Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kerima1

#2676 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kerima1 »

kritichar wrote:
kerima1 wrote:Kriticaru da nisi ti taj sa zgrade sto klanja,nesto plaho branis 'coeka :lol:
Da sam, koliko bi samo dobrih djela pokupio od gibeta.
Jasta bi.Ljudi realno govore bez ikakve namjere da se ocni taj sa krova.A drugo je sto neko namjerno radi neek stvari ne bi li ga ko otraco,ko eto ocistii ce ga od losh djela koje je na drugi nacin nakupio.
Budi hrabar i pozeli da niko tvoje griehe ne preuzme,nego sam se suoci sa istima.
Izvinjavam se na spamanju teme:)
Tigar1

#2677 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Tigar1 »

Namaz je obaveza punoljetnog muslimana. Ipak treba biti racionalan.

Ja sam trenirao u klubu tae kwon do, sada davne 1996 (isti su vodili likovi bliski današnjim selefijama). Kraj treninga je padao tamam pred ikindiju namaz te su oni tražili da se ostaje na namazu i da se klanja tu na istom parketu (školska sala srednje škole) gdje smo prije toga nas četrdesetak trčali, znojili se, po neki i krvarili zbog razbijenog nosa ili kojekakve posjekotinice (udarac stopalom, nokat, ruka itd).

Ja nisam htio ostajati tu nego bih pođi kući, istuširaj se tamo i obavi namaz. Mislio sam i tada, a mislim i sada da je praktičnije i bolje za cjelokupnu higijenu ne klanjati na tom istom mjestu gdje se maločas treniralo.

Primjer drugi kad sam radio na farmi goveda čiji je vlasnik čovjek katoličke vjere te je više od pola radnika također katolici. Ramazanski post je bio težak baš zbog teškog fizičkog rada ali Elhamdulillah moglo se. Što se tiče namaza redovno mi je prolazilo podne koje bih naklanjaj kad stignem kući. Prostorije na farmi za namaz naravno nije bilo, kao ni prikladnog smještaja, kud god radnici sa čizmama prođu ili cipelama nije čisto... a nakon svih porođaja, telenja, osjemenjavanja, terapiranja životinja uvijek je odjeća bila ako ništa od mirisa antibiotika ili đubra životinja te sam smatrao kako je bolje doći kući te obaviti namaz poslije radnog vremena lijepo kući, tuširanje.

A Allah dž.š. najbolje zna, i nadam se Njegovoj milosti da su mi ti namazi kabul.
ABH017

#2678 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

skafiskafsnjak wrote:
ABH017 wrote:Najčišća dobra djela, koja čovjek može da uradi, su ona za koja zna samo on i Allah.
Sve ono sa čim se čovjek pohvali, gubi vrijednost i smisao. Ispada da čovjek to radi da bi ga neko vidio, da bi neko rekao "vidi kako je on dobar čovjek, vjernik". A onda to djelo nije u ime Allaha, nego u ime samopromocije.
A to, u definiciji, vuče prema licemjerstvu, ako možeš da razumiješ šta hoću da kažem.
Ono, jedna ruka daje, druga ne vidi
Pa tako nam je Muhammed a.s. preporučio.
Ako sam išta naučio o Islamu, to je tako. Možda sam pogrešno učio.
ABH017

#2679 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

Tigar1 wrote:Namaz je obaveza punoljetnog muslimana. Ipak treba biti racionalan.

Ja sam trenirao u klubu tae kwon do, sada davne 1996 (isti su vodili likovi bliski današnjim selefijama). Kraj treninga je padao tamam pred ikindiju namaz te su oni tražili da se ostaje na namazu i da se klanja tu na istom parketu (školska sala srednje škole) gdje smo prije toga nas četrdesetak trčali, znojili se, po neki i krvarili zbog razbijenog nosa ili kojekakve posjekotinice (udarac stopalom, nokat, ruka itd).

Ja nisam htio ostajati tu nego bih pođi kući, istuširaj se tamo i obavi namaz. Mislio sam i tada, a mislim i sada da je praktičnije i bolje za cjelokupnu higijenu ne klanjati na tom istom mjestu gdje se maločas treniralo.

