Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hajlac

#2651 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

starii wrote:
dado123 wrote:Evo slika vanjskih jedinica, oko pola sata poslije defrosta.

Image
moja nije bas ovoliko prljava ali ovo sve govori kakvo je stanje zraka u sarajevo i kakav zrak udisemo...
Meni crna filter-maska iz Merkura nakon svega 2-3 sata upotrebe u Sarajevu :!:

Za desetak godina eto raka, džaba mi što sam nepušač :(
Hajlac

#2652 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

hemy wrote:
Hajlac wrote:
hemy wrote:trenutno imam dvije klime u dva stana pa ih malo poredim
toshibu i fujitsu (gle cuda),
odma da napomenem da nisu ista KLASA tj. fujitsu je viša (po mome misljenju) :-) ,
toshiba ide u defrost više otprilike 2-3 puta nego fujitsu.
Juće sam se zadesio u stanu i toshiba je iška u defrost i opet nakon 45 min, dok mi je kod fujitsu to teže procjenuti.
Odma da napomenem da nisam non stop u stanu. :izet:
U nadi da nisi puki troll (paušalna prepucavanja Fujtsu vs. Toshiba), odgovoriću :)

Kako dado123 napomenu kvadraturu i postavke(opterećenje), tako bi i ti na to morao misliti tj. ukalkulisati u tu usporedbu oko defrosta.

Dakle, moraš se zapitati i navesti koliko m2 grije jedna a koliko druga, gdje su postavljene vanjske jedinice(isto ili različito mjesto), na koliko C grije jedna a na koliko druga, postavke ventilatora, i najbitnije - kolikom snagom (ulazni kW) radi jedna a kolikom druga ;-)

I bolje da radi češće nego da joj se nakuplja led pa da se pati ;-)

Kod mene radi skroz malom snagom pa joj se rjeđe i led nakuplja - vrlo jednostavna računica.

Još kad bi naveo modele tih klima i slike vanjskih jedinica, pogotovo sad kad se često lede, da vidimo kako to izgleda, bilo bi puno konstruktivnije za temu ;-)
ma nepada mi napamet prepucavanje (za razliku od nekih),
toshiba grije dvije prostorije oko 30m2, a fujitsu ove dvije , hodnik i djeciju sobu oko 42m2,
(stanovi su slicnog rasporeda prostorija stim što je drugi veci za jednu sobu)
klime su AvAnti 13 je toshiba, 12LTCA je fujitsu ,
prva grije na 24C (jer slabije ugrije), brzina 3 i swing
druga grije na 23C , brzina 3 i swing
naravno još sam u fazi ispitivanja, mislim da bi prva trebala i manje da troši (provjerim kad dođe račun za stuju)
namjera mi je prije svega kao i većini da prenesemo svoja iskustva o ovom naćinu grijanja.
Još da kažem da mi je primarni naćin grijanja centralno grijanje koje palim kad se vratim kući oko 16h.
Klimu palim (fujitsu) ujutro u 8-16. i onda centralno do spavanja :zzzz:
Dva stana - dvije situacije. Jesu li u istoj zgradi, je li ista stolarija, da li se okolni stanovi u slučaju oba stana griju, je li možda fali gasa u toj "slabijoj" itd itd. masa je faktora koja može uticati na to da imaš osjećaj kako jedna bolje grije od druge.

Koliko si platio tu 12 LTCA bez ugradnje?
Last edited by Hajlac on 25/12/2013 00:18, edited 1 time in total.
Hajlac

#2653 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

kadett wrote:
Hajlac wrote: Samo argumenti, molim te. Model + slike + wattmetar ili računi za struju. Sve nabrojano sam ja napravio a djelomično i ostali su ;-)
Valjda razumiješ da ovako "nasuho" ne pije puno vode...
Kakvi bolan argumenti,slika ti argument.Pa ja cu ti sad slikat da mi je temp u sobi 25,napolju -3.Klima podesena na 26 a trosi 300W.I racun za struju 53,40.
Pa da se onda svi cude,vidi cuda nevidjenog.
Ne treba nam to.
Ono sto sam napisao je isto ko i slika,samo ostaje da neko vjeruje ili ne.
Sjecam se kad je neko ovdje tvrdio da mu malo trosi,pa su mu trazili slike,pa kad je slikao,onda su rekli da mu ne valja brojilo...i nigdje kraja.
Potrosnja prvenstveno zavisi od izolacije to jest od gubitka toplote.
Ako nema gubitaka toplote,nema ni potrebe za grijanjem.Samim tim nema potrosnje energije.
To je bar jasno.
I ne moze se od nas niko porediti sa nekim.Svako ima drugacije uslove stanovanja,razlicite vanjske uslove,drugaciji raspored prostorija,drugaciji subjektivni osjecaj toplote....sve je drugacije.Samim tim i potrosnja struje je razlicita.
Ti ces recimo dati 25 km za struju,zato sto nemas gubitke a meni treba 50 km.
Naravno da su slike argumenti/dokazi jer ovako nasuho svak može lupati šta hoće, meni nisu vjerovali ni da imam klimu(već ih kao tušim po zadatku) ni da tako malo troši sve dok nisam sve lijepo uslikao. A ti trollovi što su baljezgali o el. brojilu su podvukli rep kad su se napokon i drugi počeli javljati s iskustvima u grijanju toplotnim pumpama tj. kvalitetnim inverter klimama.

