Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Ridjobrki

#26501 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

Odgovor na zastupničko pitanje Dennisa Gratza:

http://usn.ba/usn-novosti/vlada-usk-i-k ... -fbih.html

Vlast u kojoj je svako osim Naše stranke i koju bar prećutno podržava svak' osim Naše stranke konstantno diže larmu zbog zapostavljenosti Krajine od strane Sarajeva i svaka stranka će iz Bihaća kao iz topa ispaliti kako smo žrtve sarajevocentričnosti a ni SDA ni SBB koje čine trenutnu vladu, ni ASDA koja je držala prošlu vladu i grad Cazin, ni SDP i DF koji su ranije u Lipovačino doba držale vlast u kantonu a sad drže u rukama dvije općine (i sa Laburistima koji drže Veliku Kladušu u tihoj koaliciji podržavaju vladu USK) ne govore ništa o tome ko je ustvari kriv za to.

Šta ćemo sad, rođaci? Naravno da ovakvo pitanje neće potegnuti nijedna od pobrojanih stranaka i time otkriti svoj nerad i nesposobnost, ili nezainteresiranost za interese i budućnost Krajine. Onda dođe jedan Dennis Gratz čija je stranka marginalna u USK ali koji prenese pitanje koje zanima građane Krajine i vidiš šta se svašta sazna.

Ali naravno, hajde da se mi bavimo sa tim jel' on Gratz ili Gracić i šta je na kojoj čestitki Naše stranke....
Hakiz

#26502 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Da li NS možće nešto uraditi povodom ukidanja Medicine rada?

Naime, ako se radnici sa Medicine rada prebace u opšte ambulante javiće se slijedeći problem:

Umjesto da radnik uzme izlaz sa posla pola sata, sat, dva ili tri da ode kod ljekara da bi uzeo uputnicu, recept za redovnu terapiju ili obavio pregled opšte prakse, i vrati se na posao, u slučaju ukidanja Medicine rada (opšte prakse) kada radnik bude morao da čeka u ambulanti sa svim drugim ljudima, odsustvovaće sa posla cijeli radni dan. A to nije produktivno, zar ne?

Pa, može li NS razmisliti da li ovo šta sam napisao njima ima nekog smisla i uraditi nešto po tom pitanju?
__Phoenix__

#26503 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by __Phoenix__ »

Ne mora čekati, može se naručiti u svakoj ambulanti.
Hakiz

#26504 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

__Phoenix__ wrote:Ne mora čekati, može se naručiti u svakoj ambulanti.
U teoriji. U praksi ide malo drugačije. Možda zavisi od ambulante do ambulante kako direktor organizuje posao, ali u ambulanti kojoj ja pripadam to je malo komplikovanije nego što je u teoriji.

Na primjer, specijalista te naruči na kontrolni pregled 10.12. Naravno, trebaš kod doktora opšte prakse da uzmeš uputnicu. Na šalteru one sestre te naruče kod doktora opšte prakse 12. 12. Iskustvo člana moje porodice.

I onda samo ti preostaje da se tamo svađaš, dižeš frku, da ih vrijeđaš kako su glupi(e), da dolaze zaštitari, policija itd.

Porodična medicina, malo sutra. To nije vidjelo porodičnu medicinu, to je medicina na naručivanje, a ni to ne funkcioniše.

Ima još primjera, na primjer laboratorija ide puno brže itd.

U svakom slučaju, probavši i jedno i drugo, ja bih volio da Medicina rada ostane jer je lakše i radnicima i firmama.
zippoo87

