Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

moonca

#26701 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

alibaba_i_30_godina wrote:Ako žena nije nikada radila neće ni imati penziju, u slučaju da nema čovjeka koji umre prije nje. Jednostavno. Nema penzije za to što je neko čuvao i odgajao djecu, a nije radio. :-)

Eh sad možda ima neko životno osiguranje i nešto slično da je uplaćivano, to je već druga stvar.
ipak -ima neka socijalna pomoc i za takve -zar ne..
Hakiz

#26702 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

Ja samo samo postavio tezu da ako je rad na poslovima u kući za odraslu osobu izjednačen sa radom u firmi, onda bi i rad djece na poslovima u kući morao biti izjednačen sa radom djece u firmi.
Last edited by Hakiz on 13/07/2019 17:30, edited 1 time in total.
pustopoljina

#26703 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

славянин wrote:
pustopoljina wrote: Nije, ali ne bih da ponavljam.
Ja o realnosti.
Bruka je ovdje zena...jedno 4 god, jedno 2 i podneseno vec za razvod..
Koliko znam, zenama tece penziono dok su na porodiljskom/karenz.
Pitala sam tebe?
Ne udaraj na moju zenskost, nego sjedni pa posteno razmisli.
Tece ako su vec zaposlene, isto kao sto tece ako se razbolis jel.

Pa razmisljam posteno, kako ti mislis to izvesti kada je nemoguce skoro.Penzioni sistemi u skoro svim drzavama pucaju pod pritiskom jer ima sve vise penzionera i zivotni vijek se produzava.Penzija koju stices radom procentualno se "stedi" da bi ti se isplatila tj . ti nekome placas penziju sada da bi neko tebi poslije .

Ti ko one moderne feministkinje i socijalisti... nemoj da budes offended i necu ti assume gender :lol:
Sto bih bila uvrijedjena, ako se ne vrijedjamo :?
Jesam, ako ce se brojati protiv stranaca, koji prave djecu i zive od nafake...a ovamo jasno zakidati zene na trzistu rada, samo zato sto nose glavnu ulogu u prokreaciji.
Nije slucajno u crkvi brak Sakrament i nema nego do smrti, a u Islamu djeca cim su veca, idu ocu (da bi se razvedena zena mogla lakse ili opet udati ili biti laksa za uzdrzavanje svojoj porodici).
Mi smo moderni i napredni, zene rade, zene radjaju i razvodi su normala...djeca ostaju kod zene...financijski gledano- zena izvlaci deblji kraj.
To, da li je imati djecu, dovoljna satisfakcija...dusevno...to je druga tema.
U idealnom slucaju, oba roditelja ostaju skupa, djeca odu...mozda on umre ranije i ona naslijedi njegovu penziju (kod mojih nije bilo tako) i ok...ali tih idealnih slucajeva je sve manje.
Socijalni sistem puca, jer je manje djece.
Ako hoces vise djece, omoguci zenama da ne zavise od tudje milosti, zato sto ih radjaju.
Sigurna sam, ali 100% sigurna da bi bilo puno vise djece, kao i zena koje imaju djecu mimo braka.
pustopoljina

#26704 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

Hakiz wrote:Ja samo samo postavio pitanje da ako je rad na poslovima u kući za odraslu osobu izjednačen sa radom u firmi, onda bi i rad djecne na poslovima u kući morao bit iizjednačen sa radom djece u firmi, a to znači zabranjen.
To posmatraj kao praktikum.
:)
Neplacen.
Bitan za CV.
U mikrosoftu volontiraju za dz godinu dana samo da bi pisalo da su radili u mikrosoftu. Mozda nije mikrosoft...al' tako nesto.
славянин

#26705 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by славянин »

pustopoljina wrote: Sto bih bila uvrijedjena, ako se ne vrijedjamo :?
Jesam, ako ce se brojati protiv stranaca, koji prave djecu i zive od nafake...a ovamo jasno zakidati zene na trzistu rada, samo zato sto nose glavnu ulogu u prokreaciji.
Nije slucajno u crkvi brak Sakrament i nema nego do smrti, a u Islamu djeca cim su veca, idu ocu (da bi se razvedena zena mogla lakse ili opet udati ili biti laksa za uzdrzavanje svojoj porodici).
Mi smo moderni i napredni, zene rade, zene radjaju i razvodi su normala...djeca ostaju kod zene...financijski gledano- zena izvlaci deblji kraj.
U idealnom slucaju, oba roditelja ostaju skupa, djeca odu...mozda on umre ranije i ona naslijedi njegovu penziju (kod mojih nije bilo tako) i ok...ali tih idealnih slucajeva je sve manje.
Ako hoces vise djece, omoguci zenama da ne zavise od tudje milosti, zato sto ih radjaju.
Sigurna sam, ali 100% sigurna da bi bilo puno vise djece, kao i zena koje imaju djecu mimo braka.
Offended nije insulted :D

To sto nabrajas je priroda... muz ide da lovi zivotinje zena da se brine o potomstvu i spilji :D .

