Demokratska fronta Željko Komšić

starisalko

#26501 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by starisalko »

lerdi wrote:
starisalko wrote:
lerdi wrote: Peđa je na temi NS-a napisao da jeste. Ako zaista jeste to je jedna od najglupljih stvari koja je urađena u posljednje vrijeme. Samo su ljudima u takvoj situaciji produžili agoniju a poslodavci se neće ni počešati kao što nisu ni dosada. Znam to jer imam par primjera u svom okruženju koji su se uhvatili za glavu kad sam im rekao šta novi zakon donosi.
Ako si im ti objasnjavao ZOR cudime da se nisu ubili
Nemam im ja šta objašnjavati prijatelju. Znaju kako su se osječali prošli put dok su čekali tih 15 dana da im se javi poslodavac. Sad moraju četiri puta toliko. Al ko će to od ovih kvazielitista znati kako izgleda zar ne? Što se tiče objašnjavanja evo ti.

http://www.mojportal.ba/novost/217404/P ... ona-o-radu
Ako moze bez njih 60 dana.Onda mu ne trebaju nikako
madner

#26502 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Tsk, gdje ovi ljudi zive.

Rade oni tih 60 dana, samo na ugovoru. :roll:
Saka

#26503 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Saka »

lerdi wrote:Jedan od uslova je bio Zakon o radu. Informiši se malo.
BIO, rok istekao, nema tranše. Usvajanje ovog zakona neće nam donijeti novu tranšu, game over. Sad mogu samo ponovo tražiti pregovore.
lerdi wrote:Uhljebe koje spominješ štite drugi zakoni. Pročitaj Cenićkin intervju tamo ti je sve objašnjeno.
Uhljebi su duplo, tj. trostruko zaštićeni. Ugovorom o radu, zakonom o državnim službenicima i kolektivnim ugovorima. Sad im padaju dva od tri stuba zaštite. Niko ne kaže da i taj treći ne treba mijenjati. Ne može jedan zakon biti izgovor da drugi nema potrebe mijenjati.
lerdi wrote:To koliku predsjednik sindikata ima platu je problem radnika koji ga finansiraju. Ako njima ne smeta što bilo kome ima smetati.
Radnici ga i ne finansiraju, već uhljebi. On ne predstavlja radnike, u tome i jest poenta.
Saka

#26504 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Saka »

lerdi wrote:
madner wrote:Da li je prosao amandman NSa za minimalnih 2 mjeseca prekida?
Peđa je na temi NS-a napisao da jeste. Ako zaista jeste to je jedna od najglupljih stvari koja je urađena u posljednje vrijeme. Samo su ljudima u takvoj situaciji produžili agoniju a poslodavci se neće ni počešati kao što nisu ni dosada. Znam to jer imam par primjera u svom okruženju koji su se uhvatili za glavu kad sam im rekao šta novi zakon donosi.
Dosadašnji zakon se zloupotrebljavao tako što radnik radi na određeno 6 mjeseci, istekne mu ugovor, radi 15 dana na crno i onda mu naprave novi ugovor na određeno i sve tako godinama.

Sad će se zloupotrebljavati tako što radnik radi na određeno 6 mjeseci, istekne mu ugovor, radi 60 dana na crno i onda mu naprave novi ugovor.

E sad jel veći rizik da poslodavcu u 15 dana upadne inspekcija ili je veći rizik da mu u 2 mjeseca upadne inspekcija? Logično razmišljajte. Ne ulazeći u to kako inspekcije rade, rade jednako loše i koruptivno kako su i dosad, ali ovdje je riječ samo o zakonu.
madner

#26505 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Ne radi na crno.

Gdje vi zivite, jel barem dio EU?
lerdi

#26506 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by lerdi »

starisalko wrote:
lerdi wrote:
starisalko wrote: Ako si im ti objasnjavao ZOR cudime da se nisu ubili
Nemam im ja šta objašnjavati prijatelju. Znaju kako su se osječali prošli put dok su čekali tih 15 dana da im se javi poslodavac. Sad moraju četiri puta toliko. Al ko će to od ovih kvazielitista znati kako izgleda zar ne? Što se tiče objašnjavanja evo ti.

http://www.mojportal.ba/novost/217404/P ... ona-o-radu
Ako moze bez njih 60 dana.Onda mu ne trebaju nikako
Šta drugo očekivati od tebe realno. 10-20% radnika su oni bez kojih poslodavac ne može i svaki od njih nema problem ove prirode jer imaju ugovore za stalno. Poslodavac će ovaj period koristiti ili da mu radnik radi na crno ili će se pokriti nekim ugovorom o djelu. Radnik će pristajati na bilo koju od varijanti jer mu posao treba. U oba slučaja država će dobiti 0 KM za fondove koji su ionako prazni. Amandman je fakat maestralno djelo.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#26507 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by KatarinaKosaca »

