Prevaranti na PIK-u
- seoBIH
#2676 Re: Prevaranti na PIK-u
Imas po domovima Nedzarici i Bjelave.
- CaneBos
#2677 Re: Prevaranti na PIK-u
E ne merem da ti ne kazem.. ciganluk ti kad ti neko skine 5000km sa cijene od 30000km (sto je procentualno nekih 16.5%), a nije ciganluk sto si skinuo 12.000KM sa cijene od 60000km (sto je cijelih 20% od prvobitne cijene).fatality wrote:mozes ti pricat sta hoces, al ta "zadnja za kes" zna itekako upalit. danas je tesko izvuc marku od nekog, svi nude neke trulje u zamjenu, a ako ti prodajes nest za 20 milja a neko ti nudi 18.000 u parama, velike su sanse da ces pristat. Meni je jaran tako uzeo motor i auto, radi vani, i lik prodavao BMW za 16.000 ja mislim, on mu ponudio 13.500 i za te pare ga je i kupio (motor ne znam tacno koliko je jeftinije uzeo, al isto tako dosta ispod onog sto je lik trazio). Znaci ne pitaju ljudi dzaba "zadnja za kes".van helsing wrote:Najbolje je kada me pitaju zadnja za keš,ili zamjena za nešto,a lijepo u oglasu stoji boldiranim slovima,da ne odgovaram na poruke za zamjenu,da u obzir dolazi samo novac.
Cuj zadnja za keš,pa eto prodajem artikal za ki-ki bombone,jbt.
Ili cijena artikla npr.200 km,dobijem pp,kaze evo ti 100 km,dosta ti,kazi kad i gdje da dodjem po artikal?
Takva pitanja/ponude brisem odmah.
Memorisao sam 5-6 brojeva koji su bili "ozbiljni kupci" pa su mi se pojavili u viber ili whatsapp listi.
Mislim da je najstariji,sudeci po slikama na profilu,imao max. 20 godina.
Ja kada sam gledao auto, bilo je 60.000KM, ja kazem liku da bih mogao izdvojit 24.000€, kaze on dodji i dogovorit cemo se. E sad ako ti prodajes nest za 30Km a on te pita moze li za 25, to je vec ciganluk
- fatality
#2678 Re: AW: Prevaranti na PIK-u
Ja ti kazem opet, ja sam liku ponudio toliko, njegovo je da kaze hoce nece. A ocito je da je htio, tako da ne vidim u cemu je problem. Izgleda da nisi upoznat sa osnovama ekonomije. Moze ga on cijenit 500.000 al ako ga niko nece kupit za te pare spustat ce cijenu dok neko ne ponudi. Nisam mu ja sa puskom prisao i rekao " ej daj auto toliko i toliko jeftinije".CaneBos wrote:E ne merem da ti ne kazem.. ciganluk ti kad ti neko skine 5000km sa cijene od 30000km (sto je procentualno nekih 16.5%), a nije ciganluk sto si skinuo 12.000KM sa cijene od 60000km (sto je cijelih 20% od prvobitne cijene).fatality wrote:mozes ti pricat sta hoces, al ta "zadnja za kes" zna itekako upalit. danas je tesko izvuc marku od nekog, svi nude neke trulje u zamjenu, a ako ti prodajes nest za 20 milja a neko ti nudi 18.000 u parama, velike su sanse da ces pristat. Meni je jaran tako uzeo motor i auto, radi vani, i lik prodavao BMW za 16.000 ja mislim, on mu ponudio 13.500 i za te pare ga je i kupio (motor ne znam tacno koliko je jeftinije uzeo, al isto tako dosta ispod onog sto je lik trazio). Znaci ne pitaju ljudi dzaba "zadnja za kes".van helsing wrote:Najbolje je kada me pitaju zadnja za keš,ili zamjena za nešto,a lijepo u oglasu stoji boldiranim slovima,da ne odgovaram na poruke za zamjenu,da u obzir dolazi samo novac.
Cuj zadnja za keš,pa eto prodajem artikal za ki-ki bombone,jbt.
Ili cijena artikla npr.200 km,dobijem pp,kaze evo ti 100 km,dosta ti,kazi kad i gdje da dodjem po artikal?
Takva pitanja/ponude brisem odmah.
