Tek je danas zavrsena procedura. Jos da se objavi i pocece primjena.channel10 wrote:Jel proslo u parlamentu? Zar nije trebalo da je od danas u primjeni?kafanski_covjek wrote:i dokle je ovaj novi prijedlog zakona?
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- biske
#2651 Re: ZOBS
- wewa
#2652 Re: ZOBS
meni nije jasan pojam "stalnog prebivalista"Dzenis961 wrote:Onda ne Razumijem ove portale i medije koji pisu o tome a sire lazne informacije,mada neki nacin sigurno ima,ali nigdje ne pise nista ne informisu narod,samo ce naplatiti kazne.Dzontra_Volta wrote:Koliko znam, po novom zakonu nećeš smjeti voziti ni metar ako imaš prebivalište u Bosni i Hercegovini, bez obzira na rodbinske veze.
Po starom zakonu, koji je još uvijek na snazi, nemam pojma.
"U novom članu 213a. stoji da "vozilom registriranim u inostranstvu na cestama na teritoriji BiH ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište na teritoriji BiH. Izuzetak su lica koja imaju privremeno boravište u inostranstvu do šest mjeseci, članovi njihovih užih porodica ili lica koja upravljaju iznajmljenim vozilima"."
članovi njihovih užih porodica(Supruga ili dijeca)
To sam nasao,ako je to tacno onda ja ne bi imao problema?
stranac u BiH moze imati odobren privremeni ili stalni boravak - u kakvoj je to onda korelaciji sa prebivalistem?
- wewa
#2653 Re: ZOBS
pa da sama odgovorim na pitanje:wewa wrote:meni nije jasan pojam "stalnog prebivalista"Dzenis961 wrote:Onda ne Razumijem ove portale i medije koji pisu o tome a sire lazne informacije,mada neki nacin sigurno ima,ali nigdje ne pise nista ne informisu narod,samo ce naplatiti kazne.Dzontra_Volta wrote:Koliko znam, po novom zakonu nećeš smjeti voziti ni metar ako imaš prebivalište u Bosni i Hercegovini, bez obzira na rodbinske veze.
"U novom članu 213a. stoji da "vozilom registriranim u inostranstvu na cestama na teritoriji BiH ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište na teritoriji BiH. Izuzetak su lica koja imaju privremeno boravište u inostranstvu do šest mjeseci, članovi njihovih užih porodica ili lica koja upravljaju iznajmljenim vozilima"."
stranac u BiH moze imati odobren privremeni ili stalni boravak - u kakvoj je to onda korelaciji sa prebivalistem?
http://sps.gov.ba/boravak-stranaca-u-bih/Boravište stranca je mjesto u kojem stranac boravi po osnovu vize, bezviznog boravka ili privremenog boravka, dok je prebivalište stranca je mjesto u kojem se stranac s odobrenim stalnim boravkom u BiH nastanio s namjerom da u njemu stalno živi.
-
Dzenis961
#2654 Re: ZOBS
Stalno prebivaliste,znaci zivis u bosni za stalno,nisi nigdje drugo prijavila boravak u drugim zemljama.wewa wrote:meni nije jasan pojam "stalnog prebivalista"Dzenis961 wrote:Onda ne Razumijem ove portale i medije koji pisu o tome a sire lazne informacije,mada neki nacin sigurno ima,ali nigdje ne pise nista ne informisu narod,samo ce naplatiti kazne.Dzontra_Volta wrote:Koliko znam, po novom zakonu nećeš smjeti voziti ni metar ako imaš prebivalište u Bosni i Hercegovini, bez obzira na rodbinske veze.
a to sto se tice voznja automobila sa stranim tablicama,navodno nisu dozvoljena za drzavljane sa stalnim prebivalistem u bih.
-
azdralovic
#2655 Re: ZOBS
Nisam siguran kako se tačno tumači zakon, ali drug i njegova djevojka voze autona Švedskim tablama od njenog oca već godinama a oboje imaju BiH dokumente, tj. kada ih zaustavi policija daju BiH vozačku i zeleni karton iz Švedske.
-
530i
#2656 Re: ZOBS
U principu i pored ZOBS-a vožnja automobila sa stranim tablicama je carinski prekršaj, jer je svakoj robi dozvoljen unos na period od 90 dana, preko toga ili mora napolje ili je u carinskom prekršaju, koji povlači lijepu kaznu+oduzimanje auta. Druga je stvar što naši policajci i carinske službe neće da se zamaraju tim...