@Saka, upravo tako :thumbup:

Pa, ti isti uhljebi su gledali godinama da ne kažem decenijama kako radnici tvornice Sarabon hoće da rade (a njihovi se proizvodi bar lako prodaju i imaju dobre kanale distribucije), prolazili su pored njih, pljuvajući i kasneći na posao sa parolom "Ja sam se uvalio, libo me racku".Ljudi su samo htjeli da pokrenu proizvodnju u pljačkaškoj privatizaciji, koja niti je ponišptena, niti je za nju ikad itko odgovarao. Da ne spominjem sve ostale tvornice i sve ostale obespravljene. Ujedno je i najlicemjernije, jadno i čemerno sa etičkog stanovišta da su ti i takvi ovdje godinama na forumu tobože kritizirali nekog :? i potpuno je sad jasno zašto se na izborima ništa ne promjeni.. jer je parola "Ne talasaj, moglo bi i mene stić".Bili su to, ovdje, a, evo, sad je izašlo na vidjelo glavni zagovornici tvornica, proizvodnje :lol: :lol: :lol: zaist aje smiješno koliko je moralno nisko...
E, sad se ti i takvi čude što je nekome drago da će prestati postojati privilegirana kasta, na osnovu familije, mita, poznanstva, pa je jedina asocijacija "Ti hoćeš mene da otjeraš, pa da se uvališ na moje mjesto", kao da je zloba, zavist i prevara ovog načina jedina ljudska emocija i jedini motiv za utoljenje gladi pravdom.
Jednako tako se čudi i Suljagić što mu kažu da neke stvari profitalizira (bez obzira što je, ponavljam to, tačno rekao za dezerterstvo Danisa Tanovića, za onog Deniza ne znam), a on istovremeno jednu cijelu političku stranku naziva kujom SDA, doduše to kuja napiše na engleskom, vlajda više zvuči cool, jer sumjanj da je slušao Stranglers, pa da ga asocira na jednu pjesmu. Dakle, ko uvredu sije, odgovor ženje" " Ko ignorantiju prema svojim sunarodnjacima i osjetljivim kategorijama društva sije, likovanje ženje". Na zidu Kantona slučajno piše "KO glad sije, bijes ženje". Svaka podudarnost je namjerna.
lerdi

#26508 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by lerdi »

Saka wrote:
lerdi wrote:Jedan od uslova je bio Zakon o radu. Informiši se malo.
BIO, rok istekao, nema tranše. Usvajanje ovog zakona neće nam donijeti novu tranšu, game over. Sad mogu samo ponovo tražiti pregovore.
lerdi wrote:Uhljebe koje spominješ štite drugi zakoni. Pročitaj Cenićkin intervju tamo ti je sve objašnjeno.
Uhljebi su duplo, tj. trostruko zaštićeni. Ugovorom o radu, zakonom o državnim službenicima i kolektivnim ugovorima. Sad im padaju dva od tri stuba zaštite. Niko ne kaže da i taj treći ne treba mijenjati. Ne može jedan zakon biti izgovor da drugi nema potrebe mijenjati.
lerdi wrote:To koliku predsjednik sindikata ima platu je problem radnika koji ga finansiraju. Ako njima ne smeta što bilo kome ima smetati.
Radnici ga i ne finansiraju, već uhljebi. On ne predstavlja radnike, u tome i jest poenta.
1. Zakon o radu je otvorio vrata za aranžman sa MMF-om i to je ono što govorim. Da li je u pitanju novi ili stari aranžman nit je bitno nit sam o tome diskutovao.

2. Pa zar neće sad uhljebi letiti iz ustanova i preduzeća. Sad kad ste skontali da vam je priča šuplja idu nekakvi stubovi. Da bi se pravili pravi efekti zakoni su trebali biti donošeni u paketu. Ovako nema nikakvog efekta niti će dovesti do željenog. Samo će još više obespraviti radnike u realnom sektoru. Uhljebi o kojima vrtiš danima će proći neokrznuti.

