PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
- Averus
#2676 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja nisam gledao samo performanse nego i druge faktore, pa sam na osnovu toga napisao svoja mišljenja
Koga zanimaju detalji, ima vise na ovom linku: http://reddit.com/r/Amd/comments/4zxbjv ... mpact=true
Koga zanimaju detalji, ima vise na ovom linku: http://reddit.com/r/Amd/comments/4zxbjv ... mpact=true
- FasterThanLight
#2677 Re: PC gamerske konfiguracije
rx 480 nitro+ 4gb best buy, kratko i jasno 
- Averus
#2678 Re: PC gamerske konfiguracije
Ne mora značiti... Zavisi šta ciljaš.
Ako misliš koristiti grafičku godinu dana, pa kupiti novu - RX480 4GB ili RX470 4GB je top.
Ako hoćeš na malo duže staze (kao ja), bez 8GB nema smisla da kupuješ.
Također, vrlo je bitan detalj da li ćeš raditi overclock i da li planiraš u budućnosti crossfire.
Ta tvoja izjava je ravna onoj "ma najbolje kupi Golf4, najbolje auto", a neko ima pare za Kadetta, neko za Mercedesa E klasu
Ako ćemo gledati omjer (nominalna cijena : nominalne performanse), best buy je RX470 8GB
Ako misliš koristiti grafičku godinu dana, pa kupiti novu - RX480 4GB ili RX470 4GB je top.
Ako hoćeš na malo duže staze (kao ja), bez 8GB nema smisla da kupuješ.
Također, vrlo je bitan detalj da li ćeš raditi overclock i da li planiraš u budućnosti crossfire.
Ta tvoja izjava je ravna onoj "ma najbolje kupi Golf4, najbolje auto", a neko ima pare za Kadetta, neko za Mercedesa E klasu
Ako ćemo gledati omjer (nominalna cijena : nominalne performanse), best buy je RX470 8GB
- FasterThanLight
#2679 Re: PC gamerske konfiguracije
Averus wrote:Ako misliš koristiti grafičku godinu dana, pa kupiti novu - RX480 4GB ili RX470 4GB je top.

- Averus
#2680 Re: PC gamerske konfiguracije
Nemoj mi toga, ja se ovdje borim gifovima
- Plavo-bijeli
#2681 Re: PC gamerske konfiguracije
msi 470 8GB 559KMAverus wrote:
msi 480 8GB 580KM
et vidiš da nije best buy
best buy je asus 470 4GB 459km.
- Averus
#2682 Re: PC gamerske konfiguracije
Nisam naveo da ne komentarišem naše cijene, nego globala 
Kod nas, iskreno, ne vjerujem ni cijenama ni karticama, jer su većina prodavača poletjeli da ih postave kao "u prodaji", a nisu ih još ni naručili
Javi se bilo kome s PIK-a ili radnjama, svi će ti reći "stiže za 7/10/15/20 dana"
Kod nas, iskreno, ne vjerujem ni cijenama ni karticama, jer su većina prodavača poletjeli da ih postave kao "u prodaji", a nisu ih još ni naručili
Javi se bilo kome s PIK-a ili radnjama, svi će ti reći "stiže za 7/10/15/20 dana"
- hopi
#2683 Re: PC gamerske konfiguracije
izgleda da mi je matična pri kraju, tj pregrijava se
kada je pod opterećenjem dostiže oko 95stepeni, i pišti pa sam privremeno riješio problem detaljnim čišćenjem od prašine i tako spustio koji stepen. Sva rješenje na interneta se svode na neispravan senzor za temp. ali to kod mene nije sigurno jer se desna strana kućišta usije, ventilatori vreo zrak izbacuju. Uglavnom šta predlažete šta mi je nabjolje, zamjeniti samo ploču ili i proc. možda preći na intela, koliko vidim nema ništa interesantno od amd-a, ovaj 8300 je isti ko kod mene samo +2 jezgre, inače se ovaj trenutno proc (FX 6300) pravo žilavo drži, ne zapinje u igrama, mulstitasking, video obrada fino ide. ostalo:
