Ima, ima. Napisala sam ja recept gore. Kad konstitutivci počnu cviliti da ne mogu više izdurati, onda još zategnuti ludačku košulju. A Ostali ionako nemaju šta izgubiti: kokice u ruke i uživaj.Ima i tome lijeka...
SDP
-
nekavalaitrebatako
#26651 Re: SDP
- vivaldi
#26652 Re: SDP
nekavalaitrebatako wrote:Živ bio, s kime, o čemu pričaš? Ovo pitanje oduvijek želim postaviti forumašima koji pjene na postove koje uopšte nisu razumjeli. I satraše se od urlanja, mlataranja stisnutim šačicama, a veze nemaju šta je njihov sugovornik napisao i o čemu priča. Pa majka mu stara, ako ne kontaš, odmori malo. Pojedi, popij, pogledaj TV, čekaj da se razvedri, šta histerišeš kad niti kontaš šta ti čovjek priča niti mu imaš čime replicirati?faer wrote:vidi ti vec drugi put spominjes nasilje. prvo sirija pa sad krv. dakle, nasilje je bilo kad je bilo oruzja. sad nemate oruzja.vivaldi wrote:
uh ne vuci me za jezik. ovdje vec vijekovima unazad krv tece u potocima samo zbog imena svakih par decenija. toliko o nasoj evoluciji
ma vidis da ga ignorisem poslije ove nebuloze, nakon ovakvog posta nema price
- AliceInChains
#26653 Re: SDP
Mislim, da je Bosna dosta evoluirala, ne ukidajuci konstitutivnost drugim narodima, kao sto su to uradile susjedne banana-republike, ono bas u Evropskom duhu.Skijaš wrote:Društvo konstantno evoluira i da je za vrijeme borbe recimo za pravo žena da glasaju bilo više onih koji bi stabilnost tražili kroz zadržavanje diskriminacije, te evolucije ne bi bilo. To je ustvari najbolji pokazatelj kako mi vidimo svoje živote, neko bi da te svoje sekunde i minute života ugradi u temelje boljeg sutra, a neko bi da to potroši gledajući samo svoje interese. I uvijek kad je dovoljno ovih prvih, čovječanstvo napravi korak naprijed.vivaldi wrote:ama znam ja to skijas, ali insistirati na evropskim civilizacijskim vrijednostima u zemlji gdje se nista zivo ne moze dogovoriti je dodatni korak unazad.Skijaš wrote:Konstitutivnost nije uslovljena procentom unutar ukupnog stanovništva.
Nego, cisti prijedlog, sto ne vratimo naciju Jugosloven (posto naciju Bosanac i Hercegovac ocigledno ne moze da prode kod druga dva naroda)? To bi bio istiniti pomak i signal za sve ljude u cijeloj regiji ka istinitom pomirenju. Ta nacija nikome nebi trebala da smeta. Tako bi se vratilo dostojanstvo ljudima iz mjesovitih brakova, koji bi ujedno bili i u stanju da medudrzvano povezuju ljude. Mi Bosnjaci bi na taj nacin mogli drugim nacijama pokazati, koliko smo ustvari za suzivot i poslje te akcije bi nas tesko neko mogao okarakterizirati kao netolerantne (pobili bi argumente nacionalisticki nastrojenim Srbima i Hrvatima). Satvise, upisali bi se u historiju i ujedno bi suknuli sa Nobelom nagradenoj Evropi
Last edited by AliceInChains on 14/10/2012 18:09, edited 1 time in total.
-
faer
#26654 Re: SDP
a grupisete senekavalaitrebatako wrote:Živ bio, s kime, o čemu pričaš? Ovo pitanje oduvijek želim postaviti forumašima koji pjene na postove koje uopšte nisu razumjeli. I satraše se od urlanja, mlataranja stisnutim šačicama, a veze nemaju šta je njihov sugovornik napisao i o čemu priča. Pa majka mu stara, ako ne kontaš, odmori malo. Pojedi, popij, pogledaj TV, čekaj da se razvedri, šta histerišeš kad niti kontaš šta ti čovjek priča niti mu imaš čime replicirati?faer wrote:vidi ti vec drugi put spominjes nasilje. prvo sirija pa sad krv. dakle, nasilje je bilo kad je bilo oruzja. sad nemate oruzja.vivaldi wrote:
uh ne vuci me za jezik. ovdje vec vijekovima unazad krv tece u potocima samo zbog imena svakih par decenija. toliko o nasoj evoluciji
nije mi namjera da urlam. stovani suforumas/ica je na drugom mjestu spominjao sirijski scenario u kontekstu zahtjeva da se ostalima ne dozvoli da da imaju ista prava kao konst narodi.
