Može li ovo netko malo prokomentirati? U čemu je trik?
Evo ima i link: https://www.addiko-rs.ba/addiko-kredit- ... cnu-kartu/
Moderator: anex

I plus podigli su cijene svih usluga i provizija!tarowik336 wrote: ↑21/10/2023 15:59 Slušam maloprije vijesti, poslovne banke ove godine zbog inflacije i većih kamatnih stopa na kredite ostvarile 73% veći profit nego u istom periodu prošle godine. Ovo se odnosi na Hrvatsku, ali mislim da situacija u BiH još više ide u korist banaka. Kamate su još gore, inflacija je jednako velika ili veća, i uvjeti za dobivanje bilo kakvih bankarskih usluga su daleko nepovoljniiji.
Mislim da je to uvelo već 95% banaka. Bankomat naplacuju jer zele sto vise da ljudi koriste digitalne usluge. Sto ce ti bankomat ako mozes na mobilnom bankarstvu provjeriti stanje ? Plaćanje online su svi skoro poceli 1% naplaćivati.
Pa to stvar čini samo gorim, jer nam je bankarski sistem opterećen fantomskim troškovima, među koje spadaju i navedeni, i koji su nezamislivi u svijetu gdje bankarski sistem nije zapeo u sredini 20. stoljeća.Pandakonda wrote: ↑30/10/2023 12:02Mislim da je to uvelo već 95% banaka. Bankomat naplacuju jer zele sto vise da ljudi koriste digitalne usluge. Sto ce ti bankomat ako mozes na mobilnom bankarstvu provjeriti stanje ? Plaćanje online su svi skoro poceli 1% naplaćivati.
Prvi put čujem da iko naplaćuje 1% plaćanje online.Pandakonda wrote: ↑30/10/2023 12:02Mislim da je to uvelo već 95% banaka. Bankomat naplacuju jer zele sto vise da ljudi koriste digitalne usluge. Sto ce ti bankomat ako mozes na mobilnom bankarstvu provjeriti stanje ? Plaćanje online su svi skoro poceli 1% naplaćivati.
Poslovnim prilikama sam bio na zapadu i tamo ljudi stvarno minimalno koriste bankomate. Sve je moguce plaćati karticom, a provjera stanja racuna ne postoji jer je sve moguce online. Bilo to mobilno ili internet bankarstvo. Mislim da će taj "fantomski" sistem doci i kod nas i upravo radi toga dizu cijenu tih usluga samo da bi ljude primorali da sto prije krenu tim putem. Jer ce narod misliti da prolazi jeftino jer dzabe gleda stanje racuna na mobu ali ti se to ustvari naplati kroz vođenje racuna.n+1 wrote: ↑30/10/2023 12:09Pa to stvar čini samo gorim, jer nam je bankarski sistem opterećen fantomskim troškovima, među koje spadaju i navedeni, i koji su nezamislivi u svijetu gdje bankarski sistem nije zapeo u sredini 20. stoljeća.Pandakonda wrote: ↑30/10/2023 12:02Mislim da je to uvelo već 95% banaka. Bankomat naplacuju jer zele sto vise da ljudi koriste digitalne usluge. Sto ce ti bankomat ako mozes na mobilnom bankarstvu provjeriti stanje ? Plaćanje online su svi skoro poceli 1% naplaćivati.
To sam cuo za sparkasse i raiffaisen. Ako neko ima jos iskustva neka napise.semsasuljakovic wrote: ↑30/10/2023 12:14Prvi put čujem da iko naplaćuje 1% plaćanje online.Pandakonda wrote: ↑30/10/2023 12:02Mislim da je to uvelo već 95% banaka. Bankomat naplacuju jer zele sto vise da ljudi koriste digitalne usluge. Sto ce ti bankomat ako mozes na mobilnom bankarstvu provjeriti stanje ? Plaćanje online su svi skoro poceli 1% naplaćivati.
Nije neka cifra, ali je nonsens.
Plaća se uredno mjesečna naknada za korištenje paketa (kartice) + 12 KM godišnje za članarinu. Čemu dodatno naplaćivanje?
