Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sabanss

#2651 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

hrle1976 wrote: http://www.pik.ba/artikal/1092197/stan- ... olje-80m2/ (abnormalna cijena za stan i godiste stana)

http://www.pik.ba/artikal/4395414/troso ... -sarajevu/ (abnormala za stan)
Ovaj na Saraj Polju je oko 1800 KM/m2, spustis na 1600 i to je otprilike realna cijena ako je stan ocuvan.

Ovaj na Kovacicima, ako je u crvenim zgradama ce otici po 2400 nece ga morati ni spustati...

Ne znam gdje vidis nerealne cijene?

Sa druge strane kuca je puno skuplja opcija osim ako je neces graditi u Tarcinu. Cijene su dotakle dno i mislim da ce ukoliko budu isle nize to biti indikator da se sprema rat...

Neko ce reci da je kvadrat 2001. bio 1000KM. Samo sto se ne uzima u obzir da je i benzin bio 1.10KM, hljeb 0.5 KM, itd.
illuminated

#2652 Re: Cijene stanova All about

Post by illuminated »

sabanss wrote:
hrle1976 wrote: http://www.pik.ba/artikal/1092197/stan- ... olje-80m2/ (abnormalna cijena za stan i godiste stana)

Ovaj na Saraj Polju je oko 1800 KM/m2, spustis na 1600 i to je otprilike realna cijena ako je stan ocuvan.

Ovaj na Kovacicima, ako je u crvenim zgradama ce otici po 2400 nece ga morati ni spustati...

Sa druge strane kuca je puno skuplja opcija osim ako je neces graditi u Tarcinu. Cijene su dotakle dno i mislim da ce ukoliko budu isle nize to biti indikator da se sprema rat...
Neko ce reci da je kvadrat 2001. bio 1000KM. Samo sto se ne uzima u obzir da je i benzin bio 1.10KM, hljeb 0.5 KM, itd.
Ici ce to jos dole, ne previse ali lagano klizanje ce se nastaviti, bar do izbora 2014. S obzirom na inflaciju i koliko danas kosta hljeb, i benzin (bar duplo, jel) ispade da je ovo pojeftinjenje stanova od 30-40% proteklih godina ustvari 60-80% kad se uracunaju efekti inflacije.
A pad ce se nastaviti zbog mizerne i nesigurne politicke situacije, nesposobne vlasti i odsustva bilo kakvog privrednog oporavka. Pa ne treba biti Ajnstajn da se vidi da stanje nije bilo nikad gore, i da nema ni naznaka oporavka.
sabanss

#2653 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

illuminated wrote: Ici ce to jos dole, ne previse ali lagano klizanje ce se nastaviti, bar do izbora 2014. S obzirom na inflaciju i koliko danas kosta hljeb, i benzin (bar duplo, jel) ispade da je ovo pojeftinjenje stanova od 30-40% proteklih godina ustvari 60-80% kad se uracunaju efekti inflacije.
A pad ce se nastaviti zbog mizerne i nesigurne politicke situacije, nesposobne vlasti i odsustva bilo kakvog privrednog oporavka. Pa ne treba biti Ajnstajn da se vidi da stanje nije bilo nikad gore, i da nema ni naznaka oporavka.
Upravo si pogodio poentu. Cijene su otisle puno vise nego sto se na prvi pogled cini.

Jedino sto plate stoje i ne j*bu inflaciju (koje navodno nemamo) ni 3%
neki

#2654 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

Jos pricekajmo da nam u toku naredne godine bonitetne agencije smanje kreditni rejting pa ce vrlo brzo i banke povecati kamate na kredite. plus sto ce se ukidanjem ziranata uvesti i osiguranje kredita od 1-2 mozda i 3%. Nece vise svako imati mogucnost uzeti kredit za stan, prodaja ce drasticno pasti a za njom i cijene..
otherside

#2655 Re: Cijene stanova All about

Post by otherside »

neki wrote:Jos pricekajmo da nam u toku naredne godine bonitetne agencije smanje kreditni rejting pa ce vrlo brzo i banke povecati kamate na kredite. plus sto ce se ukidanjem ziranata uvesti i osiguranje kredita od 1-2 mozda i 3%. Nece vise svako imati mogucnost uzeti kredit za stan, prodaja ce drasticno pasti a za njom i cijene..
aha...pricaju zene po brijacnicama :lol:
bice stanovi bagatela za par mjeseci, vidjecete....isto kao sto su bili prosle i pretprosle godine :roll:
neki

