Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#2651 Re: Objava Kartica na oglasnoj ploči

Post by poznanik »

rimac wrote:U novoj analitičkoj kartici piše:

"Upozorenje predstavniku etažnih vlasnika:
Objavljivanje ličnih podataka korisnika usluga na oglasnim pločama u stambenim zgradama, zakonita je i dozovoljena samo uz postojanje pismene saglasnosti korisnika usluga u smislu člana 5. Zakona o zaštiti ličnih podataka."

Zvao OKI da mi protumače. Kažu, sve piše.

Ja čitam da više ove kartice ne smijemo stavljati na oglasne ploče. VI?
Odredbe Zakona o zaštiti ličnih podataka ne primjenjuju se na lične podatke koje obrađuju fizička lica isključivo u privatne svrhe.

Obrada analitičkih kartica i postavljanje spiska stanara na oglasnu ploču unutar zgrade, ako to čini povjerenik ulaza, po mom mišljenju, je obrada u privatne svrhe, jer podatke ne koristi javnost i podaci nemaju svrhu upoznavanja javnosti, već stanara zgrade - prostora koji se ne smatra javnom površinom.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2652 Re: Objava Kartica na oglasnoj ploči

Post by PipiDugaDevetka »

The BEN10 wrote:
Objavljivanje ličnih podataka korisnika usluga na oglasnim pločama u stambenim zgradama, zakonita je i dozovoljena samo uz postojanje pismene saglasnosti korisnika usluga u smislu člana 5. Zakona o zaštiti ličnih podataka."
Sjajno... :shock:
Ma dođavola sa tim tajnim podacima više!
:shock: :? :shock: :-)
Sjajno, malo sutra,....Pa kada EV ima obraza krasti od svojih komšija, što bi ga bilo sram da se njegovo ime pojavi na spisku neplatiša svaki mjesec kada ne plati?

Izvrsna prilika da prodiskutujemo šta sve staviti u Međuvlasnički ugovor.

Ja sam se susreo u svojoj zgradi sa problemom sakrivanja informacija.

PEV, nema običaj da koristi oglasnu ploču plaćenu 75KM, pa tako EV uopšte ne znaju stanje na računu zgrade. Ne zna se ko plaća, a ko ne plaća upraviteljninu, ni na godišnjem nivou, a kamoli mjesečno. Ne zna se čak ni imamo li poseban račun ili smo spojeni nekako sa FG, pa ona može ta sredstva prikazivati u tamo nekim svojim finansijama.

Šta god mu zatraži upraviteljski direktor, on potpisuje. Praktično, vlasnik zgrade kao da je FAMOS-GRADNJA.

Obavezalo ga da potpiše ugovor sa FG o izradi specijalnih oglasnih ploča po cijeni od 75KM i ONO potpisalo, a da nikoga nije priupitalo za mišljenje. Mala zgrada od 9 stanova sa nadogradjenim+3 garaže i dva posl. prostora, pa male sume, ali 75KM je za moju zgradu povelika suma.

Na smeću sam mogao pronaći drvenu ploču i dibl košta 2-3 KM.

Usput, vodo i kanalizacione instalacije starosti 39 godina, truHle k'o kroz puter prolaze šarafcigeri kroz cijevi.

Znači, u Međuvlasničkom ugovoru obavezno riješiti pitanje postavljanja spiskova ko plaća, a ko ne plaća upraviteljninu, obavezati PEV-a da obavezno postavlja izvještaje na pogodno mjesto, s tim da Godišnje izvještaje i Planove rada Skup EV, obavzno usvaja i time odobrava (Jednom godišnje).
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2653 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Zahtijevati od upraviteljske firme da sklapa podizvođačke ugovore samo sa dimnjačarima koji posjeduju kamere za kontrolu dimnjaka jer prilikom korištenja plina sa dimnjačkim pećima, stjenke unutar dimnjaka pucaju iz nekog razloga. Pregledati snimke zajedno sa dimnjačarem svaki put kada čisti i pregleda.
PipiDugaDevetka

