Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
anjaistkrank

#2651 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by anjaistkrank »

pakica_ wrote:oko tad se skupljamo (al' ne gdje je prije bilo obdaniste, nego preko puta, dje ima klupa :D ) al' ti je dio naseg copora (ok, vise vlasnici) malo specifican- mogu se jedino jedni s drugima :lol: :lol:
ko god je dosao da pokusa da dovede svog cuku tu, brzo je odust'o :lol:
tu gdje je bio taj kao labrador (badi) nekad bude jos i boksi- mali avlijaner, faca- retriver, negra- labradorka i oni su super s novim kerovima, a 'vamo s druge strane gdje budes vidio nalu i dva rota i jos jednog avlijanera- mi smo zlo i naopako :lol:
ma cudno mi bilo. prosli mi parkom i nigdje nikoga. a sto se tice raje, mi smo svakako u "izolaciji" ovih dana radi dresure. zato sam se ja malo i sklonio "od kuce" jer dole imamo vise prostora za nase aktivnosti, a da nam niko ne smeta.
Cholina_Lokica

#2652 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

pakica_ wrote: oko tad se skupljamo (al' ne gdje je prije bilo obdaniste, nego preko puta, dje ima klupa :D ) al' ti je dio naseg copora (ok, vise vlasnici) malo specifican- mogu se jedino jedni s drugima :lol: :lol:
tu gdje je bio taj kao labrador (badi) nekad bude jos i boksi- mali avlijaner, faca- retriver, negra- labradorka i oni su super s novim kerovima, a 'vamo s druge strane gdje budes vidio nalu i dva rota i jos jednog avlijanera- mi smo zlo i naopako :lol:
Da dovedem Happy da ustroji to? :lol:
pakica_

#2653 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Cholina_Lokica wrote:
pakica_ wrote: oko tad se skupljamo (al' ne gdje je prije bilo obdaniste, nego preko puta, dje ima klupa :D ) al' ti je dio naseg copora (ok, vise vlasnici) malo specifican- mogu se jedino jedni s drugima :lol: :lol:
Da dovedem Happy da ustroji to? :lol:
fajt izmedju nje i nale bi bio fajt epskih proporcija hahaha
Cholina_Lokica

#2654 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Happy se ne fajta :-) Al' fakat, ona dodje samo i prisvoji komplet teritoriju bez kapi krvi :-) Iz nekog cudnog razloga svi psi joj lijezu k'o mahniti, ako ne legnu onda se drze na distanci, ona samo stane, napuse se, i ako je potrebno zarezi malo, i gotova stvar :lol: Desilo se par puta da pse otrese ali to su neki bekani koji ne skontaju hijerarhiju, vecina ih skonta odmah :lol:
Al' ta dje udje i pojavi se to je njeno :lol: Dosli mi u goste kod maminog nekog poslovnog partnera, on ima 2 psa i zvao nas kao da se igraju, zenka ogromni tornjak, i muzijak labrador, Happy ulazi, labrador se zalijece da se igra, tornjak da joj Hebe sve, prosle 2 minute, njih dvoje u vlastitom dvoristu leze ispred nje i puzu :lol: :lol: :lol: :lol: Ne smiju se pomaci. Ovi ljudi nisu mogli vjerovato da ih je tako povaljala :lol:
pakica_

#2655 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

:lol: :lol: kreten mali lijepi :srce:
a nalu je basta naucio da se bije i ona sad izaziva samo kad je na povodcu :D konta sefica ce joj cuvat ledja :lol: pa se tako jednom zaletila na jednu zahebanu kuju i kuja da joj majku a ona ne odustaje.. ja pustim povodac reko necel utec.. kurko :D na kraju joj je ta zahebana "rekla" haj' ba mrš i sklonila se od nje, ko veli ova nije normalna :lol:
al' kakav je maher za izbjegavanje ujeda, to jos nisi vidjela :lol: odgojio "brat" "seku" svoju, nema labavo :kiss:
una_bo

#2656 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by una_bo »