-
smekerica
#26655 Re: SDP
Zato sto se tim dogovorom napravio kompromis izmedju postojeceg stanja i onoga sto trazi presuda Sejdic-Finci. Strazbur je samo konstatovao da nas Ustav nije u skladu sa rezolucijom Vijeca Evrope o ljudskim pravima ali ne nalaze na koji nacin i koje izmjene u Ustavu treba da se naprave. "Ostali" se mogu kandidovati do Federalnog nivoa a njihovim ulaskom u Dom naroda stvorila bi se pometnja i odnos snaga o kojem sam pisala u prethodnom postu.Skijaš wrote:Pa čekaj, zašto onda podržavaš SDP-HDZ dogovor ?smekerica wrote:A, trebala bi, ako cemo imati tu ustavnu kategoriju. Jer kako sada stvari stoje, narod koji ima ispod 15% sa tendencijom daljeg opadanja brojnosti ne bi smio biti u prilici da blokira vecinu druga dva narodaSkijaš wrote: Konstitutivnost nije uslovljena procentom unutar ukupnog stanovništva.
Ono sto Zeljko hoce je u trenutnom odnosu snaga u zemlji prosto nemoguce, a i on je toga svjestan, jer bilo kakve promjene Ustava moraju odobriti sva tri konstitutivna naroda a prvi Hrvati nikada nece glasati da se ukine konstitutivnost jer znaju da su u manjini i da vise nikada ne bi ni u jednom parlamentu imali onoliko predstavnika koliko imaju sada. I tu se udara u zid.
-
faer
#26656 Re: SDP
vivaldi wrote:
1. moja faer, pobjeda je kada napravis nesto funkcionalno. Od ovih nasih pobjeda gore su samo pobjede u siriji.
2. uh ne vuci me za jezik. ovdje vec vijekovima unazad krv tece u potocima samo zbog imena svakih par decenija. toliko o nasoj evoluciji
to sto ces ti nekoga matematicki naguziti je pirova pobjeda. Za mene bi bila pobjeda da se napravi nesto sto funkcionise, a ne pobjeda na papiru i agresivan otpor i dizanje tenzija u stvarnosti
ma vidis da ga ignorisem poslije ove nebuloze, nakon ovakvog posta nema price
mozda vas ima vise s istim nickom
-
nekavalaitrebatako
#26657 Re: SDP
Jeste, grupišemo se sa namjerom da te opkolimo i sirjski te scenariziramo. Nije ti bolan to htio reći. Napregni se malo, onaj post bi i moj trogodišnji tetić ispravno shvatio, a ti si fulio i metu i odstojanje.a grupisete se
nije mi namjera da urlam. stovani suforumas/ica je na drugom mjestu spominjao sirijski scenario u kontekstu zahtjeva da se ostalima ne dozvoli da da imaju ista prava kao konst narodi.
Odmori, ne brukaj se više.
-
nekavalaitrebatako
#26658 Re: SDP
E to je. Vojska sirijskih klonova te napada. U zaklon!faer wrote:vivaldi wrote:
1. moja faer, pobjeda je kada napravis nesto funkcionalno. Od ovih nasih pobjeda gore su samo pobjede u siriji.
