SDA-All about

Post Reply
kamen spoticanja

#2651 Re: SDA-All about

Post by kamen spoticanja »

ultima_palabra wrote:Komšić je postavio zvaničnika zemlje koja je izvršila agresiju na BiH na svoje mjesto. Bećirović se poziva na patriotizam kada mu prijeti smjena. Uočavaš razliku?
jos kaze kako su s politicke scene pometeni i durakovic i bogicevic i zavrsi recenicu s sobom i zlatkom :-)
ko da smo svi maloumni :-)
vivaldi

#2652 Re: SDA-All about

Post by vivaldi »

jedan od boljih postova u zadnje vrijeme :thumbup:
Tayyip

#2653 Re: SDA-All about

Post by Tayyip »

cetmi wrote:......
Ja ti hoću da kažem samo ono što je činjenica u našem političkom svijetu. Ne bojim se da to kažem, bojim se samo kada će biti većeg selameta od onoga što govorim.
Činjenica sa kojom se moramo pomiriti i ti i ja i svi ostali koji pozivaju na sve i svašta jeste:
SDA i SDP će ovom zemljom vladati godinama.
Zašto? pa zato što su to dvije stranke sa dvije različite politike, sa glasačima sa dva različita mišljenja i viđenja i one će biti osa oko koje će se okupljati ostali. Dugo, a možda nikad nijedna stranka neće zauzeti njihovo mjesto.
Ne mrzimo mi SDA i SDP zbog njihovog programa, već zbog njihovog nerada. Načelno 90% građana ove zemlje se poistovjećuje sa politikama te dvije stranke. Glasamo za druge ili ne glasamo kada vidimo efekte njihovog nerada.
Ja glasam za SDA zbog ideje za koju se ona programski treba da bori. To mi je veći prioritet od socijalne države koju zastupa SDP. To nije nešto što sam ja izabrao po Madnerovim kriterijima, već nešto na što me je nužda natjerala. Ja sam iz Zvornika, a u ratu sam prvo protjeran u Srebrenicu, pa onda u Tuzlu. Ja znam šta je Zvornik bio, a znam šta je Zvornik danas. Socijalno sam jako osjetljiv i borim se protiv toga, ali moji prioriteti su nešto drugo. Ja vama ostavljam za pravo da je vama to važnije, ali ostavite i vi meni moje pravo. Jednog dana kada Zvornik opet bude što je bio, možda se i ja okrenem drugoj opciji. Libirali i Zeleni su mi uvijek više ležali.
Glasači SDP-a su meni dragi ljudi, moji Bosanci i Hercegovci, ali ja se sa politikom ovog SDP-a ne slažem.

Pogledaj kampanju SBB-a. Šta oni pokušavaju od kad je ta stranka osnovana? Samo jedno. Da zamjene SDA na mjestu najjače desne stranke. Isto je to bio cilj SzBiH. Njima nikad nije bio cilj da preuzmu glasače SDP-a. Zašto? - pa zato što je to nemoguće. Ta vremena su prošla. Danas imaš dvije grupacije sa jasnim razlikama i pogledima. Za jednu grupu glasača se moraš opredjeliti. I naravno imaš one koji samo gledaju ko više nudi. Nikad se ne identifikuju sa idejama. Obično su to mlađi glasači, ali vremenom će i oni zauzeti busiju, desno ili lijevo.

Ili Naša stranka. Šta ona nudi mimo onoga što SDP ne nudi godinama. Njihov uspjeh je uslovljen SDP-ovim neuspjehom.

Naše je da se borimo i nadamo da se ove dvije stranke reformišu i počnu raditi. Da dođemo u situaciju da one jedna drugu svake četiri godine smjenjuju zbog kvalitete programa koje nude i nove energije koju donose iz godina dok su imali vremena da misle u opoziciji.
Nažalost naša realnost je drugačija. Oni se trenutno smjenjuju po principu: ne možeš ti biti toliko loš na vlasti da vas mi ne možemo u tom zajebati.
Zato je skoro izgledno da je SDA pobjednik ovih lokalnih izbora. SDP je uradio veliku stvar uvukavši u igru SBB i faktički mu je tako uništio bilo kakve izglede da budu neko. Može se Fahro upinjati koliko hoće, ali budućnost te stranke nije svijetla. Sa strankom moguće da potone i poslovna imperija.

