Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- mericak
#2651 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne treba joj Donat ako uzima Mg Biolectra direct koji ima u sebi 300mg Mg sto je dnevna potreba trudnice. ja kad imam jake kontrakcije uzmem i 2 kesice, kontam to mi manje skodi no apaurin. Mada i Apaurina se moze ici do 3x dnevno, koliko sam ja uzimala u prosloj trudnoci, a u ovoj sam na 2, mada mi je dr.rekao da kad osjecam jake kontrakcije uzmem i 3.
I ja preporucujem Divanovica, imam rizicnu trudnocu koju vodim na Jezeru i moj dr. Dekovic Sanjin, nakon sto mi nisu uspjeli uraditi amniocentezu, me je poslao Divanovicu uz rijeci da je izvrstan dijagnosticar i da mi samo on na osnovu Uz moze reci da li je dijete OK. Cula sam da i svoju majku moj dr.salje tom istom Divanovicu, tako da... Covjek je zaista ters i ne voli da ga se prekida dok prica, al nakon njegovog pregleda sam se isplakala od srece kao nikad prije i relaxirala napokon, u 21.sedmici trudnoce...Da i je trazio 500km u tom trenutku za taj pregled - dala bih mu! Takav pregled nikad prije nisam imala, a ni poslije!!! Da sam prije znala za njega, on bi mi vodio trudnocu, al vec sam bila na pola puta, a cula sam da ne voli preuzimati "polovnjace".
I ja preporucujem Divanovica, imam rizicnu trudnocu koju vodim na Jezeru i moj dr. Dekovic Sanjin, nakon sto mi nisu uspjeli uraditi amniocentezu, me je poslao Divanovicu uz rijeci da je izvrstan dijagnosticar i da mi samo on na osnovu Uz moze reci da li je dijete OK. Cula sam da i svoju majku moj dr.salje tom istom Divanovicu, tako da... Covjek je zaista ters i ne voli da ga se prekida dok prica, al nakon njegovog pregleda sam se isplakala od srece kao nikad prije i relaxirala napokon, u 21.sedmici trudnoce...Da i je trazio 500km u tom trenutku za taj pregled - dala bih mu! Takav pregled nikad prije nisam imala, a ni poslije!!! Da sam prije znala za njega, on bi mi vodio trudnocu, al vec sam bila na pola puta, a cula sam da ne voli preuzimati "polovnjace".
- LieToMe
#2652 Re: Trudnjače i porodilje online
To si u pravu sto se tice Divanovica da ne voli da ga se prekida kad prica. Ja sam to skontala na samom pocetku pa ga fino pustim on mi sve isprica i popuni praznine i eventualna pitanja tako da stvarno ne ostavi prostor ni za najmanje pitanje. Mene je dojmilo to sto ne insistira na tablatema ako ne postoji neka potreba nego ona recenica: sto vise voca i povrca, prirodnih sokova...
Meni su na DIP-u rekli kad sam isla vadit krv za doubl test da bukvalno samo Divanoviceve pacijente ne salju kod inzinjerke na konsultacijer jer jedino on popuni formular po ps-u. To mi bi malo cudno ali eto, svega se covjek naslusa. A doktori ko doktoru, ima tu puno sujete.
Nisam upucena bas najbolje to za magnezij pa sam rekla za svoje iskustvo sa donatom, nemam problema sa kontakcijama pa tako ne znam sta trudnice inace piju za to znam da je meni preporucio za moje grceve casu donata ili da razmutim obicni magnezij za trudnice i popijem s vremena na vrijeme.
Meni su na DIP-u rekli kad sam isla vadit krv za doubl test da bukvalno samo Divanoviceve pacijente ne salju kod inzinjerke na konsultacijer jer jedino on popuni formular po ps-u. To mi bi malo cudno ali eto, svega se covjek naslusa. A doktori ko doktoru, ima tu puno sujete.
Nisam upucena bas najbolje to za magnezij pa sam rekla za svoje iskustvo sa donatom, nemam problema sa kontakcijama pa tako ne znam sta trudnice inace piju za to znam da je meni preporucio za moje grceve casu donata ili da razmutim obicni magnezij za trudnice i popijem s vremena na vrijeme.
