tabletiranje praska za masinsko pranje posudja radi za cijelu evropu par fabrika u njemackoj, svi ostali konfekcioniraju i kako kazes rebrendiraju, od multinacionalki do ez busovaca.karanana wrote:je li sigurno komplet proizvodnja ili je prepakiranje i rebrendiranje?
BiH proizvodi (domaće je najbolje)
Moderator: anex
-
The 51st State
#2651 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
-
StupskaBitanga
#2652 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Bingo ima nekakve iz Njemačke i pravo su povoljne
- aveos
#2653 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
.
Last edited by aveos on 21/04/2014 10:01, edited 1 time in total.
-
VjecitiStudent
#2654 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Sad je i zvanično, mlijeko nam je shit.
-
quarterback
#2655 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
za EZ nije tacno, neko vrijeme radim sa njima i znam kako stvari stoje, nedavno sam i pitao covjeka koji je direktor o nacinu proizvodnje upravo radi ove grupe, covjek mi je rekao da oni uvoze iskljucivo sirovine iz EU radi svih certifikata i onda kombinovanjem sirovina prave proizvode. Dakle ne radi se ni o kakvim buradima gotovih deterdzenata iz Kine i slicno.Naslovnica wrote:Nije da želim da budem negativan, ali.
EZ, koliko ja znam, samo pakuje proizvode koji u buradima dolaze iz Kine, znači, nije nikakva proizvodnja. Tako sam bar čuo.
Violeta - svaka čast.
Pasha sapuni, svaka čast, ali nisu za svakodnevnu upotrebu nego samo po potrebi. Jednostavno, preskupi su. Znam da je to tržišna cijena, ali većini ljudi je previše dati tolike pare za sapun za svkodnevno pranje ruku.
Kada sam mislio na sredstva za ličnu higijenu, prvenstveno sam mislio na sapun, šampon, pastu za zube.
Izgleda da Pasha jedini proizvodi (na stranu cijena).
Ostalo, ili se pakuje generička roba iz Kine ili nemamo.
-
emirolini
#2656 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
EZ doista proizvodi.
Violeta radi prepakiranje.
Pasha overated za nase trziste, za europsko se ubili, ljudi rade a i zaradjuju...
Violeta radi prepakiranje.
Pasha overated za nase trziste, za europsko se ubili, ljudi rade a i zaradjuju...
-
StupskaBitanga
#2657 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
kad sam čuo šta su stručnjaci iz EU rekli više mlijeko osim domaćeg direkt od krave neću pitiVjecitiStudent wrote:Sad je i zvanično, mlijeko nam je shit.
- OldMayor
#2658 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Mlijeko im je odlicno. Totalno drugacije od Milkosa, Meggle itd.aveos wrote:Zottov Natura jogurt i mlijeko iz gradačca
Ali zra nisu rekli su da su neki proizvodjaci prosli kontrolu za EU, ali nisu naveli koji.
- spreca
#2659 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
i ja sam to negdje procitao............ali ni evropljanima ja nebih vjerovao..........nije ni njihovo maslo za ramazana.OldMayor wrote:Mlijeko im je odlicno. Totalno drugacije od Milkosa, Meggle itd.aveos wrote:Zottov Natura jogurt i mlijeko iz gradačca
Ali zra nisu rekli su da su neki proizvodjaci prosli kontrolu za EU, ali nisu naveli koji.
-
quarterback
#2660 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
neki dan sam gledao na tvu da je milkos izjavio da oni od nove godine krecu sa izvozom, da su zadovoljili sve norme, dvan dva poslije ova vijest da se mlijeko ne moze izvoziti... sta je istina ?
- Seoskivaralica
#2661 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Poenta je kupovati domace pa da ljudi koji proizvode imaju dovoljno prodaje da dizu kvalitet....
Logicno je da niko ne kupuje hljeb ako ga ima u kuci domaceg....doduse ljudska psiha je veoma kvarljiva roba a podlozna zarazi da bog sacuva.....bar bi ova starija raja trebala biti svijesna sta treba da ima i sta je pandan stranom proizvodu iz nase mahale.....al hajde mi svakako nismo ni za kakve svijetle primjere.....
Gledam u jednom bingu crva se na akciji prije mozda mjesec dana nestala......IDA deterdzent Dita Tuzla...cijena 4,5 km ja dosao i pitam gdje je kazu povukli ga NE IDE....pa kontam kako ce ici....trebali su mu staviti cijenu 8,5 pa bi isao ko i persil i ariel....cim je jeftino narod misli bzze....
