Bilo mu ceif.ate wrote:Ima jos jedno pitanje:
Da li je Bog kada je stvarao duse znao koja ce u Dzenet a koja u Dzehenem ?
Naravno da je znao, jer je (iz pozicije vjernika) svemoguc.
Ali zasto ih je onda uposte stvarao ?
Zašto je potrebna religija?
- apsidejzi
#2676 Re: Zašto je potrebna religija?
- apsidejzi
#2677 Re: Zašto je potrebna religija?
Zna. Mozes, ali neces. Sutra mozes klanjati sabah. Mozes li? Hoces li?nemezis wrote:Zna li bog sada sta ću ja uraditi sutra? Ako zna, mogu li ja uraditi drugačije?Chagalj wrote:nemezis wrote:Ali ti reče da je bog znao još prije nego što je stvorio dušu (koju je stvorio prije našeg rodjenja) sta ce ta duša izabrati. Dakle duša (ne mi kao osobe) nije mogla izabrati ništa osim onoga što je bog znao. A posto je bog stvorio dušu, ona bira onako kako je bog stvorio da bira.ti si dusa, koja koristi tvoje tijelo kao prevozno sredstvo u materijalnom svijetu.Dakle duša (ne mi kao osobe) nije mogla izabrati ništa osim onoga što je bog znao.
jer da je dusa izabrala nesto sto Bog nije znao, onda bi to bila falinka Boga i nebi bio sveznajuci. zato ti biras sta hoces, ali to biranje ulazi u bozije sveznanje, stagod da izabares to Bog zna.Dakle duša (ne mi kao osobe) nije mogla izabrati ništa osim onoga što je bog znao.
ne, nego biras sta hoces a to Bog zna sta ces izabrati. a ne da kontas, ja to biram zato sto tako stoji u bozijem sveznanju.A posto je bog stvorio dušu, ona bira onako kako je bog stvorio da bira
dusa izabrala da bude pod slobodnom voljom, da bude iskusavana pa da bude nagradjena ili kaznjena.Kako je sada čovjek stvoren da bira kada si ranije rekao da je naša duša birala kakvi ćemo mi biti?
-
nemezis
#2679 Re: Zašto je potrebna religija?
Kako mogu ali neću?apsidejzi wrote:Zna. Mozes, ali neces. Sutra mozes klanjati sabah. Mozes li? Hoces li?nemezis wrote:Zna li bog sada sta ću ja uraditi sutra? Ako zna, mogu li ja uraditi drugačije?Chagalj wrote: ti si dusa, koja koristi tvoje tijelo kao prevozno sredstvo u materijalnom svijetu.
jer da je dusa izabrala nesto sto Bog nije znao, onda bi to bila falinka Boga i nebi bio sveznajuci. zato ti biras sta hoces, ali to biranje ulazi u bozije sveznanje, stagod da izabares to Bog zna.
ne, nego biras sta hoces a to Bog zna sta ces izabrati. a ne da kontas, ja to biram zato sto tako stoji u bozijem sveznanju.
dusa izabrala da bude pod slobodnom voljom, da bude iskusavana pa da bude nagradjena ili kaznjena.
-
m_l
#2680 Re: Zašto je potrebna religija?
Naravno da mozes, ali neces, ne zelis! 
- Towelie
#2681 Re: Zašto je potrebna religija?
Na isti nacin kao sto mozes da prosetas go centrom grada, ali to ne zelis. Dakle, opcija je prisutna, ali nedostaje htenje.Kako mogu ali neću?
-
nemezis
#2682 Re: Zašto je potrebna religija?
Ako ja uradim drugačije, sta je za izjavom da bog sada zna sta ću uraditi. Ako zna, kako mogu uraditi drugačije?m_l wrote:Naravno da mozes, ali neces, ne zelis!
-
nemezis
#2683 Re: Zašto je potrebna religija?
