Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

nasa

#2676 Re: Svijet bez religija

Post by nasa »

zagortenej wrote:Poslanici su tražili od Boga čuda, Musa je tražio da vidi Boga, Ibrahim tražio da mu Bog pokaže kako oživljava mrtve...ali neki su izgleda iznad poslanika, ne trebaju im čuda ...
Towelie wrote:
nasa wrote:e vala @smrcak ode ti ....kako god, on bi koliko sam shvatila radije neki zivi dokaz u svom zivotu, za sebe :D
Ne bi njega i slicne nikakav dokaz ubedio. Da se spuste meleki, oni bi rekli mi smo opcinjeni i haluciniramo. :mrgreen:
Tu je problem sto se trazi dokaz za cudo, to je malo kontradiktorno jer trazis nesto sto se ne moze objasniti zakontostima koje covjek poznaje, a onda bi to isto da provjeravas kroz te iste zakonitosti.
Crkva je recimo skupljala cudesna ozdravljenja i onda to dokazivali medicinskom dokumentacijom odnosno suprostavljala cudo naucnim dokazima.Pomalo apsurdno ali negdje u skladu s nekom generalnom pricom o vjeri i banaliziranjem stvari u danasnjem kolektivnom pristupu vjeri. Jer pazi da sam sigurno da bi i katolicki mislioci se slozili da u tim cudima nema zakonitosti koja se moze dokazati, sve je jako individulno sto i jeste sustina vjere.
Imas ozdravljenja koja se desavaju i kod ateista ali oni to ne pripisu vjeri niti Bogu sto nas dovodi do tog tvog zakljucka i ove @zagorove opservacije, a to je da cudo rezultat nekakve interakcije izmedju covjeka i Boga i da to moze biti od obicnih par kapljica kise do ozivljavanja mrtvih, ovisno od te interakcije i onog sto pojedinac ocekuje od iste.
zagortenej

#2677 Re: Svijet bez religija

Post by zagortenej »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote:Poslanici su tražili od Boga čuda, Musa je tražio da vidi Boga, Ibrahim tražio da mu Bog pokaže kako oživljava mrtve...ali neki su izgleda iznad poslanika, ne trebaju im čuda ...
pa velika je razlika sad zivjeti i vidjeti dokaze kroz nauku i Kuran , masa dokaza kako religjskih tako i nereligjskih da mozemo vjerovati u postojanje Boga, a kako je Ibrahim mogao znati ili Musa??

Pune je lakse nama sad vjerovati u Boga nego njima u njihovo vrijeme.
da, sve do, recimo 19.vijeka, i nagle ekspanzije nauke. je li bilo onda čuda do 19.vijeka?
Smrcak15

#2678 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Kad smo kod tih cuda pravilo je da ako ti pokaze Allah cudo a ti opet glavu okrenes onda ti se umnogostruci kazna u Dzehenemu tako da je bolnija i strasnija nego onda kad ti nepokaze nikakvo cudo pa ostanes nevjernik.

Pa zato bolje onda za Tebe da ti nepokaziva cuda jer ako i pored cuda nepovjerujes eh onda ti se kuku , bolje da te nema ni da te majka nikad nije rodila.
Smrcak15

#2679 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:
Smrcak15 wrote:
pa velika je razlika sad zivjeti i vidjeti dokaze kroz nauku i Kuran , masa dokaza kako religjskih tako i nereligjskih da mozemo vjerovati u postojanje Boga, a kako je Ibrahim mogao znati ili Musa??

Pune je lakse nama sad vjerovati u Boga nego njima u njihovo vrijeme.
da, sve do, recimo 19.vijeka, i nagle ekspanzije nauke. je li bilo onda čuda do 19.vijeka?
cuda je bilo u svim vremenima.
broj dva

#2680 Re: Svijet bez religija

Post by broj dva »

Smrcak15 wrote:Kad smo kod tih cuda pravilo je da ako ti pokaze Allah cudo a ti opet glavu okrenes onda ti se umnogostruci kazna u Dzehenemu tako da je bolnija i strasnija nego onda kad ti nepokaze nikakvo cudo pa ostanes nevjernik.