Ja kupovao od jednog komse paprike u kajmaku ili obrnuto , ha ha , ali odselio on , pa vise nisam i nadjem tako zimuz one neke NKT Travnik ?..Znate kakve su ,,,,BETON Armirani,,,,,pa djeci kinder jaje Vispak....ha ha ha pa kazu hocemo ono sto je nase ,ja im malo ispricao kako se pravi u gradu do naseg i kako je FINO i ....da ne govorim o Bajri , Brajlovicu , Smajicu i za meso i za mlijeko....
Ko zeli ima gdje i probrati nase proizvode....iako bi shopinzi trebali tematski da odvoje domace proizvode a ne onako djuture ti treba da pored onih sljastecih stranjskih treba uzeti onaj nas nenapucani proizvod....
Znate ono polica Vispak polica EZ polica Bajra ,Ovako Akova isl. Sve po pripadajucim odjelima....Nek narod zna sta je nase a sta stranjsko....pa nek bira narod lakse ko zeli a ko ne zeli da se ne zali.....
Logicno je da niko ne kupuje hljeb ako ga ima u kuci domaceg....doduse ljudska psiha je veoma kvarljiva roba a podlozna zarazi da bog sacuva.....bar bi ova starija raja trebala biti svijesna sta treba da ima i sta je pandan stranom proizvodu iz nase mahale.....al hajde mi svakako nismo ni za kakve svijetle primjere.....
Gledam u jednom bingu crva se na akciji prije mozda mjesec dana nestala......IDA deterdzent Dita Tuzla...cijena 4,5 km ja dosao i pitam gdje je kazu povukli ga NE IDE....pa kontam kako ce ici....trebali su mu staviti cijenu 8,5 pa bi isao ko i persil i ariel....cim je jeftino narod misli bzze....
Ja kupovao od jednog komse paprike u kajmaku ili obrnuto , ha ha , ali odselio on , pa vise nisam i nadjem tako zimuz one neke NKT Travnik ?..Znate kakve su ,,,,BETON Armirani,,,,,pa djeci kinder jaje Vispak....ha ha ha pa kazu hocemo ono sto je nase ,ja im malo ispricao kako se pravi u gradu do naseg i kako je FINO i ....da ne govorim o Bajri , Brajlovicu , Smajicu i za meso i za mlijeko....
Ko zeli ima gdje i probrati nase proizvode....iako bi shopinzi trebali tematski da odvoje domace proizvode a ne onako djuture ti treba da pored onih sljastecih stranjskih treba uzeti onaj nas nenapucani proizvod....
Znate ono polica Vispak polica EZ polica Bajra ,Ovako Akova isl. Sve po pripadajucim odjelima....Nek narod zna sta je nase a sta stranjsko....pa nek bira narod lakse ko zeli a ko ne zeli da se ne zali.....
- spreca
#2662 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
danas sam cito....Megle ima certifikat......ali drzava je nesto zakazala...bar tako pisalo u tom tekstuquarterback wrote:neki dan sam gledao na tvu da je milkos izjavio da oni od nove godine krecu sa izvozom, da su zadovoljili sve norme, dvan dva poslije ova vijest da se mlijeko ne moze izvoziti... sta je istina ?
- strong69
#2663 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Mljekare Milkos i Meggle polozile ispit kod evropske inspekcije a drzava pala. Ukratko.spreca wrote:danas sam cito....Megle ima certifikat......ali drzava je nesto zakazala...bar tako pisalo u tom tekstuquarterback wrote:neki dan sam gledao na tvu da je milkos izjavio da oni od nove godine krecu sa izvozom, da su zadovoljili sve norme, dvan dva poslije ova vijest da se mlijeko ne moze izvoziti... sta je istina ?
- OldMayor
#2664 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ok, a je li postoje neki dokazi za to. Mislim ovo da je su mljekari sve prosli, a drzava opet kaska. Mislim nije mi to cudno.
Ail isto tako nece sigurno Milkos i Meggle izaci i reci, e jbg raja nekvalitetno nam mlijeko, nismo prosli. Ali kupujte i dalje, prolazimo sljedece kvalifikacije, sigurno!
Mislim, tesko je vjerovati bilo kome. A da drzava zakazuje u svim segmentima u to uopste ne sumnjam. Mislim vidi se na svakom koraku da ne prate privredu, niti joj daju podrsku, a zauzvrat sve uzimaju.
Ail isto tako nece sigurno Milkos i Meggle izaci i reci, e jbg raja nekvalitetno nam mlijeko, nismo prosli. Ali kupujte i dalje, prolazimo sljedece kvalifikacije, sigurno!
