Skrenuli lijevo i preko Bistrika, Sirokace, Soukbunara dosli na Gornje Kovacice i Vraca, gdje su ih sacekali unaprijed pripremljeni tenkovi JNA.karanana wrote:Da te nije alija......
I znam da cu doci pod rafalnu paljbu (da ostanem u duhu teme sa ovim izrazom) ali meni je licno upitna zasluga dragana vikica u poredjenju sa onim sto mu se pridodaje kao zasluga.
Sta hocu da kazem? Nije upitna njegova jedinica. Nije upitno stotine mladica koji su se borili na najtezim mjestima i ginuli. Upitan mi je angazman i ucesce njega kao individue. Na kojem se ratistu i u kojoj bici najvise istakao? Ademovica vidjamo po ratistu na videu i na slikama....
Onda ona scena od 5-6 aprila kada kolona specijalaca sa dzipovima i transporterima dolazi pred skupstinu gdje je docekuje raja imjesto da krenu na sds-ovce na kovacicima oni sa vrbanje defilinu i skrecu lijevo i cao raja. Onda, gdje su kao ispomoc ovoj skoli na vracama? Miljenko je dosao.
Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
- dječak sa šibicama
#2651 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
-
Boletus edulis
#2652 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
U svakoj temi Kenjac ima neku teoriju i zavjeru.I kao slucajno bio na odredjenim mjestima.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#2653 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Kakve strane jbt, kakvi dogovori. Radili po planu. Polako povlačili ljude koji će odvući naoružanje, tehniku, vozila, dokumentaciju, repetitore... zavisi ko je gdje radio. Tako su i uspostavili MUP, SRNU.... Šuplje priče prosipate ha vas se pusti...
-
KENJAC
#2654 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
...a zavjera se sastoji u ...???Boletus edulis wrote:U svakoj temi Kenjac ima neku teoriju i zavjeru.I kao slucajno bio na odredjenim mjestima.
- Dupli_skalp
#2655 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
mislim da si realno pisao, bez obzira što se to mnogima neće svidjeti jer već imaju u svojoj glavi zakucan scenarij kako je i šta je bilo i sve što se kosi s time je laž, obmana i zavjera. samo se postavlja pitanje ko je imao toliko bezobrazluka da nekom tek tako dodijeli jedan objekat u samom gradu.KENJAC wrote:Prije deset godina na ovoj temi :
http://forum.klix.ba/sta-se-zapravo-dog ... 46925.html
I dan danas stojim iza svake moje rijeci, samo sto sam u medjuvremenu malo ostario pa mi se neda svadjati !
-
Tromblon
#2656 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Kenjac je realno pisao iz njegovog polozaja ali bez znanja o realnim cinjenicama. Mozda se kasno ukljucujem ali mitovi i legende o Zelenim Beretkama su vise nego zabavni. ZB su na drzale strazu na Vratnickoj kapiji, a linije bile kilometrima daleko. ZB nisu sigurno bile ni u skoli na Vracama ni oko skole. Pokusali su Vikicevci preko Soukbunara doci do skole pa nisu stigli, a sa Sanca su pokusali stanovnici pomoci polaznicima Skole i naisli na zestok otpor srba.
Na onoj slici Brne sa specijalcima iz Srbije. Jedan od tih roknuo Djindjica. Nije Legija na toj slici.
Sve ispricano godinama ranije.
Na onoj slici Brne sa specijalcima iz Srbije. Jedan od tih roknuo Djindjica. Nije Legija na toj slici.
- Dozer
#2657 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Davno je o tome svasta pisano, ali cinjenica je da se Specijalna razisla mirno, bez pucanja, svako je pokupio oko 50% oruzja i opreme iz Krtelja, i - svako na svoju stranu.
Nas dio je zavrsio u Domu po(mi)licije, a onda od proljece '93 u hotelu "Beograd", danas "Bosnia", a njihov dio je trebao zavrsiti na Grbavici, tj. Vracama.
Ko je sve to dogovorio, a danas je vise nego jasno da sve to jeste bilo dogovoreno, nije tesko naslutiti - oni koji su upravljali svime ovdje. A to nije bio ni Vikic, ni Specijalna, ni ZB, ni PL, nego "gospoda" iz SDA i SDS-a. Tacno onako kako su isplanirali '91 na Palama.