#26505 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

i kod nas u Gr ima porodicna medicina ali kao sto rece hakiz,izgubi se tu puno vremena oko ganjanja sa osobljem na salterima
ja mislim da ima i medicina rada kod nas
opet sve zavisi sta ti treba...ja recimo nazovem telefonom,kazem trebaju mi ti i ti recepti i neka doktor napise i to mi nekada urade isti dan,nekada kroz dan-dva
ako sam narucen u odredjeni termin(datum) ,nazovem i dobijem recepte isti dan,je problem nastaje upravo zbog recepata,dnevno imaju ogranicen broj koliko smiju napisati i ako ako nemaju recepata,cekas kada bude
ovo ko uvijek uzima istu terapiju i recepte i ne ide doktoru je super

e problem je kod ljudi koji moraju ici na pregled kod doktora,tu ce izgubiti sigurno par sati...iako ti i vrijeme pregleda dobijes,uvijek se nesto ceka
i ako hoces da te ne peglaju,moras biti malo ostriji i galamiti...mene sada znaju cim nazovem ko sam i ne peglaju a na pocetku su me htjeli saltati,dok nisam poceo galamiti
cyprus

#26506 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cyprus »

Dozer wrote:Nema ova zemlja vremena za 5 novih decenija promjena "ispod stola"...al' hajd'... Pricace o promjenama ko ih dozivi.
Naravno da ima... Nagle i krupne promjene (a da su korisne) se u ovoj zemlji neće desiti nikad za nikad... Ili će se dešavati u decenijskom vremenskom rasponu (tzv. malim koracima), ili neće nikako... Na brzinu se mogu desiti samo sranja...
Dozer

#26507 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Ma da... vidjeli smo kako se nakon ekspresnog sranja desise i ekspresne promjene. I jos uvijek ih gledamo...
Banksy

#26508 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Hakiz wrote:Da li NS možće nešto uraditi povodom ukidanja Medicine rada?

Pa, može li NS razmisliti da li ovo šta sam napisao njima ima nekog smisla i uraditi nešto po tom pitanju?

Na meti reforme, kako je najavila ministrica Ademaj, naći će se medicina rada, medicinska zaštita studenata i pripadnika MUP-a.

Ne znači da se neminovno slažemo po svim ključnim pitanjima, ne znači da smo ideološki u istim klupama, niti da nećemo bez zadrške ukazivati na greške jedni drugih, ali je moje dosadašnje iskustvo u kontaktu i radu sa dvije ministrice u Vladi Kantona Sarajevo, Ministricom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Amelom Dautbegović, te Ministricom zdravstva Zilhom Ademaj, izuzetno pozitivno, kada je u pitanju njihova pristupačnost, dobra volja i energija.
Uvjerena sam da je obaveza konstruktivne i efikasne opzicije, koliko da konstanto i beskompromisno ukazuje na opasne propuste vlasti, toliko i da ukazuje na one ljude i inicijative koji jesu i mogu biti dio rješenja.
Sabina Ćudić

https://www.facebook.com/cudic/posts/10102581789430265

palermo

#26509 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

Hakiz wrote:Da li NS možće nešto uraditi povodom ukidanja Medicine rada?

Naime, ako se radnici sa Medicine rada prebace u opšte ambulante javiće se slijedeći problem:

Umjesto da radnik uzme izlaz sa posla pola sata, sat, dva ili tri da ode kod ljekara da bi uzeo uputnicu, recept za redovnu terapiju ili obavio pregled opšte prakse, i vrati se na posao, u slučaju ukidanja Medicine rada (opšte prakse) kada radnik bude morao da čeka u ambulanti sa svim drugim ljudima, odsustvovaće sa posla cijeli radni dan. A to nije produktivno, zar ne?

Kolko ja znam medicina rada je davno ukinuta u HNK.....i ne vidim da je netko bio na gubitku. Mislim da je to zaista relikvij prošlog sistema.....al eto, ima ovdje dosta onih koji žive u inostranstvu pa možda imaju drugačija iskustva
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#26510 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Velkoski »

