Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
uglavnomja wrote:
generalno besmisleni protesti bez vodje, sila kojoj je cilj upravo sila, smuckani zahtjevi, u kojim je jedino jasno da traze neke pare, neorganizovani ... a realno gledano i bez osnove posmatrano iz perspektive 2018. godine
vlast se rusi na drugi nacin, osnova je da se ima vizija, plan i program, vodstvo i ljudstvo, da se sve osmisli ... a ne na ho-ruk i lozionicarskim facebook grupama, rusenjem i blokadama obicnog naroda
ni devetomjesecnim kampovanjem pred vladom
Kakva više vizija i kakvo vođstvo? Svi su ih do sada izlevatili. Oni se izbore za te pare, ali ne stignu na njihovu adresu.
supercali wrote:Uglavnomja ti si opasno zapeo protiv protesta ili si u vlasti ili je tvoj neko u istoj pa bi potonuli kad bi se ovo ispunilo i pokrenulo protestima
generalno besmisleni protesti bez vodje, sila kojoj je cilj upravo sila, smuckani zahtjevi, u kojim je jedino jasno da traze neke pare, neorganizovani ... a realno gledano i bez osnove posmatrano iz perspektive 2018. godine
vlast se rusi na drugi nacin, osnova je da se ima vizija, plan i program, vodstvo i ljudstvo, da se sve osmisli ... a ne na ho-ruk i lozionicarskim facebook grupama, rusenjem i blokadama obicnog naroda
ni devetomjesecnim kampovanjem pred vladom
a konkretno - onog dana kad su blokirali ljude i drzali ih 15 sati na -15 - izgubili su posljednju sansu za jedan miligram empatije i susosjecanja i podrske
inace, nemam nikakve veze sa vlascu dole
Inace nemas nikakve veze ni sa mukama ljudi u BiH al si najpametnija iz dijaspore. Sjedi tu, uzivaj kad vec nista ne radis i ne sikiraj se za nama.
argument nad svim argumentima
imam ja dovoljno iskustva sa protestima, i kao ucesnik i u organizaciji
znam bolje od vecine vas kako to izgleda iznutra
i zasto propada sve sto nema strukturu i organizaciju
najlakse je nagovoriti nezadovoljne, siromasne i frustrirane - haj'mo na ulicu, rusiti vladu, traziti ovo ono ...
da ne pricam da ovo nema podrsku naroda, cak ni deklarativnu, nestala je one noci na -15
Niko na Sickom bio, ali cak i dijaspora zna koliko je tano bilo pravih boraca, i to u procentima. I onda mene pitas jesam li vidjela specijalce. Vidjela sam ih jucer popodne, ali o tome se ne pise, sigurno ih je bilo 200.
Danas pokusavaju sprijeciti organizovane pojedince da dodju u Tuzlu. Iako, sumnjam da bi se odazvao veliki broj ljudi, jer o ma kakvim teorijama zavjera se pricalo, organizacija je nikakva.
Prodjoše 4 kombija i Škoda (dva inspektora) iz Gračanice, pojačanje stiže.
Građani tuzle trebaju pokazati svoje široko srce, dobru dušu i gostoprimstbvo... ipak je to velika gomila specijalaca iz Sarajeva...i njima je hladno, daleko od svojih kuča... iznijet im okrijepu, topao čaj....od trave Sene... jal sjemena čićka...
Građani tuzle trebaju pokazati svoje široko srce, dobru dušu i gostoprimstbvo... ipak je to velika gomila specijalaca iz Sarajeva...i njima je hladno, daleko od svojih kuča... iznijet im okrijepu, topao čaj....od trave Sene... jal sjemena čićka...
Policija i specijalci na Previlama (kod Samirove pečenjare) zaustavljaju sve.
Ne znam bas. Narod, neko podrzava, neko ne kako sam cuo i na ovom forumu. Ja bas i ne podrzavam a i podrzavam. Ne znam kako da objasnim, ne podrzavam jer se ne bore za sve, traze samo za sebe neka prava, a podrzavam jer znam da su u teskoj situaciji.
Mislim da je to razlog sto svaki protest neki neuspije jer svi na svakom protestu samo traze pravo neko za samo sebe.
Penzioneri za penzionere, borci za borce itd. A niko ne trazi i ne bori se za nekakvo pravo za sve tako da svi budemo zasticeni koliko toliko i da imamo koliko toliko barem zajedno sa porodicom da mozemo da prezivimo.
Dok god neko se ne pocne boriti za prava za sve, nema od toga nista. Po meni. Mozda, valjda, sta znam.
