tako bi trebalo bitiHrmpallier wrote:Da li ozivljavanje UNIS-a znaci da izvoz i kajmak vise nece ici preko beogradskog SPRD-a ?
BH vojna industrija i naoruzanje
-
mudrac2
#2651 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
155_mm
#2652 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
prije bi se reklo da se je pojavio jos jedan sto kupi kajmak. taj unis grupa postoji vec godinapa pa opet BNT izvozi preko beograda ove minobacace a vjerovatno i neke sljedece ugovore.Hrmpallier wrote:Da li ozivljavanje UNIS-a znaci da izvoz i kajmak vise nece ici preko beogradskog SPRD-a ?
-
mudrac2
#2653 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
to opet ništa ne znači. možda je sprd našao mušterije, robu naručio kod bnt-a i istu preprodao.155_mm wrote:prije bi se reklo da se je pojavio jos jedan sto kupi kajmak. taj unis grupa postoji vec godinapa pa opet BNT izvozi preko beograda ove minobacace a vjerovatno i neke sljedece ugovore.Hrmpallier wrote:Da li ozivljavanje UNIS-a znaci da izvoz i kajmak vise nece ici preko beogradskog SPRD-a ?
-
155_mm
#2654 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa upravo to je i uradio i pokupio kajmak. znaci i pored ovog bosanskog kupljaca kajmaka.mudrac2 wrote:to opet ništa ne znači. možda je sprd našao mušterije, robu naručio kod bnt-a i istu preprodao.155_mm wrote:prije bi se reklo da se je pojavio jos jedan sto kupi kajmak. taj unis grupa postoji vec godinapa pa opet BNT izvozi preko beograda ove minobacace a vjerovatno i neke sljedece ugovore.Hrmpallier wrote:Da li ozivljavanje UNIS-a znaci da izvoz i kajmak vise nece ici preko beogradskog SPRD-a ?
-
155_mm
#2655 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ovo mi nije jasno. pored 8 drzavnih sad postoje i 4 privatne tvornice namjenske industrije. meni je poznata samo PTG.Namjenska industrija dugo je bila na rubu propasti, a onda je od 2010. počelo njeno oživljavanje. Danas je jedna od najuspješnijih industrija u BiH.
– Pravo oživljavanje namjenske industrije je počelo u drugoj polovini 2011. godini. S početkom mandata ove vlade zatekli smo zabranu izvoza oružja, ali riješili smo te probleme, ali i glavne probleme namjenske industrije, a to su kriminalne radnje, šverc, što je donosilo nepovjerenje kod kupaca. Također zabrana rada s komercijalnim bankama je riješen problem – rekao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj gostujući u jutarnjem programu N1 televizije.
No, zašto je trebalo toliko vremena pa da se BiH nametne kao pouzdan partner u ovoj oblasti, Trhulj je za N1 kazao:
– Osim osam fabrika u državnom vlasništvu, imamo dvije kvalitetne privatne fabrike, a otvorene su još dvije. Namjenska industrija napreduje.
Izvoz namjenske industrije BiH je u 10 mjeseci 2014. premašio 70 miliona maraka, što je za čak sedam miliona više nego u cijeloj 2013. U Federaciji je ukupan promet u tom periodu bio za 40 posto veći nego 2013.
– Od 1992., prošla, 2014. godina, je bila rekordna i 150 miliona KM je bio profit, prvi put smo premašili 100 miliona KM, a ušli smo u godinu s dogovorenim poslovima od 160 miliona. I nadamo se da ćemo premašiti 200 miliona KM, a tu prednjače Igman Konjic, Unis Ginex, Pretis, Binas i druge fabrike – rekao je Trhulj.
BiH izvozi u 54 zemlje, a Trhulj kaže da su SAD i Saudijska Arabija naši najvažniji partneri, a zatim Turska.
Kazao je da, praktično, izvozimo u sve zemlje svijeta, izuzev onih zemalja gdje postoje neki problemi, ratovi ili sukobi.
– Prije nekoliko godina smo napravili neke komercijalne ugovore u Americi, ali nismo mogli naći adekvatan model. Ipak to je ojačalo komercijalne veze, koje su sve jače i bolje. Nismo još dostigli ugovor vrijedan 200 miliona KM, ali poslovanje napreduje – kazao je ministar Trhulj.
Komentirajući to da je nedavno ministar Tučić podnio ostavku zbog Pretisovog posla s Ukrajinom, vrijednog približno milion dolara, i da je posao stopiran, rekao je:
– Stav Predsjedništva je bio ispravan i korektan. Tu se radilo o tri ugovora, jedan Igmana Konjic, drugi BNT-a i treći Unis Ginexa, to su relativno mali ugovori koji su skopljeni preko posrednika, sa firmom sa kojom imamo problema.