E sad mi imamo dodatni problem. Dok se oni bore oko vlasti drugi nam rade o glavi i to je ono što nas sve zajedno treba da više brine.
svaka čast :thumbup:
Innovation

#2654 Re: SDA-All about

Post by Innovation »

Svaka cast. :thumbup:
cetmi wrote: E sad mi imamo dodatni problem. Dok se oni bore oko vlasti drugi nam rade o glavi i to je ono što nas sve zajedno treba da više brine.
Upravo to je sustina. :(
Bosnjak333

#2655 Re: SDA-All about

Post by Bosnjak333 »

Tayyip wrote:
cetmi wrote:......
Ja ti hoću da kažem samo ono što je činjenica u našem političkom svijetu. Ne bojim se da to kažem, bojim se samo kada će biti većeg selameta od onoga što govorim.
Činjenica sa kojom se moramo pomiriti i ti i ja i svi ostali koji pozivaju na sve i svašta jeste:
Zašto? pa zato što su to dvije stranke sa dvije različite politike, sa glasačima sa dva različita mišljenja i viđenja i one će biti osa oko koje će se okupljati ostali. Dugo, a možda nikad nijedna stranka neće zauzeti njihovo mjesto.
Ne mrzimo mi SDA i SDP zbog njihovog programa, već zbog njihovog nerada. Načelno 90% građana ove zemlje se poistovjećuje sa politikama te dvije stranke. Glasamo za druge ili ne glasamo kada vidimo efekte njihovog nerada.
Ja glasam za SDA zbog ideje za koju se ona programski treba da bori. To mi je veći prioritet od socijalne države koju zastupa SDP. To nije nešto što sam ja izabrao po Madnerovim kriterijima, već nešto na što me je nužda natjerala. Ja sam iz Zvornika, a u ratu sam prvo protjeran u Srebrenicu, pa onda u Tuzlu. Ja znam šta je Zvornik bio, a znam šta je Zvornik danas. Socijalno sam jako osjetljiv i borim se protiv toga, ali moji prioriteti su nešto drugo. Ja vama ostavljam za pravo da je vama to važnije, ali ostavite i vi meni moje pravo. Jednog dana kada Zvornik opet bude što je bio, možda se i ja okrenem drugoj opciji. Libirali i Zeleni su mi uvijek više ležali.
Glasači SDP-a su meni dragi ljudi, moji Bosanci i Hercegovci, ali ja se sa politikom ovog SDP-a ne slažem.

Pogledaj kampanju SBB-a. Šta oni pokušavaju od kad je ta stranka osnovana? Samo jedno. Da zamjene SDA na mjestu najjače desne stranke. Isto je to bio cilj SzBiH. Njima nikad nije bio cilj da preuzmu glasače SDP-a. Zašto? - pa zato što je to nemoguće. Ta vremena su prošla. Danas imaš dvije grupacije sa jasnim razlikama i pogledima. Za jednu grupu glasača se moraš opredjeliti. I naravno imaš one koji samo gledaju ko više nudi. Nikad se ne identifikuju sa idejama. Obično su to mlađi glasači, ali vremenom će i oni zauzeti busiju, desno ili lijevo.

Ili Naša stranka. Šta ona nudi mimo onoga što SDP ne nudi godinama. Njihov uspjeh je uslovljen SDP-ovim neuspjehom.

Naše je da se borimo i nadamo da se ove dvije stranke reformišu i počnu raditi. Da dođemo u situaciju da one jedna drugu svake četiri godine smjenjuju zbog kvalitete programa koje nude i nove energije koju donose iz godina dok su imali vremena da misle u opoziciji.
Nažalost naša realnost je drugačija. Oni se trenutno smjenjuju po principu: ne možeš ti biti toliko loš na vlasti da vas mi ne možemo u tom zajebati.
Zato je skoro izgledno da je SDA pobjednik ovih lokalnih izbora. SDP je uradio veliku stvar uvukavši u igru SBB i faktički mu je tako uništio bilo kakve izglede da budu neko. Može se Fahro upinjati koliko hoće, ali budućnost te stranke nije svijetla. Sa strankom moguće da potone i poslovna imperija.

E sad mi imamo dodatni problem. Dok se oni bore oko vlasti drugi nam rade o glavi i to je ono što nas sve zajedno treba da više brine.
svaka čast :thumbup:
Vala i ja to moram reci,svaka cast!
bogumila

#2656 Re: SDA-All about

Post by bogumila »

:thumbup:
Co0l

#2657 Re: SDA-All about

Post by Co0l »