#2656 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

pa ti cekaj...ovu zemlju u iduce dvije godine ocekuje totalni ekonomski krah. Ne znam od koga ti ocekujes da kupuje stanove u takvoj situaciji :?
otherside

#2657 Re: Cijene stanova All about

Post by otherside »

neki wrote:pa ti cekaj...ovu zemlju u iduce dvije godine ocekuje totalni ekonomski krah. Ne znam od koga ti ocekujes da kupuje stanove u takvoj situaciji :?
ja ne cekam... kupili smo stan prosle godine, zavalili se u kredit jer to "povoljnije" vrijeme nikad nece doci a bagatelne cijene stanova najavljuju zadnje dvije godine :roll:
evo i ti tvrdis da ce cijene stanova drasticno pasti....ne vjerujem u to.
milojicabrzi

#2658 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

... treba imati u vidu, da se u Sarajevu, mnogo vise gradilo prije rata (npr. kompletna opcina Novi Grad, sa cca 150 000 stanovnika, je izgradjena u periodu od 1970-1990 godine).

Znaci da Sarajevo ima tu kriticnu masu stanovnika, koja ima potrebu za stambenim zbrinjavanjem. Dakle, svakih 5-10 godina, stasaju nove generacije koje se zene/udaju, dolaze djeca, potreba za stanom itd.

Danas je izgradnja puno manja, gradjevinska operativa ne gradi ni trecinu onoga sto se gradilo u socijalizmu, a Sarajevo i dalje ima vise od pola miliona stanovnika, sve se vise ljudi doseljava u potrazi za poslom (prije rata bilo je nezamislivo da neko iz Zenice, Konjica ili Travnika, dolazi radi posla u SA, danas je to cesta pojava).

Dakle, u Sarajevu godisnje, nikne jedan kompleks od cca 500-1000 stanova i to je to. Ovaj broj stanova, uvijek ce imati svoje musterije.
Dakle, danas se ne gradi toliko puno kao prije rata i potraznja je dosta veca (ja kad sam gledao stan, u zgradi koja je bila sazidana ugrubo tek do 3 sprata, oko 80% stanova je vec bilo prodato :-) , znaci, laz je da raja nema para).

Stanovi u novogradnji, nece ici ispod 1500 KM, u narednom periodu. Imajte u vidu i jos jednu cinjenicu, koju ja prognozerski vidim, a malo ljudi o tome razmislja.

U BiH ce zasigurno, kao sto je vec u susjednim zemljama, doci do povecanja stope PDV-a. To je tako, drzave su u banani, mora se budzetski manjak nekako napuniti....mi smo u BiH imali srecu da je sporo isla uspostava vlasti, pa lokalne izbore (a ni jedna vlast nece pred izbore da vuce ove nepopularne poteze), ali sigurno nas u bliskoj buducnosti ocekuje PDV od 20-23 %, sto ce se odmah odraziti i na cijenu kvadrata stana, koja ce samo po toj liniji ici 50-100 KM na gore.

Gradjevinska cijena izgradnje jednog m2, je oko 800-900 KM, to ce vam svako reci. Ostatak cijene zavisi od cijene lokacije zemljista, kao i marze i zarade investitora. Dakle, u najidealnijim uvjetima, ta cijena ne moze ici ispod 1300 KM, zbog neisplativosti (ne treba zaboraviti da su kvadrati koji su prodavani po 1000-1100 KM, tamo 2000./2001. godine, prijeratna gradnja, dakle, niko nije ulagao novac kako bi to prodao, pa su oni mogli davati za koliko hoce).

U sustini, moja su predvidjanja da kvadrat u SA, nece ici na dole, jer se ekonomski ne isplati investitorima, mislim da ce ici prema gore, ali blago, mozda za 100 KM godisnje.

U BiH sve vise ljudi postaje kreditno sposobno, sve je vise zaposlenih (u odnosu kad se sjetim npr. tamo 2001. godine, koliko poznajem raje i poznanika koji nisu radili-sada svako vrti nesto, da li u drzavnoj/privatnoj firmi, ili samostalno).

Kada se gleda ukupna cijena stana, promjena cijene kvadrata za 100 KM, na prosjecan stan od cca 50 m2, odrazava se kao cijena veca za 5000 KM na ukupnu cijenu.

U BiH sada postoje gradjani koji traze prvu nekretninu za bijeg iz podstanarstva, kao i zbrinuti ljudi koji imaju nesto ustedjevine. Ovi sto imaju nesto para (mali je to procenat), mogu birati da li ce stediti klasicno ili ulagati u nekretnine.

