ami8 wrote:Dobar ovaj defrost, prije par dana zamalo i ja nisam isto

.
Ono što sam primjetio na ovom mom Haieru za vrijeme ovih magli prije par dana kada je temperatura bila konstantno od minus 4-7 i velika vlažnost vazduha(preko 90%) je da je vanjska jedinica postala jako bučna i baš se čuje u unutrašnjosti što do sada nije bio slučaj. Pa dalje primjećeno da se prenose vibracije na unutrašnjost(naslonim ruku na alu-radijator ispod prozora gdje je vani montirana klima i fino se osjeti blaga vibracija). Ne znam šta bi moglo biti, meni pada na pamet da se uhvatila velika količina leda u kadici ispod klime pa da to prenosi vibraciju i buku preko nosača?
A od juče kako je ojužilo opet sve normalno, nema buke i vibracija. Da napomenem da je klima montirana na nosače preko četiri gumena dampera.
Hah...si vidio koji defrost.Nadjoh ovu sliku pa nisam mogao odolit da ne podijelim.
To u vezi buke je isto kod mene,ali bas isto.
E ja sam citajuci ovdje procitao ono o pustanju plina...i pustim malo pss..psssssss.
Nakon toga se mnogo manje cuje.I bas kao sto kazes,ako je napolju temp u plusu,onda radi besumno.
Ja sam to sebi ovako objasnio.
Kod mene konkretno su cijevi samo prosle kroz zid.Mala duzina cijevi a klime su prednapunjene na nekih 3-5 metara cijevi.
Na vecim minusima i kompresor povecava obrtaje i samim tim dolazi do vibracija koje se prenose.
Posto su cijevi kratke,vibracije se preko cijevi prenose i na unutarnju jedinicu.
Sa malo duzim cijevima bi se smanjilo i to prenosenje buke preko cijevi.
Nije to sad neka prevelika buka,da neko ne pomisli,ali se osjeti ovako u vecernjim satima,kad sve miruje i cujes samo klimu..
Na ljeto cu da vanjsku jedinicu spustim na plocnik oko kuce,a unutarnju jedinicu takodje spustit blizu poda.
Misljenja sam da bi sve bilo drugacije.
I pitanje jedno za sve: Gdje ima za kupiti one dampere za klimu.?