Situacija zena nema veze sa time jer najvise potpomstva imaju zene koje zive u najgorim patrijarhalnim drustvima, eto ti stranci/migranti na koga vec mislis... u kakvoj su situaciji te zene ?? imaju penziju na tu djecu jel :lol: . Situacija PORODICE ima sa druge strane.A sta je onda penzija na osnovu toga sto ti zamisljas nego milost ? Jesi li ti uplacivala u penzioni sistem kao sto firma uplacuje radniku u toku odgajanja djece ?? Nisi ... a ocekujes da ti isto placa - sto u sustini i znaci milost.
Hakiz

#26706 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

pustopoljina wrote:
Hakiz wrote:Ja samo samo postavio pitanje da ako je rad na poslovima u kući za odraslu osobu izjednačen sa radom u firmi, onda bi i rad djecne na poslovima u kući morao bit iizjednačen sa radom djece u firmi, a to znači zabranjen.
Neplacen.
Bitan za CV.
U mikrosoftu volontiraju za dz godinu dana samo da bi pisalo da su radili u mikrosoftu. Mozda nije mikrosoft...al' tako nesto.
A onda mogu djecu poslati i da beru jagode na 40 stepeni kao neplaćeni rad za CV.
Guadalajara

#26707 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Guadalajara »

Kao da trebaju velike pare da se registruje firma, pa slobodno pisi i stembiljaj sta hoces... :mrgreen:
moonca

#26708 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Nece dijete u kuci, barem u vecini -raditi poslove starije osobe.
Zategnuti krevet, sloziti svoju odjecu nakon susenja, ocistiti svoje cipele.. itd nije tezak rad...
pustopoljina

#26709 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

славянин wrote:
pustopoljina wrote: Sto bih bila uvrijedjena, ako se ne vrijedjamo :?
Offended nije insulted :D

To sto nabrajas je priroda... muz ide da lovi zivotinje zena da se brine o potomstvu i spilji :D .

Situacija zena nema veze sa time jer najvise potpomstva imaju zene koje zive u najgorim patrijarhalnim drustvima, eto ti stranci/migranti na koga vec mislis... u kakvoj su situaciji te zene ?? imaju penziju na tu djecu jel :lol: . Situacija PORODICE ima sa druge strane.A sta je onda penzija na osnovu toga sto ti zamisljas nego milost ? Jesi li ti uplacivala u penzioni sistem kao sto firma uplacuje radniku u toku odgajanja djece ?? Nisi ... a ocekujes da ti isto placa - sto u sustini i znaci milost.
Daj ne zahebavaj sa detaljima.
Pa ako jos jednom procitas sta si napisao, shvatices da zene u patrijarhalnim sredinama nemaju vise djece zato sto ih vise vole ili zele :-)
Trebas bas biti musko izgleda, da to ne vidis?
Odakle su ono i najmladje majke?
Majcinski instinkt?
Nije mi do smijeha.
Nije milost, ako sistem na taj nacin sebe odrzava na zivotu. Vise- nuznost.
славянин

#26710 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by славянин »

pustopoljina wrote: Daj ne zahebavaj sa detaljima.
Pa ako jos jednom procitas sta si napisao, shvatices da zene u patrijarhalnim sredinama nemaju vise djece zato sto ih vise vole ili zele :-)
Trebas bas biti musko izgleda, da to ne vidis?
Odakle su ono i najmladje majke?
Majcinski instinkt?
Nije mi do smijeha.
Nije milost, ako sistem na taj nacin sebe odrzava na zivotu. Vise- nuznost.
Sistem se odrzava na baznom ljudskom a i svih ostalih zivih bica instinktu - prokreaciji i opstanku vrste.
pustopoljina