Memorisao sam 5-6 brojeva koji su bili "ozbiljni kupci" pa su mi se pojavili u viber ili whatsapp listi.
Mislim da je najstariji,sudeci po slikama na profilu,imao max. 20 godina.
Ja kada sam gledao auto, bilo je 60.000KM, ja kazem liku da bih mogao izdvojit 24.000€, kaze on dodji i dogovorit cemo se. E sad ako ti prodajes nest za 30Km a on te pita moze li za 25, to je vec ciganluk
A naravno da je ciganluk kad neko prodaje nest za 30KM a ti pitas mozel za 20 (bar za mene) To sa procentima je dobar pokusaj, al naravno slab.
Gledam nedavno lik u kini kupovao neke kase, i cijeni kinez 22 feninga a on nudi 20 feninga. I to borba oko 2 feninga. To izgleda malo, al kad saberes sa 2 miliona tih kasica dobijes povecu sumu. I to je ciganluk jer je on nudio haman 10% manje ?
Edit: a gdje sam ja rekao da je ciganluk skinut toliko od tolike cifre ? Ja govorim kad je cijena 20,30,40 KM a ti nudis 10,20,30 ..
Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk 2
- seoBIH
#2679 Re: Prevaranti na PIK-u
Joj to si kontradiktoran
Prvo ciganluk skinut sa 30KM na 20KM, a nije ciganlik sa 32 feninga na 30 feninga. To sto si ti nesto placao 50 hiljda ne znaci da je manji ciganluk od ovogo sto placa 20KM!
- fatality
#2680 Re: AW: Prevaranti na PIK-u
Ja govorim na kolicinu. Naravno da nije ciganluk ako sa 300.000€ spustis nesto na 250.000€ to je u mojim ocima umijece. A spustit nesto sa 20 KM na 15 KM je ciganluk. Al s obzirom kakav je vakat i ne cudi me da sam u tvojim ocima "kontradiktoran"123456789 wrote:Joj to si kontradiktoranPrvo ciganluk skinut sa 30KM na 20KM, a nije ciganlik sa 32 feninga na 30 feninga. To sto si ti nesto placao 50 hiljda ne znaci da je manji ciganluk od ovogo sto placa 20KM!
- CaneBos
#2681 Re: AW: Prevaranti na PIK-u
fatality wrote:Ja govorim na kolicinu. Naravno da nije ciganluk ako sa 300.000€ spustis nesto na 250.000€ to je u mojim ocima umijece. A spustit nesto sa 20 KM na 15 KM je ciganluk. Al s obzirom kakav je vakat i ne cudi me da sam u tvojim ocima "kontradiktoran"123456789 wrote:Joj to si kontradiktoranPrvo ciganluk skinut sa 30KM na 20KM, a nije ciganlik sa 32 feninga na 30 feninga. To sto si ti nesto placao 50 hiljda ne znaci da je manji ciganluk od ovogo sto placa 20KM!
Ne vadi se matere ti sad i mojne hatura, to je djetinjasto.
Mogao si samo reci..jbg prekonto sam se malo, u pravu ste i ja sam ispo' cigan..i sve koze na broju.
- fatality
#2682 Re: AW: Prevaranti na PIK-u
Uredu je, ja sam djetinjast a ti nisi. Ja cigancim za 18% na 60.000km, ti za 10% na 30km, i to je isto.CaneBos wrote:fatality wrote:Ja govorim na kolicinu. Naravno da nije ciganluk ako sa 300.000€ spustis nesto na 250.000€ to je u mojim ocima umijece. A spustit nesto sa 20 KM na 15 KM je ciganluk. Al s obzirom kakav je vakat i ne cudi me da sam u tvojim ocima "kontradiktoran"123456789 wrote:Joj to si kontradiktoranPrvo ciganluk skinut sa 30KM na 20KM, a nije ciganlik sa 32 feninga na 30 feninga. To sto si ti nesto placao 50 hiljda ne znaci da je manji ciganluk od ovogo sto placa 20KM!
Ne vadi se matere ti sad i mojne hatura, to je djetinjasto.To sa procentima nije nikakav pokusaj, to je fakat, nesto kao i aksiom. Kod brojki nema zabune i nema ono ''cini mi se'' i '' meni izgleda tako''.