Da Vikic nije u ratu metka opalio, ni linije ocima vidio (osim one Trebevicke kroz dvogled), to je istina. Kemo je druga prica.
Nas dio je zavrsio u Domu po(mi)licije, a onda od proljece '93 u hotelu "Beograd", danas "Bosnia", a njihov dio je trebao zavrsiti na Grbavici, tj. Vracama.
Ko je sve to dogovorio, a danas je vise nego jasno da sve to jeste bilo dogovoreno, nije tesko naslutiti - oni koji su upravljali svime ovdje. A to nije bio ni Vikic, ni Specijalna, ni ZB, ni PL, nego "gospoda" iz SDA i SDS-a. Tacno onako kako su isplanirali '91 na Palama.
Da Vikic nije u ratu metka opalio, ni linije ocima vidio (osim one Trebevicke kroz dvogled), to je istina. Kemo je druga prica.
-
KENJAC
#2658 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Da, da. Zelene Beretke , ili barem oni sto im bilo drago zvati se ovako, su bili prisutni. Ponavljam , vidio ih nisam, barem da ih sa sigurnoscu mogu identifikovati, ali razgovori koje sam jako jako dobro cuo ne ostavljaju ni malo dileme.Tromblon wrote:Kenjac je realno pisao iz njegovog polozaja ali bez znanja o realnim cinjenicama. Mozda se kasno ukljucujem ali mitovi i legende o Zelenim Beretkama su vise nego zabavni. ZB su na drzale strazu na Vratnickoj kapiji, a linije bile kilometrima daleko. ZB nisu sigurno bile ni u skoli na Vracama ni oko skole. Pokusali su Vikicevci preko Soukbunara doci do skole pa nisu stigli, a sa Sanca su pokusali stanovnici pomoci polaznicima Skole i naisli na zestok otpor srba.
Ponavljam jos jednom , Huso Balic, bivsi direktor druge Gimnazije a tadasnji direktor Skole MUP-a nije dozvolio da udju u skolu !
-
Boletus edulis
#2659 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
[
[/quote]
Ministar Sarovic na 3:08.
A sad ga svi hvale...
[/quote]
Ministar Sarovic na 3:08.
-
Boletus edulis
#2660 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
kako mozes nesto tvrditi a nisi vidio? Nije im dozvolio da udju u skolu???? jer ga nisu ni pitali nego preskakali ograde.KENJAC wrote:Da, da. Zelene Beretke , ili barem oni sto im bilo drago zvati se ovako, su bili prisutni. Ponavljam , vidio ih nisam, barem da ih sa sigurnoscu mogu identifikovati, ali razgovori koje sam jako jako dobro cuo ne ostavljaju ni malo dileme.Tromblon wrote:Kenjac je realno pisao iz njegovog polozaja ali bez znanja o realnim cinjenicama. Mozda se kasno ukljucujem ali mitovi i legende o Zelenim Beretkama su vise nego zabavni. ZB su na drzale strazu na Vratnickoj kapiji, a linije bile kilometrima daleko. ZB nisu sigurno bile ni u skoli na Vracama ni oko skole. Pokusali su Vikicevci preko Soukbunara doci do skole pa nisu stigli, a sa Sanca su pokusali stanovnici pomoci polaznicima Skole i naisli na zestok otpor srba.
Ponavljam jos jednom , Huso Balic, bivsi direktor druge Gimnazije a tadasnji direktor Skole MUP-a nije dozvolio da udju u skolu !
- dječak sa šibicama
#2661 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Za Vikica radnici hotela Beograd/Bosnia svjedoce da je cijeli rat proveo tamo, u drustvu Cele B. (tamo se i ozenio, cuvena svadba), Tope i jos nekih likova. Pio se viski, jeli se rostiljski specijaliteti, maloljetnice po krilima (istina to kazu uglavnom za Celu i slicne tipove) a na liniju je isao ko je isao.Dozer wrote:Davno je o tome svasta pisano, ali cinjenica je da se Specijalna razisla mirno, bez pucanja, svako je pokupio oko 50% oruzja i opreme iz Krtelja, i - svako na svoju stranu.
