FC Barcelona

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

skenderija04

#26601 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

dinty2 wrote:haman skontali da nije fol u odbrani vec u napadu i vezi,,,neka bolje nekad nego nikad. xavi dosta dobar, fiizicki jedan od najspremnijih a 33 mu, problem je sto ce padati kako sezona bude odmicala bas zbog godina.
Tacno, ali pozicionalni fudbal cemo sve manje i manje gledati. Igra sa sve vise okrece prema Fabregasu kome vise odgovara trka. Tata to radi suptilno , malo po malo. Sada objektivno imamo dva izdanja Klasicnu verziju sa Xavijem i Iniestom i ono sto smo gledali protiv Raya i Celte sa Fabregasom. Dakle prepustiti malo posjed i dobiti na prostoru. Sutra je taj dan.
LSD

#26602 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

skenderija04 wrote:
dinty2 wrote:haman skontali da nije fol u odbrani vec u napadu i vezi,,,neka bolje nekad nego nikad. xavi dosta dobar, fiizicki jedan od najspremnijih a 33 mu, problem je sto ce padati kako sezona bude odmicala bas zbog godina.
Tacno, ali pozicionalni fudbal cemo sve manje i manje gledati. Igra sa sve vise okrece prema Fabregasu kome vise odgovara trka. Tata to radi suptilno , malo po malo. Sada objektivno imamo dva izdanja Klasicnu verziju sa Xavijem i Iniestom i ono sto smo gledali protiv Raya i Celte sa Fabregasom. Dakle prepustiti malo posjed i dobiti na prostoru. Sutra je taj dan.
Tacno, primjeti se to....samo treba više forsirati Fabregasa i njegovu anarhiju.....a sa Neymarom je Barca dobila odlicnog igraca koji nema problema sa situacijama 1 na 1 (kao Pedro i Alexis)....a taj problem dosta koci Barcu u zadnje dvije godine.
I treba davati što više šansu Montoyi, Bartri, Robertu, Tellu, Songu....davati im citave utakmice, bar protiv slabijih protivnika (uslovno receno).
dinty2

#26603 Re: FC Barcelona

Post by dinty2 »

vidio sam to i opazio kako ne znaju kontre odradit.. :D ali tata je dobar trener
za aguera-sebican igrac kao i deulofeu, mislim da ne bi uspjelo....
@LSD sutra busi odmara i eto prilike za songa, ovi mladji tesko a bas bi volio vidjeti s.roberta,
LSD

#26604 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

dinty2 wrote:vidio sam to i opazio kako ne znaju kontre odradit.. :D ali tata je dobar trener
@LSD sutra busi odmara i eto prilike za songa, ovi mladji tesko a bas bi volio vidjeti s.roberta,
Ali meni nije jasno zašto Pedro i Alexis ne pokušavaju (ne provociraju) te situacije 1 na 1 :? hajd da nisu brzi, pa covjek bi rekao Nemaju brzinu, ne mogu pobjeci i jbg....vec im Bog dao brzinu, tu startnost i oni opet imaju neku blokadu da to urade ili šta vec....možda neki strah da se ne izofiraju, ako ne uspiju - nemam pojma....pa probaj dva puta, nema veze i ako izgubiše loptu ....ali treci put ces pobjeci i eto šanse za gol.
Onaj mladi Tello ima tu drskost, on hoce i zna pobjeci u situacijama 1 na 1.....cesto to uradi.
dinty2

#26605 Re: FC Barcelona

Post by dinty2 »

LSD wrote:
dinty2 wrote:vidio sam to i opazio kako ne znaju kontre odradit.. :D ali tata je dobar trener
Ali meni nije jasno zašto Pedro i Alexis ne pokušavaju (ne provociraju) te situacije 1 na 1 :? hajd da nisu brzi, pa covjek bi rekao Nemaju brzinu, ne mogu pobjeci i jbg....vec im Bog dao brzinu, tu startnost i oni opet imaju neku blokadu da to urade ili šta vec....možda neki strah da se ne izofiraju, ako ne uspiju - nemam pojma....pa probaj dva puta, nema veze i ako izgubiše loptu ....ali treci put ces pobjeci i eto šanse za gol.
Onaj mladi Tello ima tu drskost, on hoce i zna pobjeci u situacijama 1 na 1.....cesto to uradi.
psiha je cudo :-) si vidio sta cileanac radio u udinama? pedro nikada i nije bio dribler vec dobar timski igrac, zadnje 2 godine ni to ne moze,.alexis ima tu blokadu i nece je nikada razbiti dok ne ode iz barce, djaba mu onaj lob protiv madrida, on je navikao da bude glavni baja u ekipi, takva tipa. sistem mu uopste ne odgovara,, medjutim nije ni to problem, imas igraca koji mogu napraviti visak,, potreban je neko ko ce pospremiti one silne zicere u mrezu..
skenderija04

#26606 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

Tata je usao skoro pa na prstima u klub Malo po malo uvodi svoje bez da digne glas a skrabici ne prestaju da seruckaju.
Jeben klub i jos jebenije okruzenje.

