novi.dan.nova.nafaka,
Vidi, sve to sto ti se desava meni se desavalo na pocetku. Ja sam jednostavno navikla svoje komsije da sta god traze, a tice se odrzavanja zgrade to i dobiju. Jedne prilike, podignu se neke plocice u predulazu gdje jedan komsija sve placa redovno, bilo da je dodatni prihod ili redovni, a drugi od Daytona nikada ni 1KM nije platio. Posto nisam bila sigurna sta da napravim, mislila sam da zamolim ovog sto ne placa da plati dio troskova, a ovaj drugi sto redovno placa da ne doplacuje, nego da taj dio platimo sa zajednickog racuna. Ovaj sto ne placa ni to nije htio (nije to ni puno nekih mozda 100KM), sazvala sam onda skup EV da izglasaju sta cemo, obzirom da je skroz neposteno prema covjeku koji redovno placa, jednoglasno usvojeno da to necemo raditi preko upravitelja nego neka se njih dvojica dogovore jer inace su drugovi. I to je bilo prije 2-3 godine, od tog Skupa EV taj komsija samnom ne razgovara niti me pozdravlja, ako ja njega pozdravim, jedva odgovori. Njegova supruga krijuci placa odrzavanje (opet sve redovno), jeste da mi je neprijatno, ali Boze moj, tu odluku nisam donijela ja nego Skup EV. Taj komsija sada redovno mokri da oprostis po stubistu valjda ne bi li se podigle plocice na drugim dijelovima, pa kad to bedemo radili da i njemu odradimo usput. Druga stvar, posto je posjecenost na skupovima otprilike od 28 EV 10-12, dakle, ni 50% ako donesemo neku odluku, moram potpise skupljati na najgori moguci nacin, od vrata do vrata, tu tek ima svasta, voljela bih da me neko gleda kao levata nego da me otjera ispred vrata, ispljuje i sl. Jer, ja nisam dosla tu ispred radi svog interesa, nego zato jer posteno trazim da se slozi s odlukom ili ne. Posto su tako neki bezobrazni EV, ja sada u zapisniku koji vodim, pod zadnjom tackom navedem "Sve odluke koje donose Skup EV ce biti usvojene bez obzira na procenat prisutnosti" sto znaci da ovih 12 EV mogu donijeti odluku, koju ovi ostali moraju postovati, jer, najavim sastanak najmanje sedam dana ranije, u 19h kad mogu doci s posla, jesti, odspavati i doci bez neke guzve. I ne dodje, a buni se, jos me otjera ispred vrata kad dodjem jer se on nije udostojio da sidje. Tako sam rijesila jedan dio problema. Ako se usvaja neka odluka i treba onaj procenat od 51%, uvijek mogu pozvati telefonom ljude koji zive izvan BiH, koji su iznajmili stanove, pa posalju nekoga da potpise, to je ionako 2-3 ljudi sto nije nikakav teret. Kolega, ovo je samo dio onoga sto sam do sada dozivjela, o liftu da ne govorim, to je posebna prica, htjeli su me uvjeriti da MOJI majstori ne valjaju i da ga ne znaju napraviti, zato su, jedno 15-20 puta dnevno (ovo je samo u radnom vremenu, ne racunam ono iza 17h) znali zaglaviti lift, pokvariti ga, vozati do ne znam ni ja koliko puta, desavalo se da majstor ne stigne ni do glavne ulice mora se vratiti jer je lift opet stao. Jednom sam ujutru tek izasla iz kuce (mora se raditi nesto i mimo ovoga

) kad zovu me majstori da se hitno vratim jer se neko zaglavio u liftu, lupa po vratima, srcani je bolesnik, kao dobit ce infarkt. Mozes samo zamisliti kako sam vozila i kako brzo sam stigla. Majstor i ja smo dosli tako mozda u 1-2 minute razlike i tamo, nema nigdje nikoga, lift je uredno radio. Tim ljudima u OKI-ju skidam kapu kako mogu to sve izdrzati, danima i nocima sam plakala jer je bilo nemoguce sve to izdrzati, ali izdrzalo se i evo, hvala Bogu sada je sve OK. Zato, ako ti to stvara neko opterecenje ostavi se tog posla jer ces sebi stvoriti pritisak i imat ces probleme privatno, jer sta ces, ne mozes se s potuci s komsijom, ali na nekog bliskog se mozes ako nista izgalamiti. Ako nista, sacekaj da nadjete nekog odgovornog da se ta zgrada ne urusi (tek je napravljena), a los PEV itekako moze doprinijeti unistenju zgrade. I kad napustis, obavezno idi na sve Skupove EV, jer ako nas nekolicina ne brine o zgradi...ne znam. Eno juce kazu za omladinu povoljno stanovi u Vogosci, a zasto u Vogosci, zasto nije u Centru Sarajeva, Vogosca nije Sarajevo koliko znam, mislim jeste u KS, ali grad nije nikako. Tako, mi cemo valjda u Vogoscu, a oni koji bi trebali biti tamo ce preci u Sarajevo i to je ono sto mi smeta, sto u nasim zgradama zive ljudi koji su dosli nebitno odakle, hajde neka su i dosli, ali zasto bar ne prihvate nas nacin zivota i kulturu zivljenja u nasem gradu? Mogu misliti ko sve stanuje u tvojoj zgradi kad se tako ponasaju, pa se plasim ko ce biti naredni PEV i kako ce to sve funkcionisati.