Honestly, to samo kod vas tamo u USA. Ne znam nijednog roditelja u BiH koje bi ili je ostavio malo dijete tako dugo negdje bez nadzora. Mislim na auto, u prodavnici i slično.moonca wrote:Imala sam komsiju, koji je bio jedno vrijeme u foster homu- nema lijepe uspomene - bio je na farmi, tesko radio.... da bi se kasnije vratio majci - kao momak zivio s njom .... --Hakiz wrote:A onda ih pronađu okovane u podrumu foster homea...moonca wrote:
U pravu si .
U mom okruzenju se to cesto dogadja--ostavljaju se djeca i cuke u autu, bez ukljucene klime--- i zaborave... vrlo je kaznjivo, ako dijete prezivi -oduzimaju ih roditeljima i daju u foster home..
Popularne stvari koje ne kontam
- alibaba_i_30_godina
#26501 Re: Popularne stvari koje ne kontam
-
Hakiz
#26502 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa kada većina staratelja to radi da bi uzela novac, ne zato što im je stalo do djeteta.
Država ispuni zakonsku obavezu brige time što dijete uzme od roditelja i da starateljima, staratelji uzmu novac i dobiju besplatnu radnu snagu, a dijete? Koga briga za dijete.
Nije se institucionalna briga o djeci mnogo promijenila od vremena Olivera Tvista...
Država ispuni zakonsku obavezu brige time što dijete uzme od roditelja i da starateljima, staratelji uzmu novac i dobiju besplatnu radnu snagu, a dijete? Koga briga za dijete.
Nije se institucionalna briga o djeci mnogo promijenila od vremena Olivera Tvista...
-
moonca
#26503 Re: Popularne stvari koje ne kontam
..Ne znam, da li ima kod nas.. zanemarene djece, sto se tice konkretno ostavljanja u autu-- --ali, pratiti fb, forume, inst.... kako se tu snalaze...alibaba_i_30_godina wrote: Honestly, to samo kod vas tamo u USA. Ne znam nijednog roditelja u BiH koje bi ili je ostavio malo dijete tako dugo negdje bez nadzora. Mislim na auto, u prodavnici i slično.
-
moonca
#26504 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jeste izvor prihoda... ali, vecina radi iz dobrocinstva- daju smjestaj/ paznju djeci kojoj je potrebno odredjeno vrijeme...mislim do 18 godine...Hakiz wrote:Pa kada većina staratelja to radi da bi uzela novac, ne zato što im je stalo do djeteta.
- alibaba_i_30_godina
#26505 Re: Popularne stvari koje ne kontam
To je druga stvar i druga tema, sada se diskutuje oko auta i nemara zbog toga. A iskreno sumnjam da je iko toliko neodgovoran ovdje. Uvijek ima neka statistička greška tho.moonca wrote:..Ne znam, da li ima kod nas.. zanemarene djece, sto se tice konkretno ostavljanja u autu-- --ali, pratiti fb, forume, inst.... kako se tu snalaze...alibaba_i_30_godina wrote: Honestly, to samo kod vas tamo u USA. Ne znam nijednog roditelja u BiH koje bi ili je ostavio malo dijete tako dugo negdje bez nadzora. Mislim na auto, u prodavnici i slično.![]()
-
moonca
#26506 Re: Popularne stvari koje ne kontam
A.. pa nije potrebno za svaku zivotnu situaciju otvarati novu temu - no, ok ...alibaba_i_30_godina wrote:To je druga stvar i druga tema, sada se diskutuje oko auta i nemara zbog toga. A iskreno sumnjam da je iko toliko neodgovoran ovdje. Uvijek ima neka statistička greška tho.moonca wrote:..Ne znam, da li ima kod nas.. zanemarene djece, sto se tice konkretno ostavljanja u autu-- --ali, pratiti fb, forume, inst.... kako se tu snalaze...alibaba_i_30_godina wrote: Honestly, to samo kod vas tamo u USA. Ne znam nijednog roditelja u BiH koje bi ili je ostavio malo dijete tako dugo negdje bez nadzora. Mislim na auto, u prodavnici i slično.![]()
- alibaba_i_30_godina
#26507 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma ne, nisam to tako mislio. Pričamo o ostavljanju djece i životinja u autima. To nema veze sa fb i in jer korištenje ovo dvoje neće dovesti do smrti, ne bi barem trebalo. Osim ako dijete ne umre od gladi jadno, a valjda ce i stuhinja nekad ogladniti i ostaviti te mreže na momenat.moonca wrote:
A.. pa nije potrebno za svaku zivotnu situaciju otvarati novu temu - no, ok ...
- Jack Be Nimble
#26508 Re: Popularne stvari koje ne kontam
How common is it?
Between 2007 and 2009, there were
26 such cases of hyperthermia in
France and Belgium, including 7
fatalities. 54% of the parents had
intentionally left the child in the car,
46% had simply forgotten to drop
the child off.
