Mozda u RS-u. Ja sam inzinjer pa se dobrovoljno vracam u BiH iz jedne od najbogatijih drzava na svijetu. Ima nas kojima je bosna dom a ne zatvor.Basvod wrote: Gluposti...
1. Bar 90% stanovnika BiH bi sutra uzelo kartu u jednom pravcu da imaju imovinu i posao na drugom mjestu. Al nazalost nemaju i ljudi su osudjeni da zive tu gdje jesu.
2. Rat nije nikom opcija jer ne bi donio nista novo.
Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?
-
bierkof
#2676 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
-
Tietje24322
#2677 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Sestri bivseg Britanskog predsjednika dali 400 km? Uz to zivi vec godinama u palestini. Ima farmu kokoski.Hafis wrote:Već viđenoTietje24322 wrote:
Ahaa tako je. Sto je babi milo...
Evo sestre Tonya Blaira:
![]()
Dali joj 400-500 KM mjesečno da se pokrije.
- Skijaš
#2678 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Krvi će biti ako Dodik krene putem pobune, stavljanja državnih zakona van snage. Mimo toga, rata neće biti. Šta je problem ?Basvod wrote:Pa kako izgleda odbrana drzave na bosanskom jeziku? Skijas pominje krv, poznavanje terena i opremu koju je nabavio, ja sam to povezao sa ubijanjem Srba. Grijesim li?bierkof wrote:On je napisao odbrana drzave, nije napisao ubijanje srba. To nije isto.Basvod wrote: Jasno si napisao da si spreman da ubijas Srbe zbog BiH.
Mozda je obrana sinonim za ubijanje civila u srpskom, ali u bosanskom jeziku nije.
-
Basvod
#2679 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Aha, zato si iz nje pobjegao u jednu od najbogatijih drzava na svijetu.bierkof wrote:Mozda u RS-u. Ja sam inzinjer pa se dobrovoljno vracam u BiH iz jedne od najbogatijih drzava na svijetu. Ima nas kojima je bosna dom a ne zatvor.Basvod wrote: Gluposti...
1. Bar 90% stanovnika BiH bi sutra uzelo kartu u jednom pravcu da imaju imovinu i posao na drugom mjestu. Al nazalost nemaju i ljudi su osudjeni da zive tu gdje jesu.
2. Rat nije nikom opcija jer ne bi donio nista novo.
-
angrybird
#2680 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Tietje24322 wrote:Angrybird
a kazes da niko nece ratovati za politicare. Onda kazes da ce narod napokon shvatiti da je najbolje da se bih podjeli ili uredi kao konfederacija tri republike.
Mozesli mi nacrtati granice tih republika?
Evo RS je jedna. Gdje su tu Hrvatska i Bosnjacka?
I mislim da grijesis. Ima nas dosta ovdje koji bi ratovali za jedan zapadni mostar. Capljinu. Stolac, Kupres, Vitez, Kiseljak, Zepce itd
Ili mislis da bi to tek tako otislo u hrvacku republiku?
ne iskrivljivaj riječi koje sam napisao nego ih pročitaj malo bolje
opcije koje su različiti ljudi kroz posljednjih nekoliko godina navodili su bile mirna secesija ili novi ustroj BiH unutar postojećih granica....to nisu moje riječi nego navodim tuđe riječi (izvora imaš mali milion i ne da mi ih se navoditi, imaš google ako te zanima baš)
ako je jedino moguće rješenje za napredak ova druga opcija, ja sam ZA, i volio bih da se BiH ne rascijepi nego da ostane u sadašnjim granicama
da se desi secesija i da se uspostavi Herceg-Bosna, ja kao Hrvat nikada ne bih bio za pripajanje Hrvatskoj jer su se mačehinski ponašali prema nama posljednjih 10-ak godina, nit želim vraćati njihove kredite koji su uloženi na području RH, nit želim njihov PDV od 25%
isti odgovor vrijedi i za gospodina bierkof-a
ali kao što netko reče, ako ste dijasporci ne čude me takvi odgovori pa vam neću ni zamjeriti, povijest RH, BiH i Hrvata ste naučili kroz YouTube videe iz posljednjeg rata i pobrali ste svu pamet svijeta, Ustaša vam je sinonim za Hrvata (što je inače svakom normalnom Hrvatu uvreda) a na kraju krajeva, vi DIJASPORCI ste ionako nova umjetna nacija, bez obzira na to bili Hrvati, Srbi, Bošnjaci - domovina vam je cijeli svijet, ali najmanje zemlja iz koje su vam potekli preci
- Blek Stena
#2681 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
svastika, premijer.....potrefi barem nestoTietje24322 wrote:Sestri bivseg Britanskog predsjednika dali 400 km? Uz to zivi vec godinama u palestini. Ima farmu kokoski.Hafis wrote:Već viđenoTietje24322 wrote:
Ahaa tako je. Sto je babi milo...