Izmjene u ZOBS-u su jedan korak ka eliminaciji toga, ali nigdje ne piše šta i kad dobiješ kaznu...nastaviš voziti opet. Da li se užom porodicom smatra ako je prebivalište na različitim mjestima, u ovom slučaju i državama?!
U principu, ljudi koji dođu na odmor i vrate se nazad sa svojim vozilima su ok. Problem su vozila koja se nelegalno uvezu, ovdje se voze neregistrovana, sa falsifikovanim tablicama, bez osiguranja i sl., a mahom se radi o starijim vozilima koja se ne mogu zvanično uvesti, tzv. "stranci". I na tim, starijim autima, treba biti fokus i policije i carine. Da ih oduzmu desetak komada i kazne po hiljadu maraka onoga ko ih voza svi ostali bi se opametili...
Izmjene u ZOBS-u su jedan korak ka eliminaciji toga, ali nigdje ne piše šta i kad dobiješ kaznu...nastaviš voziti opet. Da li se užom porodicom smatra ako je prebivalište na različitim mjestima, u ovom slučaju i državama?!
U principu, ljudi koji dođu na odmor i vrate se nazad sa svojim vozilima su ok. Problem su vozila koja se nelegalno uvezu, ovdje se voze neregistrovana, sa falsifikovanim tablicama, bez osiguranja i sl., a mahom se radi o starijim vozilima koja se ne mogu zvanično uvesti, tzv. "stranci". I na tim, starijim autima, treba biti fokus i policije i carine. Da ih oduzmu desetak komada i kazne po hiljadu maraka onoga ko ih voza svi ostali bi se opametili...
- kafanski_covjek
- Bakir1
#2658 Re: ZOBS
I onda deri
-
Dzenis961
#2659 Re: ZOBS
Ja vec 1 i pol godinu vozim auto stranih tablica povremeno,koje je od oca i kojim se i ja sluzim,samo taj novi zakon mi to "nece dozvoliti" mada ja ne vozim stranca koji nema papire,naranvno sve je uredno,zaustavljala me je policija vise puta i nisam bas nikad nikakvih problema imao,samo sad dok su pocele price oko tog novog zakona nasa policija u Krajini ce to da zloupotrijebi i da se docepa para na pogresan nacin.
Ono i jeste carinski prekrsaj,ali ako ja auto koristim povremeno za svoju uslugu i po otom novom zakonu kada god ga uvedu,opet su izuzetci uza famlija koja se moze sluziti autom stranih tablica,Koje mora biti registrovano naravno,u jednu ruku taj zakon nije ni los jer je puna krajina stranaca koji kostaju 300 eura a oni se voze normalno,nadam se da ce takve da rijese sto prije.
Jer ako bas ne budem u stanju da vozim stranih tablica vozilo morati cu uzeti auto na bosanskim tablicama koji je dodatni trosak
,mada bi po mogucnosti da to izbjegnem.
Ono i jeste carinski prekrsaj,ali ako ja auto koristim povremeno za svoju uslugu i po otom novom zakonu kada god ga uvedu,opet su izuzetci uza famlija koja se moze sluziti autom stranih tablica,Koje mora biti registrovano naravno,u jednu ruku taj zakon nije ni los jer je puna krajina stranaca koji kostaju 300 eura a oni se voze normalno,nadam se da ce takve da rijese sto prije.
Jer ako bas ne budem u stanju da vozim stranih tablica vozilo morati cu uzeti auto na bosanskim tablicama koji je dodatni trosak
-
530i
#2660 Re: ZOBS
Naravno da je puna Krajina kad se može u Sloveniji preko radne dozvole registrovati auto, našli i oni fol da se riješe golfova trica
Auto, pa ni bilo koja roba, ne smije biti duže od 90 dana bez da se ne izvrši carinjenje ili izvoz, riskiraš carinski prekršaj što je mnogo ozbiljnije od nekakve saobraćajne kazne...
Auto, pa ni bilo koja roba, ne smije biti duže od 90 dana bez da se ne izvrši carinjenje ili izvoz, riskiraš carinski prekršaj što je mnogo ozbiljnije od nekakve saobraćajne kazne...