Janjicar wrote:
Policija i specijalci na Previlama (kod Samirove pečenjare) zaustavljaju sve.
Najjednostavnije je reci/napisati "Kako sam se ja snasao, zasto drugi nisu" a pri tom ne osvrnuti se oko sebe. Pitanja tipa sta su radili i cekali dvadeset i kusur godina imaju jednostavan odgovor - ljudi se snalazili i borili da prezive kako su znali i umjeli. E sada, stigle ih godine, razne bolescine, ne mogu vise a okolinu uzu i siru zaboli neka stvar.
Masa je ovakvih kao hamza_sa, moli za posao a ni sam ne zna i ne smije razmisljati koliko ce dugo moci raditi i ako mu se da neki posao. Vise mojih jarana je haman cijeli ovaj postratni period radilo sta im se god ponudilo i skupili su dvije-tri-pet godina staza... U medjuvremenu im roditelji obolili, penzionisali se, tetka iz dijaspore umrla i jednostavno izgubili i ono malo finansijske potpore jer nisu stigli u borbi od danas do sutra razmisljati sta ce biti nakon par dana.
I sada treba da osudim nekog takvog sto je izasao na ulicu i za sobom povukao masu? Blokirao cestu da ne mogu otici na posao i da ne mogu rahat svratiti na meso i pivu? Trebam ga uputiti da se pozove na Zakon u drzavi bez Ustava?
Ma jok, samo sam ja bitan u svoj ovoj prici, ne dirajte me i ne petljajte, meni je i 'vako dobro.
Vizionar 1985 wrote:
Penzioneri za penzionere, borci za borce itd. A niko ne trazi i ne bori se za nekakvo pravo za sve tako da svi budemo zasticeni koliko toliko i da imamo koliko toliko barem zajedno sa porodicom da mozemo da prezivimo.
Dok god neko se ne pocne boriti za prava za sve, nema od toga nista. Po meni. Mozda, valjda, sta znam.
Meni je bilo zanimljivo kako u decembru policajci čuvaju policajce kada su se bunili za uvjete penzionisanja. Čak im stavili i žutu traku STOP POLICIJA.
Policajci pred proteste: Vlada FBiH manipulira s netačnim informacije u vezi penzija
vatrogasac wrote:
Policija i specijalci na Previlama zaustavljaju sve.
mozda sad oni prave blokade ..treba na njih poslati borce ...to je Samir njih narucio
Dobar dobar,
Ne znam šta je sad problem? Slikaju ih kako sjede u kafiću i ne valja, sad problem što su na cesti, vi stvarno pojedinci imate problem sami sa sobom.
Dobar mi je Janjičar on zna i da su dva inspektora iz Gračanice sve s prozora gledajući. Jesil to u ED na Batvi? sve se nema Jel Tinjina pečenjara na Tušnju počela radit, treba mi ta info, de kad si tu pliz baci pogled imal raje ispred?
smurf wrote:Najjednostavnije je reci/napisati "Kako sam se ja snasao, zasto drugi nisu" a pri tom ne osvrnuti se oko sebe. Pitanja tipa sta su radili i cekali dvadeset i kusur godina imaju jednostavan odgovor - ljudi se snalazili i borili da prezive kako su znali i umjeli. E sada, stigle ih godine, razne bolescine, ne mogu vise a okolinu uzu i siru zaboli neka stvar.
Pa čuj, čim je rat stao 99% stanovništva je moralo instant izbrisati svako sjećanje šta su upravo prošli, svaki oblik traume se brisao specijalnim instant tabletama naziva restartalgin. Ko nije popio sad nek se pati i skloni s puta nama što smo se snašli.
Ma razumijem ja sve i sam sam u slicnoj situaciji. Samo kazem dok god neko ne pocne da se bori da svi budemo zasticeni ako se zbog necega nadzemo ugrozeni nema od ovoga nista, ni masovne podrske, ni prevelikog uspjeha itd. Pa cak se i u muci mi dijelimo.
vatrogasac wrote:
Meni je bilo zanimljivo kako u decembru policajci čuvaju policajce kada su se bunili za uvjete penzionisanja. Čak im stavili i žutu traku STOP POLICIJA.
Policajci pred proteste: Vlada FBiH manipulira s netačnim informacije u vezi penzija
Ma znam. Laje moj stari na policiju stalno kada su ovakve stvari u pitanju a i na politicare. Kaze ne znam tacno, ne sjecam se bas, udaraju po narodu itd.