Takođe, slike klima i računa za plin+struju su jedini dokaz da neko zaista posjeduje klimu o kojoj priča - što je način da od***emo trgovce/prodavače istih ;-)
Možeš imati situaciju da neko postavi slike računa za struju + neke klime čiju marku ofirno kiti cvijećem, a zapravo se grije na plin dok vamo tuši klime neke marke... Zato je najbolje sve lijepo transparentno predočiti ljudima i odhebati što trollove(kao one s početka teme) što trgovce ;-)
dado123

#2654 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

Hajlac wrote:
dado123 wrote:Evo slika vanjskih jedinica, oko pola sata poslije defrosta.
Image
Ako ikako fizički možeš prići ovoj VEHZ sa slike, skini joj tu plastičnu mrežu jer, kao što vidiš, na njoj se nakuplja led što stvara problem samom 'radijatoru'. Kao što već rekoh, ta plastična maska služi samo kao zaštita pri transportu i montaži a nakon toga se skida ;-)
I ako možeš, pokušaj malo rukom pritisnuti sve te cijevi i kablove uzazid od same klime jer vidim, dodiruju je.

P.S. Pod uslovom da klima radi većim/normalnim kapacitetom(1kW i više), ovakvo ravnomjerno leđenje čitave površine radijatora je znak ispravnog rada klime tj. optimalne količine gasa itd.

Djelomično zaleđena površina(obično gornja cca četvrtina radijatora) se jalja ili kad klima radi malom snagom ili kad postoji neki problem(gas, prekratka instalacija...).
Pokusat cu skinuti mrezu kao i crijeva odmaknuti od radijatora, ali tek na proljece jer je nemoguce prici bez merdevina a sad ispod klime ima oko 6-7 cm debljine leda.
Klima radi otprilike na 1 kw, bar sto mogu vidjeti po wattmetru, e sad ne znam koliko su precizni ovi uredjaji jer po brojilu potrosim malo vise nego sto wattmetar pokaze.
Hajlac

#2655 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

dado123 wrote: Pokusat cu skinuti mrezu kao i crijeva odmaknuti od radijatora, ali tek na proljece jer je nemoguce prici bez merdevina a sad ispod klime ima oko 6-7 cm debljine leda.
Klima radi otprilike na 1 kw, bar sto mogu vidjeti po wattmetru, e sad ne znam koliko su precizni ovi uredjaji jer po brojilu potrosim malo vise nego sto wattmetar pokaze.
Kako misliš više, jel ugasiš sve uređaje u kući osim klima pa odeš vidjeti na brojilu ili misliš na kumulativnu potrošnju na računu u kWh?

Lako ti je testirati wattmetar - priključiš na njega recimo sijalicu od 100W i vidjećeš ima li otklona.

1kW se odnosi samo na jednu ili na obje, pošto su ti spojene na isti strujni kabl?
Ako ti fino grije s potrošnjom od 1kW, to je odlično :thumbup:
Kad zazimi, vjerovatno će ići na oko 1,5kW...
piplica
Grijem se na: Ćumur

#2656 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Evo nakon obećanja i čekanja fotografije moje toplotne pumpe.

Zrak ovdje nije definitino prljav kao u SA :)

Image

Image

Image
dado123

#2657 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

Hajlac wrote:
dado123 wrote: Pokusat cu skinuti mrezu kao i crijeva odmaknuti od radijatora, ali tek na proljece jer je nemoguce prici bez merdevina a sad ispod klime ima oko 6-7 cm debljine leda.
Kako misliš više, jel ugasiš sve uređaje u kući osim klima pa odeš vidjeti na brojilu ili misliš na kumulativnu potrošnju na računu u kWh?