Ali bog je to znao i prije hiljadu godina kada ja nisam ni postojao. Kakvo htijenje je u pitanju kada ne postojiš?Towelie wrote:Na isti nacin kao sto mozes da prosetas go centrom grada, ali to ne zelis. Dakle, opcija je prisutna, ali nedostaje htenje.Kako mogu ali neću?
- Towelie
#2684 Re: Zašto je potrebna religija?
Tvoje htenje, danas. To sto je Bog znao tvoj izbor eonima ranije ne znaci da ti danas nemas slobodu volje da nesto uradis/ne uradis. Recimo da napises odgovor na ovaj post.nemezis wrote:Ali bog je to znao i prije hiljadu godina kada ja nisam ni postojao. Kakvo htijenje je u pitanju kada ne postojiš?Towelie wrote:Na isti nacin kao sto mozes da prosetas go centrom grada, ali to ne zelis. Dakle, opcija je prisutna, ali nedostaje htenje.Kako mogu ali neću?
-
Chagalj
#2685 Re: Zašto je potrebna religija?
zna, kad bi uradio nesto sto bog nezna to nije bozije da nezna stvari, jedno od njegovih imena jeste i to da je sveznajuci.nemezis wrote: Zna li bog sada sta ću ja uraditi sutra? Ako zna, mogu li ja uraditi drugačije?
tako da ti nemozes uraditi nesto sto nije u njegovom znanju.
-
Chagalj
#2686 Re: Zašto je potrebna religija?
stvorio da bi ukazao svoju milostate wrote:Ima jos jedno pitanje:
Ali zasto ih je onda uposte stvarao?
-
nemezis
#2687 Re: Zašto je potrebna religija?
Kako ja mogu uraditi drugačije ako je on prije hiljadu godina znao sta ću uraditi? Dakle, ja ću uraditi to sto je on znao, jer ako uradim drugačije, njegovo znanje nije bilo ispravno.Towelie wrote:Tvoje htenje, danas. To sto je Bog znao tvoj izbor eonima ranije ne znaci da ti danas nemas slobodu volje da nesto uradis/ne uradis. Recimo da napises odgovor na ovaj post.nemezis wrote:Ali bog je to znao i prije hiljadu godina kada ja nisam ni postojao. Kakvo htijenje je u pitanju kada ne postojiš?Towelie wrote: Na isti nacin kao sto mozes da prosetas go centrom grada, ali to ne zelis. Dakle, opcija je prisutna, ali nedostaje htenje.
-
nemezis
#2688 Re: Zašto je potrebna religija?
Pa to i kažem, ne mogu uraditi sta ja hoću nego ono sto on vec zna. Ako bih uradio drugačije, on ne bi bio sveznajući.Chagalj wrote:zna, kad bi uradio nesto sto bog nezna to nije bozije da nezna stvari, jedno od njegovih imena jeste i to da je sveznajuci.nemezis wrote: Zna li bog sada sta ću ja uraditi sutra? Ako zna, mogu li ja uraditi drugačije?
tako da ti nemozes uraditi nesto sto nije u njegovom znanju.
-
nemezis
#2689 Re: Zašto je potrebna religija?
Kome milost ako jos nisu stvoreni? Dakle nesto ne postoji i on to nesto stvori da bi mu pokazao milost. Prije stvaranja, milost je besmislen pojam.Chagalj wrote:stvorio da bi ukazao svoju milostate wrote:Ima jos jedno pitanje:
- Towelie
#2690 Re: Zašto je potrebna religija?
Recimo ovako, ti krenes sad do frizidera da uzmes paradajz. Dodjes, otvoris vrata i predomislis se i uzmes krastavac. Tu se manifestovala tvoja slobodna volja jer si imao nakanu da uradis jedno, a onda si uradio drugo jer imas izbor. Ono sto Bog iz svog apsolutnog znanja zna jeste da ces ti promeniti svoju odluku na osnovu slobodne volje, te je On od pocetka znao da ces ti uzeti krastavac, a ne paradajz. On ti nije naterao da uradis jedno ili drugo, ali je znao sta ces uciniti.Kako ja mogu uraditi drugačije ako je on prije hiljadu godina znao sta ću uraditi? Dakle, ja ću uraditi to sto je on znao, jer ako uradim drugačije, njegovo znanje nije bilo ispravno.
