Da znaš da mi je i ovo padalo na pamet ali zadnje dvije godine se nije dalo (mala beba, trčeća beba .... dogodine ćemo vidjeti šta će nas snaći od ovog zijanćera). A da mi vidiš zekane - porasli, popravili se, nabacili zimske bunde ... ma ko med su, a prilično su i pitomi. Jedino bježe kad ugledaju zijanćera (maziću te, i paziću te i zvaću te Đole ....).vrtlar wrote:safran wrote:Ti si čini mi se spominjala plastenik - za sijanje u zaštićenim uslovima bih ti preporučila sjeme na traci - skuplje je ali imaš savršen raspored, nema prorjeđivanja i lako je oplijeviti. Naravno, i urod jeKod mene je zemlja za mrkvu loša - pretvrda. Iduće godine planiram ponovo probati ali u dijelu voćnjaka gdje je rastresitija zemlja.
O safran Napravi pravougaonik od daski. Daske moraju biti najmanje sirine oko 25 cm a bolje bi bilo oko 30cm a duzina po volji zavisi koji prostor imas i na cetiri coska stavi kolcice duzine 60 cm jer 30 cm ce ici u zemlju a 30 je kolika je daska i stavi na neku lijehu i zabi u zemlju i u taj pravougaonik stavi zemlju pomijesanu sa pijeskom djubrivom i napuni do vrha i eto ti idelano zemljiste za mrkvu rastresito.A prije nego sto posijes mrkvu izvrsi jarovizaciju.Ima da sve zeceve u mahali nahranis i da ti ostane.
Bášča
Moderator: anex
-
safran
#2651 Re: Bášča
-
Ratarka
#2652 Re: Bášča
Zelja mi je da nesto posijem, bilo sta, do sada sam se zezala po balkonu, pa mi se to bas i nije svidjelo, konacno imam priliku da se okusam na normalnoj basti. Zez je sto nisam ranije pitala za ove zahvate, za sutra je dogovoreno postavljanje plastenika, ne vjerujem da cu stici ista uraditi po pitanju ovakve pripreme, ali cu kad ga postavimo pokusati bar dio ovako da sredim kako si opisao, pa dio po dio 
Mislila sam da posijem spinat (ako nisam vec dobro zakasnila?) i salatu, lucice za mladi luk nisam jos nasla, vjerovatno sam trazila na pogresnim mjestima, to cu traziti iduce sedmice. Imas li na tu temu upute za mene? Da ne fulim nesto sto vec svi znaju..
Mislila sam da posijem spinat (ako nisam vec dobro zakasnila?) i salatu, lucice za mladi luk nisam jos nasla, vjerovatno sam trazila na pogresnim mjestima, to cu traziti iduce sedmice. Imas li na tu temu upute za mene? Da ne fulim nesto sto vec svi znaju..
-
safran
#2653 Re: Bášča
Nisi zakasnila za špinat. Ima da ga bude u drugoj polovini februara nemilice. Uglavnom idu ove lisnate kulture sada. Luk nema potrebe da ide u plastenik - jedino ako ga želiš baš rano imati.
EDIT: Odi na pijanog tvora - neka ti nije mrsko registrovati se. Odličan hrvatski forum - svega o svačemu a ima iskusnih vrtlara koji su prilično aktivni na forumu - brzo dobiješ odgovor.
EDIT: Odi na pijanog tvora - neka ti nije mrsko registrovati se. Odličan hrvatski forum - svega o svačemu a ima iskusnih vrtlara koji su prilično aktivni na forumu - brzo dobiješ odgovor.
-
Ratarka
#2654 Re: Bášča
safran wrote:Nisi zakasnila za špinat. Ima da ga bude u drugoj polovini februara nemilice. Uglavnom idu ove lisnate kulture sada. Luk nema potrebe da ide u plastenik - jedino ako ga želiš baš rano imati.
