SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#26601 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Prekrsaj je prekrsaj i trebalo bi, sto je kod nas jos uvijek nepojmljivo, da je zakon isti za sve. Gospodja je presla na crvenom za pjesake i napravila prekrsaj koji podlijeze placanju kazne sto ne znaci automatski da se po svaku cijenu i primjenom krajnje sile na nekome ko ima 66 godina i zenskog je roda. Staricu povaliti na beton kao dilera droge moze samo policajac koji je zestoka picketina i koji sasvim sigurno to isto nikada nece uraditi nekome ko mu je dostojan. Mozda je ta zena u tom trenutku bila pod dejstvom nekih lijekova koje pije, ili pod nekim stresom...nebitno....trebamo se svi upitati sta bi bilo kad bi nam neko onako majku na ulici bacio na beton radi prelaska na crvenom pjesackom. Pa i sam ministar policije je ovo djelo ocjenio brutalnim i nedostojnim za jednog pripadnika hrvatske policije Ranko Ostojic na svome FB profilu...
"Nepotrebno, lose, i rusi ugled... Policajke i policajci ...ovo nam ne treba... Lošim potezom sruši se puno dobro napravljenog... I nije da tražim od vas da se "ne držite zakona koji pijani plota" , ali koliko je zakonito , i moze bit pravdano... Losa je policijska taktika ... Ne radite to...ne mozes staricu rješavati kao da je opasan nasilnik...."
"Nepotrebno, lose, i rusi ugled... Policajke i policajci ...ovo nam ne treba... Lošim potezom sruši se puno dobro napravljenog... I nije da tražim od vas da se "ne držite zakona koji pijani plota" , ali koliko je zakonito , i moze bit pravdano... Losa je policijska taktika ... Ne radite to...ne mozes staricu rješavati kao da je opasan nasilnik...."
- Tercius
#26602 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Generalno opravdanje 98% onih koji se zateknu u nekom prekrsaju glasi NISAM NIKOGA UGROZIO.Cek znaci zakon se primjenjuje onda i samo u slucajevima kada se nekog ugrozi.kako god, ovaj konkretan slucaj je totalno nezahvalan za komentarisati sve je nesto pola-pola i jeste i nije.Priroda prekrsaja-crveno svijetlo, rezultat-vriska, skika, negodovanje gradjana, baba na asfaltu,lisice,policajac do 120kg, sta znam...a opet kod nas da se ovo desilo policajac okrene glavu ko sto u vecini slucajeva i radi da ne dodje do ovakvih stvari, za babom na crveno bi trcalo jos 28 forumasa u srednjim 20 tim ili ranim 30 tim i kaze kako ona mozeeeeeeeee ocam.
Last edited by Tercius on 18/12/2015 12:05, edited 1 time in total.
- Banksy
#26603 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Naravno, s tim da nismo vidjeli je li taj prekršaj prouzročio određene posljedice, ili je žena, na praznoj cesti, jednostavno prošetala preko crvenog, kako radi ogromna većina nas, ako ćemo pošteno, i zaista počinila prekršaj.Chmoljo wrote:kakogod, ne treba trivijalizirati taj prekršaj.Banksy wrote:Da ne zaboravimo, govorimo o prekršaju PRELASKA NA CRVENO.
Kakogod, za takav prekršaj, ne završava se s lisicama na rukama, brutalnom silom i glavom na pločniku, krmkovim koljenom na leđima, u akciji odgovarajućoj da je u pitanju bilo hapšenje narkodilera s debelim dosjem, a ne nemoćna baba. Još samo da je fantomka bila na glavi, a da je bilo vremena, vjerujem da bi je i stavio ...
edit: moj dojam je da je ipak u pitanju patološko ponašanje iživljavanja nad nemoćnim.