Pa zato bolje onda za Tebe da ti nepokaziva cuda jer ako i pored cuda nepovjerujes eh onda ti se kuku , bolje da te nema ni da te majka nikad nije rodila.
-------
A ako postanes vjernik nakon "cuda" da li ti se umanjuje vjernicki bonus ? Jer nisi posao vjernik na sljepo nego si cekao cudo pa kontam mozda ti ukinu neke stvari,recimo ne dobijes 72 nego 36 djevica ili dobijes sobu u raju sa pokvarenom klimom i samo Pink TV ?
Towelie

#2681 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

"Cuda" se desavaju u okvirima prirodnih zakona, pa cak i hladna vatra, metamorfoza stapa u zmiju i sl. Samo sto mi nismo spoznali sve zakone po kojima priroda funkcionise i njihove implikacije na nas zivot. Ko bi rekao pre 200 godina da atom moze biti u isto vreme i svugde i nigde, i da se njegova lokacija odredjuje samim promatranjem.

Kazu nema cuda u 21. veku. Evo sinoc Lester uzeo titulu prvaka Engleske u fudbalu, ako to nije cudo onda ne znam sta je. :D
Smrcak15

#2682 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote:
Smrcak15 wrote:Kad smo kod tih cuda pravilo je da ako ti pokaze Allah cudo a ti opet glavu okrenes onda ti se umnogostruci kazna u Dzehenemu tako da je bolnija i strasnija nego onda kad ti nepokaze nikakvo cudo pa ostanes nevjernik.

-------
A ako postanes vjernik nakon "cuda" da li ti se umanjuje vjernicki bonus ? Jer nisi posao vjernik na sljepo nego si cekao cudo pa kontam mozda ti ukinu neke stvari, recimo ne dobijes 72 nego 36 djevica ili dobijes sobu u raju sa pokvarenom klimom i samo Pink TV ?
A ako postanes vjernik nakon "cuda" da li ti se umanjuje vjernicki bonus ?
neznam, nema dokaza da se umanjuje vjernicki bonus.

recimo ne dobijes 72 nego 36 djevica ili dobijes sobu u raju sa pokvarenom klimom i samo Pink TV

kako god neces dobiti 72 zene pa makar najveci bio vjernik na svijetu, jer ako ne umres kao sehid nema 72. previse se hvatate na to 72 kao da se dijele djevice tek tako po raju.
ili dobijes sobu u raju sa pokvarenom klimom i samo Pink TV
kakvom klimom crnjo, nema sunca ni zege nego ne prevruce niti hadno, umjerena temperatura.

kakav crni TV u raju :lol: ma sta crni, pink jos :lol:
nasa

#2683 Re: Svijet bez religija

Post by nasa »

broj dva wrote:

-------
A ako postanes vjernik nakon "cuda" da li ti se umanjuje vjernicki bonus ? Jer nisi posao vjernik na sljepo nego si cekao cudo pa kontam mozda ti ukinu neke stvari,recimo ne dobijes 72 nego 36 djevica ili dobijes sobu u raju sa pokvarenom klimom i samo Pink TV ?
za djevice bi morao poginuti uz tekbir ali ono stvarno iz srca da tekbiras :-) Super je kad neko ima smisla za humor ali to zahtjeva nekakvo znanje o onom o cemu se salis, ovako samo ispadnete priglupi i bezobrazni te racunaj da cu takve pokusaje sale dalje brisati...
Smrcak15

#2684 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

nasa wrote:
broj dva wrote:

-------
za djevice bi morao poginuti uz tekbir ali ono stvarno iz srca da tekbiras :-) Super je kad neko ima smisla za humor ali to zahtjeva nekakvo znanje o onom o cemu se salis, ovako samo ispadnete priglupi i bezobrazni te racunaj da cu takve pokusaje sale dalje brisati...
nemora, dovoljno je da brani cast svoje zene na kucnom pragu od napadaca i pogine sehid, ili brani vjeru, imetak, ili cast je, pa cak i da se utopi sehid je.
nasa

#2685 Re: Svijet bez religija

Post by nasa »

:lol:
@smrcak, to je bilo ironicno jer ja ne vjerujem da ces taj broj djevica dobiti u bilo kojem slucaju ali ocekivala sam da on zna kad se dobije ako se vec poziva na to
Invincible

#2686 Re: Svijet bez religija

Post by Invincible »

Pa nisam ni sumnjao da se rahmetli Ilija družio sa ovakvim intelektualnim gromadama, i jest bio na njihovom nivou razumijevanja svijeta, džini, magija i naravno eto odgovora gdje su milijarde nestale, šejtanska posla, a i država je uređena na principu feudalne srednjovjekovne, krajnji domet priglupih islamista, koji donose blagostanje, gdje god se dokopaju vlasti.