Lako ti je testirati wattmetar - priključiš na njega recimo sijalicu od 100W i vidjećeš ima li otklona.

1kW se odnosi samo na jednu ili na obje, pošto su ti spojene na isti strujni kabl?
Po wattmetru i potrosnji u ljetnim danima struje ja sam trebao potrositi od 950-1000 kW u periodu od 22.11-22.12,
a po brojilu je za taj period potroseno 1.150 kW.
Meni ovih zadnjih dana kako su nize temperature i ogromna vlaga po wattmetru trose zajedno 25 kW po danu.
FH radi od 6-22 temperatura na daljinskom 22 stepena, a od 22-6 na 19 stepeni.
SF radi od 6-21 temperatura na daljinskom 19 stepeni od 21-6 ugasena.
Hajlac

#2658 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

dado123 wrote:
Hajlac wrote:

Po wattmetru i potrosnji u ljetnim danima struje ja sam trebao potrositi od 950-1000 kW u periodu od 22.11-22.12,
a po brojilu je za taj period potroseno 1.150 kW.
Meni ovih zadnjih dana kako su nize temperature i ogromna vlaga po wattmetru trose zajedno 25 kW po danu.
FH radi od 6-22 temperatura na daljinskom 22 stepena, a od 22-6 na 19 stepeni.
SF radi od 6-21 temperatura na daljinskom 19 stepeni od 21-6 ugasena.
Pa čekaj, brojilo ti mjeri sve potrošače u kući a ne samo klime - tih 150kWh ti valjda otpada na ostale uređaje... :)
Ili ja nešto ovdje propuštam hehe
piplica
Grijem se na: Ćumur

#2659 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Hajlac wrote: Pa čekaj, brojilo ti mjeri sve potrošače u kući a ne samo klime - tih 150kWh ti valjda otpada na ostale uređaje... :)
Ma to mu je ukupna potrošnja, jer je spominjao račun od oko 180km, što se uklapa u to sve.
dado123

#2660 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

Hajlac wrote: Pa čekaj, brojilo ti mjeri sve potrošače u kući a ne samo klime - tih 150kWh ti valjda otpada na ostale uređaje... :)
Ne ova potrosnja je za sve uredaje jer ljeti sam trosio oko 300-350 kW dok po watmetru sam potrosio 650 kW za ovaj period.
Znaci pretpostavljam da se potrosnja nastavila i zimi kao i ljeti tako da ne bi trebao potrosit preko 1000 kW
lovacs

#2661 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

dado123 wrote:
Ne ova potrosnja je za sve uredaje jer ljeti sam trosio oko 300-350 kW dok po watmetru sam potrosio 650 kW za ovaj period.
Znaci pretpostavljam da se potrosnja nastavila i zimi kao i ljeti tako da ne bi trebao potrosit preko 1000 kW
ma ne mozes to tako gledati. zimi bojler,masina za ves sudje itd sto koristi vodu vise trosi struje jer je voda puno hladnija pa treba vise struje da je zagrije.
mukimax

#2662 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mukimax »

Zimi i rasvjeta troši više, jer ranije pada mrak, a kasnije sviće. Nije neka potrošnja ali ipak se nabere.
rovac13

#2663 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Jedan primjer.
Dok je ljeto bilo mi smo bojler palili dnevno 15-30 min, a sad tesko ispod sat vremena dnevno,nekad i duze od sat.
dado123

#2664 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

lovacs wrote:
dado123 wrote:
ma ne mozes to tako gledati. zimi bojler,masina za ves sudje itd sto koristi vodu vise trosi struje jer je voda puno hladnija pa treba vise struje da je zagrije.
Vidjet cu jednu noc da ostavim upaljene klime a sve ostale osigurace da oborim,
pa da vidim ujutru ima li razlike imedju wattmetra i brojila.
kadett

#2665 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kadett »

Evo ga defrost.
Image
ami8

#2666 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

Dobar ovaj defrost, prije par dana zamalo i ja nisam isto :D .
Ono što sam primjetio na ovom mom Haieru za vrijeme ovih magli prije par dana kada je temperatura bila konstantno od minus 4-7 i velika vlažnost vazduha(preko 90%) je da je vanjska jedinica postala jako bučna i baš se čuje u unutrašnjosti što do sada nije bio slučaj. Pa dalje primjećeno da se prenose vibracije na unutrašnjost(naslonim ruku na alu-radijator ispod prozora gdje je vani montirana klima i fino se osjeti blaga vibracija). Ne znam šta bi moglo biti, meni pada na pamet da se uhvatila velika količina leda u kadici ispod klime pa da to prenosi vibraciju i buku preko nosača?
A od juče kako je ojužilo opet sve normalno, nema buke i vibracija. Da napomenem da je klima montirana na nosače preko četiri gumena dampera.
kadett