Onda cu sve sto imam sjemena lisnatog po onome na kesicama posijati, trebam li nesto posebno da pazim? Za luk sam negdje procitala da je dobro zemlju posuti pepelom od drveta, a ako mi je ovdje gdje se to sve desava jedina pec koju imamo na drva opcija je idealna
-
safran
#2655 Re: Bášča
Ko radi taj i griješi - prvih par godina se ionako uglavnom školuješ. Jedini savjet od mene je - tefter i plajvaz - sve bilježi što ti padne na pamet - i dobro i loše. Literatura, savjeti - sve je to super ali iskustvo je zlato ....
EDIT: pepeo od čistog drveta sadrži mineralne komponente i može samo povoljno djelovati ali oprez, ne pretjeritvati jer je lužnat (pepeo - lug - nekada se koristio za pranje veša) pa može alkalizirati zemljište. Znači, umjereno ....
EDIT: pepeo od čistog drveta sadrži mineralne komponente i može samo povoljno djelovati ali oprez, ne pretjeritvati jer je lužnat (pepeo - lug - nekada se koristio za pranje veša) pa može alkalizirati zemljište. Znači, umjereno ....
-
Ratarka
#2656 Re: Bášča
tefter spreman, plajvaz zakacen, do sada sam zapisala sve gluposti koje sam sa zemljom uradila, pa dobro ili naopako, vidjecemosafran wrote:Ko radi taj i griješi - prvih par godina se ionako uglavnom školuješ. Jedini savjet od mene je - tefter i plajvaz - sve bilježi što ti padne na pamet - i dobro i loše. Literatura, savjeti - sve je to super ali iskustvo je zlato ....
registrovala sam se tamo na tom forumu, hvala puno safran-ko!
-
Ratarka
#2657 Re: Bášča
meni se ta cvekla jako svidja, ne volim one velike k'o kupus...art vandeley wrote:@ratarka
ne znam iz kojeg je sjemena, bas sam se danas potrudio ne bih li se sjetio ili saznao al djaba je. Znam da je kupljeno u jednom od ovih shoping centara (haman Interex).
Trebao sam cveklu uslikati nakon sto sam je ocistio
-
bizet
#2659 Re: Bášča
pridruzujem se keriminim cestitkama 
oj, kerima...imal' te poste...ja sam se nadala da ce ipak stici...pitala sam postara koji nama donosi postu i on mi veli da obicna posta putuje do 7 dana...pa reko juce bi 7 dana...mozda je ipak stigla
oj, kerima...imal' te poste...ja sam se nadala da ce ipak stici...pitala sam postara koji nama donosi postu i on mi veli da obicna posta putuje do 7 dana...pa reko juce bi 7 dana...mozda je ipak stigla
-
kerima1
#2660 Re: Bášča
Bizet.ako posta putuje 7 dana ond ajoj je vakat da stigne,ali posto je Bajram ne radi nista u gradu tek za dva dana.