mb gigabyte 970a ds-3
fx 6300, ati radeon r7 265 2gb, 2x4gb ddr3, 2x1TB +ssd
kada je pod opterećenjem dostiže oko 95stepeni, i pišti pa sam privremeno riješio problem detaljnim čišćenjem od prašine i tako spustio koji stepen. Sva rješenje na interneta se svode na neispravan senzor za temp. ali to kod mene nije sigurno jer se desna strana kućišta usije, ventilatori vreo zrak izbacuju. Uglavnom šta predlažete šta mi je nabjolje, zamjeniti samo ploču ili i proc. možda preći na intela, koliko vidim nema ništa interesantno od amd-a, ovaj 8300 je isti ko kod mene samo +2 jezgre, inače se ovaj trenutno proc (FX 6300) pravo žilavo drži, ne zapinje u igrama, mulstitasking, video obrada fino ide. ostalo:
mb gigabyte 970a ds-3
-
super_bayern
#2684 Re: PC gamerske konfiguracije
e nek su te zaebali za procesor kad ne znas pravi klub izabratihopi wrote:izgleda da mi je matična pri kraju, tj pregrijava se
mb gigabyte 970a ds-3
ot: ja bih mijenjao oboje
- aditon
#2685 Re: PC gamerske konfiguracije
od svih AMD procesora, ti uzeo 6300? Ne znam s koliko raspolažeš novca, ali ako češ kupovati nove komponente i držati se amd-a, onda svakako 8350/8370 eventualno iako u ovoj drugoj situaciji češ ustvari platiti samo više za praktično isti procesor. Seriju 9 nemoj uzimati uopšte. Ploču novu možeš naći s AM3+ socketom npr za 180KM Asus M5A97 R2.0 dok je pomenuti procesor oko 300-350 KM.
Otprilike za istu cijenu možeš uzeti i i skylake 6500 i5, uz adekvatnu ploču ali ovdje sam iskopaj šta ti odgovara
Otprilike za istu cijenu možeš uzeti i i skylake 6500 i5, uz adekvatnu ploču ali ovdje sam iskopaj šta ti odgovara
- Qler
#2686 Re: PC gamerske konfiguracije
Kod mene 8350 i super sam zadovoljan. Performance per buck
odlican omjer 
- aditon
#2687 Re: PC gamerske konfiguracije
ja imam iskustva i s intel-om i amd-om. U svakodnevnom životu korištenja računara razlike aposlutno nema. Razlika se očituje u korist intela kod složenijih i zahtjevnijih procesorskih radnji koje ruku na srce 99% ljudi niti koristi niti zna da koristi. Najveća razlika između ova dva brenda je ustvari u cijeni. Naravno, žestoki pobornici intela če sada ovdje osuti paljbu po ovom postu ali nema potreba za tim. Te iste pozivam da se malo upoznaju s AMD-om u praksi prije nego išta kažu a ne samo da prepričavaju rekla-kazala 
- Averus
#2688 Re: PC gamerske konfiguracije
Slažem se
Razlike između AMD i Intel primjete administratori i poneki power user. Svi ostali samo seru da bi ispali pametniji...
Imao sam kroz život manje-više 10 intel i 10 amd procesora, pa mogu odgovorno tvrditi da u day-to-day upotrebi zaista nema velike razlike.
Štaviše, kad se uzme u obzir i gaming, veoma mali je broj osoba koje će primjetiti razliku.
Ovdje ne pričam o brojevima i statistici (FPS, temperature, itd.) nego o "osjećaju" pri upotrebi.
Razlike između AMD i Intel primjete administratori i poneki power user. Svi ostali samo seru da bi ispali pametniji...
Imao sam kroz život manje-više 10 intel i 10 amd procesora, pa mogu odgovorno tvrditi da u day-to-day upotrebi zaista nema velike razlike.
Štaviše, kad se uzme u obzir i gaming, veoma mali je broj osoba koje će primjetiti razliku.
Ovdje ne pričam o brojevima i statistici (FPS, temperature, itd.) nego o "osjećaju" pri upotrebi.