#2654 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Jedna od najefikasnijih upraviteljskih firmi, OKI, je prema starom Zakonu predlagala šta treba da sadrži Međuvlasnički ugovor
http://www.oki.ba/_files/UputstvoOprimj ... jZgrad.pdf
OKI Prema starom Zakonu wrote:V KAKO SU REGULISANI MEĐUSOBNI ODNOSI ETAŽNIH VLASNIKA

Međusobni odnosi, te prava i obaveze etažnih vlasnika regulišu se ugovorom, s tim što nisu određeni elementi ugovora, a koji mogu biti:
- ugovorne strane,
- podatke o etažnom vlasništvu (ulica i broj i bliža oznaka ukoliko postoji,
- osnovne odredbe o održavanju i odlučivanju
- popis zajedničkih dijelova i uređaja,
- način prikupljanja, raspodjele, utroška sredstava namjenjenih za održavanje i upravljanje,
- ovlašćene osobe za zastupanje etažnih vlasnika,
- druge odredbe.
Ovo je Uputstvo o primjeni Zakona o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanju zgradama na području kantona Sarajevo, a pronašao sam ga na stranici http://www.oki.ba
Firma OKI je jedan od najboljih firmi upravitelja u Sarajevu. Citirao sam samo ono što tebe interesuje. U pomenutom zakonu se to zove međuvlasnički ugovor (Vlasnika zgrade/etaža).
Ovo posljednje, pod druge odredbe, prepišeš iz zakona one članove koji regulišu međusobne odnose, uvrstiš neke članove Opštinske odluke o kućnom redu i Opštinske odluke o javnom redu i miru, te sve drugo, što ti padne na pamet.

Da je zabranjeno cijepanje drva i uglja u podrumu, da se ne smiju držati kurbani na balkonima i u podrumu, ukoliko imate interfon, regulisati tako da niko ne otvara nepoznatim, a ako i otvori dužan je sići do ulaza i prekontrolisati dolazećeg,...
PipiDugaDevetka

#2655 Re: Ko su upravitelji u vašoj zgradi?

poznanik wrote:

Odredbe Zakona o zaštiti ličnih podataka ne primjenjuju se na lične podatke koje obrađuju fizička lica isključivo u privatne svrhe.

Obrada analitičkih kartica i postavljanje spiska stanara na oglasnu ploču unutar zgrade, ako to čini povjerenik ulaza, po mom mišljenju, je obrada u privatne svrhe, jer podatke ne koristi javnost i podaci nemaju svrhu upoznavanja javnosti, već stanara zgrade - prostora koji se ne smatra javnom površinom.
Sjajno @poznanik! S obzirom koliko si raznovrsnih znanja i sposobnosti pokazao na Forumu bio bi izvrstan ministar Prostornog uređenja, jal federativni, jal državni (ako postoji ovakav). Solidni! :thumbup:
:bih: :thumbup: :sax:
Takođe, s obzirom na kvalitet sadašnjih ministara Pravde i uprave, mogao bi i to biti laganice.

:mrgreen:
Bellica

#2656 Re: Objava Kartica na oglasnoj ploči

Post by Bellica »

Tebe taj OKI bas nikako ne voli :D Ja sam prosle sedmice otisla po svoje izvjestaje i nigdje nisam dobila to obavjestenje. I nema tog Zakona koji ce mi zabraniti da stavim izvjestaj na oglasnu plocu jer je tu sve transparentno, prvo radi mene, a onda radi stanara, pa odmah bi bilo "PEV garant nesto krade pa ne stavlja izvjestaj na plocu", a s druge strane, to je jedini nacin da se osramote neplatise, naravno, ako ih se ikako moze osramotiti, uzimajuci u obzir iznose koje duguju svojim komsijama.
novi.dan.nova.nafaka

#2657 Re: Objava Kartica na oglasnoj ploči

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Bellica wrote: I nema tog Zakona koji ce mi zabraniti da stavim izvjestaj na oglasnu plocu jer je tu sve transparentno, prvo radi mene, a onda radi stanara, pa odmah bi bilo "PEV garant nesto krade pa ne stavlja izvjestaj na plocu", a s druge strane, to je jedini nacin da se osramote neplatise, naravno, ako ih se ikako moze osramotiti, uzimajuci u obzir iznose koje duguju svojim komsijama.
Ma svaka tebi čast, no ovo je razlog više da ja odustanem od hamalske obaveze PEV-iranja. Fkt, od toliko problema sa izvođačima (kod nas je aktivacija garancije na dijelove noćna mora), i masu nekih stvari, još treba trpiti neplatiše. Po svemu sudeći, ja ću odraditi ovaj mandat do kad ističu rokovi za polaganje ispita, i onda adios!
Bellica