Dennis Gratz ‏@DennisGratz 15m15 minutes ago
Prijedlog o refundiranju troškova je greška.Priznajem i povlačim ga. Hvala na svakoj kritici i svakom prijedlogu za rješavanje ovog problema

svaka čast, prvi put da vidim da neki političar prizna da je lupio :mrgreen:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#26511 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Velkoski wrote:Dennis Gratz ‏@DennisGratz 15m15 minutes ago
Prijedlog o refundiranju troškova je greška.Priznajem i povlačim ga. Hvala na svakoj kritici i svakom prijedlogu za rješavanje ovog problema

svaka čast, prvi put da vidim da neki političar prizna da je lupio :mrgreen:
Prvi političar koji nije reizabran za predsjednika vlastite stranke a ostao istaknuti predstavnik iste , dakle nije se "povukao" ili "smijenjen , preglasan , uvrijeđen " i slično....
zippoo87

#26512 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

eno SDP i DF ulaze u vlast sa SDA i SBB u Krajini
izgleda da NS i pored dobre volje da nastupa ujedinjeno sa ovim strankama 2018. nece imati sa kim nastupati
jer jedan od uslova NSa je bio da ove stranke ne koaliraju sa nacionalnim strankama
koliko su karijeristi truli jbte,pa to ce sve uraditi za fotelju i ministarsku poziciju
Hakiz

#26513 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote:eno SDP i DF ulaze u vlast sa SDA i SBB u Krajini
izgleda da NS i pored dobre volje da nastupa ujedinjeno sa ovim strankama 2018. nece imati sa kim nastupati
jer jedan od uslova NSa je bio da ove stranke ne koaliraju sa nacionalnim strankama
koliko su karijeristi truli jbte,pa to ce sve uraditi za fotelju i ministarsku poziciju
Nikoga ne pravdam, ali treba i te ljude razumjeti. Razlog zbog kojeg su oni ušli u politiku je isti razlog zbog kojeg ljudi igraju bingo ili kladionicu.

Dakle, posla nema, a i kada imaš posao od plate se ne može živjeti. Trud i znanje se malo cijene.

Tako da svako pokušava na neki način obezbijediti egzistenciju. Neko kroz kladionicu, neko kroz uhljebljenje u razne administracije, a u to uračunavam i postavljanje na razne političke i druge funkcije.

U normalnim državama profesori, ljekari, profesionalci iz raznih profesija dobro razmisle isplati li im rizik da im se ime "prlja" ulaskom u politiku. Kod nas se (skoro) svi trude da im ime u profesiji postane poznato ne bi li ih neka stranka zvala na obostranu korist. Stranka da ima poznato ime u redovima ina funkciji, a to ime da ne mora brinuti kako će živjeti od plate ili honorara, nego da živi od dobro plaćene funkcije.

Naravno, uvijek ima pojedinaca ovakvih ili onakvih. Ima poznata teorija 10/10/80 koja, veoma pojednostvaljeno pišem, kaže da će 10% ljudi uvijek uraditi negativnu, nemoralnu itd stvar bez obzira na posljedice, 10 % će uvijek uraditi pozitivnu, moralnu itd stvar bez obzira na lične posljedice. Ali 80% ljudi su oportunisti, uradiće ono šta im se u tom trenutku isplati.

Banalno, to znači da će, na primjer, 10% ljudi na granici sakriti i prošvercovati sve, 10% će uvijek prijaviti za carinjenje ono šta nose preko granice, a 80% će šutjeti, ali neće posebno kriti ono šta nose, pa ako ih pregledaju i nađu robu platiće carinu, a ako ih ne pregledaju, neće prijaviti.

Tako da se ne treba previše čuditi. Većina nas koji pljujemo po ljudima koji političku funkciju koriste za ličnu korist bi, najvjerovatnije, uradili isto u toj situaciji.

Naravno, na forumu nema šanse da smo takvi :wink:
Innovation

#26514 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Innovation »

Demokratska fronta saopćila je da ne ulazi u Vladu Unsko-sanskog kantona te da bi svaki član DF-a koji bi eventualno pristao da uđe u takvu Vladu i postane ministar automatski bio brisan iz članstva stranke.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/df-ne-pr ... /161209044
zippoo87

