Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
GAU8

#26526 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Diwan wrote: 11/06/2020 09:23
GAU8 wrote: 10/06/2020 20:16
Lajavikrelac wrote: 10/06/2020 20:03 Ovako:

Do sada sam uglavnom imao tacna predvidjanja situacije i smtram sljedece: ne treba se bojati drugog talasa, vecina evropskih strucnjaka se slaze da je virus "procitana knjiga". Austrija sa Italijom otvara granice do jula, a granice EU ce se otvoriti do sredine jula. Ne slusajte panicare budite pozitivni! Bice nekih manjih slucajeva zaraze uvijek, nece virus nestati preko noci i to cemo shvatiti kao normalnu stvar poput gripe, ospica, zauski i slicno. Tucite cink, vitamin c i selen, a pogotovo propolis, med i maticnu mlijec :)

Ovim upisom se odjavljujem sa tema o koroni. Budite dobri nemojte se svadjati i cuvajte zivce i zdravlje. Voli vas Lajavi Krelac :kiss:
Ako i ti odes, komotno tema pod katanac :-D
Mislim da si ipak ti ovdje glavni lik :-D
Glavna sporedna uloga
GAU8

#26527 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Diwan wrote: 11/06/2020 09:25 Hebala vas korona, umjesto da ustanete da se pobunite protiv terora,
vi još navijate za njega, pristajete i uživate u tome.

Još vam samo fali transparent, 'GO, CORONA, GO'
Ovdje se protestvuje samo protiv pedera i kada je ugrožen elementarni vitalni nacionalni, pardon stranački interes. Pišaj nas.
index_box

#26528 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Gotovo je, izginut ćemo... Zatvaraj sve, što prije! :oops:

Image
emmir1

#26529 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emmir1 »

Suludo bi bilo zatvoriti sve ponovo.

Na kraju krajeva vidjelo se da korona i nije tako smrtonosna.

Evo dosta zadnjih informacija govori da većina pacijenata i nema gotovo nikakvih simptoma.

Mislim da treba živjeti s tim.

Veća okuplanja u zatvorenom prostoru zabraniti za sada i socijalna distanca.
invincible1921

#26530 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

index_box wrote: 11/06/2020 10:17 Gotovo je, izginut ćemo... Zatvaraj sve, što prije! :oops:

Image
Mrtvi cemo padati po ulicama
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#26532 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Tacno od bajrama.....veliki je broj muslimana u Indiji... :mrgreen:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#26533 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by un1ted »

Bajram je bio od 23 do 25 maja. Danas je 17 dana od zadnjeg dana bajrama, a 19 od prvog dana. Prosjecno vrijeme inkubacije je 7 dana, hajde da je i 10, opet ne vjerujem da je do Bajrama.
Bluemore

#26534 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

https://deutsche-wirtschafts-nachrichte ... BZBfeGeHY8

Die Organisation warnte aber erneut, dass solche Masken das Risiko einer Ansteckung auch erhöhen können. Etwa, wenn die Masken oft angefasst oder zeitweise nach unten ans Kinn und dann wieder über Mund und Nase gezogen würden. Außerdem könne ein falsches Sicherheitsgefühl die Träger veranlassen, weniger oft die Hände zu waschen oder weniger Abstand zu halten. Die Masken machten nur Sinn, wenn sie sachgemäß verwendet und alle anderen Vorgaben eingehalten werden, zitiert die dpa die WHO.
Bluemore

#26535 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

https://www.welt.de/wissenschaft/articl ... 4qI-i532z4

malo kritike na njemacki lockdown od njemackog (ne teoreticara smjeha) vec epidemiologa
BlackRiver

#26536 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BlackRiver »

Austrija od ponedjeljka ukida obavezu nosenja maski. Jedino jos odrzavanje distance.

Ljudi zive normalno zivot, manje-vise isto ponasanje kao i kod nas u BiH.

Ovdje u Salzburgu nije bilo zarazenih vec dugo vremena, a nema ni aktivnih slucajeva.

Nije mi jasno kako onda u nekom manjem gradicu u Bosni bukne neki novi "klaster", a stanovnika 10 puta manje nego npr. u Salzburgu? Da ne pricamo o metropolama poput Beca...
Tesla Edison

#26537 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

BlackRiver wrote: 11/06/2020 11:45 Austrija od ponedjeljka ukida obavezu nosenja maski. Jedino jos odrzavanje distance.