A oni se bore samo za svoje guzice sto je sramota a sutra se moze desiti da im djeca Ne Daj Boze budu u ovakvim situacijama kao ovi borci ili kao ja. Po meni znaci, zbrinuli sebe i bore se za sebe da se oni zbrinu a kada neko protestvuje da se i on zbrine stite ove i udaraju po njima.
Ma sramota, i nekada stvarno i ja pomislim da treba sve da se srusi, ono totalni krah svega ne samo u Bosni, cijelog sistema jer nevalja, nikako, po meni.
Znam da na forumu ima dosta mladjih koji se rata ni be sjecaju, ali se osjecaju pozvanim da raspravljaju o borcima i njihovim pravima.
Kad je poceo rat, prvo su krenuli dobrovoljci, a onda je nastupila opsta mobilizacija. Medjutim, svi smo mi jednaki, ali neki su jednakiji, pa tako su se neki izvukli s linija, uhvatili komande, logistike, nabavili potvrde da nisu sposobni, a ovi, kako ih zovete, krezubi i glupi, su nastavili da nas brane. Kada pricate o borcima, govorite kao da se radi o nekom africkom plemenu, a ja ne mogu tako, previse je uspomena.
Poznavala sam jednog covjeka, imao je zenu i sina. Da se razumijemo, nikakav ideal, bome volio i dobro popiti. Rat pocinje, on odmah u dobrovoljce. Njegova majka place kad dodje s ratista, nema mu sta dati da jede. Majka mu umire, a pred kraj rata zena rodi drugo dijete, bolesno. Bore se bolescu, zena s curicom odlazi vani na liječenje. On se mijenja iz korijena, posvecuje se sinu, ne pije, na svaki nacin pokusava zaraditi koji dinar da prezive. Medjutim, ne ide, dugovi se gomilaju, svako malo mu iskljuce struju. Pomagao je koliko je ko mogao, ali teska su to vremena za vecinu bila. Neko ga posavjetuje da proda stan, vrati dugove, kupi manji stan, sto on i uradi. Sa sinom seli u nekakav kucerak, valjda dok nadju nesto bolje. Ubrzo, dogodila se tragedija, dok su spavali, kuca se zapalila, obojica su izgorili zivi. Bas cesto mislim na njih, na tog borca i njegovog sincica kojeg sam poznavala od rodjenja i kako se cijeli sistem ogrijesio o njih.
I nemojte misliti da vam ovo pisem da bi vi osjetili sazaljenje, njima to ne moze pomoci. Ali, tuznih prica ima koliko hocete, mrtva usta ne govore. Ti ljudi su tiho nestali, niko se nije borio za njih, a oni za nas jesu.
Prezivjeli pokusavaju nesto napravili za sebe i tako i treba, jer svi ce osjetiti suosjecanje prema mrtvima koji nista ne traze, ali gdje je ta empatija za zive?
smurf wrote:Najjednostavnije je reci/napisati "Kako sam se ja snasao, zasto drugi nisu" a pri tom ne osvrnuti se oko sebe. Pitanja tipa sta su radili i cekali dvadeset i kusur godina imaju jednostavan odgovor - ljudi se snalazili i borili da prezive kako su znali i umjeli. E sada, stigle ih godine, razne bolescine, ne mogu vise a okolinu uzu i siru zaboli neka stvar.
Pa čuj, čim je rat stao 99% stanovništva je moralo instant izbrisati svako sjećanje šta su upravo prošli, svaki oblik traume se brisao specijalnim instant tabletama naziva restartalgin. Ko nije popio sad nek se pati i skloni s puta nama što smo se snašli.
Ovi se svi kao i ja kljukaju raznim tabletama. Bogati postaju bogatiji a mi ostali sve siromasniji i sve se vise kljukamo raznim tabletama i sve vise zavrsavamo po psihijatrijama, na grobljima itd.
Ali puknut ce jednom mozda sistem. Ako bogatasi misle da su zasticeni iza nekih zidina svojih, varaju se. Zaboravili su oni sta sve moze da se desi a sta je se desavalo prije, u proslosti.
Nekima svako zlo dolazi iz Sarajeva....Teherana....ili je Džamahirija?