Mogao si samo reci..jbg prekonto sam se malo, u pravu ste i ja sam ispo' cigan..i sve koze na broju.
Upravu si, nemamo mi sta vise pricat, svakom njegovo
- seoBIH
#2683 Re: Prevaranti na PIK-u
Para je para i svaka je isto zaradjena.
-
Schlauf2
#2684 Re: Prevaranti na PIK-u
Problem je kada ti neko pokusava oboriti cijenu za nesto sto je vec stavljeno ispod cijene.
- Gretta
-
Nermin_BH
#2686 Re: Prevaranti na PIK-u
Sinoc vidim neki lik prodaje mobitel xperia z cijena 200 KM na stanju 1000 komada u opisu "prodaju se jer su uzeti sa carine" i isto tako galaxy s4. Vidim danas da su ga banovali na pik-u i izbrisali mu artikle. Sigurno je prevario dosta ljudi.
- seoBIH
#2687 Re: Prevaranti na PIK-u
Kad su ljudi glupi i maloumni.
- CaneBos
#2688 Re: Prevaranti na PIK-u
Tri pozitivna dojma nisu nikakav pokazatelj pouzdanosti prodavca, niti potencijalnog kupca. Neki zakljucak te vrste se sto se tice pik-a moze izvesti tek na nekih ''autenticnih'' 50+ transakcija.Gretta wrote:E ovo je jako dobra tema. I bit će izgleda aktuelna još. I ja skoro da mogu reći da sam prevarena. Preko PIK-a. U najmanju ruku moje iskustvo je da ne možeš vjerovati osobama koje zvuče povjerljivo, a i oni dojmovi su upitni!
Sa jednom gospođom sam pazarila putem telefona jedan kavez. Prilično smo udaljene, međutim nije mi to bio povod da pomislim da mi neće poslati moj kavez. Rekla mi je da uplatim na njen račun (koji mi je poslala u sms-u) cijenu kaveza i još nekih 15-ak KM zbog poštarine. Rekla sam joj da ću poštarinu ja platiti kad primim pošiljkuSreća. Znala je dobro da mi taj kavez treba do određenog datuma jer je u pitanju rođendanski poklon (ubijedila me da će kavez doći sigurno do tog rođendana) i znala je da imam tu životinju predviđenu za taj kavez u kući ..... Sve je to super bilo, odem odmah ujutro u banku (26.11.), uplatim novac, uslikam uplatnicu i pošaljem joj mail. Odgovor je bio da će mi poslati brzom poštom kako bih ga dobila do rođendana... Kaveza nije dugo bilo, na telefon me izbacivala, javila se tek kada sam je nazvala sa drugog broja, na sms jeste odgovarala ali dosta šturo, bez informacija. Nađem tu hanumu na fcb , vidim da je onako poslovna, dosta putuje, vidim da joj pare nisu problem ali niđe mog kaveza!! Kavez je stigao 11.12. i to putem CityEx-a. (usput da ih preporučim
) Ta gospođa mi uopšte nije javila niti da ga je poslala niti da je preuzet u Sarajevu.. Tako da sam dobila poziv od dostavljača iz CityExa u trenutku kad sam bila daleko od kuće, zamislite moje tuge tada... Srećom, sljedeće jutro mi je čovjek dovezao kavez i iznio je kritike po pitanju te "gospođe" s kojom se je čuo putem telefona. Tad shvatih da sam super prošla, samo me mučilo još to da li je to taj kavez koji sam platila i da je npr ispravan- o svemu tome nisam ranije ni razmišljala.. (Naravno, dok nisam raspakovala kavez i montirala ga u potpunosti, nisam vjerovala da je poslala ono što sam platila) . Srećom, bio je to taj kavez, doduše ne toliko dobro očuvan kao što je opisala i nikako "malo korišten, kao nov" kako je napisala na PIK-u.. Ali nisam više imala vremena da razmišljam o tome, ipak mi je laknulo što sam ga dobila!