Ipak dvije stvari se primjete:

1.Stoperi igraju po parovima Tako ce odmarati i cuvati se kartona. Ideja je da Pique i Masche igraju kada se ocekuje autobus, dakle domace tekme i pokoje gostovanje. Brzi su i fizicki spremniji i mogu da igraju daleko od gola. Kada igraju njih dvojica pratice ih Busquets jer pokupi dosta na sredini i ima defanzinvo postavljanje. Sa druge strane, kada igraju Bartra i Puyol,to ce biti povucenija varijanta. Barcelona nece dati puno prostora pozadi i to su utakmice gdje Song moze zamijeniti Busquetsa. U tim tekmama Cesc postaje kljucni igrac i njegovo uvezivanje sa Alexisom i Messijem dobija na smislu i tezini.

2. Izlaz lopte. Vise nije obavezan izlaz pasovima vec se dozvoljava i dugi pas. Razbijena je jedna od dogmi koja je bila na snazi 5 godina. Sto se mene tice neka je. Sto se tice kontri treba ih zaboraviti kao i prekide. Barcelona to ne zna da radi. Tata ustupajuci posjed i prostor zeli da razbije situaciju od dvije defanzivne linije protivnika koje se najcesce formiraju. Igraci su dovoljno kvalitetni da kada protivnik nije poslozen mogu da postignu gol. Barcelona kontre od 70 metara ne moze izvoditi.
LSD

#26607 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

@dinty2

Tacno tako...u Udineseu je bio zvijer i mislio sam da ce biti odlicno pojacanje (onda kad je dolazio u Barcu)....a u Barci se sakrio u mišiju rupu, sjeti se da je fulao zicere sa 5 metara kao kakav pocetnik.....tacno to što kažeš, psiha je cudo....ove sezone je malo živnuo i poceo pokazivati znakove života....ali je sve je to nedovoljno za ocekivanja koja su bila od njega kad se dovodio.

Inace sve više mislim da Barci treba klasicna 9-tka tipa Klajvert, Cavani, Eto, Zlatan i slicno....ovako više ne može jer se polako zatvara onaj Guardiolin model (što je sasvim logicno) i napad je postao procitan od stranih svih timova (nako manje uspješno, neko više), svi se poceli nalaziti nacine da što bolje zaustave napad Barce.....tako da je neophodan neki jak i kvalitetan centarfor....pogotovu u LP, gdje Barca u bitnim mecevima (otrpilike u cetrvtfinalima, polufinalima) ispada sterilna, ne može dati gola, nema tog klipana na poziciji centarforu....i onda Messija zavaljuju među trojicu.
Lewandowskog dovesti je sevap za ovu ekipu (ako vec nije sve dogovrio i završio sa Bayernom).....ako bude licitacija za njega, ponuditi mu najviše, ne pitati za cijenu i dovesti stroj za golove.
DonVitoni

#26608 Re: FC Barcelona

Post by DonVitoni »

505sCrtom wrote:
Opet ovaj mlati praznu slamu..
Kosato

#26609 Re: FC Barcelona

Post by Kosato »

skenderija04 wrote:Tata je usao skoro pa na prstima u klub Malo po malo uvodi svoje bez da digne glas a skrabici ne prestaju da seruckaju.

1.Stoperi igraju po parovima Tako ce odmarati i cuvati se kartona. Ideja je da Pique i Masche igraju kada se ocekuje autobus, dakle domace tekme i pokoje gostovanje. Brzi su i fizicki spremniji i mogu da igraju daleko od gola. Kada igraju njih dvojica pratice ih Busquets jer pokupi dosta na sredini i ima defanzinvo postavljanje. Sa druge strane, kada igraju Bartra i Puyol,to ce biti povucenija varijanta. Barcelona nece dati puno prostora pozadi i to su utakmice gdje Song moze zamijeniti Busquetsa. U tim tekmama Cesc postaje kljucni igrac i njegovo uvezivanje sa Alexisom i Messijem dobija na smislu i tezini.