Nema više istinskih boraca na Šićkoj petlji. Nemamo ni mi više petlji. Borci su na UKC u, u porušenim kućama stavljaju mehlem na rane i so na ranjenu dušu, eno ih u srozanom ponosu države. Ovdje nema više države. Tamo gdje su otišli naši borci nestala je zadnja kap ljudskosti. Tamo gdje je pala promrzla žena i gladni borac pala je i naša duša. Tamo gdje je onaj čovjek plakao na ledu, bez ruke i noge, Bog nam je odsjekao ruke, noge i petlju. Tamo gdje je palica pala na mršava pleća mog sirotog komšije pala je i zadnja šansa da se vratimo na pravi put. Gdje su kornjače bile juče u 12h? Gdje su vam bili specijalci 1992. , 1995. ili kada se borac zapalio poliven benzinom, kada je komšija omču stavljao na vrat. Je li vas stid vezati one koji su vam dali posao? Jasno mi je da nemamo para zato što imamo više vlada nego firmi, zato što imate tri posla i platu u vladi od 4000 KM, zato što imate vile na tri fronta, račune u svakoj državi i automobile što ne smiju biti stariji od 5 godina. Red je da napadnemo vas i vaše vile jer zgrade vlade nam opet valja izgraditi našim novcem. Tamo gdje ste šutali komšiju po ledu, okovao nas Bog u ledene kipova idolopoklonika. Tu se pokazao pravi neprijatelj, oni koji su naredili rat, bježali u stranu, iza fronta i oni koji nas varaju do dan-danas. Oni koji su doveli do ovoga. Oni koji su naredili specijalcima da udaraju stare i iznemogle ljude. U ratu su profitirali i pobijedili oni koji u njemu nisu učestovali. Doveli su pse na svoje komšije, saborce i drugare. Psi se začudiše da ima neko ko ujeda gore od njih, ko napada svoje, ko reži zbog gazde u fotelji, ko napada mirne ljude. Začudiše se kada vidješe da ima onih koji imaju manje slobode od njih, one koji su bespomoćni na ledu, one koje su vezali iza leđa, one koji su bili bez kolibe, bez hrane. Psi se uznemiriše, zaboraviše sve ono što su ih učili. Zaboraviše lekcije o napadanju kriminalaca, jer tu kriminalce nisu mogli raspoznati, osim onih koji su ih hranili i tjerali. Psi stadoše na nadvožnjak petlje i ne htjedoše dalje. Zadrhtaše pseće noge kad je gazda svojima gazio leđa starog djeda. Zaplakaše oči jednog psa kada ugleda ženu sa slikom malog djeteta dok leži u prtini. Zaplakaše oči psa kada vidješe djeda koji je od 20 KM koje je dobio od saborca kupio kamiončić i kolu za svog bolesnog unuka u selu. Zaplakaše psi, a MI. Mi smo gledali iz sobe i tješili se da se to nas ne tiče. Bitno je da nam je put čist za naša putovanja. Odavno smo skrenuli sa puta. Čak je i onaj gore blokiran pogaženim ponosom, uništenim dušama i našim izgubljenim petljama. Nastavite KORNJAČE da se krijete u oklope i da hodite svojim sporim koracima do smrti. Valja nam svima u zemlju, a onda neće biti oklopa da se skrijete. Žao mi cuko što si doživio ovu sramotu. Znam da si mislio da su ljudi najsavršenija živa bića. Trebala su biti, sad više nisu ni bića.
Jao Bože, koliko sranja i patetike na jednom mjestu.
Ovdje na forumu se romantizira i sklapaju mitovi, ali ovo srcedrapajuće dramatiziranje je odurno do povraćanja.
Brojcanom nadmoci izbjegavaju se incidentne situacije. Niko ne zeli da zdravi, pravi i radno sposobni muskarci zarade ozljede i sl. Pa ce sutra jos traziti beneficije i za demobilizaciju i za vojnu invalidnost.