Cholina_Lokica wrote:Happy se ne fajta :-) Al' fakat, ona dodje samo i prisvoji komplet teritoriju bez kapi krvi :-) Iz nekog cudnog razloga svi psi joj lijezu k'o mahniti, ako ne legnu onda se drze na distanci, ona samo stane, napuse se, i ako je potrebno zarezi malo, i gotova stvar :lol: Desilo se par puta da pse otrese ali to su neki bekani koji ne skontaju hijerarhiju, vecina ih skonta odmah :lol:
Al' ta dje udje i pojavi se to je njeno :lol: Dosli mi u goste kod maminog nekog poslovnog partnera, on ima 2 psa i zvao nas kao da se igraju, zenka ogromni tornjak, i muzijak labrador, Happy ulazi, labrador se zalijece da se igra, tornjak da joj Hebe sve, prosle 2 minute, njih dvoje u vlastitom dvoristu leze ispred nje i puzu :lol: :lol: :lol: :lol: Ne smiju se pomaci. Ovi ljudi nisu mogli vjerovato da ih je tako povaljala :lol:
e pa spojićemo minnie i happy pa da vidimo hoće li biti krvi? :D samo reci kad i gdje :D
Cholina_Lokica

#2657 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Ona nece male pse da dira :D Mogu joj radit sta hoce pusti ih normala :lol:
febo_acm

#2658 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Koliko cesto je preporucljivo koristiri furminator? Na njihovoj stranici pise 1-2 sedmicno u sesijama 10-15 minuta dok ovi u pet shopovima kazu jednom mjesecno :D

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
una_bo

#2659 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by una_bo »

Zhìxin wrote:Koliko cesto je preporucljivo koristiri furminator? Na njihovoj stranici pise 1-2 sedmicno u sesijama 10-15 minuta dok ovi u pet shopovima kazu jednom mjesecno :D

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
ja mislim da nije tako često preporučljivo, baš skine dlaku i podlaku, ali zna Cholina bolje. nama kad je posuđivala mi smo astoru skinuli kilu dlake, i onda je dlaka bila ok, i evo već je vrijeme za novo češljanje (Cholina, samo kažem) :D

naručiću ja sljedeći mjesec s neta, pa te nećemo više peglati :D
Cholina_Lokica

#2660 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Ja ga koristim jednom mjesecno, eventualno ako se plaho linjaju svako 15 dana, zaista nema potrebe vise, a i nekako logika mi govori da nije bas pametno strugati psaa toliko, jer bas skida sve od reda sa njih
anjaistkrank

#2661 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by anjaistkrank »

Ma ja to kako vidim na cuki da bi joj godilo pa onda odradim, ali odprilike svakih 7 do 10 dana. U svakom cetkanju skinem sa nje nekih pola kese dlake i poddlake. Jedino joj smeta oko guze. Valjda je malo cupka :oops:
Tirkiz

#2662 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Tirkiz »

Pitanje

Ako neko ko ima zenku labradora da me posavjetuje sta da radim kada zenka "dobije" naime moja Lilly - (11 mjeseci) je danas pocela da ima malo krvavi iscjedak, sva je natecena i nekako nemirna, veceras cak nije htjela ni da udje u kucu, eno je spava na dekici pred vratima ( dvoriste je dobro ogradjeno) ponekad zacvili, ono sto me zabrinjava jer jutros nije htjela da jede, tacno da je sinoc dobila vise nego obicno, jela je tek danas oko 15 sati da bi negdje oko 20 sati povratila, naravno cijeli dan se lize. inace juce i prekjucer je sve bilo sasvim normalno.

ima li neko savjet
pakica_

#2663 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Tirkiz wrote:Pitanje

Ako neko ko ima zenku labradora da me posavjetuje sta da radim kada zenka "dobije" naime moja Lilly - (11 mjeseci) je danas pocela da ima malo krvavi iscjedak, sva je natecena i nekako nemirna, veceras cak nije htjela ni da udje u kucu, eno je spava na dekici pred vratima ( dvoriste je dobro ogradjeno) ponekad zacvili, ono sto me zabrinjava jer jutros nije htjela da jede, tacno da je sinoc dobila vise nego obicno, jela je tek danas oko 15 sati da bi negdje oko 20 sati povratila, naravno cijeli dan se lize. inace juce i prekjucer je sve bilo sasvim normalno.

ima li neko savjet
klasicno zensko :lol:
ne mora ti neko imati zenku labradora da bi te razumio, treba samo imati zenku koja nije sterilisana, a od onih koje poznajem, a imaju takvu zenku, svo ponasanje u toku tjeranja je normalno :)
Tirkiz

#2664 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Tirkiz »

pakica_ wrote:
ne mora ti neko imati zenku labradora da bi te razumio, treba samo imati zenku koja nije sterilisana, a od onih koje poznajem, a imaju takvu zenku, svo ponasanje u toku tjeranja je normalno :)
a zasto povraca ???
pakica_