Posteno @cetmi,fino objasnjen stav.
dinoEL

#2658 Re: SDA-All about

Post by dinoEL »

cetmi wrote:
prljavi Hare wrote:Zbog čega spominješ Zlajouglua i njegovu nadmenu i arogantnu đubrad kakav je Hadžić i slični? :?
Slažem se da se njima treba na lokalnim i slijedećim općim izborima desiti ono što se desilo SZBiH,treba da idu a
onakvi kakvi jesu,treba da idu zauvijek.Teško da ima većih političkih diletanata,razočarenje koje su oni
priredili svojim glasačima teško se mjeri i sa jednim.Ako su nekada i uživali moje povjerenje,sada izazivaju
gađenje,što nikako ne mijenja moje stavove o SDA koja je imala preko 20 godina da bilo šta promijeni u
svojim redovima.
Prije će se zemlja zaustaviti nego što će se oni promijeniti,važi isto i za Zlatkove bandite. :wink:

svaka čast za iskreno napisan post :thumbup:
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#2659 Re: SDA-All about

Post by prljavi Hare »

@Cetmi,lijepo si to objasnio. :thumbup:
Suština "rada" vodećih stranaka u FBiH je međusobna borba pozicije dok se za domovinu brinu kao za
lanjski snijeg.Potpun kontrast strankama iz šumske koji su jedinstveni u pokušajima razvaljivanja države,
negiranja genocida,izjednjačavanja zločina i svemu drugom čime se bave,tek nakon toga kod njih dolazi
do borbe za pozicije.
Ne da me je strah za opstanak BiH,izdržala je ona i puno gora vremena ,ali da ćemo uskoro živjeti bolje,nećemo.
A mogli bi.
Doktor29

#2660 Re: SDA-All about

Post by Doktor29 »

prljavi Hare wrote:@Cetmi,lijepo si to objasnio. :thumbup:
Suština "rada" vodećih stranaka u FBiH je međusobna borba pozicije dok se za domovinu brinu kao za
lanjski snijeg.Potpun kontrast strankama iz šumske koji su jedinstveni u pokušajima razvaljivanja države,
negiranja genocida,izjednjačavanja zločina i svemu drugom čime se bave,tek nakon toga kod njih dolazi
do borbe za pozicije.
Ne da me je strah za opstanak BiH,izdržala je ona i puno gora vremena ,ali da ćemo uskoro živjeti bolje,nećemo.
A mogli bi.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/243 ... ndala.html

Za ovo se u RS-u ode u zatvor, kod nas postaje drzavni ministar. :bih:
bogumila

#2661 Re: SDA-All about

Post by bogumila »

"Zivot je tezak, placa je mala, ali je pobjeda sigurna" :D by Grunf
ultima_palabra

#2662 Re: SDA-All about

Post by ultima_palabra »

Još kad bi SDP pokazao da mu je borba za radnička prava važna, ili SDA da im je stalo do povratnika ili očuvanja države :roll: Ovako ta podjela na lijeve i desne postoji samo na papiru.
novi.dan.nova.nafaka

#2663 Re: SDA-All about

Post by novi.dan.nova.nafaka »

cetmi wrote:Naše je da se borimo i nadamo da se ove dvije stranke reformišu i počnu raditi. Da dođemo u situaciju da one jedna drugu svake četiri godine smjenjuju zbog kvalitete programa koje nude i nove energije koju donose iz godina dok su imali vremena da misle u opoziciji.
Evo, ja ti odgovorno tvrdim da na najvišim instancama SDA (između ostalih, i u samom Predsjedništvu stranke) živi ideja da predsjednika SDA bira članstvo te stranke. Isto tako kandidata za Premijera. Da ministri ne mogu biti ljudi koji nisu nikako učestvovali na izborima niti iznosili programe pred biračima - da ih oni mogu probrati. Šipak bi u tom slučaju Ahmetović sa onolike visine kao onomad Branković pričao sa novinarima, jer bi znao da će ga njegovi birači kazniti na prvim stranačkim izborima. Ta ideja će aBd prije ili poslije biti realizovana - isto kao što Demokrate i Republikanci biraju svoje kandidate za Predsjednika, tako će i u SDA biti. Hoće li to doći za 10,15 godina, prije ili poslije - ja kažem, bit će aBd.
Mladi ljudi iz SDA koji prolaze kroz ovakvu vrstu edukacije će to progurati prije ili poslije: http://www.hjalmarsonfoundation.se/cate ... rzegovina/
2. stvar - kad već pričamo o reformisanju SDA: imamo Centar za nove inicijative, oko koje su okupljene SDA, PDP, HDZ BiH i HDZ 1990. Bujrum, ko god ima dobru ideju neka je iznese - radi se o državotvornom i krajnje ozbiljnom projektu. Opet, mlade snage iz SDA to guraju: http://noveinicijative.org/index.php/in ... blogovi/21. Čak i za madnera ima mjesta da napiše nešto o ekonomiji ili nekoj drugoj oblasti iz koje je ekspert...
madner

#2664 Re: SDA-All about

Post by madner »

