Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
spreca

#2676 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: A ti pamtis sve, pa nekako od tih godina je i poceo raspad, sve je samo kulminiralo u 90tim. Ili mislis da je sve pocelo 90te :mrgreen: .
pocetak kraja je bio negdje ovdje

supercali

#2677 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

piupiu wrote:
:lol:

Jok, ja samo o makro-ekonomiji. :oops: :D :lol:

Ja sam gradsko čeljade. :(
Pa i ovo nabrojano je makro u odnosu na krampu i lopatu :)
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2678 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

Gojeni H wrote:Ne hvalim se da sam veliki poznavalac historije. A Srp Gazi ne znam sta znaci ni kako je dobilo ime. Reci?
Na tom mjestu je srpska vojska despota Lazarevića koji je bio turski vazal (obavezan da ratuje na strani Turaka i plaća im porez u zamjenu za vlast u svojoj zemlji, za one koji ne znaju) je pobijedila mongolsku hordu u jednoj od bitaka Otomanske vojske protiv Zlatne horde. U čast te pobjede to se mjesto zove Srp Gazi što znači srpski pobjednik. To sam nadovezao na ono što si napisao za prezimena.
Leons

#2679 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

supercali wrote:
Sta Franz Ferdinand?
Britanski bend
Sta historijska slavenska nacija?[/quote]

Franjo iliti bolje receno Kallay nije propagirao jednu naciju pod imenom bosanstva vec bosnjastva. AU agresivno pocinje promovisati naziv Bosnjak. :wink:
piupiu

#2680 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

spreca wrote: pocetak kraja je bio negdje ovdje
:thumbup:

I ja sam isto rekla - početak kraja - Gazimestan ... mislim da se neke stvari u životu dese stihijski, poklapanjem nekih slučajnosti ... ovaj lik je želio moć po cijenu tudjih života, on je prvi ufurao u politički vakuum i ispunio ga ... nažalost.
spreca

#2681 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

piupiu wrote:
Lajavikrelac wrote:imali su i traktor i priključke
Može jedno žensko pitanje? Šta su priključci? Je l' to struja, voda?
pih...kakva si ti seljanka pa neznas :oops: .....ja mislio ti i traktor znas voziti :lol: :lol:
Gojeni H

#2682 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

spreca wrote:
PeppermintSA wrote:
spreca wrote: Zato je selo jebalo jeza
Sela su hranila cijelu državu. Gdje su sela danas?
jesu hranili ali su ostali sirotinja......danas su sela male carsije po svim parametrima
Govorio im ja, dzaba ...
spreca

#2683 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

detroit-mercy wrote:
piupiu wrote:
Lajavikrelac wrote:imali su i traktor i priključke
sijacica, kosacica, tanirace, plugovi :mrgreen: a o selu raspravljas :mrgreen:
naka nek uci...mozda ce joj trebati :mrgreen: :lol:
spreca

#2684 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

Gojeni H wrote:
Govorio im ja, dzaba ...
Oni se sjecaju sela samo ono preko raspusta kad su dolazili kod nene i djeda :lol:
piupiu

#2685 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

spreca wrote:
detroit-mercy wrote:
piupiu wrote:
Imam paradajz na balkonu. I peršun. :D
supercali

#2686 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Pricam o austrijancima ne madjarima i benjaminu kalaju koji je u bih branio madjarske interese u austrougarskoj monarhiji u odnosu na slavene iz hrvatske i bih
detroit-mercy

#2687 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Ali Kemal wrote:
detroit-mercy wrote:Izvini, ali prethodnica svemu je bilo raspad SKJ, kada su republicka rukovodstva pocela da se razmimoilaze :mrgreen:, napustaju sjednice i sl. Pranje nogu je doslo kasnije, prvo su se drugovi popickali, precesto ispustas neke vazne istorijske dogadjaje ne znam zbog cega.
Tako je, ali ne znam sta zelis da kazes, sa akcenton na naslov teme?
Opaska je bila na racun toga da su za taj sunovrat ozbiljne civilizacije krive nacionalne stranke i pranje nogu u lavaboima, odnosno samo se njima isporucuje racun, dok ima nas koji jos pamtimo da su se prvo drugovi medjusobno raskantali pa onda dolaze ovi da zavrse sto su drugovi poceli :mrgreen: .
skupljac_zeljeza

#2688 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

piupiu wrote:

I ja sam isto rekla - početak kraja - Gazimestan ...