-
tumbelina
#2653 Re: Trudnjače i porodilje online
ako se odvojio dio posteljice treba dobro paziti jer može opet doći do toga. tako je meni bar dr rekao a krvarenje je bilo mnogo manje obilno od ovog koje ti opisuješ. malo mi je to čudno jer dr ti je prvo rekla ne zna otkud krvarenje a onda kaže odvojio se dio posteljice... pogledaj npr ovdje http://www.bebe-i-mi.com/trudnoca-i-por ... dnoci.html - piše da se to može desiti tek nakon 20. sedmice?! u svakom slučaju obavezno idi po drugo mišljenje ipak si još u vrlo ranoj trudnoći a ovi naši doktori su uglavnom ''ne d'o Bog nikome'', nažalost... jesu li ti provjerili položaj posteljice? sretno.radenska wrote:Sad sam 13aesta sedmica. To mi se na poslu desilo, bukvalno su mi hlace za 30 sekundu bile potpuno mokre do koljena. Odmah su me primili na jezeru, dr. Naima Imsirija i ostavila me gore. Krvaarenje je prestalo u roku sat vremena. Ukljucila mi progesteron svaki treci dan, dabrosten, apaurin 2 mg 2*1 tableta, magnezij 300 mg, celebos (to je za upalu) 2*1 kapsula i pregnital da sutra pocnem piti, da prestanem sa folnom.
Ona me je svaki dan pregledala, kaze da je grlic dobar ali da ne zna od cega je nastalo krvarenje. Ugl, spominjala je jedan dio posteljice koji se potpuno odvojio i on je i izasao u sustini iz mene. Jucer mi je rekla da se to pocinje sanirati i da je beba dobro.
Jedino je brinu ceste kontrakcije ali kaze da ce se to smiriti lijekovima i mirovanjem.
Mene je iskreno da vam kazem mnogo strah, iz sveg srca zelim ovu bebu i strah me je da joj lijekovi ili moji stresovi ne naskode. I jos bih potrazila misljenje jos jednog ginekologa ali stvarno ne znam kod koga da idem. Ako imate kakav prijedlog javite mi.
-
radenska
#2654 Re: Trudnjače i porodilje online
Hocel se ljutiti kad mu kazem da sam bila na Jezeru. Jednu zenu je Begic napao kad je rekla da je bila kod Godinjaka prije nego je dosla gore 
I da, posteljica je formirana na prednjem zidu
- mericak
#2655 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma jos ti je rana trudnoca...Reci mu da je zelis i inace voditi kod njega, ali da si se javila uslijed komplikacija (naravno!) u bolnicu. Ja sam mu se ipak javila kad sam prosla vise od pola trudnoce i nije se ni na mene ljutio, imponovalo mu je valjda sto sam dosla s preporukama s Jezera. Nego me njegova sestra, pravi gestapo, deset min.ispitivala sto cu kod njeg, ko me preporucio i sl.
- LieToMe
#2656 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma nece se ljutiti. Ti samo reci da su ti njega preporucili (kome nije godra kad ga neko preporuci). On je stvarno strucnjak za te stvari. Sretnoradenska wrote:Hocel se ljutiti kad mu kazem da sam bila na Jezeru. Jednu zenu je Begic napao kad je rekla da je bila kod Godinjaka prije nego je dosla gore
- otherside
#2657 Re: Trudnjače i porodilje online
ma nije, njoj je tata zakon. ja joj trebam samo za uspavljivanje jer je navikla da mi čupka kosu.vanad wrote: uh, ako je tvoja prva beba vezana za tebe nadrljala si ko i ja...jedva da ovo malo nahranim i malo pronosam, u tom trenutku eto sestre...cak je htjela i ona da doji a ne dojim je od njene godine...
za sve ostalo je tata No 1
- max07
#2658 Re: Trudnjače i porodilje online
Ovdje neka tišina zavladala
Ide li neka od vas trudnica na vježbe u Skerlićevoj? Zanima me kada su termini i šta mislite o vježbama. Izgleda da meni ne gine sekcija, pa da li u tom slučaju pohadjanje vježbi ima neku svrhu i smisao?
Ide li neka od vas trudnica na vježbe u Skerlićevoj? Zanima me kada su termini i šta mislite o vježbama. Izgleda da meni ne gine sekcija, pa da li u tom slučaju pohadjanje vježbi ima neku svrhu i smisao?