Milorad Dodik je tada kazao da su on i SNSD principijelno protiv isporuke oružja na prostor gdje se ratuje.
Na upit N1 šta bi takav stav, kada bi ga BiH dosljedno primjenjivala, značio za namjensku industriju, Trhulj kaže:
– To je prvi slučaj koji se desio u posljednje četiri godine. Za ranije ne mogu govoriti. Ovo je bio ispad firme koja se bavi proizvodnjom naoružanja i vojne opreme. Niko ne smije odstupati od stava ministarstva i Predsjedništva BiH.
S druge strane, prije nekoliko dana je BiH donirala oružje Iraku, za borbu protiv ISIS-a. Na pitanje kako se to uklapa u priču o neisporučivanju u ratne zone, Trhulj je istakao da je to bila odluka Predsjedništva gdje je BiH dio koalicije.
– To se radilo na nivou Ministarstva odbrane i sve zalihe su u njihovom domenu – rekao je ministar Trhulj.
zna li ko o ovim privatnim tvornicama namjenske industrije nesto vise?
nadam se da ce privatni sektor uvidjeti mogucnosti u namjenskoj industriji i sve vise se angazovati u tom pravcu.
- heckler
#2656 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Upravo dodjoh da postavim isti tekst i pitam isto pitanje. Osim PTG ne znam ni za jednu drugu privatnu firmu iz najmjenske, osim ako eventualno ne broji nekog ko šije uniforme ili distributere policijske i lovačke opreme.
Beskrajno ljeni i nezainteresovani novinari.
Mimo toga primjetio sam u AJB članku o Igmanu u samo jednoj rečenicu usput da spominju da planiraju širiti proizvodnju na lovačku municiju. Samo jedan iole kvalitetniji ugovor takve vrste u Americi bi Igmanu donio puno veći promete nego što namjenska sva skupa sada ima (vidi pod Prvi Partizan Užice).
Mimo toga primjetio sam u AJB članku o Igmanu u samo jednoj rečenicu usput da spominju da planiraju širiti proizvodnju na lovačku municiju. Samo jedan iole kvalitetniji ugovor takve vrste u Americi bi Igmanu donio puno veći promete nego što namjenska sva skupa sada ima (vidi pod Prvi Partizan Užice).
-
archi_a
#2657 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nije mi jasno zasto se potencira unistavanje viska municije i naoruzanja (municije koja je jos uvijek stabilna i tek dolazi vrijeme kada ce mozda biti zastarjela). Zasto se ne poveca broj vjezbi na godisnjem nivou u oruzanim snagama?!? Zasto oni ne bi u vjezbama gadjanja potrosili tu municiju, a ne ovako, na vjezbama koje su rijetke, ispale po par metaka ili granata u bojevom gadjanju na poligonima.
-
mudrac2
#2658 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sta ce sa municijom za kalasnjikov, preslo se na moderne puske pa se municija kupuje a ova donira naokolo.
-
155_mm
#2659 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
to za IGMAN i lovacku municiju sam i ja vidio. planiraju zaposliti na toj municiji 300 do 400 novih radnika. to je odlican potez. PPU je lovacka municija glavna za izvoza ne vojna. a glavno im je trziste u USA. vojnu vise rade za domace trziste. a i glavni izvozni produkt kragujevacke zastave je takodje lovacki karabin isto za trziste USA.heckler wrote:Upravo dodjoh da postavim isti tekst i pitam isto pitanje. Osim PTG ne znam ni za jednu drugu privatnu firmu iz najmjenske, osim ako eventualno ne broji nekog ko šije uniforme ili distributere policijske i lovačke opreme.
-
155_mm
#2660 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
te "moderne" puske su samo za aktivni sastav i mozda za prvu rezervu a obicna raja ce u slucaju opste mobilizacije dobiti neki derivat kalasnjikova u ruke. to ne vazi samo za bosnu nego i za hrvatsku i sloveniju.mudrac2 wrote:sta ce sa municijom za kalasnjikov, preslo se na moderne puske pa se municija kupuje a ova donira naokolo.
neko ovdje rece da na skladistima OS BiH pod kontrolom probosanskih snaga ima 114 000 automatskih pusaka. to sigurno nisu nikakve moderne puske neko neki derivat kalasnjikova nabavljen odmah podlije rata. bilo bi interesantno znati o kojem se modelu kalasnjikova radi.