Ali je uvertira bila duža kako Šuvar priča. Šezdesetih Srbi počeli šuškati pa onda Hrvati sedamdesetih uzvratili Savkom i Tripalom, pa protesti na Kosovu početkom osamdesetih, pa razne knjige kao što je Draškovićev "Nož", pa Memorandum SANU i onda Gazimestan.
detroit-mercy

#2689 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
spreca wrote:
detroit-mercy wrote:

Step by step :mrgreen:
Gojeni H

#2690 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

piupiu wrote: Kad se kaže da su oni izgradili zemlju, oni su je bukvalno izgradili. A, izgradili su je jer je seljak navikao da radi, i ta prva generacija poslije rata je zapravo i bila generacija ljudi naviknutih na rad, ljudi sa sela, ljudi sa mentalitetom sagradi svojim rukama. I svaka im čast na tome. Generacijama im treba skidati kapu na onome što su napravili.

:kakoste:
Znas sta im je Jugoslavija dala za to? Zensko si, stid me ...
detroit-mercy

#2691 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

skupljac_zeljeza wrote:
piupiu wrote:

Ali je uvertira bila duža kako Šuvar priča. Šezdesetih Srbi počeli šuškati pa onda Hrvati sedamdesetih uzvratili Savkom i Tripalom, pa protesti na Kosovu početkom osamdesetih, pa razne knjige kao što je Draškovićev "Nož", pa Memorandum SANU i onda Gazimestan.
Selektivno gledanje na povijest zajednicke drzave.
supercali

#2692 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Gojeni H wrote:
piupiu wrote: Kad se kaže da su oni izgradili zemlju, oni su je bukvalno izgradili. A, izgradili su je jer je seljak navikao da radi, i ta prva generacija poslije rata je zapravo i bila generacija ljudi naviknutih na rad, ljudi sa sela, ljudi sa mentalitetom sagradi svojim rukama. I svaka im čast na tome. Generacijama im treba skidati kapu na onome što su napravili.

A ovaj sto je branio bih i ostao ziv je dobio?
Mozda jerina stvar vrijedna pomena je da te 4 godine racuna duplo u radni staz i certifikate
supercali

#2693 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

A mladi muslimani bili kulturno-umjetnicko drustvo?
spreca

#2694 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

skupljac_zeljeza wrote:
piupiu wrote:

ali sad je svima kriva samo islamska deklaracija.....kratka je pamet u naroda .....a mnogi idskutanti nisu tad bili ni rodjeni
Fudo387

#2695 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:

:lol:
spreca

#2696 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

piupiu wrote:
visak ce otkupiti ZZ Zadruga u Kalesiji po svojoj cijeni :lol: :lol: :lol: :lol:
piupiu

#2697 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Fudo, nemo' da si lan'o. :twisted: :D :lol:
spreca

#2698 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

Gojeni H wrote:

:thumbup: znamo i mi seljaci biti fino vaspitani :mrgreen: :lol:
Fudo387

#2699 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:Fudo, nemo' da si lan'o. :twisted: :D :lol:
Sekunda mi falila. :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#2700 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

spreca wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
piupiu wrote: :thumbup:

ali sad je svima kriva samo islamska deklaracija.....kratka je pamet u naroda .....a mnogi idskutanti nisu tad bili ni rodjeni
Niko ozbiljan od svjedoka raspada SFRJ ne spominje Islamsku deklaraciju. Mislim da je šega reći da je ičim utjecala na rastakanje Jugoslavije posebno što se Gligorov borio sa Alijom da ostane nekakva Jugoslavija.

http://www.slobodnaevropa.org/section/svjedoci/134.html
Post Reply