Mislim, tesko je vjerovati bilo kome. A da drzava zakazuje u svim segmentima u to uopste ne sumnjam. Mislim vidi se na svakom koraku da ne prate privredu, niti joj daju podrsku, a zauzvrat sve uzimaju.
- strong69
#2665 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Postoje dokazi. Ove dvije mljekare su dobile rjesenje za izvoz. Sto znaci da kao preradivaci i otkupljivaci mlijeka zadovoljavaju propise EU. To pise i u izvjestaju ove inspekcije. BH mljekare ne izvoze jer BiH nije pratila razvoj mljekara i nije im stvorila mogucnost da izvoze.OldMayor wrote:Ok, a je li postoje neki dokazi za to. Mislim ovo da je su mljekari sve prosli, a drzava opet kaska. Mislim nije mi to cudno.
Razlog sto ne mogu izvoziti je neefikasan drzavni kontrolni sistem. Iako ove dvije mljekare zadovoljavaju EU zahtjeve, EU zeli od drzave BiH garanciju da iz ove dvije mljekare neci izaci neki problem i otici u EU. Npr, zele uspostaviti monitoring i kontrolu pracenja proizvoda i brzog povlacenja proizvoda u slucaju problema. Iako ove dvije mljekare ispunjavaju uslove moguce je da se desi neki problem kao sto je to bio slucaj u proslosti sa aflatoksinima, antibioticima a EU misli da drzava BiH to ne moze upratiti i zaustaviti. Drzava ovo moze garantovati samo na nivou BiH. Stvar je u kompleksnosti sistema. Ovi iz EU kake. Kontrola i monitoring postoje ali njih zbunjuje to sto se pojavljuju opstinske/kantonalne inspekcije, pa onda entitetske inspekcije i slag na tortu drzavne inspekcije. I previse ih je ali oni misle da je to trom sistem koji ne bi odgovorio zahtjevima EU. Eto, ove mljekare proizvode milijarde litara mlijeka pa ne znaju kako bi ga pohvatali u EU. Seronje. Uglavnom, glavni gubitnici su ova dva privredna subjekta. Stetu koju trpe niko im nece nadoknaditi a izlazak na nova trzista nije jednostavan i lak.
Isti slucaj je bio sa mesom peradi iz BiH. Drzavni kontrolni sistem nije dovoljno efikasan po misljenju ovih iz EU.
EU je licemjerna. Poznato je da mlijeko od kojeg toliko strepe ne moze ici u EU ali zato neki drugi BH proizvodi zivotinjskog porijekla mogu. Uostalom, prisjetite se malo ko je donio probleme u BiH u proslosti. Alpsko mlijeko (Slovenija, EU) hloran fenikol, Dukat (HR, EU) aflatoksini. Na globalnoj razini cete se sjetiti problema sa dioksinom u Njemackoj i hiljadama zatvorenih farmi peradi i svinja, stavljanja konjskog mesa u proizvode sa govedim mesom bez deklarisanja, stavljanje svinjskog mesa u proizvode od govedine... Sve je to EU.
- Hajlac
#2666 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
kox wrote:Ovo za EZ nije tačno, mislim da se i na internetu mogu naći snimci iz njihovih pogona. Sirovine se vrlo vjerovatno uvoze, tako je bilo i u prijeratnom Astru, Diti itd. ali finalni proizvod, a to je ono što je bitno, se proizvodi ovdje.Naslovnica wrote:Nije da želim da budem negativan, ali.
EZ, koliko ja znam, samo pakuje proizvode koji u buradima dolaze iz Kine, znači, nije nikakva proizvodnja. Tako sam bar čuo.
Violeta - svaka čast.
Pasha sapuni, svaka čast, ali nisu za svakodnevnu upotrebu nego samo po potrebi. Jednostavno, preskupi su. Znam da je to tržišna cijena, ali većini ljudi je previše dati tolike pare za sapun za svkodnevno pranje ruku.
Kada sam mislio na sredstva za ličnu higijenu, prvenstveno sam mislio na sapun, šampon, pastu za zube.
Izgleda da Pasha jedini proizvodi (na stranu cijena).
Ostalo, ili se pakuje generička roba iz Kine ili nemamo.
Likval pravi tečne sapune i šampone (za kosu i tuširanje), EZ takodje pravi tečni sapun, možda i šampone.
Koliko mi je poznato, pastu za zube u BiH niko ne proizvodi još od '97 kada je ugašen Astro.