Ma nema medju takvim kapacitetima, da me ofiraju :D

Nego ta nova incijativa, po cemu je drzavotvorna? Ima li neki prijedlog oko kojeg su uspjeli okupiti te stranke ili sta?
madner

#2665 Re: SDA-All about

Post by madner »

ultima_palabra wrote:Još kad bi SDP pokazao da mu je borba za radnička prava važna, ili SDA da im je stalo do povratnika ili očuvanja države :roll: Ovako ta podjela na lijeve i desne postoji samo na papiru.
Ma ne valja ta podjela nikako, ta dva pitanja nisu povezana. Kao neko ne moze biti za centralizovanu drzavu sa radnickim pravima :roll:

Da ne govorimo koliko ostane od ideologije kada se moraju praviti koalicije.
ultima_palabra

#2666 Re: SDA-All about

Post by ultima_palabra »

madner wrote:
ultima_palabra wrote:Još kad bi SDP pokazao da mu je borba za radnička prava važna, ili SDA da im je stalo do povratnika ili očuvanja države :roll: Ovako ta podjela na lijeve i desne postoji samo na papiru.
Ma ne valja ta podjela nikako, ta dva pitanja nisu povezana. Kao neko ne moze biti za centralizovanu drzavu sa radnickim pravima :roll:

Da ne govorimo koliko ostane od ideologije kada se moraju praviti koalicije.
Uzeo sam to samo kao primjer, jer se onaj veliki post referisao na to... naravno da ima razlike između socijalnog, fiskalnog i državotvornog konzervativizma/liberalizma.
novi.dan.nova.nafaka

#2667 Re: SDA-All about

Post by novi.dan.nova.nafaka »

madner wrote:Ma nema medju takvim kapacitetima, da me ofiraju :D
Nego ta nova incijativa, po cemu je drzavotvorna? Ima li neki prijedlog oko kojeg su uspjeli okupiti te stranke ili sta?
Neda ti se čitati ? Dovoljno je za početak to što su okupljene različite stranke iz različitih naroda, i stručnjaci koji promovišu ideju zajedničke države kroz ekonomske i druge teme...
Hodidid

#2668 Re: SDA-All about

Post by Hodidid »

Kako to mislis svi ga napadaju i vole? Valjda ga ili napadaju ili ga vole ovisno o politickim afinitetima. Nego ziv bio, poradi malo na pravopisu.
dragonz

#2669 Re: SDA-All about

Post by dragonz »

Image

Svaki put kada budete nalijepili plakat na oglasnu tablu koja se nalazi na ulazu u harem džamije u C-fazi ja ću skinuti kao što sam uradio sa ona dva plakata koja ste postavili 1 i 2 septembra.

A plakati koje ste lijepili po vratima od smetljarnika me ne interesuju.
StupskaBitanga

#2670 Re: SDA-All about

Post by StupskaBitanga »

Ljigavost odvratnost SDA sa ovom smjenom D.B. zajedno sa SDS i SNSD je stravična
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2671 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

StupskaBitanga wrote:Ljigavost odvratnost SDA sa ovom smjenom D.B. zajedno sa SDS i SNSD je stravična
hajde ba, hvala Bogu, sad će biti vlada i u kantonu. napokon će nam svanuti :-D
Doktor29

#2672 Re: SDA-All about

Post by Doktor29 »

dragonz wrote:Image

Svaki put kada budete nalijepili plakat na oglasnu tablu koja se nalazi na ulazu u harem džamije u C-fazi ja ću skinuti kao što sam uradio sa ona dva plakata koja ste postavili 1 i 2 septembra.

A plakati koje ste lijepili po vratima od smetljarnika me ne interesuju.

Kako je moguce da je netko lijepio plakate tih datuma kada je kampanja pocela 07.09.2012. Vidjeli bi smo mi to u Avazu da se to desilo, ti smisli nesto bolje od ovoga :lol:
StupskaBitanga

#2673 Re: SDA-All about

Post by StupskaBitanga »

Chmoljo wrote:
StupskaBitanga wrote:Ljigavost odvratnost SDA sa ovom smjenom D.B. zajedno sa SDS i SNSD je stravična
nadam se da si ironičan
Doktor29

#2674 Re: SDA-All about

Post by Doktor29 »

StupskaBitanga wrote:
Chmoljo wrote:
nadam se da si ironičan
Ja ne bih bio, nakon Musica i ove vlade tesko nesta gore moze doci, ja se nadam da ce imenovati Zvizdica za premijera, tada je ovaj grad i kanton licio na nesto
StupskaBitanga

#2675 Re: SDA-All about

Post by StupskaBitanga »

na kakvim si ti drogama
Da zvizdić bude dobar premijer
Ne branim SDP ali ovo što pročitah je rravno lošem vicu
Post Reply