Nisu nista pozitivno uradili, ja nisam ni tvrdio da jesu. Ono sto ti govorim je da imaju toliku finansijsku moc da mogu poklopiti citavu armiju Egipta i instalirati svog kandidata, kao sto vidis da je i ucinjeno. Nista tu nije "pozitivno", niti mudro, samo sirova moc petrodolara.Kikibombona wrote:Jeza u ledja
U cemu se ogleda njihova moc?
Sta su pozitivno uradili na medjunarodnom nivou?
Konkretno?
Da bi novcem proizveo neku vrijednost trebas imati mozga i biti makar ravnorpravan konkurentima/partnerima.
Ne znam kako si izveo tu konstrukciju majke mi? Kontrolisu Egipat petrodolarima i odmah kontrolisu i cijeli Zapad? Mislim hej? Saudijci i Ameri zive u simbiozi, Ameri placaju za naftu i istovremeno su uspostavili citavu industrijsku, vojnu i tehnolosku infrastrukturu koja omogucava nesmetan izvoz nafte, cak i ako ta nafta ne ide u pravcu SAD. Sad tu ko kome treba zakljuci sam. Mislim, stavljas u istu ravan Egipat i SAD.Saudi novac koriste kako bi finansirali svoj ostanak na vlasti. Da li se onda moze reci da kontrolisu Ameriku i druge zapadne drzave? Da li se zapadnjaci mogu nazvati saudijskim igracima? Ne, nikako. Amerika ce tu i tamo uciniti poneki ustupak i to je to. Nece uraditi nista veliko u njihovu korist, ako to ne bude i korist Amerike. Saudi su vazali u ovom odnosu, iako oni mozda imaju drugaciji utisak.
Pedeset plus milijardi dolara upumpanih u Egipat od strane SA i UAE nije dokaz? Isti slucaj sa Sisijem kao i sa Amerikom? Pa to je nonsens samo takav. Znaci pare Saudijci daju Sisiju, tebi je to dokaz da je SA pod kontrolom Egipta, a ne obratno. Pa dragi moj ne znam kako ocekujes smislen odgovor na to? Nije mi stvarno jasno, odnos Egipta i SA ti je slican odnosu USA i SA?Isti je slucaj sa Sisijem. Skoro da se njegov odnos sa Saudima moze porediti sa odnosom koje ima Amerika. Potrefilo se da imaju isti interes i Saudi uletili lovu da podrze incijativu. Ne postoje apsolutno nikakve indicije da su Saudi narucili svrgavanje Mursija. Ne postoji nijedan dokaz da je Sisi igrac Saudijaca. Ko je to igrac tih budala? Nisu cak Emirati i Katar, a da bude jedan Egipat.
To da bi u Egiptu buknuo gradjanski rat je poprilicno nategnuta konstatacija, a da bi bio imalo slican Libiji ili Siriji je vec nebulozno. Armija u demokratskoj drzavi, ili barem onoj koja tezi da to bude, treba biti pod kontrolom onih koje je narod izabrao, a ne da kreira vlast. Kako i zasto bi izbio gradjanski rat kada nije izbio ni nakon hapsenja Mursija i hilljada pristalica MB, nakon silnih ubistava na ulicama Kaira, itd??? Znaci, gradjanski rat bi izbio jer bi opozicija pokrenula bunu protiv vlasti (znaci vecine), ali ne bi ako bi se desilo obratno, u slucaju da je armija stala u zastitu onih koje je narod izabrao? Mislim opet apsurdna logika zasnovana na pupa havi.Stvar je vrlo prosta. Narod je u ogromnom broju izasao na proteste protiv Mursija. Vojska se morala svrstati na jednu stranu, jer apsolutno nisu mogli biti neutralni. Buknuo bi gradjanski rat bez ikakve sumnje. To ni njima ne ide u prilog. Gradjanski rat je prijetnja za vojsku i njihovu poziciju. Ko zna kako bi se situacija razvijala. Odlucili su da sa Mursijem postupe isto kao sa Mubarakom. Da su se svrstali na stranu Mursija, imali bi sukob sa opozicijom. Dakle, sukob sa jednom od dvi grupe demonstranata je bio neminovnost. Posto nije eskaliralo kao u Libiji i Siriji, moze se reci da su uradili prilicno dobar posao. Egipat je miran i priblizava se novim izborima. Ekstremisti su skoro eliminirani, tu i tamo napravi frku najgori ekstrmisticki talog sa Sinaja.
Saudijska Arabija ima GDP od $577 milijardi.Da rezimiramo...
Nije moguce da Saudija koja ne moze kontrolisati Katar i Emirate kontrolise Egipat. Nema logike da Sisi bude potcinjen Saudiji kada se odupire 10 puta mocnijim igracima (Turska i SAD). Saudi su Sisiju ponudili lovu na isti nacin kao i Rusiji, kada su ih molili da odustanu od podrske Basaru Asadu. Dakle, ako cemo reci da je neko vazal u saudijsko - egipatskom odnosu, onda su to Saudi. Naravno, oni toga nisu svjesni. Cvrsto vjerujem da misle kako kontrolisu Ameriku i druge zapadne zemlje koje finansiraju na ovaj ili onaj nacin. Ne vide da ih levati ko god stigne. Ili mozda ne? Mozda su oni svega svjesni. Mozda im je jedini cilj ostati na vlasti i tako novcem pokusavaju pridobiti mocne igrace.
I za kraj. General Sisi i Egipatska vojska jesu svijetle tacke revolucionarne prevare zvane 'Arapsko proljece'. Odigrli su izuzetno mudro. Za bobu su izbjegli libijski ili sirijski scenarij.
UAE ima GDP od $360.
Katar $173.
A Egipat $257, i ima dva puta vise stanovnika nego ove 3 zemlje iznad zajedno. Sad ti skontaj koji je tu visak novca kod jednih, a koji manjak kod drugih. UAE i SA rade u koaliciji i imaju slicne ciljeve. Katar ima drukcije ali i manji uticaj. Svi ponaosob mogu kontrolirati egipatsku armiju ko od sale, a jedni druge malo teze.
I opet kazem, konstatacija da je SA vazal u njihovom odnosu sa Egiptom je besmislena.
Kao i ova da Saudijci misle da kontrolisu Ameriku, finansirajuci je???
Ne znam. Razumijem argument da je Sisi uspostavio red, zaustavio proteste, ovo ono, mislim stvarno razumijem. Ali da pri tome krse volju velikog broja gradjana, zatvaraju predsjednika izabranog od naroda, sude mu, hapse i ubijaju clanove njegove stranke i na kraju zabranjuju rad iste, to se ne moze nazvati drukcije nego vojnom diktaturom.
Sisi ti dodje nesto kao Pinochet.