- ferratilis
#2689 Re: PC gamerske konfiguracije
Bas sad kontam, nikad u zivotu nisam imao racunar sa AMD procesorom ili grafom. Mislim da nije u pitanju kvalitet, vec jednostavno Intel i nvidia imaju agresivan marketing. Nemojte zaboravit onaj skandal od prije par godina sa nvidiiom, kad su placali developerima da prave igre koje bolje rade na njhovim karticama. Smijem se kladit da i sad to rade.
Kako god, tehnologija je potpuno ista, sve komponente kupuju od najvece semiconductor kompanije na svijetu - Foxconn. Kad uzmete u obzir drajvere, marketing i tajne sastanke sa developerima, tu nastaju razlike.
Kako god, tehnologija je potpuno ista, sve komponente kupuju od najvece semiconductor kompanije na svijetu - Foxconn. Kad uzmete u obzir drajvere, marketing i tajne sastanke sa developerima, tu nastaju razlike.
- joyjoy
#2690 Re: PC gamerske konfiguracije
Averus wrote:Slažem se
Slažem se , za gaming razlike su apsolutno minimalne , ali marketing je čudo i mnogi (tu sam i ja garant) će "navalit" na ZEN (kad se pojavi) ono totalno bezze , spadam u kategoriju i to koja jako malo gejma i u stanju odereći se mnogih životnih potrebština na uštrb gaminga a jedva da šta i poigram.
Intel je cc 13% bolji , ali u photoshpu je bolji 400% itd itd u winzip u amd je bolji 40% ali ko to gleda.
- Qler
#2691 Re: PC gamerske konfiguracije
Moj zadnji Intel je bio P4 Willamate
od tada samo AMD.. a sa GPU-ovima sam sarao... performance gain mi ne opravdava razliku u parama kod intela, pogotovo sto ne gledam u fps da je bolje... nvidia me nervira malo sad sto sve je licencirano, dok amd sve opensourca...
- hopi
#2692 Re: PC gamerske konfiguracije
da, uzeo sam 6300, ali u 11 mjesecu 2013. I sada je sasvim dobar, ako hoću malo da apgrejdam pc ne znam koji amd donosi neki napredak, ovaj 8xxx samo dobivam +2 jezgre, onda ću vjerovatno uzeti samo novu am3+ ploču.aditon wrote:od svih AMD procesora, ti uzeo 6300? Ne znam s koliko raspolažeš novca, ali ako češ kupovati nove komponente i držati se amd-a, onda svakako 8350/8370 eventualno iako u ovoj drugoj situaciji češ ustvari platiti samo više za praktično isti procesor. Seriju 9 nemoj uzimati uopšte. Ploču novu možeš naći s AM3+ socketom npr za 180KM Asus M5A97 R2.0 dok je pomenuti procesor oko 300-350 KM.
-
Bavarac94
#2693 Re: PC gamerske konfiguracije
Raja, dali je bitno da se Production Number sa RAM memorije podudara sa onom koja se nalazi na listi podrzanih RAM memorija za maticnu plocu?
- Qler
#2694 Re: PC gamerske konfiguracije
Mislim da nije.
Nego da se "pohvalim"
pošto imam jedan hdd od 320GB gdje mi je user folder, vremenom, tj. godinama on se napunio i došlo vrijeme da se mijenja. Neki dan kupim baracudu od 500GB i sinoc kloniram disk, ne dodijelim mu nikakvo slovo i veceras rastavim kucite, iskopcam stari disk, spojim novi, upalim racunar, win 10 kaze nema mi mog foldera, fino disk managment, assign letter, dodijelim mu kao starom D slovo i evo ga, kao da nikad nista nije dirano... radi ko doxa.
Nego da se "pohvalim"
- Plavo-bijeli
#2695 Re: PC gamerske konfiguracije
A što nisi zadržao i stari HDD?