To znaci, da onaj ko ima novce, npr. 100 000 KM, moze razmisljati da li da kupi nekretninu i ucini kapital "mrtvim", ili stediti u banci uz godisnju kamatu od cca 5000 KM (sto je kad se podijeli, jedna solidna penzijica od 416 KM u kuci).

Mislim da raja i dalje kupuje nekretnine, jer su trenutno cijene niske i nece biti na gubitku.

Treba imati u vidu da se sve vise ljudi, privatno ili poslovno, pomjera ka Sarajevu, nicu novi objekti, predstavnistva. Mislim da ce nam se desiti kao i u Beogradu i Zagrebu,da ce cijena kvadrata u glavnom gradu rasti...
hrle1976

#2659 Re: Cijene stanova All about

Post by hrle1976 »

sabanss wrote:

Zakonski BiH traziste stanova, kuca i parcela je iskljucivo rezervisano za gradjane BiH, jer npr. neko ko je izbjegao u Njemacku i danas je drzavljanin Njemacke on nema mogucnost da kupi nista po tom pitanju u BiH, jer mu drzava nedozvoljava da se uknjizi kao vlasnik. Znaci jedn broj potencilanih kupaca je vec izbrisan, a drugi problem su financije. Tesko je dobiti kredit npr. u Svedskoj za kupovinu stana ili kuce u BiH ili obratno slabo ko ce u BiH dati kredit nekome ko nema primanja u BiH a zivi vani. Znaci ipak broj kupaca manji od broja ponude. U Sarajevu se vise stanova prodaje nego sto je potraznja a cijene su daleko vece nego sto su kupci voljni da plate. Plus sto imas neke novo gradnje itd. Poznanik je prodavao stan iskljucivo po dogovoru za cijenu, i ako imao neku cijenu ispod koje nebi ga prodao. Ponude su bile cca. 30% nize nego sto je on zamislio da bi bile. Platiti za stan 180.000km ili kupiti u Sarajevu dulum zemlje za 60.000-70.000km te ako treba i dobiti sve dozvole i izgraditi kucu opet neces preci 180.000km.
tf2_spy

#2660 Re: Cijene stanova All about

Post by tf2_spy »

hrle1976 wrote:
Zakonski BiH traziste stanova, kuca i parcela je iskljucivo rezervisano za gradjane BiH, jer npr. neko ko je izbjegao u Njemacku i danas je drzavljanin Njemacke on nema mogucnost da kupi nista po tom pitanju u BiH, jer mu drzava nedozvoljava da se uknjizi kao vlasnik. Znaci jedn broj potencilanih kupaca je vec izbrisan, a drugi problem su financije. Tesko je dobiti kredit npr. u Svedskoj za kupovinu stana ili kuce u BiH ili obratno slabo ko ce u BiH dati kredit nekome ko nema primanja u BiH a zivi vani. Znaci ipak broj kupaca manji od broja ponude. U Sarajevu se vise stanova prodaje nego sto je potraznja a cijene su daleko vece nego sto su kupci voljni da plate. Plus sto imas neke novo gradnje itd. Poznanik je prodavao stan iskljucivo po dogovoru za cijenu, i ako imao neku cijenu ispod koje nebi ga prodao. Ponude su bile cca. 30% nize nego sto je on zamislio da bi bile. Platiti za stan 180.000km ili kupiti u Sarajevu dulum zemlje za 60.000-70.000km te ako treba i dobiti sve dozvole i izgraditi kucu opet neces preci 180.000km.
jest, al za 180 hiljada možeš kupit stan od 60ak m2 u kojem god hoćeš dijelu grada (mislim na centar), a dalje od centra i stan od 80-90m2, dok za tu cijenu možeš napravit kuću u pazariću, tarčinu i sl...
hrle1976

#2661 Re: Cijene stanova All about

Post by hrle1976 »

tf2_spy wrote:
hrle1976 wrote:
jest, al za 180 hiljada možeš kupit stan od 60ak m2 u kojem god hoćeš dijelu grada (mislim na centar), a dalje od centra i stan od 80-90m2, dok za tu cijenu možeš napravit kuću u pazariću, tarčinu i sl...
Za tu sumu mozes napraviti kucu na Stupu i imas svoj mir.
tf2_spy

#2662 Re: Cijene stanova All about

Post by tf2_spy »

hrle1976 wrote: Za tu sumu mozes napraviti kucu na Stupu i imas svoj mir.
recimo da nisi najbolje informisan koliko se kreću cijene zemljišta na stupu...
hrle1976

#2663 Re: Cijene stanova All about

Post by hrle1976 »

tf2_spy wrote:
hrle1976 wrote: Za tu sumu mozes napraviti kucu na Stupu i imas svoj mir.
recimo da nisi najbolje informisan koliko se kreću cijene zemljišta na stupu...