2. uh ne vuci me za jezik. ovdje vec vijekovima unazad krv tece u potocima samo zbog imena svakih par decenija. toliko o nasoj evoluciji
to sto ces ti nekoga matematicki naguziti je pirova pobjeda. Za mene bi bila pobjeda da se napravi nesto sto funkcionise, a ne pobjeda na papiru i agresivan otpor i dizanje tenzija u stvarnosti
ma vidis da ga ignorisem poslije ove nebuloze, nakon ovakvog posta nema price![]()
-
faer
#26659 Re: SDP
jok. hocu da vas majoriziram. dzaba vam bratska pomoc asadovih sabihanekavalaitrebatako wrote:E to je. Vojska sirijskih klonova te napada. U zaklon!faer wrote:vivaldi wrote:
ma vidis da ga ignorisem poslije ove nebuloze, nakon ovakvog posta nema price![]()
-
faer
#26660 Re: SDP
a, sta je to, bolan, htio reci? posto, srecom, nisam tvoj trogodisnji tetic. ili si, pak ti, na nivou trogodisnjeg advokata malo starijeg prijatelja iz obdanista koji ne zna kako drugacije objasniti ono sto zeli postici osim potezanjem paralela sa sirijom i evociranjem krvave proslosti u kontekstu prijedloga o demontazi konstitutivnosti.nekavalaitrebatako wrote:Jeste, grupišemo se sa namjerom da te opkolimo i sirjski te scenariziramo. Nije ti bolan to htio reći. Napregni se malo, onaj post bi i moj trogodišnji tetić ispravno shvatio, a ti si fulio i metu i odstojanje.a grupisete se
-
nekavalaitrebatako
#26661 Re: SDP
Srećom, ti nisi moj trogodišnji tetić.faer wrote:a, sta je to, bolan, htio reci? posto, srecom, nisam tvoj trogodisnji tetic. ili si, pak ti, na nivou trogodisnjeg advokata malo starijeg prijatelja iz obdanista koji ne zna kako drugacije objasniti ono sto zeli postici osim potezanjem paralela sa sirijom i evociranjem krvave proslosti u kontekstu prijedloga o demontazi konstitutivnosti.nekavalaitrebatako wrote:Jeste, grupišemo se sa namjerom da te opkolimo i sirjski te scenariziramo. Nije ti bolan to htio reći. Napregni se malo, onaj post bi i moj trogodišnji tetić ispravno shvatio, a ti si fulio i metu i odstojanje.a grupisete se
- Skijaš
#26662 Re: SDP
Kad je Željko spominjao ukidanje konstitutivnosti ? Koliko znam, on podržava rješenje po kojem bi četvrti klub u Domu naroda bio ravnopravan s ostala tri.smekerica wrote: Ono sto Zeljko hoce je u trenutnom odnosu snaga u zemlji prosto nemoguce, a i on je toga svjestan, jer bilo kakve promjene Ustava moraju odobriti sva tri konstitutivna naroda a prvi Hrvati nikada nece glasati da se ukine konstitutivnost
-
faer
#26663 Re: SDP
to nije nikakav odogovor. dakle, sta hoce tvoj drug vivaldi da kaze kad povlaci paralele sa sirijom i izvlaci krvavu istoriju kao uciteljicu nama koji trazimo da se konstitutivnost kao koncept posalje u ropotarnicu povijesti? posteno je da da kazes da ne znas sta zeli reci, ali da ti je drug i da imas potrebu da ga branis pred forumaskom publikom jer misljenja koja iznosi nekada i nisu bas bazirana na cinjenicama.nekavalaitrebatako wrote:Srećom, ti nisi moj trogodišnji tetić.faer wrote:a, sta je to, bolan, htio reci? posto, srecom, nisam tvoj trogodisnji tetic. ili si, pak ti, na nivou trogodisnjeg advokata malo starijeg prijatelja iz obdanista koji ne zna kako drugacije objasniti ono sto zeli postici osim potezanjem paralela sa sirijom i evociranjem krvave proslosti u kontekstu prijedloga o demontazi konstitutivnosti.nekavalaitrebatako wrote: Jeste, grupišemo se sa namjerom da te opkolimo i sirjski te scenariziramo. Nije ti bolan to htio reći. Napregni se malo, onaj post bi i moj trogodišnji tetić ispravno shvatio, a ti si fulio i metu i odstojanje.
ovo je anonimni forum i sasvim je legitimno da ljudi pricaju stvari o kojima ne znaju previse. nema potrebe da se uzbudjujes i gura trogodisnjeg tetica na prvu liniju odbrane vivaldija. cinjenice bi ti vise pomogle.