Evo sestre Tonya Blaira:
![]()
Dali joj 400-500 KM mjesečno da se pokrije.
-
Hafis
#2682 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Tako je.Blek Stena wrote: svastika i sestra nisu isto
Ima jedna stara bangladeška. Oprosti na prijevodu jer nisam najbolji s bengalskim jezikom i ide nekako ovako:
Tko nije ....o svast
ne zna šta je slast
- Skijaš
#2683 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Radi se o dosljednosti, ako branim multietničku BiH, moram braniti i Srbe kada neki debil na forumu počne pljuvati po srpskom narodu. Ne mogu pričati o suživotu a razmišljati o interesu samo jednog naroda.Basvod wrote:Ma sve ok, razumijem. Al budi dosljedan i mani se ljubavi i brige za ljudima koje bi sutra ubijao.Skijaš wrote:
Pe ne interesuje me opravdanje za šovinizam, zašto bi me trebalo interesovati razlozi zbog kojih neko mrzi ? A što se tiče spremnosti na odbranu države, to se podrazumjeva i oni koji ponovo ugroze BiH moraju biti spremni da poginu, Nezavisnost BiH je ostvarena krvlju i žrtvom a ti bi nezavisnost manjeg entiteta guzovače. Pa ne može.
-
Bodkin
#2684 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Skijaš wrote:
Krvi će biti ako Dodik krene putem pobune, stavljanja državnih zakona van snage. Mimo toga, rata neće biti. Šta je problem ?
Dobro, to je logicno. Neko hoce da ti prepolovi drzavu. A reci da li bi uzeo pusku ako hrvati odluce da ugroze suverenitet? Ili nasilno promijene uredjenje drzave uz pomoc izvana? I da li bi uzeo ako bosnjaci odluce da ukinu entitete ovim turskim tenkovima sto ce dijaspora kupiti? I na kojoj bi strani bio? Nemoj samo reci to je nemoguce
Sent from my Lumia
Last edited by Bodkin on 01/01/2014 16:23, edited 1 time in total.
-
angrybird
#2685 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
i čisto da pitam kome bi vi planirali dati oružje u ruke?
ovoj degeneričnoj generaciji mršavaca koji se samo znaju slikati pred ogledalima za fejs i takmičiti se u kur**njluku i snimanju što retardiranijih videa za vine i youtube? koji ni auto čestito ne znaju parkirati?
pa volio bih vidjeti takav rat jer to ne bi bio rat nego show
ovoj degeneričnoj generaciji mršavaca koji se samo znaju slikati pred ogledalima za fejs i takmičiti se u kur**njluku i snimanju što retardiranijih videa za vine i youtube? koji ni auto čestito ne znaju parkirati?
pa volio bih vidjeti takav rat jer to ne bi bio rat nego show
Last edited by angrybird on 01/01/2014 16:23, edited 1 time in total.
-
bierkof
#2686 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Nisam pobjegao, nego otisao kao student za znanjem i iskustvom. Sada mogu vise da joj pomognem.Basvod wrote: Aha, zato si iz nje pobjegao u jednu od najbogatijih drzava na svijetu.
Mislis da si tako pametan...
-
Hafis
#2687 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Zajebi ti tu priču.Tietje24322
Sestri bivseg Britanskog predsjednika dali 400 km? Uz to zivi vec godinama u palestini. Ima farmu kokoski.
400 KM je 400KM, i to je ihaj haj guta u Palestini
-
Basvod
#2688 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Pa rekoh ti sta je problem. Mani se brige i ljubavi prema ljudima kojima bi prosipao krv zbog, kako se pravdas, Dodika i BiH.Skijaš wrote: Krvi će biti ako Dodik krene putem pobune, stavljanja državnih zakona van snage. Mimo toga, rata neće biti. Šta je problem ?
Ti si spreman da ubijas Srbe, jel tako tako je. Ja ne bih nekog nosio na dusi ni zbog cega na svijetu, hebo zemlju, kucu, stan ili posao.
-
Tietje24322
#2689 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
angrybird wrote:Tietje24322 wrote:Angrybird
a kazes da niko nece ratovati za politicare. Onda kazes da ce narod napokon shvatiti da je najbolje da se bih podjeli ili uredi kao konfederacija tri republike.