#2665 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Tirkiz wrote:
pakica_ wrote:
a zasto povraca ???
opet kazem, ne pricam iz iskustva nego iz iskustava drugih s kojima pricam na temu tjeranja: zna se desiti da kujama u tjeranju varenje bas ne ide.. helem, ako si zabrinuta, nazovi veta pa se posavjetuj s njim, mada ja mislim da je to sve ok, al' eto cisto da budes ziher ;) ako se ponovi opet, zovi, ako ne, onda nije niĆ :D
a inace od ljudi koji imaju llabradore cujem da su prozdrljivi gluho bilo, pa se nagutaju zraka dok jedu i eto ti objasnjenje ako je i lili takva :)
una_bo

#2666 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by una_bo »

nama je sarahh kad je imala tjeranje imala krvav proljev, zamislite moje panike. dok nam dr nije rekao da je i to u redu. eto. živa, zdrava, uskoro ide pod nož :D
febo_acm

#2667 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Da li je samo do mog paščeta ili su svi isti? :D

Kupim one gumene tvrde igračke i pola ih pojede odmah :D :shock:
pakica_

#2668 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Zhìxin wrote:Da li je samo do mog paščeta ili su svi isti? :D

Kupim one gumene tvrde igračke i pola ih pojede odmah :D :shock:
u ta doba u kojem je ona sad su svi isti :D igracke zato i sluze, da ne bi zvrnjala namjestaj :lol:
kupuj joj sad neke "misaone" tipa da mora da konta kako da dodje do nagrade.. i naravno, ako ne zelis da jede igracke, cim krene s kidanjem, osini je novinom :lol: :lol:
ja basti, kad mu je dosadno, dam da glodje cijev od neke tvrde gume/mekane plastike, ne znam ni ja kako da definisem.. ubacim mu unutra kikiriki puter, pa onda on to cijedi, lize, glodje, a ja rahat sahat, ako ne i vise :lol:
febo_acm

#2669 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Ker mi je poludio ovih dana :D Valjda je stigao pubertet :) Izađemo na livadu 3-4 kilometra od stana i ja je pustim da se istrči, a ona pravac nazad kući(za ovo je dobila batine kvalitetne jer je mogla podletiti pod auto, mogle su je lutalice zaganjat..). I to tačno tako me drži na odstojanju 20 metara :D Ja stanem, ona stane, ja potrčim, ona potrči... Izvedem je da obavi nuždu na drugu livadu i opet isto :D Izađemo iz ulaza bez povodca samo do auta i ona počne da trči oko auta da je je ganjam... :D
Tačno me opet počela da zajebava i zato sam od juče ponovo služben sa njom :P

A eto moram joj naći neku zanimaciju novu :)
pakica_

#2670 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Zhìxin wrote:Ker mi je poludio ovih dana :D Valjda je stigao pubertet :) Izađemo na livadu 3-4 kilometra od stana i ja je pustim da se istrči, a ona pravac nazad kući(za ovo je dobila batine kvalitetne jer je mogla podletiti pod auto, mogle su je lutalice zaganjat..). I to tačno tako me drži na odstojanju 20 metara :D Ja stanem, ona stane, ja potrčim, ona potrči... Izvedem je da obavi nuždu na drugu livadu i opet isto :D Izađemo iz ulaza bez povodca samo do auta i ona počne da trči oko auta da je je ganjam... :D
Tačno me opet počela da zajebava i zato sam od juče ponovo služben sa njom :P

A eto moram joj naći neku zanimaciju novu :)
sad je dosao period kad trazi i psihicku zanimaciju u vidu ucenja novih komandi i "radne sluzbe" npr. kad joj nesto sakrijes, da ona to trazi, da od 10 predmeta koje joj stavis pod nos uzme bas onaj koji ti trazis da ti donese i sl.
ja basti s vremena na vrijeme pobacam stipaljke po avliji i dok ne pokupi sve i jednu, nema odustajanja (2-3 obicno skrsi, al' nema veze, halalim).. to ga vise smori nego da je trc'o po' sata :D tako da i na to obrati paznju :D mozes skinuti s neta knjigu "101 pseci trik" i uciti je.. ima dosta zahebancija..
sretno!
Cholina_Lokica

#2671 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Ma klasika, ja sam Happy do godinu i po igracke kupovala na dnevnoj bazi, ali fakat :-) Kako donesem kuci tako hajvan razvali :-) Sad cuve sve, Carli kida jedino onu kanapu, ostalo sve fino paze i maze, doduse ona je nekidan neku loptu gumenu sto pisti sa nekakvim pipcima razvalila, ali je i dalje nosaju :lol:
anjaistkrank

#2672 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by anjaistkrank »