-
bizet
#2661 Re: Bášča
@safran, kolac od tikve je pun pogodak...hvala ti na receptu...upravo sam smazala trecinu tepsijice...sa dzemom bi to bila ubitacna kombinacija (ovo planiram doruckovati
)...jos jednom hvala za recept
i da, ja nisam imala butternut tikvu, nego sam dobila vrlo malu stambolku...kontam danas sta sa njom...i onda se sjetim tvog recepta...sad koliko je razlicit okus ili sam mozda totalno fulala...ne znam...znam samo da je kolac boli glava
slatko od dunja je ispalo super...ali jos ih nisam sve potrosila...moram se angazovati u ovih par dana nekako
vecer sam provela sjeckajuci mrkvicu iz svoje bastice, za zamrzavanje...ostalo mi je bilo jos sitnog zelenog paradajza u basti koji sam pobrala u nedjelju...sitan je, to bi islo vjerovatno kao kiseli paradajz...i to treba jos sutra gledati da se pokiseli
inace sam fasovala prehladu nekakvu...ali bijeli luk uz veceru (jest da me muz sad zaobilazi
) i "malo" kolaca od tikve, uz miris graha koji se jos uvijek krcka na pecici i ja se osjecam dovoljno zdravo 
imate pozdrave i sve najbolje
i da, ja nisam imala butternut tikvu, nego sam dobila vrlo malu stambolku...kontam danas sta sa njom...i onda se sjetim tvog recepta...sad koliko je razlicit okus ili sam mozda totalno fulala...ne znam...znam samo da je kolac boli glava
slatko od dunja je ispalo super...ali jos ih nisam sve potrosila...moram se angazovati u ovih par dana nekako
vecer sam provela sjeckajuci mrkvicu iz svoje bastice, za zamrzavanje...ostalo mi je bilo jos sitnog zelenog paradajza u basti koji sam pobrala u nedjelju...sitan je, to bi islo vjerovatno kao kiseli paradajz...i to treba jos sutra gledati da se pokiseli
inace sam fasovala prehladu nekakvu...ali bijeli luk uz veceru (jest da me muz sad zaobilazi
imate pozdrave i sve najbolje
-
safran
#2662 Re: Bášča
Rekoh ti ja da je puko ko sijalica
nisi ništa fulila. Butternut se razlikuje od stambolke, onako, tečnije joj je meso, manje vlakana ali osnovni okus je tu negdje.
Večeras pripremam za džem od tikve pa ti javim recept ako ispadne dobro.
U mene u bašči ostala samo dva struka brokule - cvjetaju uredno i muž ima strogu naredbu da ne smije dirati makar mu smetali.
Večeras pripremam za džem od tikve pa ti javim recept ako ispadne dobro.
U mene u bašči ostala samo dva struka brokule - cvjetaju uredno i muž ima strogu naredbu da ne smije dirati makar mu smetali.
-
kerima1
#2663 Re: Bášča
kolac od stare tikve jel" ? hmm moji imaju te tikve u podrumu,al kako da im zatrazim tikve za kolaca,reci ce hoce garant kospe vaditi dzabetluka 
- art vandeley
#2664 Re: Bášča
Nisam siguran da li je i kod mene vise ostalo tih "starih" tikvi ...
Kerima, kod tebe se barem podrazumijeva da svako sebi vadi sjeme a ne kao sto je u mene slucaj bio, vidi narod u avliji tikve pa onako "usput" pita ima li malo sjemena za njih. Ja kazem, eno bujrum pa izvadi sebi. Neki, koji znaju da ni to uopste nije lagan posao pogotovo kada je hladno ni ne pokusaju a oni neiskusni polete ali se zadovolje malom kolicinom
Nece ba narod da radi, sve bi na gotovo.
Kuda ces dalje kad je dosao vakat da se prodaje i vec oljusteno sjeme
Uskoro bi se, po toj logici, trebalo pojaviti u prahu
Zanimljiv je taj kolac od tikvi ali ce cekati neki drugi put. S druge strane, pravio sam pekmez od stambolki tj. u kombinaciji sa sipkom i ispao je sasvim zadovoljavajuci. Okus sipka je dominantan ali ipak mnogo blazi od onog 100% sipkovog pekmeza. Zanimljiva kombinacija.
Negdje sam bio naletio i na neku vrstu ajvara od tikvi ali ce i to kao i kolac, cekati neki drugi vakat
Kerima, kod tebe se barem podrazumijeva da svako sebi vadi sjeme a ne kao sto je u mene slucaj bio, vidi narod u avliji tikve pa onako "usput" pita ima li malo sjemena za njih. Ja kazem, eno bujrum pa izvadi sebi. Neki, koji znaju da ni to uopste nije lagan posao pogotovo kada je hladno ni ne pokusaju a oni neiskusni polete ali se zadovolje malom kolicinom
Nece ba narod da radi, sve bi na gotovo.
