili, samo ako su jaki i valjani dokazi, nemogu ja sad glavom kroz zid ako su dokazi jasni.
How yes no, vidjeli smo kako su jasni, kao onda kad si pokusavao dokazati ove stvari pomocu iluzionista poput Cyrila Takayame kad si mahao njegovim trikom s kartom s pomjerajucim srcima kao dokazom svoje vjere, da bih ti ja nakon manje od 5 minuta Google searcha nasao takvu kartu s pomjerajucim simbolima u prodaji za smijesne pare.

Vidjeli smo kako su jasni i onda kad si kao posljednja kukavica bjezao glavom bez obzira od rupa koje su pronadjene u tvojim kvazidokazima. Vise puta je obdje dokazano da su tvoji dokazi zasnivani na sistemu "sto jr babi milo, to se babi snilo".

Vidjeli smo i kako promovises nasilje u porodici, sve fino pokazano po zakonskim aktima crno na bijelo.

Vidjeli smo kako "prihvatas" ono sto se ne poklapa s tvojom ideologijom, okreces se etiketiranju i na kraju nedostatku emotivno-intelektualne hrabrosti koji se manifestira tvojom konstantnom bjezanijom.
ja prihvatam gresku, kad vidim da pogrijesim odmah korigujem svoj stav. i sta sad...?
Osim sto tu ima "mali" problem koji probavas gurnuti pod tepih. Ti si priznao da si pogrijesio za konkretan primjer, ali stav nisi niti milimetra korigovao, a s obzirom da sad kazes da kad vidis da pogrijesis odmah korigujes svoj stav, mogu ti onda vrlo osnovano reci da (opet) bezocno lazes. Nije ti ovakvo nesto ni prvi ni zadnji put, na forumu si vise puta uhvacen u lazi.

Nista nisi naucio iz ovoga, ovim primjerom je jasno demonstrirano da je osnova za tvoju ideologiju jako krhka i zasniva se na onoj "sto je babi milo, to se babi snilo", s obzirom da si ovaj primjer postavio bez ikakvog prethodnog informisanja samo zato sto je licio na nesto sto konformira tvojim uvjerenjima.
Locked