-
m_l
#2691 Re: Zašto je potrebna religija?
Sta god da uradis, On zna.nemezis wrote:Ako ja uradim drugačije, sta je za izjavom da bog sada zna sta ću uraditi. Ako zna, kako mogu uraditi drugačije?m_l wrote:Naravno da mozes, ali neces, ne zelis!
Vidi, ti i kao ateista imas mogucnost izbora, mehanizme pomocu kojih mozes zivjeti pozitivno/negativno. Dragi Bog je svakom covjeku ugradio savjest kao korektor za dobro i zlo. Biras da li biti alkoholicar ili ne, da li konzumirati drogu ili ne. Uzimam za primjere extreme, a ovo mozes primjeniti za bilo koju trivijalnu stvar.
Kada spoznas, odnosno prihvatis da je Bog Kreator i Gospodar svega, stvari se puno ne mijenjaju ako si bio pozitiva. Zato se u islamu i kaze da je najbolji u dzahilijetu, najbolji i u islamu. Tada dolazis samo na jedan drugi nivo.
Ono sto Bog odredjuje jeste: kada cemo se roditi, ko ce nas roditi, gdje cemo se roditi, koga cemo u zivotu upoznati...
Da li cemo zivjeti, kako cemo zivjeti, da li cemo vjerovati u Njega, i ako vjerujemo koliko cemo postovati Njegove propise - to sve nam je ostavljeno da radimo po slobodnoj volji. Znaci, nista nije pod moranje. Eh sad, posto nijedan covjek nije ostrvo za sebe, imamo obavezu, osim prema sebi, prema porodici, rodbini, prijateljima, sunarodnjacima, znanim i neznanim...Jednostavno, treba zivjeti, a zivot nije prava linija, neke stvari ne ovise o nama. U tim medjuljudskim odnosima dolazi do mnogih iskusenja. Npr. desi se udes, ali ne tvojom krivicom, vec osobe X, iz nekog razloga, za tebe nebitno, ali ti nisi mogao izbjeci taj sudar, za tebe je sudjeno da se desi jer nije bilo do tebe vec do vozaca X; kada dodjes na intervju za posao nikada ne znas kakav te poslodavac ocekuje, kakve neugodnosti mozes dozivjeti, a isto tako moze sve da bude i ok.
Et', laicko, pojednostavljeno, objasnjenje pitanja Bozijeg odredjenja, volje...
-
Chagalj
#2692 Re: Zašto je potrebna religija?
pa upravo zato smo ui stvoreni, sto je nas stvarac, Bog , milostiv sam od sebe, ali nije imao kome da tu milost iskaze stvorio nas da bi nam je ukazaonemezis wrote:Kome milost ako jos nisu stvoreni? Dakle nesto ne postoji i on to nesto stvori da bi mu pokazao milost. Prije stvaranja, milost je besmislen pojam.Chagalj wrote:stvorio da bi ukazao svoju milostate wrote:Ima jos jedno pitanje:
Poslanik Muhammed je rekao: 'Kada vi ne biste griješili, Allah bi, dž.š., stvorio narod koji griješi, pa bi im praštao.'" Bilježi ga Muslim u svom Sahihu, kao i Tirmizi.
-
Chagalj
#2693 Re: Zašto je potrebna religija?
vrlo jednostavno za razumjeti ali izgleda nekima je tesko to shvatiti ovdjeTowelie wrote:Recimo ovako, ti krenes sad do frizidera da uzmes paradajz. Dodjes, otvoris vrata i predomislis se i uzmes krastavac. Tu se manifestovala tvoja slobodna volja jer si imao nakanu da uradis jedno, a onda si uradio drugo jer imas izbor. Ono sto Bog iz svog apsolutnog znanja zna jeste da ces ti promeniti svoju odluku na osnovu slobodne volje, te je On od pocetka znao da ces ti uzeti krastavac, a ne paradajz. On ti nije naterao da uradis jedno ili drugo, ali je znao sta ces uciniti.Kako ja mogu uraditi drugačije ako je on prije hiljadu godina znao sta ću uraditi? Dakle, ja ću uraditi to sto je on znao, jer ako uradim drugačije, njegovo znanje nije bilo ispravno.