Normalno da ti ne vjeruješ u hurije, ako imaš imalo dostojanstva, ali Muhamed alfa mužjak svog plemena, nije imao problem ni sa 13 žena odjednom, to su činjenice, a što ćeš ti naći opravdanje za hazreti Mustafu, je već druga priča. Sjetih se kad sam pitao jednog hodžu da li je Muhamed najbolji uzor kojeg trebamo slijediti u svemu? Jest kaže sine, boljeg nema, odlično reko, imaću 13 žena istovremeno, naravno hodža k'o hodža, ima magle na izvoz i onda je drobio iz šupljeg u prazno, da ništa konkretno ne kaže.

Nemojte Lesteru omalovažavati zasluženi uspjeh božijom intervencijom, momci su svojim trudom i radom sve postigli ili je možda odgovoran onaj monah što je posjećivao teren i izgovaro čarobne riječi?

Čuj mi ne razumijemo kako se štap može pretvoriti u zmiju i pojesti druge male šĆapozmije, evo ti odgovor, NE MOŽE, stvarno nije teško za shvatiti, a da bi pričali o drugoj varijanti, pa evo ti i ekipa zamolite Allaha neka još jednom ponovi tu radnju, svakako ga ne obuzima ni umor, ni drijemež, ni san.
Smrcak15

#2687 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Invincible wrote:Pa nisam ni sumnjao da se rahmetli Ilija družio sa ovakvim intelektualnim gromadama, i jest bio na njihovom nivou razumijevanja svijeta, džini, magija i naravno eto odgovora gdje su milijarde nestale, šejtanska posla, a i država je uređena na principu feudalne srednjovjekovne, krajnji domet priglupih islamista, koji donose blagostanje, gdje god se dokopaju vlasti.

Normalno da ti ne vjeruješ u hurije, ako imaš imalo dostojanstva, ali Muhamed alfa mužjak svog plemena, nije imao problem ni sa 13 žena odjednom, to su činjenice, a što ćeš ti naći opravdanje za hazreti Mustafu, je već druga priča. Sjetih se kad sam pitao jednog hodžu da li je Muhamed najbolji uzor kojeg trebamo slijediti u svemu? Jest kaže sine, boljeg nema, odlično reko, imaću 13 žena istovremeno, naravno hodža k'o hodža, ima magle na izvoz i onda je drobio iz šupljeg u prazno, da ništa konkretno ne kaže.

Nemojte Lesteru omalovažavati zasluženi uspjeh božijom intervencijom, momci su svojim trudom i radom sve postigli ili je možda odgovoran onaj monah što je posjećivao teren i izgovaro čarobne riječi?

Čuj mi ne razumijemo kako se štap može pretvoriti u zmiju i pojesti druge male šĆapozmije, evo ti odgovor, NE MOŽE, stvarno nije teško za shvatiti, a da bi pričali o drugoj varijanti, pa evo ti i ekipa zamolite Allaha neka još jednom ponovi tu radnju, svakako ga ne obuzima ni umor, ni drijemež, ni san.
Normalno da ti ne vjeruješ u hurije, ako imaš imalo dostojanstva,
u cemu je problem neznam to sto Bog obecava lijepe zene u dzennetu muskarcima, a isto tako lijepe i atraktivne muskarce zenama

ako ce biti vjencani jedno za drugo, sta je lose u tome da covjek zivi sa svojim suprugama/suprugom u Raju

to sto ti nemozes da pojmis da iz truhli kostiju cemo opet biti ozivljeni pa bit ce nam sudjeno za nasa djela pa onda ili Dzennet ili Dzehenem, sta se moze

Sta je problem biti recimo sa svojom suprugom u Raju i imati seks?

Sjetih se kad sam pitao jednog hodžu da li je Muhamed najbolji uzor kojeg trebamo slijediti u svemu? Jest kaže sine, boljeg nema, odlično reko, imaću 13 žena istovremeno, naravno hodža k'o hodža, ima magle na izvoz i onda je drobio iz šupljeg u prazno, da ništa konkretno ne kaže.
ti to gledas kao neku neku privilegijju imati toliko zena, i jos ces starice zeniti i da to bude u sklopu pomirenja medju narodima,

jer muhammed je i starije od sebe zenio i na taj nacin se zblizavao sa drugim plemenima, bili ti spreman bio da se zenis sa nekom bakicom radi nekog zblizavanja medju narodima??? :lol: malo morgen
irac300

#2688 Re: Svijet bez religija

Post by irac300 »