I mislim da grijesis. Ima nas dosta ovdje koji bi ratovali za jedan zapadni mostar. Capljinu. Stolac, Kupres, Vitez, Kiseljak, Zepce itd
opcije koje su različiti ljudi kroz posljednjih nekoliko godina navodili su bile mirna secesija ili novi ustroj BiH unutar postojećih granica....to nisu moje riječi nego navodim tuđe riječi (izvora imaš mali milion i ne da mi ih se navoditi, imaš google ako te zanima baš)
ako je jedino moguće rješenje za napredak ova druga opcija, ja sam ZA, i volio bih da se BiH ne rascijepi nego da ostane u sadašnjim granicama
da se desi secesija i da se uspostavi Herceg-Bosna, ja kao Hrvat nikada ne bih bio za pripajanje Hrvatskoj jer su se mačehinski ponašali prema nama posljednjih 10-ak godina, nit želim vraćati njihove kredite koji su uloženi na području RH, nit želim njihov PDV od 25%
ali kao što netko reče, ako ste dijasporci ne čude me takvi odgovori pa vam neću ni zamjeriti, povijest RH, BiH i Hrvata ste naučili kroz YouTube videe iz posljednjeg rata i pobrali ste svu pamet svijeta, Ustaša vam je sinonim za Hrvata (što je inače svakom normalnom Hrvatu uvreda) a na kraju krajeva, vi DIJASPORCI ste ionako nova umjetna nacija, bez obzira na to bili Hrvati, Srbi, Bošnjaci - domovina vam je cijeli svijet, ali najmanje zemlja iz koje su vam potekli preci
Bar je jedno sigurno a to je da nikakve Herceg Bosne nece biti niti federalne jedinice. Cak ni kanala na hrvatskom jeziku.
Sad sto bi ti to zelio je nesto drugo.
- Blek Stena
#2690 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
I agree, rece Tony Blair!Hafis wrote:Tako je.Blek Stena wrote: svastika i sestra nisu isto
Ima jedna stara bangladeška. Oprosti na prijevodu jer nisam najbolji s bengalskim jezikom i ide nekako ovako:
Tko nije ....o svast
ne zna šta je slast
-
angrybird
#2691 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
objasni mi kakve to sad veze ima?Tietje24322 wrote:angrybird wrote:Tietje24322 wrote:Angrybird
Bar je jedno sigurno a to je da nikakve Herceg Bosne nece biti niti federalne jedinice. Cak ni kanala na hrvatskom jeziku.
Sad sto bi ti to zelio je nesto drugo.
ja bar živim na tlu svojih pradjedova, ti na tuđoj zemlji
mene bi stid bilo
-
bierkof
#2692 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Da sam jucer umro nebi znao koliki su dusebriznici srbi u bosni. 
-
Tietje24322
#2693 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Skoro plata radnika u Aluminijumu.Hafis wrote:Zajebi ti tu priču.Tietje24322
Sestri bivseg Britanskog predsjednika dali 400 km? Uz to zivi vec godinama u palestini. Ima farmu kokoski.
400 KM je 400KM, i to je ihaj haj guta u Palestini
Nego sta bi sa Aluminijumom? Jeli pred gasenjem ili je se ugasio? Hajde nam malo o Hrvatskoj ekonomskoj moci i privredu u hercegovini. Nesto sutis po tom pitanju odavno.
-
angrybird
#2694 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
možeš ti o Srbima pričati što želiš, ali nisu svi Srbi kao Milošević i Dodikbierkof wrote:Da sam jucer umro nebi znao koliki su dusebriznici srbi u bosni.
-
Bodkin
#2695 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Basvod wrote:Pa rekoh ti sta je problem. Mani se brige i ljubavi prema ljudima kojima bi prosipao krv zbog, kako se pravdas, Dodika i BiH.Skijaš wrote: Krvi će biti ako Dodik krene putem pobune, stavljanja državnih zakona van snage. Mimo toga, rata neće biti. Šta je problem ?
Ti si spreman da ubijas Srbe, jel tako tako je. Ja ne bih nekog nosio na dusi ni zbog cega na svijetu, hebo zemlju, kucu, stan ili posao.
Ako ti ne bi ima ko bi. Skijas legitimno razmislja u slucaju tog scenarija. Mislim ne bih ni ja za ideal pusku uzeo ali nije pogresno u slucaju jednostrane nezavisnosti braniti drzavni integritet
Sent from my Lumia
- Država
#2696 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
bierkof wrote:Ja sam inzinjer pa se dobrovoljno vracam u BiH iz jedne od najbogatijih drzava na svijetu. Ima nas kojima je bosna dom a ne zatvor.