-
mudrac2
#2661 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
da, ali ovaj sadasnji sastav nosi americcke puske (koje ne smatram modernim, al tako je), kako vojnog roka nema, ko bi sada vjezbao na tim kalasnjikovima?155_mm wrote:te "moderne" puske su samo za aktivni sastav i mozda za prvu rezervu a obicna raja ce u slucaju opste mobilizacije dobiti neki derivat kalasnjikova u ruke. to ne vazi samo za bosnu nego i za hrvatsku i sloveniju.mudrac2 wrote:sta ce sa municijom za kalasnjikov, preslo se na moderne puske pa se municija kupuje a ova donira naokolo.
neko ovdje rece da na skladistima OS BiH pod kontrolom probosanskih snaga ima 114 000 automatskih pusaka. to sigurno nisu nikakve moderne puske neko neki derivat kalasnjikova nabavljen odmah podlije rata. bilo bi interesantno znati o kojem se modelu kalasnjikova radi.
Ovu donaciju gledam kao protuuslugu irancima za ratni doprinos.
-
Wheatly
#2662 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ima ih raznih:
AKM-ovi iz Sovjetskog saveza
Rumunjski PM md. 65 koji su bili prisutni tokom rata.
Type 63, AK-63, i možda čak bugarske i njemačke su u rezervi.
-
155_mm
#2663 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
aktivni sastav nosi m16 i m4 a ima i nesto g33 sve u kalibru 5.56 ali tih cijevi nema dovoljno za masovnu mobilizaciju. za masovnu mobilizaciju je kalas majka.mudrac2 wrote:da, ali ovaj sadasnji sastav nosi americcke puske (koje ne smatram modernim, al tako je), kako vojnog roka nema, ko bi sada vjezbao na tim kalasnjikovima?155_mm wrote:te "moderne" puske su samo za aktivni sastav i mozda za prvu rezervu a obicna raja ce u slucaju opste mobilizacije dobiti neki derivat kalasnjikova u ruke. to ne vazi samo za bosnu nego i za hrvatsku i sloveniju.mudrac2 wrote:sta ce sa municijom za kalasnjikov, preslo se na moderne puske pa se municija kupuje a ova donira naokolo.
Ovu donaciju gledam kao protuuslugu irancima za ratni doprinos.
obuka za kalasa traje 1 dan ukljucujuci obuku za ciscenje, odrzavanje i koriscenje i to je glavni razlog sto je ta puska toliko rasprostanjena u svijetu pogotovo kod siromasnijih zemalja sa losom i jeftinom obukom. mada ima primjera gdje je poboljsani derivat kalasnjikova u sastavu modernih vojski koje imaju masovnu komponentu za teritorijalnu odbranu kao sto je finska i izrael. u finskoj zbog navodno klimatskih uslova su zadrzali orginalni kalibar 7.62 dok je izraelski galil u kalibru 5.56.
-
mudrac2
#2664 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ali mi nažalost nemamo ni tu jednodnevnu obuku gdje bi eventualno potrošili ovu municiju.
-
155_mm
#2665 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
znaci sareno. steta. bolje bi bilo da je jedan derivat.Wheatly wrote:Ima ih raznih:
-
155_mm
#2666 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ne brini. ako nazalost bude bude potrebna bit ce i organizovana. nema potrebe nista unapred organizovati za obicne "prasinare" ciji je zadatak da cuvaju liniju.mudrac2 wrote:ali mi nažalost nemamo ni tu jednodnevnu obuku gdje bi eventualno potrošili ovu municiju.
ono sto se mora unaprijed imati su oklopno-mehanizovane jedinice, artiljerija., helikopterske jedinice i naravno oficirski kadar svih nivoa sa glavnom komandom kao koordinatorom. znaci sve ono sto danas imaju OS BiH barem u teoriji.
-
155_mm
#2667 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
https://www.youtube.com/watch?v=NYsum5vkIgI&app=desktop
i ovdje se pominje IK i novi pogoni za lovacku municiju.
- heckler
#2668 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
155_mm wrote:https://www.youtube.com/watch?v=NYsum5vkIgI&app=desktop
Iritantno je čuti ovo "vodeća u regionu". Haj nebili i ova trakavica sa Pretisom konačno završila pozitivno
Ono sa samohotkom iz BNTa kao da nas podjebavaju i svakih 4-5 mjeseci je spomenu tek da nas održe u neizvjesnosti.
U svakom slučaju nek nam je bog na pomoći sad kad Trhulj ode. Nadam se samo da je uspostavio uhodan sistem koji neće biti lako demontirati preko noći.
