Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
aduka11

#2651 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

metalik golf wrote:
aduka11 wrote:]
metalik golf wrote:Stariji celavi covjek je taksista,a njegov jedva punoljetni sin koji ne ispusta cigaru iz ruke kroz otvoren prozor navece uzme od oca auto i glumi taksistu a nema veze o voznji auta.Taj isti se na ovom cijenjenom forumu predstavlja kao fini taksista i siri lazi ...Nije to lijepo sine,ako hoces da budes popularan moras da uzmes metalik zlatni golf 2 pa ce svi da te znaju.A ako zelis da djevojkama sa foruma dijelis brojeve da te zovu,e onda je to smjesnooooooooo.hvala.
Pusti šuplju, znaš da smo mi ko KGB, sve se sazna. ;-)

Ovo ti je quote na ono da nemaš veze s taxistima, da ne zbunjujemo raju što čita.
svako od nas ima u porodici,ili medju blizom rodbinom taksistu,tako da dosta raje zna osnovne stvari oko taksija,medjutim nisu svi pokvareni i sebicni,ima ljudi koji bi voljeli da rade normalno,medjutim neradnici su otjerali musterije i unistili reputaciju taksista u sarajevu sa cim ce se sloziti svaki normalan citalac ovog foruma.
Sve mi se cini da si i ti sin nekog od taksiste,jer svojim postovima iskazujes frustracije primjerene nekom jako mladom momcicu. :thumbup:
Što si bolan ljubomoran, pa ne možemo svi licence imat', uostalom treba da si sretan, ne daješ ništa državi a zarađuješ ko i ja.

I malo pripazi s onim uvaljivanjem, da ti neko na šinama na kočnicu ne stane pa da na krovu ne završiš, znaš kakve su taxe jbga. ;-)
bull21

#2652 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bull21 »

aduka mangup :lol:
aduka11

#2653 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

bull21 wrote:aduka mangup :lol:
Bože sačuvaj, samo ne dam na sebe i na svoje. ;-)
respo

#2654 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by respo »

aduka11 wrote:
bull21 wrote:aduka mangup :lol:
Bože sačuvaj, samo ne dam na sebe i na svoje. ;-)
kao ni korisnici taxi usluga ;)
johnnykola

#2655 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by johnnykola »

minvajl in kroejša (preuzeto):
Moja firma surađuje sa ZG taksistima, tako da sam se nedavno vozikao s jednim taksistom (koji je usput i član uprave Radio Taxi Zagreb) jer smo testirali softver na terenu. Pa smo pričali o koječemu a među ostalim sam naučio i nekoliko korisnih stvari o taksistima koji varaju ljude.

Dakle - svi taksiji udrude Radio Taxi Zagreb imaju one plave naljepnice na vratima, na kojima piše da spadaju u tu udrugu, piše cijena, broj telefona i sl. Međutim, neki taksiji s plavom naljepnicom na krovu imaju PLAVI transparent, a neki imaju ŽUTI (nekad davno su svi imali žuti transparent). Razlika je velika - taksist koji ima ŽUTI transparent je u kazni jer je ulovljen u varanju klijenta. Kazne idu ovako: ulove te prvi put - nosiš žuti transparent mjesec dana. Ulove te drugi put - žuti transparent na tri mjeseca. Treći put - letiš van iz udruge. Znači, kad uzimate taksi, provjerite da li taksi ima žuti ili plavi transparent. Ako ima žuti, ili JAKO pazite što tip radi, ili tražite drugi taksi.

Taksisti koji varaju obično imaju mali prekidač sakriven ispod kože od mjenjača. Svaki put kada taksist stisne taj prekidač, taksimetar opali "esktra" kilometražu. Takav taksist će ruku cijelo vrijeme držati dolje na mjenjaču; neki taksisti čak šaltaju samo između prve-treće-pete brzine, jer tako on rukom pokriva displej taksimetra, da se ne bi vidjelo kako naglo raste cijena na taksimetru.

Čuo sam također priču o jednom taksistu koji obično stoji u redu ispred bolnice. Vrlo često vozi "bakice", i onda kad mu baka plati novčanicom od npr. 100 kuna, tip novčanicu baci na pod, stane na nju, izvuče novčanicu od 10 kuna i uvjerava bakicu da mu je zabunom dala 10 kuna umjesto 100.