-
155_mm
#2697 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
pa ti se uzdas da ce bosnjaci radikalizacijom izgubiti simpatije i podrsku zapada kao osnovu za nestanak istih a sad guslas kako nema nikakvih simpatija nego use i u svoje kljuse. pa daj odluci se vise "imal il nema".Hafis wrote:Znači, čim je odrastao i skontao oi čemu se radi prešao je na kršćanstvo.Tietje24322 wrote: Evo ti govor Obamin u indoneziji. Govori o svom ocu i ocuhu. Govori o tome da mu je se majka dva puta u zivotu zenila, obadva puta za muslimana. I govori o godinama svoga zivota koje je proveo u indoneziji kao djecak sa majkom i ocuhom:
Utipkaj u youtube:
Obama's speach in Indonesia
Što kažu stariji ljudi u Litvaniji: nit' je din izgubio, nit' je križ nešto posebno dobio.
Nema ti tu moj tetje simpatija ako si mislio na taj fol...ni od te Blairove sestre...use i u svoje kljuse
pa nije valjda da se je spalo dotle da je dzevad glavna nada za treci. pa prije ce ovce po vlasicu dobiti entitet.
- Skijaš
#2698 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
http://www.peacefare.net/?p=17981#more-17981angrybird wrote:ne iskrivljivaj riječi koje sam napisao nego ih pročitaj malo bolje
Opstrukcije vode centralizaciji, zloupotreba mehanizma blokada vodi eliminaciji tih mehanizama a ne eliminaciji države, nije se HDZ našao u ovoj poziciji preko noći. A izlaz leži u redefinisanju ciljeva, ako prestanemo sa sabotažom države i guranja etničke podjele teritorije, stvar će izgledati i biti puno jednostavnija.
- Mister Yes
#2699 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Podjela zemlje je neprihvatljiva za Bošnjake i naravno da bi došlo do rata ako Srbi probaju secesiju RS-a. Ali sam protiv tvog pokušaja da to objasniš nekim visoko moralnim motivima. Multietnička BiH nema budućnost. Ili će cijela postati Bošnjačka (demografski) ili će se podijeliti. Ali treće opcije nema. Jednostavno protokom vremena postaje Bošnjačka a jedini način da se to pokuša spriječiti je secesija i rat.Skijaš wrote: Ne radi se ovdje o ubijanju pripadnika bilo kojeg naroda i onaj ko to propagira nije normalan. Govorim o spremnosti na odbranu države...
Budimo pošteni. Iza Bošnjačke potrebe da se suprotstavi secesiji RS-a kriju se identični motivi koje su imali i Srbi da se suprotstave secesiji BiH iz Jugoslavije. A to je potreba za što većom nacionalnom državom pa makar protiv volje drugih koji bi bili manjina u toj državi.
Ovdje treba razlikovati dvije stvari a to je pravni i moralni aspekt ovog pitanja. Sa pravne strane sve je jasno. BiH je bila republika u YU i imala je pravo na odcjepljenje. RS je entitet i nema pravo na odcjepljenje.
Ali ako govorimo o moralu i civilizacijskim vrijednostima onda su isto pravo imali Srbi da 92-e insistiraju na multietničkoj Jugoslaviji koliko i danas Bošnjaci da insistiraju na multietničkoj BiH. Drugim rječima, ako si zaista fan suživota i multietničkog karaktera zemlje onda si 92-e trebao zastupati stav da BiH treba ostati u zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom. Nema veze što su Slovenija, Hrvatska i Makedonija izabrali drugačiji put. Ako si fan multietničkog karaktera zemlje onda se boriš da sačuvaš što je moguće više te zemlje.
Da vidimo kako zamjenjuješ teze svo vrijeme:
Bošnjaci su 92-e odlučili izaći iz zajednice isto kao što će Dodik u jednom trenutku pokrenuti izlazak iz zajednice. Tadašnjeg Miloševića možeš porediti samo sa sadašnjim Bošnjačkim vodstvom koje bi se suprostavilo tom izlasku iz zajednice. Naravno, pravni aspekt je trenutno drugačiji ali neće ni Dodik krenuti dok ne dobije saglasnost neke nove Badinterove komisije.Skijaš wrote:Nekada ti ne ostave bolji izbor. Kao na primjer početkom devesetih. Nije bitno je li tebi do oružja ili nije kada ti je sa druge strane Milošević. Nadajmo se samo da ovaj kreten Dodik neće krenuti sličnim putem, ali nada nije dovoljna i treba biti spreman na najgore.MVeis wrote: rat je za budale.