ili su mozda neprijatelji sdp-hdz dogovora skinuli sve clanke s interneta ko u slucaju kolegice smekerice?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#26664 Re: SDP
Skijaš wrote:Kad je Željko spominjao ukidanje konstitutivnosti ? Koliko znam, on podržava rješenje po kojem bi četvrti klub u Domu naroda bio ravnopravan s ostala tri.smekerica wrote: Ono sto Zeljko hoce je u trenutnom odnosu snaga u zemlji prosto nemoguce, a i on je toga svjestan, jer bilo kakve promjene Ustava moraju odobriti sva tri konstitutivna naroda a prvi Hrvati nikada nece glasati da se ukine konstitutivnost
pa da majoriziramo ove tri vjerske grupacije
-
faer
#26665 Re: SDP
JoseMujica wrote:Skijaš wrote:Kad je Željko spominjao ukidanje konstitutivnosti ? Koliko znam, on podržava rješenje po kojem bi četvrti klub u Domu naroda bio ravnopravan s ostala tri.smekerica wrote: Ono sto Zeljko hoce je u trenutnom odnosu snaga u zemlji prosto nemoguce, a i on je toga svjestan, jer bilo kakve promjene Ustava moraju odobriti sva tri konstitutivna naroda a prvi Hrvati nikada nece glasati da se ukine konstitutivnosttako je
![]()
pa da majoriziramo ove tri vjerske grupacije
- Alfons Kauders
#26666 Re: SDP
To rjesenje nikad nece biti prihvaceno iz prostog razloga sto bi ogromna vecina tih "ostalih" bili probosanski orijentirani, to bi bio drugi bosnjacki klub, samo gradjanski orijentiran. Ruku dajem da ce 80-90% "ostalih" biti popisano u Sarajevu, Tuzli i sl... U biti u krajevima s puno asfalta.Skijaš wrote:Kad je Željko spominjao ukidanje konstitutivnosti ? Koliko znam, on podržava rješenje po kojem bi četvrti klub u Domu naroda bio ravnopravan s ostala tri.smekerica wrote: Ono sto Zeljko hoce je u trenutnom odnosu snaga u zemlji prosto nemoguce, a i on je toga svjestan, jer bilo kakve promjene Ustava moraju odobriti sva tri konstitutivna naroda a prvi Hrvati nikada nece glasati da se ukine konstitutivnost
-
smekerica
#26667 Re: SDP
Da, ali to podrazumijeva da bi se morala izglasati promjena broja predstavnika u Domu naroda. Trebalo bi odrediti koliko se mjesta daje ostalima i tu bi nastalo prvo neslaganje. "Ostali" traze da po defaultu imaju mjesto u Domu naroda i time bi im se dala prilika da sa svojim glasovima trguju zavisno od toga ko im sta ponudi. Pored toga, posto je kod nas etnicka pripadnost subjektivna kategorija moze se desiti na neko ko je na prethodnim izborima bio predstavnik jednog od tri konstitutivna naroda i ne prodje, svoju sansu na narednim izborima potrazi u okrilju "ostalih" i recimo prodje. Ko moze garantovati da ce taj predstavnik ostalih biti objektivan u svom nastupu u Domu naroda i da mandat "ostalih" nece iskoristiti da da prednost, tj. da se prikloni narodu i kojeg originalno potice. U Domu naroda se donose vrlo vazne odluke da bi se prepustile da neko iz reda "ostalih" koji su u manjini presudjuje o njima.Skijaš wrote:Kad je Željko spominjao ukidanje konstitutivnosti ? Koliko znam, on podržava rješenje po kojem bi četvrti klub u Domu naroda bio ravnopravan s ostala tri.smekerica wrote: Ono sto Zeljko hoce je u trenutnom odnosu snaga u zemlji prosto nemoguce, a i on je toga svjestan, jer bilo kakve promjene Ustava moraju odobriti sva tri konstitutivna naroda a prvi Hrvati nikada nece glasati da se ukine konstitutivnost
- Alfons Kauders
#26668 Re: SDP