#2658 Re: Objava Kartica na oglasnoj ploči

Post by Bellica »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Bellica wrote: I nema tog Zakona koji ce mi zabraniti da stavim izvjestaj na oglasnu plocu jer je tu sve transparentno, prvo radi mene, a onda radi stanara, pa odmah bi bilo "PEV garant nesto krade pa ne stavlja izvjestaj na plocu", a s druge strane, to je jedini nacin da se osramote neplatise, naravno, ako ih se ikako moze osramotiti, uzimajuci u obzir iznose koje duguju svojim komsijama.
Ma svaka tebi čast, no ovo je razlog više da ja odustanem od hamalske obaveze PEV-iranja. Fkt, od toliko problema sa izvođačima (kod nas je aktivacija garancije na dijelove noćna mora), i masu nekih stvari, još treba trpiti neplatiše. Po svemu sudeći, ja ću odraditi ovaj mandat do kad ističu rokovi za polaganje ispita, i onda adios!
Bas mi je zao kolega, taman sam mislila da nas mladjih PEV ima vise, kad tamo, moj kolega odustaje. Ja sam prosla sve to sto si i ti, tu sam jos uvijek i ne pada mi napamet da odustanem, jer sve sto valja u ovoj zgradi, napravljeno je mojom zaslugom, trudom i radom, lako je odnijeti racun i platiti, ali treba neko da vidi sta treba da se radi, treba istrpiti tolike pozive u neko doba, kad sav normalan svijet spava, imala sam i ja velike probleme, ali sad sam ja njima postala problem :D u smislu da me vise ne zovu, nego mi po cistacici posalju poruku da im ne radi npr. sijalica ispred vrata. A zasto, jer sam im dosadna s tumacenjem Zakona, ranije je bilo,"evo komsija odmah cu", a danas "Znate, Zakon je jasno objasnio sta se raid u ovakvim situacijama" pa dok rastumacim, njima to ide na zivce pa me ne uznemiravaju. Imamo jedan redovni i dva vanredna sastanka godisnje, redovno se sve odrzava, oni koji nisu placali ne placaju ni danas, ali hoce jedog dana. Nego, jesi li polagao ili nisi?
Bellica

#2659 Re: Objava Kartica na oglasnoj ploči

Post by Bellica »

Kolega, zbog tvoje ostavke svi ucesnici teme su zanijemili, sad lijepo povuci ostavku pa da nastavimo s raspravom :D
PipiDugaDevetka

#2660 Re: Objava Kartica na oglasnoj ploči

Znam da je teško PEV-irati, ali je još teze gristi se, nervirati kada si nemoćan protiv slizanog PEV-a koji zavlači ruku i u tvoj dzep. To će se sigurno desiti, ako se malo ''odmakneš'' od PEV-ovskog posla i PEV vam bude neko izvan zgrade. Barem se nekako probij da te izaberu u Kućni savjet koji bi trebali izabrati ako su cjeline zgrade takve da ima više PEV-ova. Misliti i na to da će nekada trebati popravljati krov i ostalo zajedničko, pa osnovati Kućni savjet (sami odredite šta su duznosti Kućnog savjeta).
_Saša_

#2661 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by _Saša_ »

Bellica:
I nema tog Zakona koji ce mi zabraniti da stavim izvjestaj na oglasnu plocu jer je tu sve transparentno, prvo radi mene, a onda radi stanara, pa odmah bi bilo "PEV garant nesto krade pa ne stavlja izvjestaj na plocu", a s druge strane, to je jedini nacin da se osramote neplatise, naravno, ako ih se ikako moze osramotiti, uzimajuci u obzir iznose koje duguju svojim komsijama.
Bellica protiv pravne drzave :D
Mislim da ako vec postoji taj zakon trebas da ga se i drzis, PEV je pravno lice. :D
PipiDugaDevetka