Kuda ces dalje kad je dosao vakat da se prodaje i vec oljusteno sjeme
Zanimljiv je taj kolac od tikvi ali ce cekati neki drugi put. S druge strane, pravio sam pekmez od stambolki tj. u kombinaciji sa sipkom i ispao je sasvim zadovoljavajuci. Okus sipka je dominantan ali ipak mnogo blazi od onog 100% sipkovog pekmeza. Zanimljiva kombinacija.
Negdje sam bio naletio i na neku vrstu ajvara od tikvi ali ce i to kao i kolac, cekati neki drugi vakat
-
bizet
#2665 Re: Bášča
art vandeley, dosao ti nama ovdje govoriti kako narod nece da radi...ccccc
kolac od tikve je fakat genijalan...ja sam pojela cijelu tepsijicu (hej, izvlaci me sto je fakat tepsijica, onako vise srednje velicine
)...bilo bi mi draze da ga je i muz probao, ali on cuva liniju (nije ljubitelj kolaca kao ja)
sad dzem od tikve ne mislim praviti, nemam svojih a ne isplati mi se kupovati, ali ako ispadne dobar ti nam napisi recept...ja to sebi snimim na komp i mirna sam kad mi sta naumpadne
kerima bona, nije valjda dotle doslo misa mu
inace sam sebi pokusala napraviti lijek...litar rakije i trave (korijen persuna, kunica i neven)...navodno lijeci sve moguce upale koje cak ni ne znas da imas i lakse ostanes trudan...sad, meni teta na pijaci kod koje sam kupovala trave dade pogresan recept i ja stavih u litar rakije 3 cijela povelika korijena persuna...jel' meni to propalo ako tako stoji 7 dana ili ja to mogu procijediti i ostaviti samo malo persuna...hocul' se otrovati ili da bacam sve i da ponovo pravim...jos sam i rakiju kupila i to platila 15KM litar, navodno 48 stepeni...razumijeli se iko od vas u trave...smijem li ja ovo prepakirati pa konzumirati?
kolac od tikve je fakat genijalan...ja sam pojela cijelu tepsijicu (hej, izvlaci me sto je fakat tepsijica, onako vise srednje velicine
sad dzem od tikve ne mislim praviti, nemam svojih a ne isplati mi se kupovati, ali ako ispadne dobar ti nam napisi recept...ja to sebi snimim na komp i mirna sam kad mi sta naumpadne
kerima bona, nije valjda dotle doslo misa mu
inace sam sebi pokusala napraviti lijek...litar rakije i trave (korijen persuna, kunica i neven)...navodno lijeci sve moguce upale koje cak ni ne znas da imas i lakse ostanes trudan...sad, meni teta na pijaci kod koje sam kupovala trave dade pogresan recept i ja stavih u litar rakije 3 cijela povelika korijena persuna...jel' meni to propalo ako tako stoji 7 dana ili ja to mogu procijediti i ostaviti samo malo persuna...hocul' se otrovati ili da bacam sve i da ponovo pravim...jos sam i rakiju kupila i to platila 15KM litar, navodno 48 stepeni...razumijeli se iko od vas u trave...smijem li ja ovo prepakirati pa konzumirati?
-
safran
#2666 Re: Bášča
Joooooo vadionekerima1 wrote:kolac od stare tikve jel" ? hmm moji imaju te tikve u podrumu,al kako da im zatrazim tikve za kolaca,reci ce hoce garant kospe vaditi dzabetluka
Džem je ispao vrlo lijepo. Napravila sam 2 tegle za probu i to je zasad to. Sada neću više praviti (imam u podrumu i od prošle godine džemova) ali mi je to još jedna dobra ideja za konzerviranje tikve ako počnu propadati. Mada, kako ih trošimo mislim da će nam biti knap. Moji se pravo navukli - kolač pukne sad pa sad, supa se pravi 2-3 puta sedmično i začas potrošiš jednu.