In Israel between 2004 and 2008
there were four fatal cases, and in
2008 alone, 19 non-fatal cases.5
Netherlands, Iceland and Hungary
have all reported recent fatal cases.5
In the United States an average of
36 children die from hyperthermia
each year, for a total of 468 deaths
over the last 12 years.
Crni zapad.
Treba da bude kao u danskoj. Ostaviti dijete u kolicima uz ogradu na minusu kao biciklo.
Between 2007 and 2009, there were
26 such cases of hyperthermia in
France and Belgium, including 7
fatalities. 54% of the parents had
intentionally left the child in the car,
46% had simply forgotten to drop
the child off.
In Israel between 2004 and 2008
there were four fatal cases, and in
2008 alone, 19 non-fatal cases.5
Netherlands, Iceland and Hungary
have all reported recent fatal cases.5
In the United States an average of
36 children die from hyperthermia
each year, for a total of 468 deaths
over the last 12 years.
Crni zapad.
Treba da bude kao u danskoj. Ostaviti dijete u kolicima uz ogradu na minusu kao biciklo.
Last edited by Jack Be Nimble on 11/07/2019 18:55, edited 1 time in total.
-
moonca
#26509 Re: Popularne stvari koje ne kontam
...meni je jednom hleb zagorio, ......par serpi upropastila....alibaba_i_30_godina wrote:Ma ne, nisam to tako mislio. Pričamo o ostavljanju djece i životinja u autima. To nema veze sa fb i in jer korištenje ovo dvoje neće dovesti do smrti, ne bi barem trebalo. Osim ako dijete ne umre od gladi jadno, a valjda ce i stuhinja nekad ogladniti i ostaviti te mreže na momenat.moonca wrote:
A.. pa nije potrebno za svaku zivotnu situaciju otvarati novu temu - no, ok ...
-
macchiato
#26510 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne bi trebalo ostavljati djecu same u autu, al' ajde, nije strašno skoknuti negdje pa se vratiti za par minuta. Ali da ti kroz dva sata ne padne na pamet da si dijete ostavio samo i da se ne zapitaš šta radi i kako joj je...
Više me nervira što ljudi obično traže neka opravdanja i žale ga, kao pa eto, desilo se, nije htio, tako bog dao itd. itd. A tip je sebična i neodgovorna majmunčina kojeg je bolio klinac za djetetom, jer nikad se ne bi ni doveo u situaciju da je ostavi samu, a kamo li na tako dugo vremena.
Pa kad si već toliko glup da kao vozač i prvenstveno kao roditelj ne znaš opasnost situacije kad nekoga ostaviš u uzavrelom vozilu, onda mu je makar kroz glavu trebalo proći da je mala uplašena što je sama i da može neki belaj napraviti, jer nije da malo dijete može mirno sjediti u sjedalici, za čas posla se može nesreća desiti. Da mu je bar to jednom prošlo kroz glavu, mala bi bila živa.
Želim mu što veću zatvorsku kaznu iako me ne bi čudilo da se izvuče jer nije bilo "namjere".
Više me nervira što ljudi obično traže neka opravdanja i žale ga, kao pa eto, desilo se, nije htio, tako bog dao itd. itd. A tip je sebična i neodgovorna majmunčina kojeg je bolio klinac za djetetom, jer nikad se ne bi ni doveo u situaciju da je ostavi samu, a kamo li na tako dugo vremena.
Pa kad si već toliko glup da kao vozač i prvenstveno kao roditelj ne znaš opasnost situacije kad nekoga ostaviš u uzavrelom vozilu, onda mu je makar kroz glavu trebalo proći da je mala uplašena što je sama i da može neki belaj napraviti, jer nije da malo dijete može mirno sjediti u sjedalici, za čas posla se može nesreća desiti. Da mu je bar to jednom prošlo kroz glavu, mala bi bila živa.
Želim mu što veću zatvorsku kaznu iako me ne bi čudilo da se izvuče jer nije bilo "namjere".
-
moonca
#26511 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa sat vremena je dovoljno, da ljeti dosegne temp. u autu na 45 C---
..prosle godine, u Americi je 43 djece umrlo- ostavljeni u autu..
..prosle godine, u Americi je 43 djece umrlo- ostavljeni u autu..
- alibaba_i_30_godina
#26512 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Zar mu/joj nije dovoljna kazna ta spoznaja da cijeli život mora živjeti sa tim teretom gubitka vlastitog djeteta uzrokovanog ničim drugim do nemara i neodgovornosti?macchiato wrote:
-
nebogori
#26513 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma ne treba ostavljati djecu ni minutu u autu ne samo zbog vrucina i sl vec i zbog lopova otmicara i ko zna cega jos
- alibaba_i_30_godina
#26514 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Sjećate se one situacije prije par godina kada su generalnom direktoru Ziraat banke ukrali auto ispred Holiday Inna u kojem je bilo dijete? 
-
moonca
#26515 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma, treba izbjegavati i praviti djecu..