#2667 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kadett »

ami8 wrote:Dobar ovaj defrost, prije par dana zamalo i ja nisam isto :D .
Ono što sam primjetio na ovom mom Haieru za vrijeme ovih magli prije par dana kada je temperatura bila konstantno od minus 4-7 i velika vlažnost vazduha(preko 90%) je da je vanjska jedinica postala jako bučna i baš se čuje u unutrašnjosti što do sada nije bio slučaj. Pa dalje primjećeno da se prenose vibracije na unutrašnjost(naslonim ruku na alu-radijator ispod prozora gdje je vani montirana klima i fino se osjeti blaga vibracija). Ne znam šta bi moglo biti, meni pada na pamet da se uhvatila velika količina leda u kadici ispod klime pa da to prenosi vibraciju i buku preko nosača?
A od juče kako je ojužilo opet sve normalno, nema buke i vibracija. Da napomenem da je klima montirana na nosače preko četiri gumena dampera.
Hah...si vidio koji defrost.Nadjoh ovu sliku pa nisam mogao odolit da ne podijelim.
To u vezi buke je isto kod mene,ali bas isto.
E ja sam citajuci ovdje procitao ono o pustanju plina...i pustim malo pss..psssssss.
Nakon toga se mnogo manje cuje.I bas kao sto kazes,ako je napolju temp u plusu,onda radi besumno.
Ja sam to sebi ovako objasnio.
Kod mene konkretno su cijevi samo prosle kroz zid.Mala duzina cijevi a klime su prednapunjene na nekih 3-5 metara cijevi.
Na vecim minusima i kompresor povecava obrtaje i samim tim dolazi do vibracija koje se prenose.
Posto su cijevi kratke,vibracije se preko cijevi prenose i na unutarnju jedinicu.
Sa malo duzim cijevima bi se smanjilo i to prenosenje buke preko cijevi.
Nije to sad neka prevelika buka,da neko ne pomisli,ali se osjeti ovako u vecernjim satima,kad sve miruje i cujes samo klimu..
Na ljeto cu da vanjsku jedinicu spustim na plocnik oko kuce,a unutarnju jedinicu takodje spustit blizu poda.
Misljenja sam da bi sve bilo drugacije.
I pitanje jedno za sve: Gdje ima za kupiti one dampere za klimu.?
kadett

#2668 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kadett »

ami8 wrote: vanjska jedinica postala jako bučna i baš se čuje u unutrašnjosti što do sada nije bio slučaj. Pa dalje primjećeno da se prenose vibracije na unutrašnjost(naslonim ruku na alu-radijator ispod
Zaboravih napisat.
Jedan dan kad je bila maglustina napolju sam izmjerio -8.
Taj dan se bas tresla,mnogo.
Ugasim je i izadjem napolje.Na onim elisama od ventilatora ima leda.Ustvari samo na jednoj a ima ih 4.
I sad kad zavrti ventilator jako se trese,posto nije u balansu.
ami8

#2669 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

Kod mene su cijevi od vanjske do unutrašnje jedinice duge nekih 4 metra, a to puštanje plina ne bih sam čačkao, konsultovaću se sa ovim momkom što je ugradio. I baš kad ide u defrost čuje se pucketanje kroz te cijevi kad tek počne.

Što se tiče tih gumenih dampera kod mene su donijeli kad su montirali ovi iz MB-frigo, moguće da kod njih ima da se kupi, oni su u lužanima na ilidži kod b.pumpe. A vjerovatno da ima i u merkuru na stupu i slično.
rovac13

#2670 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja mislim da je nesto drugo u pitanju a ne vise obrtaja.Moja klima je isto bucnija kad su minusi veci.A pokretao sam je maximalno i kad je bilo toplije i na maximumu je bila tiha kad je bilo toplije.
Druga stvar moja je spojena na watmetar,dok je bilo toplije ni na maximumu ni nikako nije mogla povuc struje vise od nekih 2500w,a kad je postalo jako hladno onda bi poslije svakog defrosta mogla povuc 3000w,ne treba ni hi power :-).
Naravno kad bi ja dozvolio,medjutim to je samo bila proba,moja klima cijelu zimu radi na ekonomy modu sto znaci da je ogranicena na 70% snage.
ami8