Nema više istinskih boraca na Šićkoj petlji. Nemamo ni mi više petlji. Borci su na UKC u, u porušenim kućama stavljaju mehlem na rane i so na ranjenu dušu, eno ih u srozanom ponosu države. Ovdje nema više države. Tamo gdje su otišli naši borci nestala je zadnja kap ljudskosti. Tamo gdje je pala promrzla žena i gladni borac pala je i naša duša. Tamo gdje je onaj čovjek plakao na ledu, bez ruke i noge, Bog nam je odsjekao ruke, noge i petlju. Tamo gdje je palica pala na mršava pleća mog sirotog komšije pala je i zadnja šansa da se vratimo na pravi put. Gdje su kornjače bile juče u 12h? Gdje su vam bili specijalci 1992. , 1995. ili kada se borac zapalio poliven benzinom, kada je komšija omču stavljao na vrat. Je li vas stid vezati one koji su vam dali posao? Jasno mi je da nemamo para zato što imamo više vlada nego firmi, zato što imate tri posla i platu u vladi od 4000 KM, zato što imate vile na tri fronta, račune u svakoj državi i automobile što ne smiju biti stariji od 5 godina. Red je da napadnemo vas i vaše vile jer zgrade vlade nam opet valja izgraditi našim novcem. Tamo gdje ste šutali komšiju po ledu, okovao nas Bog u ledene kipova idolopoklonika. Tu se pokazao pravi neprijatelj, oni koji su naredili rat, bježali u stranu, iza fronta i oni koji nas varaju do dan-danas. Oni koji su doveli do ovoga. Oni koji su naredili specijalcima da udaraju stare i iznemogle ljude. U ratu su profitirali i pobijedili oni koji u njemu nisu učestovali. Doveli su pse na svoje komšije, saborce i drugare. Psi se začudiše da ima neko ko ujeda gore od njih, ko napada svoje, ko reži zbog gazde u fotelji, ko napada mirne ljude. Začudiše se kada vidješe da ima onih koji imaju manje slobode od njih, one koji su bespomoćni na ledu, one koje su vezali iza leđa, one koji su bili bez kolibe, bez hrane. Psi se uznemiriše, zaboraviše sve ono što su ih učili. Zaboraviše lekcije o napadanju kriminalaca, jer tu kriminalce nisu mogli raspoznati, osim onih koji su ih hranili i tjerali. Psi stadoše na nadvožnjak petlje i ne htjedoše dalje. Zadrhtaše pseće noge kad je gazda svojima gazio leđa starog djeda. Zaplakaše oči jednog psa kada ugleda ženu sa slikom malog djeteta dok leži u prtini. Zaplakaše oči psa kada vidješe djeda koji je od 20 KM koje je dobio od saborca kupio kamiončić i kolu za svog bolesnog unuka u selu. Zaplakaše psi, a MI. Mi smo gledali iz sobe i tješili se da se to nas ne tiče. Bitno je da nam je put čist za naša putovanja. Odavno smo skrenuli sa puta. Čak je i onaj gore blokiran pogaženim ponosom, uništenim dušama i našim izgubljenim petljama. Nastavite KORNJAČE da se krijete u oklope i da hodite svojim sporim koracima do smrti. Valja nam svima u zemlju, a onda neće biti oklopa da se skrijete. Žao mi cuko što si doživio ovu sramotu. Znam da si mislio da su ljudi najsavršenija živa bića. Trebala su biti, sad više nisu ni bića.
Ev samo što nisam povratio.
Ovo na fazon one pateticne i loše glumice iz Naše Stranke " pređite na našu stranu" 2014.
It_is_a_Leclerc wrote:
Ovdje na forumu se romantizira i sklapaju mitovi, ali ovo srcedrapajuće dramatiziranje je odurno do povraćanja.
Samo divljenje tim ljudima jer su na jednog borca ili onog ko mu dao podršku morali poslati deset specijalaca. Kakva je to snaga ili stigma?
plain vanilla wrote:
I nemojte misliti da vam ovo pisem da bi vi osjetili sazaljenje, njima to ne moze pomoci.
Jako djetinjasto brate,... blokiras saobracajnicu da skrenes paznju na sebe,... i onda kamere na gotovs da uhvate bilo kakav kadar naguravanja sa policijom koja je morala obezbjediti funkcionisanje saobracajnice. Sve u smislu drame i sazaljevanja,.. I onda dreka po medijima portalima, FB,...aman zaman, okupatorska vlast, usporedba sa Skorpionima,.... a FB korpus natjecaj u masnom psovanju, Uaaa, podrskama braci,... i kroz to dokazivanje nekog patriJotizma, plus neki kao revolucionarni duh gdje se poetski rusi diktatura i bori za slobodu. Naravno bez stvarne politicke vizije sta poslije, odakle namaketi jos koji kredit za sadaku, koga staviti na vlast a da je bolji,.. revolucionarni duh gdje je dovoljno imati majicu Che Gevare, biti krkan i kao sto rece Stulic da nosis sljivu ispod lijevog oka
i vices parole sto strasno zvuce
i da si bitnik i pravi anarhist
Sve se svodi u principu na politicke poene za neke ili politicka satanizacija drugih,... kroz dramu. Specijalci opasnog izgleda u kontaktu sa demonstrantima su bili vrlo pozeljna slika u ovoj produkciji drame, sazaljevanja, i glume lazne etike sirokog pariotskog bloka sto blokadasima psuje majku kada ceka u koloni a javno ih fol podrzava.