Ne znam odakle ti ideja da sam ljevicar, al et.palermo wrote:Ima na lijevoj obali, tamo negdje kod našeg Skadra na Bojani (tj.hotela Ruže) jedan lijep i simpatičan kafić, dolazi omladina sa obadvije strane, kafić ima slikovit naziv "Niđe veze".Alfons Kauders wrote:
De ba, usra ga druze i ti, odvadi loma... Sad je Mostar i po tome specifican? Ko da to ne kaze vecina studenata iz manjih gradova kada dodju u Sarajevo, Zagreb, Bec?!
Pa i ja sam studirao u Sarajevu, kao i masa mojih prijatelja/poznanika/kolega. Neki su ostali, vecina se vratila. Od ovih sto su ostali, vecina ima nekretninu u vlasnistvu u Sarajevu, nerijetko i jednu u Tuzli, nek se nadje. Kolega sampion ima cetiri sestocifrene nekretnine u oba grada, a trenutno ne zivi ni u jednoj (covjek sad radi vani, a opet je redovno u Tuzli i Sarajevu).
Niko od navedenih ne radi u javnom sektoru. Ljudi s kojim sam prije 20tak godina zatvarao kafane po Sarajevu, danas u tom istom Sarajevu otvaraju firme i grade zgrade. Niko im nije pomogao, nista nisu dobili dzaba, a ne moze se reci ni da su bili pretjerano popularni, jer se u to vrijeme u Sarajevu na nas iz Tuzle nije bas pozitivno gledalo. Ti ljudi su uspjeli zato jer su radili kvalitetnije i pozrtvovanije od domacih, ne zbog necije ljubavi.
Al' et, haman ono sto vazi za sve nas, ne treba da vazi za Mostarce? Mi se trebamo sami snalaziti, otvarati firme, graditi karijere i propisati krv dok sta ne stvorimo, dok eto, u Mostaru to ne ide tako. Pa stani malo, ako je grad slucaj, to ne znaci da su gradjani poput djece s posebnim potrebama, pa ne mogu nista uraditi sami.
Kako to da recimo mladi bracni par iz Sarajeva ode u Mostar, oboje nadju odlicne poslove na obje strane grada? Dakle ne poslove za par stoja, vec par milja. Gdje je u toj prici taj domaci kadar, s obje strane Neretve? Koji ce im kurac dolaziti neko iz bogatog Sarajeva da radi poslove u privatnom sektoru koje bi mogli raditi domaci? Evo trenutno u firmi imamo ljude iz Sarajeva, Visokog, Zenice, Tuzle, Maglaja itd... I naravno, nikog iz Mostara - jer su sposobni s jedne strane u Zagrebu, a s druge tice znaju gdje. Mislis da je na zapadnoj strani nesto bolje? Da imaju kadra? Imaju kurac moj. Prijatelj informaticar radi za jednu firmu, covjek nema diplomu, a svaki dan ga zovu dipl. ing. i kojekakvi magistri za savjet, jer znaju manje o poslu od njega. Zato jer su najsposobniji u Zagrebu - a da vidis kako se purgeri odnose prema tim "kadrovima" iz Z. Mostara i kako ih prcaju u mozak, ne zato sto purgeri ne vole Hercegovce, vec sto ovi ne rade dobro.
Nije ba niko od nas sa sjevera kriv za to. Imamo i mi svojih problema, i sorry, ne budimo se svako jutro misleci na Mostar. Vi ste ti koji treba da se budite svako jutro misleci na svoj grad, a ne na Sarajevo ili Zagreb. U medjuvremenu, slobodno nastavite glasati za SDA i HDZ, ali onda nemojte kukati i govoriti kako vam ne valja.
I da, kad smo vec kod radne snage, evo ti challenge: nadji mi u Mostaru, s bilo koje strane, osobu koja ce zadovoljiti sve kriterije kao ova ekipa koju trenutno imamo, a ja cu im naci posao. Tesko da ce godisnje imati ispod 20-25 milja eura, a u skladu sa sposobnostima, mogu izaci i na duplo vise. Bujrum, mada znam da od tog nema hajra, jer da ima, vec bi imali raje iz Mostara...
Dakle, ništa ja tebe nisam shvatio šta si ti meni hotio reći. Ja višekratno ponavljam, ne brinite se vi za Mostar, ide on malo pomalo naprijed, da se ne ponavljam, već sam opisivao šta sve imamo. Ponešto sam vjerovatno i zaboravio, ali dođeš i vidiš.
Svo moje pisanje na ovoj temi se uglavnom svodi na to da pokušavam objasniti da se gubi Bosna i Hercegovina u MOstaru. Svakim danom je sve manje ,sve je udaljenija. Samo to želim reći i ništa više. A Mostara će biti, ne sumnjam u to.
Inače, nije mi nikako jasno zašto i čemu ovo p(r)ozivanje SDA-HDZ ......pa tvoje razmišljanje, kao istaknutog forumskog ljevičara se ni po čemu ne razlikuje od razmišljanja SDA-ovskih junoša na ovoj temi.
Kad bolje razmiliš jedino racionalno glasanje mostarskih Bošnjaka bi bilo za HDZ. Al eto, nismo još došli do toga stadija racionalnosti,valjda i nećemo.
Kazes gubi se Bosna i Hercegovina u Mostaru, svakim danom je sve manje, sve je udaljenija... Ok, s tim sto se isto moze reci i za druge gradove. Nema raja posla? Nema nigdje. Lose se zivi? Opet je bolje nego u vecini gradova.
A prozivanje SDA i HDZ na temi o Mostaru ti nije jasno? I moje razmisljanje je isto kao razmisljanje SDA (podjela grada). Nisam siguran da se razumijemo, definitivno.