Ogromna je razlika između evropskih giganata poput Henkela i kineskih anonimusaThe 51st State wrote:tabletiranje praska za masinsko pranje posudja radi za cijelu evropu par fabrika u njemackoj, svi ostali konfekcioniraju i kako kazes rebrendiraju, od multinacionalki do ez busovaca.karanana wrote:je li sigurno komplet proizvodnja ili je prepakiranje i rebrendiranje?
Zdravlje što ljudi što ekosistema - sva ta higijenska hemija završava u našim rijekama.
Prepakivanje je mačak u vreći namijenjen sirotinji. Ma ko šljivi toksične sastojke
- OldMayor
#2667 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Hvala na objasnjenju.strong69 wrote:EU je licemjerna. Poznato je da mlijeko od kojeg toliko strepe ne moze ici u EU ali zato neki drugi BH proizvodi zivotinjskog porijekla mogu. Uostalom, prisjetite se malo ko je donio probleme u BiH u proslosti. Alpsko mlijeko (Slovenija, EU) hloran fenikol, Dukat (HR, EU) aflatoksini. Na globalnoj razini cete se sjetiti problema sa dioksinom u Njemackoj i hiljadama zatvorenih farmi peradi i svinja, stavljanja konjskog mesa u proizvode sa govedim mesom bez deklarisanja, stavljanje svinjskog mesa u proizvode od govedine... Sve je to EU.
Ma EU nije licemjerna, stite svoj trziste, a i nisu navikli na ovakav aparat kakav je nasa zemlja. Tamo to ide sto puta jednostavnije.
I kontaju pa koji qrac mi vama da se priladjovamo.
A mi kontamo, kome ba mi da se prilagodjavamo, dosta je bilo prilagodjavanja, nek se oni nama prilagode...
-
rekla-kazala
#2668 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Glavni problem je što ne postoji sistem kontrole i još bitnije praćenja od sirovine do potrošača. Ne radi se o tome da je naše lošije ni da će češće doći do incidentnih pojava nego u npr. Njemačkoj ali kod njih će izvor problema, proizvođača, farmu detektovati za dva dana a kod nas to nije moguće.
Bilo je lijepo objašnjeno prije par dana. Rečeno je da se borimo sa bolestima srednjeg vijeka, da je sirovog mlijeka malo, da stoka nije registrovana, pregledana,...
Jednostavno rečeno naš prosječni proizvođač mlijeka ima tri krave a njemački 30.
Prosječno njemačko poljoprivredno imanje je stiglo na 60 hektara a naše ?
Sve je kod nas sitno, jadno,..
Bilo je lijepo objašnjeno prije par dana. Rečeno je da se borimo sa bolestima srednjeg vijeka, da je sirovog mlijeka malo, da stoka nije registrovana, pregledana,...
Jednostavno rečeno naš prosječni proizvođač mlijeka ima tri krave a njemački 30.
- Hajvan
#2669 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Pitaj one što sprovedoše Agrarnu reformu i oduzeše zemlju ljudima!rekla-kazala wrote:Glavni problem je što ne postoji sistem kontrole i još bitnije praćenja od sirovine do potrošača. Ne radi se o tome da je naše lošije ni da će češće doći do incidentnih pojava nego u npr. Njemačkoj ali kod njih će izvor problema, proizvođača, farmu detektovati za dva dana a kod nas to nije moguće.
sve ovdje ima svoj uzrok- samo mi ne želimo da vidimo jer smo kao fini i "politički korektni"- da se ko ne bi naljutio.
-
lajkujMe
#2671 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Uhhh pozitivno iznenadjen sa Vispakovim Laganini Pudingom Cokolada.
Napokon puding kakav ja volim s super dobrim ukusom cokolade, meni je 100 puta bolji od dolcele.

A jos kosta samo 30 pf
Napokon puding kakav ja volim s super dobrim ukusom cokolade, meni je 100 puta bolji od dolcele.

A jos kosta samo 30 pf
-
StupskaBitanga
#2672 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
meni je nekako najbolji puding dr oetker
-
StupskaBitanga
#2673 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
jel iko ovo probao?
3x je jeftinije od vegete

-
kox
#2674 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ja sam ga koristio, meni je OK. Mislim, mješavina začina k'o mješavina začina, svaka je ista (ova na fol Vegete).StupskaBitanga wrote:jel iko ovo probao?
-
StupskaBitanga
#2675 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
probacu jer je kila vegete preko 9KM a ovoga je malo više od 3KM