Broj delegata i nije toliko bitan koliko prava klubova. Ne radi se toliko o glasanju, vec o mogucnosti opstrukcije.smekerica wrote:Da, ali to podrazumijeva da bi se morala izglasati promjena broja predstavnika u Domu naroda. Trebalo bi odrediti koliko se mjesta daje ostalima i tu bi nastalo prvo neslaganje. "Ostali" traze da po defaultu imaju mjesto u Domu naroda i time bi im se dala prilika da sa svojim glasovima trguju zavisno od toga ko im sta ponudi. Pored toga, posto je kod nas etnicka pripadnost subjektivna kategorija moze se desiti na neko ko je na prethodnim izborima bio predstavnik jednog od tri konstitutivna naroda i ne prodje, svoju sansu na narednim izborima potrazi u okrilju "ostalih" i recimo prodje. Ko moze garantovati da ce taj predstavnik ostalih biti objektivan u svom nastupu u Domu naroda i da mandat "ostalih" nece iskoristiti da da prednost, tj. da se prikloni narodu i kojeg originalno potice. U Domu naroda se donose vrlo vazne odluke da bi se prepustile da neko iz reda "ostalih" koji su u manjini presudjuje o njima.Skijaš wrote:Kad je Željko spominjao ukidanje konstitutivnosti ? Koliko znam, on podržava rješenje po kojem bi četvrti klub u Domu naroda bio ravnopravan s ostala tri.smekerica wrote: Ono sto Zeljko hoce je u trenutnom odnosu snaga u zemlji prosto nemoguce, a i on je toga svjestan, jer bilo kakve promjene Ustava moraju odobriti sva tri konstitutivna naroda a prvi Hrvati nikada nece glasati da se ukine konstitutivnost
S obzirom da bi velika vecina delegata u tom domu dolazila s vecinski bosnjackih podrucja, hrvatski blok i stranke iz RS nikad nece pristati na formiranje istog.
-
smekerica
#26669 Re: SDP
I to je tacno. Zbog toga rjesenje koje predlaze Zeljko nikada nece proci.Alfons Kauders wrote:
Broj delegata i nije toliko bitan koliko prava klubova. Ne radi se toliko o glasanju, vec o mogucnosti opstrukcije.
S obzirom da bi velika vecina delegata u tom domu dolazila s vecinski bosnjackih podrucja, hrvatski blok i stranke iz RS nikad nece pristati na formiranje istog.
- nosara
#26670 Re: SDP
A kako "ostali" mogu sprijecit blokade od strane ovih drugih...? Uostalom, mozda nece imat bas sva prava kao "konstitutivni", pravo je vec da mogu bit birani i delegirat neke "svoje" teme...Alfons Kauders wrote:Broj delegata i nije toliko bitan koliko prava klubova. Ne radi se toliko o glasanju, vec o mogucnosti opstrukcije.smekerica wrote:Da, ali to podrazumijeva da bi se morala izglasati promjena broja predstavnika u Domu naroda. Trebalo bi odrediti koliko se mjesta daje ostalima i tu bi nastalo prvo neslaganje. "Ostali" traze da po defaultu imaju mjesto u Domu naroda i time bi im se dala prilika da sa svojim glasovima trguju zavisno od toga ko im sta ponudi. Pored toga, posto je kod nas etnicka pripadnost subjektivna kategorija moze se desiti na neko ko je na prethodnim izborima bio predstavnik jednog od tri konstitutivna naroda i ne prodje, svoju sansu na narednim izborima potrazi u okrilju "ostalih" i recimo prodje. Ko moze garantovati da ce taj predstavnik ostalih biti objektivan u svom nastupu u Domu naroda i da mandat "ostalih" nece iskoristiti da da prednost, tj. da se prikloni narodu i kojeg originalno potice. U Domu naroda se donose vrlo vazne odluke da bi se prepustile da neko iz reda "ostalih" koji su u manjini presudjuje o njima.Skijaš wrote:
Kad je Željko spominjao ukidanje konstitutivnosti ? Koliko znam, on podržava rješenje po kojem bi četvrti klub u Domu naroda bio ravnopravan s ostala tri.
Moraju dobit nesto, inace cemo zaglibit...