Kako sam i rekla, kavez je stigao prije tri dana, bio je to divan rođendanski poklon sa velikim zakašnjenjem. Ne znam zašto, vjerovatno u naletu sreće što nisam prevarena, pošaljem sms toj gospođi da sam dobila kavez da je eto sve super , ono standardno.. Naravno, nisam dobila odgovor ni na to. Pretpostavljam da sam joj dosađivala prijašnjim pitanjima tipa "kojom ste poštom poslali kavez, je li moguće da kasne itd" pa je zanemarila moju poruku.
Evo sad kad se sve dobro završilo, mogu samo reći da ne treba nikad ništa prije uplaćivati (ispadoh mnogo naivna a mislila sam samo da ima ljudskost i da će iskfreno reći : ne mgou vam poslati prije itd a ne da me levati). Dakle nisam prevarena, ali sam imala jako jako loše iskustvo. I ko mi garantuje da me ne bi prevarila, nego sam morala biti jako strpljiva i ljubazna do kraja. Jednostavno treba paziti.
Još i ovo, gospoja ima svega na svom profilu na PIK-u, ima i tri pozitivna dojma (ne znam na osnovu čega, ja joj nisam dala negativan mada je zaslužila), i koga bude interesovalo nik, ime , prezime, neka se javi u PP .. Nju treba zaobići u širokom luku
U sustini vas slucaj nije prevara, samo neodgovoran i ne posve profesionalan prodavac, to je sve.
-
Lopov-eliminator
#2689 Re: Prevaranti na PIK-u
Da ne radim quote jer je podugacak tekst, @Gretta , prvo gospodja je imala 3 dojma sto je prilicno malo da bi se moglo za nekog reci da je iole pouzdan, kao sto je @CaneBos rekla treba imati barem 50 autenticnih dojmova da bi se moglo pricati o povjerljivosti. Drugo, sve sto se iz ovog vidi jest losa komunikacija od strane te gospodje, sto je kasnila sa slanjem i sto stanje artikla nije bas u skladu sa opisanim ali je (valjda) po svemu sudeci prihvatljivo. Trece, ako vas bude neko prevario budite slobodni da objavite ovdje profil i druge podatke koje upotrebljava (da bi se otezalo pravljenje novog profila od strane istog prevaranta) jer ova tema izmedju ostalog ima i svrhu prevencije od prevaranata.
-
Lopov-eliminator
#2690 Re: Prevaranti na PIK-u
Dojmovi su dio slike o nekome. Naravno da je bolje licem u lice, niko to ne spori, ali nekad je odraditi stvar licem u lice nemoguce.uskrsno_respo wrote:ma ja ni dojmovima ne vjerujem bez obzira koliko izgledali autenticni
fino licem u lice vidim stvar je li to to i kupujem ako mi odgovara ako ne dovidjenja i to je to
-
shandrprcSA
#2691 Re: Prevaranti na PIK-u
Sinoc si mi odmah pao na pametBakir1 wrote:sta se desava sa ljudima na piku?
prodajem auto za 4300 KM sa namjerno ostavljenim prostorom za cjenkanje, jucer dosao lik iz vakufa i vadi 3600 KM kaze dosta ti je![]()
danas evo vec 2 poziva od zenskih osoba ja imam 3300, ja imam 3500![]()
svasta

- Bakir1
#2692 Re: Prevaranti na PIK-u
zato sam ja autu digao cijenu za jos 200 KM cisto da odbijem ove sa 30% marzom zvanom socijala, mogu ja njima sad spustiti za 500 KM ako ce im to pomoci da ljepse zaspushandrprcSA wrote:
Sinoc si mi odmah pao na pamet![]()
cijena je inace 200KM
![]()
![]()
-
goran16v
#2693 Re: Prevaranti na PIK-u
Te predpostavke na osnovu broja pozitivnih dojmova su smjesne. Krecem od sebe, na piku imam jednocifren brtoj transakcija i isto toliko pozitivnih dojmova, jer jednostavno nisam imao potrebe za vise transakcija na piku ali sam kao kupac i generalno kao profil na piku u praksi pouzdaniji i solventniji od 3/4 "mjenjam golfa 2 za golfa i doplatu, pa sve to za 14 metra cjepanih drva koje dajem za golfa 4 uz moju doplatu" sa trocifrenim brojem pozitivnih dojmova. I sta sad, kad se javim kao kupac ili eventualno prodavac ne treba raditi sa mnom?