- zateznistub
#26604 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ovo i jeste problem. S tim da ga je mnogo lakse porvoditi na nekome ko jedva hoda sa 60 i kusur godina nego na nekome ko ima 120 kg i 35 godina spremnom i da mlatene po lusteru...Tercius wrote:Generalno opravdanje 98% onih koji se zateknu u nekom prekrsaju glasi NISAM NIKOGA UGROZIO.Cek znaci zakon se primjenjuje onda i samo u slucajevima kada se nekog ugrozi.kako god, ovaj konkretan slucaj je totalno nezahvalan za komentarisati sve je nesto pola-pola i jeste i nije.Priroda prekrsaja-crveno svijetlo, rezultat-vriska, skika, negodovanje gradjana, baba na asfaltu,lisice,policajac do 120kg, sta znam...a opet kod nas da se ovo desilo policajac okrene glavu ko sto u vecini slucajeva i radi da ne dodje do ovakvih stvari, za babom na crveno bi trcalo jos 28 forumasa u srednjim 20 tim ili ranim 30 tim i kaze kako ona mozeeeeeeeee ocam.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#26605 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Policajac ju je prvo dozivao, pa onda pokusao zaustviti, a ona se sve vrijeme opirala i dizala galamu. Bez naznake zelje da saradjuje, sto je duzna, kada joj prilazi sluzbena osoba.
Koliko god se ja, peti deseti, osipali na policajce, cinjenica je da si duzan stati kada te zaustavlja, dati identifikacioni dokument, odgovoriti na postavljena pitanja i udaljiti se kada ti da dozvolu.
Da je bila ugodna scena, naravno da nije. Da je mozda bilo prikladnijih sredstava prisile, pa vjerovatno. Nisam policajac, ali pretpostavljam da ima neki zahvat u slucaju kad se neko onoliko dere i opire, a da ne podrazumijeva bacanje na plocnik.
Ali fundamentalno je shvatiti da prelazak na crveno nije tako bezazlen saobracajni prekrsaj, kao da ni ogromna kolicina patetike umiksana sa nagadjanjem ne moze opravdati ponasanje ove zene.
Koliko god se ja, peti deseti, osipali na policajce, cinjenica je da si duzan stati kada te zaustavlja, dati identifikacioni dokument, odgovoriti na postavljena pitanja i udaljiti se kada ti da dozvolu.
Da je bila ugodna scena, naravno da nije. Da je mozda bilo prikladnijih sredstava prisile, pa vjerovatno. Nisam policajac, ali pretpostavljam da ima neki zahvat u slucaju kad se neko onoliko dere i opire, a da ne podrazumijeva bacanje na plocnik.
Ali fundamentalno je shvatiti da prelazak na crveno nije tako bezazlen saobracajni prekrsaj, kao da ni ogromna kolicina patetike umiksana sa nagadjanjem ne moze opravdati ponasanje ove zene.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#26606 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
pa činjenica je da oko ovog konkretnog slučaja svi pričamo napamet i pod dojmom.Banksy wrote: Naravno, s tim da nismo vidjeli je li taj prekršaj prouzročio određene posljedice, ili je žena, na praznoj cesti, jednostavno prošetala preko crvenog, kako radi ogromna većina nas, ako ćemo pošteno, i zaista počinila prekršaj.
Kakogod, za takav prekršaj, ne završava se s lisicama na rukama, brutalnom silom i glavom na pločniku, krmkovim koljenom na leđima, u akciji odgovarajućoj da je u pitanju bilo hapšenje narkodilera s debelim dosjem, a ne nemoćna baba. Još samo da je fantomka bila na glavi, a da je bilo vremena, vjerujem da bi je i stavio ...
edit: moj dojam je da je ipak u pitanju patološko ponašanje iživljavanja nad nemoćnim.
al je i činjenica da svi demokratiju spominju kad misle da im je ugroženo pravo, nikad da se sjete svoje obaveze... nije samo prešla na crveno, oglušila se i o naredbu službenog lica, odupirala...
kažem i sam, ružno ovo izgleda, ružno je bilo i to što joj je zavrnuo ruku, vjerovatno ju je svojom konstitucijom mogao zadržati dok ne dođu drugi, ali sumnjam da će snositi ikakve sankcije.