-
kerima1
#2667 Re: Bášča
Art kod mene nije problem vadjenje kospi,nego kako doci do bundeva gratis
moji starci odma nesto progundjaju,a kasnije de uzmi salimo se mi.ma sali ti se,al meni zastade u grlu
postoje bundeve koje prozivode oljustene kospe,moji ih siju pa valjda mi zato ne daju bundevu
postoje bundeve koje prozivode oljustene kospe,moji ih siju pa valjda mi zato ne daju bundevu
-
kerima1
#2668 Re: Bášča
haj moramo se barem nekad nasmijati,znam ja da je vama ovo smijenso pa namjerno uvelicavamkerima bona, nije valjda dotle doslo misa mu
manite se kolaca od tikve,latite se ruzicu praviti sa pekmezom od jabuka
-
safran
#2669 Re: Bášča
Ovo je odlična kombinacija - kunica je inače kraljica ljekovitih biljaka, tu nema greške, neven je prati u stopu a od viška peršuna se otrovati nećeš. Svakako se konzumira u mili dozama. Evo da ti malo dignem moral - nama je nešto kilavo išlo sa ovom drugom bebom i ja pripremim neven+loza ekstrakt i nakon 3-3,5 dl upalibizet wrote: inace sam sebi pokusala napraviti lijek...litar rakije i trave (korijen persuna, kunica i neven)...navodno lijeci sve moguce upale koje cak ni ne znas da imas i lakse ostanes trudan...sad, meni teta na pijaci kod koje sam kupovala trave dade pogresan recept i ja stavih u litar rakije 3 cijela povelika korijena persuna...jel' meni to propalo ako tako stoji 7 dana ili ja to mogu procijediti i ostaviti samo malo persuna...hocul' se otrovati ili da bacam sve i da ponovo pravim...jos sam i rakiju kupila i to platila 15KM litar, navodno 48 stepeni...razumijeli se iko od vas u trave...smijem li ja ovo prepakirati pa konzumirati?
-
bizet
#2670 Re: Bášča
dajes nadu mila...hvala ti, od srca...i hvala na informacijamasafran wrote: Ovo je odlična kombinacija - kunica je inače kraljica ljekovitih biljaka, tu nema greške, neven je prati u stopu a od viška peršuna se otrovati nećeš. Svakako se konzumira u mili dozama. Evo da ti malo dignem moral - nama je nešto kilavo išlo sa ovom drugom bebom i ja pripremim neven+loza ekstrakt i nakon 3-3,5 dl upali
- vrtlar
#2671 Re: Bášča
Hajmo bastovanke i bastovani mogu i cvijecari(Flag) raport sta ste uradili sa bastom prekopali. stavili djubrivo i jeste li prirpemili zemljiste za proljece.

-
Ratarka
#2672 Re: Bášča
kao poslusan pocetnik uradila sam sve sto je bilo izvodljivo (kratko dan traje skroz:()
prekopano, nadjubreno, u pokusaju zvanom plastenik posijani spinat i iks vrsta salate. pa sad ako ima sta da trebam paziti - da cujem
prekopano, nadjubreno, u pokusaju zvanom plastenik posijani spinat i iks vrsta salate. pa sad ako ima sta da trebam paziti - da cujem
- vrtlar
#2673 Re: Bášča
Ako si udata pazi muza i sebeRatarka wrote:kao poslusan pocetnik uradila sam sve sto je bilo izvodljivo (kratko dan traje skroz:()
-
Ratarka
#2674 Re: Bášča
na "toj" paznji djelujem intenzivno
ima slika ali ne ovdje, grijati necu nista, nemam mogucnosti, koliko prezivi - prezivi
ima slika ali ne ovdje, grijati necu nista, nemam mogucnosti, koliko prezivi - prezivi
-
bizet
#2675 Re: Bášča
sutra Sajam organske i poljoprivredne proizvodnje u Zenici
http://www.zenicablog.com/zenica/biznis ... -2012.html
http://www.zenicablog.com/zenica/biznis ... -2012.html