#2662 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

_Saša_ wrote:
Bellica:
I nema tog Zakona koji ce mi zabraniti da stavim izvjestaj na oglasnu plocu jer je tu sve transparentno, prvo radi mene, a onda radi stanara, pa odmah bi bilo "PEV garant nesto krade pa ne stavlja izvjestaj na plocu", a s druge strane, to je jedini nacin da se osramote neplatise, naravno, ako ih se ikako moze osramotiti, uzimajuci u obzir iznose koje duguju svojim komsijama.
Mislim da ako vec postoji taj zakon trebas da ga se i drzis, PEV je pravno lice. :D
@Saša, molim te da ne uznemiravaš lice ''naj-PEV-ice'', moje virturalne drugarice @Bellice!
Ovo govorim samo jedamput.
Vidi šta je dokazao @poznanik, da je sve to stavljanje obavijesti na ''komšijski stub srama'' svih neplatiša zakonski ispravno.

:mrgreen: :skoljka: :thumbup: :bih:
poznanik

#2663 Re: Objava Kartica na oglasnoj ploči

Post by poznanik »

PipiDugaDevetka wrote:
Znam da je teško PEV-irati, ali je još teze gristi se, nervirati kada si nemoćan protiv slizanog PEV-a koji zavlači ruku i u tvoj dzep. To će se sigurno desiti, ako se malo ''odmakneš'' od PEV-ovskog posla i PEV vam bude neko izvan zgrade. Barem se nekako probij da te izaberu u Kućni savjet koji bi trebali izabrati ako su cjeline zgrade takve da ima više PEV-ova. Misliti i na to da će nekada trebati popravljati krov i ostalo zajedničko, pa osnovati Kućni savjet (sami odredite šta su duznosti Kućnog savjeta).
Procenat koji ostvaruju Upravitelji od 12% mjesečno je ogroman iznos u odnosu šta i u kojem obimu vraćaju građanima kroz obaveze u održavanju zgrada.

Procenat od 15% koji ostvaruju Povjerenici EV je nedovoljan za plaćanje naknade i servisiranje svih troškova koji nastaju radom PEV-a, obzirom da je u Kantonu relativno malo zgrada sa velikim brojem EV, odnosno, da je daleko više zgrada sa manjim brojem EV, čija plaćanja čine kumulaciju za procentualnu naknadu i Upraviteljima i Povjerenicima.

Zakonom iz 2012. godine "oštećeni" su Povjerenici, ovako niskim procentom uglavnom demotivirani i nedovoljno nagrađeni, obzirom na količinu, važnost i odgovornost posla koji obavljaju. Prvom prilikom, amandmanima na ovaj zakon, procenat Upraviteljima treba sniziti za 5% i prenijeti ga Povjerenicima.
PipiDugaDevetka

#2664 Re: Objava Kartica na oglasnoj ploči

poznanik wrote:Procenat koji ostvaruju Upravitelji od 12% mjesečno je ogroman iznos u odnosu šta i u kojem obimu vraćaju građanima kroz obaveze u održavanju zgrada.

Procenat od 15% koji ostvaruju Povjerenici EV je nedovoljan za plaćanje naknade i servisiranje svih troškova koji nastaju radom PEV-a, obzirom da je u Kantonu relativno malo zgrada sa velikim brojem EV, odnosno, da je daleko više zgrada sa manjim brojem EV, čija plaćanja čine kumulaciju za procentualnu naknadu i Upraviteljima i Povjerenicima.

Zakonom iz 2012. godine "oštećeni" su Povjerenici, ovako niskim procentom uglavnom demotivirani i nedovoljno nagrađeni, obzirom na količinu, važnost i odgovornost posla koji obavljaju. Prvom prilikom, amandmanima na ovaj zakon, procenat Upraviteljima treba sniziti za 5% i prenijeti ga Povjerenicima.
:thumbup: :bih:

Fakat, u ulazu sa 80 stanova dovoljno da te po jednom tjedno samo zovnu putem telefona svaki od EV,...bruka posla i zauzetosti,...