- Skijaš
#26671 Re: SDP
OK, tako reci. A ne kao mi hoćemo da "Ostali" budu ravnopravni. Jer nećemo, nego hoćemo da zadržimo postojeći okvir, njima ne smijemo dati da donose "važne odluke" i gotova priča. Mogla si odmah nastupiti s tim šovinističkim stavom a ne lagati kako Komšić traži ukidanje konstitutivnosti naroda.smekerica wrote:U Domu naroda se donose vrlo vazne odluke da bi se prepustile da neko iz reda "ostalih" koji su u manjini presudjuje o njima.Skijaš wrote:Kad je Željko spominjao ukidanje konstitutivnosti ? Koliko znam, on podržava rješenje po kojem bi četvrti klub u Domu naroda bio ravnopravan s ostala tri.smekerica wrote: Ono sto Zeljko hoce je u trenutnom odnosu snaga u zemlji prosto nemoguce, a i on je toga svjestan, jer bilo kakve promjene Ustava moraju odobriti sva tri konstitutivna naroda a prvi Hrvati nikada nece glasati da se ukine konstitutivnost
- nosara
#26672 Re: SDP
sdp u zadnje vrijeme stanca male himlere... 
- Skijaš
#26673 Re: SDP
Ne moraju. Neka oni objašnjavaju svijetu zašto konstitutivnost recimo srpskog naroda podrazumjeva suzbijanje prava drugih.Alfons Kauders wrote:Broj delegata i nije toliko bitan koliko prava klubova. Ne radi se toliko o glasanju, vec o mogucnosti opstrukcije.smekerica wrote:Da, ali to podrazumijeva da bi se morala izglasati promjena broja predstavnika u Domu naroda. Trebalo bi odrediti koliko se mjesta daje ostalima i tu bi nastalo prvo neslaganje. "Ostali" traze da po defaultu imaju mjesto u Domu naroda i time bi im se dala prilika da sa svojim glasovima trguju zavisno od toga ko im sta ponudi. Pored toga, posto je kod nas etnicka pripadnost subjektivna kategorija moze se desiti na neko ko je na prethodnim izborima bio predstavnik jednog od tri konstitutivna naroda i ne prodje, svoju sansu na narednim izborima potrazi u okrilju "ostalih" i recimo prodje. Ko moze garantovati da ce taj predstavnik ostalih biti objektivan u svom nastupu u Domu naroda i da mandat "ostalih" nece iskoristiti da da prednost, tj. da se prikloni narodu i kojeg originalno potice. U Domu naroda se donose vrlo vazne odluke da bi se prepustile da neko iz reda "ostalih" koji su u manjini presudjuje o njima.Skijaš wrote:
Kad je Željko spominjao ukidanje konstitutivnosti ? Koliko znam, on podržava rješenje po kojem bi četvrti klub u Domu naroda bio ravnopravan s ostala tri.
-
faer
#26674 Re: SDP
zapanjen sam ovim stavom. pa znas li ti sta govoris? ocito da je sdp potpuno poludio, tj. prihvatio da postoje jednaki i jednakiji.smekerica wrote:Da, ali to podrazumijeva da bi se morala izglasati promjena broja predstavnika u Domu naroda. Trebalo bi odrediti koliko se mjesta daje ostalima i tu bi nastalo prvo neslaganje. "Ostali" traze da po defaultu imaju mjesto u Domu naroda i time bi im se dala prilika da sa svojim glasovima trguju zavisno od toga ko im sta ponudi. Pored toga, posto je kod nas etnicka pripadnost subjektivna kategorija moze se desiti na neko ko je na prethodnim izborima bio predstavnik jednog od tri konstitutivna naroda i ne prodje, svoju sansu na narednim izborima potrazi u okrilju "ostalih" i recimo prodje. Ko moze garantovati da ce taj predstavnik ostalih biti objektivan u svom nastupu u Domu naroda i da mandat "ostalih" nece iskoristiti da da prednost, tj. da se prikloni narodu i kojeg originalno potice. U Domu naroda se donose vrlo vazne odluke da bi se prepustile da neko iz reda "ostalih" koji su u manjini presudjuje o njima.Skijaš wrote:Kad je Željko spominjao ukidanje konstitutivnosti ? Koliko znam, on podržava rješenje po kojem bi četvrti klub u Domu naroda bio ravnopravan s ostala tri.smekerica wrote: Ono sto Zeljko hoce je u trenutnom odnosu snaga u zemlji prosto nemoguce, a i on je toga svjestan, jer bilo kakve promjene Ustava moraju odobriti sva tri konstitutivna naroda a prvi Hrvati nikada nece glasati da se ukine konstitutivnost
- nosara
#26675 Re: SDP
Ako ne dobiju "vitalni" nema nikakve smetnje da dobiju klub... Ovo je najobicnije zamajavanje pizdarijama...