- Tercius
#26607 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
zateznistub wrote:Ovo i jeste problem. S tim da ga je mnogo lakse porvoditi na nekome ko jedva hoda sa 60 i kusur godina nego na nekome ko ima 120 kg i 35 godina spremnom i da mlatene po lusteru...Tercius wrote:Generalno opravdanje 98% onih koji se zateknu u nekom prekrsaju glasi NISAM NIKOGA UGROZIO.Cek znaci zakon se primjenjuje onda i samo u slucajevima kada se nekog ugrozi.kako god, ovaj konkretan slucaj je totalno nezahvalan za komentarisati sve je nesto pola-pola i jeste i nije.Priroda prekrsaja-crveno svijetlo, rezultat-vriska, skika, negodovanje gradjana, baba na asfaltu,lisice,policajac do 120kg, sta znam...a opet kod nas da se ovo desilo policajac okrene glavu ko sto u vecini slucajeva i radi da ne dodje do ovakvih stvari, za babom na crveno bi trcalo jos 28 forumasa u srednjim 20 tim ili ranim 30 tim i kaze kako ona mozeeeeeeeee ocam.
A gdje vi zene procitaste da su proporcije 120 kg u 35oj god.olicenje alfa muzijaka koji mlati nesto ili nekoga po lusteru?
- zateznistub
#26608 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
DA jeste prekrsaj, a da li je patetika pitati koliko si ti sti puta pretrcao na crveno ili bilo ko sa ovog foruma ja prvi jesam..._BataZiv_0809 wrote:
- zateznistub
#26609 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Prvo, ko mi zene?Tercius wrote:zateznistub wrote:Ovo i jeste problem. S tim da ga je mnogo lakse porvoditi na nekome ko jedva hoda sa 60 i kusur godina nego na nekome ko ima 120 kg i 35 godina spremnom i da mlatene po lusteru...Tercius wrote:Generalno opravdanje 98% onih koji se zateknu u nekom prekrsaju glasi NISAM NIKOGA UGROZIO.Cek znaci zakon se primjenjuje onda i samo u slucajevima kada se nekog ugrozi.kako god, ovaj konkretan slucaj je totalno nezahvalan za komentarisati sve je nesto pola-pola i jeste i nije.Priroda prekrsaja-crveno svijetlo, rezultat-vriska, skika, negodovanje gradjana, baba na asfaltu,lisice,policajac do 120kg, sta znam...a opet kod nas da se ovo desilo policajac okrene glavu ko sto u vecini slucajeva i radi da ne dodje do ovakvih stvari, za babom na crveno bi trcalo jos 28 forumasa u srednjim 20 tim ili ranim 30 tim i kaze kako ona mozeeeeeeeee ocam.
A gdje vi zene procitaste da su proporcije 120 kg u 35oj god.olicenje alfa muzijaka koji mlati nesto ili nekoga po lusteru?
drugo, koliko hoces slucajeva gjde se okrenete kad neki stokilas uradi nesto sto bas i nije po zakonu ili kad nAUDI umotan u crno proleti kroz crveno u tim slucajevima gledate odakle vjetar puse...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#26610 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Mali milion puta. Svjesno doveo i sebe i drugog u opasnost. Ali da me na drugom kraju ulice saceka policijac, poslusao bih njegove naredbe, objasnio postupak (nije bilo nikoga, a zurim na posao) sacekao njegovu odluu i to je to.zateznistub wrote: DA jeste prekrsaj, a da li je patetika pitati koliko si ti sti puta pretrcao na crveno ili bilo ko sa ovog foruma ja prvi jesam...