Moj prijatelj od prije rata Goran Zubac će se pobrinuti za ove narkomanske PEV-ove, tako da nema zime više sa ''zarobljavanjem'' zgrada kolektivnog stanovanja od strane narko-mafije. Nadam se da neće polozziti test PEV-ovski postojeća PEV-narkomanka.
bogumila

#2665 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by bogumila »

zna li iko zasto se mi svi uopste peglamo sa tim spiskovima po haustoru, zasto ne bi upravitelj slao personalizirane racune kao za struju? ne one "bianco" blokove, nego papir koji ukljucuje podatak o mom trenutnom dugu. meni u sanducic i cao.
PipiDugaDevetka

#2666 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Ko ne plaća redovno odrzavanje zajedničkih dijelova zgrade, ustvari, najviše potkrada komšije, pa tek onda, upravitelja.

MANJE NOVCA ZA ODRZZAVANJE=>LOŠIJE ODRZZAVANJE=>MANJA TRZZIŠNA VRIJEDNOST SVIH STANOVA, PA I TVOGA.

Valjda ima neki zakon u vezi sa računima i dostavljanjem istih.
novi.dan.nova.nafaka

#2667 Re: Objava Kartica na oglasnoj ploči

Post by novi.dan.nova.nafaka »

poznanik wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Znam da je teško PEV-irati, ali je još teze gristi se, nervirati kada si nemoćan protiv slizanog PEV-a koji zavlači ruku i u tvoj dzep. To će se sigurno desiti, ako se malo ''odmakneš'' od PEV-ovskog posla i PEV vam bude neko izvan zgrade. Barem se nekako probij da te izaberu u Kućni savjet koji bi trebali izabrati ako su cjeline zgrade takve da ima više PEV-ova. Misliti i na to da će nekada trebati popravljati krov i ostalo zajedničko, pa osnovati Kućni savjet (sami odredite šta su duznosti Kućnog savjeta).
Procenat koji ostvaruju Upravitelji od 12% mjesečno je ogroman iznos u odnosu šta i u kojem obimu vraćaju građanima kroz obaveze u održavanju zgrada.
Evo primjera:
problem sa ulaznim vratima - garancija ima, zvao izvođače jedno 10 puta, danas će, sutra će. A ljudi ko' u inat maksuz ostavljaju vrata otvorena (ne radi mehanizam koji ih povlače da se sama zatvore). I zaustavlja me komšija jučer i pita šta je sa vratima - ja mu objasnim kako stvari stoje. On me je pogledao sa takvim izrazom lica, kao da priča sa zadnjim levatom (taj pogled je najbolje opisao Riđobrki na jednom topicu kada kaže da je ušao u lift u kojem je neko pustio vjetar. Na spratu ispod ulazi uglađeni g-din, i osjeti smrad. Obzirom da je on bio jedini u liftu, taj je g-din smatrao da je on pustio vjetar i gledao ga je čitavo vrijeme sa pogledom koji je bio nešto između gađenja i prezira :D ). Ko' veli, jesi ih malo sutra zvao. Što to meni treba!?
Da ne nabrajam situacije da bi jedan da stavi video nadzor na ulazu (a u minusu smo zbog neplatiša i relativno velikog broja neuseljenih stanova), jednom lift malkice škripi, treći bi farbao ulaz jer se zaprljalo, četvrti pitaju šta je sa ostavom (a svi su kupovali stan znajući da je nema - pa kontamo da tavan preuredimo za tu priliku), sad će i grijanje - nekom' radi, nekome ne. Sijalice u liftu se kvare svako malo, reflektor na ulazu isto tako je kriza. A ulazna vrata se osim tog mehanizma ljeti ne mogu najbolje zatvoriti valjda zbog skupljanja materijala od kojeg su napravljena. Onda čunjeve koje smo postavili da se ljudi ne parkiraju ispred ulaza su izvalili vandali. Ma hej, hiljadu i jedna stvar. Što to meni treba !? :)
Bellica

#2668 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

_Saša_ wrote:
Bellica:
Neka je PEV pravno lice, imam i ja pravo jednom u zivotu da ne postujem neki Zakon :D
Bellica