Ljudi zive normalno zivot, manje-vise isto ponasanje kao i kod nas u BiH.

Ovdje u Salzburgu nije bilo zarazenih vec dugo vremena, a nema ni aktivnih slucajeva.

Nije mi jasno kako onda u nekom manjem gradicu u Bosni bukne neki novi "klaster", a stanovnika 10 puta manje nego npr. u Salzburgu? Da ne pricamo o metropolama poput Beca...
Donacije, donacije, donacije....

💶💶💶💶💵💵💵💵💵💶💶💶💶💶💷💷💷💷💸💸💸💸💰💰💰💰💰💰
He1972

#26538 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

invincible1921 wrote: 11/06/2020 10:23
index_box wrote: 11/06/2020 10:17 Gotovo je, izginut ćemo... Zatvaraj sve, što prije! :oops:

Image
Mrtvi cemo padati po ulicama
ma jok ima da postanemo zombiji, serije će snimat hahahahaha :lol:

Walking Dead Bosnian Edition
zdruzdjo

#26539 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zdruzdjo »

LionKing wrote: 11/06/2020 08:00
Kakva bolan tijela :D

ma neki dan je frcnuo internetom snimak mrtvih od korone u brazilu na nekom stranom news portalu.
zdruzdjo

#26540 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zdruzdjo »

Samo vise samodiscipline, samosvjesnosti, obzira, paznje I manje SAMOZIVOSTI I sve bi bilo super. Ne trpaj se jedno drugom u nos, ne trpaj 30 ljudi u kafanu pa onda dodaj jos 10. ne guraj stolice u bastama jednu uz drugu. Dosao rodjak iz njemacke pa se treba izgrliti izljubiti I sa famElijom, I njihovom djecom, nanama, dedama, otpunuti par puta...……….
Dajmo malo samo. Ali jok.

'ta ce korona, to je ba izimisljeno sve. To ba ne postoji. Ko mala prehladica.
Bijelog loka I slane vode bajo moj I nema nista da ti bude. Zalijes sa litrom jabuke proslogodisnje I Bog ce da te vidi.
to je sve zbog 5G I onaj bill gates sto hoce da nam cipove poturi.
He1972

#26541 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

zdruzdjo wrote: 11/06/2020 13:56 Samo vise samodiscipline, samosvjesnosti, obzira, paznje I manje SAMOZIVOSTI I sve bi bilo super. Ne trpaj se jedno drugom u nos, ne trpaj 30 ljudi u kafanu pa onda dodaj jos 10. ne guraj stolice u bastama jednu uz drugu. Dosao rodjak iz njemacke pa se treba izgrliti izljubiti I sa famElijom, I njihovom djecom, nanama, dedama, otpunuti par puta...……….
Dajmo malo samo. Ali jok.

'ta ce korona, to je ba izimisljeno sve. To ba ne postoji. Ko mala prehladica.
Bijelog loka I slane vode bajo moj I nema nista da ti bude. Zalijes sa litrom jabuke proslogodisnje I Bog ce da te vidi.
to je sve zbog 5G I onaj bill gates sto hoce da nam cipove poturi.
iskopaj rupu i zagrni se :lol:
uglavnomja

#26542 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

novine pisu od 15.JUNA

Preporuka za ukidanje ograničenja putovanja u Schengenu od ponedjeljka

Europska komisija preporučuje da zemlje schengenske zemlje ukinu ograničenja putovanja između 15. lipnja i da žele postupno otvaranje za treće zemlje nakon 30. lipnja.

Mnoge zemlje već planiraju ukinuti ograničenja ulaska za ostale zemlje šengena 15. lipnja. Oni koji nisu snažno ohrabreni su da dovrše postupak kako bi se do tog datuma vratilo slobodno kretanje.

Sljedeći je korak otvaranje za ulazak iz zemalja izvan Unije.

"Došlo je vrijeme za konkretne pripreme za uklanjanje ograničenja za zemlje sa sličnim zdravstvenim stanjima kao EU", rekla je povjerenica EU Ylva Johansson, ali istovremeno podsjeća da svi budu oprezni.