2. Izlaz lopte. Vise nije obavezan izlaz pasovima vec se dozvoljava i dugi pas. Razbijena je jedna od dogmi koja je bila na snazi 5 godina. Sto se mene tice neka je. Sto se tice kontri treba ih zaboraviti kao i prekide. Barcelona to ne zna da radi. Tata ustupajuci posjed i prostor zeli da razbije situaciju od dvije defanzivne linije protivnika koje se najcesce formiraju. Igraci su dovoljno kvalitetni da kada protivnik nije poslozen mogu da postignu gol. Barcelona kontre od 70 metara ne moze izvoditi.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
5 0 5

#26610 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

Image
5 0 5

#26611 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

skenderija04 wrote:Tata je usao skoro pa na prstima u klub Malo po malo uvodi svoje bez da digne glas a skrabici ne prestaju da seruckaju.

ako je ista fascinantno u martinovoj barceloni, to je da je barcelona ove sezone od odigranih 1620 miuta, bila gol iza samo 72 minute. (npr. madrid je samo u clasicu bio 71 min. gol (ili dva) iza).
skenderija04

#26612 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

Odlican podatak. Rekose neki dan da Martino kao trener nikada nije izgubio ako vodi na poluvremenu.
Klix_toris

#26613 Re: FC Barcelona

Post by Klix_toris »

Nekid dan, neko iz Bayerna je izjavio (parafraziram): "U ovom momentu Bayern M. je bolji od Barcelone samo zato što ima M. Mandžukića (pozicija CF)".

Sa ovim bi se složio u potpunosti!

Uzmi te samo i analiziraj te igru Bayerna ove sezone (možete i predhodnu sezonu uzetu u analizu)- može se vrlo lako zaključiti da je Mandžukić kao CF (kojeg Barcelona nema već duži niz godina), dao ne mali broj vrlo važnih golova, koji su na kraju i odlučili dosta utakmica, pogotovo ove sezone, kada Pep pokušava nametnuti "Barca stil" (priznao to on ili ne). Pokušavaju da igraju sa klasičnom formacijom 4-3-3 (gdje Muller igra lažnu devetku - kao Messi u Barci). U većini slučajeva (ove sezone), su naletili na timove koji igraju tzv. bunker - taktika autobus ispred svog gola, tako da im ova formacija sa igračima koji su na terenu ne prolazi. I obavezno su se močili sa tim timovima kada je u pitanju realizacija, sve do momenta kada na taren izađe igrač sa pozicijom CF (Mandžukić) i po običaju dao gol za pobjedu. Dosta puta ih je spasio Mandžukić poraza, ili nerješenog rezultata, i gubljenja bodova. Siguran sam da nije bilo Mandžukića (obično sa klupe), da bi Bayern izgubio dosta utakmica (bodova) što u nacijonalnom prenstvu,tako i u CL!
Za mene je on pored Riberya ključni igrač Bayerna u ovoj sezoni (pa možda i u predhodnoj).

Barcelona treba dovesti što je prije moguće napadača tj. igrača kojem je primarno zanimanje da bude napadač (CF), a ne krilo (RMF/RWF ili LMF/LWF), lažna devetka (SS) ili nešto treće!
Ali treba tražiti igrača koji bi pristao na to da presjedi na klubi većinu vremena (kao npr. Mandžukić u Bayernu), i da ulazi u igru od prve minute samo kada se igra sa protivnicima koji praktikuju taktiku tzv. bunker ili da uđe sa klupe kada se ganja rezultat protiv jačih timova itd... Barca je pročitan tima, htjeo to neko sebi priznati ili ne, sve što su do sada dobili do je bilo navrat na nos, bez sigurnosti koju su imali npr. u sezoni 2009/2010 kada su imali CF (napadača).

Messi bi povremeno morao igrati (bježati sa svoje poziciji - SS), na krilo (RMF/RWF), što je činio u zadnjih par utakmica i što radi redovno u reprezentaciji Argentine, na taj način bi se dalo dosta prostora tom novom napadaču (CF), gdje bi ga Messi, Neymar i vezni red hranili loptama iz raznih uglova.
U ovoj konstataciji snaga, imali bi jednog viška igrača u napadu, tako da bi vjerovatno Tello morao ići na prodaju ili posudbu. Pedra nevjerujem da će prodavati ili puštati bilo gdje da ide. On je svoje mjesto u Barceloni zacementirao za sva vremena, iz više razloga, Barcina škola, igra već duže vrjeme u timu, i najveći argument mu jue što igra za reprezentaciju Španije i to redovno (tu mu je veliku kredit) za razliku od Tella. A možda se i Alexis proda na kraju sezone ako ne bude dao ono što se od njega traži. Jer u ovom momentu kada bi pitali upravu i stučni štab Barce koga bi prodali Alexisa ili Pedra (jednoglasan odgovor bi bio Alexis), iz gore navedenih razloga (bez obzira što je Alexis u dosta boljoj formi trenutno od Pedra).