-
prog321
#2669 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Naučiti rukovanje sa kalashom moze i predskolsko dijete za pola sata 
-
155_mm
#2670 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ma ta bolest liderstva u regionu je poprilicno raspostranjena kod svih u regionu. mada glupo zvuci cesto se koristi posebno u SRB i HR. a sta ces kompleksi su kompleksi.heckler wrote:155_mm wrote:https://www.youtube.com/watch?v=NYsum5vkIgI&app=desktop
Iritantno je čuti ovo "vodeća u regionu". Haj nebili i ova trakavica sa Pretisom konačno završila pozitivno![]()
Ono sa samohotkom iz BNTa kao da nas podjebavaju i svakih 4-5 mjeseci je spomenu tek da nas održe u neizvjesnosti.![]()
U svakom slučaju nek nam je bog na pomoći sad kad Trhulj ode. Nadam se samo da je uspostavio uhodan sistem koji neće biti lako demontirati preko noći.
zadnju izjavu direktora BNT kad je bila prica o ugovoru za izvoz onih minobacaca preko srbije je i napomenuto da bi sredinom ove ove godine trebali da izadju sa dva nova orudja koji bi trebali biti brend firme i drzave. jedno od to dvoje je sigurno ta samohodna haubica a drugo je jos tajna. mzda orkan ponovo zazivi u nekoj formi.
i mene brine sta ce biti sad kad trhulj ode. prvo sam mislio da ce DF preuzeti namjensku jer je to ministarstvo pripalo njima. kad citam namjenska se izuzima iz ministarstva industrije i energetike i pada pod ministarstvo obrta i poduzetnistva koje je naravno u rukama SDA.
znaci namjenska sa nivoa rudnika i termoelektrana pada na nivo prodavaca suvenira na bascarsiji.
mislim da bi namjenska trebala imati svoje ministarstvo zbog njenog strateskog znacaja i prezentacije u inostranstvu. sad ce neki ministar zaduzen za mjekare i ugostiteljke objekte da prezentira namjensku industriju pred ministrima odbrane i generalima u inostranstvu. stvarno zalosno.
- heckler
#2671 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Tek sad mi dan pokvari. Gdje si čuo da će namjensku izuzeti iz ministarstva industrije i energetike? Danas javiše da će Amir Zukić dobiti to ministarstvo.
Ovaj lik je ZLO.

Njuška koja odiše poštenjem, sposobnošću i inteligencijom.
Ne volim pesimističke prognoze, ali vrlo lako je moguće da je ovo kraj parade što se tiče namjenske
Ono sa Howellom je djelovalo kao da je moguće dugoročno spašavanje te grane od buduće lopovske vlasti. Ali sahraniše lešinari tu ideju prije nego je i počela.
Ovaj lik je ZLO.

Njuška koja odiše poštenjem, sposobnošću i inteligencijom.
Ne volim pesimističke prognoze, ali vrlo lako je moguće da je ovo kraj parade što se tiče namjenske
Ono sa Howellom je djelovalo kao da je moguće dugoročno spašavanje te grane od buduće lopovske vlasti. Ali sahraniše lešinari tu ideju prije nego je i počela.
-
155_mm
#2672 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kolega heckler ovdje je pisalo o promjeni ministarstva nadleznog za namjensku. e sa sta je istina ko ce ga znati.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/197 ... i_bih.html
nekako je previse dobro krenulo sa namjenskom da bi dugo trajalo.
a krivci zbog kojih je propao biznis sa amerikancima su za mene u rangu ratnih zlocinaca.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/197 ... i_bih.html
nekako je previse dobro krenulo sa namjenskom da bi dugo trajalo.
a krivci zbog kojih je propao biznis sa amerikancima su za mene u rangu ratnih zlocinaca.
- heckler
#2673 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Promaklo mi je to. ODRON....
-
ins
#2674 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
@heckler
Nije to taj Amir Zukić
Amir Zukić koji je kandidat za ministra je trenutno direktor VGT osiguranja
Namjenska industrija koliko ja znam ostaje u FMERI, a izdvaja se "obična" industrija
Nije to taj Amir Zukić
Amir Zukić koji je kandidat za ministra je trenutno direktor VGT osiguranja
Namjenska industrija koliko ja znam ostaje u FMERI, a izdvaja se "obična" industrija
- andromeda101
#2675 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://radiosarajevo.ba/novost/183232/p ... vladi-fbihDemokratska fronta danas je predstavila kandidate za pozicije ministara u Vladi Federacije BiH.
Tako je za ministra energije, rudarstva i industrije predložen Reuf Bajrović