-
macchiato
#26516 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jest, što ne znači da mora da bude lišen i zatvorske kazne.alibaba_i_30_godina wrote:Zar mu/joj nije dovoljna kazna ta spoznaja da cijeli život mora živjeti sa tim teretom gubitka vlastitog djeteta uzrokovanog ničim drugim do nemara i neodgovornosti?macchiato wrote:
Neka gospodin i zakonski odgovara za svoje postupke. Jer koliko god nije imao namjeru da namjerno ubije dijete, ne može se reći ni da je nesretni slučaj, pa da se progleda kroz prste. Dijete je umrlo radi njegove nepažnje i neodgovornosti, za šta se itekako mora odgovarati.
Last edited by macchiato on 11/07/2019 19:30, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#26517 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pametna žena ova moonca.
- pustopoljina
#26518 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Neki dan slusam merlina...i ide ona pjesma "rane"...kad u komentarima nekom umrlo dijete i covjek place dok slusa...skrolam dalje...27 ljudi ostalo na ovaj ili onaj nacin bez djeteta...
Pomjerilo me. Mislim da sam prvi put sebi rekla- mozda je i bolje sto nemas dijete.
Pomjerilo me. Mislim da sam prvi put sebi rekla- mozda je i bolje sto nemas dijete.
-
Hakiz
#26519 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Znaš kada ćemo mi bez djece požaliti?
Kad ostarimo, ali ono baš ostarimo pa nam zatreba pomoć.
Sve do tada je super.
Neki meni bliski se nadaju da će prije toga umrijeti.
Neki čak planiraju da se sami odjave.
Sve do tada je super.
Neki meni bliski se nadaju da će prije toga umrijeti.
Neki čak planiraju da se sami odjave.
- alibaba_i_30_godina
#26520 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ja ne znam sta je vama... Ja bih bas volio da imam. Ne mogu biti sebičan I ove dobre gene zadržati samo za sebe. 
- pustopoljina
#26521 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma nije stvar izbora.
Uvijek sam mislila jedno 3-4...
Moj brat i ja mi se uvijek cinilo malo
Al' stvar biologije.
@hakiz
Hm..
Znas...ok, citam i ono- ne brak, ne djeca...sve ok..
Ali priliku za licni razvoj imas samo tada. Kroz odnose. Sve ostale osobine razvijes ionako do neke tridesete.
Moj brat i ja mi se uvijek cinilo malo
Al' stvar biologije.
@hakiz
Hm..
Ali priliku za licni razvoj imas samo tada. Kroz odnose. Sve ostale osobine razvijes ionako do neke tridesete.
-
nebogori
#26522 Re: Popularne stvari koje ne kontam
kad napravimo onda pricajmoonca wrote:Ma, treba izbjegavati i praviti djecu..![]()
-
nebogori
#26523 Re: Popularne stvari koje ne kontam
a zelila bi dijete?pustopoljina wrote:Neki dan slusam merlina...i ide ona pjesma "rane"...kad u komentarima nekom umrlo dijete i covjek place dok slusa...skrolam dalje...27 ljudi ostalo na ovaj ili onaj nacin bez djeteta...
-
moonca
#26524 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne znam u procenrima, ali vecina ih u malom mozgu prave i zbog toga, mada u starosti ti isti umru sami.. pogotovo sada - gdje Svijet nije mali- odlazi se od kuce i ne vraca...Hakiz wrote:Znaš kada ćemo mi bez djece požaliti?
U svakom slucaju, roditelji bi trebali dok su mladi razmisljati o svojoj starosti i odvajati novac za to , ne previse ulagati u djecu i njihove 'karijere'.
-
Hakiz
#26525 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma, uvijek postoji neka štaka, pa i za emocije i slično.pustopoljina wrote:Ma nije stvar izbora.
Moj brat i ja mi se uvijek cinilo malo![]()
Al' stvar biologije.
@hakiz
Hm..
Kao Asim Ferhatović, nađeš neku djecu u siromašnoj porodici, ne moraš ih ni usvojiti niti im biti staratelj, samo ih pomažeš.
Ako ti se vrati da ti ta djeca pomažu kada ti zatreba, to je lijepo.
Ako ne, barem si uradila nešto na ovom svijetu.
Čitao sam o Nijemcu koji je usvojio u siromašnim državama po svijetu skoro 1.000 djece. Da niko osim njega i njegovog advokata i nekih službi u tim državama to nije znao. Ni ta djeca nisu znala da su usvojena. Saznalo se tek kada je nekoj od te toj djeci počelo bivati potrebno liječenje i odjednom ta djeca dobiju pristup Njemačkom zdravstvenom sistemu jer su Njemački državljani i počnu se odjednom pojavljivati zbunjena djeca iz nekih Afrika i Azija itd u njemačkim bolnicama. Tada su i mediji saznali.
Ima načina da se sve kompenzuje, ovako ili onako, samo kako ko gleda stvari.