Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ExNihilo

#2651 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Šta je onda s rajom koja se javljala da su jedva prešli 10k, a dobili su kovertu?

Neko nekoga ovdje laže. :D
victom

#2652 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

hahaha. ovo je najbitnije u cijelom intervjuuu-ju
U pozivu piše oporezivanje poklona u novcu. Šta konkretno to znači za penzionere kojem djeca šalju novac iz inostranstva?

Oporezivanje poklona je dosta složenije pitanje. Problem porezne politike u BiH je dosta složeno zato što se ona uređuje dijelom Federalnim zakonima a dijelom kantonalinim zakonima. Utemeljenje za oporezivanje poklona nalaze u Zakonu o porezima na dohodak. U svim kantonalnim zakonima sad postoji problem što kod svih kantonalnih zakona nije korištena ista terminologija za oporezivanje poklona, nisu isti pokloni oporezovani, nisu date iste olakšice tako da odgovor na pitanje zavisi od kantona do kantona.
to sam želio čuti. Znači selektivo.
Od mene marke neće viđat.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:13, edited 2 times in total.
nekome

#2653 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

...
Last edited by nekome on 02/07/2025 14:43, edited 1 time in total.
nekome

#2654 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

....
Last edited by nekome on 02/07/2025 14:44, edited 3 times in total.
nekome

#2655 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

Whoops.
tester33

#2656 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by tester33 »

Nemaju oni zive veze koje obrasce da popunite .... ne treba placat .... nije definisano zakonom ...

Tako mi moje knjigovodje kazu ... i ja im vjerujem.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2657 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

tester33 wrote:Nemaju oni zive veze koje obrasce da popunite .... ne treba placat .... nije definisano zakonom ...

Nek' plaćaju ljudi, otići će u zatvor ako ne plate u roku od pet dana :D

Problem sačekati da se vidi konačno rješenje oko ovoga jer se svakako digla nenormalna halabuka. Autogolovi na sve strane
tester33

#2658 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by tester33 »

Velkoski wrote:
tester33 wrote:Nemaju oni zive veze koje obrasce da popunite .... ne treba placat .... nije definisano zakonom ...

Problem sačekati da se vidi konačno rješenje oko ovoga jer se svakako digla nenormalna halabuka. Autogolovi na sve strane

Hahahahahhaha, nitko nije otisao u zatvor zbog poreza ... niti to ima upce u zakonu... 8-)
victom

#2659 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

Velkoski wrote:

Ja sam čuo da se u roku 3 dana ide u zatvor. I da te muče tamo. :-D
mirage77

#2660 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirage77 »

Velkoski wrote:

:thumbup:
tester33

#2661 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by tester33 »

victom wrote:
Velkoski wrote:

Ja sam čuo da se u roku 3 dana ide u zatvor. I da te muče tamo. :-D

Divota .... :D :D :D
bosanka hercegovic

#2662 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bosanka hercegovic »

Hoće Porezna da im se PRIJAVI i plati porez na dohodak na ino primitak retroativno od 2015. pa na ovamo, a nije propisala ni adekvatan obrazac porezne prijave ...već traži da se koristi aprilski falšavi obrazac AMS-1035 i za ostale godine unazad...al nam shebaše logiku u stilu lud, zbunjen, normalan.. :run:
tester33

#2663 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by tester33 »

bosanka hercegovic wrote:

Hoće Porezna da im se PRIJAVI i plati porez na dohodak na ino primitak retroativno od 2015. pa na ovamo, a nije propisala ni adekvatan obrazac porezne prijave ...već traži da se koristi aprilski falšavi obrazac AMS-1035 i za ostale godine unazad...al nam shebaše logiku u stilu lud, zbunjen, normalan.. :run:

Poznajem ja zakone vrlo odlicno .... ne placam NISTA sto nije DEFINISANO , to je neka muljaza na brzinu .... pogotov ako vidim da su se i politicari "digli" .... znaci neka igranka je u pitanju .... bezazlena ...
Rimes87

#2664 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

Šta veli jaran iz PU, uhvatili ljude preko agencija za transakcije iznad 30.000 KM. U tom slučaju, čak ako si i imao ispod 10k za ove prethodne godine im si se našao na radaru ako ti te sve uplate idu iznad 30k sa PayPal-a. Ili sam ja čiku i zakon pogrešno skontao? :D
tester33

#2665 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by tester33 »

Rimes87 wrote:Šta veli jaran iz PU, uhvatili ljude preko agencija za transakcije iznad 30.000 KM. U tom slučaju, čak ako si i imao ispod 10k za ove prethodne godine im si se našao na radaru ako ti te sve uplate idu iznad 30k sa PayPal-a. Ili sam ja čiku i zakon pogrešno skontao? :D

:D :D :D U zakonu nigdje ne pise da moras placati porez i tko da placa "iznad 10.000 KM" ..... slabo taj tvoj jaran iz poreske poznaje svoje zakone a radi u poreskoj .... :izet: kad toliko ti tvoj jaran radi u poreskoj .... postavi mu ovo pitanje ... :?:

U zakonu stoji za "pranje novca" preko 30.000 KM .... znaci ... vi ste osumnjiceni za pranje .. hehehehehhee

Pa dovoljno ti je neznanje poreske ... "koje obrasce" da vam daju ......hehehehehehe ....
Last edited by tester33 on 31/07/2018 15:29, edited 1 time in total.
alphonse kauders

#2666 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by alphonse kauders »

Junuz_Juka wrote:
2. Imamo razloga vjerovati da su banke prekršile zakon dajući privatne podatke fizičkih lica Poreznoj upravi.
Tačno je da Porezna uprava može tražiti od banaka podatke o klijentima ali zato mora imati validan i opravdan razlog zašto traži te podatke za pojedino lice. Ovdje je problem što je Porezne uprava tražila listu fizičkih lica sa privatnim računima i njihove uplate iz inostranstva. Po kom osnovu su ovo tražili i na koji način su ovo zatražili od banaka? Upravo do ovog podatka je nemoguće doći, tj. ne može se doći do dopisa putem kojeg su ovo izveli.
A mislimo da banke ovo kriju jer nisu smjeli ovo uraditi, tj. dostavili su listu klijenata sa imenom i prezimenom, JMBG i uplatama iz inostranstva Poreznoj upravi na osnovu njihovog upita - daj sve klijente sa više od 10 000 KM prihoda iz inostranstva. I sada tete iz Porezne gledaju te spiskove i čude se... Samo se nadamo da će to ostati unutar Porezne uprave i da ne ode negdje dalje ...
Možda se može razmotriti i neka kolektivna tužba prema bankama a za sada svi koji su dobili poziv trebaju poslati jedan mail svojim matičnim bankama izvan BiH. Pogledati post ispod označen sa MAIL PREMA BANKAMA ili na linku: porez-na-dohodak-na-freelancing-p148343 ... #p14834365
Član 104. Zakona o bankama FBiH- izuzeci od čuvanja bankarske tajne LINK.
Obaveza čuvanja bankarske tajne ne postoji ako se podaci saopćavaju:
...
g) na pisani zahtjev poreskih organa, inspekcijskih i drugih kontrolnih organa u skladu sa propisima koji uređuju njihov rad,
Dakle, vjerovatno ima neki dopis PU kojim se od banaka zatražilo dostavljanje podataka.
bosanka hercegovic

#2667 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bosanka hercegovic »

Rimes87 wrote:Šta veli jaran iz PU, uhvatili ljude preko agencija za transakcije iznad 30.000 KM. U tom slučaju, čak ako si i imao ispod 10k za ove prethodne godine im si se našao na radaru ako ti te sve uplate idu iznad 30k sa PayPal-a. Ili sam ja čiku i zakon pogrešno skontao? :D
Moje mišljenje je da je to čisti bezobrazluk.Masno plaćamo državne službenike da nam urede zakone i da ih primjenjujemo unaprijed, a ne unazad.
Rimes87

#2668 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

tester33 wrote:

:D :D :D U zakonu nigdje ne pise da moras placati porez i tko da placa "iznad 10.000 KM" ..... slabo taj tvoj jaran iz poreske poznaje svoje zakone a radi u poreskoj .... :izet: kad toliko ti tvoj jaran radi u poreskoj .... postavi mu ovo pitanje ... :?:

U zakonu stoji za "pranje novca" preko 30.000 KM .... znaci ... vi ste osumnjiceni za pranje .. hehehehehhee

Pa dovoljno ti je neznanje poreske ... "koje obrasce" da vam daju ......hehehehehehe ....
Ama, bolan, mislim na ovog v.d. Poreske što je jutros gostovao na N1. Nije moj jaran, daleko mu kuća.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2669 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

@alphonse kauders

Tačno, ali to NE BI TREBALo da znači da poreska može reći

"Ok, dajte nam SVE korisnike koji su zaprimili XY cifru".

Nalog koji ima smisla je "Potrebni su podaci za Niku Nikica JMBG broja" i tu nema ništa pogrešno, ako postoji OSNOV SUMNJE.

Meni je nevjerovatno da se opravdava djelovanje bilo koje institucije koja može zatražiti takve podatke.
tester33

#2670 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by tester33 »

Rimes87 wrote:
tester33 wrote:

Ama, bolan, mislim na ovog v.d. Poreske što je jutros gostovao na N1. Nije moj jaran, daleko mu kuća.

Kod mene "dream team knjigovodja" radi kod mene .... i sad da ja ne vjerujem knjigovodji ... a vjerovat tamo nekom v.d. Poreske .... na N1 ...
Tko kaze da ne laze ?
nekome

#2671 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

bosanka hercegovic wrote:

tester33 wrote: ...
Poznajem ja zakone vrlo odlicno .... ne placam NISTA sto nije DEFINISANO , to je neka muljaza na brzinu .... pogotov ako vidim da su se i politicari "digli" .... znaci neka igranka je u pitanju .... bezazlena ...
un1ted wrote:@alphonse kauders

Tačno, ali to NE BI TREBALo da znači da poreska može reći

"Ok, dajte nam SVE korisnike koji su zaprimili XY cifru".

