Povorka ponosa u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Connaisseur Karlin

#2651 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Connaisseur Karlin »

pustopoljina wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
pa samo zelim podvuci, ne postoje vise zakoni odvojenih zabrana za hetero i gejs , nema toga vise u normlanijim drzavama :kiss:

prije 70 godina , gejs su kaznajvani ako priznaju da su gejs, npr. u Engleskoj, danas nije tako, jel' tako :)

npr. rasizam i daje razara americko drustvo , iako postoje legalni zakoni , ali su opet imali crnca predsjednika drzave , dva mandata :)

u BiH se sve dozivjava kao nesto aman zaman , vanredno stanje :-) eto, do jucer , ntiko nije bio svijestan u kakvom se drustvu desavaju ovakve rakcije :-) a istovrmeeno LGBT populacija radi godinama u svojim grupama, imaju kafice, imaju poznate licnosti, imau podrsku poiticara i javnih linosti :)
Mi nismo na tom nivou. Mi smo medjustanje. Nije kao u engl prije 70 god ali nije kako treba biti. I to sto kazes kako imaju sve, zvuci da traze kruha nad pogacom. Jasna si ti. Ali nisi u pravu.
pa BiH nje drzava spremna za bilo kakve promjene, a zasto bi to bilo drugacije sa gejs , to ne kuzim :)

drugo, u Staroj Grckoj su stariji muskraci praakticirali pederastiju na deckicima, da li je netko mlade djecake pitao da li se osjeca kao gej, zelim podvuci , puno hetero deckicka je bilo natjerano na paderastiju ; Da li LGBT populacija nekad pisala o tome , aha, nije , naravno da nije :D :lol:
pustopoljina

#2652 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by pustopoljina »

Imas prenose.
Sad oni trebaju pisati o matorim pedofilima iz doba antike...

A znaci, bh je kaka, pa sto uopce ista igdje raditi?
Treba li dozvoliti i gmo? Jesu trebali zabraniti pusenje? Nisu?
Mislim, nek' pocrkaju ionako je sve u banani?
Srecom pa makar oficijelno ganjamo tu eu...
King Theoden

#2653 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by King Theoden »

Da rezimiramo.
Priča o damiru damiroviću, homoseksualcu po vlastitom izboru.
Dakle, nikad ga niko nije pipno, ma ni verbalno.
Uživo je u životu, bio član društva. Nabacivo se kome je htio i to bez ikakvih posljedica. Ljudi trpili iliti, po latinski, tolerisali.
Sad mu je naumpalo da paradira.
Ko veli, raja me stigmatizira pa moram.
Boli njega za osjećaje drugih ; za posljedice.
Pa moju tadašnju djevojku maltene istjerali iz dzamijskog dvorišta jer je bila slobodnije obučena.
Fino se pokupimo i odemo. Nećemo zajebavat đede koji su se iskupili.
Ove vamo zaboli briga. Oni će nešto nametat većini.
E kad se na drugoj strani nađe ljudi koji to paradiranje osjete kao provokaciju i najtežu uvredu, pa reaguju kao što bi reagovali i prema nekim trećim grupama, onda će biti kako nepismeni balija tuče pedere.
Na zapadu slabo tuku po tijelu, al zato ubiše po novčaniku.
Zažvališ se u javnosti, to vidi hans, pozove se na zakon o
Erregung öffentlichen Ärgernisses i ti platiš dvije milje globe.
Last edited by King Theoden on 10/04/2019 18:18, edited 1 time in total.
broj dva

#2654 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by broj dva »

Dino34 wrote:Da rezimiramo.
Priča o damiru damiroviću, homoseksualcu po vlastitom izboru.
Dakle, nikad ga niko nije pipno, ma ni verbalno.
Uživo je u životu, bio član društva. Nabacivo se kome je htio i to bez ikakvih posljedica. Ljudi trpili iliti, po latinski, tolerisali.
Sad mu je naumpalo da paradira.
Ko veli, raja me stigmatizira pa moram.
Boli njega za osjećaje drugih ; za posljedice.
Pa moju tadašnju djevojku maltene istjerali iz dzamijskog dvorišta jer je bila slobodnije obučena.
Fino se pokupimo i odemo. Nećemo zajebavat đede koji su se iskupili.
Ove vamo zaboli briga. Oni će nešto nametat većini.
E kad se na drugoj strani nađe ljudi koji to paradiranje osjete kao provokaciju i najtežu uvredu, pa reaguju kao što bi reagovali i prema nekim trećim grupama, onda će biti kako nepismeni balija tuče pedere.
Na zapadu slabo tuku po tijelu, al zato ubiše po novčaniku.
Zažvališ se u javnosti, to vidi hans, pozove se na zakon o
Erregung öffentlichen Ärgernisses i ti platiš dvije milje globe.
Po vlastitom izboru ? Ono, sjeo ćojek, napravio pro-con listu i odlučio? Kao što si i ti svjesno odlučio da budeš hetero ?
Hakiz