Pa upravo ti stalno ponavljaš da se rajska zadovljstva ne mogu uspoređivati sa ovozemaljskim, i na kraju ispade da je sex najprivlačniji dio raja, još sa djevicama. Obećavanja nekakvog vječnog sexa sa djevicama je 1/1 primjer težnje za niskim strastima, kojima teže većina običnih smrtnika (čisto sumnjam da takvom načinu života teže Hugh Hefner ili Larry Flynt kojima se ona ženska stvar i zgadila koliko su ih mijenjali). Ali za ljude koji su živjeli u pustinjama u srednjem vijeku, gdje je za 99% lijepo žensko bila misaona imenica je sasvim odlična šarena laža da ih pridobiješ za svoje interese. Tako da njih razumijem, ali danas maštati o tome, jbg, meni to vuče na sexualnu devijaciju!
nasa

#2689 Re: Svijet bez religija

Post by nasa »

Invincible wrote:Pa nisam ni sumnjao da se rahmetli Ilija družio sa ovakvim intelektualnim gromadama, i jest bio na njihovom nivou razumijevanja svijeta, džini, magija i naravno eto odgovora gdje su milijarde nestale, šejtanska posla, a i država je uređena na principu feudalne srednjovjekovne, krajnji domet priglupih islamista, koji donose blagostanje, gdje god se dokopaju vlasti.

Zapravo ja ocekujem od tebe da mi objasnis zasto san o tolikom broju djevica ili zasto savremeni o zecicama, istina ne moraju biti nuzno djevice ali kako god okrenes nije se puno muski rod mijenjao po tom pitanju, priroda je cudo, samo po sebi, valjda se to mozemo sloziti, s Bogom ili bez.
Smrcak15

#2690 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote:Pa upravo ti stalno ponavljaš da se rajska zadovljstva ne mogu uspoređivati sa ovozemaljskim, i na kraju ispade da je sex najprivlačniji dio raja, još sa djevicama. Obećavanja nekakvog vječnog sexa sa djevicama je 1/1 primjer težnje za niskim strastima, kojima teže većina običnih smrtnika (čisto sumnjam da takvom načinu života teže Hugh Hefner ili Larry Flynt kojima se ona ženska stvar i zgadila koliko su ih mijenjali). Ali za ljude koji su živjeli u pustinjama u srednjem vijeku, gdje je za 99% lijepo žensko bila misaona imenica je sasvim odlična šarena laža da ih pridobiješ za svoje interese. Tako da njih razumijem, ali danas maštati o tome, jbg, meni to vuče na sexualnu devijaciju!
i na kraju ispade da je sex najprivlačniji dio raja, još sa djevicama.
ja jedno vi drugo, sex u raju nije najbolje uzivanje ima tu masa drugi stvari, sto su bolje, ali seks je tu prisutan jer je poboljsana verzija seksa sa zemlje.

Sta mislis da intezitet orgazma u Raju je 100 puta jaci nego na zemlji, ili sta mislis da je orgazam 5 minuta, ili 1 sahat ili vise a 100 puta jaci, sta onda mislis da je tako na zemlji, ljudi uopste nebi izlazi iz kuca :lol:
još sa djevicama
sto je naznaceno sa djevicama

pa zato sto inace kad je lijepa zena u dosta slucajeva ona je vec bila sa drugima prije braka, a to umanjuje vrijednost te zene ako cujes ova bio sa njim, ovo radila to i to, onom trecem radila to i to, i onda ti se stisne u dusi i nebi mozda bas htio da je ozenis, jer bojis se sta ce narod reci plus sam nisi zadovoljan u dusi da znas da se mlatarala sa nekim tvojim poznanicima.

Zena je poput dijamanta, ona se pokriva, cuva na finom mjesto, a ne da je otkrivena da je svako pipa kako mu se prohtije.
Zato je naznaceno djevica, jer je prelijepog izgleda koje pomucuje razum a jos iko nije nije dirao, to isto vazi i za zene sa ovoga svijeta koja koje udju u Raj, one ce sa novim tijelima postati mladje ljepse bez ikakvih mahana plus bit ce nevine isto kao sto ce muskarci biti neosuneceni jer ce se ponovnim stvaranjem na buducem svijetu sve iznova stvoriti.