#2671 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

kadett wrote:
ami8 wrote: vanjska jedinica postala jako bučna i baš se čuje u unutrašnjosti što do sada nije bio slučaj. Pa dalje primjećeno da se prenose vibracije na unutrašnjost(naslonim ruku na alu-radijator ispod
Zaboravih napisat.
Jedan dan kad je bila maglustina napolju sam izmjerio -8.
Taj dan se bas tresla,mnogo.
Ugasim je i izadjem napolje.Na onim elisama od ventilatora ima leda.Ustvari samo na jednoj a ima ih 4.
I sad kad zavrti ventilator jako se trese,posto nije u balansu.
E lako je tebi, ti možeš izvana to da čačkaš, ja ne mogu pošto je treći sprat. Malo sam posmatrao kad radi defrost, pa kad završava i počne da radi ventilator na vanjskoj jedinici, izbaci onu paru od defrosta i čuje se malo krckanje leda, moguće da se hvata i na ventilator.
kadett

#2672 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kadett »

Drug,da se razumijemo,ja sam samo naveo svoj primjer,sto nikako ne mora da znaci da je to i kod tebe isto.
Ovo u vezi pustanja plina vazi samo za kratke cijevi,ispod 2 metra.Kod tebe to nije sigurno.
Naravno,najbolje konsultovati onog ko je montirao.
Kod mene se moze sve dohvatit sa stolice.Krckanje leda se i kod mene cuje poslije defrosta.Ako stanem ispred ventilatora,osjeti se kako ga izbaci napolje.
A evo imamo jos jednog kolegu koji tvrdi da je bucnija kad su minusi u pitanju.
Last edited by kadett on 26/12/2013 20:55, edited 1 time in total.
starii

#2673 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

kadett wrote:
ami8 wrote:Kod mene su cijevi od vanjske do unutrašnje jedinice duge nekih 4 metra, a to puštanje plina ne bih sam čačkao, konsultovaću se sa ovim momkom što je ugradio. I baš kad ide u defrost čuje se pucketanje kroz te cijevi kad tek počne.

Što se tiče tih gumenih dampera kod mene su donijeli kad su montirali ovi iz MB-frigo, moguće da kod njih ima da se kupi, oni su u lužanima na ilidži kod b.pumpe. A vjerovatno da ima i u merkuru na stupu i slično.
Drug,da se razumijemo,ja sam samo naveo svoj primjer,sto nikako ne mora da znaci da je to i kod tebe isto.
Naravno,najbolje konsultovati onog ko je montirao.
A evo imamo jos jednog kolegu koji tvrdi da je bucnija kad su minusi u pitanju.
i moja zna biti malo bucnija kad je jaci minus al to je valjda dok se ne zagrije kompresor poslije se samo cuje ventilator
Hajlac

#2674 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

kadett wrote:Evo ga defrost.
Image
Juče, dakle kad je već otoplilo, vidio sam Quadro klimu s 'radijatorom' koji je bio potpuno prekriven naslagama leda debljine nekoliko centimetara :shock: Šteta pa se ne sjetih da uslikam...

Ne bijelo kao na ovoj LG:

Image

već baš providan led.

Nije ni čudo što su neki razvili biznis "nadogradnje" tih jeftinjaka grijačima tacne i kompresora - neko je nedavno postavio slike ovdje.
Last edited by Hajlac on 26/12/2013 21:59, edited 1 time in total.
ketronsd1

#2675 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Dobro pogledati kako stoji vanjski dio.To sam zaboravio ranije napomenuti da kompresor strana i strana na kojoj je ventilator moraju biti u razlicitoj visini upravo zbog problema vibracije i prenosa zvuka(buke) u stambeni objekat.To je cest problem kod vanjskih jedinica(posebno kineza :) )
Desava se to da voda koja se dobije prilikom df ostaje ispod kucista kompresora i ledi tu.Sto je specificno kod toga je da je tesko to primjetiti jer se zavlaci ispod kompresor plate i nije lako uociti led ispod.
Drugi problem moze biti da jednostavno stvori se toliko leda na nekom dijelu da ventilator hvata malo pa proizvodi buku.
Po pitanju prvog razloga malo(1cm) odignuti kompresor stranu pa sacekati koji dan da se vidi je li bolje
Problem broj 2
rjesenje je kopcati grijac.Neki su to vec radili da ne opisujem sve kako.
Pozzzz!
Post Reply