I na kraju - kako ovo funkcionira u praksi. Nakon što sam ovo sve saznao od taksista, ispričao sam to kolegama u firmi. Tjedan-dva nakon toga pao je onaj veliki snijeg, i jedan kolega je išao taksijem na posao. Odmah je skužio da taksi ima žuti transparent, ali kako je taj dan bila pomama za taksijima, on je ušao unutra i gledao što tip radi. Taksist je šaltao brzine prva-treća, tako da je rukom cijelo vrijeme pokrivao taksimetar, ali je kolega uspio u jednom času vidjeti da na taksimetru piše 17 kuna, parsto metara od starta. Od Kvatrića do Buzina je taksist vožnju naplatio 100 kuna, a regularna cijena bi bila 60-65 kuna. Kolega je sve uredno platio (nije dobio račun), ali je zapisao broj taksija i registraciju auta. Onda je lijepo nazvao udrugu Radio Taxi, ispričao što je bilo, dao im broj taksija/registraciju (na što je gospođa s druge strane samo rekla "a taj"), i to je bilo to. Kolegi su rekli da je ovo treći prekršaj tom taksistu i da će sada letiti van iz udruge.
Hemera

#2657 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hemera »

prodaje i taximetar i radio stanicu :)
mp3problem

#2658 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mp3problem »

.
Last edited by mp3problem on 17/04/2014 23:30, edited 1 time in total.
Benq

#2659 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Benq »

Jon Spencer wrote:
Benq wrote:
celava_dlaka wrote:Jel dozvoljeno taxistima da borave na stanici PARK tj. ona kod parkuse ?
Ista stvar i sa stajalistem na skenderiji , trola ne moze stati na svoje mjesto da primi putnike od vozila taksija koji se u vecernjim satima nabiju pa i po trotoaru , policija dodje , rastjera , al oni opet ...
E to su ti ti divlji! Fino si primjetio, policija dođe rastjera i nikom ništa. Čak ni kazna za pogrešno parkiranje a kamoli kazna za nelegalno taxiranje. E jedino pitanje ovdje je čiji su to taxisti, ko ih štiti i ko je uzeo pare. Jer znamo svi kako murija kažnjava za pojas, mobitel, pješački prelaz tu su neumoljivi a preko ovoga se tako pređe kao da je najnormalnije da ti ljudi stoje tamo i divljaju. Sinoć drot ispred sloge stoji sa divljim taxistima ispred FEDERALNOG MUP-a i priča sa njima onako jaranski!!!!! :angry:
Ne znam jaro jesu li divlji , al bude ih sigurno 4-5 , i svi su sa TA tablama , bacim pogled na njihovo stajaliste , nigdje ni jednog :D
tf2_spy

#2660 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by tf2_spy »

mp3problem wrote:
Koliko košta vožnja od autobusne stanice na dobrinji do tunela spasa? Ima li tu 5 kilometara ili malo više?
nema ni 2..

btw, neki dan mi taxista žutog taxija priča kako oni rade; ako donese 3600 KM (mjesečno), gazda mu da 30% od toga (1080 KM), ako donese i marku manje, dobije 20% od toga što je donio. u slučaju da donese 4500 KM, dobiće 40%. e sad, koje pičke materine se ovi iz SA taxija bune i glume gospodu sa svojim "neću, kratka mi tura" i "ne palim taksimetar, daj 30 maraka do grada od aerodroma"?
xamp

#2661 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by xamp »

metalik golf wrote:
svako od nas ima u porodici,ili medju blizom rodbinom taksistu,tako da dosta raje zna osnovne stvari oko taksija,medjutim nisu svi pokvareni i sebicni,ima ljudi koji bi voljeli da rade normalno,medjutim neradnici su otjerali musterije i unistili reputaciju taksista u sarajevu sa cim ce se sloziti svaki normalan citalac ovog foruma.
Sve mi se cini da si i ti sin nekog od taksiste,jer svojim postovima iskazujes frustracije primjerene nekom jako mladom momcicu. :thumbup:
Nije vezano za temu, ali samo da kazem da ja nemam nikog u familiji, ni blizoj ni daljoj da je taksista :D
mayab

#2662 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mayab »

I sta sada, jeli ovo taxi vozilo, nigdje ne pise TAXI, i takvih je sve vise po Sarajevu?

Image

Koja je to sada zvrčka????
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2663 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

Naravno da nije, ilegalac da veci ne moze biti. Pa ogledaj table, NISU TA!
Logovan

#2664 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Logovan »

Bitno je da se vozi mašina od auta, a sve ostalo je nebitno. :-)
Hemera

#2665 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hemera »

Benq wrote: Ista stvar i sa stajalistem na skenderiji , trola ne moze stati na svoje mjesto da primi putnike od vozila taksija koji se u vecernjim satima nabiju pa i po trotoaru , policija dodje , rastjera , al oni opet ...