Ali za ljude koji su živjeli u pustinjama u srednjem vijeku, gdje je za 99% lijepo žensko bila misaona imenica je sasvim odlična šarena laža da ih pridobiješ za svoje interese. Tako da njih razumijem, ali danas maštati o tome, jbg, meni to vuče na sexualnu devijaciju
ti stvarno kao da si operisan od stvarnosti kao da si sisao sa marsa, pa neznas trenutno stanje na zemlji

cuj za ljude koji su živjeli u pustinjama u srednjem vijeku, pa covjce zene sad su atraktivne i nema nista ljepse i izazovnije za muskarca za zene, nikakve kuce, vile u oblacima, bijesna auta , pare, nista se nemoze sporediti sa lijepom i atraktivnom zenom.
kako je njima bila draga zena u pustijnji tako je i nama sad muskarca draga zena u ovom vremenu, ma koliko ti sam sebe lagao, kad prodje pored tebe neka koja je izazovna do bola, same oci idu na nju htio ne htio :lol:

molim te te suplje price pricaj drugom a mene ne, ja sam musko a i ti si, i znas dobro sta pricam
Last edited by Smrcak15 on 03/05/2016 14:12, edited 1 time in total.
Towelie

#2691 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Isto tako su nekad ljudi verovali da atom NE MOZE biti na mnogo mesta istovremeno. :D
Towelie

#2692 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

irac300 wrote:Pa upravo ti stalno ponavljaš da se rajska zadovljstva ne mogu uspoređivati sa ovozemaljskim, i na kraju ispade da je sex najprivlačniji dio raja, još sa djevicama. Obećavanja nekakvog vječnog sexa sa djevicama je 1/1 primjer težnje za niskim strastima, kojima teže većina običnih smrtnika (čisto sumnjam da takvom načinu života teže Hugh Hefner ili Larry Flynt kojima se ona ženska stvar i zgadila koliko su ih mijenjali). Ali za ljude koji su živjeli u pustinjama u srednjem vijeku, gdje je za 99% lijepo žensko bila misaona imenica je sasvim odlična šarena laža da ih pridobiješ za svoje interese. Tako da njih razumijem, ali danas maštati o tome, jbg, meni to vuče na sexualnu devijaciju!
Ovaj prvi spoljasnji opis Dzeneta je za siroke narodne mase. Za one sa tananim dusama ima bolje. Mnogo bolje.
Smrcak15

#2693 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:
Ovaj prvi spoljasnji opis Dzeneta je za siroke narodne mase. Za one sa tananim dusama ima bolje. Mnogo bolje.
sta je za tebe to ljepse? :)

sta tebe privlaci?
Towelie

#2694 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Smrcak15 wrote:
Towelie wrote:
sta je za tebe to ljepse? :)

sta tebe privlaci?[/quoteali
pravi vjernici još više vole Allaha.'' (El-Bekare, 165)
skupljac_zeljeza

#2695 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

Pričato o jednom gajbu kao što je Ahiret je gubljenje vremena.
Džennet nije vrt s grožđem i hurmama, s bistrim potocima itd. Intenzivirano poređenje u metafori počiva na sličnosti dva konstituenta, ali ta sličnost nije u sastavu, u strukturi, već se radi o sličnosti po vrijednosti. To je temeljna odlika metafore koju uopće ne razumiju oni koji je doslovno shvaćaju: za njih Džennet nije metafora, već bašča u doslovnom smislu; za njih hurije (etimološki: krupnooke lijepe žene, što znači da je i ovo jezička i estetska metafora) nisu metafora za vrhunsko zadovoljstvo, već doslovno seksualnost i projekcija ljudske pohote; za njih svila i sav silni obećani nakit nisu metafora za osjećanje usrećenosti namijenjeno, možda, prvenstveno ženama, već je to za njih fizičko gizdanje itd. Zamislimo sebe na budućem svijetu odjevene u svilu, okružene krupnookim i pohotnim hurijama, sa srebrenim čašama u rukama, pokraj vrela i vodoskoka! Nema sumnje - to je prilično blijeda slika Dženneta, i vjernik treba da traži mnogo više: ono što je primjereno Božijoj bezgraničnoj Milosti i Dobroti, budući da se On, metaforički, često predstavlja imenima Milost i Dobrota.

http://balkanbosna.tripod.com/id77.html
Smrcak15

#2696 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:
dobro to se zna da je najbolja nagrada u Dzennetu gledanje u njegovo savrseno lijepo lice, i razgovor sa njim. to je vec poznato ali osim toga, sta?
nasa

#2697 Re: Svijet bez religija

Post by nasa »

Meni samo ide na zivce sto se lafo treba ibretiti pustinjskim snovima o stotinama naocitih djevica to oznaciti kao primitivno, nazadno, a danas isti nisu snovi vec stvarnost ...
e ako sve zajedno proglasimo primitivnim onda ocekujem invaziju na teme sise, guzice i sl. da im objasnite da su nazadni i da je vama naprednim muskarcima to jako bitno pitanje, mislim polozaj zena, prava i ostalo.