Sta god mi mislili o nasoj policiji, nikad nisam zaustavljen a da nisam kriv.
- dobar osjecaj
#26611 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Da. Provela kao i vecina nas tri godine u ratu i nakon rata se na tvoju i njenu srecu vratila u normalne tokove i prilike zivota, sto nije slucaj s hiljadama nasih starih ljudi koji se dozivljavaju i tretiraju kao suvisni otpad. Nikad nije realno ocekivati od nekoga ko nema problem da razumije one koji ih imaju.uglavnomja wrote: moja mama je zajedno sa nas troje djece i muzem provela citav rat u sarajevu, kuhala rucak od nicega, vukla vodu i drva sa nama... a i tad je imala finih godinica za te poslove.
ako neko ima psihickih problema - postoje ustanove i strucnjaci. i to u slucaju ako nema nikoga od rodbine.
a taj tvoj slucaj - pa otvori temu na humanitarnim akcijama, trazi pravni savjet, organizuj komsiluk, digni svoje dupence pa pomozi zeni, ...
Ako neko ima psihickih problema - u BiH postoji noga u guzicu. Inace, odakle nam razni primjeri neuracunljivih ljudi na ulici za koje ne postoji mogucnost zbrinjavanja i pruzanja pomoci.
Ti se bavi humanitarnim akcijama sa sigurne udobne daljine, navodeci primjere sta je dostupno u uredjenom drustvu. Ja zivim sa svojim sugradjanima i nadjem se pri ruci u svakoj mogucoj prilici.
- dobar osjecaj
#26612 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Pa cuj, u manjku stvarnog zivotnog iskustva sa stvarnim ljudima iz ovog naseg svakodnevnog okruzenja moram svim tim nadriljudima pomoci docarati kako zivi vecina osoba te zivotne dobi na nasim prostorima. Nisam ja kriva sto svi teoreticari imaju kvalitetan zivot, dobrostojece i dobroocuvane majke u sedmoj deceniji zivota i sto im je nepojmivo da visedecenijski los kvalitet zivota unistava ljude.Chmoljo wrote: opra i ti na ruke.
- JThomas
#26613 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
mislim da je u ovom slučaju bolje pitanje koliko puta si se oglušio na poziv policajca da staneš, i još se krenuo otimati kad te on regularno uzme za ruku da staneš.zateznistub wrote:DA jeste prekrsaj, a da li je patetika pitati koliko si ti sti puta pretrcao na crveno ili bilo ko sa ovog foruma ja prvi jesam..._BataZiv_0809 wrote:
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#26614 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Upravo to.
- zateznistub
#26615 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Kad već tegliš za jezik, pravo pitanje bi bilo : dali bi prašinar ovako reagovao da je neki momak sa 120 kg, usput nabildan, prešao na isti taj smefor?JThomas wrote: mislim da je u ovom slučaju bolje pitanje koliko puta si se oglušio na poziv policajca da staneš, i još se krenuo otimati kad te on regularno uzme za ruku da staneš.
Mogu ti i promptno odgovoriti ...
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#26616 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
To i jeste cijela poenta vecine negodovanja.Chmoljo wrote: kažem i sam, ružno ovo izgleda, ružno je bilo i to što joj je zavrnuo ruku, vjerovatno ju je svojom konstitucijom mogao zadržati dok ne dođu drugi, ali sumnjam da će snositi ikakve sankcije.
Ok, crveno = kazna.
A je li prekomjerna, neadekvatna, upotreba sile, na 'silu' koja se opire = kazna. (?)
A svi znamo, i vidimo po reakciji predstavnija policije, da su stali u zastitu policajca, sto je samo po sebi onda uzimanje, i rangiranje - ko ce biti kaznjen ili ne -, 'pravde' u svoje ruke....i podrzavanja selektivnom pristupu provodjenja pravde.
Zena, kazna za prokaz na crveno, nezaustavljanje na poziv.