#2655 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Hakiz »

Dino34 wrote:...Nabacivo se kome je htio i to bez ikakvih posljedica...
I tu sam te prestao ozbiljno čitati.

Moj prijatelj se morao tući sa kretenima zato što je sjedio na klupi i ljubio se sa djevojkom. Djevojka ima kratku kosu, naišli kreteni, pomislili da se dva muškarca ljube i krenuli da ih dozovu tobe.

Kad ono, međutim, ali molim vas, dapače, glede i unatoč, nije baš prošlo po njihovom planu...
Last edited by Hakiz on 10/04/2019 18:46, edited 1 time in total.
bogoljub

#2656 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by bogoljub »

pustopoljina

#2657 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by pustopoljina »

Hakiz wrote:
Dino34 wrote:...Nabacivo se kome je htio i to bez ikakvih posljedica...
I tu sam te prestao ozbiljno čitati.

Moj prijatelj se morao tući sa kretenima zato što je sjedio na klupi i ljubio se sa djevojkom. Djevojka ima kratku kosu, naišli kreteni, pomislili da se dva muškarca ljube i krenuli da ih dozovu tobe.

Kad ono, međutim, ali molim vas, dapače, glede i unatoč, nije baš prošlo po njihovom planu...
Kod nas su dvojicu nasli u autu i ubili baju u njima...eto tek tako...
Obojica danas zive i rade u sloveniji. Pa hbm ti jel' taj q toliko bitan?
pustopoljina

#2658 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by pustopoljina »

bogoljub

#2659 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by bogoljub »

pustopoljina wrote:
Sta je to? Nemam fb
Kaže da to nema veze sa biologijom, već sa psihom
moonca

#2660 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

E zbilja -pustite neka svako zivi kako hoce -- uz korektno ponasanje u javnosti--haj za rucice mi je i ok ... :oops:
pustopoljina

#2661 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by pustopoljina »

bogoljub wrote:
pustopoljina wrote:
Sta je to? Nemam fb
Kaže da to nema veze sa biologijom, već sa psihom
Pa i ako...
Hocemo ih na terapiju averzije? Nije da nije i toga bilo.
House

#2662 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by House »

moonca wrote:E zbilja -pustite neka svako zivi kako hoce -- uz korektno ponasanje u javnosti--haj za rucice mi je i ok ... :oops:
a usvajanje djece?
Connaisseur Karlin

#2663 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

pustopoljina wrote:
da ponvim, pedofliija nije iskljucivo rezervirana za LGBT populaciju , znaci, nisma pisala o pedofiliji
homoseksulani akt je bio primjenjen na pubertetlijama, jer im se vec dizao, nisu bili vise djeca
naravno da je mogla DANASNJA LGBT pokazati malo emaptije , ali nije :)

zasto je vazno da bude parada ? bila je parada u HR , a vidi kako danas prave gluposti :D parada nema nikakv efekat, zato je ni mnogi gejs ne podrzavaju , svjedno im je :)

ako ja kao hetereo kazem da mi je svejedno za paradu , imam obrazlozenje za tako nesto , a ovdje hetros i jedn gejs, napisu o podrsci parade, a na istu nece ni otici , iako mogu, to jeste smijesno :lol:
Nije smijesno.
Tebi i da odes se nece nista desiti nakon toga...napisaces mozda nekad negdje da si bila.
On ako ode, ne ide iz fola, iz zeze...i kad on ode, mnogi, a ne uza familija i frendovi ce spojiti tackice u kompletnu sliku...a na to mozda sada nije spreman.
Neka bude i kod nas, ta nijesmo sugavi, a u sta ce se izroditi...zivi bili pa vidjeli...poznavajuci nas za neku tamo 4. Ili 5. Paradu nece biti ni para, ni volje da organizira neko nesto, a i nije cool u bosni..imaju busevi za bg i zg ili stjznm
Mi da smo kakvi i taj gej lobi da je kakav imali bismo svake godine predstavnika na eurosongu. Hbm ti gej lobi kad ne mogu pljunuti par tisucica da imam za koga glasati.
jeste problm jer, ja kao hetero cu biti optzena da sma homofob, jer ne vidim smisao gej paradiranja, a istovrmemeno, ni gejs ne idu na takve parade, zar to nije smijesno :lol:

denncingKingi drugi gejs ne idu jer ne zele dobii kamen u glavu, ali zato hetero , iz inata , a mozda i radi empatije, ode dati podrsku i dobije kamen u glavu ,da li tako nesto ima smisla :D

ne kuzim , zasto se mora danas eksponirati gej u svemu i svacemi , pa nisu danas vise dozvijeni kao nekadasnji freeks kao sto su bili npr. u engleskim cirkusima :-)
moonca

#2664 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

House wrote:
moonca wrote:E zbilja -pustite neka svako zivi kako hoce -- uz korektno ponasanje u javnosti--haj za rucice mi je i ok ... :oops:
a usvajanje djece?
..nemam nista protiv- nema statistike da su losi roditelji --

Pa i gay --su vecinom od hetero roditelja - zasto bi bio problem da dijete ima istopolne -ne stima mi ta teorija..
pustopoljina

#2665 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by pustopoljina »

I tebe boli sto ce ti neko reci da si homofob? I to je sva tvoja dusevna bol. Cak mozes i tuziti nekog ko te tako nazove.
Stvarno je tacna ona- po vlastitim ledjima je puno i jedna, po tudjim ni hiljadu (šiba).
Hakiz

#2666 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Hakiz »

Connaisseur Karlin wrote: jeste problm jer, ja kao hetero cu biti optzena da sma homofob, jer ne vidim smisao gej paradiranja, a istovrmemeno, ni gejs ne idu na takve parade, zar to nije smijesno :lol:

denncingKingi drugi gejs ne idu jer ne zele dobii kamen u glavu, ali zato hetero , iz inata , a mozda i radi empatije, ode dati podrsku i dobije kamen u glavu ,da li tako nesto ima smisla :D

ne kuzim , zasto se mora danas eksponirati gej u svemu i svacemi , pa nisu danas vise dozvijeni kao nekadasnji freeks kao sto su bili npr. u engleskim cirkusima :-)
Šta misliš, kakvo bi stanje ljudskih prava bilo u SAD da u maršu na Vašington i drugim povorkama nije bilo i bijelaca?
House

#2667 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by House »

moonca wrote:
House wrote:
a usvajanje djece?
..nemam nista protiv- nema statistike da su losi roditelji --

Pa i gay --su vecinom od hetero roditelja - zasto bi bio problem da dijete ima istopolne -ne stima mi ta teorija..
meni je to malo bolesno, ali eto...
Connaisseur Karlin

#2668 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

pustopoljina wrote:I tebe boli sto ce ti neko reci da si homofob? I to je sva tvoja dusevna bol. Cak mozes i tuziti nekog ko te tako nazove.
Stvarno je tacna ona- po vlastitim ledjima je puno i jedna, po tudjim ni hiljadu (šiba).
ne boli me, jednom mi je jedna lezbjeka to rekla na poslu, jer me nije kontala, kao ni vi na forumu , pa joj je kasnije bilo krivo jer me je tako oznacila :thumbup:

pa da, svako sebe najvise voli, zato mi nije jeasno, zasto jedna hetero svijesno zeli da dobije kamen u glavu radi nekog gejs koji nije dosao, jer se boji dobiti kamen po gujici :lol:

ne bi ni ti licno otilsa na paradu u SA da podrzis gejs , iako ih podrzavas , kao i vecina froumsa na temi iz SA :) gdje je tu logika !?
moonca

#2669 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

House wrote: meni je to malo bolesno, ali eto...
Sve je to nama novo- i meni je sve to bolesno a vishe mi ih je zao.. mislim da ipak imaju komplikovan zivot--dosta ih licno poznajem - ima ih jako, jako osjetljivih ...

mislim da je mali procenat onih koji zele i djecu - no- ipak mislim da nisu nepodobni -- ne znam -- jos je rano o svemu dati konacnicu...
pustopoljina

