Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Nepass

#2651 Re: Ljetne gume

Post by Nepass »

kontm njih uzeti nisu lose po ovim ADAC testovima
goshpar

#2652 Re: Ljetne gume

Post by goshpar »

pozdrav, dosao ja opet po savjet :)

zimus sam molio za pomoc oko zimskih guma, trebale su mi bas kvalitetne jer zivim u brdu i uzeo sam continental, ali ljeti valjda nece padati snijeg :)

helem, 215x60x16, razmisljam da uzmem neke jeftinije i koliko sam uspio vidjeti, imaju u maji sportiva 120 KM, u gumi m matador 117 KM i firestone 167 KM (akcija 3+1), u makbelu sava 140 KM. sve ostale je 200+ KM...

moze li se nadati da su ove gume neki zadovoljavajuci kvalitet, za prosjecnu ljetnu voznju po gradu i mozda 1-2 odlaska do mora...

hvala unaprijed
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2653 Re: Ljetne gume

Post by mali_milojica »

Image
Stigle,poslije posla ide montiranje.
hopi

#2654 Re: Ljetne gume

Post by hopi »

goshpar wrote:pozdrav, dosao ja opet po savjet :)

zimus sam molio za pomoc oko zimskih guma, trebale su mi bas kvalitetne jer zivim u brdu i uzeo sam continental, ali ljeti valjda nece padati snijeg :)

helem, 215x60x16, razmisljam da uzmem neke jeftinije i koliko sam uspio vidjeti, imaju u maji sportiva 120 KM, u gumi m matador 117 KM i firestone 167 KM (akcija 3+1), u makbelu sava 140 KM. sve ostale je 200+ KM...

moze li se nadati da su ove gume neki zadovoljavajuci kvalitet, za prosjecnu ljetnu voznju po gradu i mozda 1-2 odlaska do mora...

hvala unaprijed
ma svaka od tih guma će ti zadovoljiti potrebe
na jednom auto imamo te firestone, sasvim su zadovoljilje prošlo ljeto, tako da bi ti njih preporučio, cjenovno su one to negdje kolioko vidim -(jer moraš samo 3 kupiti)
Qler

#2655 Re: Ljetne gume

Post by Qler »

mali_milojica wrote:Image
Ja imam Asymetric 2, i mogu ti reci, nisam bas nesto extra zadovoljan... jednostavno dok se ne zagriju bar kod mene, ne mozes mao jace krenuti da ne slajdraju ko lude... nekako dok se dobro ne zagriju bas klizu... kum ima isto auto kao ja na Michellin do ove godine, sad je na sportivi, i ne slajdra tako lako kao kod mene... ne znam, ja sam mislio da ce biti bolje..
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2656 Re: Ljetne gume

Post by mali_milojica »

Qler wrote:
Ja imam Asymetric 2, i mogu ti reci, nisam bas nesto extra zadovoljan... jednostavno dok se ne zagriju bar kod mene, ne mozes mao jace krenuti da ne slajdraju ko lude... nekako dok se dobro ne zagriju bas klizu... kum ima isto auto kao ja na Michellin do ove godine, sad je na sportivi, i ne slajdra tako lako kao kod mene... ne znam, ja sam mislio da ce biti bolje..
Dobio ih kroz neko prebijanje,vec sam rekao. Cijena klizna. Nove,DOT 2017. Bice zlatne u odnosu na stare :thumbup: hvala drug u svakom slucaju.
Qler

#2657 Re: Ljetne gume

Post by Qler »

Moje su DOT 0515... ja ih kupio nove, i od kako sam ih kupio isto se ponasaju... ili je 130KS malo za ove gume, ili je nesto trece, ali meni nisu nesto, onako subjektivno mišljenje...
Naslovnica

#2658 Re: Ljetne gume

Post by Naslovnica »

Šta mislite o ovoj Sportivi?!
:roll:
NediM17

#2659 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

I ja sam vozio neke Goodyear EfficientGrip prije par godina, i ostao razocaran.

CPC2 poslije dvije sezone ima jos 5mm sare, presle cca. 25kkm. Poslije ove sezone vjerovatno idu u smece. :-)
Predobra je guma, ali Conti vise nikada zbog lose trajnosti.
jefferson

#2660 Re: Ljetne gume

Post by jefferson »

NediM17 wrote:I ja sam vozio neke Goodyear EfficientGrip prije par godina, i ostao razocaran.