Nema potrebe analizirati ove sa velikim brojem transakcija i pozitivnih dojmova koji su u velikom broju trgovci i preprodavci sto znaci da su sve sto prodaju su vrlo vjerovatno na istom piku kupili jeftinije.
Nema potrebe analizirati ove sa velikim brojem transakcija i pozitivnih dojmova koji su u velikom broju trgovci i preprodavci sto znaci da su sve sto prodaju su vrlo vjerovatno na istom piku kupili jeftinije.
- Gretta
#2694 Re: Prevaranti na PIK-u
I sve se svodi na to da je sve individualno.. Ko voli nek' izvoli. Na svoju odgovornost cemo vjerovati, ne vjerovati, rizikovati.. Mozda je na PIK-u pouzdaniji neko sa manje tih dojmova, jer mu nisu ni bitni... Npr. tvoj slucaj, a i ja za sebe tvrdim isto.goran16v wrote:Te predpostavke na osnovu broja pozitivnih dojmova su smjesne. Krecem od sebe, na piku imam jednocifren brtoj transakcija i isto toliko pozitivnih dojmova, jer jednostavno nisam imao potrebe za vise transakcija na piku ali sam kao kupac i generalno kao profil na piku u praksi pouzdaniji i solventniji od 3/4 "mjenjam golfa 2 za golfa i doplatu, pa sve to za 14 metra cjepanih drva koje dajem za golfa 4 uz moju doplatu" sa trocifrenim brojem pozitivnih dojmova. I sta sad, kad se javim kao kupac ili eventualno prodavac ne treba raditi sa mnom?
- TheHound
#2695 Re: Prevaranti na PIK-u
Jedino sta provjeravam kod prodavaca/kupca je onaj dio pored profila gdje pise je li verifikovao adresu ili telefon (ne mora oboje) i kad je kreiran account. Ni one koji ne zadovoljavaju moje kriterije ne otpisujem odmah nego mi to sluzi samo kao znak da budem malo oprezniji prilikom kupovine/prodaje. Dojmove rijetko gledam, pogledam jos usput i broj transakcija cisto da mogu sebi stvoriti neku sliku.
-
Lopov-eliminator
#2696 Re: Prevaranti na PIK-u
Kad bi sve tako bilo onda bi dojmove odmah trebalo ukinuti. Dzaba je nasem narodu govoriti. Transakcije su vazan izvor informacija ali je problem sto ljudi ne vide da ima bitnijih stvari od samog broja. Broj sam po sebi i nije mnogo vazan. 1. Vazna je struktura, neko nabije 50 transakcija sa 5 ljudi a neko sa 50, u boljoj je poziciji ovaj sto je radio sa vise nego ovaj sto je s 5. 2. Takodje je bitno i u kojem svojstvu jer za kupca i prodavca nisu isti kriteriji. Za kupca ti ni ne treba neki kriterij osim kada saljes postom, za licno je svaki dobar dokle god je spreman platit dogovoreni iznos. S prodavcem je daleeko drukcija prica. 3. Takodjer je i bitno jesu li artikli otkriveni il sakriveni (bitno ako si prodavac, ako si kupac nema veze) kao i verifikacije. 4. Prosjecna vrijednost transakcija i vrsta robe, nije isto prodavati stripove i auta.goran16v wrote:Te predpostavke na osnovu broja pozitivnih dojmova su smjesne. Krecem od sebe, na piku imam jednocifren brtoj transakcija i isto toliko pozitivnih dojmova, jer jednostavno nisam imao potrebe za vise transakcija na piku ali sam kao kupac i generalno kao profil na piku u praksi pouzdaniji i solventniji od 3/4 "mjenjam golfa 2 za golfa i doplatu, pa sve to za 14 metra cjepanih drva koje dajem za golfa 4 uz moju doplatu" sa trocifrenim brojem pozitivnih dojmova. I sta sad, kad se javim kao kupac ili eventualno prodavac ne treba raditi sa mnom?
Dalje, to sto ti imas jednocifren broj transakcija ne znaci da se s tobom ne treba raditi, samo nemoj ocekivati da neko prema tebi kad nesto prodajes ima isti nivo povjerenja kao prema nekome ko je ostvario preko 100 transakcija ko prodavac sa razlicitim ljudima. Takodjer, cak iako su medju ovim sa dosta dojmova (i ako ispunjavaju sve navedeno iznad) ima preprodavca koji su robu kupili na istom Piku, vece su sanse da im je roba dobra i u skladu s opisanim stanjem nego kod nekog ko je malo radio na Piku.