Evo pa gledaj http://www.pik.ba/artikal/4444469/proda ... -aerodrom/

U BiH se trziste krece tako da su faktori, ko placa u kesu i koliko je hitno nekome da proda. Tako da te napuhane cijene su ako upali upalilo ako ne "nikom nista".

Vidio sam nekih astronomskih cijena ali eto ta nije bas Stup nego na cesti do aerodroma. Skoro ista lokacija. Imas po Butmiru parcela od 600-700m2 za 50-60.000km

http://www.pik.ba/artikal/3624737/proda ... za-butmir/
ELMAX

#2664 Re: Cijene stanova All about

Post by ELMAX »

mirzasila wrote:

Tibra Nedžarići (iskustva više ljudi sa kojim sa razgovarao):
NEGATIVNO:
- u prospektu piše LG klima ili adekvatno - teško da je Vivax klima adekvatno
- parket loše urađen - u većini stanova u prve dvije zgrade se digao (zbog vlage), pa su ga ponovo postavljali - zato je
loše postavljen - vidljiv razmak između pojedinih komada parketa
- unutrašnja vrata nisu od punog drveta (iako to piše u nekim prospektima) - samo su furnirana da izgledaju tako
- u nekim stanovima je, ubog slijeganja zgrade, došlo do pucanja zida
- vlaga (nove zgrade, brzo zatvorene, pa se nisu još isušile) - ekstremni primjeri, neki stan je kupljen, vlasnik otišao, nije zračio - kad se vratio - zidovi zeleni od vlage
- ulazna vrata najjeftinija moguća,
- loša zvučna izolacija između stanova (najveća zamjerka, je se ovo ne može popraviti)- možeš čuti komšijine korake
iznad tebe (odzvanja kada se hoda po parketu), mada u Sa ima zgrada sa lošijom zvučnom izolacijom (Alipašino, npr.)
- zgrade preblizu (dobro, to je očigledno)

POZITIVNO:
- nisam čuo da je neko prevaren,
- Tibra izlazi u susret, ako nešto treba popraviti u stanu
- toplotna izolacija djeluje OK, kao i vanjska stolarija,

Ja cu malo dopuniti listu za Tibru posto sam obisao cijeli komplex..nazalost sve negativno:
- samo jedna pristupna cesta za ogroman broj stanova i poslovnih prostora
- ukupan broj parking mjesta u garazi (koji se posebno placaju) i na otvorenom parkingu ne podmiruje ni 50% stanova, da ne govorim o poslovnim prostorima, vec se vidi da je otvoreni parking prebukiran a nije useljeno ni 20% stanova.
- vanjska stolarija je po mom misljenju jako losa, los proizvodjac, jako izrazena buka u stanovima koji su okrenuti prema tramvaju
- na fasadi sam vidio ostecenja na vise mjesta i to na visim spratovima sto je vise nemoguce popraviti
- u nekim zgradama ima po 10 stanova na spratu u jednoj lameli
- u dnevnim boravcima radijatori od 2 metra visine :shock:
- zgrade prikljucene na centralno grijanje toplana (upitno koji ce biti rezim placanja) a ugradjeni celicni radijatori koji tesko podnose pritisak koji je u sistemu toplana
-itd.. :D
Ja sam kupio nedavno stan u tibri pa cu reci nekoliko informacija iz prve ruke i jos da u startu napomenem da ja nesmatram da je tibra sada olicenje nekog super kvaliteta ali gledajuci omjer ulozeno dobiveno mislim da su ok i da pripadaju nekoj srednjoj klasi.
U stanu je klima vivax i to stoji ali ipak je dobijes pa makar bila i vivax.
Konkretno u mom stanu parket je solidno odradjen, znaci nema nekih rupa izmedju i neravnina itd. Tri puta je lakiran i to sada super izgleda. E sad, dali ce se podici za godinu dana to samo vrijeme moze pokazati. (Daju garanciju 2 god na sve gradjevinsek radove pa i ako se desi popravit ce...)
Ulazna vrata jesu ona jeftina ali ja smatram da su i pored toga bolja od nekih najobicnijih vrata.
Sto se tice parkinga radit ce se jos jedan na drugoj strani koja gleda prema igmanu. Ipak slazem se da bi to moglo da bude problem.
Vanjska stolarija je po meni jedna od svijetlijih tacaka te gradnje. Kombinacija alu profila i pvc.
Radijatori su aluminijski (metal as) standardnih dimenzija, barem to mogu reci za svoj stan.
Kotlovnice su instalirane na krovu a njima ce upravljati toplane. Svaki stan ima poseban kalorimetar i digitalni regulator grijanja.

