... treba imati u vidu, da se u Sarajevu, mnogo vise gradilo prije rata (npr. kompletna opcina Novi Grad, sa cca 150 000 stanovnika, je izgradjena u periodu od 1970-1990 godine).
Znaci da Sarajevo ima tu kriticnu masu stanovnika, koja ima potrebu za stambenim zbrinjavanjem. Dakle, svakih 5-10 godina, stasaju nove generacije koje se zene/udaju, dolaze djeca, potreba za stanom itd.
Danas je izgradnja puno manja, gradjevinska operativa ne gradi ni trecinu onoga sto se gradilo u socijalizmu, a Sarajevo i dalje ima vise od pola miliona stanovnika, sve se vise ljudi doseljava u potrazi za poslom (prije rata bilo je nezamislivo da neko iz Zenice, Konjica ili Travnika, dolazi radi posla u SA, danas je to cesta pojava).
Dakle, u Sarajevu godisnje, nikne jedan kompleks od cca 500-1000 stanova i to je to. Ovaj broj stanova, uvijek ce imati svoje musterije.
Dakle, danas se ne gradi toliko puno kao prije rata i potraznja je dosta veca (ja kad sam gledao stan, u zgradi koja je bila sazidana ugrubo tek do 3 sprata, oko 80% stanova je vec bilo prodato

, znaci, laz je da raja nema para).
Stanovi u novogradnji, nece ici ispod 1500 KM, u narednom periodu. Imajte u vidu i jos jednu cinjenicu, koju ja prognozerski vidim, a malo ljudi o tome razmislja.
U BiH ce zasigurno, kao sto je vec u susjednim zemljama, doci do povecanja stope PDV-a. To je tako, drzave su u banani, mora se budzetski manjak nekako napuniti....mi smo u BiH imali srecu da je sporo isla uspostava vlasti, pa lokalne izbore (a ni jedna vlast nece pred izbore da vuce ove nepopularne poteze), ali sigurno nas u bliskoj buducnosti ocekuje PDV od 20-23 %, sto ce se odmah odraziti i na cijenu kvadrata stana, koja ce samo po toj liniji ici 50-100 KM na gore.
Gradjevinska cijena izgradnje jednog m2, je oko 800-900 KM, to ce vam svako reci. Ostatak cijene zavisi od cijene lokacije zemljista, kao i marze i zarade investitora. Dakle, u najidealnijim uvjetima, ta cijena ne moze ici ispod 1300 KM, zbog neisplativosti (ne treba zaboraviti da su kvadrati koji su prodavani po 1000-1100 KM, tamo 2000./2001. godine, prijeratna gradnja, dakle, niko nije ulagao novac kako bi to prodao, pa su oni mogli davati za koliko hoce).
U sustini, moja su predvidjanja da kvadrat u SA, nece ici na dole, jer se ekonomski ne isplati investitorima, mislim da ce ici prema gore, ali blago, mozda za 100 KM godisnje.
U BiH sve vise ljudi postaje kreditno sposobno, sve je vise zaposlenih (u odnosu kad se sjetim npr. tamo 2001. godine, koliko poznajem raje i poznanika koji nisu radili-sada svako vrti nesto, da li u drzavnoj/privatnoj firmi, ili samostalno).
Kada se gleda ukupna cijena stana, promjena cijene kvadrata za 100 KM, na prosjecan stan od cca 50 m2, odrazava se kao cijena veca za 5000 KM na ukupnu cijenu.
U BiH sada postoje gradjani koji traze prvu nekretninu za bijeg iz podstanarstva, kao i zbrinuti ljudi koji imaju nesto ustedjevine. Ovi sto imaju nesto para (mali je to procenat), mogu birati da li ce stediti klasicno ili ulagati u nekretnine.
To znaci, da onaj ko ima novce, npr. 100 000 KM, moze razmisljati da li da kupi nekretninu i ucini kapital "mrtvim", ili stediti u banci uz godisnju kamatu od cca 5000 KM (sto je kad se podijeli, jedna solidna penzijica od 416 KM u kuci).
Mislim da raja i dalje kupuje nekretnine, jer su trenutno cijene niske i nece biti na gubitku.
Treba imati u vidu da se sve vise ljudi, privatno ili poslovno, pomjera ka Sarajevu, nicu novi objekti, predstavnistva. Mislim da ce nam se desiti kao i u Beogradu i Zagrebu,da ce cijena kvadrata u glavnom gradu rasti...