Primjer drugi kad sam radio na farmi goveda čiji je vlasnik čovjek katoličke vjere te je više od pola radnika također katolici. Ramazanski post je bio težak baš zbog teškog fizičkog rada ali Elhamdulillah moglo se. Što se tiče namaza redovno mi je prolazilo podne koje bih naklanjaj kad stignem kući. Prostorije na farmi za namaz naravno nije bilo, kao ni prikladnog smještaja, kud god radnici sa čizmama prođu ili cipelama nije čisto... a nakon svih porođaja, telenja, osjemenjavanja, terapiranja životinja uvijek je odjeća bila ako ništa od mirisa antibiotika ili đubra životinja te sam smatrao kako je bolje doći kući te obaviti namaz poslije radnog vremena lijepo kući, tuširanje.

A Allah dž.š. najbolje zna, i nadam se Njegovoj milosti da su mi ti namazi kabul.
Po mom shvatanju vjere, ispravno si postupao. Meni je važnija suština namaza od forme. Suština nas može popravljati, kao ljude, dok sama forma, bez prisustva duha, da se namaz obavi u određeno vrijeme i u određenoj formi, pravi od nas razgibane robote. A to ne bi trebala biti svrha obavljanja namaza.
Slično je i sa postom, ako postač prespava od sehura do iftara, budeći se samo na prelazu podne u ikindiju, kako bi "jednim metkom ubio dva zeca". Sve je čovjek obavio, a ništa nije postigao.
Dick Wanker

#2680 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dick Wanker »

Zasto je radikalno tumacenje Islama ili ti ga vehabizam prisutan kod Sunita a recimo ne kod sita?Zasto su svi poslednji teroristi i samoubice suniti??
skafiskafsnjak

#2681 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

ABH017 wrote:
Tigar1 wrote:Namaz je obaveza punoljetnog muslimana. Ipak treba biti racionalan.

Po mom shvatanju vjere, ispravno si postupao. Meni je važnija suština namaza od forme. Suština nas može popravljati, kao ljude, dok sama forma, bez prisustva duha, da se namaz obavi u određeno vrijeme i u određenoj formi, pravi od nas razgibane robote. A to ne bi trebala biti svrha obavljanja namaza.
Slično je i sa postom, ako postač prespava od sehura do iftara, budeći se samo na prelazu podne u ikindiju, kako bi "jednim metkom ubio dva zeca". Sve je čovjek obavio, a ništa nije postigao.
Pa upravo to ... da nam, ne daj Boze, namaz ne postane navika, ono samo forma ...
kritichar

#2682 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

tzv. suštinci :mrgreen:
ABH017

#2683 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

Šta'š...? :roll:
Vs. Gimnastičari :D
Norman

#2684 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Norman »

Stvarno ne vidim prostor za neku veliku raspravu ovdje.

Čovjek otišao kući, istuširao se i u miru obavio namaz. Vjerovatno se mogao bolje usredotočiti na ibadet, jer mu vanjski faktori koje bi imao u manje uslovnoj dvorani nisu remetili koncentraciju. Odlično, ispravan postupak.

A i onim ljudima što su klanjali u dvorani bih isto rekao da ništa neispravno nisu učinili. Vjerovatno su se i oni vodili rezonom da je namaz u džematu bolji, da je bolje klanjati na početku namaskog vremena nego odgađati namaz, da zajednički namaz dodatno zbližava ljude, itd. Ne možemo ih zato tretirati kao formaliste: vjerovatno mnogi ljudi koji postupaju onako kako je Poslanik a.s. preporučio, to čine iz dubokog osjećaja pobožnosti, a ne samo iz formalnih razloga.

Možemo mi zauzeti i manje tolerantan diskurs, pa nalaziti mane i na jednoj i na drugoj strani, proizvoljno tumačeći motive i vrijednost namaza. Onaj prvi razbija džemat, odgađa namaz, stidi se da ga vide kako klanja... Oni drugi hoće da ih sav svijet vidi kako klanjaju, obavljaju namaz na neuslovnom mjestu, ne mogu se skoncentrisati,... To je sve bezveze priča.

Live and let live. To jeste, klanjaj i pusti ljude da klanjaju. Formalno je namaz u oba slučaja bio ispravan. Svi prihvataju da forma bez suštine nema vrijednost. A ko je obavio suštinski ispravan namaz, mi to ne znamo.