#2669 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

poznanik,

Ne znam po kojem Zakonu ti radis, ali ove procenti naplate nisu ispravni, jer za upravitelja je najvise 17% bez PDV-a, a za PEV 12,5% takodjer bez PDV-a, odakle tebi ovi procenti ja stvarno ne znam, ali uzmi Zakon ovaj novi i procitaj pa ces vidjeti da si pogrijesio. I nije sad da se ne slazem s tobom, meni nekad bude vise troskova od ulaza nego sto je ta naknada pa s drugih izvora moram da se snalazim :-D ali nisu bas siroke ruke ni upraviteljima dodijelili tu naknadu, pa da ti samo vidis kakvi sve ljudi njima dolaze i sta traze, a tek preko telefona sta ljudi dozivljavaju, pa da im je 50% naknada bilo bi malo. Shodno tome, nama PEV bi trebalo biti najmanje 70% jer po misljenju mnogih EV upravitelji ne rade nista (dakle novac se ne trosi), pa sto da bezveze stoji na racunu, 30% od uplata je dovoljno da se pokriju troskovi redovnog odrzavanja :D
Bellica

#2670 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

bogumila wrote:zna li iko zasto se mi svi uopste peglamo sa tim spiskovima po haustoru, zasto ne bi upravitelj slao personalizirane racune kao za struju? ne one "bianco" blokove, nego papir koji ukljucuje podatak o mom trenutnom dugu. meni u sanducic i cao.
E ne moze tebi u sanducic i cao, onda mi ostali ne bi znali koliko nam dugujete, jer kad predju neplatise neki iznos od 1000 KM ne pozdravljam ih na stubistu :D Salim se, ja uredno pozdravljam sve komsije bez obzira na dug, ali zaista mislim da sve treba biti transparentno jer zgrada je jedno malo vece domacinstvo i ako ja ne znam ko nas krade, kako onda da sve funkcionise. Kako da mu napravim vodu koja curi, on ima dug od preko 1000KM, a prima uslugu preko ledja svojih komsija? Meni se nikako ne svidja ideja o skrivenim izvjestajima. Pa kod nas u kuci je isto tako sve transparentno, ko gdje ide, s kim do kada, ako govorimo o plati i to je itekeko transparentno, zato i u stubistu treba biti, sta je odradjeno, sta nije, sta bi trebalo, ko je platio, ko nije, ko sta i koliko duguje...
Bellica