-
Lopov-eliminator
#2694 Re: Zašto je potrebna religija?
Jedan od 6 imanskih farzova.
VE BIL-KADERI HAJRIHI VE ŠERRIHI MINELLAHI TE'ALA - vjerovati da sve što se događa biva Allahovom voljom i određenjem
VE BIL-KADERI HAJRIHI VE ŠERRIHI MINELLAHI TE'ALA - vjerovati da sve što se događa biva Allahovom voljom i određenjem
- Towelie
#2695 Re: Zašto je potrebna religija?
Treba znati razumeti ovaj imanski sart.Lopov-eliminator wrote:Jedan od 6 imanskih farzova.
-
nemezis
#2696 Re: Zašto je potrebna religija?
Ali ja nisam mogao ni uzeti paradajz jer je bog znao da ću uzeti krastavac. Da sam uzeo paradajz, bog ne bi bio sveznajući. Poenta je da je on znao da ću uzeti krastavac i ja nemam izbora, sve moje odluke su privid slobodne volje.Towelie wrote:Recimo ovako, ti krenes sad do frizidera da uzmes paradajz. Dodjes, otvoris vrata i predomislis se i uzmes krastavac. Tu se manifestovala tvoja slobodna volja jer si imao nakanu da uradis jedno, a onda si uradio drugo jer imas izbor. Ono sto Bog iz svog apsolutnog znanja zna jeste da ces ti promeniti svoju odluku na osnovu slobodne volje, te je On od pocetka znao da ces ti uzeti krastavac, a ne paradajz. On ti nije naterao da uradis jedno ili drugo, ali je znao sta ces uciniti.Kako ja mogu uraditi drugačije ako je on prije hiljadu godina znao sta ću uraditi? Dakle, ja ću uraditi to sto je on znao, jer ako uradim drugačije, njegovo znanje nije bilo ispravno.
-
nemezis
#2697 Re: Zašto je potrebna religija?
Poenta je da ako bog zna da će sutra biti udes, taj udes se ne može izbjeći jer u suprotnom bog ne bi bio sveznajuci. Ako sada, ovog momenta, bog zna da li će osoba X, koja će biti rođena sutra, uraditi nešto za 30 godina, ta osoba će za 30 godina to i uraditi. Neko ce tada njoj reci da je to njena odluka ali mi sada sa ove pozicije vidimo da to nije odluka jer sada bog zna sta ce ta osoba uraditi.m_l wrote:Sta god da uradis, On zna.nemezis wrote:Ako ja uradim drugačije, sta je za izjavom da bog sada zna sta ću uraditi. Ako zna, kako mogu uraditi drugačije?m_l wrote:Naravno da mozes, ali neces, ne zelis!
Vidi, ti i kao ateista imas mogucnost izbora, mehanizme pomocu kojih mozes zivjeti pozitivno/negativno. Dragi Bog je svakom covjeku ugradio savjest kao korektor za dobro i zlo. Biras da li biti alkoholicar ili ne, da li konzumirati drogu ili ne. Uzimam za primjere extreme, a ovo mozes primjeniti za bilo koju trivijalnu stvar.
Kada spoznas, odnosno prihvatis da je Bog Kreator i Gospodar svega, stvari se puno ne mijenjaju ako si bio pozitiva. Zato se u islamu i kaze da je najbolji u dzahilijetu, najbolji i u islamu. Tada dolazis samo na jedan drugi nivo.
Ono sto Bog odredjuje jeste: kada cemo se roditi, ko ce nas roditi, gdje cemo se roditi, koga cemo u zivotu upoznati...