3. Ako si član sindikata na sastanak pa se usprotivi. Ako nisi kao što ni ja nisam nemaš pravo da se buniš. Kad budeš davao svoje pare onda imaš pravo negodovati. Ako onim koji ga finansiraju odgovara neka ga.
Saka

#26509 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Saka »

lerdi wrote:2. Pa zar neće sad uhljebi letiti iz ustanova i preduzeća. Sad kad ste skontali da vam je priča šuplja idu nekakvi stubovi. Da bi se pravili pravi efekti zakoni su trebali biti donošeni u paketu. Ovako nema nikakvog efekta niti će dovesti do željenog. Samo će još više obespraviti radnike u realnom sektoru. Uhljebi o kojima vrtiš danima će proći neokrznuti.
Da su trebali biti donošeni u paketu to se slažem. Ali bolje ikako nego nikako, pa onda sljedeći korak. Znam da se mnogi boje da neće biti sljedećeg koraka ali treba ih natjerati a ne samo bježati sa sjednica i čekati naredne izbore.

Da će uhljebi proći neokrznuti ne bih se složio. Pa ne kukaju oni ovoliko bez razloga. Padaju im kolektivni ugovori i svake tri godine će morati pregovarati nove. Neće baš moći da se tužakaju kad im malo odbije od regresa. Nije baš da neće biti okrznuti.
madner

#26510 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Naravno da ce moci tuziti ako se ne ispune uslovi.

Jedino sto se mjenja jeste da vlada moze ponuditi losije uslove nakon 3 godine.
KatarinaKosaca

#26511 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by KatarinaKosaca »

Saka wrote:Da su trebali biti donošeni u paketu to se slažem. Ali bolje ikako nego nikako, pa onda sljedeći korak. Znam da se mnogi boje da neće biti sljedećeg koraka ali treba ih natjerati a ne samo bježati sa sjednica i čekati naredne izbore.

Da će uhljebi proći neokrznuti ne bih se složio. Pa ne kukaju oni ovoliko bez razloga. Padaju im kolektivni ugovori i svake tri godine će morati pregovarati nove. Neće baš moći da se tužakaju kad im malo odbije od regresa. Nije baš da neće biti okrznuti.
Pogledati pod Srbija.. korak su ispred u paketu reformi. I već je na redu redukcija administracije.. A nama uhljebi proturaju priču kako su iznenada jako, jako zabrinuti za radnike u proizvodnji. jes hau no... :D
lerdi

#26512 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by lerdi »

madner wrote:Naravno da ce moci tuziti ako se ne ispune uslovi.

Jedino sto se mjenja jeste da vlada moze ponuditi losije uslove nakon 3 godine.
Jel fakat toliko komplikovano? :?
madner

#26513 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Izgleda, spominju ove dugove zbog tuzbi kao da ce ovim to rjesiti.

Nece, moraju isplatiti sve sto su potpisali.
rahmanjin

#26514 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by rahmanjin »

madner wrote:Izgleda, spominju ove dugove zbog tuzbi kao da ce ovim to rjesiti.

upravo tako, ako je po starom sve i do marke ce morati isplatiti. Ocigledno je zasto je ovo uradjeno, da bi se islo na novu transu MMF-a, da se radnicima smanje prava ( mada i dalje stojim iza toga da su amandmani NS dobri, i da su popravili zakon, ali nedovoljno ), i da se moze lakse ici u privatizaciju javnih preduzeca.
Saka

#26515 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Saka »

madner wrote:Izgleda, spominju ove dugove zbog tuzbi kao da ce ovim to rjesiti.

Naravno, ali će spriječiti nove tužbe.
KatarinaKosaca wrote:A nama uhljebi proturaju priču kako su iznenada jako, jako zabrinuti za radnike u proizvodnji. jes hau no... :D
:-D

Da ne misle uhljebi da je neko ljubomoran i želi da ih sve pootpuštaju, nije u tome stvar. Stvar je da 60% državnih službenika ne radi već samo dolazi na posao, a za to prima redovnu platu i beneficije. Nema mehanizama da ih se natjera da rade. Ja ne priželjkujem masovna otpuštanja već kad dođem na šalter da ne bude jedna radi a tri se šetkaju okolo a mi gubimo pola dana.
madner

#26516 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Nece sprijeciti nove tuzbe. :roll:

Omoguciti ce da se promjene uslovi svake 3 godine. Nista manje ni vise.
Saka

#26517 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Saka »

madner wrote:Nece sprijeciti nove tuzbe. :roll:

Omoguciti ce da se promjene uslovi svake 3 godine. Nista manje ni vise.
Pa u tome i jeste stvar. Primjer: neće moći tužiti po osnovu neisplaćenog regresa ako im se u KU ukine regres. Valjda je toliko jasno.
Last edited by Saka on 03/08/2015 11:11, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#26518 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by KatarinaKosaca »