#2671 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

novi.dan.nova.nafaka,

Vidi, sve to sto ti se desava meni se desavalo na pocetku. Ja sam jednostavno navikla svoje komsije da sta god traze, a tice se odrzavanja zgrade to i dobiju. Jedne prilike, podignu se neke plocice u predulazu gdje jedan komsija sve placa redovno, bilo da je dodatni prihod ili redovni, a drugi od Daytona nikada ni 1KM nije platio. Posto nisam bila sigurna sta da napravim, mislila sam da zamolim ovog sto ne placa da plati dio troskova, a ovaj drugi sto redovno placa da ne doplacuje, nego da taj dio platimo sa zajednickog racuna. Ovaj sto ne placa ni to nije htio (nije to ni puno nekih mozda 100KM), sazvala sam onda skup EV da izglasaju sta cemo, obzirom da je skroz neposteno prema covjeku koji redovno placa, jednoglasno usvojeno da to necemo raditi preko upravitelja nego neka se njih dvojica dogovore jer inace su drugovi. I to je bilo prije 2-3 godine, od tog Skupa EV taj komsija samnom ne razgovara niti me pozdravlja, ako ja njega pozdravim, jedva odgovori. Njegova supruga krijuci placa odrzavanje (opet sve redovno), jeste da mi je neprijatno, ali Boze moj, tu odluku nisam donijela ja nego Skup EV. Taj komsija sada redovno mokri da oprostis po stubistu valjda ne bi li se podigle plocice na drugim dijelovima, pa kad to bedemo radili da i njemu odradimo usput. Druga stvar, posto je posjecenost na skupovima otprilike od 28 EV 10-12, dakle, ni 50% ako donesemo neku odluku, moram potpise skupljati na najgori moguci nacin, od vrata do vrata, tu tek ima svasta, voljela bih da me neko gleda kao levata nego da me otjera ispred vrata, ispljuje i sl. Jer, ja nisam dosla tu ispred radi svog interesa, nego zato jer posteno trazim da se slozi s odlukom ili ne. Posto su tako neki bezobrazni EV, ja sada u zapisniku koji vodim, pod zadnjom tackom navedem "Sve odluke koje donose Skup EV ce biti usvojene bez obzira na procenat prisutnosti" sto znaci da ovih 12 EV mogu donijeti odluku, koju ovi ostali moraju postovati, jer, najavim sastanak najmanje sedam dana ranije, u 19h kad mogu doci s posla, jesti, odspavati i doci bez neke guzve. I ne dodje, a buni se, jos me otjera ispred vrata kad dodjem jer se on nije udostojio da sidje. Tako sam rijesila jedan dio problema. Ako se usvaja neka odluka i treba onaj procenat od 51%, uvijek mogu pozvati telefonom ljude koji zive izvan BiH, koji su iznajmili stanove, pa posalju nekoga da potpise, to je ionako 2-3 ljudi sto nije nikakav teret. Kolega, ovo je samo dio onoga sto sam do sada dozivjela, o liftu da ne govorim, to je posebna prica, htjeli su me uvjeriti da MOJI majstori ne valjaju i da ga ne znaju napraviti, zato su, jedno 15-20 puta dnevno (ovo je samo u radnom vremenu, ne racunam ono iza 17h) znali zaglaviti lift, pokvariti ga, vozati do ne znam ni ja koliko puta, desavalo se da majstor ne stigne ni do glavne ulice mora se vratiti jer je lift opet stao. Jednom sam ujutru tek izasla iz kuce (mora se raditi nesto i mimo ovoga :D) kad zovu me majstori da se hitno vratim jer se neko zaglavio u liftu, lupa po vratima, srcani je bolesnik, kao dobit ce infarkt. Mozes samo zamisliti kako sam vozila i kako brzo sam stigla. Majstor i ja smo dosli tako mozda u 1-2 minute razlike i tamo, nema nigdje nikoga, lift je uredno radio. Tim ljudima u OKI-ju skidam kapu kako mogu to sve izdrzati, danima i nocima sam plakala jer je bilo nemoguce sve to izdrzati, ali izdrzalo se i evo, hvala Bogu sada je sve OK. Zato, ako ti to stvara neko opterecenje ostavi se tog posla jer ces sebi stvoriti pritisak i imat ces probleme privatno, jer sta ces, ne mozes se s potuci s komsijom, ali na nekog bliskog se mozes ako nista izgalamiti. Ako nista, sacekaj da nadjete nekog odgovornog da se ta zgrada ne urusi (tek je napravljena), a los PEV itekako moze doprinijeti unistenju zgrade. I kad napustis, obavezno idi na sve Skupove EV, jer ako nas nekolicina ne brine o zgradi...ne znam. Eno juce kazu za omladinu povoljno stanovi u Vogosci, a zasto u Vogosci, zasto nije u Centru Sarajeva, Vogosca nije Sarajevo koliko znam, mislim jeste u KS, ali grad nije nikako. Tako, mi cemo valjda u Vogoscu, a oni koji bi trebali biti tamo ce preci u Sarajevo i to je ono sto mi smeta, sto u nasim zgradama zive ljudi koji su dosli nebitno odakle, hajde neka su i dosli, ali zasto bar ne prihvate nas nacin zivota i kulturu zivljenja u nasem gradu? Mogu misliti ko sve stanuje u tvojoj zgradi kad se tako ponasaju, pa se plasim ko ce biti naredni PEV i kako ce to sve funkcionisati.
PipiDugaDevetka

#2672 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bravo @Bellice, idealna PEV-ice, moja prijateljice!
:thumbup: :bih: :sax: :D

Čuj ''pustio goluba'' u liftu!
hahahahahaha :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sve je to ljudski, stariji ljudi popuste sa godinama, najedu se bijelog luka,...itd,...etc,...
Okrenuti ovakve probleme na šegu i šalu, otpočeti dan veselo,...ne otudjivati se od ljudi,...
The BEN10

#2673 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by The BEN10 »