-
KENJAC
#2662 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Kako mogu tvrditi ? Pa jednostavno tako sto su mi to rekli direktni ucesnici svega toga. Specijalci Srpskog dijela . Taj dan i taj trenutak ! Sve naknadno je izlozeno istorijskim prepravkama i peglanju cinjenica.Boletus edulis wrote:kako mozes nesto tvrditi a nisi vidio? Nije im dozvolio da udju u skolu???? jer ga nisu ni pitali nego preskakali ograde.KENJAC wrote:Da, da. Zelene Beretke , ili barem oni sto im bilo drago zvati se ovako, su bili prisutni. Ponavljam , vidio ih nisam, barem da ih sa sigurnoscu mogu identifikovati, ali razgovori koje sam jako jako dobro cuo ne ostavljaju ni malo dileme.Tromblon wrote:Kenjac je realno pisao iz njegovog polozaja ali bez znanja o realnim cinjenicama. Mozda se kasno ukljucujem ali mitovi i legende o Zelenim Beretkama su vise nego zabavni. ZB su na drzale strazu na Vratnickoj kapiji, a linije bile kilometrima daleko. ZB nisu sigurno bile ni u skoli na Vracama ni oko skole. Pokusali su Vikicevci preko Soukbunara doci do skole pa nisu stigli, a sa Sanca su pokusali stanovnici pomoci polaznicima Skole i naisli na zestok otpor srba.
A to da su preskakali ogradu ne ide u koliziju sa ovim sto sam rekao. Nisu bili u skoli , a u dvoristu i okolo sigurno jesu , jer neko je i otamo pucao.
Mada , sva ova prica je pocela od tvrdnje:
MUP se podijelio par dana prije na koliko toliko miran nacin !
-
Boletus edulis
#2663 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Znaci i ti si bio gore kao slucajno
a srpski specijalci ti rekli kako su beretke bile u dvoristu? Pa gdje poslije nestadose te beretke? Pucali kursisti na napadace skole a to su bili odmetnuti specijalci.To sto je njima napricano a ti progutao je drugi par cipela.Ogradu su preskakali specijalci pa onaj iz Mokrog ostao na njoj.Onda doso Momo sa tenkom i cica mica gotova prica.
- Dupli_skalp
#2664 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
nije to čovjek uopšte rekao, rekao je da su zelene beretke bile OKO škole.Boletus edulis wrote:Znaci i ti si bio gore kao slucajnoa srpski specijalci ti rekli kako su beretke bile u dvoristu? Pa gdje poslije nestadose te beretke? Pucali kursisti na napadace skole a to su bili odmetnuti specijalci.To sto je njima napricano a ti progutao je drugi par cipela.Ogradu su preskakali specijalci pa onaj iz Mokrog ostao na njoj.Onda doso Momo sa tenkom i cica mica gotova prica.
također su bili i oko stanice milicije n.sarajevo kad je ubijen milicioner.
- Dupli_skalp
#2665 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
pa šta, čovjek odlilčno radi svoj posao ministra, da nam je bogdo više takvih kao on.Boletus edulis wrote: Ministar Sarovic na 3:08.A sad ga svi hvale...
i zar misliš da je mogao pred kamerama srpske televizije bilo šta drugo pričati u tom trenutku?
ali ne, najlakše je baljezgati.
-
Tromblon
#2666 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Kako mogu tvrditi ? Pa jednostavno tako sto su mi to rekli direktni ucesnici svega toga. Specijalci Srpskog dijela . Taj dan i taj trenutak ! Sve naknadno je izlozeno istorijskim prepravkama i peglanju cinjenica.
A to da su preskakali ogradu ne ide u koliziju sa ovim sto sam rekao. Nisu bili u skoli , a u dvoristu i okolo sigurno jesu , jer neko je i otamo pucao.
MUP se podijelio par dana prije na koliko toliko miran nacin ![/quote]
Vidis to sto pricas je razlog zasto Srbi nisu zauzeli Sarajevo. Isprali su svojim ljudima mozak o Zelenim Beretkama naoruzanim do zuba. Opremljenim bolje od americkih, engleskih, izraelskih marinaca. Mislili su u Sarajevu 200.000 ljudi ima kalasnjikov, 100.000 garonju, a 50.000 sijac. A svako bar po 2 noza. Vidjeli su Zelene Beretke gdje god su se okrenuli. A, njih cirka 30 mijenjalo 3 kalasnjikova i pokazivali po Carsiji kako su naoruzani.