P.S. Nekako mi ovo slici na ponavljanje, na ovoj temi je raspravljano vec nekad ranije o tome.
- strong69
#2697 Re: Prevaranti na PIK-u
I meni je ovo veoma vazno. Ne znace mi transakcije i povjerenje toliko kao sto mi ovo znaci. Verifikacija postanske adrese ipak mi uliva vece povjerenje.TheHound wrote:Jedino sta provjeravam kod prodavaca/kupca je onaj dio pored profila gdje pise je li verifikovao adresu ili telefon (ne mora oboje) i kad je kreiran account.
- CaneBos
#2698 Re: Prevaranti na PIK-u
Bravo..struktura transakcija je bitna! Ko zeli da zna, neka se potrudi pa pregleda transakcije, ko ne zeli da zna, taj nije ni za ozbiljne trgovine.Lopov-eliminator wrote:hmm..lose preDpostavljas..ali shvatam sta zelis da nam kazes.goran16v wrote:Te predpostavke na osnovu broja pozitivnih dojmova su smjesne. Krecem od sebe, na piku imam jednocifren brtoj transakcija i isto toliko pozitivnih dojmova, jer jednostavno nisam imao potrebe za vise transakcija na piku ali sam kao kupac i generalno kao profil na piku u praksi pouzdaniji i solventniji od 3/4 "mjenjam golfa 2 za golfa i doplatu, pa sve to za 14 metra cjepanih drva koje dajem za golfa 4 uz moju doplatu" sa trocifrenim brojem pozitivnih dojmova. I sta sad, kad se javim kao kupac ili eventualno prodavac ne treba raditi sa mnom?
Kad bi sve tako bilo onda bi dojmove odmah trebalo ukinuti. Dzaba je nasem narodu govoriti. Transakcije su vazan izvor informacija ali je problem sto ljudi ne vide da ima bitnijih stvari od samog broja. Broj sam po sebi i nije mnogo vazan. 1. Vazna je struktura, neko nabije 50 transakcija sa 5 ljudi a neko sa 50, u boljoj je poziciji ovaj sto je radio sa vise nego ovaj sto je s 5. 2. Takodje je bitno i u kojem svojstvu jer za kupca i prodavca nisu isti kriteriji. Za kupca ti ni ne treba neki kriterij osim kada saljes postom, za licno je svaki dobar dokle god je spreman platit dogovoreni iznos. S prodavcem je daleeko drukcija prica. 3. Takodjer je i bitno jesu li artikli otkriveni il sakriveni (bitno ako si prodavac, ako si kupac nema veze) kao i verifikacije. 4. Prosjecna vrijednost transakcija i vrsta robe, nije isto prodavati stripove i auta.
Dalje, to sto ti imas jednocifren broj transakcija ne znaci da se s tobom ne treba raditi, samo nemoj ocekivati da neko prema tebi kad nesto prodajes ima isti nivo povjerenja kao prema nekome ko je ostvario preko 100 transakcija ko prodavac sa razlicitim ljudima. Takodjer, cak iako su medju ovim sa dosta dojmova (i ako ispunjavaju sve navedeno iznad) ima preprodavca koji su robu kupili na istom Piku, vece su sanse da im je roba dobra i u skladu s opisanim stanjem nego kod nekog ko je malo radio na Piku.
P.S. Nekako mi ovo slici na ponavljanje, na ovoj temi je raspravljano vec nekad ranije o tome.
- Averus
#2699 Re: Prevaranti na PIK-u
Kako je ljudi?
Moze pitanjce - Da li je neko poslovao sa ovim korisnikom/radnjom Muhidin?
Kontam uzeti DDR2 memoriju kod njega, pa reko' da se ne zaletim
- w0rld
#2700 Re: Prevaranti na PIK-u
Vidi se da je registrovan kao Pik povjerljiva radnja kao i da je verifikovana adresa + preko 140 pozitivnih dojmova prema tome siguran si.Averus wrote:Kako je ljudi?