Tako su govorili i u Beogradu 91-e. Naravno, desila se neka Badinterova komisija čije odluke Srbi nisu prihvatili ali neće ni Bošnjaci prihvatiti odluke sljedeće Badinterove komisije koja će reći da RS ima pravo na ocjepljenje. A bez te nove Badinterove komisije neće ni Dodik krenuti u avanturu ne sekiraj se.Skijaš wrote: Najbolja prepreka ratu nije pacifizam nego tvoja spremnost da braniš državu. Hoće li Dodik krenuti u secesiju i izazvati rat ? Nadajmo se da neće ali moraš biti spreman i na to da hoće.
Podsjetimo se hronologije sa početka 91-e:
23.06.1991.
Predstavnici dvanaest zemalja Europske zajednice odlučili su da neće priznati neovisnost Slovenije i Hrvatske, ako te republike jednostrano odluče napustiti Jugoslaviju.
25.06.1991
Države Evropske zajednice inicirale su formiranje komisije koja je ispitala da li jugoslavenske republike, koje su tražile nezavisnost, zadovoljavaju kriterije koje se odnose na ustavnu zaštitu manjina (Arbitražna komisija Haške konferencije Evropske zajednice o Jugoslaviji). Komisijom je predsjedavao predsjednik Ustavnog suda Republike Francuske Robert Badinter.
7.12.1991.
Badinterova komisija donijela je zaključak da SFRJ više ne postoji. Prema mišljenju komisije promjena postojećih (republičkih) granica i crta razgraničenja postignuta silom ne može proizvesti pravne učinke; to su presudni zaključci za konačnu odluku EZ-a o priznanju Hrvatske i ostalih republika bivše SFRJ.
16.12.1991.
Na temelju izvješća Badinterove komisije, Ministarsko vijeće EZ-a u Bruxellesu odlučilo je da će do 15.1.1992. priznati republike bivše SFRJ kao samostalne i suverene države, ako dostave zahtjev za priznanjem i ispune postavljene uvjete (prava manjina i ljudska prava).
Bez obzira što ti govoriš da ne želiš ukinuti RS činjenica je da velika većina Bošnjaka želi ukinuti RS. A vremenom će demografski doći u poziciju da to i urade. Time se Bošnjaci nameću kao glavne siledžije u budućnosti. Šta bi ti uradio da si na mjestu Srba u BiH? Čekao da se to desi ili reagovao prije nego se to desi? Šta je tu sluganstvo?Skijaš wrote: Pa ništa, ti sluganstvu uči svoju djecu i objasni im da uvijek popuštaju siledžiji. Ne možeš čitavom društvu to nametnuti kao ispravno.
Znači u svakom slučaju bi izabrao da nosiš uniformu onoga ko se borio za secesiju i protiv multietničkog karaktera. To je činjenica. Sve ostalo je pravni okvir koji se svakako mijenja onako kako žele veliki.Skijaš wrote: Ja sam u ratu nosio uniformu ARBiH, a da je Sarajevo izabralo ulogu velikosrpskog vazala, vjerovatno bih se našao u uniformi HVO-a.
Da se razumijemo, kada Srbi krenu u secesiju ( a krenut će jer nemaju izbora) ja ću se boriti protiv njih svim srcem. I većina Bošnjaka će uraditi isto i to je sasvim normalno. Isto kao što je bilo sasvim normalno da se većina Srba 92-e bori protiv nezavisnosti BiH. Ali naši razlozi neće biti ništa plemenitiji od njihovih. Makar naše metode (nadam se) hoće.
-
Basvod
#2700 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Naravno da nije. Uvijek je bilo ljudi koji su spremni poginuti i ubijati za ideale. Problem je kad Skijas krene da patetise i brine se za Srbe a sutra bi ih ubijao. To je licemjerstvo.Bodkin wrote:Basvod wrote:Pa rekoh ti sta je problem. Mani se brige i ljubavi prema ljudima kojima bi prosipao krv zbog, kako se pravdas, Dodika i BiH.Skijaš wrote: Krvi će biti ako Dodik krene putem pobune, stavljanja državnih zakona van snage. Mimo toga, rata neće biti. Šta je problem ?
Ako ti ne bi ima ko bi. Skijas legitimno razmislja u slucaju tog scenarija. Mislim ne bih ni ja za ideal pusku uzeo ali nije pogresno u slucaju jednostrane nezavisnosti braniti drzavni integritet
Sent from my Lumia