#26711 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

Hakiz wrote:
pustopoljina wrote:
:-x
Neplacen.
Bitan za CV.
A onda mogu djecu poslati i da beru jagode na 40 stepeni kao neplaćeni rad za CV.
Ne mogu.
Ili mozes jednom, da izgori, bez suncanice...da shvati da se jagofe beru cim svane, a ne dok se on izmigolji iz pidzame.
Djeca pomazu, da bi naucila. Djeca ne rade, da bi ti manje radio.
Mada, ima prednosti i u pregledanju dzepova tvog sesnaestogodisnjaka, koji ostavi svu odjecu za pranje na podu...
Pa ga onda pitas- rizlu imas, licnu kartu nemas??? :lol:
pustopoljina

#26712 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

славянин wrote: Sistem se odrzava na baznom ljudskom a i svih ostalih zivih bica instinktu - prokreaciji i opstanku vrste.
A da li ti se cini da kapitalizam ne podrzava bazno ljudsko i prokreaciju?
славянин

#26713 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by славянин »

pustopoljina wrote:
славянин wrote: Sistem se odrzava na baznom ljudskom a i svih ostalih zivih bica instinktu - prokreaciji i opstanku vrste.
Po cemu ?
pustopoljina

#26714 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

славянин wrote:
pustopoljina wrote:
Po cemu ?
Po tome sto polovinu covjecanstva dovodis u situaciju da razmislja sta ako dobije djecu, a zivot od rom com postane drama?
Nije svaka samohrana majka rodjena da bude heroj.
славянин

#26715 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by славянин »

pustopoljina wrote: Po tome sto polovinu covjecanstva dovodis u situaciju da razmislja sta ako dobije djecu, a zivot od rom com postane drama?
Tako je od postanka covjecanstva samo sto pretezno nije se radilo od pola nego vise o 95% stanovnistva.Kapitalizam jeste upravo zasnovan na osnovnim ljudskim instinktima i porivima. A djeca ce dolaziti kako god, opet jer tu bazni instinkti dolaze na djelo a ne racunanje koliko to kosta i kolika ce "penzija" biti :wink:
pustopoljina

#26716 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

славянин wrote:
pustopoljina wrote: Po tome sto polovinu covjecanstva dovodis u situaciju da razmislja sta ako dobije djecu, a zivot od rom com postane drama?
Tako je od postanka covjecanstva samo sto pretezno nije se radilo od pola nego vise o 95% stanovnistva.Kapitalizam jeste upravo zasnovan na osnovnim ljudskim instinktima i porivima. A djeca ce dolaziti kako god, opet jer tu bazni instinkti dolaze na djelo a ne racunanje koliko to kosta i kolika ce "penzija" biti :wink:
Hoce, ali ce se i socijalni sistem znatno promijeniti.
Ne donosim ja vrijedonosne sudove (cak i ako tako izgleda :lol: ), samo posmatram.
Kapitalizam mozda jeste zasnovan na porivima, ali je prevazisao sebe i postao sebi svrha i ne zadovoljava vise ljudske porive.
Tj. Ne u ovom dijelu svijeta.
Hakiz

#26717 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

moonca wrote:Nece dijete u kuci, barem u vecini -raditi poslove starije osobe.
Zategnuti krevet, sloziti svoju odjecu nakon susenja, ocistiti svoje cipele.. itd nije tezak rad...
Nije ni štembiljanje u kancelaraiji težak rad, pa ako bi ga dijete obavljalo, slijedile bi krivične prijave.

Ne govorim ja o težini rada.

Nego, ako je pravno rad u kući izjednačen sa radom u firmi, kako onda pravno regulisati zabranu rada djece?

Ne može slaganje odjeće ili brisanje tanjira poslije pranja u kući biti rad kada ga radi odrasla osoba, a ne biti rad kada ga obavlja dijete.

Da li bi dijete smjelo brisati tanjire poslije pranja u restoranu? Ako ne bi smjelo, ne smije ni u kući.
Last edited by Hakiz on 13/07/2019 18:06, edited 3 times in total.
славянин

#26718 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by славянин »

pustopoljina wrote: Hoce, ali ce se i socijalni sistem znatno promijeniti.
Ne donosim ja vrijedonosne sudove (cak i ako tako izgleda :lol: ), samo posmatram.
Kapitalizam mozda jeste zasnovan na porivima, ali je prevazisao sebe i postao sebi svrha i ne zadovoljava vise ljudske porive.
Tj. Ne u ovom dijelu svijeta.
Moze bit .... a i ne mora :D neke stvari se nikada ne mijenjaju.