Kako bi tolerisali veće razlike u mišljenju i praksi, ako nam smeta drugačija praksa koja je halal iz svake perspektive?
ABH017

#2685 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

Apsolutno se slažem @Norman. Upravo zbog toga ne dozvoljavam nikom, ali nikom, da ocjenjuje način obavljanja namaza mojih predaka. Pogotovo kad se tu ubacuju neke insinuacije o pivi poslije džume itd.
Nije niko od nas otišao u S.Arabiju, Jemen, Kuwait, pa im govorio kako su njihova tradicija, običaji, pa i način oblačenja preuzeti od vatropoklonika i mnogobožaca, te je nedopustivo da bilo ko omalovažava tradiciju i običaje mog naroda.
kritichar

#2686 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

Apsolutno se slažeš, a prvi si krenuo u osuđivanje klanjanja na otvorenom :-)
ABH017

#2687 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

kritichar wrote:Apsolutno se slažeš, a prvi si krenuo u osuđivanje klanjanja na otvorenom :-)
Nije tačno.
Ne osuđujem nikog. Ne volim kad se neko hvali svojim muslimanstvom i glumi velikog vjernika. Niko ga ništa ne pita, a on kaže "evo postim, jarane, čitavu noć sam proveo u namazu". Ili se fotografiše i objavi na fejsu, samo da bi pokazao nekome kako je klanjao pored puta.
Ne volim, ne znači i osuđujem. Šta će ko raditi sa svojim životom je njegova stvar. Meni se to može sviđati ili ne. Ništa drugo. Sve dok ne dira u mene.
kritichar

#2688 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

Ko se bolan hvali, pa vi ste pokrenuli tu diskusiju
ABH017

#2689 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

kritichar wrote:Ko se bolan hvali, pa vi ste pokrenuli tu diskusiju
Pa u čemu je problem?
Jel' to zabranjeno, možda?
Ti si se našao prozvanim da braniš stav čovjeka, koji klanja na rubu krova zgrade, iako je imao mogućnost klanjati skriveniji. Odmah spominješ i bošnjačku tradiciju, spreman si da se svađaš i braniš onoga, koga i ne poznaješ.
Ako nisi sposoban shvatiti o čemu diskutujemo, ne znam šta se kačiš. Ne svodi se svaka vjerska tema na to kako ćemo vezati ruke, koliko smo se raskoračili u namazu, dokle nam je brada itd.
I ne moraš ti biti svakom loncu poklopac.
kritichar

#2690 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

ja koliko vidim ti si sebe opisao, samo što ja branim a ti napadaš
ABH017

#2691 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

Gdje sam ja sebe opisao?
Tyke

#2692 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Tyke »

Sejh Imran Hosein (nebitno sad njegove ponekad kontroverzne izjave iliti nagadjanja) je u jednom predavanju rekao (navodeci da voli taj "hadis"):
"Kada Galilejsko jezero presusi, Izrael vise nece vladati svijetom".

Pa me zanima lanac prenosioca tog hadisa i je li uopste ovo hadis sto je on rekao?
Dexx1

#2693 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dexx1 »

Dick Wanker wrote:Zasto je radikalno tumacenje Islama ili ti ga vehabizam prisutan kod Sunita a recimo ne kod sita?Zasto su svi poslednji teroristi i samoubice suniti??
I siiti imaju svoje radikale takodje, samo treba proguglati.

Sto se tice vehabija, ne znam koliko je ispravno reci da su "oni jednako sunniti", jer oni su uglavnom kontrasi sunnitima, kontriraju im i u pitanjima vjerovanja (akide) i u pitanjima prakticnog sprovodjenja vjerskih propisa (fikha). To sto bi zeleli da preuzmu monopol nad sunnizmom u vjerskom i politickom smislu je druga stvar.

A teroristicke organizacije su problem kako sunnita tako i siita, s tim sto se njihove vodje i pripadnici jasno i glasno izjasnjavaju samo kao neprijatelji ovih drugih. Kidnapovali su islamske termine i dali im potpuno drugo, krivo znacenje i suprotno islamu.
Tyke wrote:Sejh Imran Hosein (nebitno sad njegove ponekad kontroverzne izjave iliti nagadjanja) je u jednom predavanju rekao (navodeci da voli taj "hadis"):

Pa me zanima lanac prenosioca tog hadisa i je li uopste ovo hadis sto je on rekao?
Vjerovatno je mislio na ovo:
http://rs.seebiz.eu/zabrinutost-u-izrae ... /ar-29657/
skafiskafsnjak

#2694 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

Rijetko prodje dan da ne odem u dzamiju ... I eto , ono sto covjek primjeti ... Nekako se brzo klanja, neki skrlet... nema smirenost one, lagano. Ili mi se cini ?