CPC2 poslije dvije sezone ima jos 5mm sare, presle cca. 25kkm. Poslije ove sezone vjerovatno idu u smece. :-)
Predobra je guma, ali Conti vise nikada zbog lose trajnosti.
Ja sam sa Good Yearom raskrstio prije nekih 10 godina. Imao GY F1, nakon 10000km, nema teorije da se balansiraju. Drugi set, isto sranje. Uzmem Dunlop SP Sport, isti slucaj (prave se u istoj tvornici).
Jbg, CPC zato dobro drze cestu i slicno.
Kako god, sto se tice ljetnih guma ja sad samo Michelin ganjam.
NediM17

#2661 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

Ma upravu si za Michelin sigurno, Tito. Jeste da sam ljetnim ES ostao razocaran (ali to i nije performans guma), ali Alpin A4 i Alpin 5 :thumbup: :thumbup: , takodjer ima je prijatelj Primacy 3 na autu, fenomenalne koliko sam uspio osjetiti.

Sta mislis o Uniroyalu? Oni su pod Contijem koliko znam, ciljam na Rain Expert 3 205/60-16'', cini mi se da su najbolji omjer ulozeno/dobijeno.
Teufik

#2662 Re: Ljetne gume

Post by Teufik »

jefferson wrote: Kako god, sto se tice ljetnih guma ja sad samo Michelin ganjam.
I ja cu preci sa Contija. Planiram da uzmem Primacy 3.
jefferson

#2663 Re: Ljetne gume

Post by jefferson »

NediM17 wrote:Ma upravu si za Michelin sigurno, Tito. Jeste da sam ljetnim ES ostao razocaran (ali to i nije performans guma), ali Alpin A4 i Alpin 5 :thumbup: :thumbup: , takodjer ima je prijatelj Primacy 3 na autu, fenomenalne koliko sam uspio osjetiti.

Sta mislis o Uniroyalu? Oni su pod Contijem koliko znam, ciljam na Rain Expert 3 205/60-16'', cini mi se da su najbolji omjer ulozeno/dobijeno.
Ma dobro pazi, Michelin je uvijek ganjao neki svoj fazon sa zimskim gumama. Nisu definitivno najbolje po dubokom snijegu, bljuzgi, ali drze performanse koje imaju dugo vremena. Druga stvar, jbg, zimi se ne vozi stalno po snijegu, i tu su one tata mata.
Ja cu na jesen najvjerovatnije uzeti Michelin zimske cisto da probam jer sam ostao razocaran sa Bridgestone DM-V2. DM-V1 je bila fenomenalna zimska guma za SUV segment, ali su ukakili sa DM-V2 skroz. Tako da cu probat Michelin.
Ne znam za Uniroyal, ja se drzim podalje od tih jeftinijih brendova velikih kompanija. Bridgestone je skroz srozao Firestone. Michelin jos uvijek drzi BF Goodrich na nivou jer su one popularne gume za one americke pick-upe i imali su uvijek dobre gume za terena. Uniryoal je pod Michelinom. Sigurno su dobre, ali nisu na nivou Michelina to je sigurno jer se zna hijerarhija. Continental drzi General Tire.
Ja otkako sam imao Michelin Pilot Super Sport i u jednoj gumi 4 eksera tokom zivotnog vijeka gume i opet trebala mnimum tegova za balansirati, ja ljetne samo Michelin uzimam.
NediM17

#2664 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

Znaci pod Michelinom je Uniroyal. Hvala puno za info., koliko sam ugrubo vidio, Rain Expert 3 je best buy u ovoj dimenziji 205/60-16''.

Sve drugo ili je preskupo, ili lose.
jefferson

#2665 Re: Ljetne gume

Post by jefferson »

NediM17 wrote:Znaci pod Michelinom je Uniroyal. Hvala puno za info., koliko sam ugrubo vidio, Rain Expert 3 je best buy u ovoj dimenziji 205/60-16''.

Ma moraju biti dobre jer svi brandovi koje Michelin drzi su se pokazali ukupno dobri. Zna se hijerarhija, ali bar neces doci u poziciju da gume za 10000km ispadnu iz balansa sto se meni desavalo sa GY, Dunlopom i Kumho gumama. Kumho su doduse ubjedljivo najgore gume koje sam ikad imao na autu. Uzeo auto dosle nove na autu, i skino ih nakon 15,000km. Tri gume se bacile, a po kisi se prvo morao moliti bogu pa onda kociti.
amar1994

#2666 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

jefferson wrote:
NediM17 wrote:Znaci pod Michelinom je Uniroyal. Hvala puno za info., koliko sam ugrubo vidio, Rain Expert 3 je best buy u ovoj dimenziji 205/60-16''.