Ja ti kazem a ti vjeruj ili ne vjeruj, briga me: Jedini koji su konkretno pokusali pomoci pitomcima su mjestani sa Sanca i nisu uspjeli prici ni 100 metara od Skole. Imali su i ranjene. Iz Skole i dvorista su pucali SAMO pitomci i nastavnici.
MUP se podijelio par dana prije na koliko toliko miran nacin ![/quote]
Vidis to sto pricas je razlog zasto Srbi nisu zauzeli Sarajevo. Isprali su svojim ljudima mozak o Zelenim Beretkama naoruzanim do zuba. Opremljenim bolje od americkih, engleskih, izraelskih marinaca. Mislili su u Sarajevu 200.000 ljudi ima kalasnjikov, 100.000 garonju, a 50.000 sijac. A svako bar po 2 noza. Vidjeli su Zelene Beretke gdje god su se okrenuli. A, njih cirka 30 mijenjalo 3 kalasnjikova i pokazivali po Carsiji kako su naoruzani.
Ja ti kazem a ti vjeruj ili ne vjeruj, briga me: Jedini koji su konkretno pokusali pomoci pitomcima su mjestani sa Sanca i nisu uspjeli prici ni 100 metara od Skole. Imali su i ranjene. Iz Skole i dvorista su pucali SAMO pitomci i nastavnici.
-
KENJAC
#2667 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Vidis, ja sam siguran da pitomci ( ucenici) nisu metka ispalili. A sad i ja i ti mozemo pricat svoju pricu do sutra. Ako ima koji pitomac ili profesor skole sto prati ovaj forum, bilo bi ga fino saslusat.
Negdje sam vec napisao da je brat od mog druga bio u skoli kao djak taj dan. Tobro se sjecam , kad sam ga poslije sreo, da mi je reko " Napenalio me jedan nogom u guzicu" ... Da je pucao na njih , vjerovatno bi mu i usi izvukli ...
Negdje sam vec napisao da je brat od mog druga bio u skoli kao djak taj dan. Tobro se sjecam , kad sam ga poslije sreo, da mi je reko " Napenalio me jedan nogom u guzicu" ... Da je pucao na njih , vjerovatno bi mu i usi izvukli ...
-
bjelave
#2668 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Prebili ste ti i tvoji dobro Husu Balica, mjesecima je poslije vukao nogu. Ja sam ga licno vidio kad je razmjenjen i kad je dosao U MUP, jedva je hodao, sav izoblicen. Huso je jos uvijek tu u Sa i koliko znam ziv je.Javi mu se pa ga pitaj.
I ne lazi, nikakvih beretki tamo nije bilo. Bio je krenuo Cegar kad ste napali i spojio bi se sklom da nije izasao tenk jna. Skolu su branila djeca i osoblje.
A vi ste pucali u ledja dvojici svojih, jedan je bio Bule, drugom ne mogu da sjetim imena koji su se noc ranije neckali da napustite jedinicu.
Jeste li bili djecu to nisam vidio ali s obzirom na vas zlocinacki karakter, ne sumnjam uopce.
I ne lazi, nikakvih beretki tamo nije bilo. Bio je krenuo Cegar kad ste napali i spojio bi se sklom da nije izasao tenk jna. Skolu su branila djeca i osoblje.
A vi ste pucali u ledja dvojici svojih, jedan je bio Bule, drugom ne mogu da sjetim imena koji su se noc ranije neckali da napustite jedinicu.
Jeste li bili djecu to nisam vidio ali s obzirom na vas zlocinacki karakter, ne sumnjam uopce.
Last edited by bjelave on 17/03/2017 09:45, edited 1 time in total.