Nalog koji ima smisla je "Potrebni su podaci za Niku Nikica JMBG broja" i tu nema ništa pogrešno, ako postoji OSNOV SUMNJE.

Meni je nevjerovatno da se opravdava djelovanje bilo koje institucije koja može zatražiti takve podatke.

To je i onaj govorio, kako zahtjev mora biti specifičan, po osobi, a ne u bulk-u.
Last edited by nekome on 31/07/2018 15:39, edited 1 time in total.
mirage77

#2672 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirage77 »

I sta ce sad ovo sto su platili 14% bez ukljucivanja odbitka od 20%? Za koji dan ce objaviti da se ne treba placati ni ovih 4%. Kako cete izbiti ove pare od PU sto ste platili? Ljudi ulazi se u predizbornu kampanju i sve ovo ce biti stornirano i ostavljeno za poslije izbora. Sada su vidili koliko ovo nosi problema samoj PU. Ovo se samo moze rijesiti novim zakonom i startom u buducem vremenu. Sa tim treba ici i siroka medijska kampanja da se ljudi upoznaju s tim. Da ne kazem kakav je SDA sama sebi dala auto gol. Uveli su akcize. A onda dali 10% vise Dodiku od onog sto mu pripada. Spasili su Dodika od ekonomskog kraha akcizama i onim dogovorom u Lukavici. Sada ih jebaje HDZ odnosno Jelka Milicevic. Vecina ovih para dolazi od Bosnjaka freelacera. Nece Jelka zahvatiti po kladionicama. Sta nam rade branioci BiH i Bosnjaka? Ovo ima zestoko da ih zaboli u oktobru. Ne znam samo imaju li pola normalna covjeka koji je u stanju da to skonta.
victom

#2673 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

mirage77 wrote:I sta ce sad ovo sto su platili 14% bez ukljucivanja odbitka od 20%? Za koji dan ce objaviti da se ne treba placati ni ovih 4%. Kako cete izbiti ove pare od PU sto ste platili? Ljudi ulazi se u predizbornu kampanju i sve ovo ce biti stornirano i ostavljeno za poslije izbora. Sada su vidili koliko ovo nosi problema samoj PU. Ovo se samo moze rijesiti novim zakonom i startom u buducem vremenu. Sa tim treba ici i siroka medijska kampanja da se ljudi upoznaju s tim. Da ne kazem kakav je SDA sama sebi dala auto gol. Uveli su akcize. A onda dali 10% vise Dodiku od onog sto mu pripada. Spasili su Dodika od ekonomskog kraha akcizama i onim dogovorom u Lukavici. Sada ih jebaje HDZ odnosno Jelka Milicevic. Vecina ovih para dolazi od Bosnjaka freelacera. Nece Jelka zahvatiti po kladionicama. Sta nam rade branioci BiH i Bosnjaka? Ovo ima zestoko da ih zaboli u oktobru. Ne znam samo imaju li pola normalna covjeka koji je u stanju da to skonta.
ne potcjenjuj mazohizam SDA birčakog tijela.
ja svake 4 godine mislim, ovo godine su gotovi, a oni onda još više glasova dobija.
freelancerusk

#2674 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerusk »

Koji je ovo cirkus :lol:

U Bihaću su slali koverte prije par mjeseci za 2017. godinu, ja uredno se javio, dali mi GPD-1051 obrazac i sa njim uplatim 10% poreza.
Sada hoće da platim za 2015. i 2016. godinu preko AMS-1035 4% u zdravstvo i 10% poreza. Na moje pitanje kako sam ja to mogao nedavno platiti za 2017. 10% a sada moram za 2015. i 2016. 4%+10% dali su mi odgovor: "Da si uredno plaćao ne bi morao sada i za zdravstvo davati, da nisi prije dva mjeseca uplatio za 2017. sada bi i za tu godinu morao platiti prvo 4% u zdravstveni fond".

:bih:
Rimes87

#2675 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

Izgleda da se kod nas politika ni iz čega ne može izbiti, pa čak ni iz hebenog sporta, a o drugim stvarima da ne pričam. Koliko god čovjek želio ostati apolitičan, nekada se mora i uključiti u to sve. Dosta je više bilo ovih 'vladajućih' stranaka. I ako mi neko kaže kako će i ovi novi biti isti, pa brate neka budu, samo da mi ne zavija kao da je do jučer ovce čuvo (ništa protiv vrijednih ovčara, njiovo je da se izražavaju kako god žele) i da nema pojma protumačiti zakon koji je on donio. Kazniti ih na izborima, nego šta. Tražiti svoja prava, nego šta.
Post Reply