(NTB)
uglavnomja

#26543 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

sporedni efekat :(

Zvuči uzbuna o "koronom smeću": - Vidimo učinak na okoliš

Trake za usta i rukavice za zaštitu od virusa corone ulaze u more. Organizacije za zaštitu okoliša sada su zabrinute zbog razvoja događaja.
Na ovoj fotografiji snimljenoj 13. svibnja 2020. Gary Stokes, osnivač ekološke skupine Oceans Asia, pozira s odbačenom maskom za lice

Make za lice i rukavice su mandatirani u nekoliko zemalja i smatraju se učinkovitim pomagalom u sprječavanju širenja covid-19. Ali njegova upotreba imala je i posljedice na okoliš.

- Uskoro riskiramo više maski nego meduza na Mediteranu, kaže Laurent Lombard iz francuske organizacije za zaštitu okoliša Opération Mer Propre.

....

Imagemount rainier wallpaper
zdruzdjo

#26544 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zdruzdjo »

He1972 wrote: 11/06/2020 14:08 iskopaj rupu i zagrni se :lol:

E jeee ga tako su mnoge zemlje isle varijantom "ma daaaaj" i spustili gardove pa kad je krose i direkt udario u glavu onda otislo se na pod.

Najljepse uredjeno u Novom Zelandu. Jaka disciplina sa blagim ogranicenjima i zatvaranjem granica cim je isaret bio o prenosenju.
Prosli ko zmajevi. na zemlju od 5 miliona ljudi prosli sa posli sa cca 1500 slucajeva. Iako nismo usporedivi ekonomski sa Novim Zelandom ali mi imamo nekih 3 miliona ljudi i cca2800 slucajeva. Bilo bi jos more da je isla jace testiranje.
ne kazem da trebamo pod stakleno zvono i hodati tako. Nego samo malo NE-kurchenja i to je to. Iskreno I mene je pojeo (psihicki I fizicki) ovaj period "zatvaranja". Jos sam bio prisiljen da radim I susrecem se na poslu sa bas "sarenim" narodom I to bas velikim brojem.

Generalno nasa sreca je sto smo mi sve u svemu prilicno higijenski "cist narod". Onako uprosteno.
Npr na prste jedne ruke mozes prebrojati u koliko kuca se ulazi u obuci u kucu na 1000 kuca/stanova. Pogledajte situaciju u Americi po tom banalnom pitanju. i to je dosta doprinjelo da brojevi budu na dosta niskom nivou. Hvala Bogu jer je generalno veoma losa situacija sa zdravstvom ali i generalno zdravljem populacije. Ogroman je broj ljudi sa hronicnim bolestima koje bi corona pokosila.
Iskreno za sebe se ne bojim bolesti(corone). Mlad sam i prilicno mi je dobar imunitet. Mislim, sansa za bi mi bila mislim 50/50 a istu takvu imam i kad izadjem na cestu da me suluda komsinica koja vozi ko mahnita osine autom ili ne.
Medjutim u istoj kuci sprat nize mi zivi mater koja ima 71 godinu i visok pritisak, Supruga koja kad najbezbolnije prehlade zna da dobije upalu pluca, i naravno djeca.
E pa.........
Necu se zagrnuti zemljom ali cu ipak malo pripaziti. Ne moram uci u tramvaj za 100 ovaca. Radije cu krenuti ranije 20 minuta pa cu prosetati. banalna stvar.
He1972

#26545 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

zdruzdjo wrote: 11/06/2020 15:12

E jeee ga tako su mnoge zemlje isle varijantom "ma daaaaj" i spustili gardove pa kad je krose i direkt udario u glavu onda otislo se na pod.

Najljepse uredjeno u Novom Zelandu. Jaka disciplina sa blagim ogranicenjima i zatvaranjem granica cim je isaret bio o prenosenju.
Prosli ko zmajevi. na zemlju od 5 miliona ljudi prosli sa posli sa cca 1500 slucajeva. Iako nismo usporedivi ekonomski sa Novim Zelandom ali mi imamo nekih 3 miliona ljudi i cca2800 slucajeva. Bilo bi jos more da je isla jace testiranje.
ne kazem da trebamo pod stakleno zvono i hodati tako. Nego samo malo NE-kurchenja i to je to. Iskreno I mene je pojeo (psihicki I fizicki) ovaj period "zatvaranja". Jos sam bio prisiljen da radim I susrecem se na poslu sa bas "sarenim" narodom I to bas velikim brojem.