Policajac, kazna za prekomjernu upotrebu sile, koja je mogla dovesti do ozbiljnih povreda.
I idemo dalje.
Mada smo svi vrlo skepticni na to, kako bi se ovaj sluzbenik, i slicni, ponasali i koju kolicinu sile bi pokusali primjeniti, da srazmjer snage nije ovakav. Da je, hipoteticki gledano, umjesto starice bio neki celavi-nabildani hrmpalija, 190cm-110 kg.
Moja iskustva govore, da bi zvizducuci, gledao u nebo, dok ovaj prelazi na crveno....
- zateznistub
#26617 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ne prepisuj, šćuo...-LIBERO- wrote: Mada smo svi vrlo skepticni na to, kako bi se ovaj sluzbenik, i slicni, ponasali i koju kolicinu sile bi pokusali primjeniti, da srazmjer snage nije ovakav. Da je, hipoteticki gledano, umjesto starice bio neki celavi-nabildani hrmpalija, 190cm-110 kg.
Moja iskustva govore, da bi zvizducuci, gledao u nebo, dok ovaj prelazi na crveno....![]()
- JThomas
#26618 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
nemaš potrebe. još ispade ja branim drotoviju. al' svi bi državu, pravo i pravdu, a da oni popljuju drota kad ih zaustavi, jer su oni iznervirani i jer ima i većih krivaca. pa uvijek ima većih, i nad bosom ima bos.zateznistub wrote:Kad već tegliš za jezik, pravo pitanje bi bilo : dali bi prašinar ovako reagovao da je neki momak sa 120 kg, usput nabildan, prešao na isti taj smefor?JThomas wrote: mislim da je u ovom slučaju bolje pitanje koliko puta si se oglušio na poziv policajca da staneš, i još se krenuo otimati kad te on regularno uzme za ruku da staneš.
Mogu ti i promptno odgovoriti ...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#26619 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Samo sto vecina, sto svjesno, sto nesvjesno, preskacu cinjenicu da nije privedena zbog crvenog svijetla, vec zbog opiranja.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#26620 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Izvinjavam se, necu vise
Ziku ga, nemojte me zezati. Pogled, mimika, gestikulacija face...govor tijela...isto kao da je uhapsio pedofila-narko bosa-ratnog zlocinca, i sve to u jednoj osobi.
. Ovaj ne djeluje dobar, vec na prvi pogled.
Bakica je dobro prosla. Sreca nije pucao u nju
Mrmot.

Ziku ga, nemojte me zezati. Pogled, mimika, gestikulacija face...govor tijela...isto kao da je uhapsio pedofila-narko bosa-ratnog zlocinca, i sve to u jednoj osobi.
Bakica je dobro prosla. Sreca nije pucao u nju

- zateznistub
#26621 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
NE, apsolutno dijametralno drugacije (bar u mom slucaju) aliJThomas wrote:
nemaš potrebe. još ispade ja branim drotoviju. al' svi bi državu, pravo i pravdu, a da oni popljuju drota kad ih zaustavi, jer su oni iznervirani i jer ima i većih krivaca. pa uvijek ima većih, i nad bosom ima bos.
tek kad vidim i kad se uvjerim da na zemlju obaraju nabildane ćelavce, kriminalce svih fela i gabarita e tek tada ce i jadna baba, napola luda,
doci na red!
Do tada...
- JThomas
#26622 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
pa znam ja da ne bi. nemaš ti meni šta odgovarati to, k'o da sam se jednom ovdje svađao oko toga sa pripadnicima snaga reda. ali i narod isto tako gleda selektivno.