[/quote]

pise im samostalni taxi prevoznici
vjerovatno su putem nadleznog ministarstva dobili dozvolu da jebu stajaliste i da ih moras preskakati kad trolejbus dodje :x :roll:
ugrozavaju sigurnost i napravili firaunluk svake vrste
Benq

#2666 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Benq »

Hemera wrote:
Benq wrote: Ista stvar i sa stajalistem na skenderiji , trola ne moze stati na svoje mjesto da primi putnike od vozila taksija koji se u vecernjim satima nabiju pa i po trotoaru , policija dodje , rastjera , al oni opet ...
pise im samostalni taxi prevoznici
vjerovatno su putem nadleznog ministarstva dobili dozvolu da jebu stajaliste i da ih moras preskakati kad trolejbus dodje :x :roll:
ugrozavaju sigurnost i napravili firaunluk svake vrste[/quote]

Hahaha tako oni prije par noci stoje na stajalistu , dolazi trola , naravno ne moze uci na stajaliste nego mora na sred ulice putnike pustit , otvaraju vrata , ne moze niko izaci sem onih na zadnjim vratima , ovima smetaju taksisti :D , i morao se spustiti niz ulicu nekih 10ak metara da ostali mogu izaci :D
Jon Spencer

#2667 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

Nastavlja se akcija suzbijanja nelegalnog taksiprijevoza u KS
O rezultatima dosadašnjih aktivnosti koje se sprovode s ciljem isključenja nelegalnih taksiprijevozika iz saobraćaja s predstavnicima Udruženja taksiprijevoznika Sarajevo, Enverom Suljagićem i Sabahudinom Bilalićem, danas su razgovarali ministri saobraćaja i unutrašnjih poslova KS-a Jusuf Bubica i Nermin Pećanac, te zastupnici u Skupštini KS-a Elmedin Konaković i Zaim Backović.
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
"Tokom akcije suzbijanja nelegalnog taksiranja iz saobraćaja je isključeno oko 30 nelegalnih taksista zbog neposjedovanja licence taksiprijevoznika i dopunske taksioznake", istakao je ministar Bubica i najavio da će se spomenuta akcija nastaviti sve do uklanjanja nelegalnih taksivozila s ulica Kantona Sarajevo.

Zbog neispunjavanja uvjeta za obavljanje taksiprijevoza u tom periodu za 22 prijevoznika doneseno je rješenje o privremenoj zabrani obavljanja taksiprijevoza, podaci su Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

S obzirom da je u toku inspekcijskih kontrola, utvrđeno je da se nelegalni taksiprijevoz obavlja i sa neregistrovanim vozilima, a neki od vozača ne posjeduju čak ni vozačku dozvolu.

Iz resornog ministarstva skrenuli su pažnju građanima da prilikom korištenja taksiusluga, a radi svoje sigurnosti, koriste usluge taksiprijevoznika čija vozila imaju TA registarske oznake, kao i vidno istaknute taksioznake na vozilima, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/nastavlj ... /130124131
respo

#2668 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by respo »

joj spenser jesi vise dosadan svaki dan potvrdjujes onu grasovu uzese nam poso a nista ne radite da i u svojim redovima ne rijesite problem
Jon Spencer

#2669 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

respo wrote:joj spenser jesi vise dosadan svaki dan potvrdjujes onu grasovu uzese nam poso a nista ne radite da i u svojim redovima ne rijesite problem
Imaš li možda neki komentar na članak ili samo onako vrtiš mantru. Šta ću vam ja ispravljati kad se vozite u neregistrovanim vozilima, voze vas ljudi bez vozačke dozvole, sjedate u rent a car ili doo vozila.
Edin H.

#2670 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

Pravda za nelegalne (i neregistrovane) taksi prevoznike :dance: :skoljka:
strong69

#2671 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by strong69 »

Je li moguce da pojedinci imaju firmu Sarajevo Taxi a nemaju TA tablice? Danas sam vidio nekoliko takvih vozila.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2672 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

strong69 wrote:Je li moguce da pojedinci imaju firmu Sarajevo Taxi a nemaju TA tablice? Danas sam vidio nekoliko takvih vozila.
Normalno da je moguce, ima ih XX!
respo

#2673 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by respo »

Jon Spencer wrote:
respo wrote:joj spenser jesi vise dosadan svaki dan potvrdjujes onu grasovu uzese nam poso a nista ne radite da i u svojim redovima ne rijesite problem
Imaš li možda neki komentar na članak ili samo onako vrtiš mantru. Šta ću vam ja ispravljati kad se vozite u neregistrovanim vozilima, voze vas ljudi bez vozačke dozvole, sjedate u rent a car ili doo vozila.
imam je li ikad provode inspekciju na sa taxistima i koliko ih je iskljuceno jer nemaju sa table?
swanfilter

#2674 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by swanfilter »

Prosle godine bio u Sa. Jer ne poznajem linije, 7 dana se taxijem po cijelom gradu vozio. Svaka relacija im je bila prekratka, a svaka 7+ KM kostala ... Odnos pravi kocijaski .. Uglavnom, amaterizam totalni ...
Jon Spencer

#2675 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

respo wrote:
Jon Spencer wrote:
imam je li ikad provode inspekciju na sa taxistima i koliko ih je iskljuceno jer nemaju sa table?
Najsretniji sam bio dok sam imao sa table. Inspekcija je svima, nema ništa selektivno.
Post Reply