Saka wrote:Da ne misle uhljebi da je neko ljubomoran i želi da ih sve pootpuštaju, nije u tome stvar. Stvar je da 60% državnih službenika ne radi već samo dolazi na posao, a za to prima redovnu platu i beneficije. Nema mehanizama da ih se natjera da rade. Ja ne priželjkujem masovna otpuštanja već kad dođem na šalter da ne bude jedna radi a tri se šetkaju okolo a mi gubimo pola dana.
Šta će uhljebi misliti me zanima onoliko koliko je njih zanimala pobuna gladnih ili nezaposlenih ili tvorničkih radnika. Upravo toliko.
Mi smo mala zemlja, mi imamo malo stanovnika, i uopće nemamo potrebu za tolikom admnistracijom. Ja im želim da se nađu u situaciju da šalju cv (bar da ga nauče napisati :D ), jer kad pomislim da naša sirotinja kupujući komad hljeba bukvalno i paštetu izdržava , evo za primjer, prvi kat Općine centar, dva hodnika po 20 kanclarija u svakoj po 3-4 čovjeka/žene, šta rade i čime se bave ni oni ne znaju. I onda mi treba na tržištu pobogu da se snađemo , kako oni kažu, da uplatimo poreze i damo sva prava radnicima od 30 dana godišnjeg do regresa i plaćanja extra sati. Pa, da vidimo te sposobne na tržištu kako udovoljavaju zakonu i radničkim pravima, kako naplaćuju potraživanja i kako dobro posluju. Jer, to je sve expert do experta..
Saka

#26519 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Saka »

.
madner

#26520 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Pa onda nije neisplacen.

Meni je jasno, nisam siguran da ti shvatas da mozes tuziti za prosle regrese ako se sutra ukine. :D
Mister Yes

#26521 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

madner wrote:Ne radi na crno.

Gdje vi zivite, jel barem dio EU?
Prvo, neki su zaista radili na crno tih 15 dana. Drugo, postoje situacije gdje se ne može koristiti ugovor o dijelu. Recimo moja rodica je direktor PZU ali je vlasnik drži na ugovorima na određeno. Između tih ugovora nemože joj dati Ugovor o dijelu jer je direktor PZU. I onda jednostavno bude bez direktora 15 dana. Da mu dođe inspekcija ne bi ga bilo na mapi ali eto čovjek rizikuje 15 dana. Sada će morati rizikovati 60 dana.
Saka

#26522 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Saka »

madner wrote:Pa onda nije neisplacen.

Meni je jasno, nisam siguran da ti shvatas da mozes tuziti za prosle regrese ako se sutra ukine. :D
Za prošle OK, ali ne možeš ubuduće. Cilj je spriječiti konstantno povećavanje dubioze po osnovu tužbi. A što je dosad uništeno ne može niko vratiti.
Mister Yes

#26523 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

lerdi wrote:Koliko znam za DF nije problem bio to što se zakon treba donijeti, i ptice na grani su to znale, nego način na koji je donešen. Isključivanje sindikata iz pregovora, kršenje procedura, hitni postupci itd. je sve ono na šta se nije smjelo pristati
Sindikat je bio uključen u pregovore godinama. Da se čekala saglasnost sindikata nikada ne bi dobili novi zakon o radu. I u Hrvatskoj i u Srbiji su to uradili bez saglasnosti sindikata jer sindikat nikada ne bi dao saglasnost. Ako bi DF zaista čekao saglasnost sindikata onda su veći idioti nego što izgledaju. Ali naravno da ne bi. Da je DF vlast i oni bi isto ovako uradili.
madner

#26524 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Saka wrote:
madner wrote:Pa onda nije neisplacen.

Za prošle OK, ali ne možeš ubuduće. Cilj je spriječiti konstantno povećavanje dubioze po osnovu tužbi. A što je dosad uništeno ne može niko vratiti.
Ubuduce ce biti druga prava i opet bi mogli tuziti da se desi ista situacija.
Ako neka vlada 2018 potpise duple plate, 2019 ih nece moci smanjiti.

To je bio razlog za ono sto se desilo 2006 - 2009, vlada je kupila izbore i onda odbila platiti ceh.
Saka

#26525 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Saka »

Mister Yes wrote:Da mu dođe inspekcija ne bi ga bilo na mapi ali eto čovjek rizikuje 15 dana. Sada će morati rizikovati 60 dana.
To je to. I onda kažu amandman ništa ne mijenja, zakon ništa ne donosi. Prosto ne vjerujemda ljudi stvarno ne shvataju neke stvari, već namjerno izvrću kako bi poneko izvučeno iz konteksta stekao pogrešan utisak.
Post Reply