-
Dzenis961
#2661 Re: ZOBS
Sve Razumijem,Ali kada svi drugi mogu da voze strane table,zasto ne bi mogao i ja,samo ako taj zakon jos nije stupio na snagu onda se moze jos voziti,kao i do sada,ali svakako da ne dolazi do komplikacija uzeti ili uvesti vozilo na bih tablicama i voziti mirne pameti530i wrote:Naravno da je puna Krajina kad se može u Sloveniji preko radne dozvole registrovati auto, našli i oni fol da se riješe golfova trica![]()
Vozit cu jos jedno vrijeme kao i svi drugi pa cu odustati od toga,opet ima ih i gori sto cine prekrsaje ali cini mi se da cu ja koji sam uredan dobiti po dzepu
-
NediM17
#2662 Re: ZOBS
Koliko ce biti nove kazne?
a) u naselju do +30km/h (trenutno je 50KM i ako si u +30km/h vozacka ostaje)
b) van naselja do +50km/h (koliko znam trenutno je 50KM i ako si u +50km/h vozacka ostaje)
Mrsko mi je kopati i roviti, ali kakve su kazne predvidjene novim zakonom? Samo ovo me interesuje.
a) u naselju do +30km/h (trenutno je 50KM i ako si u +30km/h vozacka ostaje)
b) van naselja do +50km/h (koliko znam trenutno je 50KM i ako si u +50km/h vozacka ostaje)
Mrsko mi je kopati i roviti, ali kakve su kazne predvidjene novim zakonom? Samo ovo me interesuje.
-
530i
#2663 Re: ZOBS
I do milje maraka. Ali vjerovatno i manje, možda 2-3 stoje 
-
NediM17
#2664 Re: ZOBS
Ma i po starom zakonu je bilo u naselju od 30-50km/h 100-300KM, pa su svi placali petobu u roku, ne cuh da je iko dobio 300KM.
- newklear
#2665 Re: ZOBS
Prekršajnim nalogom može jedino dobiti minimalnu... raspon je ako se prekršajni postupak pokreće Zahtjevom za pokretanje prekršajnog postupka, pa onda Sud odlučuje kolika će biti, u tom rasponu... Može biti manja od 100 KM ali ne može biti veća od 300 KMNediM17 wrote:Ma i po starom zakonu je bilo u naselju od 30-50km/h 100-300KM, pa su svi placali petobu u roku, ne cuh da je iko dobio 300KM.
-
Dzontra_Volta
#2666 Re: ZOBS
Evo sve izmjene:
https://www.scribd.com/document/3381225 ... from_embed
Valjda će se nekad neko sjetiti da napravi prečišćeni tekst, da se lakše uprate sve kazne.
https://www.scribd.com/document/3381225 ... from_embed
Valjda će se nekad neko sjetiti da napravi prečišćeni tekst, da se lakše uprate sve kazne.
- ultima_palabra
#2667 Re: ZOBS
Šta im predstavlja ono sa pijanim suvozačima, ne kontam šta dobivaju s tim?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2668 Re: ZOBS
Ti vozis, a suzvozac baljega/povraca/dira ti volan/puca ti taćeveultima_palabra wrote:Šta im predstavlja ono sa pijanim suvozačima, ne kontam šta dobivaju s tim?
- ultima_palabra
#2669 Re: ZOBS
Pa jel ok da se vozi pozadi? Ili u gepeku?_BataZiv_0809 wrote:Ti vozis, a suzvozac baljega/povraca/dira ti volan/puca ti taćeveultima_palabra wrote:Šta im predstavlja ono sa pijanim suvozačima, ne kontam šta dobivaju s tim?
Mislim, mora čovjek nekako kući doći jbg
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2670 Re: ZOBS
Bice da je lobi nocnih taksista odigrao svoju uloguultima_palabra wrote: Pa jel ok da se vozi pozadi? Ili u gepeku?A i sa zadnjeg ti može pucati taćeve...
Mislim, mora čovjek nekako kući doći jbg
-
530i
#2671 Re: ZOBS
Nije se ni prije smjelo voziti pijanog naprijed...nije to novina.
- drug_profi
#2672 Re: ZOBS
zna li se od kad tačno počinje primjena novog zakona?
- orinoco
#2674 Re: ZOBS
Motori, niži od EURO4, nisu u ovim dopunama zakona?
- drug_profi
#2675 Re: ZOBS
Mislim da ZOBS ne regulise te ekoloske aspekte.orinoco wrote:Motori, niži od EURO4, nisu u ovim dopunama zakona?