Kako sam pisao x puta na ovoj temi, vani niz banka nudi a) račun bez troškova održavanja istog, b) besplatno internet i mobilno bankarstvo, c) besplatne uplate putem internet i mobilnog bankarstva, d) besplatno kartično plaćanje kući, i u inozemstvu, e) podizanje novca na bankomatu bilo koje banke, bez dodatne naknade.Pandakonda wrote: ↑30/10/2023 12:16Poslovnim prilikama sam bio na zapadu i tamo ljudi stvarno minimalno koriste bankomate. Sve je moguce plaćati karticom, a provjera stanja racuna ne postoji jer je sve moguce online. Bilo to mobilno ili internet bankarstvo. Mislim da će taj "fantomski" sistem doci i kod nas i upravo radi toga dizu cijenu tih usluga samo da bi ljude primorali da sto prije krenu tim putem. Jer ce narod misliti da prolazi jeftino jer dzabe gleda stanje racuna na mobu ali ti se to ustvari naplati kroz vođenje racuna.n+1 wrote: ↑30/10/2023 12:09Pa to stvar čini samo gorim, jer nam je bankarski sistem opterećen fantomskim troškovima, među koje spadaju i navedeni, i koji su nezamislivi u svijetu gdje bankarski sistem nije zapeo u sredini 20. stoljeća.Pandakonda wrote: ↑30/10/2023 12:02
Mislim da je to uvelo već 95% banaka. Bankomat naplacuju jer zele sto vise da ljudi koriste digitalne usluge. Sto ce ti bankomat ako mozes na mobilnom bankarstvu provjeriti stanje ? Plaćanje online su svi skoro poceli 1% naplaćivati.
Ja sam u Raiffeisen i nema nikakvih naplaćivanja za online kupovinu.Pandakonda wrote: ↑30/10/2023 12:16Poslovnim prilikama sam bio na zapadu i tamo ljudi stvarno minimalno koriste bankomate. Sve je moguce plaćati karticom, a provjera stanja racuna ne postoji jer je sve moguce online. Bilo to mobilno ili internet bankarstvo. Mislim da će taj "fantomski" sistem doci i kod nas i upravo radi toga dizu cijenu tih usluga samo da bi ljude primorali da sto prije krenu tim putem. Jer ce narod misliti da prolazi jeftino jer dzabe gleda stanje racuna na mobu ali ti se to ustvari naplati kroz vođenje racuna.n+1 wrote: ↑30/10/2023 12:09Pa to stvar čini samo gorim, jer nam je bankarski sistem opterećen fantomskim troškovima, među koje spadaju i navedeni, i koji su nezamislivi u svijetu gdje bankarski sistem nije zapeo u sredini 20. stoljeća.Pandakonda wrote: ↑30/10/2023 12:02
To sam cuo za sparkasse i raiffaisen. Ako neko ima jos iskustva neka napise.semsasuljakovic wrote: ↑30/10/2023 12:14Prvi put čujem da iko naplaćuje 1% plaćanje online.Pandakonda wrote: ↑30/10/2023 12:02
Nije neka cifra, ali je nonsens.
Plaća se uredno mjesečna naknada za korištenje paketa (kartice) + 12 KM godišnje za članarinu. Čemu dodatno naplaćivanje?
ima, za placanje stranm valuton. Iznos je 1%semsasuljakovic wrote: ↑30/10/2023 12:25 Ja sam u Raiffeisen i nema nikakvih naplaćivanja za online kupovinu.
Slazem se, kad nam je agencija za bankarstvo sluga banaka a ne klijenata.
Nemoj se zavaravati, štekaju ljudi ozbiljno, znaš i sam da se svako malo javljaju ovdje forumaši s pitanjem gdje da investiraju 100K.Ci-Nick wrote: ↑30/10/2023 16:05Slazem se, kad nam je agencija za bankarstvo sluga banaka a ne klijenata.
Njemacka je bila sinonim niskih kamata na stednju.
Sad ima ponude i 4,10% na orocenje na 6 mjeseci pa cak i na avista stednju do 4,00%.
https://www.tagesgeldvergleich.net/tage ... leich.html
I nije mi jasno ko toliko stedi, ipak je to 5.000 KM po glavi stanovnika u zemlji u kojoj 80% stanovnista u banici ima samo minus ili plus manji od 1000 KM.