Da li cemo zivjeti, kako cemo zivjeti, da li cemo vjerovati u Njega, i ako vjerujemo koliko cemo postovati Njegove propise - to sve nam je ostavljeno da radimo po slobodnoj volji. Znaci, nista nije pod moranje. Eh sad, posto nijedan covjek nije ostrvo za sebe, imamo obavezu, osim prema sebi, prema porodici, rodbini, prijateljima, sunarodnjacima, znanim i neznanim...Jednostavno, treba zivjeti, a zivot nije prava linija, neke stvari ne ovise o nama. U tim medjuljudskim odnosima dolazi do mnogih iskusenja. Npr. desi se udes, ali ne tvojom krivicom, vec osobe X, iz nekog razloga, za tebe nebitno, ali ti nisi mogao izbjeci taj sudar, za tebe je sudjeno da se desi jer nije bilo do tebe vec do vozaca X; kada dodjes na intervju za posao nikada ne znas kakav te poslodavac ocekuje, kakve neugodnosti mozes dozivjeti, a isto tako moze sve da bude i ok.
Et', laicko, pojednostavljeno, objasnjenje pitanja Bozijeg odredjenja, volje...
-
nemezis
#2698 Re: Zašto je potrebna religija?
Priča je bila o razlogu stvaranja. Ako nas nije bilo, ne može razlog biti milost prema nama, jer ne postojimo, nego jedino potreba boga da pokazuje nekome milost. Međutim, bog ne može imati potrebu, inače ne bi bio bog.Chagalj wrote:pa upravo zato smo ui stvoreni, sto je nas stvarac, Bog , milostiv sam od sebe, ali nije imao kome da tu milost iskaze stvorio nas da bi nam je ukazaonemezis wrote:Kome milost ako jos nisu stvoreni? Dakle nesto ne postoji i on to nesto stvori da bi mu pokazao milost. Prije stvaranja, milost je besmislen pojam.Chagalj wrote: stvorio da bi ukazao svoju milost
Poslanik Muhammed je rekao: 'Kada vi ne biste griješili, Allah bi, dž.š., stvorio narod koji griješi, pa bi im praštao.'" Bilježi ga Muslim u svom Sahihu, kao i Tirmizi.
-
nemezis
#2699 Re: Zašto je potrebna religija?
Je li bog znao da ću uzeti krastavac? Ako jeste, kako sam ja mogao uzeti paradajz?Chagalj wrote:vrlo jednostavno za razumjeti ali izgleda nekima je tesko to shvatiti ovdjeTowelie wrote:Recimo ovako, ti krenes sad do frizidera da uzmes paradajz. Dodjes, otvoris vrata i predomislis se i uzmes krastavac. Tu se manifestovala tvoja slobodna volja jer si imao nakanu da uradis jedno, a onda si uradio drugo jer imas izbor. Ono sto Bog iz svog apsolutnog znanja zna jeste da ces ti promeniti svoju odluku na osnovu slobodne volje, te je On od pocetka znao da ces ti uzeti krastavac, a ne paradajz. On ti nije naterao da uradis jedno ili drugo, ali je znao sta ces uciniti.Kako ja mogu uraditi drugačije ako je on prije hiljadu godina znao sta ću uraditi? Dakle, ja ću uraditi to sto je on znao, jer ako uradim drugačije, njegovo znanje nije bilo ispravno.
- harač
#2700 Re: Zašto je potrebna religija?
good one. također ideja da je milost uvođenje nekog bića u život koji će provesti u siromaštvu, bolesti, mučenju, boli, agoniji i poniženju - a što je sudbina miliona ljudi trećeg svijeta (da čak tu i ne ubrajamo ratove, prirodne nepogode i sl.) - je ideja koja nije ozbiljnanemezis wrote:Ako nas nije bilo, ne može razlog biti milost prema nama, jer ne postojimo, nego jedino potreba boga da pokazuje nekome milost. Međutim, bog ne može imati potrebu, inače ne bi bio bog.