-
Mr.Who
#2696 Re: PC gamerske konfiguracije
Koliko bi vrijedila slj. konfa:
i5 2400
Lenovo matična 1155
8GB RAM (novo)
128GB SSD Sand disk (novo)
ASUS nvidia 660 GTX Ti 2 GB Direct Cu
Thermaltake 530W Smart SE (novo)
Thermaltake neko kućište
Ovo pod novo sam stavio komponente koje su stare 1-2 mjeseca.
i5 2400
Lenovo matična 1155
8GB RAM (novo)
128GB SSD Sand disk (novo)
ASUS nvidia 660 GTX Ti 2 GB Direct Cu
Thermaltake 530W Smart SE (novo)
Thermaltake neko kućište
Ovo pod novo sam stavio komponente koje su stare 1-2 mjeseca.
- Averus
#2697 Re: PC gamerske konfiguracije
Da li da uzmem MSI GTX 1060 6GT?
Ili da čekam ASUS Dual, Strix ili Gaming X?
- Qler
#2698 Re: PC gamerske konfiguracije
Nemam slobodnih sata portova... Tu sam se preracunao, nabavio dva diska po 500GBPlavo-bijeli wrote:A što nisi zadržao i stari HDD?
-
caseytron
#2699 Re: PC gamerske konfiguracije
Drug uzeo G1 prezadovoljan, tako da nema razloga da ta MSI ne ispuni ocekivanja.Averus wrote:Da li da uzmem MSI GTX 1060 6GT?
-
DonieBrasco
#2700 Re: PC gamerske konfiguracije
Pozdrav raja novi sam na forumu, dugo pratim sta pisete pa sam odlucio da se pridruzim.
Uskoro planiram da sastavim novi PC jer ovaj trenutni koji koristim je star 6-7. godina, dobro me sluzi, ima tu i tamo problema ali je OK. Planirao sam da kupim novije, kvalitetnije djelove, mozda i malo jace nego sto mi treba jer zelim da me i ovaj novi sluzi dugi niz godina, sem toga ova tehnologija napreduje sve je postalo zahtjevnije.
Konfiguracija:
Maticna ploca - Asus H170 Pro Gaming
CPU - i5 6600 skylake
RAM - 2x4 ili 2x8 DDR4 (2133mhz)
SSD - Samsung EVO 850 - 250 GB
GPU - nisam jos odlucio
*Napajanje jos nisam odlucio ali tu cu ici sa provjerenim brendom mislim da ce 500-550 W biti sasvim dovoljno.
Razlog sto sam izabrao H170 chipset je jer necu raditi overclocking samim time procesor nije "K" verzija, također mislim da je previse ici na i7 ,SLI podrske nema i ne treba mi. Maticna ploca podrzava RAID, ima M2 slot, dovoljan broj SATA za buduce diskove ako budem dodavao, audio - supreme je prepoznatljiv kvalitet, uglavnom odlicna je za bilo kojeg korisnika.
Sta vi mislite o ovoj konfiguraciji, da li je previse, da negdje smanjim - drugo pojacam ? Neki drugi prijedlog, sugestija ?
Uskoro planiram da sastavim novi PC jer ovaj trenutni koji koristim je star 6-7. godina, dobro me sluzi, ima tu i tamo problema ali je OK. Planirao sam da kupim novije, kvalitetnije djelove, mozda i malo jace nego sto mi treba jer zelim da me i ovaj novi sluzi dugi niz godina, sem toga ova tehnologija napreduje sve je postalo zahtjevnije.
Konfiguracija:
Maticna ploca - Asus H170 Pro Gaming
CPU - i5 6600 skylake
RAM - 2x4 ili 2x8 DDR4 (2133mhz)
SSD - Samsung EVO 850 - 250 GB
GPU - nisam jos odlucio
*Napajanje jos nisam odlucio ali tu cu ici sa provjerenim brendom mislim da ce 500-550 W biti sasvim dovoljno.
Razlog sto sam izabrao H170 chipset je jer necu raditi overclocking samim time procesor nije "K" verzija, također mislim da je previse ici na i7 ,SLI podrske nema i ne treba mi. Maticna ploca podrzava RAID, ima M2 slot, dovoljan broj SATA za buduce diskove ako budem dodavao, audio - supreme je prepoznatljiv kvalitet, uglavnom odlicna je za bilo kojeg korisnika.
Sta vi mislite o ovoj konfiguraciji, da li je previse, da negdje smanjim - drugo pojacam ? Neki drugi prijedlog, sugestija ?