Bellica wrote: Meni se nikako ne svidja ideja o skrivenim izvjestajima. Pa kod nas u kuci je isto tako sve transparentno, ko gdje ide, s kim do kada, ako govorimo o plati i to je itekeko transparentno, zato i u stubistu treba biti, sta je odradjeno, sta nije, sta bi trebalo, ko je platio, ko nije, ko sta i koliko duguje...
Pitat' ćemo te kada se udaš da li je sve transparentno.... :D
Šala - naravno da nije u redu da se ne zna ko je dužan i koliko, ipak je to zajedničko dobro svih. Inače, ta agencija za zaštitu podataka je samo takva rupa - nekim kompanijama su zabranili korištenje JMBG-a (EP-u su recimo zabranili), a da im nisu dali alternativu u vidu poreznog broja kao što se to radi vani. Helem, kako utužiti čovjeka čiji JMB ne znaš !?
S druge strane, banke, Telekom i svi ostali ga najnormalnije koriste. Toliko o toj smiješnoj agenciji....
Bellica

#2674 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

The BEN10 wrote:
Bellica wrote: Meni se nikako ne svidja ideja o skrivenim izvjestajima. Pa kod nas u kuci je isto tako sve transparentno, ko gdje ide, s kim do kada, ako govorimo o plati i to je itekeko transparentno, zato i u stubistu treba biti, sta je odradjeno, sta nije, sta bi trebalo, ko je platio, ko nije, ko sta i koliko duguje...
Pitat' ćemo te kada se udaš da li je sve transparentno.... :D
Šala - naravno da nije u redu da se ne zna ko je dužan i koliko, ipak je to zajedničko dobro svih. Inače, ta agencija za zaštitu podataka je samo takva rupa - nekim kompanijama su zabranili korištenje JMBG-a (EP-u su recimo zabranili), a da im nisu dali alternativu u vidu poreznog broja kao što se to radi vani. Helem, kako utužiti čovjeka čiji JMB ne znaš !?
S druge strane, banke, Telekom i svi ostali ga najnormalnije koriste. Toliko o toj smiješnoj agenciji....
Ne moram biti udata (a bit cu ako Bog da i zvanicno) da bi moja jaca polovina imala sve transparentno, to je najnormalnija stvar na svijetu.

Nego, naravno da nije uredu, ja insistiram na transparentnosti, pa tako ce danas-sutra smjenjivati PEV i upravitelje, a niko nece imati pojma, pa ce PEV ionako navikli (pojedini) da kradu krasti jos i vise kad shvate da ih niko ne kontrolise. Kako EV mogu kontrolisati bilo sta ako nema izvjestaja, kako PEV moze kontrolisati upravitelje ako nema izvjestaja...?
KOd nas je opste poznata cinjenica da nista ne moze biti jednostavno jer mora biti komplikovano. Jedan covjek ce ti navesti 1000 razloga zasto nesto nikako ne treba da se uradi, ali niti jedan jedini zasto bi to bilo dobro da se ipak napravi zbog recimo dobrobiti drustva.
Uopste me ne cudi sva ta petljavina s JP-a, jer evo poskupili vodu, navodno imaju tek u planu, ali to nie istina, voda je poskupila, a nije mi jasno zasto kad je to nasa bosanska voda, ne uvozimo je, nema carine, nema dadzbina, dakle, sto treba da poskupljuje? Odrzavanje instalacije je li, pa to ionako rade upravitelji, dakle, zakljucak je da poskupljenje vode nema ama bas nikakvog osnova. Otisla sam od teme o transparentnosti, ali nema veze, i ovo je korisno da se zna. I nadam se da je kod tebe u kuci sve transparentno :D
Bellica

#2675 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Bravo @Bellice, idealna PEV-ice, moja prijateljice!
:thumbup: :bih: :sax: :D

Čuj ''pustio goluba'' u liftu!
hahahahahaha :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sve je to ljudski, stariji ljudi popuste sa godinama, najedu se bijelog luka,...itd,...etc,...
Okrenuti ovakve probleme na šegu i šalu, otpočeti dan veselo,...ne otudjivati se od ljudi,...
Hvala Pipi na ovolikim smajlicima podrske :-D
Post Reply