Ako si sto posto siguran da je pubertet, a ne mozes biti jer ti je lilly kastrirana, onda ti je moj savjet da budes pravo oprezan. Pas sta nauci u pubertetu, to mu ostane za cijeli zivot i gotovo nikako se ne moze promjeniti. Kod mene je isto tako krenulo. U parku kad smo, ako nadje neku kost bjezi od mene, tj nece da mi pridje dok je ne pojede. Ne reaguje ni na jednu komandu dok to radi. Pocela da bjezi, samo sto je ja nikada nisam ganjao i trcao za njom nego sam imao taktiku "doci ces kad tad" :D Kad dodje, pomazimo se i povodac i kuci. Koju god zanimaciju ja da ponudim, nije joj interesantna i zato bjezi. Razlog tome je sto je skontala u toj fazi da tu zanimaciju koja se nalazi kod mene (igracka ili hrana) ima uvijek na raspolaganju, a ove "parkovske" zanimacije mozda ne budu tu kasnije... Zato smo sad na povodcu non stop dok je ne prodje to ludilo. Zabavimo se dresurom tipa da hoda uz nogu i da dodje na komandu i malo neka igrackica, i onda setanje na povodcu bez povlacenja... Pubertet ti se kod pasa javlja izmedju 6. i 14. mjeseca, traje oko 4 sedmice i zavrsava se prvim tjeranjem. I budi jako oprezan sto se tice "sankcije" u toj fazi. Ako ces je sankcionisati moras biti 100% siguran da je skontala da je sankcija bas zbog toga i toga. Ako nesto pogresno nauci ili ako fasuje strah od pogresno tempirane sankcije postoji mogucnost da bas upropastis psa, da te se npr non stop boji i streca od nekog tvog pokreta ili kad malo zagalamis i tako... Ovo sam i ja pokupio usput i naucio, ali shvati kao amaterski savjet. Obzirom da su nam u mjesec dana starosti psi prolazimo kroz iste faze.
I ono glavno na kraju sto su meni rekli SAMO STRPLJIVO :D
febo_acm

#2673 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Ma kontam ja to sve i nije sad da ja imam neki veliki problem... Imam problem zvani štene, ipak njoj je 8.5 mjeseci i nije još stabilno pašče :D Ja sam je morao ganajati jer smo bili na takvom mjestu da sam je mogao u sekundi izgubiti iz vida, a i ona mene, i da je mogla podletiti pod auto(iako ih se boji, odmah bježi u stranu).
Recimo odemo na Ilidžu i pustim je pored Željeznice i tu trči i donosi lopticu bez problema. Kad smo u kući ona sluša sve moje komande bez ikakvih problema. Stavim komad mesa na balkon ispred nje i kažem čekaj... Odem u sobu zavtvorim balkonska vrata i ona čeka. Ne smije uzeti. Kada klimnem glavom ona to uzme. Kada kažem pusti ona pusti meso... Bilo je i to vani sve ok do prije par dana. Tačno je počela da nešto svoje provodi. Mora da sam skrenuo sa Cesarovog puta :D
Moram ponovo da počnem da primjenjujem Cesar metode, previše smo je počeli maziti :D
una_bo

#2674 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by una_bo »

Cholina_Lokica wrote:Ma klasika, ja sam Happy do godinu i po igracke kupovala na dnevnoj bazi, ali fakat :-) Kako donesem kuci tako hajvan razvali :-) Sad cuve sve, Carli kida jedino onu kanapu, ostalo sve fino paze i maze, doduse ona je nekidan neku loptu gumenu sto pisti sa nekakvim pipcima razvalila, ali je i dalje nosaju :lol:
sad lijepo priznaj da si shvatila da nema smisla kupovati plišane, gumene, bilo kakve igračke, pa si joj odlučila pokloniti međeda koji se zove Charly :D
Pasiflora

#2675 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

una_bo wrote:
Cholina_Lokica wrote:Ma klasika, ja sam Happy do godinu i po igracke kupovala na dnevnoj bazi, ali fakat :-) Kako donesem kuci tako hajvan razvali :-) Sad cuve sve, Carli kida jedino onu kanapu, ostalo sve fino paze i maze, doduse ona je nekidan neku loptu gumenu sto pisti sa nekakvim pipcima razvalila, ali je i dalje nosaju :lol:
sad lijepo priznaj da si shvatila da nema smisla kupovati plišane, gumene, bilo kakve igračke, pa si joj odlučila pokloniti međeda koji se zove Charly :D
:lol: :lol: :thumbup:
Post Reply