- Tercius
#26623 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Policajac na ovom snimku je ispostovao svu proceduru koja mu se stavlja na obavezu te silu primjenio bas po redu i na nacin kako mu svi moguci zakoni i pravilnici to nalazu.Nije uopste degutanto da li je pogrijesio ili nije jer je stvar cista ko suza, vise je degutantna njegova licna procjena konkretnog prekrsaja i pronalazenje adekvatne reakcije na isti uzimajuci u obzir prirodu prekrsaja uzimajuci u obzir jos 1001 stvar koje mora analizirati u periodu od pocinjenja prekrsaja do momenta svoje reakcije itd.Stvar je poprilicno jasna, ona ce biti kaznjena jer je kriva on nece biti kaznjen jer nije, i sta je sad tu molim te selektivno uzimanje pravde u svoje ruke i podrzavanje selektivnog pristupa provodjenja pravde?-LIBERO- wrote:To i jeste cijela poenta vecine negodovanja.Chmoljo wrote: kažem i sam, ružno ovo izgleda, ružno je bilo i to što joj je zavrnuo ruku, vjerovatno ju je svojom konstitucijom mogao zadržati dok ne dođu drugi, ali sumnjam da će snositi ikakve sankcije.
Ok, crveno = kazna.
A je li prekomjerna, neadekvatna, upotreba sile, na 'silu' koja se opire = kazna. (?)
A svi znamo, i vidimo po reakciji predstavnija policije, da su stali u zastitu policajca, sto je samo po sebi onda uzimanje, i rangiranje - ko ce biti kaznjen ili ne -, 'pravde' u svoje ruke....i podrzavanja selektivnom pristupu provodjenja pravde.
Zena, kazna za prokaz na crveno, nezaustavljanje na poziv.
Policajac, kazna za prekomjernu upotrebu sile, koja je mogla dovesti do ozbiljnih povreda.
I idemo dalje.
Mada smo svi vrlo skepticni na to, kako bi se ovaj sluzbenik, i slicni, ponasali i koju kolicinu sile bi pokusali primjeniti, da srazmjer snage nije ovakav. Da je, hipoteticki gledano, umjesto starice bio neki celavi-nabildani hrmpalija, 190cm-110 kg.
Moja iskustva govore, da bi zvizducuci, gledao u nebo, dok ovaj prelazi na crveno....![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#26624 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
O nasim (ex yu) zandarima nemam visoko misljenje, ali ni o ljudima koji igrajuci na konto starosti misle da mogu biti neuctivi i bezobrazni.-LIBERO- wrote:Izvinjavam se, necu vise![]()
Ziku ga, nemojte me zezati. Pogled, mimika, gestikulacija face...govor tijela...isto kao da je uhapsio pedofila-narko bosa-ratnog zlocinca, i sve to u jednoj osobi.![]()
. Ovaj ne djeluje dobar, vec na prvi pogled.
Bakica je dobro prosla. Sreca nije pucao u njuMrmot.
-
The BEN10
#26625 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Pa dobro, ali majka mu stara, ne vidim da je ikakav napor evo napraviti red u saobraćaju. Niti podrazumijeva kolateralnu materijalnu štetu niti otpuštanja niti šta ti ja znam - samo malo više discipline.Chmoljo wrote:padne mi na pamet da je potrebno, da bi se uveo red u javni gradski saobraćaj, ući u GRAS, otpustiti stotine radnika, što bi dovelo do protesta, tuča, krikova, uplakanih žena, djece, nemilih scena, jel... ili kakav bi krkljanac nastao da komunalna preduzeća uistinu krenu sa naplaćivanjem dugova... ili da se krene sa rušenjem bespravno načičkanih stambenih objekata na klizištima...
uvođenje reda u naše društvo, ako hoćemo da nam bude bolje je neminovno, ali će se to dešavati uz ovakve scene.
otišao sam naširoko, ali ovaj ignorantski odnos starice, i nedostatak takta policajca mi je slika i prilika svega nakrivo nasađenog, i ispravljanje toga (ako nekad i dođe to toga) bit će mučno gledati.
To jest, da se ponašamo isto onako kako se ponašamo kad odemo u posjetu tetki u Njemačku...