#26515 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Innovation wrote:
Demokratska fronta saopćila je da ne ulazi u Vladu Unsko-sanskog kantona te da bi svaki član DF-a koji bi eventualno pristao da uđe u takvu Vladu i postane ministar automatski bio brisan iz članstva stranke.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/df-ne-pr ... /161209044
pa dobili su mandate ispred DFa a sada hoce li ih ovi iskljuciti,to je drugo :D
ilkbahar

#26516 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ilkbahar »

Jedno pitanje za postovanog i uvazenog gospodina pedju. Pedja, kakav je Vas sta vezan za skupinu ljudi koje nazivaju " vehabijama"? U slučaju da NS ostvari neki veci usp jeh kakv ce te stav zauzeti ili ste vec zauzeli?
walk_M-A-N

#26517 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by walk_M-A-N »

U vezi saopštenja za ViK, podržavam, i za isključenje i nestručnu upravu i upošljavanje prijatelja.
Jedino niste problematizirali to što je tamo sada uopće isključeno sve odjednom, što prije nije bio slučaj jer, kako se može pročitati na temi vodosnadbijevanje, postoji način da se to izbjegne.
Ali bilo bi bolje da ste napravili optužnicu za "trgovinu uticajem", pogledajte samo ove intervencije, čime se bave premijer, ministar i vaš kolega poslanik: http://www.fokus.ba/vijesti/bih/kako-je ... nu/559229/

Tražeći izvinjenje Vlade, nisam ga našao, ali jesam nešto drugo: http://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novo ... ent-vik-sa
"Iz EBRD-a najavljuju finansiranje posebnog Akcionog plana, odnosno studije koja će napraviti cjelovit prikaz svih komunalnih usluga i definisati šta i gdje treba poduzimati kako bi se stanje unaprijedilo".
To je kao da banci date da vam pravi plan potrošnje vašeg kredita koji uzimate od njih. Možda da sasvim ukinemo Vladu, jer su nepotreban trošak, a da EBRD bude i zvanično Vlada, kad već rade njihov posao?
sabina1

#26518 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Dennis Gratz večeras u "Odgovorite ljudima" na FTV neuobičajeno dobar , zapravo odličan , sjajno je zapušio usta SDA-ovskom rektoru.
KB9

#26519 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KB9 »

sjajna taktika, zapusit usta kao pa onda neprimjetno u koaliciju gdje se moze :lol:

kakva ublehaska stranka
sabina1

#26520 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

KB9 wrote:sjajna taktika, zapusit usta kao pa onda neprimjetno u koaliciju gdje se moze :lol:

kakva ublehaska stranka

A gdje se to može ali zaista bih zamolila konkretno ?
Hvala.
Novak20

#26521 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Stvarno šta više reći i kome govoriti.

Naša stranka: SDA se izborila da doda i paušal na 3000 KM plaće u "Općini važnijoj od 10 drugih"

https://www.klix.ba/vijesti/bih/nasa-st ... /161216015
Dr. Kuca

#26522 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dr. Kuca »

KB9 wrote:sjajna taktika, zapusit usta kao pa onda neprimjetno u koaliciju gdje se moze :lol:

kakva ublehaska stranka

Kao i svaka opozicija, prica ono sto bi narod volio da cuje.

Opoziciji sudit kad postanu pozicija, obicno budu gori od onih koje kritikuju.
KB9

#26523 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KB9 »

sabina1 wrote:

kakva ublehaska stranka

Hvala.
zar nisi dio ove stranke? ako jesi kako onda mozes bit dio stranke a da ne znas sta ti stranka radi?
sabina1

#26524 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

KB9 wrote:
sabina1 wrote:

kakva ublehaska stranka

Hvala.
zar nisi dio ove stranke? ako jesi kako onda mozes bit dio stranke a da ne znas sta ti stranka radi?
Nisam dio ove stranke , znam šta ta stranka radi jer glasam za nju, a pošto si ti upućeniji molim te reci mi gdje to konkretno NS koalira sa SDA ?

Hvala.
KB9

#26525 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KB9 »

prosurfaj malo po ovoj temi (il eventualno po ovom djelu foruma), nece ti bit tesko da pronadjes

nema na cemu
Locked