-
radenska
#2659 Re: Trudnjače i porodilje online
hanume jestel se ssta udebljale, smrsale hehe...ja kako mirujem 2.5 kg dobila
-
LaCici
#2660 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam isla do aprila i tada su bile utorkom, cetvrtkom u 16 i 30 a petkom u 11 h. Mozes jako puno korisnih savjeta cuti, kako se pripremiti za porod, sta pripremiti, oko njege bebe i slicno. Vjezbas i disanje ali vjeruj mi da ti nista ne koriste kada krenu oni najgori bolovi, tada dises kako stignes. Bar je meni tako bilo, zaboravila sam potpuno sta su nam babice pokazivale. S obzirom da ti vjerovatno ides na sekciju otidji par puta samo, bice ti dovoljno da pohvatas informacije vezano za njegu bebe.max07 wrote:Ovdje neka tišina zavladala![]()
- max07
#2661 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala LaCici,vjerovatno ću tako i učiniti. Može li se tek tako otići bez najave/uputnice?
Pošto bih morala izletiti s posla - je li treba oprema ili je ok da se taj dan jednostavno malo udobnije obučem?
Pošto bih morala izletiti s posla - je li treba oprema ili je ok da se taj dan jednostavno malo udobnije obučem?
- LieToMe
#2662 Re: Trudnjače i porodilje online
jutro trudnjaceradenska wrote:hanume jestel se ssta udebljale, smrsale hehe...ja kako mirujem 2.5 kg dobila
sutra odoh trazit trudnjacke pantalone, ne moze vise stomacic u ove regularne
-
LaCici
#2663 Re: Trudnjače i porodilje online
@max07 Odes samo onako, ne treba ti nista. Ponesi sebi samo flasicu vode. Udobno se obuci jer imas i vjezbe za tijelo pa cisto da ne bude problema sa dizanjem nogu.
Unutra ulazis u carapama, znaci ne trebaju ni tene.
-
radenska
#2664 Re: Trudnjače i porodilje online
hajd javi gdje si sta kupila, ja sam haman 15aesta sedmica a vec mi ne mogu hlace, mislim mogu one ali me ugusise, kao u okovima. Ako vidis sta lijepo javi mjesta i cijene, haljinice, helanke i hlaceLieToMe wrote:jutro trudnjaceradenska wrote:hanume jestel se ssta udebljale, smrsale hehe...ja kako mirujem 2.5 kg dobilaja vala jos uvijek na -3,5 kg u odnosu na pocetnu kilazu a skoro 17 punih sedmica (16+6
) da mi je pregurat ljeto da se sta plaho ne zdebljam pa na zimu nek bude sta bude
![]()
sutra odoh trazit trudnjacke pantalone, ne moze vise stomacic u ove regularnedrzite fige zene
znas da ja ne smijem da hodam
- LieToMe
#2665 Re: Trudnjače i porodilje online
javnem naravski
hlace su mi primarne, majica i kosulja imam, tunika isto, mogu se provuci bas fino do jeseni jedino eto da mi je naci crne hlace zbog posla i bilo bi super ako nadjem kakve helankice za zime zbog cizmica... moram jedan dan do waikikija kazu da se tamo moze probrati finih stvari za tjudnice
uglavnom javnem u svakom slucaju 
-
LaCici
#2666 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam helanke za trudnice kupovala na Siranu, jedino sam ih tamo mogla naci.
- LieToMe
#2667 Re: Trudnjače i porodilje online
hvala za info. do kad nedjeljom radi sirano?LaCici wrote:Ja sam helanke za trudnice kupovala na Siranu, jedino sam ih tamo mogla naci.
- max07
#2668 Re: Trudnjače i porodilje online
LaCici wrote:@max07 Odes samo onako, ne treba ti nista. Ponesi sebi samo flasicu vode. Udobno se obuci jer imas i vjezbe za tijelo pa cisto da ne bude problema sa dizanjem nogu.Unutra ulazis u carapama, znaci ne trebaju ni tene.
Hvala puno,
Mene inače već nekoliko dana počnu hvatati jaki lažnjaci čim počnem hodati. Do sada sam stvarno svaki dan fino pješačila i to mi je super odgovaralo da ne postanem troma i teška, ali me ovo sada malo brine. Ne mogu bukvalno preći ni 100 metara bez da mi se cijeli stomak ne stvrdne. Nije to toliko bolno, koliko je neugodno. Već neko vrijeme mi se pojavljuju lažnjaci, ali nikada nije bilo ovako intenzivno.