- Dupli_skalp
#2669 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
ja koliko znam, pitomci/učenici (djeca) nisu pucali nego su se skrivali gdje god su mogli po školi. možda je bio poneki izuzetak.
zapucali su kursisti, znači predavači i oni su branili školu koliko su mogli.
i nema potrebe da napadate kenjca, čovjek na našoj strani bio u ratu.
zapucali su kursisti, znači predavači i oni su branili školu koliko su mogli.
i nema potrebe da napadate kenjca, čovjek na našoj strani bio u ratu.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#2670 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Veze ti ne znaš sine moj, ni šta je bilo, ni kako je bilo, ni ko je bio. Valjda ti ova naša generacija (moja i @KENJČEVA) nije pričala, ili te učiteljica u školi nije učila o tome. Ili ti nisi dobro slušao.bjelave wrote:Prebili ste ti i tvoji dobro Husu Balica, mjesecima je poslije vukao nogu. Ja sam ga licno vidio kad je razmjenjen i kad je dosao U MUP, jedva je hodao, sav izoblicen. Huso je jos uvijek tu u Sa i koliko znam ziv je.Javi mu se pa ga pitaj.
Nešta sunjam da si i ti išta pitao H. Balića, ali još više sumnajm da ti je on odgovorio
I poruka za kraj:

Šta ti znaš ko je čiji
Post ti je prijavljen, jebo li te @KENJČEV "zločinački karakter", da te jebo
Last edited by Woody on 17/03/2017 11:52, edited 1 time in total.
-
bjelave
#2671 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Woody, kad se naucis pristojno komunicirati, javi se opet. Post ti je prijavljen zbog psovanja i licnih uvreda.
Kazem opet da pisem samo o stvarima koje sam vidio svojim ocima,A ne zbog tebe, jer s takvima na komuniciram, nego zbog drugih koji ovo citaju.
Zlocinacki karakter se je odnosio na srpsku vojsku i na premalcivanje Huse Balica.
Vozdra sad
Kazem opet da pisem samo o stvarima koje sam vidio svojim ocima,A ne zbog tebe, jer s takvima na komuniciram, nego zbog drugih koji ovo citaju.
Zlocinacki karakter se je odnosio na srpsku vojsku i na premalcivanje Huse Balica.
Vozdra sad
Last edited by bjelave on 17/03/2017 10:41, edited 2 times in total.
-
Tromblon
#2672 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ma nemam ja nista protiv Kenjca. Nego kazem da nije sve tako kao sto se cuje. Slusao sam i ja svasta u ratu i licno i preko sredstava veze i mnogo toga se ispostavilo kao suplja na stotu. Za Srbe je svako bio Zelena Beretka. Oni realno su od tog pojma napravili mit i veliki problem sebi. O tome mi je pricao jedan sa protivnicke strane.
Za Skolu znam sto znam i to sam prenio. Nikakav Cegar nije imao sanse da se probije do njih. Kazem jedini su pokusali mjestani sa Sanca konkretno ali neuspjesno. I to je to. Nikakvog razloga za nastavak debate o ovoj temi nema.
Za Skolu znam sto znam i to sam prenio. Nikakav Cegar nije imao sanse da se probije do njih. Kazem jedini su pokusali mjestani sa Sanca konkretno ali neuspjesno. I to je to. Nikakvog razloga za nastavak debate o ovoj temi nema.
- Dupli_skalp
#2673 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
kakve nebuloze.bjelave wrote:Prebili ste ti i tvoji dobro Husu Balica, mjesecima je poslije vukao nogu. Ja sam ga licno vidio kad je razmjenjen i kad je dosao U MUP, jedva je hodao, sav izoblicen. Huso je jos uvijek tu u Sa i koliko znam ziv je.Javi mu se pa ga pitaj.
- pirpa
#2674 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
šta reci, koju poruku poslati ...

- dječak sa šibicama
#2675 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Sve u svemu, lagano izlazi istina na vidjelo, politicari su podjelu MUP-a vec bili dogovorili.
vjerovatno i grada. Nesto Grbavica prelako pade, bez ispaljenog metka. I niko nikad o tome ni rijeci, osim nemustih "tamo je bilo puno vojnih stanova" vadiona. I na Ciglanama je bilo vojnih stanova, jos vise nego na Grbavici, gornje Ciglane skoro sve vojni stanovi.
vjerovatno i grada. Nesto Grbavica prelako pade, bez ispaljenog metka. I niko nikad o tome ni rijeci, osim nemustih "tamo je bilo puno vojnih stanova" vadiona. I na Ciglanama je bilo vojnih stanova, jos vise nego na Grbavici, gornje Ciglane skoro sve vojni stanovi.