Generalno nasa sreca je sto smo mi sve u svemu prilicno higijenski "cist narod". Onako uprosteno.
Npr na prste jedne ruke mozes prebrojati u koliko kuca se ulazi u obuci u kucu na 1000 kuca/stanova. Pogledajte situaciju u Americi po tom banalnom pitanju. i to je dosta doprinjelo da brojevi budu na dosta niskom nivou. Hvala Bogu jer je generalno veoma losa situacija sa zdravstvom ali i generalno zdravljem populacije. Ogroman je broj ljudi sa hronicnim bolestima koje bi corona pokosila.
Iskreno za sebe se ne bojim bolesti(corone). Mlad sam i prilicno mi je dobar imunitet. Mislim, sansa za bi mi bila mislim 50/50 a istu takvu imam i kad izadjem na cestu da me suluda komsinica koja vozi ko mahnita osine autom ili ne.
Medjutim u istoj kuci sprat nize mi zivi mater koja ima 71 godinu i visok pritisak, Supruga koja kad najbezbolnije prehlade zna da dobije upalu pluca, i naravno djeca.
E pa.........
Necu se zagrnuti zemljom ali cu ipak malo pripaziti. Ne moram uci u tramvaj za 100 ovaca. Radije cu krenuti ranije 20 minuta pa cu prosetati. banalna stvar.

ama virus izaziva običnu prehladicu, samo kada uhvatiš i gripu i covid bude zeznuto
sadie_forever

#26546 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadie_forever »

zdruzdjo wrote: 11/06/2020 15:12

E pa.........
u svemu ovome meni upada u oci sto zivis u zajednici s materom i zenom :P :shock: :D

evo ni u svedskoj niko ne hoda u obuci,ja ne znam u kojim to drzavamal ljudi ulaze u obuci u kucu ? na stranu sto je nehigijenicno,ali jbt nije ni udobno.Jos su ljudi distancirani,rijetko se druze ,mati se obidje jednom u sedmici ako je blizu i to je to...a opet hara corona
Diwan

#26547 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Recimo NE prehladi i teroru!
zdruzdjo

#26548 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zdruzdjo »

sadie_forever wrote: 11/06/2020 15:16
u svemu ovome meni upada u oci sto zivis u zajednici s materom i zenom :P :shock: :D

Evo ni u svedskoj niko ne hoda u obuci,ja ne znam u kojim to drzavamal ljudi ulaze u obuci u kucu ? na stranu sto je nehigijenicno,ali jbt nije ni udobno.Jos su ljudi distancirani,rijetko se druze ,mati se obidje jednom u sedmici ako je blizu i to je to...a opet hara corona
Pa jeee ga, mater me rodila I dobio sam je po sluzbenoj duznosti. Nemamo puno onoga sto ljudi zovu "zajednica". Zena, eeeee tu sam vec pravio izbor. Ali, ipak sam balkanac. Sta cu.
A sto se tice obuce. U usa je to opsta (ne)kultura. Tako furaju ljudi. Sto je najcrnje, I ova nasa dijasporska bagra iz usa, veliki broj prihvatio taj "obicaj". Evo banalan primjer: po wikipediji dio new yorka, manhattan ima cca1,628,000. zive na 87 kvadratnih kilometara. Sto moj drug iz bostona kaze zamisli samo da svaki od tih ljudi danas pojede samo jednu pastetu. koja je to kolicina konzervi smeca. e onda zamisli koja je tu kolicina "nehigijene" I koja je kolicina ljudi koji svake sekunde cirkulisu jedni izmedju drugih I pusu jedni u druge.

Nemoj pls vaditi iz konteksta. Ne kazem da "prljave" populacije imaju veliki broj zarazenih po default-u(mada vidimo I suprotno od ovoga u brazilu I indiji).
Nego to da je upravo prilicno dobra higijena kod naseg naroda doprinjela da nemamo jos veci bum nego sto je. Upravo ta neka licna i opsta higijena i doprinosi da se malo suzbije sirenje. ne ubije ali svakako smanji.
Diwan

#26549 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Osnovna stvar da se zapamti, najvažnija stvar oko ove kurtone:

Od prehlade se ne umire!

Ko misli drugačije, neka izvoli, neka nosa masku cijeli život, živi u izolaciji, vjeruje u šta god hoće,
ali neka pusti nas koji ne mislimo tako da živimo u miru.

Ja, ja... ima stotine hiljada mrtvih i drugo bla bla bla u šta vjerujete vi koji vjerujete.
zigzag

#26550 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zigzag »

Sad je švecki pristup.
Locked