-
radenska
#2669 Re: Trudnjače i porodilje online
Rde vazdan kolko se sjecam. Ti si dobra ja nistaq nemam, meni su sve majice uske polo.
Nemam nist ada obucem hahaha 
- max07
#2670 Re: Trudnjače i porodilje online
Vjerovatno do 16.00 sati. Ja sam na Siranu kupila jedne helanke i nisam ih ni dva puta obukla - odvratne suLieToMe wrote:hvala za info. do kad nedjeljom radi sirano?LaCici wrote:Ja sam helanke za trudnice kupovala na Siranu, jedino sam ih tamo mogla naci.
- LieToMe
#2671 Re: Trudnjače i porodilje online
Kontam ako budem nagodna u nedjelju da se zaputim gore. Ma da mi je samo hlace naci uuuhhhhmax07 wrote:Vjerovatno do 16.00 sati. Ja sam na Siranu kupila jedne helanke i nisam ih ni dva puta obukla - odvratne suLieToMe wrote:hvala za info. do kad nedjeljom radi sirano?LaCici wrote:Ja sam helanke za trudnice kupovala na Siranu, jedino sam ih tamo mogla naci.Nadam se da nećeš naletiti na iste (u radnji na kraju pijace, do onog restorana)
Radenska mi cemo izgleda morat pod ruku i skupa u soping posto smo taman sa trudnocom tu negdje (blago vodim za koju sedmicu) samo da ne bude sljepac sljepca vodi po Sarajevu od prodavnice do prodavnice, od pijace do pijace
-
nas cijeli svijet
#2672 kad doktori "fule" pol bebe
Cao svima..
u 20 sam nedjelji trudnoce,vec sa 12 sedmica doktor nam je rekao da se vidi pol bebe i da je decko,na narednom pregledu nam je rekao da je beba okrenuta guzom,ne vidi se jasno pol moze biti i jedno i drugo
a prije par dana nam je rekao da je cura s obzirom da je prazno,ali da nije iskljuceno i da je beba sakrila cunu jer cuci
mozete li mi reci kakvo vi imate iskustvo s tim,naravno sto se tice bebe zdrava je i prava ali nesto ne bi voljeli iznenadjenja prilikom poroda..jesu li vam se desavale slicne prognoze doktora??
u 20 sam nedjelji trudnoce,vec sa 12 sedmica doktor nam je rekao da se vidi pol bebe i da je decko,na narednom pregledu nam je rekao da je beba okrenuta guzom,ne vidi se jasno pol moze biti i jedno i drugo
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2673 Re: kad doktori "fule" pol bebe
Bravo za doktora!
- kadinica
#2674 Re: kad doktori "fule" pol bebe
50% da je dječak
50% djevojčica
Čuj ne bi voljeli iznenađenje prilikom poroda
Sretno ženo, da rodiš zdravo dijete i da tvoje zdravlje ostane sačuvano. Ovo je stvarno zadnja stvar koja te treba brinuti. Vidi se da ti je prvo dijete, da nisi bila na porodu.
Sretno još jednom, još nisi ni ušla u drugo tromjesječje...
50% djevojčica
Čuj ne bi voljeli iznenađenje prilikom poroda
Sretno ženo, da rodiš zdravo dijete i da tvoje zdravlje ostane sačuvano. Ovo je stvarno zadnja stvar koja te treba brinuti. Vidi se da ti je prvo dijete, da nisi bila na porodu.
Sretno još jednom, još nisi ni ušla u drugo tromjesječje...
-
radenska
#2675 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sve molim Boga da se rodi zivo i zdravo, da opstane ova trudnoca jer je moja bebica svasta predeverala od samog pocetka, pa se bojim da ni ove tablete ne uticu na nju. A kad vidim osmijeh svog muza kad vidi ultrazvuk, mada se ne vidi toliko dobro i kaze doktorici eno mase beba, ja bih odmah plakala od srece.
A je li decko ili curica ne moram ni znati, ako nista kupicu sve zuto
A je li decko ili curica ne moram ni znati, ako nista kupicu sve zuto