#2670 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by pustopoljina »

pustopoljina wrote:I tebe boli sto ce ti neko reci da si homofob? I to je sva tvoja dusevna bol. Cak mozes i tuziti nekog ko te tako nazove.
ne boli me, jednom mi je jedna lezbjeka to rekla na poslu, jer me nije kontala, kao ni vi na forumu , pa joj je kasnije bilo krivo jer me je tako oznacila :thumbup:

pa da, svako sebe najvise voli, zato mi nije jeasno, zasto jedna hetero svijesno zeli da dobije kamen u glavu radi nekog gejs koji nije dosao, jer se boji dobiti kamen po gujici :lol:

ne bi ni ti licno otilsa na paradu u SA da podrzis gejs , iako ih podrzavas , kao i vecina froumsa na temi iz SA :) gdje je tu logika !?
Mozda i bih, sat vremena. Smatram da trebaju podrsku. Daleko vise na balkanu, nego u berlinu ili parizu.
Nisam bila na demonstracijama otkad smo se izborili da ne jedemo samo kupus u menzi na bjelavama :lol:
Lazem, jesam...
Ali nisam odavno...proslo me to.
Ima mladjih, nek' nastave.
Sto se tice moje eventualne povrede- to bi bilo to- sutradan bi sve bilo isto...a ne kamen, pa outanje i sve sto uz to ide.
Hakiz

#2671 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Hakiz »

Marševi i parade nisu presudne, to je marketing, ali se tim marševima i paradama "mekša" javnost pa je lakše donosiocima ozbiljnih odluka da te odluke donesu. Kada parada ponosa navikne javnost na LGBT zajednicu, lakše je parlamentu donijeti zakon po kojem, na primjer, imaju pravo na brak
Last edited by Hakiz on 10/04/2019 19:25, edited 1 time in total.
moonca

#2672 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

Mislim da im ne treba podrska nikakava niti je oni licno i traze--neka imaju ista prava kao i ja -- da se mogu vjencati, naslijediti imovinu ako je ima
, imati povlastice bracnog stanja-pri placanju poreza .... to je sve .. nista oni ne traze posebno -- niti da im ustupamo mjesto u gradskom prevozu..
Last edited by moonca on 10/04/2019 19:24, edited 1 time in total.
arzuhal

#2673 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by arzuhal »

Jednom sam hipotetski postavio pitanje/situaciju:

Dva para pred usvajanjem djece: jedan je m/ž, drugi m/m ili ž/ž. Oba su, hipotetski, isti istcati u finansijskom/materijalnom smislu, nivou obrazovanja, itd. Dakle ti uslovi koje bi pružili usvojenom djetetu su isti. Jedina razlika je u tome što jedan par čine muškarac i žena, a drugi je istospolan (ovo sam naveo, jel, da bismo isključili bilo kakav drugi faktor koji bi bio odlučujući ili eliminatoran po pitanju dobrobiti djeteta...).

Pitao sam jednu osobu na forumu da li ima ikakve, pa i najmanje razlike koja bi prevagnula da dijete bude dato heteroseksualnom paru a ne homoseksualnom.

S obzirom da se ta osoba držala čvrsto principa kojeg se slijedila otpočetka rasprave, rekla je: Ne, nema nikakve razlike. Heteroseksualni par nema ili ne bi trebao da ima prednosti nad homoseksualnim parom pri usvajanju djece.
Hakiz

#2674 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Hakiz »

moonca wrote:Mislim da im ne treba podrska nikakava niti je oni licno i traze--neka imaju ista prava kao i ja -- da se mogu vjencati, naslijediti imovinu ako je ima
, imati povlastice bracnog stanja-pri placanju poreza .... to je sve .. nista oni ne traze posebno -- niti da im ustupamo mjesto u gradskom prevozu..
A da bi to dobili, mora biti i parada.

Jer, na svim mjestima gdje ta prava imaju, prije dobijanja tih prava bilo je šta?

Parade.
pustopoljina

#2675 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by pustopoljina »

Hakiz wrote: Ni parada ponosa neće biti presudna. Marševi i parade nisu presudne, to je marketing, ali se tim marševima i paradama "mekša" javnost pa je lakše donosiocima ozbiljnih odluka da te odluke donesu. Kada parada ponosa navikne javnost na LGBT zajednicu, lakše je parlamentu donijeti zakon po kojem, na primjer, imaju pravo na brak
:thumbup: bravo
Locked