To su prilicno velike recenice za nas male ljude - sto se tice kapitalizma.
moonca

#26719 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Hakiz wrote:
Nije ni štembiljanje u kancelaraiji težak rad, pa ako bi ga dijete obavljalo, slijedile bi krivične prijave.

Nego, ako je pravno rad u kući izjednačen sa radom u firmi, kako onda pravno regulisati zabranu rada djece?

Ne može slaganje odjeće ili brisanje tanjira poslije pranja u kući biti rad kada ga radi odrasla osoba, a ne biti rad kada ga obavlja dijete.

Da li bi dijete smjelo brisati tanjire poslije pranja u restoranu? Ako ne bi smjelo, ne smije ni u kući.
... mislim da bi smjelo kao mali volonterski rad-- prakticiranje -umotati u neki zakon.... :-)

Ali, da -ako je, a jeste - zenin rad vrijednovan kao prihod u kuci onda je i rad djece- bilo sta da pomognu----
..za teze radove - ako se sazna, bi reagovala socijalna sluzba..
Hakiz

#26720 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

Ako primijenimo Okamov princip, jednostavnije je rad u kući ne izjednačavati sa radom na radnom mjestu nego se baviti pravnim i sistemskim problemom šta sa djetetom koje u kući ima krpu ili metlu u rukama.

Žao mi je feministkinje.

Ili?
pustopoljina

#26721 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

Hakiz wrote:

Zenin rad u kuci za cetveroclanu porodicu nije brisanje tanjira ili slaganje odjece, nego suma svih poslova.
Takav, u takvom obimu, djeca ne obavljaju.
Srednjoskolska djeca uredno uce zanat, imaju prakse u firmama, odredjen broj sati...medicinska skola isto ima praksu.
Ne nose ni obim, ni odgovornost. Uce.
Ko zloupotrebljava djecu- prijaviti.
славянин

#26722 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by славянин »

pustopoljina wrote: Zenin rad u kuci za cetveroclanu porodicu nije brisanje tanjira ili slaganje odjece, nego suma svih poslova.
Srednjoskolska djeca uredno uce zanat, imaju prakse u firmama, odredjen broj sati...medicinska skola isto ima praksu.
I kako bi ti ona definisala kolicinu rada, i dali je taj rad "penzonosan" , recimo ako muz opere tanjire ili usisa to se odbija od kvocijenta za penziju ? Koji rad spada u penzonosan a koji ne. Djeca u srednjoj imaju praksu da nauce nesto sto im je korisno kao zene koje su domacice brinu o kuci i djeci da bi imale potomstvo i obezbijedile buducnost porodici. Dobru si tu pararelu napravila.
pustopoljina

#26723 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

Hakiz wrote:Ako primijenimo Okamov princip, jednostavnije je rad u kući ne izjednačavati sa radom na radnom mjestu nego se baviti pravnim i sistemskim problemom šta sa djetetom koje u kući ima krpu ili metlu u rukama.

Žao mi je feministkinje.

Ili?
Bez da uzdizem nevjerojatno dosadne i zaludne kucanske poslove...mislim da je cesto lakse odraditi svojih osam sati na poslu, nego pet u kuci.
Last edited by pustopoljina on 13/07/2019 18:23, edited 1 time in total.
славянин

#26724 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by славянин »

pustopoljina wrote:
Hakiz wrote:Ako primijenimo Okamov princip, jednostavnije je rad u kući ne izjednačavati sa radom na radnom mjestu nego se baviti pravnim i sistemskim problemom šta sa djetetom koje u kući ima krpu ili metlu u rukama.

Žao mi je feministkinje.

Ili?
Bez da uzdizem nevjerojatno dosadbe i zaludne kucanske poslove...mislim da je cesto lakse odraditi svojih osam sati na poslu, nego pet u kuci.
Jeli ti neko brani ili te sprjecava u tome ?
Hakiz

#26725 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

pustopoljina wrote:
Hakiz wrote:

Zenin rad u kuci za cetveroclanu porodicu nije brisanje tanjira ili slaganje odjece, nego suma svih poslova.
Srednješkolsko dijete je osoba od 14 godina i starija.

Po zakonima u BiH dijete je osoba sa manje od navršenih 14 godina.

Znači da može na praksi u srednjoj školi obavljati poslove predviđene nastavnim programom i koji su potrebni za praktično obrazovanje.

Ali ako ima 13 godina i tjeraš ga da sredi svoj krevet, možda vršiš krvično djelo.

:evil:
Last edited by Hakiz on 13/07/2019 18:25, edited 1 time in total.
Post Reply