Ma moraju biti dobre jer svi brandovi koje Michelin drzi su se pokazali ukupno dobri. Zna se hijerarhija, ali bar neces doci u poziciju da gume za 10000km ispadnu iz balansa sto se meni desavalo sa GY, Dunlopom i Kumho gumama. Kumho su doduse ubjedljivo najgore gume koje sam ikad imao na autu. Uzeo auto dosle nove na autu, i skino ih nakon 15,000km. Tri gume se bacile, a po kisi se prvo morao moliti bogu pa onda kociti.
a conti , mozel 3 sezone po 5-6000km izgurat :D :zoka:
jefferson

#2667 Re: Ljetne gume

Post by jefferson »

amar1994 wrote:
jefferson wrote:

a conti , mozel 3 sezone po 5-6000km izgurat :D :zoka:
Ma moze. Imao sam na Octaviji Cti Sport Contact 3, trajale su 4 godine i jedno 50,000km. Na Octaviji prje te su dosle Bridgestone Turanza ER300, i Conti su daleko bolje se pokazale.
Sad imam na zeninom autu Continental, ali doduse tih nema u evropi, i pregazile su preko 30,000km a ima jos sigurno 40% sare.
Continental su uvijek bile extra gume, bar meni.
530i

#2668 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

Uz dužno poštovanje prema jeffersonu, sva njegova priča je iz američke perspektive. I ona ne stoji kada se radi o gumama.

Uniroyal bezeichnet:

einen US-amerikanischen Reifenhersteller: Uniroyal Inc. (United States Rubber Company), heute eine Marke von Michelin
einen belgischen Reifenhersteller: Uniroyal, heute eine Marke der Continental AG
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2669 Re: Ljetne gume

Post by konektovan »

530i wrote:

Uz dužno poštovanje prema jeffersonu, sva njegova priča je iz američke perspektive. I ona ne stoji kada se radi o gumama.

Uniroyal bezeichnet:

einen US-amerikanischen Reifenhersteller: Uniroyal Inc. (United States Rubber Company), heute eine Marke von Michelin
einen belgischen Reifenhersteller: Uniroyal, heute eine Marke der Continental AG

Ja sam znao za ovo, evropski uniroyal je u contonental grupi, ali necu da se mijesam. :D
drug_profi

#2670 Re: Ljetne gume

Post by drug_profi »

Sa sluzbene stranice Continental rubber group
This division produces tires under the brand names of Continental, Uniroyal (except in NAFTA, Columbia and Peru), Semperit, Barum, General Tire, Viking, Gislaved, Mabor, Matador, Euzkadi, and Sime Tyres.
NediM17

#2671 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

Kako god, idu ove Uniroyal RainExpert 3. :D

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Uniro ... pert-3.htm
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Conti ... tact-2.htm

Ako je suditi po ocjenama, ispade bolja nego Conti CPC2, koji vozim evo vec trecu sezonu, a koji je fenomenalna guma, takodjer ima znacajno bolji wear od Contija, cak bolji i od Michelina Primacy 3.

Mislim da je best buy u ovoj dimenziji za 130KM/kom u GumiM.
amar1994

#2672 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

jefferson wrote:
amar1994 wrote: a conti , mozel 3 sezone po 5-6000km izgurat :D :zoka:
Ma moze. Imao sam na Octaviji Cti Sport Contact 3, trajale su 4 godine i jedno 50,000km. Na Octaviji prje te su dosle Bridgestone Turanza ER300, i Conti su daleko bolje se pokazale.
Sad imam na zeninom autu Continental, ali doduse tih nema u evropi, i pregazile su preko 30,000km a ima jos sigurno 40% sare.
Continental su uvijek bile extra gume, bar meni.
:thumbup: :thumbup:
amar1994

#2673 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

extra :thumbup: :thumbup:

javi nam kakve su :)
jefferson

#2674 Re: Ljetne gume

Post by jefferson »

530i wrote:

Uniroyal bezeichnet:

Veze nisam imao da je evropski Uniroyal pod Continentalom.
jefferson

#2675 Re: Ljetne gume

Post by jefferson »

NediM17 wrote:Kako god, idu ove Uniroyal RainExpert 3. :D

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Uniro ... pert-3.htm
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Conti ... tact-2.htm

Ako je suditi po ocjenama, ispade bolja nego Conti CPC2, koji vozim evo vec trecu sezonu, a koji je fenomenalna guma, takodjer ima znacajno bolji wear od Contija, cak bolji i od Michelina Primacy 3.

Mislim da je best buy u ovoj dimenziji za 130KM/kom u GumiM.
Nerazumno mi je da Continenal pravi sveukupno bolju gumu pod Uniroyal brandom nego pod Continental brendom.
Obicno kada je to u pitanju, tj. performanse, onda su ustede u konstrukciji gume.
Post Reply