grijanje je katastrofa ,ja ima stan u b1 59 m2 vrlo malo radijatora znaci pingvin sam postala a grijanje na maksimum ,mislim da je problem u kolicini radijatora na taj prostor ,uzas .palacas a smrzavas se :?
starii

#2665 Re: Cijene stanova All about

Post by starii »

sve te mane slikajte pa stavite da ljudi vide sta kupuju
kakavdanakneiskustvu

#2666 Re: Cijene stanova All about

Post by kakavdanakneiskustvu »

ima li ko iz zenice da bi mijenjao stan od 50-tak m2 za garsonjeru?
ljuspica

#2667 Re: Cijene stanova All about

Post by ljuspica »

kakavdanakneiskustvu wrote:ima li ko iz zenice da bi mijenjao stan od 50-tak m2 za garsonjeru?
Jel' istina da je sad kavdrat u Zenici ispod 1000 KM? Ima li kakva garsonjera....manja...rado bih je uzela sad kad su cijene tak nisko pale....
motorola01

#2668 Re: Cijene stanova All about

Post by motorola01 »

ljuspica wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:ima li ko iz zenice da bi mijenjao stan od 50-tak m2 za garsonjeru?
Jel' istina da je sad kavdrat u Zenici ispod 1000 KM? Ima li kakva garsonjera....manja...rado bih je uzela sad kad su cijene tak nisko pale....
Nije istina. Ljudi se pomamili, hoce po 1250 za stan koji treba renovirati iz temelja.
kakavdanakneiskustvu

#2669 Re: Cijene stanova All about

ljuspica wrote:

nema baš takvih stanova sa tom cijenom kvadrata,imam ja garsonjeru,renoviranu
ljuspica

#2670 Re: Cijene stanova All about

Post by ljuspica »

kakavdanakneiskustvu wrote:
ljuspica wrote:

posto je :D daj detalje.....
kakavdanakneiskustvu

#2671 Re: Cijene stanova All about

kakavdanakneiskustvu wrote:
ljuspica wrote:

posto je :D daj detalje.....[/quote]

pp
cico x

#2672 Re: Cijene stanova All about

Post by cico x »

Ambrozija wrote:
terremoto wrote:Evo da vam javim novosti,useljenje u toku....preko agencije Remax nasla stan i kupila,sto se tice agencije,zadovoljna,sve ono sto sam trazila to su mi i nasli.Stan je na Stupu u Nina-stan.
Znas li kakvi su sto se tice prodaje stanova? Mislim jesu li azurni i slicno ili samo stave na internet i cekaju da se pojavi kupac. Sta znaci ovo da rade na americki nacin?
stave na svoju internet stranicu,stave na sve relevantne bh stranice koje se bave nekretninama,stave na pik (placaju svojim kreditima azuriranje oglasa) ,stave na market,stave baner na objekat (uz dogovor),zovu,traze,pitaju sve moguce potencijalne klijente i firme,sire pricu preko svojih 5 agencija u gradu.... mislim da rade malo drugacije od standardnih agencija koje ne zele ni doci kad ih zovnes i ponudis stan na prodaju (licno dozivio)
zato....ten points go to remax :)
Zatamnjena stakla

#2673 Re: Cijene stanova All about

Post by Zatamnjena stakla »

Stanovi, preskupi..
Molit Boga da se neko uvali i da hitno prodaje bože sačuvaj :D
Ala Turca

#2674 Re: Cijene stanova All about

Post by Ala Turca »

Sorel wrote:Stanovi, preskupi..
Molit Boga da se neko uvali i da hitno prodaje bože sačuvaj :D
Mislim da moja savjest ovo ne bi podnijela. Takva sam i ... :)
TransporterZG

#2675 Re: Cijene stanova All about

Post by TransporterZG »

Kolko su kod vas stanovi, mislim na trazene cijene prosjecne novogradnje u najvecem gradu, to bi bilo Sarajevo .. cisto da usporedim s nasima.
Obalu nemate pa to nemogu usporediti..
Citam da su npr u Beogradu nekakve cifre od 3000€ po kvadratu, al vjerujem da je to sad palo svakako , jer to su nebulozne cifre za ljude koji imaju prosjecu placu od neznam 300€..
Post Reply