Fatihu prouce, ja nisam ni do pola. Tespih zavrse, isto tako , ja ni do pola.... Sunneti i vitr takodjer...

Da li nam je namaz postao rutitna, navika... ?
Towelie

#2695 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

skafiskafsnjak wrote:Rijetko prodje dan da ne odem u dzamiju ... I eto , ono sto covjek primjeti ... Nekako se brzo klanja, neki skrlet... nema smirenost one, lagano. Ili mi se cini ?

Fatihu prouce, ja nisam ni do pola. Tespih zavrse, isto tako , ja ni do pola.... Sunneti i vitr takodjer...

Namaz je vecini muslimana danas gimnasticka vezba i rutinizirana radnja. I kako onda da osete slast u ibadetu kad su dosli da "obave posao" a ne da se istinski priblize Bogu?
skafiskafsnjak

#2696 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

Pa sticem takav utisak.... Znaci nemoguce je npr izgovoriti "Elhamdulillah" 33 puta za 10 sekundi. Brate predju onaj tespih, ja ni do pola ....

Mnogo puta vidim na dzumi, ljudi gledaju na sat i negoduju ako je efendija "malo produzio" hutbu ...

Da nas dragi Allah sacuva i uputi.
Tyke

#2697 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Tyke »

Dexx1 wrote:
Tyke wrote:Sejh Imran Hosein (nebitno sad njegove ponekad kontroverzne izjave iliti nagadjanja) je u jednom predavanju rekao (navodeci da voli taj "hadis"):

Vjerovatno je mislio na ovo:
http://rs.seebiz.eu/zabrinutost-u-izrae ... /ar-29657/
Jeste, mislio je na to i znam to (jedan od predznaka dolaska Mahdija, kao i Tibersko jezero sto se povlaci takodjer 1 od znakova, te 12 izvora Musaovih a.s. sto su presusili, oni poceli kopati i roviti da vide razlog pa pogorsali i svi stali da daju vodu... itd :) ), ali on rece kako voli taj "hadis", pa me to zbunilo obzirom da mi nije poznat taj hadis kao takav izgovoren. Ili je na osnovu ostalih predaja o predznacima on izvukao iz konteksta pa to spomenuo.

A zaista i ja sve cesce primjecujem kako ljudi expresno uce i klanjaju, cak i kad pokusam prouciti el Fatihu (npr.) tako brzo, jednostavno ne znam sta sam izgovorio i nema mi nekog smisla ako ne ucim razgovjetno, s rahatlukom.
skafiskafsnjak

#2698 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

Tyke wrote:
A zaista i ja sve cesce primjecujem kako ljudi expresno uce i klanjaju, cak i kad pokusam prouciti el Fatihu (npr.) tako brzo, jednostavno ne znam sta sam izgovorio i nema mi nekog smisla ako ne ucim razgovjetno, s rahatlukom.
Pa upravo...al haj sto obicni ljudi, nego ovi sto ikamete.

Ja vazda kasnim za njima ahhaahah
zagortenej

#2699 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
skafiskafsnjak wrote:Rijetko prodje dan da ne odem u dzamiju ... I eto , ono sto covjek primjeti ... Nekako se brzo klanja, neki skrlet... nema smirenost one, lagano. Ili mi se cini ?

Namaz je vecini muslimana danas gimnasticka vezba i rutinizirana radnja. I kako onda da osete slast u ibadetu kad su dosli da "obave posao" a ne da se istinski priblize Bogu?
Pa vjerovatno jer je jedini cilj da se osjeti slast u ibadetu.
Towelie

#2700 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Towelie wrote:

Pa vjerovatno jer je jedini cilj da se osjeti slast u ibadetu.
Cilj je pribliziti se Bogu, kao sto i napisah. Druga je stvar sto ti vidis ono sto zelis da vidis.
Post Reply