Aha hocete malo sutra, razumijete zasto oni lijepe te gologuze zene ili zasto se zensko tijelo i sexualnost koristi u ralicite svrhe pa tako su nekako i muslimanski intelektualci prelazili preko tumacenja o zenama, jes nije uredu ali eto presutice....
Towelie

#2698 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

nasa wrote:Meni samo ide na zivce sto se lafo treba ibretiti pustinjskim snovima o stotinama naocitih djevica to oznaciti kao primitivno, nazadno, a danas isti nisu snovi vec stvarnost ...
e ako sve zajedno proglasimo primitivnim onda ocekujem invaziju na teme sise, guzice i sl. da im objasnite da su nazadni i da je vama naprednim muskarcima to jako bitno pitanje, mislim polozaj zena, prava i ostalo.

Aha hocete malo sutra, razumijete zasto oni lijepe te gologuze zene ili zasto se zensko tijelo i sexualnost koristi u ralicite svrhe pa tako su nekako i muslimanski intelektualci prelazili preko tumacenja o zenama, jes nije uredu ali eto presutice....
Vidi nasa, niko nema nista protiv lepih zena sa velikim sisama,da se razumemo. :D Stvar je u tome da ima lepo i lepse.
Smrcak15

#2699 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

skupljac_zeljeza wrote:Pričato o jednom gajbu kao što je Ahiret je gubljenje vremena.
Džennet nije vrt s grožđem i hurmama, s bistrim potocima itd. Intenzivirano poređenje u metafori počiva na sličnosti dva konstituenta, ali ta sličnost nije u sastavu, u strukturi, već se radi o sličnosti po vrijednosti. To je temeljna odlika metafore koju uopće ne razumiju oni koji je doslovno shvaćaju: za njih Džennet nije metafora, već bašča u doslovnom smislu; za njih hurije (etimološki: krupnooke lijepe žene, što znači da je i ovo jezička i estetska metafora) nisu metafora za vrhunsko zadovoljstvo, već doslovno seksualnost i projekcija ljudske pohote; za njih svila i sav silni obećani nakit nisu metafora za osjećanje usrećenosti namijenjeno, možda, prvenstveno ženama, već je to za njih fizičko gizdanje itd. Zamislimo sebe na budućem svijetu odjevene u svilu, okružene krupnookim i pohotnim hurijama, sa srebrenim čašama u rukama, pokraj vrela i vodoskoka! Nema sumnje - to je prilično blijeda slika Dženneta, i vjernik treba da traži mnogo više: ono što je primjereno Božijoj bezgraničnoj Milosti i Dobroti, budući da se On, metaforički, često predstavlja imenima Milost i Dobrota.

http://balkanbosna.tripod.com/id77.html
Pričato o jednom gajbu kao što je Ahiret je gubljenje vremena.
pa kako moze biti gubljenje vremena prica o nasoj buducoj kuci (dzenetu ili dzehenemu)

nesto sto ti se radi o glavi, to je potpuno isto kao ona poslovica "selo gori a baba se ceslja"

pricati o ahiretu je nesto sto ti se radi o glavi, nesto sto itekako sa vjerskog stanovista covjek ce osjetiti na svojoj kozi posljedice nebrige za ahiretom

Džennet nije vrt s grožđem i hurmama,
pazi tekst je pomalo zbunjujuci

jer znamo svi da slicnost dzenneta i ovog svijeta je samo u imenima, znaci ista su imena ali sve ostalo je razlicito

naprimjer jabuka u dzennetu i na zemlji moze da izgleda isto ali razlika u okusu te iste jabuke je kao djecije igrace i svemirskog broda, ogromna razlika. Ali isto tako moze da izgleda i drukcije a razlika u okuss sigurno je ogromna.
Towelie

#2700 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Smrcak15 wrote:
Towelie wrote:
dobro to se zna da je najbolja nagrada u Dzennetu gledanje u njegovo savrseno lijepo lice, i razgovor sa njim. to je vec poznato ali osim toga, sta?
Posle ti vise nista ne treba. Verovatno ti je poznat onaj hadis gde covek udje na sekundu u Dzenet i zaboravi sve od Dunjaluckih lepota zbog kvalitativne razlike u iskustvu. E ovo je isto to,samo na vecem nivou.
Locked