Dakle, treba tražiti igrača (CF), koji nije skup i ne tražiu veliku platu (da bi se zadovoljio Rosell i uprava), da je dobar karakter (da ne pravi problem u svlačionici treneru i ostalim igračima), da je spreman da zagrijava klupu veći broj utakmica, da je u životnoj formi, da se u kraktom veremenu prilagodi Barceloni (prije svega stilu/filozofiji igre i mentalitetu ovog kluba).

Ja bi najprije kupio/doveo Lewandowskog jer ispunjava sve gore navedeno (pa i više od toga), ili nekog iz La lige da ima slične karakteristike! :run:
5 0 5

#26614 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

skenderija04 wrote:Odlican podatak. Rekose neki dan da Martino kao trener nikada nije izgubio ako vodi na poluvremenu.
ne znam za to. znam da nije izgubio kada je njegov tim vodio 0-1/1-0 na poluvremenu (i to zadnjih 50tak utakmica).

zadnju utakmicu koju je izgubio, a u kojoj je vodio na poluvremenu je bila 2006. (libertad 1-3 nacional).
Klix_toris

#26615 Re: FC Barcelona

Post by Klix_toris »

Image

Image
skenderija04

#26616 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

@Klix_toris

To sto si napisao je dilema koja traje vec 4 godine. Probalo se sa Zlatamom , prica se stalno o tom centarforu, ali vidis da nikako da daju korak u tom pravcu.
Centarfor sa tim karakteristikama se spominje jako dugo (famozni tip Larsson) ali ko?
Eventualno Klose ili Roque sta. Cruz. Dakle da je vec sve uradio u karjeri i da mu ovo dodje ko neki baksis. Tu se slazem 100% sa tobom.
Klix_toris

#26617 Re: FC Barcelona

Post by Klix_toris »

skenderija04 wrote:@Klix_toris

To sto si napisao je dilema koja traje vec 4 godine. Probalo se sa Zlatamom , prica se stalno o tom centarforu, ali vidis da nikako da daju korak u tom pravcu.
Centarfor sa tim karakteristikama se spominje jako dugo (famozni tip Larsson) ali ko?
Eventualno Klose ili Roque sta. Cruz. Dakle da je vec sve uradio u karjeri i da mu ovo dodje ko neki baksis.
Tu se slazem 100% sa tobom.
Tako je!
Promjenile su se određene stvari u klubu dolaskom novog stručnog štaba na čelu sa Martinom. Što je najvažnije krenulo je sve u pozitivnom smjeru. Valjda će se sada krenuti i u tom pravcu, dovođenje CF, ja vjerujem da Martino već ima u glavi koga bi mogao dovesti (3-4 opcije), samo još da ubjedi ljude oko sebe.
Moža nebi bila loša ni opcija dovesti Mandžukića, ako Bayern ima potpisan predugovor sa Lewandowskim. Ako dovedu Lewandowskog, mora će prodati Mandžukića (kojeg ne simpatiše Pep, neznam ni sam zašto). Prilki je da ga Barca dovede/kupi. Pitanje je koliko bi bila cijena Mandžukića, koliku bi platu tražio, da li bi pristao da sjedio na klupi i ulazi povremenu na teren (nešto sl. kao što radi sada u Bayernu). I da li bi uopšte on htjeo u Barcu?! Možda traži tim gdje bi mogao igrati češće nego što igra sada?! Mislim da bi se uklopio u Barceloni isto kao i Lewandowski.
Ja neznam zašto oni nisu doveli Negreda iz Seville, prije nego što je rodatu u Englesku. Odlučan je i on igrač, igrao je već dosta vremena u La ligi, a i doabr je realizator (bio je u ne tako lošoj formi), evo pokazuje i u Engleskoj da nisu uzalud za njega dati novci. Naravno, ima tu još dosta dobrih igračam, neke si i ti naveo, valjda dovedu šta ako ne u januaru onda poslije SP i ljetne pauze!
skenderija04

#26618 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

valdés Alves Puyol Bartra Montoya xavi Song Cesc pedro Neymar y Messi
5 0 5

#26619 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

izgubi atletico 2 boda.
5 0 5

#26622 Re: Streams Betis-Barcelona:

Post by 5 0 5 »

i alves :)